VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKAS
Į S A K Y M A S
DĖL GALVIJŲ VEISLININKYSTĖS SRITIES TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
2002 m. gruodžio 31 d. Nr. 34
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos gyvulių veislininkystės įstatymo (Žin., 1994, Nr. 14-226; 1998, Nr. 110-3023) 3, 4, 5 straipsniais, žemės ūkio ministro 1999 m. gruodžio 21 d. įsakymu Nr. 460 „Dėl Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos“ (Žin., 2000, Nr. 1-20; 2001, Nr. 64-2367) patvirtintų Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos nuostatų 6.10 punktu,
1. Tvirtinu pridedamas:
2. Pavedu:
3. Laikau netekusiu galios Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos 1999 m. lapkričio 4 d. įsakymą Nr. 7 „Dėl mėsinių veislių apskaitos dokumentų ir veislynų bei veislinių bandų vertinimo laikinų taisyklių“.
PATVIRTINTA
Valstybinės gyvulių veislininkystės
priežiūros tarnybos prie ŽŪM viršininko
2002 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 34
VEISLINIŲ TELYČIŲ VERTINIMO TAISYKLĖS
Šios taisyklės parengtos vadovaujantis Europos Tarybos direktyvų 77/504, 86/130, 87/328, 94/515 ir Tarptautinio gyvulių apskaitos komiteto (ICAR) taisyklių nuostatomis.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Veislinės telyčios vertinamos jas atrenkant karvių bandos pakaitai arba siekiant nustatyti jų veislinę vertę pardavimo metu.
2. Veislines telyčias vertina ir jų veislinę vertę nustato karvių ir telyčių apskaitą tvarkantis kontrolės asistentas. Telyčios vertinimo priežiūrą vykdo atitinkamo rajono gyvulių produktyvumo kontrolės tarnybos vadovas. Telyčios grynaveisliškumui įvertinti reikalingus duomenis teikia ir vertinime turi teisę dalyvauti atitinkamos pripažintos galvijų veislininkystės institucijos atstovas.
3. Telyčių veislinė vertė nustatoma remiantis VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenų bazės ir kontrolės asistento pateiktais telyčios svėrimo arba matavimo duomenimis.
II. VEISLINIŲ TELYČIŲ VERTINIMAS PAGAL KILMĘ
5. Pagal kilmę telyčios vertinamos atsižvelgiant į veislingumą, motinos produktyvumą ir tėvo įvertinimo duomenis.
6. Telyčių veislingumas vertinamas pagal jų kilmės atitikimą LR žemės ūkio ministro 2001 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 220 „Dėl Kilmės knygų nuostatų“ patvirtintus pieninių galvijų kilmės knygų atskirų skyrių reikalavimus.
2 lentelė. Telyčių įvertinimas pagal veislingumą
Atitikimas kilmės knygos skyrių |
Maksimalus balų skaičius |
A |
10 |
B |
7 |
C |
4 |
Papildomas skyrius |
1 |
7. Veislinių telyčių vertinimas pagal motinos produktyvumą ir tėvo įvertinimo rezultatus:
7.1. tėvo įvertinimo pagal palikuonis pieno baltymų produkcijos, padaugintos iš 2, ir pieno riebalų produkcijos sumą. Tikrinamųjų bulių dukterims už tėvo veislinę vertę skiriama 15 balų. Maksimalus įvertinimas – 24 balai; (3 lentelė);
7.2. motinos du produktyvumo rodiklius:
7.2.1. pieno riebalų vidutinę produkciją per visas užbaigtas laktacijas procentais nuo atitinkamos galvijų populiacijos paskutinių trijų užbaigtų kontrolės metų vidurkio;
7.2.2. pieno baltymų vidutinę produkciją per visas užbaigtas laktacijas procentais nuo atitinkamos veislių grupės paskutinių trijų užbaigtų kontrolės metų vidurkio;
7.2.3. skaičiuojant motinos pieno riebalų ir pieno baltymų produkcijos vidurkius, pirmos laktacijos duomenys dauginami iš koeficiento 1,2, antros laktacijos – iš koeficiento 1,1;
7.2.4. jei motinos pieno baltymų produkcija yra ištirta ne visose laktacijose, tai vidutinė pieno baltymų produkcija skaičiuojama iš tų laktacijų, kuriose buvo tirti pieno baltymai;
3 lentelė. Veislinių telyčių vertinimo pagal tėvų produktyvumo rodiklius skalės
Tėvas |
Motina |
||
balai |
tėvo įvertinimo pagal palikuonis pieno baltymų x2 ir pieno riebalų suma, kg |
balai |
motinos vidutinis produktyvumas procentais nuo populiacijos paskutinių trijų kontrolės metų vidurkio (pagal riebalus ir baltymus atskirai) |
|
|
|
|
10 |
iki 1,5 |
1 |
iki 80 |
11 |
1,6–3,0 |
2 |
81–84 |
12 |
3,1–4,5 |
3 |
85–88 |
13 |
4,6–6,0 |
4 |
89–92 |
14 |
6,1–7,5 |
5 |
93–96 |
15 |
7,6–9,0 |
6 |
97–100 |
16 |
9,1–10,5 |
7 |
101–104 |
17 |
10,6–12,0 |
8 |
105–108 |
18 |
12,1–13,5 |
9 |
109–112 |
19 |
13,6–15,0 |
10 |
113–116 |
20 |
15,1–16,5 |
11 |
117–120 |
21 |
16,6–18,0 |
12 |
121–124 |
22 |
18,1–19,5 |
13 |
125 ir daugiau |
23 |
19,6–21,0 |
|
|
24 |
daugiau kaip 21,0 |
|
|
7.2.5. paskutinių trejų užbaigtų kontrolės metų juodmargių bei žalųjų ir žalmargių veislių grupių vidurkiai taikomi vertinant telyčias nuo kitų metų sausio mėnesio. Pavyzdžiui, 2003 metais taikomi 1999–2000 ir 2000–2001, ir 2001–2002 produktyvumo kontrolės metais buvusių vidutinio produktyvumo rodiklių vidurkiai: juodmargių – 209 kg pieno riebalų ir 160 kg baltymų; žalųjų ir žalmargių – 198 kg pieno riebalų ir 152 kg baltymų. Pavyzdžiui, jeigu vertinamos juodmargės telyčios motinos vidutinė pieno riebalų produkcija buvo 240 kg, baltymų – 170 kg, tai už riebalų produkciją bus skiriama 10 balų (240 kg: 209 kg x 100 = 115 proc.), už baltymų produkciją – 8 balai (170 kg: 160 kg x 100 =106 proc.). Už motinos produktyvumą iš viso bus skiriama:
10 + 8 = 18 balų;
III. VEISLINIŲ TELYČIŲ VERTINIMAS PAGAL AUGIMO SPARTĄ
8. Veislinės telyčios pagal augimo spartą vertinamos pagal jų svorį (4 lentelė priede) 12, 18 mėn. amžiaus arba pardavimo metu, perskaičiavus svorį artimesniam iš priede nurodytų amžiaus variantų. Paskutinio svėrimo ar svorio pardavimo metu duomenys gali būti naudojami apskaičiuoti svoriui į priekį ne daugiau kaip 2 mėn. (Pavyzdžiui, jei telyčia paskutinį kartą buvo sverta 15,5 mėn. amžiaus, t. y. 2,5 mėn. iki 18 mėn. amžiaus, tai ji vertinama pagal 12 mėn. amžiaus svorį). Maksimalus balų skaičius už šį požymį – 20.
IV. VEISLINIŲ TELYČIŲ VERTINIMAS PAGAL BENDRĄ KŪNO IŠSIVYSTYMĄ, EKSTERJERĄ
11. Vertinama pagal bendrą kūno išsivystymą, atskirų kūno dalių proporcingumą, spalvą, tipingumą veislei, eksterjero požymius: krūtinės platumą, kūno gilumą, galūnes, pieno tipo ryškumą, užpakalio platumą ir kt.
12. Veislinė telyčia tvirto kūno sudėjimo, tipinga veislei, gerai išreikštu pieno tipu, be eksterjero trūkumų, vertinama maksimaliu taškų skaičiumi – 10.
13. Veislinei telyčiai skiriami taškai gali būti sumažinti nuo 1 iki 5 priklausomai nuo trūkumų skaičiaus ir pasireiškimo laipsnio už šiuos eksterjero trūkumus:
13.1. bendri kūno trūkumai: buliška galva, dviguba ketera, stogo formos užpakalis, labai įlinkęs juosmuo, aukštas uodegos prisegimas, ryškus krūtinės įsmaugimas už menčių, nebūdinga veislei spalva;
14. Įvertinus veislinės telyčios eksterjerą, gauti taškai dauginami iš koeficiento 2 ir sumuojami į bendrą įvertinimą balais.
15. Veislinės telyčios, atsižvelgiant į jų bendrą įvertinimą balais, skirstomos į 4 grupes:
I – 100–80 balų (labai geros);
II – 79–70 balų (geros);
III – 69–60 balų (vidutinės);
IV – 59 ir mažiau (žemiau vidutinių).
16. Labai gerai, gerai ir vidutiniškai įvertintas telyčias rekomenduojama skirti galvijų bandos pakaitai ir pardavimui veislei. Veislinių telyčių įvertinimo duomenys panaudojami nustatant jų veislinės vertės priedą pardavimo metu.
4 lentelė. Veislinių telyčių vertinimas pagal svorį
|
juodmargės |
žalosios ir žalmargės |
||||||||||||||
Balai |
amžius mėn. |
amžius mėn. |
||||||||||||||
|
12 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
12 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|
svoris, kg |
svoris, kg |
||||||||||||||
10 |
iki 260 |
iki 350 |
iki 360 |
iki 370 |
iki 380 |
iki 390 |
iki 400 |
iki 410 |
iki 250 |
iki 340 |
iki 350 |
iki 360 |
iki 370 |
iki 380 |
iki 390 |
iki 400 |
11 |
267 |
357 |
367 |
377 |
387 |
397 |
407 |
417 |
256 |
346 |
356 |
366 |
376 |
386 |
396 |
406 |
12 |
274 |
364 |
374 |
384 |
394 |
404 |
414 |
424 |
262 |
352 |
362 |
372 |
382 |
392 |
402 |
412 |
13 |
281 |
371 |
381 |
391 |
401 |
411 |
421 |
431 |
268 |
358 |
368 |
378 |
388 |
398 |
408 |
418 |
14 |
288 |
378 |
388 |
398 |
408 |
418 |
428 |
438 |
274 |
364 |
374 |
384 |
394 |
404 |
414 |
424 |
15 |
295 |
385 |
395 |
405 |
415 |
425 |
435 |
445 |
280 |
370 |
380 |
390 |
400 |
410 |
420 |
430 |
16 |
302 |
392 |
402 |
412 |
422 |
432 |
442 |
452 |
286 |
376 |
386 |
396 |
406 |
416 |
426 |
436 |
17 |
309 |
399 |
409 |
419 |
429 |
439 |
449 |
459 |
292 |
382 |
392 |
402 |
412 |
422 |
432 |
442 |
18 |
316 |
406 |
416 |
426 |
436 |
446 |
456 |
466 |
298 |
388 |
398 |
408 |
418 |
428 |
438 |
448 |
19 |
323 |
413 |
423 |
433 |
443 |
453 |
463 |
473 |
304 |
394 |
404 |
414 |
424 |
434 |
444 |
454 |
20 |
330 ir> |
420 ir> |
430 ir> |
440 ir> |
450 ir> |
460 ir> |
470 ir> |
480 ir> |
310 ir> |
400 ir> |
410 ir> |
420 ir> |
430 ir> |
440 ir> |
450 ir> |
460 ir> |
PATVIRTINTA
Valstybinės gyvulių veislininkystės
priežiūros tarnybos prie ŽŪM viršininko
2002 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 34
KARVIŲ VERTINIMO TAISYKLĖS
Šios taisyklės parengtos vadovaujantis Europos Tarybos direktyvų 77/504, 84/419, 86/130, 87/328, 94/515 ir Tarptautinio gyvulių apskaitos komiteto (ICAR) taisyklių nuostatomis.
1. Karves vertina ir jų veislinę vertę nustato pieninių galvijų bandos apskaitą tvarkantis kontrolės asistentas ir kiti galvijų veislininkystės specialistai, kuriems gyvulių produktyvumo kontrolę vykdyti įgaliota institucija yra suteikusi teisę vykdyti atitinkamos karvių bandos produktyvumo kontrolę, prižiūrint atitinkamo rajono gyvulių produktyvumo kontrolės tarnybos vadovui.
2. Karvės vertinamos pagal požymių kompleksą, naudojantis iš VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenų bazės gautais duomenimis ir kitais oficialiais galvijų veislininkystės apskaitos duomenimis, suregistruotais patvirtintos formos dokumentuose.
3. Karvės įvertinamos po pirmos ne trumpesnės kaip 240 d. laktacijos, o po kitų baigtų laktacijų įvertinimas patikslinimas pagal vidutinius (visų laktacijų) produktyvumo ir vaisos rodiklius. Vertinama 100 balų sistemą (1 lentelė) pagal šiuos požymius: veislingumą, tėvų veislinę vertę, produktyvumą, eksterjerą, melžimo lengvumą, temperamentą ir vaisos savybes.
1 lentelė. Karvių vertinami požymiai ir jų maksimalus įvertinimas balais
POŽYMIAI |
BALAI |
Veislingumas |
5 |
Tėvų veislinė vertė |
10 |
Produktyvumas |
40 |
Eksterjeras |
30 |
Melžimo lengvumas |
5 |
Temperamentas |
3 |
Vaisos savybės |
7 |
4. Pagal kilmę karvės vertinamos atsižvelgiant į veislingumą ir tėvų veislinę vertę.
Karvių veislingumas vertinamas pagal jų atitikimą kilmės knygų atskirų skyrių reikalavimus (2 lentelė).
2 lentelė. Karvių įvertinimas pagal veislingumą
ATITIKIMAS KILMĖS KNYGOS SKYRIŲ |
BALAI |
A |
5 |
B |
4 |
C |
3 |
Papildomas skyrius |
1 |
5. Karvių tėvų veislinė vertė nustatoma pagal motinos produktyvumą per geriausią laktaciją bei tėvo įvertinimo rezultatus, t. y. baltymų kg x2 ir riebalų kg sumą (3 lentelė).
3 lentelė. Įvertinimas pagal tėvų veislinę vertę
RODIKLIAI |
BALAI |
|||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
Motinos produktyvumas per geriausią laktaciją, kg |
4000–4500 |
4501–5000 |
5001– 5500 |
5501 ir > |
x |
x |
Tėvo įvertinimas: baltymų kg x2 ir riebalų kg suma |
1–7 |
8–14 |
15–21 |
22–28 |
29–35 |
36 ir > |
6. Pagal produktyvumą karvės vertinamos naudojantis 4 lentele. Karvių produktyvumo vertinimo kriterijai yra pieno riebalų ir baltymų produkcijos kiekis vidutiniškai per visas laktacijas (laktacijų vidurkis). Prieš skaičiuojant kelių laktacijų pieno riebalų ir baltymų produkcijos vidutinį kiekį, pirmos laktacijos riebalų ir baltymų produkcija dauginama iš koeficiento 1,2, o antros laktacijos – iš koeficiento 1,1.
4 lentelė. Karvių vertinimas pagal pieno riebalų ir pieno baltymų produkcijos visų laktacijų vidurkį
PIENO RIEBALAI
|
PIENO BALTYMAI
|
||
Kilogramai |
Balai |
Kilogramai |
Balai |
iki 140 |
1 |
iki 100 |
5 |
141–160 |
2 |
101–110 |
6 |
161–180 |
3 |
111–120 |
7 |
181–200 |
4 |
121–130 |
8 |
201–220 |
5 |
131–140 |
9 |
221–240 |
6 |
141–150 |
10 |
241–260 |
7 |
151–160 |
11 |
261–280 |
8 |
161–170 |
12 |
281–300 |
9 |
171–180 |
13 |
301 ir daugiau |
10 |
181–190 |
14 |
|
|
191–200 |
15 |
|
|
201–210 |
16 |
|
|
211–220 |
17 |
|
|
221–230 |
18 |
|
|
231–240 |
19 |
|
|
241 ir daugiau |
20 |
7. Karvės produktyvumas tos pačios bandos kitų karvių atžvilgiu vertinamas pagal jos pieno riebalų ir baltymų (atskirai) vidutinės produkcijos per visas laktacijas santykį su bandos vidutine pieno riebalų ir baltymų produkcija per paskutinius užbaigtus kontrolės metus, procentais. Balai nustatomi pagal 5 lentelėje pateiktą pieno riebalų ir baltymų skalę, juos susumuojant.
5 lentelė. Karvių vertinimas pagal santykinį karvių produktyvumą vidutinio bandos produktyvumo atžvilgiu
RIEBALŲ IR BALTYMŲ PRODUKCIJA atskirai procentais nuo bandos vidurkio |
Balai |
iki 80 |
1 |
81–95 |
2 |
96–110 |
3 |
111–125 |
4 |
126 ir daugiau |
5 |
8. Karvių eksterjerą linijiniu metodu vertina atitinkamos galvijų veislės ekspertas arba tikrinamųjų bulių dukterų eksterjero vertintojai pagal Karvių eksterjero vertinimo metodiką. Eksterjero įvertinimo balai dauginami iš koeficiento 0,3 ir gautas rezultatas sumuojamas į kompleksinį įvertinimą.
9. Melžimo lengvumas vertinamas pagal per minutę primelžiamo pieno kiekį, kg (6 lentelė).
6 lentelė. Melžimo lengvumo vertinimas
Rodikliai |
Balai |
||||
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Melžimo greitis, kg/min: |
|
|
|
|
|
po pirmo apsiveršiavimo |
1,2 ir < |
1,3–1,7 |
1,8–1,9 |
2,0–2,1 arba > 2,5 |
2,2–2,5 |
po dviejų ir daugiau apsiveršiavimų |
1,4 ir < |
1,5–1,9 |
2,0–2,1 |
2,2–2,4 arba > 3,0 |
2,5–3,0 |
10. Karvės temperamentas vertinamas melžimo metu pagal 5 taškų skalę (7 lentelė).
Temperamento įvertinimo taškai dauginami iš koeficiento 0,6 ir sumuojami į kompleksinį karvės įvertinimą.
7 lentelė. Karvių temperamento įvertinimo skalė
ELGSENA |
TAŠKAI |
Labai nerami, agresyvi, melžiant spardosi, agresyvi kitų karvių atžvilgiu |
1 |
Nerami fiksuojant, vertinant ir atliekant veterinarinius darbus, agresyvi kitų karvių atžvilgiu |
2 |
Nerami, kai melžia ir atlieka kitus veiksmus svetimi žmonės, sunkiau atleidžia pieną |
3 |
Rami melžiant, vedant, fiksuojant, gali ne iškarto atleisti pieną |
4 |
Labai rami |
5 |
Temperamento įvertinimo taškai dauginami iš koeficiento 0,6 ir sumuojami į kompleksinį karvės įvertinimą.
11. Karvių vaisos savybės vertinamos pagal vidutinę servis periodo trukmę po apsiveršiavimo iki apvaisinimo, remiantis pirminės zootechninės apskaitos duomenimis (7 lentelė).
7 lentelė. Vaisos savybių vertinimas
SERVIS PERIODO TRUKMĖ DIENOMIS |
balai |
171 ir daugiau |
1 |
151–170 |
2 |
131–150 |
3 |
111–130 |
4 |
91–110 |
5 |
71–90 |
6 |
iki 70 |
7 |
12. Pagal surinktą balų skaičių karvės skirstomos į šias grupes:
1 – labai geros karvės (81–100 balų);
2 – geros karvės (80–71 balas);
3 – vidutinės karvės (70–61 balas);
4 – prastesnės už vidutines karves (60 ir mažiau balų).
PATVIRTINTA
Valstybinės gyvulių veislininkystės
priežiūros tarnybos prie ŽŪM viršininko
2002 m. gruodžio 31 d. d. įsakymu Nr. 34
KARVIŲ EKSTERJERO VERTINIMO TAISYKLĖS
Šios taisyklės parengtos vadovaujantis Europos Tarybos direktyvų 77/504, 86/130, 87/328, 94/515 ir Tarptautinio gyvulių apskaitos komiteto (ICAR) taisyklių nuostatomis.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Lietuvoje karvių eksterjeras vertinamas linijiniu metodu. Vertinant galvijus šiuo metodu, kiekvienas požymis tarp kraštutinių nukrypimų vertinamas nuo 1 iki 9 taškų, neatsižvelgiant į požymio selekcinę reikšmę.
2. Eksterjero vertinimas linijiniu metodu yra palyginti subjektyvus, priklausantis nuo vertintojų patirties, galvijų veislių ypatumų, gyvulio amžiaus, laikotarpio po apsiveršiavimo, įmitimo ir kitų veiksnių. Todėl eksterjero vertinimo skalės ir kitos metodikos nuostatos pateikiamos unifikuotos pagal ICAR reikalavimus.
II. ATSKIRŲ EKSTERJERO POŽYMIŲ VERTINIMAS
3. Vertinant karvių eksterjerą, analizuojama 19 požymių, apibūdinančių gyvulio konstituciją, tipingumą veislei, pieningumą, veisimosi ir kitas savybes. Šie požymiai anatominiu ir funkciniu atžvilgiu skirstomi į 3 grupes:
3.1. požymiai, apibūdinantys bendrą kūno išsivystymą: aukštis, stambumas, kūno gylis, krūtinės plotis, kūno tipas, užpakalio plotis, užpakalio kampas;
3.2. galūnės: užpakalinių kojų pastatymo kampas, užpakalinių kojų forma, kulno sąnarys, nagos aukštis, nagų ir čiurnos kampas;
4. Karvės vertinamos 1–6 mėn. po apsiveršiavimo 9 taškų skale pagal karvių eksterjero linijinio vertinimo skalę (1 priedas). Didžiausi biologiniai požymių nuokrypiai vertinami 1–9 taškais. Pageidaujamas požymių įvertinimas taškais ir santykiniai vertės koeficientai nurodyti 1 lentelėje.
1 lentelė. Pageidaujamas požymių optimalus įvertinimas ir santykiniai vertės koeficientai
Eil. Nr. |
Požymis |
Optimalus įvertinimas |
Santykiniai vertės koeficientai |
1. |
Aukštis |
9 |
5 |
2. |
Stambumas |
8 |
5 |
3. |
Kūno gylis |
8 |
6 |
4. |
Krūtinės plotis |
7 |
5 |
5. |
Pieninis tipas |
8 |
7 |
6. |
Užpakalio plotis |
7 |
6 |
7. |
Užpakalio kampas |
5 |
6 |
8. |
Užpakalinių kojų kampas |
5 |
6 |
9. |
Užpakalinių kojų forma |
6 |
5 |
10. |
Kulno sąnarys |
8 |
6 |
11. |
Nagos aukštis |
8 |
4 |
12. |
Nagų ir čiurnos kampas |
7 |
4 |
13. |
Tešmens priekinės dalies prisitvirtinimas |
9 |
6 |
14. |
Tešmens užpakalinės dalies aukštis |
9 |
5 |
15. |
Tešmens raiščio tvirtumas |
9 |
4 |
16. |
Tešmens gylis |
9 |
5 |
17. |
Spenių išsidėstymas |
6 |
5 |
18. |
Spenių ilgis |
6 |
5 |
19. |
Spenių storis |
5 |
5 |
5. Karvių įvertinimo duomenys registruojami karvių eksterjero vertinimo žiniaraštyje (2 priedas) ir pateikiami VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui.
6. Vertinant karves šiuo metodu, fiksuojami esminiai eksterjero trūkumai, turintys itin neigiamos įtakos galvijų eksterjerui ir funkcinėms savybėms. Kiekvieno trūkumo pasireiškimo laipsnis nuo 1 iki 3 taškų skalėje nurodomas trečiuoju skaitmeniu prie jo kodo. Trūkumai koduojami atsižvelgiant į požymių grupes 2 lentelėje pateikta tvarka.
III. KARVIŲ EKSTERJERO INDEKSŲ APSKAIČIAVIMAS
8. Karvių eksterjeras vertinamas 100 balų sistema, panaudojant linijinio įvertinimo pirminius duomenis pagal tokią formulę:
np=19
čia: E – karvės eksterjero įvertinimas balais,
np – vertinamų požymių skaičius,
|di| – kiekvieno eksterjero požymio įvertinimo taškais ir optimalaus įvertinimo skirtumo absoliutus (be + ar – ženklų) skaičius,
VPi – kiekvieno požymio santykiniai vertės koeficientai,
Trj – kiekvieno eksterjero trūkumo pasireiškimo laipsnis,
VTrj – kiekvieno trūkumo svertiniai koeficientai.
2 lentelė. Eksterjero trūkumai
Trūkumo kodas |
Trūkumai |
Svertiniai koeficientai |
|
1. Bendro kūno išsivystymo |
|
10 |
apakimas |
5 |
11 |
buliška galva |
3 |
12 |
dviguba ketera |
2 |
13 |
kuprotumas |
2 |
14 |
įlinkusi nugara |
3 |
15 |
įlinkęs juosmuo |
2 |
16 |
aukštas uodegos prisegimas |
1 |
17 |
stogo formos užpakalis |
2 |
18 |
krūtinės įsmaugimas už menčių |
3 |
19 |
nebūdinga veislei spalva |
2 |
|
2. Galūnių |
|
21 |
alkūnės išskėstos į šalis ir atsikišęs į priekį peties mentės sąnarys |
3 |
22 |
priekinės kojos X formos |
2 |
23 |
purios nagos |
1 |
24 |
šviesios nagos |
1 |
25 |
didelis tarpas tarp nagų |
1 |
|
3. Tešmens |
|
31 |
įgimta ketvirčių atrofija |
5 |
32 |
speniai nukreipti į šalis |
3 |
33 |
speniai nukreipti į priekį |
1 |
34 |
nelygus tešmens dugnas |
2 |
35 |
pridėtiniai speniai |
0,5 |
36 |
kriaušės formos speniai |
4 |
37 |
butelio, piltuvėlio formų speniai |
3 |
38 |
raumeningas, riebalingas tešmuo |
3 |
9. Taip skaičiuojant, idealaus eksterjero karvei gali būti skiriama:
10. Galvijų selekcijos specialistų pasiūlymu ir veislininkystės organizacijoms pritarus, balų struktūra pagal atskiras požymių grupes gali būti keičiama.
1 priedas
KarviŲ eksterjero linijinio vertinimo skalės
1. Aukštis
Karvės aukštis nustatomas matuojant specialia lazda nuo žemės iki aukščiausio taško ties kryžmeniu. Pirmaveršėms ir suaugusioms karvėms reikalavimai yra skirtingi.
Pirmaveršės
Taškai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Aukštis, cm |
126 ir < |
127 128 |
129 130 |
131 132 |
133 134 |
135 136 |
137 138 |
139 140 |
141 ir > |
Antraveršės ir suaugusios
Taškai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Aukštis, cm |
130 ir < |
131 132 |
133 134 |
135 136 |
137 138 |
139 140 |
141 142 |
143 144 |
145 ir > |
2. Stambumas
Vertinamas pagal karvės svorį. Reikalavimai antraveršėms 20 kg didesni nei pirmaveršėms. Suaugusioms karvėms ir pirmaveršėms reikalavimai skirtingi.
Pirmaveršės
Taškai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Svoris, kg |
400 ir < |
401–420 |
421–440 |
441–460 |
461–480 |
481–500 |
501–520 |
521–540 |
541 ir > |
Suaugusios
Taškai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Svoris, kg |
500 ir < |
501–520 |
521–540 |
541–560 |
561–580 |
581–600 |
601–620 |
621–640 |
641 ir > |
3. Kūno gylis
Apie kūno gylį sprendžiama pagal vidurinės kūno dalies išsivystymą. Kūno gylis nustatomas už paskutinio šonkaulio. Turi įtakos amžius ir laikotarpis iki apsiveršiavimo.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Labai negilus |
Negilus |
Vidutinio gylio |
Gilus |
Labai gilus |
4. Krūtinės plotis (kūno tvirtumas)
Apie kūno tvirtumą sprendžiama pagal krūtinės platumą. Vertinama žiūrint iš priekio pagal atstumą tarp priekinių galūnių ties krūtine.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Labai siaura |
Siaura |
Vidutinio platumo |
Plati |
Labai plati |
5. PIENINIS TIPAS
Vertinama pagal konstituciją, galvos lengvumą, šonkaulių plokštumą, tarpus tarp jų ir jų kampą, kaklo ilgumą, platumą bei jo odos raukšles, taip pat keteros aukštį, plotį ir ilgį bei odos storį ir elastingumą.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Artimas mėsos–pieno tipui, grubi konstitucija |
Neryškus |
Vidutinio ryškumo |
Ryškus |
Labai ryškus, švelni konstitucija |
6. Užpakalio plotis
Apie karvės užpakalio plotį sprendžiama pagal atstumą tarp sėdynkaulio gumburų ir tarp klubagumbių. Vertinama žiūrint iš užpakalio pusės.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Labai siauras |
Siauras |
Vidutinio platumo |
Platus |
Labai platus |
7. Užpakalio kampas
Vertinama pagal linijos, išvestos tarp klubo sąnario ir sėdynkaulio gumburų, kampą.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Labai pakeltas |
Tiesus |
Sėdynkaulio gumbai apie 4–5 cm žemiau negu klubagumbiai |
Nuleistas užpakalis |
Labai nuleistas |
8. Užpakalinių kojų pastatymo kampas
Galūnių pastatymo kampas vertinamas žiūrint iš šono ir sprendžiama pagal kulno sąnario vidinį kampą.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Labai status (drambliškas pastatymas) |
Status |
Vidutinis (apie 150O) kampas |
Kojos truputį kardiškos |
Kojos labai patrauktos po pilvu |
9. Užpakalinių kojų forma
Apie užpakalinių kojų formą sprendžiama pagal atstumą tarp kulno sąnarių. Vertinama žiūrint iš užpakalio pusės.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
„X“ formos kojos (labai mažas atstumas tarp kulnų) |
Suartėję ties kulno sąnariu |
Vidutinis
|
Neženklus suartėjimas |
Lygiagrečios kojos (didelis atstumas) |
10. Kulno sąnario kokybė
Vertinama žiūrint iš užpakalio ir šono. Sprendžiama pagal kulno sąnario storumą, paburkimą, skysčio buvimą sąnaryje, jį apčiuopiant iš priekinės ir vidinės pusės.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Labai platus, storas, paburkęs sąnarys |
Storas, apčiuopiamas paburkimas |
Vidutinio storumo |
Nestoras, paburkimai neapčiuopiami |
Siauras, sausas sąnarys |
11. Nagos aukštis
Sprendžiamas pagal užpakalinių galūnių nagų aukštį. Vertinama nagos užpakalinė dalis.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Labai žemos (plokščios) nagos |
Žemos (plokščios) |
Vidutinio aukščio nagos |
Aukštos |
Labai aukštos nagos |
12. Nagos ir čiurnos kampas
Vertinama pagal užpakalinių galūnių nagų ir čiurnos kampą žemės atžvilgiu.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Smailus nagų kampas, labai „minkštos“ čiurnos |
Smailokas kampas |
Vidutinis nagų ir čiurnos kampas (45o) |
Pakankamai status nagų ir čiurnos kampas |
Labai status nagų kampas, tvirtos čiurnos |
13. Tešmens priekinės dalies prisitvirtinimas
Vertinama pagal tešmens pirmųjų ketvirčių pritvirtinimo prie papilvės tvirtumą. Nustatoma žiūrint iš šono ir apčiuopiant ranka tarp papilvės ir tešmens.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Labai silpnas |
Silpnai pritvirtintas |
Vidutinis |
Tvirtas |
Labai tvirtas |
14. Užpakalinės tešmens dalies aukštis
Vertinama žiūrint iš užpakalio pusės pagal atstumą tarp lytinių organų (vulvos) pabaigos ir tešmens liaukinio audinio pradžios.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Labai žemas |
Žemas |
Vidutinis (18 cm) |
Aukštas |
Labai aukštas |
15. Tešmens raištis
Vertinama iš užpakalio, pagal vidurinės tešmens linijos ryškumą ir įsmaugimo tarp ketvirčių ties tešmens dugnu gilumą ir kampą.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Labai silpnas |
Silpnas, linija nėra ryški |
Vidutinis |
Stiprus, linija apima 3/4 tešmens |
Labai tvirtas, linija tarsi dalija tešmenį į dvi dalis |
16. Tešmens gylis
Vertinama pagal tešmens dugno lygį kulno sąnario atžvilgiu. Turi įtakos karvės aukštis ir produktyvumas.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Labai gilus |
Gilus |
Vidutinis (tešmens dugnas 4–5 cm virš kulno sąnario) |
Negilus |
Labai negilus |
17. Spenių išdėstymas
Vertinamas žiūrint iš užpakalio ir sprendžiama pagal atstumą tarp priekinių spenių.
1 |
3 |
5 |
7 |
9 |
Labai plačiai, speniai išdėstyti tešmens ketvirčių dugno pakraščiuose |
Didelis tarpas |
Vidutinis tarpas |
Nedidelis tarpas |
Išdėstyti arti vienas kito, tarpas mažas |
18. Spenių ilgis
Vertinama pagal priekinių spenių ilgį. Spenio ilgio reikalavimai skirtingi pirmaveršėms ir suaugusioms karvėms.
Pirmaveršės
Taškai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Ilgis, cm |
< 3,5 |
3,5 |
4,0 |
4,5 |
5,0 |
5,5 |
6,0 |
6,5 |
³ 7,0 |
Antraveršės ir suaugusios
Taškai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Ilgis, cm |
< 4,0 |
4,0 |
4,5 |
5,0 |
5,5 |
6,0 |
6,5 |
7,0 |
³ 8,0 |
19. Spenių storis
Sprendžiama pagal priekinių spenių storį. Pirmaveršėms ir suaugusioms karvėms reikalavimai yra skirtingi.
Pirmaveršės
Taškai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Storis, cm |
1,5 ir < |
1,6 1,7 |
1,8 1,9 |
2,0 2,1 |
2,2 2,3 |
2,4 2,5 |
2,6 2,7 |
2,8 2,9 |
3,0 ir > |
Antraveršės ir suaugusios
Taškai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Storis, cm |
1,8 ir < |
1,9 2,0 |
2,1 2,2 |
2,3 2,4 |
2,5 2,6 |
2,7 2,8 |
2,9 3,0 |
3,1 3,2 |
3,3 ir > |
2 priedas
KARVIŲ EKSTERJERO VERTINIMO ŽINIARAŠTIS DGV5551
Laikytojas_______________________________________________________________________
(vardas, pavardė/pavadinimas)
Ūkio kodas
Vertintojas______________________________________________________________________
(vardas, pavardė/pavadinimas)
Asmens kodas
Įvertinimo data
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Laktacijos numeris |
Bendras kūno išsivystymas |
|
|
Galūnės |
|
|
|
Tešmuo |
|
Trūkumų ir ydų kodas |
Pastabos |
||||||||||
Eil.Nr. |
Karvės numeris |
Aukštis, cm |
Stambumas, kg |
Krūtinės plotis |
Kūno gylis |
Pieninis tipas |
Užpakalio plotis |
Užpakalio kampas |
Užpakalinių kojų kampas |
Užpakalinių kojų forma |
Kulno sąnarys |
Nagos aukštis |
Nagų ir čiurnos kampas |
Priekinės dalies prisitvirt. |
Užpakalinės dalies aukštis |
Raiščio tvirtumas |
Gylis |
Spenių išsidėstymas |
Spenių ilgis, cm |
Spenių storis, cm |
||||||||||
|
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
xx |
xxx |
xxx |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
xx |
x, x |
xxx, xxx, xxx, xxx |
|
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vertintojo parašas |
|
|
|
PATVIRTINTA
Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros
tarnybos prie ŽŪM viršininko 2002 m.
gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 34
BULIŲ VERTINIMO PAGAL PALIKUONIŲ MĖSOS PRODUKCIJĄ TAISYKLĖS
Šios taisyklės parengtos naudojantis Europos Tarybos direktyvų 77/504, 86/130, 87/328, 94/515 nuostatomis.
I. BULIUKŲ ATRINKIMAS KONTROLINIAM PENĖJIMUI
2. Iš kelių ūkių atrenkama po 8 įvertinamo buliaus, 4-8 savaičių amžiaus, sveikus, normaliai išsivysčiusius palikuonis - buliukus.
6. Išvežant buliukus iš ūkio surašomas aktas, kuriame nurodoma kiekvieno buliuko inventoriaus numeris, gimimo data, spalva, masė pirmąją amžiaus dieną ir išvežimo metu, nuo gimimo iki išvežimo sugirdytas pieno kiekis, motinos bandos ir kilmės knygos numeriai, veislė, amžius, masė, tėvo vardas ir inventorinis bei VKK numeriai.
II. ŠĖRIMAS IR PAŠARŲ APSKAITA
9. Suėstų pašarų apskaita vykdoma nuo 120 dienų iki 500 amžiaus dienų. Iki 6 mėn. buliukai šeriami pagal 1 schemą, o nuo 6 mėn. iki auginimo pabaigos - pagal 2 schemą.
10. Visiems buliukams turi būti sugirdytas vienodas neseparuoto pieno kiekis (natūralios formos arba sušertas miltelių pavidalu, perskaičiuojant į regeneruotą pieną), įskaitant ir augintojo ūkyje sugirdytą pieno kiekį. Pienas kiekvienam gyvuliui matuojamas individualiai prieš girdymą.
III. AUGIMO IR VYSTYMOSI KONTROLĖ
14. Buliukai sveriami pradėjus kontrolinį penėjimą 119 amžiaus dieną ir iki metų amžiaus vieną kartą per du mėnesius. Vyresni kaip l metų amžiaus buliukai iki 500 d. amžiaus sveriami kiekvieną mėnesį. Buliukai sveriami praėjus ne mažiau kaip 3 val. po šėrimo.
15. Grupei pasiekus vidutinį 500 d. amžių, buliukai išmatuojami. Matuojama: aukštis ties ketera, aukštis ties kryžiumi, įstrižas liemens ilgis (lazda), krūtinės apimtis, užpakalio pusinė apimtis (Gregori matavimas), spiralinis kumpio matmuo (matuojamas kryžmai apjuosiant kumpį nuo klubikaulio iki sėdynkaulio). Išmatavus nustatomas raumeningumas (vizualiai) 1-9 taškais, 0,5 taško tikslumu.
IV. KONTROLINIS SKERDIMAS
16. Vieno buliaus skerdžiami 4 buliaus palikuonys, kurie pagal masę ir amžių labiausiai atitinka grupės vidurkį. Buliukai skerdžiami po 24 alkinimo valandų prieš tai kiekvieną individualiai pasvėrus. Tris valandas prieš skerdimą gyvuliams neleidžiama prieiti prie vandens.
V. PALIKUONIŲ MĖSOS PRODUKCIJOS VERTINIMAS
18. Vertinamųjų bulių palikuonių mėsos produkcija įvertinama pagal tokius reikalavimus:
- masė 500 d. amžiaus;
- priesvoris per parą nuo gimimo iki 500 d. amžiaus;
- pašarų sąnaudos priesvorio vienetui nuo 120 iki 500 d.
amžiaus;
- raumeningumas;
- skerdenos išeiga;
- skerdienos klasė;
- skerdienos riebalingumas;
- ilgiausiojo nugaros raumens plotas;
- klubo - šlaunies dalies išeiga;
- minkštųjų dalių išeiga iš klubo - šlaunies dalies.
1 schema. Buliukų šėrimo iki 6 mėnesių amžiaus schema (vidutinis masės priaugimas per parą 900-950 g)
Amžius |
Masė laiko tarpio pabaigoje, kg |
Pašarų davinys per parą |
|||||||
Mė- ne- siai |
Pienas, kg |
Koncen- tratai, kg |
Šienas, kg |
Sultingieji pašarai, kg |
Mineraliniai pašarai |
|
|
||
Nenugriebtas |
|
Nugrie- btas |
|
|
|
Druska, g |
Kreida, g |
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
1 |
1-5 |
|
6 |
|
|
|
|
|
|
|
6-15 |
|
7 |
Pratinami iki soties |
|
||||
|
16-25 |
|
8 |
|
|
|
|||
|
26-30 |
57 |
6 |
2 |
0,1 |
-"- |
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
-"- |
|
|
|
2 |
31 |
|
5 |
3 |
0,1 |
-"- |
|
7 |
10 |
|
32 |
|
5 |
3 |
0,1 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
33 |
|
5 |
3 |
0,2 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
34 |
|
4 |
4 |
0,2 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
35 |
|
5 |
3 |
0,3 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
36 |
|
3 |
5 |
0,3 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
37 |
|
3 |
5 |
0,4 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
38 |
|
2 |
6 |
0,4 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
39 |
|
2 |
6 |
0,4 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
40 |
|
2 |
6 |
0,5 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
41-45 |
|
- |
8 |
0,5 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
46-50 |
|
- |
8 |
0,6 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
51-55 |
|
- |
8 |
0,6 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
56-60 |
|
- |
8 |
0,7 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
61-65 |
|
|
8 |
0,8 |
-"- |
|
10 |
20 |
|
66-70 |
|
|
8 |
1,0 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
71-75 |
|
|
8 |
1,1 |
Pratinami iki soties |
10 |
20 |
|
|
76-80 |
|
|
8 |
1,2 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
81-85 |
|
|
8 |
1,3 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
86-90 |
111 |
|
8 |
1,3 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
91-95 |
|
|
8 |
1,4 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
96-100 |
|
|
8 |
1,5 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
101- 105 |
|
|
6 |
1,7 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
106- 110 |
|
|
5 |
1,8 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
111- 115 |
|
|
4 |
2,0 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
|
116- 119 |
139 |
|
3 |
2,2 |
-"- |
|
-"- |
-"- |
Iš viso per 4 mėn. 250 622 99,7 820 1590 |
Kombinuotojo pašaro veršeliams l kg turi 12 MJ apykaitinės energijos, 180-185 g žaliųjų proteinų, 159-162 g virškinamųjų proteinų, ne daugiau kaip 7 proc. ląstelienos, 5,1-10,1 g kalcio, 6,2-7,3 g fosforo, 9,1-10,4 g lizino, 2,4-2,5 g triptofano, 5,3- 6,1 g metionino, 10 000 TV vitamino A, 2000 TV vitamino D.
2. schema. Buliukų šėrimo nuo 120 iki 500 d. schema (vidutinis priaugimas per parą 1000-1100 g)
Pašarai |
Amžiaus dienos |
|||
120-180 |
181-270 |
271-360 |
361-500 |
|
Kombinuotasis pašaras, kg |
2,5* |
3,0** |
3,5** |
4,0*** |
Sienas, kg |
1,5 |
2,0 |
2,5 |
3,0 |
Silosas, kg |
iki soties |
iki soties |
iki soties |
iki soties |
Šienainis, kg*** |
iki soties |
iki soties |
iki soties |
iki soties |
Žalia masė, kg |
iki soties |
iki soties |
iki soties |
iki soties |
Trikalcio fosfatas, g |
20 |
30 |
40 |
50 |
Laižomoji druska |
pagal poreikį |
pagal poreikį |
pagal poreikį |
pagal poreikį |
* - kombinuotojo pašaro kokybė kaip ir veršeliams iki 119 dienų;
** - kombinuoto pašaro buliukams l kg sausos medžiagos turi būti 11,4 MJ apykaitinės energijos, 176 g žaliųjų proteinų, 150 g virškinamųjų proteinų, 4,7 g kalcio, 6,2 g fosforo, 4,8 g lizino, 2,1 g triptofano, 2,1 g metionino, 8000 TV vitamino A, 1500 TV vitamino D;
*** - jeigu šeriama kokybišku šienainiu, buliukams šieno galima neduoti.
PATVIRTINTA
Valstybinės gyvulių veislininkystės
priežiūros tarnybos prie ŽŪM viršininko
2002 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 34
MĖSINIŲ VEISLIŲ GALVIJŲ VERTINIMO TAISYKLĖS
Šios taisyklės parengtos naudojantis Europos Tarybos direktyvų 77/504, 86/130, 87/328, 94/515 nuostatomis.
I. TELYČIŲ VERTINIMAS
II. KARVIŲ VERTINIMAS
6. Atitikimas veislės tipui, raumeningumas ir eksterjeras vertinami 1–9 taškais:
1 – labai blogas;
2 – blogas;
3 – nepatenkinamas;
4 – pusėtinas;
5 – vidutinis;
6 – patenkinamas;
7 – geras;
8 – labai geras;
9 – puikus.
III. BULIUKŲ VERTINIMAS
9. Vertinimui pateikiami buliukai turi būti su apynasriu vedžioti arba turėti nosies žiedą. Buliukai vertinami ne jaunesni kaip 11 ir ne vyresni kaip 18 mėn. amžiaus. Su lyties organų defektais buliukai nevertinami.
10. Buliukus augintojo prašymu vertina komisija. Komisiją sudaro Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacija. Jos nariais gali būti asmenys, gerai pažįstantys tą veislę ir žinantys jos ypatumus. Komisijos sudėtis tokia: asociacijos atstovas, gerai pažįstantis veisles, gyvulio laikytojas, Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos specialistas arba patyręs tos veislės gyvulių augintojas.
11. Buliukų veislinė vertė pagal nuosavą produktyvumą vertinama pagal mėsingumą ir kitus požymius. Mėsingumas nustatomas pagal priesvorį nuo gimimo iki vertinimo ir raumeningumą, kuris vertinamas 1–9 taškų sistema. Kiti požymiai yra atitikimas pageidaujamam tipui ir eksterjeras. Šie požymiai irgi vertinami 1–9 taškais. Vertinimas taškais atliekamas prisilaikant 5 punkte numatytų kriterijų.
12. Suminis buliukų veislinės vertės rodiklis yra veislinės vertės indeksas, kuris skaičiuojamas pagal formulę:
I = ±P-K±R±T±S + 100;
čia I – buliuko indeksas;
± P – priesvorio nuo gimimo iki vertinimo dienos skirtumas, lyginant su tos veislės vidutiniais reikalavimais, kuris nustatomas taip:
R– raumeningumas, kuris nustatomas taip:
Vertinimo taškai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Priskaičiuojama taškų |
-35, |
-28,1 |
-21,0 |
-14,0 |
-7,0 |
0,0 |
+7,0 |
+14,0 |
+21,0 |
T – tipas Vertinimo taškai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Priskaičiuojama taškų |
-4,1 |
-3,3 |
-2,5 |
-1,6 |
-0,8 |
0,0 |
+0,8 |
+1,6 |
+2,5 |
S – skeletas (eksterjero vertinimo taškai) |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Priskaičiuojama taškų |
-17,1 |
-13,6 |
-10,2 |
-6,8 |
-3,4 |
0,0 |
+3,4 |
+6,8 |
+10,2 |
K – koeficientas 0,049
13. Buliukai sveriami gimus, nujunkant ir vertinimo metu. Iš gautų duomenų apskaičiuojamas buliuko svoris 210 ir 365 dienų amžiaus. Jeigu gimęs veršelis nesvertas, tai imamas sąlyginis vidutinis tos veislė gimusio veršelio svoris.
PATVIRTINTA
Valstybinės gyvulių veislininkystės
priežiūros tarnybos prie ŽŪM viršininko
2002 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 34
MĖSINIŲ VEISLIŲ BULIŲ VERTINIMO PAGAL PALIKUONIS TAISYKLĖS
Šios taisyklės parengtos vadovaujantis Europos Tarybos direktyvų 77/504, 86/130, 87/328, 94/515 nuostatomis.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Buliai, naudojami spermai kaupti, vertinami dviem metodais:
II. MĖSINIŲ VEISLIŲ BULIŲ, NAUDOJAMŲ SPERMAI KAUPTI, ĮVERTINIMAS AUGINANT PALIKUONIS KONTROLINIO AUGINIMO (PENĖJIMO) STOTYJE STANDARTINĖMIS SĄLYGOMIS
4. Buliui įvertinti imama iš kelių ūkių po 10 jo palikuonių buliukų mišrūnų 110 dienų amžiaus. Buliukų grupės vertinimo laikotarpis – 120–500 amžiaus dienų. Tuo laikotarpiu vykdoma tiksli suėstų pašarų apskaita. Žolinių pašarų gyvuliai gauna iki soties, o kombinuotųjų pašarų – po 1 kg 100 kg gyvulio masės. Suėstų žolinių pašarų kiekis nustatomas atliekant kontrolinius įdedamo pašaro ir nesuėstų likučių svėrimus vieną kartą per 2 savaites 2 dienas iš eilės. Buliukai pasveriami 119 amžiaus dieną ir po to iki metų amžiaus sveriami kas 2 mėnesius, o po metų – kiekvieną mėnesį. Buliukai sveriami prieš rytinį šėrimą arba 3 val. po šėrimo.
5. Grupei pasiekus vidutinį 500 d. amžių, įvertinamas jų raumeningumas, nustatomi pagrindiniai kūno matmenys, atrenkama po 5 labiausiai atitinkančius grupės vidurkį gyvulius kontroliniam skerdimui. Klubo–šlaunies morfologinei sudėčiai ir mėsos cheminėms bei fizinėms–cheminėms savybėms įvertinti atrenkamos 3 skerdienų kairiosios puselės.
6. Raumeningumas nustatomas vertinant vizualiai taškais nuo 1 iki 9. Kontrolinis skerdimas atliekamas po 24 alkinimo valandų. Vandens neduodama likus 3 val. iki skerdimo. Kontrolinio skerdimo metu nustatoma gyvulio masė po 24 alkinimo valandų, šiltos skerdienos masė, kategorija pagal standartą, klubo–šlaunies masė, minkštų audinių išeiga klubo-šlaunies dalyje, ilgiausiojo nugaros raumens plotas ties paskutiniuoju šonkauliu.
7. Mėsos kokybei įvertinti imamas bandinys iš ilgiausiojo nugaros raumens ties 9–11 šonkauliais. Nustatoma raumens cheminė sudėtis (sausosios medžiagos, proteinai, riebalai, pelenai) ir fizinės-cheminės savybės (švelnumas, vandens rišlumas, pH, spalva, mėsos baltymų visavertiškumas).
8. Tikrinamųjų bulių palikuonių mėsos produkcija apibūdinama tokiais rodikliais:
8.1. kiekybiniai:
masė 500 d. amžiaus;
priesvoris per parą nuo 120 iki 500 amžiaus dienų;
pašarų sąnaudos priesvorio vienetui;
raumeningumas;
skerdenos išeiga;
skerdienos klasė;
klubo-šlaunies išeiga;
minkštų dalių išeiga iš klubo-šlaunies;
ilgiausiojo nugaros raumens plotas;
III. MĖSINIŲ VEISLIŲ BULIŲ, NAUDOJAMŲ SPERMAI KAUPTI, VERTINIMAS PALIKUONIS AUGINANT NATŪRALIOMIS ŪKIO SĄLYGOMIS
9. Kai kuriais atvejais spermai kaupti naudojami buliai gali būti įvertinami pagal duomenis, sukauptus auginant jų palikuonis natūraliomis ūkio sąlygomis. Tuo tikslu įvertinama ne mažiau kaip 30 buliaus palikuonių. Palikuonys turi būti imami mažiausiai iš 3 ūkių. Nustatomi visi rodikliai, taikomi vertinant kryžminimui naudojamų bulių palikuonis, išskyrus pašarų sąnaudas. Priesvoris nustatomas iš 500 d. amžiaus ir gimimo masės skirtumo. Kontroliniams skerdimams iš kiekvieno ūkio imama po tris buliukus, labiausiai atitinkančius grupės vidurkį. Klubo-šlaunies dalis ir „raumeninė akis“ nustatoma iš dviejų kiekvieno ūkio gyvulių skerdenų, o mėsos kokybė – atrenkant po vieną artimą vidurkiui iš kiekvieno ūkio.
IV. KERGIMUI NAUDOJAMŲ MĖSINIŲ VEISLIŲ BULIŲ VERTINIMAS PAGAL PALIKUONIS
11. Mėsinių veislių galvijų veislynuose visi naudojami buliai turi būti įvertinti arba vertinami pagal palikuonis.
12. Grynaveislių mėsinių veislių bulių įvertinimui į kontrolinio penėjimo arba auginimo stotį atrenkama po 8 vertinamojo buliaus palikuonis – grynaveislius buliukus 210 d. amžiaus. Buliukai laikomi palaidi po keturis gyvulius garde. Vienam gyvuliui turi tekti ne mažiau kaip 5 m2 ploto. Šėrimo kontrolė vykdoma nuo 220 d. iki 400 dienų amžiaus. Buliukai šeriami grupėmis pagal standartizuotus racionus (1, 2 ir 3 lentelės). Koncentruoti pašarai normuojami: jų duodama 1 kg 100 kg gyvulio masės, o žolinių pašarų – iki soties. Suėstų pašarų kiekis nustatomas vieną kartą per dvi savaites dvi dienas iš eilės sveriant įdedamą pašarą ir nesuėstus jo likučius.
13. Vertinamųjų bulių palikuonių masė nustatoma pradedant juos tikrinti (220 dienų) ir baigiant (400 dienų amžiaus).
14. Dėl mėsinių veislių gyvulių brangumo grynaveisliai mėsinių veislių buliukai gali būti neskerdžiami, o įvertinami pagal tokius rodiklius:
masė 220 ir 400 dienų amžiaus;
priesvoris per parą 0–220 ir 221– 400 dienų amžiaus;
pašarų sąnaudos priesvorio vienetui;
tipas;
raumeningumas;
eksterjeras;
stambumas;
veislinės vertės indeksas.
15. Tipas, raumeningumas, eksterjeras įvertinami 1–9 taškų sistema. Stambumas įvertinamas požymiais: stambus, vidutinio stambumo, smulkus.
16. Remiantis išvardytų rodiklių įvertinimo duomenimis, buliuko veislinės vertės indeksas skaičiuojamas pagal formulę:
I = ±P-K±R±T±S+100;
čia: I – buliaus indeksas;
± P – priesvorio nuo 200 iki 400 dienos skirtumas, lyginant su tos veislės vidutiniais reikalavimais;
R– raumeningumas, kuris nustatomas taip:
Vertinimo taškai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
Priskaičiuojama taškų |
-35,1 |
-28,1 |
-21,0 |
-14,0 |
-7,0 |
0,0 |
+7,0 |
+14,0 |
+21,0 |
T – tipas Vertinimo taškai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Priskaičiuojama taškų |
-4,1 |
-3,3 |
-2,5 |
-1,6 |
-0,8 |
0,0 |
+0,8 |
+1,6 |
+2,5 |
S – skeletas Vertinimo taškai |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
Priskaičiuojama taškų |
-17,1 |
-13,6 |
-10,2 |
-6,8 |
-3,4 |
0,0 |
+3,4 |
+6,8 |
+10,2 |
K – koeficientas = 0,049
17. Buliaus veislinė vertė nustatoma pagal selekcionuojamų požymių pasireiškimo laipsnio palikuonyse vidurkį.
18. Vykdant gilesnę selekciją, atliekamas tikrinamųjų bulių palikuonių kontrolinis skerdimas. Taikant tą pačią metodiką, apskaitomi tokie patys rodikliai, kaip ir bulių, kurie naudojami spermai kaupti, palikuonių.
19. Bulių palikuonių, auginamų stotyje, įvertinimą atlieka stoties specialistas, dalyvaujant mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos atstovui, gerai išmanančiam veislės ypatumus, ir turinčiam patirtį tos veislės gyvulių augintojui.
1 lentelė. Vidutinės 7– 8 mėn. amžiaus buliukų paros šėrimo normos (tikslinamos atsižvelgiant į veislę)
Rodikliai |
Priesvoris, g |
|||||
800 – 900 |
901 – 1000 |
1001–1100 |
||||
Amžius, mėn. |
||||||
7 |
8 |
7 |
8 |
7 |
8 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Masė laikotarpio |
|
|
|
|
|
|
pabaigoje, kg |
213 |
240 |
232 |
260 |
240 |
270 |
Sausos |
|
|
|
|
|
|
medžiagos, kg |
4,8 |
5,5 |
5,3 |
6,0 |
5,7 |
6,5 |
Pašariniai vienet. |
5,2 |
5,8 |
5,7 |
6,4 |
6,1 |
6,7 |
Apykaitos energija, |
|
|
|
|
|
|
MJ |
51,1 |
57,0 |
56,0 |
62,7 |
59,5 |
66,8 |
Žalieji proteinai, g |
706 |
870 |
819 |
878 |
915 |
1035 |
Virškinamieji |
|
|
|
|
|
|
proteinai, g |
594 |
650 |
616 |
657 |
695 |
775 |
Žalioji ląsteliena, g |
986 |
1153 |
1026 |
1156 |
1165 |
1364 |
Krakmolas, g |
637 |
825 |
762 |
900 |
852 |
1060 |
Cukrus, g |
423 |
440 |
460 |
470 |
527 |
564 |
Žali riebalai, g |
302 |
315 |
315 |
316 |
356 |
365 |
Valgomoji druska, g |
28 |
30 |
30 |
32 |
33 |
35 |
Kalcis, g |
45 |
50 |
45 |
50 |
46 |
52 |
Fosforas, g |
27 |
30 |
32 |
35 |
33 |
37 |
Siera, g |
18 |
20 |
21 |
24 |
24 |
28 |
Geležis, mg |
346 |
380 |
365 |
395 |
370 |
410 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Varis, mg |
36 |
40 |
45 |
50 |
54 |
60 |
Cinkas, mg |
175 |
190 |
180 |
195 |
185 |
200 |
Manganas, mg |
280 |
320 |
308 |
350 |
338 |
360 |
Kobaltas, mg |
4,5 |
5,0 |
4,8 |
5,2 |
5,1 |
5,5 |
Jodas, mg |
1,9 |
2,2 |
2,1 |
2,4 |
2,4 |
2,6 |
Karotinas, mg |
140 |
155 |
160 |
170 |
155 |
190 |
Vitaminas D, tūkst. |
|
|
|
|
|
|
TV |
2,7 |
3,3 |
3,0 |
3,6 |
3,0 |
3,6 |
Vitaminas E, mg |
240 |
270 |
250 |
280 |
270 |
300 |
2 lentelė. Vidutinės 9–12 mėn. amžiaus buliukų paros šėrimo normos (tikslinamos atsižvelgiant į veislę)
Rodikliai |
Priesvoris, g |
|||||
800 – 900 |
901 – 1000 |
1001 –1100 |
||||
Amžius, mėn. |
||||||
9–10 |
11–12 |
9–10 |
11–12 |
9–10 |
11–12 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Masė laikotarpio |
|
|
|
|
|
|
pabaigoje, kg |
279 |
330 |
285 |
340 |
303 |
366 |
Sausos |
|
|
|
|
|
|
medžiagos, kg |
6,7 |
7,5 |
7,4 |
8,2 |
8,0 |
9,0 |
Pašariniai vienet. |
5,8 |
6,4 |
6,5 |
7,2 |
7,3 |
8,0 |
Apykaitos energija, |
|
|
|
|
|
|
MJ |
65 |
72 |
72 |
80 |
80 |
89 |
Žalieji proteinai, g |
938 |
1019 |
1054 |
1148 |
1195 |
1279 |
Virškinamieji |
|
|
|
|
|
|
proteinai, g |
628 |
690 |
708 |
778 |
803 |
880 |
Žalioji ląsteliena, g |
1510 |
1670 |
1645 |
1800 |
1700 |
1860 |
Krakmolas, g |
820 |
905 |
923 |
1020 |
1050 |
1149 |
Cukrus, g |
450 |
496 |
520 |
576 |
640 |
710 |
Žali riebalai, g |
180 |
205 |
210 |
230 |
240 |
260 |
Valgomoji druska, g |
32 |
35 |
35 |
40 |
45 |
50 |
Kalcis, g |
42 |
46 |
48 |
52 |
55 |
60 |
Fosforas, g |
28 |
31 |
32 |
35 |
35 |
38 |
Siera, g |
18 |
20 |
20 |
22 |
24 |
26 |
Geležis, mg |
436 |
488 |
480 |
533 |
520 |
585 |
Varis, mg |
67 |
75 |
74 |
82 |
80 |
90 |
Cinkas, mg |
268 |
300 |
303 |
336 |
320 |
360 |
Manganas, mg |
400 |
450 |
440 |
490 |
480 |
540 |
Kobaltas, mg |
6,0 |
6,8 |
6,2 |
7,0 |
6,4 |
7,2 |
Jodas, mg |
2,6 |
3,0 |
3,0 |
3,2 |
3,6 |
4,0 |
Karotinas, mg |
160 |
175 |
170 |
190 |
200 |
220 |
Vitaminas D, tūkst. TV |
3 |
3,4 |
3,4 |
4,0 |
3,8 |
4,4 |
Vitaminas E, mg |
180 |
202 |
207 |
230 |
260 |
290 |
3 lentelė. Vidutinės vyresnių nei vienerių metų amžiaus buliukų paros šėrimo normos
Rodikliai |
Priesvoris, g |
|||||
800 – 900 |
901 – 1000 |
1001 –1100 |
||||
Amžius, mėn. |
||||||
13–14 |
15–16 |
13–14 |
15–16 |
13–14 |
15–16 |
|
Masė laikotarpio pabaigoje, kg |
379
|
428
|
396
|
451
|
429
|
495
|
Sausos medžiagos, kg |
8,1 |
8,6 |
8,8 |
9,6 |
9,8 |
10,7 |
Pašariniai vienetai |
7,0 |
7,6 |
7,8 |
8,5 |
8,6 |
9,5 |
Apykaitos energija, |
|
|
|
|
|
|
MJ |
78 |
83 |
86 |
93 |
97 |
106 |
Žalieji proteinai, g |
1100 |
1175 |
1228 |
1317 |
1355 |
1478 |
Virškinamieji |
|
|
|
|
|
|
proteinai, g |
716 |
775 |
796 |
867 |
903 |
968 |
Žalioji ląsteliena, g |
1830 |
1930 |
1973 |
2125 |
1995 |
2000 |
Krakmolas, g |
984 |
1068 |
1100 |
1198 |
1230 |
1350 |
Cukrus, g |
525 |
566 |
608 |
665 |
770 |
850 |
Žali riebalai, g |
215 |
228 |
235 |
255 |
280 |
295 |
Valgomoji drusk. |
38 |
42 |
45 |
50 |
55 |
60 |
Kalcis, g |
50 |
55 |
56 |
60 |
65 |
70 |
Fosforas, g |
34 |
36 |
38 |
41 |
41 |
45 |
Siera, g |
22 |
24 |
24 |
26 |
28 |
30 |
Geležis, mg |
526 |
559 |
572 |
624 |
637 |
696 |
Varis, mg |
81 |
86 |
88 |
96 |
98 |
107 |
Cinkas, mg |
324 |
344 |
361 |
394 |
392 |
428 |
Manganas, mg |
486 |
516 |
530 |
576 |
588 |
642 |
Kobaltas, mg |
7,4 |
8,0 |
7,6 |
8,2 |
7,8 |
8,6 |
Jodas, mg |
3,2 |
3,4 |
3,5 |
3,8 |
4,4 |
4,7 |
Karotinas, mg |
190 |
210 |
210 |
230 |
240 |
260 |
Vitaminas D, tūkst. TV |
3,8 |
4,2 |
4,4 |
4,8 |
5,0 |
5,6 |
Vitaminas E, mg |
220 |
232 |
246 |
269 |
330 |
380 |