VALSTYBINĖS GYVULIŲ VEISLININKYSTĖS PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL GALVIJŲ VEISLININKYSTĖS SRITIES TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

2002 m. gruodžio 31 d. Nr. 34

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos gyvulių veislininkystės įstatymo (Žin., 1994, Nr. 14-226; 1998, Nr. 110-3023) 3, 4, 5 straipsniais, žemės ūkio ministro 1999 m. gruodžio 21 d. įsakymu Nr. 460 „Dėl Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos“ (Žin., 2000, Nr. 1-20; 2001, Nr. 64-2367) patvirtintų Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos nuostatų 6.10 punktu,

1. Tvirtinu pridedamas:

1.1. Veislinių telyčių vertinimo taisykles;

1.2. Karvių vertinimo taisykles;

1.3. Karvių eksterjero vertinimo taisykles;

1.4. Bulių vertinimo pagal palikuonių mėsos produkciją taisykles;

1.5. Mėsinių veislių galvijų vertinimo taisykles;

1.6. Mėsinių veislių bulių vertinimo pagal palikuonis taisykles.

2. Pavedu:

2.1. galvijų vertinimo tvarkos priežiūrą vykdyti valstybiniams veislininkystės inspektoriams;

2.2. įsakymo vykdymo kontrolę Tarnybos viršininko pavaduotojui A. Šileikai.

3. Laikau netekusiu galios Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos 1999 m. lapkričio 4 d. įsakymą Nr. 7 „Dėl mėsinių veislių apskaitos dokumentų ir veislynų bei veislinių bandų vertinimo laikinų taisyklių“.

 

 

VIRŠININKAS                                                                        KĘSTUTIS JUOZAS SAIKEVIČIUS


PATVIRTINTA

Valstybinės gyvulių veislininkystės

priežiūros tarnybos prie ŽŪM viršininko

2002 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 34

 

VEISLINIŲ TELYČIŲ VERTINIMO TAISYKLĖS

 

Šios taisyklės parengtos vadovaujantis Europos Tarybos direktyvų 77/504, 86/130, 87/328, 94/515 ir Tarptautinio gyvulių apskaitos komiteto (ICAR) taisyklių nuostatomis.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Veislinės telyčios vertinamos jas atrenkant karvių bandos pakaitai arba siekiant nustatyti jų veislinę vertę pardavimo metu.

2. Veislines telyčias vertina ir jų veislinę vertę nustato karvių ir telyčių apskaitą tvarkantis kontrolės asistentas. Telyčios vertinimo priežiūrą vykdo atitinkamo rajono gyvulių produktyvumo kontrolės tarnybos vadovas. Telyčios grynaveisliškumui įvertinti reikalingus duomenis teikia ir vertinime turi teisę dalyvauti atitinkamos pripažintos galvijų veislininkystės institucijos atstovas.

3. Telyčių veislinė vertė nustatoma remiantis VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenų bazės ir kontrolės asistento pateiktais telyčios svėrimo arba matavimo duomenimis.

4. Veislinės telyčios vertinamos 100 balų sistema pagal kilmę, augimo spartą (svorį) ir eksterjerą (1 lentelė).

1 lentelė. Veislinių telyčių vertinami požymiai ir jų įvertinimas balais

Eil. Nr.

Požymiai

Balai

1.

Kilmė

60

2.

Augimo sparta

20

3.

Eksterjeras

20

 

II. VEISLINIŲ TELYČIŲ VERTINIMAS PAGAL KILMĘ

 

5. Pagal kilmę telyčios vertinamos atsižvelgiant į veislingumą, motinos produktyvumą ir tėvo įvertinimo duomenis.

6. Telyčių veislingumas vertinamas pagal jų kilmės atitikimą LR žemės ūkio ministro 2001 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 220 „Dėl Kilmės knygų nuostatų“ patvirtintus pieninių galvijų kilmės knygų atskirų skyrių reikalavimus.

2 lentelė. Telyčių įvertinimas pagal veislingumą

Atitikimas kilmės knygos skyrių

Maksimalus balų skaičius

A

10

B

7

C

4

Papildomas skyrius

1

7. Veislinių telyčių vertinimas pagal motinos produktyvumą ir tėvo įvertinimo rezultatus:

7.1. tėvo įvertinimo pagal palikuonis pieno baltymų produkcijos, padaugintos iš 2, ir pieno riebalų produkcijos sumą. Tikrinamųjų bulių dukterims už tėvo veislinę vertę skiriama 15 balų. Maksimalus įvertinimas – 24 balai; (3 lentelė);

7.2. motinos du produktyvumo rodiklius:

7.2.1. pieno riebalų vidutinę produkciją per visas užbaigtas laktacijas procentais nuo atitinkamos galvijų populiacijos paskutinių trijų užbaigtų kontrolės metų vidurkio;

7.2.2. pieno baltymų vidutinę produkciją per visas užbaigtas laktacijas procentais nuo atitinkamos veislių grupės paskutinių trijų užbaigtų kontrolės metų vidurkio;

7.2.3. skaičiuojant motinos pieno riebalų ir pieno baltymų produkcijos vidurkius, pirmos laktacijos duomenys dauginami iš koeficiento 1,2, antros laktacijos – iš koeficiento 1,1;

7.2.4. jei motinos pieno baltymų produkcija yra ištirta ne visose laktacijose, tai vidutinė pieno baltymų produkcija skaičiuojama iš tų laktacijų, kuriose buvo tirti pieno baltymai;

3 lentelė. Veislinių telyčių vertinimo pagal tėvų produktyvumo rodiklius skalės

Tėvas

Motina

balai

tėvo įvertinimo pagal palikuonis pieno baltymų x2 ir pieno riebalų suma, kg

balai

motinos vidutinis produktyvumas procentais nuo populiacijos paskutinių trijų kontrolės metų vidurkio (pagal riebalus ir baltymus atskirai)

 

 

 

 

10

iki 1,5

1

iki 80

11

1,6–3,0

2

81–84

12

3,1–4,5

3

85–88

13

4,6–6,0

4

89–92

14

6,1–7,5

5

93–96

15

7,6–9,0

6

97–100

16

9,1–10,5

7

101–104

17

10,6–12,0

8

105–108

18

12,1–13,5

9

109–112

19

13,6–15,0

10

113–116

20

15,1–16,5

11

117–120

21

16,6–18,0

12

121–124

22

18,1–19,5

13

125 ir daugiau

23

19,6–21,0

 

 

24

daugiau kaip 21,0

 

 

 

7.2.5. paskutinių trejų užbaigtų kontrolės metų juodmargių bei žalųjų ir žalmargių veislių grupių vidurkiai taikomi vertinant telyčias nuo kitų metų sausio mėnesio. Pavyzdžiui, 2003 metais taikomi 1999–2000 ir 2000–2001, ir 2001–2002 produktyvumo kontrolės metais buvusių vidutinio produktyvumo rodiklių vidurkiai: juodmargių – 209 kg pieno riebalų ir 160 kg baltymų; žalųjų ir žalmargių – 198 kg pieno riebalų ir 152 kg baltymų. Pavyzdžiui, jeigu vertinamos juodmargės telyčios motinos vidutinė pieno riebalų produkcija buvo 240 kg, baltymų – 170 kg, tai už riebalų produkciją bus skiriama 10 balų (240 kg: 209 kg x 100 = 115 proc.), už baltymų produkciją – 8 balai (170 kg: 160 kg x 100 =106 proc.). Už motinos produktyvumą iš viso bus skiriama:

10 + 8 = 18 balų;

7.2.6. maksimalus įvertinimas pagal motinos pieno riebalų ir baltymų produkciją – po 13 balų, iš viso – 26 balai.

 

III. VEISLINIŲ TELYČIŲ VERTINIMAS PAGAL AUGIMO SPARTĄ

 

8. Veislinės telyčios pagal augimo spartą vertinamos pagal jų svorį (4 lentelė priede) 12, 18 mėn. amžiaus arba pardavimo metu, perskaičiavus svorį artimesniam iš priede nurodytų amžiaus variantų. Paskutinio svėrimo ar svorio pardavimo metu duomenys gali būti naudojami apskaičiuoti svoriui į priekį ne daugiau kaip 2 mėn. (Pavyzdžiui, jei telyčia paskutinį kartą buvo sverta 15,5 mėn. amžiaus, t. y. 2,5 mėn. iki 18 mėn. amžiaus, tai ji vertinama pagal 12 mėn. amžiaus svorį). Maksimalus balų skaičius už šį požymį – 20.

9. Telyčių svoris atskirais, aukščiau nurodytais, amžiaus mėnesiais nustatomas jas pasvėrus, o nesant galimybės pasverti, – pagal kūno matmenis.

 

IV. VEISLINIŲ TELYČIŲ VERTINIMAS PAGAL BENDRĄ KŪNO IŠSIVYSTYMĄ, EKSTERJERĄ

 

10. Veislinių telyčių eksterjeras vertinamas pagal 10 taškų skalę.

11. Vertinama pagal bendrą kūno išsivystymą, atskirų kūno dalių proporcingumą, spalvą, tipingumą veislei, eksterjero požymius: krūtinės platumą, kūno gilumą, galūnes, pieno tipo ryškumą, užpakalio platumą ir kt.

12. Veislinė telyčia tvirto kūno sudėjimo, tipinga veislei, gerai išreikštu pieno tipu, be eksterjero trūkumų, vertinama maksimaliu taškų skaičiumi – 10.

13. Veislinei telyčiai skiriami taškai gali būti sumažinti nuo 1 iki 5 priklausomai nuo trūkumų skaičiaus ir pasireiškimo laipsnio už šiuos eksterjero trūkumus:

13.1. bendri kūno trūkumai: buliška galva, dviguba ketera, stogo formos užpakalis, labai įlinkęs juosmuo, aukštas uodegos prisegimas, ryškus krūtinės įsmaugimas už menčių, nebūdinga veislei spalva;

13.2. galūnių trūkumai: alkūnės išskėstos į šalis, priekinės kojos suglaustos ties riešo sąnariais, minkštos čiurnos, užpakalinės galūnės suglaustos ties kulno sąnariu („X“ forma) ar perdaug nutolusios („O“ forma), „kardiškas“ arba perdaug status „drambliškas“ užpakalinių kojų pastatymas.

14. Įvertinus veislinės telyčios eksterjerą, gauti taškai dauginami iš koeficiento 2 ir sumuojami į bendrą įvertinimą balais.

15. Veislinės telyčios, atsižvelgiant į jų bendrą įvertinimą balais, skirstomos į 4 grupes:

I – 100–80 balų (labai geros);

II – 79–70 balų (geros);

III – 69–60 balų (vidutinės);

IV – 59 ir mažiau (žemiau vidutinių).

16. Labai gerai, gerai ir vidutiniškai įvertintas telyčias rekomenduojama skirti galvijų bandos pakaitai ir pardavimui veislei. Veislinių telyčių įvertinimo duomenys panaudojami nustatant jų veislinės vertės priedą pardavimo metu.

4 lentelė. Veislinių telyčių vertinimas pagal svorį

 

 

juodmargės

žalosios ir žalmargės

Balai

amžius mėn.

amžius mėn.

 

12

18

19

20

21

22

23

24

12

18

19

20

21

22

23

24

 

svoris, kg

svoris, kg

10

iki 260

iki 350

iki 360

iki 370

iki 380

iki 390

iki 400

iki 410

iki 250

iki 340

iki 350

iki 360

iki 370

iki 380

iki 390

iki 400

11

267

357

367

377

387

397

407

417

256

346

356

366

376

386

396

406

12

274

364

374

384

394

404

414

424

262

352

362

372

382

392

402

412

13

281

371

381

391

401

411

421

431

268

358

368

378

388

398

408

418

14

288

378

388

398

408

418

428

438

274

364

374

384

394

404

414

424

15

295

385

395

405

415

425

435

445

280

370

380

390

400

410

420

430

16

302

392

402

412

422

432

442

452

286

376

386

396

406

416

426

436

17

309

399

409

419

429

439

449

459

292

382

392

402

412

422

432

442

18

316

406

416

426

436

446

456

466

298

388

398

408

418

428

438

448

19

323

413

423

433

443

453

463

473

304

394

404

414

424

434

444

454

20

330 ir>

420 ir>

430 ir>

440 ir>

450 ir>

460 ir>

470 ir>

480 ir>

310 ir>

400 ir>

410 ir>

420 ir>

430 ir>

440 ir>

450 ir>

460 ir>

 

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės gyvulių veislininkystės

priežiūros tarnybos prie ŽŪM viršininko

2002 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 34

 

KARVIŲ VERTINIMO TAISYKLĖS

 

Šios taisyklės parengtos vadovaujantis Europos Tarybos direktyvų 77/504, 84/419, 86/130, 87/328, 94/515 ir Tarptautinio gyvulių apskaitos komiteto (ICAR) taisyklių nuostatomis.

1. Karves vertina ir jų veislinę vertę nustato pieninių galvijų bandos apskaitą tvarkantis kontrolės asistentas ir kiti galvijų veislininkystės specialistai, kuriems gyvulių produktyvumo kontrolę vykdyti įgaliota institucija yra suteikusi teisę vykdyti atitinkamos karvių bandos produktyvumo kontrolę, prižiūrint atitinkamo rajono gyvulių produktyvumo kontrolės tarnybos vadovui.

2. Karvės vertinamos pagal požymių kompleksą, naudojantis iš VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenų bazės gautais duomenimis ir kitais oficialiais galvijų veislininkystės apskaitos duomenimis, suregistruotais patvirtintos formos dokumentuose.

3. Karvės įvertinamos po pirmos ne trumpesnės kaip 240 d. laktacijos, o po kitų baigtų laktacijų įvertinimas patikslinimas pagal vidutinius (visų laktacijų) produktyvumo ir vaisos rodiklius. Vertinama 100 balų sistemą (1 lentelė) pagal šiuos požymius: veislingumą, tėvų veislinę vertę, produktyvumą, eksterjerą, melžimo lengvumą, temperamentą ir vaisos savybes.

1 lentelė. Karvių vertinami požymiai ir jų maksimalus įvertinimas balais

POŽYMIAI

BALAI

Veislingumas

5

Tėvų veislinė vertė

10

Produktyvumas

40

Eksterjeras

30

Melžimo lengvumas

5

Temperamentas

3

Vaisos savybės

7

 

4. Pagal kilmę karvės vertinamos atsižvelgiant į veislingumą ir tėvų veislinę vertę.

Karvių veislingumas vertinamas pagal jų atitikimą kilmės knygų atskirų skyrių reikalavimus (2 lentelė).

2 lentelė. Karvių įvertinimas pagal veislingumą

ATITIKIMAS KILMĖS KNYGOS SKYRIŲ

BALAI

A

5

B

4

C

3

Papildomas skyrius

1

 

5. Karvių tėvų veislinė vertė nustatoma pagal motinos produktyvumą per geriausią laktaciją bei tėvo įvertinimo rezultatus, t. y. baltymų kg x2 ir riebalų kg sumą (3 lentelė).

3 lentelė. Įvertinimas pagal tėvų veislinę vertę

RODIKLIAI

BALAI

1

2

3

4

5

6

Motinos produktyvumas per geriausią laktaciją, kg

4000–4500

4501–5000

5001– 5500

5501

ir >

x

x

Tėvo įvertinimas:

baltymų kg x2 ir riebalų kg suma

1–7

8–14

15–21

22–28

29–35

36 ir >

 

6. Pagal produktyvumą karvės vertinamos naudojantis 4 lentele. Karvių produktyvumo vertinimo kriterijai yra pieno riebalų ir baltymų produkcijos kiekis vidutiniškai per visas laktacijas (laktacijų vidurkis). Prieš skaičiuojant kelių laktacijų pieno riebalų ir baltymų produkcijos vidutinį kiekį, pirmos laktacijos riebalų ir baltymų produkcija dauginama iš koeficiento 1,2, o antros laktacijos – iš koeficiento 1,1.

 

4 lentelė. Karvių vertinimas pagal pieno riebalų ir pieno baltymų produkcijos visų laktacijų vidurkį

PIENO RIEBALAI

 

PIENO BALTYMAI

 

Kilogramai

Balai

Kilogramai

Balai

iki 140

1

iki 100

5

141–160

2

101–110

6

161–180

3

111–120

7

181–200

4

121–130

8

201–220

5

131–140

9

221–240

6

141–150

10

241–260

7

151–160

11

261–280

8

161–170

12

281–300

9

171–180

13

301 ir daugiau

10

181–190

14

 

 

191–200

15

 

 

201–210

16

 

 

211–220

17

 

 

221–230

18

 

 

231–240

19

 

 

241 ir daugiau

20

 

7. Karvės produktyvumas tos pačios bandos kitų karvių atžvilgiu vertinamas pagal jos pieno riebalų ir baltymų (atskirai) vidutinės produkcijos per visas laktacijas santykį su bandos vidutine pieno riebalų ir baltymų produkcija per paskutinius užbaigtus kontrolės metus, procentais. Balai nustatomi pagal 5 lentelėje pateiktą pieno riebalų ir baltymų skalę, juos susumuojant.

5 lentelė. Karvių vertinimas pagal santykinį karvių produktyvumą vidutinio bandos produktyvumo atžvilgiu

RIEBALŲ IR BALTYMŲ PRODUKCIJA atskirai

procentais nuo bandos vidurkio

Balai

iki 80

1

81–95

2

96–110

3

111–125

4

126 ir daugiau

5

 

8. Karvių eksterjerą linijiniu metodu vertina atitinkamos galvijų veislės ekspertas arba tikrinamųjų bulių dukterų eksterjero vertintojai pagal Karvių eksterjero vertinimo metodiką. Eksterjero įvertinimo balai dauginami iš koeficiento 0,3 ir gautas rezultatas sumuojamas į kompleksinį įvertinimą.

9. Melžimo lengvumas vertinamas pagal per minutę primelžiamo pieno kiekį, kg (6 lentelė).

6 lentelė. Melžimo lengvumo vertinimas

Rodikliai

Balai

 

1

2

3

4

5

Melžimo greitis, kg/min:

 

 

 

 

 

po pirmo apsiveršiavimo

1,2 ir <

1,3–1,7

1,8–1,9

2,0–2,1 arba > 2,5

2,2–2,5

po dviejų ir daugiau apsiveršiavimų

1,4 ir <

1,5–1,9

2,0–2,1

2,2–2,4 arba > 3,0

2,5–3,0

 

10. Karvės temperamentas vertinamas melžimo metu pagal 5 taškų skalę (7 lentelė).

Temperamento įvertinimo taškai dauginami iš koeficiento 0,6 ir sumuojami į kompleksinį karvės įvertinimą.

7 lentelė. Karvių temperamento įvertinimo skalė

ELGSENA

TAŠKAI

Labai nerami, agresyvi, melžiant spardosi, agresyvi kitų karvių atžvilgiu

1

Nerami fiksuojant, vertinant ir atliekant veterinarinius darbus, agresyvi kitų karvių atžvilgiu

2

Nerami, kai melžia ir atlieka kitus veiksmus svetimi žmonės, sunkiau atleidžia pieną

3

Rami melžiant, vedant, fiksuojant, gali ne iškarto atleisti pieną

4

Labai rami

5

Temperamento įvertinimo taškai dauginami iš koeficiento 0,6 ir sumuojami į kompleksinį karvės įvertinimą.

11. Karvių vaisos savybės vertinamos pagal vidutinę servis periodo trukmę po apsiveršiavimo iki apvaisinimo, remiantis pirminės zootechninės apskaitos duomenimis (7 lentelė).

7 lentelė. Vaisos savybių vertinimas

SERVIS PERIODO TRUKMĖ DIENOMIS

balai

171 ir daugiau

1

151–170

2

131–150

3

111–130

4

91–110

5

71–90

6

iki 70

7

 

12. Pagal surinktą balų skaičių karvės skirstomos į šias grupes:

1 – labai geros karvės (81–100 balų);

2 – geros karvės (80–71 balas);

3 – vidutinės karvės (70–61 balas);

4 – prastesnės už vidutines karves (60 ir mažiau balų).

 

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės gyvulių veislininkystės

priežiūros tarnybos prie ŽŪM viršininko

2002 m. gruodžio 31 d. d. įsakymu Nr. 34

 

KARVIŲ EKSTERJERO VERTINIMO TAISYKLĖS

 

Šios taisyklės parengtos vadovaujantis Europos Tarybos direktyvų 77/504, 86/130, 87/328, 94/515 ir Tarptautinio gyvulių apskaitos komiteto (ICAR) taisyklių nuostatomis.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Lietuvoje karvių eksterjeras vertinamas linijiniu metodu. Vertinant galvijus šiuo metodu, kiekvienas požymis tarp kraštutinių nukrypimų vertinamas nuo 1 iki 9 taškų, neatsižvelgiant į požymio selekcinę reikšmę.

2. Eksterjero vertinimas linijiniu metodu yra palyginti subjektyvus, priklausantis nuo vertintojų patirties, galvijų veislių ypatumų, gyvulio amžiaus, laikotarpio po apsiveršiavimo, įmitimo ir kitų veiksnių. Todėl eksterjero vertinimo skalės ir kitos metodikos nuostatos pateikiamos unifikuotos pagal ICAR reikalavimus.

 

II. ATSKIRŲ EKSTERJERO POŽYMIŲ VERTINIMAS

 

3. Vertinant karvių eksterjerą, analizuojama 19 požymių, apibūdinančių gyvulio konstituciją, tipingumą veislei, pieningumą, veisimosi ir kitas savybes. Šie požymiai anatominiu ir funkciniu atžvilgiu skirstomi į 3 grupes:

3.1. požymiai, apibūdinantys bendrą kūno išsivystymą: aukštis, stambumas, kūno gylis, krūtinės plotis, kūno tipas, užpakalio plotis, užpakalio kampas;

3.2. galūnės: užpakalinių kojų pastatymo kampas, užpakalinių kojų forma, kulno sąnarys, nagos aukštis, nagų ir čiurnos kampas;

3.3. tešmuo: tešmens priekinės dalies prisitvirtinimas, tešmens užpakalinės dalies aukštis, tešmens raiščio tvirtumas, tešmens gylis, spenių išdėstymas, spenių ilgis ir storis.

4. Karvės vertinamos 1–6 mėn. po apsiveršiavimo 9 taškų skale pagal karvių eksterjero linijinio vertinimo skalę (1 priedas). Didžiausi biologiniai požymių nuokrypiai vertinami 1–9 taškais. Pageidaujamas požymių įvertinimas taškais ir santykiniai vertės koeficientai nurodyti 1 lentelėje.

 

1 lentelė. Pageidaujamas požymių optimalus įvertinimas ir santykiniai vertės koeficientai

 

Eil. Nr.

Požymis

Optimalus įvertinimas

Santykiniai vertės koeficientai

1.

Aukštis

9

5

2.

Stambumas

8

5

3.

Kūno gylis

8

6

4.

Krūtinės plotis

7

5

5.

Pieninis tipas

8

7

6.

Užpakalio plotis

7

6

7.

Užpakalio kampas

5

6

8.

Užpakalinių kojų kampas

5

6

9.

Užpakalinių kojų forma

6

5

10.

Kulno sąnarys

8

6

11.

Nagos aukštis

8

4

12.

Nagų ir čiurnos kampas

7

4

13.

Tešmens priekinės dalies prisitvirtinimas

9

6

14.

Tešmens užpakalinės dalies aukštis

9

5

15.

Tešmens raiščio tvirtumas

9

4

16.

Tešmens gylis

9

5

17.

Spenių išsidėstymas

6

5

18.

Spenių ilgis

6

5

19.

Spenių storis

5

5

 

5. Karvių įvertinimo duomenys registruojami karvių eksterjero vertinimo žiniaraštyje (2 priedas) ir pateikiami VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui.

6. Vertinant karves šiuo metodu, fiksuojami esminiai eksterjero trūkumai, turintys itin neigiamos įtakos galvijų eksterjerui ir funkcinėms savybėms. Kiekvieno trūkumo pasireiškimo laipsnis nuo 1 iki 3 taškų skalėje nurodomas trečiuoju skaitmeniu prie jo kodo. Trūkumai koduojami atsižvelgiant į požymių grupes 2 lentelėje pateikta tvarka.

7. Vertinamos karvės eksterjero trūkumų kodai įrašomi į karvės eksterjero įvertinimo lentelės trūkumų skiltį. Kiti eksterjero trūkumai ir veislei nebūdinga spalva pažymimi pastabų skiltyje.

III. KARVIŲ EKSTERJERO INDEKSŲ APSKAIČIAVIMAS

 

8. Karvių eksterjeras vertinamas 100 balų sistema, panaudojant linijinio įvertinimo pirminius duomenis pagal tokią formulę:

np=19

čia: E – karvės eksterjero įvertinimas balais,

np – vertinamų požymių skaičius,

|di| – kiekvieno eksterjero požymio įvertinimo taškais ir optimalaus įvertinimo skirtumo absoliutus (be + ar – ženklų) skaičius,

VPi – kiekvieno požymio santykiniai vertės koeficientai,

Trj – kiekvieno eksterjero trūkumo pasireiškimo laipsnis,

VTrj – kiekvieno trūkumo svertiniai koeficientai.

2 lentelė. Eksterjero trūkumai

Trūkumo kodas

Trūkumai

Svertiniai koeficientai

 

1. Bendro kūno išsivystymo

 

10

apakimas

5

11

buliška galva

3

12

dviguba ketera

2

13

kuprotumas

2

14

įlinkusi nugara

3

15

įlinkęs juosmuo

2

16

aukštas uodegos prisegimas

1

17

stogo formos užpakalis

2

18

krūtinės įsmaugimas už menčių

3

19

nebūdinga veislei spalva

2

 

2. Galūnių

 

21

alkūnės išskėstos į šalis ir atsikišęs į priekį peties mentės sąnarys

3

22

priekinės kojos X formos

2

23

purios nagos

1

24

šviesios nagos

1

25

didelis tarpas tarp nagų

1

 

3. Tešmens

 

31

įgimta ketvirčių atrofija

5

32

speniai nukreipti į šalis

3

33

speniai nukreipti į priekį

1

34

nelygus tešmens dugnas

2

35

pridėtiniai speniai

0,5

36

kriaušės formos speniai

4

37

butelio, piltuvėlio formų speniai

3

38

raumeningas, riebalingas tešmuo

3

 

9. Taip skaičiuojant, idealaus eksterjero karvei gali būti skiriama:

9.1. 40 balų už požymius, apibūdinančius bendrą kūno išsivystymą;

9.2. 35 balai už tešmens požymius;

9.3. 25 balai už galūnes.

10. Galvijų selekcijos specialistų pasiūlymu ir veislininkystės organizacijoms pritarus, balų struktūra pagal atskiras požymių grupes gali būti keičiama.

______________


1 priedas

 

KarviŲ eksterjero linijinio vertinimo skalės

 

1. Aukštis

Karvės aukštis nustatomas matuojant specialia lazda nuo žemės iki aukščiausio taško ties kryžmeniu. Pirmaveršėms ir suaugusioms karvėms reikalavimai yra skirtingi.

 

Pirmaveršės

Taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Aukštis, cm

126

ir <

127

128

129

130

131

132

133

134

135

136

137

138

139

140

141

ir >

 

Antraveršės ir suaugusios

Taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Aukštis, cm

130

ir <

131

132

133

134

135

136

137

138

139

140

141

142

143

144

145

ir >

 

2. Stambumas

 

Vertinamas pagal karvės svorį. Reikalavimai antraveršėms 20 kg didesni nei pirmaveršėms. Suaugusioms karvėms ir pirmaveršėms reikalavimai skirtingi.

 

Pirmaveršės

Taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Svoris, kg

400

ir <

401–420

421–440

441–460

461–480

481–500

501–520

521–540

541

ir >

 

Suaugusios

Taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Svoris, kg

500

ir <

501–520

521–540

541–560

561–580

581–600

601–620

621–640

641

ir >

 

3. Kūno gylis

 

Apie kūno gylį sprendžiama pagal vidurinės kūno dalies išsivystymą. Kūno gylis nustatomas už paskutinio šonkaulio. Turi įtakos amžius ir laikotarpis iki apsiveršiavimo.

 


 

 


1

3

5

7

9

Labai negilus

Negilus

Vidutinio gylio

Gilus

Labai gilus

 

4. Krūtinės plotis (kūno tvirtumas)

 

Apie kūno tvirtumą sprendžiama pagal krūtinės platumą. Vertinama žiūrint iš priekio pagal atstumą tarp priekinių galūnių ties krūtine.

 

 

1

3

5

7

9

Labai siaura

Siaura

Vidutinio platumo

Plati

Labai plati

 

5. PIENINIS TIPAS

 

Vertinama pagal konstituciją, galvos lengvumą, šonkaulių plokštumą, tarpus tarp jų ir jų kampą, kaklo ilgumą, platumą bei jo odos raukšles, taip pat keteros aukštį, plotį ir ilgį bei odos storį ir elastingumą.

 

 

1

3

5

7

9

Artimas mėsos–pieno tipui, grubi konstitucija

Neryškus

Vidutinio ryškumo

Ryškus

Labai ryškus,

švelni konstitucija

 

6. Užpakalio plotis

 

Apie karvės užpakalio plotį sprendžiama pagal atstumą tarp sėdynkaulio gumburų ir tarp klubagumbių. Vertinama žiūrint iš užpakalio pusės.

 

 

1

3

5

7

9

Labai siauras

Siauras

Vidutinio platumo

Platus

Labai platus

 

7. Užpakalio kampas

 

Vertinama pagal linijos, išvestos tarp klubo sąnario ir sėdynkaulio gumburų, kampą.

 

 

1

3

5

7

9

Labai pakeltas

Tiesus

Sėdynkaulio gumbai apie 4–5 cm žemiau negu klubagumbiai

Nuleistas užpakalis

Labai nuleistas

 

8. Užpakalinių kojų pastatymo kampas

 

Galūnių pastatymo kampas vertinamas žiūrint iš šono ir sprendžiama pagal kulno sąnario vidinį kampą.

 

 

1

3

5

7

9

Labai status (drambliškas pastatymas)

Status

Vidutinis

(apie 150O) kampas

Kojos truputį kardiškos

Kojos labai patrauktos po pilvu

 

9. Užpakalinių kojų forma

 

Apie užpakalinių kojų formą sprendžiama pagal atstumą tarp kulno sąnarių. Vertinama žiūrint iš užpakalio pusės.

 

 

1

3

5

7

9

„X“ formos kojos (labai mažas atstumas tarp kulnų)

Suartėję ties kulno sąnariu

Vidutinis

 

Neženklus suartėjimas

Lygiagrečios kojos (didelis atstumas)

 

10. Kulno sąnario kokybė

 

Vertinama žiūrint iš užpakalio ir šono. Sprendžiama pagal kulno sąnario storumą, paburkimą, skysčio buvimą sąnaryje, jį apčiuopiant iš priekinės ir vidinės pusės.


1

3

5

7

9

Labai platus, storas, paburkęs sąnarys

Storas, apčiuopiamas paburkimas

Vidutinio storumo

Nestoras, paburkimai neapčiuopiami

Siauras, sausas sąnarys

 

11. Nagos aukštis

 


Sprendžiamas pagal užpakalinių galūnių nagų aukštį. Vertinama nagos užpakalinė dalis.

 

1

3

5

7

9

Labai žemos (plokščios) nagos

Žemos (plokščios)

Vidutinio aukščio nagos

Aukštos

Labai aukštos nagos

 

 

12. Nagos ir čiurnos kampas

Vertinama pagal užpakalinių galūnių nagų ir čiurnos kampą žemės atžvilgiu.

 

 

1

3

5

7

9

Smailus nagų kampas, labai „minkštos“ čiurnos

Smailokas kampas

Vidutinis nagų ir čiurnos kampas (45o)

Pakankamai status nagų ir čiurnos kampas

Labai status nagų kampas, tvirtos čiurnos

 

13. Tešmens priekinės dalies prisitvirtinimas

Vertinama pagal tešmens pirmųjų ketvirčių pritvirtinimo prie papilvės tvirtumą. Nustatoma žiūrint iš šono ir apčiuopiant ranka tarp papilvės ir tešmens.

 

1

3

5

7

9

Labai silpnas

Silpnai pritvirtintas

Vidutinis

Tvirtas

Labai tvirtas

 

14. Užpakalinės tešmens dalies aukštis

 

Vertinama žiūrint iš užpakalio pusės pagal atstumą tarp lytinių organų (vulvos) pabaigos ir tešmens liaukinio audinio pradžios.

 

 

1

3

5

7

9

Labai žemas

Žemas

Vidutinis (18 cm)

Aukštas

Labai aukštas

 

15. Tešmens raištis

 

Vertinama iš užpakalio, pagal vidurinės tešmens linijos ryškumą ir įsmaugimo tarp ketvirčių ties tešmens dugnu gilumą ir kampą.

 

1

3

5

7

9

Labai silpnas

Silpnas, linija nėra ryški

Vidutinis

Stiprus, linija apima 3/4 tešmens

Labai tvirtas, linija tarsi dalija tešmenį į dvi dalis

 

16. Tešmens gylis

Vertinama pagal tešmens dugno lygį kulno sąnario atžvilgiu. Turi įtakos karvės aukštis ir produktyvumas.

 

1

3

5

7

9

Labai gilus

Gilus

Vidutinis (tešmens dugnas 4–5 cm virš kulno sąnario)

Negilus

Labai negilus

 

17. Spenių išdėstymas

 

Vertinamas žiūrint iš užpakalio ir sprendžiama pagal atstumą tarp priekinių spenių.

 

 

1

3

5

7

9

Labai plačiai, speniai išdėstyti tešmens ketvirčių dugno pakraščiuose

Didelis tarpas

Vidutinis tarpas

Nedidelis tarpas

Išdėstyti arti vienas kito, tarpas mažas

 

18. Spenių ilgis

 

Vertinama pagal priekinių spenių ilgį. Spenio ilgio reikalavimai skirtingi pirmaveršėms ir suaugusioms karvėms.

Pirmaveršės

Taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Ilgis, cm

< 3,5

3,5

4,0

4,5

5,0

5,5

6,0

6,5

³ 7,0

 

Antraveršės ir suaugusios

Taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Ilgis, cm

< 4,0

4,0

4,5

5,0

5,5

6,0

6,5

7,0

³ 8,0

 

19. Spenių storis

 

 

Sprendžiama pagal priekinių spenių storį. Pirmaveršėms ir suaugusioms karvėms reikalavimai yra skirtingi.

Pirmaveršės

 

Taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storis, cm

1,5

ir <

1,6

1,7

1,8

1,9

2,0

2,1

2,2

2,3

2,4

2,5

2,6

2,7

2,8

2,9

3,0

ir >

 

Antraveršės ir suaugusios

 

Taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storis, cm

1,8

ir <

1,9

2,0

2,1

2,2

2,3

2,4

2,5

2,6

2,7

2,8

2,9

3,0

3,1

3,2

3,3

ir >

 

______________

 

 

 

 

2 priedas

 

KARVIŲ EKSTERJERO VERTINIMO ŽINIARAŠTIS DGV5551

 

Laikytojas_______________________________________________________________________

                                                                                            (vardas, pavardė/pavadinimas)

Ūkio kodas

Vertintojas______________________________________________________________________

                                                                                            (vardas, pavardė/pavadinimas)

Asmens kodas

Įvertinimo data

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laktacijos numeris

Bendras kūno išsivystymas

 

 

Galūnės

 

 

 

Tešmuo

 

Trūkumų ir ydų kodas

Pastabos

Eil.Nr.

Karvės numeris

Aukštis, cm

Stambumas, kg

Krūtinės plotis

Kūno gylis

Pieninis tipas

Užpakalio plotis

Užpakalio kampas

Užpakalinių kojų kampas

Užpakalinių kojų forma

Kulno sąnarys

Nagos aukštis

Nagų ir čiurnos kampas

Priekinės dalies prisitvirt.

Užpakalinės dalies aukštis

Raiščio tvirtumas

Gylis

Spenių išsidėstymas

Spenių ilgis, cm

Spenių storis, cm

 

x

x

x

x

x

x

x

x

xx

xxx

xxx

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

xx

x, x

xxx, xxx, xxx, xxx

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vertintojo parašas

 

 

 

 

______________

 

 

 

PATVIRTINTA

Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros

tarnybos prie ŽŪM viršininko 2002 m.

gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 34

 

BULIŲ VERTINIMO PAGAL PALIKUONIŲ MĖSOS PRODUKCIJĄ TAISYKLĖS

 

Šios taisyklės parengtos naudojantis Europos Tarybos direktyvų 77/504, 86/130, 87/328, 94/515 nuostatomis.

 

I. BULIUKŲ ATRINKIMAS KONTROLINIAM PENĖJIMUI

 

1. Buliai pagal palikuonių mėsos produkciją įvertinti kontrolinio penėjimo stotyse.

2. Iš kelių ūkių atrenkama po 8 įvertinamo buliaus, 4-8 savaičių amžiaus, sveikus, normaliai išsivysčiusius palikuonis - buliukus.

3. Pirmaveršių karvių buliukai įvertinimui neimami.

4. Buliukų masė gimus turi būti artima veislės vidurkiui.

5. Jų kilmė patikslinama pagal kraujo grupes arba kitais metodais.

6. Išvežant buliukus iš ūkio surašomas aktas, kuriame nurodoma kiekvieno buliuko inventoriaus numeris, gimimo data, spalva, masė pirmąją amžiaus dieną ir išvežimo metu, nuo gimimo iki išvežimo sugirdytas pieno kiekis, motinos bandos ir kilmės knygos numeriai, veislė, amžius, masė, tėvo vardas ir inventorinis bei VKK numeriai.

7. Kontrolinio penėjimo stotyje vedama galvijų prieauglio apskaitos knyga.

8. Buliukai iki 6 mėn. amžiaus laikomi palaidi, o vėliau pririšti.

 

II. ŠĖRIMAS IR PAŠARŲ APSKAITA

 

9. Suėstų pašarų apskaita vykdoma nuo 120 dienų iki 500 amžiaus dienų. Iki 6 mėn. buliukai šeriami pagal 1 schemą, o nuo 6 mėn. iki auginimo pabaigos - pagal 2 schemą.

10. Visiems buliukams turi būti sugirdytas vienodas neseparuoto pieno kiekis (natūralios formos arba sušertas miltelių pavidalu, perskaičiuojant į regeneruotą pieną), įskaitant ir augintojo ūkyje sugirdytą pieno kiekį. Pienas kiekvienam gyvuliui matuojamas individualiai prieš girdymą.

11. Koncentratai sveriami kiekvienam šėrimui visai buliukų grupei

12. Šienas normuojamas grupiniai. Siloso ir žalios masės duodama ėsti iki soties.

13. Nuo 120 d. iki 500 d. amžiaus suėsto siloso arba žalios masės kiekis nustatomas atliekant kas dvi savaites dvi dienas iš eilės įdedamo pašaro ir nesuėstų likučių kontrolinius svėrimus.

 

III. AUGIMO IR VYSTYMOSI KONTROLĖ

 

14. Buliukai sveriami pradėjus kontrolinį penėjimą 119 amžiaus dieną ir iki metų amžiaus vieną kartą per du mėnesius. Vyresni kaip l metų amžiaus buliukai iki 500 d. amžiaus sveriami kiekvieną mėnesį. Buliukai sveriami praėjus ne mažiau kaip 3 val. po šėrimo.

15. Grupei pasiekus vidutinį 500 d. amžių, buliukai išmatuojami. Matuojama: aukštis ties ketera, aukštis ties kryžiumi, įstrižas liemens ilgis (lazda), krūtinės apimtis, užpakalio pusinė apimtis (Gregori matavimas), spiralinis kumpio matmuo (matuojamas kryžmai apjuosiant kumpį nuo klubikaulio iki sėdynkaulio). Išmatavus nustatomas raumeningumas (vizualiai) 1-9 taškais, 0,5 taško tikslumu.

 

IV. KONTROLINIS SKERDIMAS

 

16. Vieno buliaus skerdžiami 4 buliaus palikuonys, kurie pagal masę ir amžių labiausiai atitinka grupės vidurkį. Buliukai skerdžiami po 24 alkinimo valandų prieš tai kiekvieną individualiai pasvėrus. Tris valandas prieš skerdimą gyvuliams neleidžiama prieiti prie vandens.

17. Paskerdus nustatoma šiltos skerdienos masė, skerdienos kokybė ir riebalingumas 1-5 taškais pagal Lietuvos standartą "Galvijų skerdenos". Kairiojoje skerdenos puselėje nustatoma klubo - šlaunies dalies masė ir minkštų dalių išeigoje.

 

V. PALIKUONIŲ MĖSOS PRODUKCIJOS VERTINIMAS

 

18. Vertinamųjų bulių palikuonių mėsos produkcija įvertinama pagal tokius reikalavimus:

- masė 500 d. amžiaus;

- priesvoris per parą nuo gimimo iki 500 d. amžiaus;

- pašarų sąnaudos priesvorio vienetui nuo 120 iki 500 d.

amžiaus;

- raumeningumas;

- skerdenos išeiga;

- skerdienos klasė;

- skerdienos riebalingumas;

- ilgiausiojo nugaros raumens plotas;

- klubo - šlaunies dalies išeiga;

- minkštųjų dalių išeiga iš klubo - šlaunies dalies.

1 schema. Buliukų šėrimo iki 6 mėnesių amžiaus schema (vidutinis masės priaugimas per parą 900-950 g)

Amžius

Masė laiko tarpio pabaigoje, kg

Pašarų davinys per parą

Mė- ne- siai

Pienas, kg

Koncen- tratai, kg

Šienas, kg

Sultingieji pašarai, kg

Mineraliniai pašarai

 

 

Nenugriebtas

 

Nugrie- btas

 

 

 

Druska, g

Kreida, g

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

1-5

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

6-15

 

7

Pratinami iki soties

 

 

16-25

 

8

 

 

 

 

26-30

57

6

2

0,1

-"-

 

5

 

 

 

 

 

 

 

-"-

 

 

 

2

31

 

5

3

0,1

-"-

 

7

10

 

32

 

5

3

0,1

-"-

 

-"-

-"-

 

33

 

5

3

0,2

-"-

 

-"-

-"-

 

34

 

4

4

0,2

-"-

 

-"-

-"-

 

35

 

5

3

0,3

-"-

 

-"-

-"-

 

36

 

3

5

0,3

-"-

 

-"-

-"-

 

37

 

3

5

0,4

-"-

 

-"-

-"-

 

38

 

2

6

0,4

-"-

 

-"-

-"-

 

39

 

2

6

0,4

-"-

 

-"-

-"-

 

40

 

2

6

0,5

-"-

 

-"-

-"-

 

41-45

 

-

8

0,5

-"-

 

-"-

-"-

 

46-50

 

-

8

0,6

-"-

 

-"-

-"-

 

51-55

 

-

8

0,6

-"-

 

-"-

-"-

 

56-60

 

-

8

0,7

-"-

 

-"-

-"-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

61-65

 

 

8

0,8

-"-

 

10

20

 

66-70

 

 

8

1,0

-"-

 

-"-

-"-

 

71-75

 

 

8

1,1

Pratinami iki soties

10

20

 

76-80

 

 

8

1,2

-"-

 

-"-

-"-

 

81-85

 

 

8

1,3

-"-

 

-"-

-"-

 

86-90

111

 

8

1,3

-"-

 

-"-

-"-

 

91-95

 

 

8

1,4

-"-

 

-"-

-"-

 

96-100

 

 

8

1,5

-"-

 

-"-

-"-

 

101- 105

 

 

6

1,7

-"-

 

-"-

-"-

 

106- 110

 

 

5

1,8

-"-

 

-"-

-"-

 

111- 115

 

 

4

2,0

-"-

 

-"-

-"-

 

116- 119

139

 

3

2,2

-"-

 

-"-

-"-

Iš viso per 4 mėn. 250 622 99,7 820 1590

 

Kombinuotojo pašaro veršeliams l kg turi 12 MJ apykaitinės energijos, 180-185 g žaliųjų proteinų, 159-162 g virškinamųjų proteinų, ne daugiau kaip 7 proc. ląstelienos, 5,1-10,1 g kalcio, 6,2-7,3 g fosforo, 9,1-10,4 g lizino, 2,4-2,5 g triptofano, 5,3- 6,1 g metionino, 10 000 TV vitamino A, 2000 TV vitamino D.

2. schema. Buliukų šėrimo nuo 120 iki 500 d. schema (vidutinis priaugimas per parą 1000-1100 g)

Pašarai

Amžiaus dienos

120-180

181-270

271-360

361-500

Kombinuotasis pašaras, kg

2,5*

3,0**

3,5**

4,0***

Sienas, kg

1,5

2,0

2,5

3,0

Silosas, kg

iki soties

iki soties

iki soties

iki soties

Šienainis, kg***

iki soties

iki soties

iki soties

iki soties

Žalia masė, kg

iki soties

iki soties

iki soties

iki soties

Trikalcio fosfatas, g

20

30

40

50

Laižomoji druska

pagal poreikį

pagal poreikį

pagal poreikį

pagal poreikį

 

* - kombinuotojo pašaro kokybė kaip ir veršeliams iki 119 dienų;

** - kombinuoto pašaro buliukams l kg sausos medžiagos turi būti 11,4 MJ apykaitinės energijos, 176 g žaliųjų proteinų, 150 g virškinamųjų proteinų, 4,7 g kalcio, 6,2 g fosforo, 4,8 g lizino, 2,1 g triptofano, 2,1 g metionino, 8000 TV vitamino A, 1500 TV vitamino D;

*** - jeigu šeriama kokybišku šienainiu, buliukams šieno galima neduoti.

 

______________

 

 


 

PATVIRTINTA

Valstybinės gyvulių veislininkystės

priežiūros tarnybos prie ŽŪM viršininko

2002 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 34

 

MĖSINIŲ VEISLIŲ GALVIJŲ VERTINIMO TAISYKLĖS

 

Šios taisyklės parengtos naudojantis Europos Tarybos direktyvų 77/504, 86/130, 87/328, 94/515 nuostatomis.

I. TELYČIŲ VERTINIMAS

 

1. Telyčių veislinė vertė nustatoma pagal kilmę, svorį 210 ir 365 d. amžiaus.

2. Jeigu gimusios telyčaitės nesveriamos, tai jų svoris nustatomas pagal atitinkamos veislės vidutinį svorį (1 priedas). Priesvoris iki 210 d. parodo motinos pieningumą, o priesvoris nuo 210 iki 365 d. jos pačios produktyvumą. Telyčių svorį ir priesvorius nustato augintojas.

 

II. KARVIŲ VERTINIMAS

 

3. Karvės vertinamos po pirmo ir trečio apsiveršiavimo, praėjus 2–9 mėnesiams.

4. Karves vertina komisija, sudaryta iš asociacijos atstovo ir gyvulių augintojo.

5. Karvės vertinamos pagal kilmę, atitikimą veislės tipui, raumeningumą, eksterjerą, stambumą.

6. Atitikimas veislės tipui, raumeningumas ir eksterjeras vertinami 1–9 taškais:

1 – labai blogas;

2 – blogas;

3 – nepatenkinamas;

4 – pusėtinas;

5 – vidutinis;

6 – patenkinamas;

7 – geras;

8 – labai geras;

9 – puikus.

7. Karvių stambumas vertinamas: ST – stambi; V – vidutinio stambumo; SM – smulki.

 

III. BULIUKŲ VERTINIMAS

 

8. Vertinami tik grynaveisliai buliukai.

9. Vertinimui pateikiami buliukai turi būti su apynasriu vedžioti arba turėti nosies žiedą. Buliukai vertinami ne jaunesni kaip 11 ir ne vyresni kaip 18 mėn. amžiaus. Su lyties organų defektais buliukai nevertinami.

10. Buliukus augintojo prašymu vertina komisija. Komisiją sudaro Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacija. Jos nariais gali būti asmenys, gerai pažįstantys tą veislę ir žinantys jos ypatumus. Komisijos sudėtis tokia: asociacijos atstovas, gerai pažįstantis veisles, gyvulio laikytojas, Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos specialistas arba patyręs tos veislės gyvulių augintojas.

11. Buliukų veislinė vertė pagal nuosavą produktyvumą vertinama pagal mėsingumą ir kitus požymius. Mėsingumas nustatomas pagal priesvorį nuo gimimo iki vertinimo ir raumeningumą, kuris vertinamas 1–9 taškų sistema. Kiti požymiai yra atitikimas pageidaujamam tipui ir eksterjeras. Šie požymiai irgi vertinami 1–9 taškais. Vertinimas taškais atliekamas prisilaikant 5 punkte numatytų kriterijų.

12. Suminis buliukų veislinės vertės rodiklis yra veislinės vertės indeksas, kuris skaičiuojamas pagal formulę:

I = ±P-K±R±T±S + 100;

čia I – buliuko indeksas;

± P – priesvorio nuo gimimo iki vertinimo dienos skirtumas, lyginant su tos veislės vidutiniais reikalavimais, kuris nustatomas taip:

R– raumeningumas, kuris nustatomas taip:

Vertinimo taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Priskaičiuojama taškų

-35,

-28,1

-21,0

-14,0

-7,0

0,0

+7,0

+14,0

+21,0

T – tipas

Vertinimo taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Priskaičiuojama taškų

-4,1

-3,3

-2,5

-1,6

-0,8

0,0

+0,8

+1,6

+2,5

S skeletas (eksterjero

vertinimo taškai)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Priskaičiuojama taškų

-17,1

-13,6

-10,2

-6,8

-3,4

0,0

+3,4

+6,8

+10,2

 

K – koeficientas 0,049

13. Buliukai sveriami gimus, nujunkant ir vertinimo metu. Iš gautų duomenų apskaičiuojamas buliuko svoris 210 ir 365 dienų amžiaus. Jeigu gimęs veršelis nesvertas, tai imamas sąlyginis vidutinis tos veislė gimusio veršelio svoris.

14. Nevertinti iki 18 mėnesių amžiaus buliukai gali būti vertinami vėliau. Šiuo atveju veislinės vertės indeksas neskaičiuojamas.

 

IV. MĖSINIŲ VEISLIŲ GALVIJŲ KOMPLEKSINĖS VERTĖS NUSTATYMAS

 

15. Kompleksinę mėsinių galvijų veislinę vertę nusako kilmės knygos skyrius, į kurį jie įrašyti.

16. Parduodant veislinius gyvulius visi nustatyti jo veislinę vertę apibūdinantys rodikliai įrašomi į kilmės pažymėjimą.

 

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės gyvulių veislininkystės

priežiūros tarnybos prie ŽŪM viršininko

2002 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. 34

 

MĖSINIŲ VEISLIŲ BULIŲ VERTINIMO PAGAL PALIKUONIS TAISYKLĖS

 

Šios taisyklės parengtos vadovaujantis Europos Tarybos direktyvų 77/504, 86/130, 87/328, 94/515 nuostatomis.

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Buliai, naudojami spermai kaupti, vertinami dviem metodais:

1.1. palikuonys auginami kontrolinio auginimo (penėjimo) stotyje standartinėmis sąlygomis;

1.2. palikuonys auginami natūraliomis ūkio sąlygomis.

2. Vertinami kergimui naudojami buliai.

 

II. MĖSINIŲ VEISLIŲ BULIŲ, NAUDOJAMŲ SPERMAI KAUPTI, ĮVERTINIMAS AUGINANT PALIKUONIS KONTROLINIO AUGINIMO (PENĖJIMO) STOTYJE STANDARTINĖMIS SĄLYGOMIS

 

3. Spermai kaupti naudojami tik grynaveisliai pagal palikuonis įvertinti buliai.

4. Buliui įvertinti imama iš kelių ūkių po 10 jo palikuonių buliukų mišrūnų 110 dienų amžiaus. Buliukų grupės vertinimo laikotarpis – 120–500 amžiaus dienų. Tuo laikotarpiu vykdoma tiksli suėstų pašarų apskaita. Žolinių pašarų gyvuliai gauna iki soties, o kombinuotųjų pašarų – po 1 kg 100 kg gyvulio masės. Suėstų žolinių pašarų kiekis nustatomas atliekant kontrolinius įdedamo pašaro ir nesuėstų likučių svėrimus vieną kartą per 2 savaites 2 dienas iš eilės. Buliukai pasveriami 119 amžiaus dieną ir po to iki metų amžiaus sveriami kas 2 mėnesius, o po metų – kiekvieną mėnesį. Buliukai sveriami prieš rytinį šėrimą arba 3 val. po šėrimo.

5. Grupei pasiekus vidutinį 500 d. amžių, įvertinamas jų raumeningumas, nustatomi pagrindiniai kūno matmenys, atrenkama po 5 labiausiai atitinkančius grupės vidurkį gyvulius kontroliniam skerdimui. Klubo–šlaunies morfologinei sudėčiai ir mėsos cheminėms bei fizinėms–cheminėms savybėms įvertinti atrenkamos 3 skerdienų kairiosios puselės.

6. Raumeningumas nustatomas vertinant vizualiai taškais nuo 1 iki 9. Kontrolinis skerdimas atliekamas po 24 alkinimo valandų. Vandens neduodama likus 3 val. iki skerdimo. Kontrolinio skerdimo metu nustatoma gyvulio masė po 24 alkinimo valandų, šiltos skerdienos masė, kategorija pagal standartą, klubo–šlaunies masė, minkštų audinių išeiga klubo-šlaunies dalyje, ilgiausiojo nugaros raumens plotas ties paskutiniuoju šonkauliu.

7. Mėsos kokybei įvertinti imamas bandinys iš ilgiausiojo nugaros raumens ties 9–11 šonkauliais. Nustatoma raumens cheminė sudėtis (sausosios medžiagos, proteinai, riebalai, pelenai) ir fizinės-cheminės savybės (švelnumas, vandens rišlumas, pH, spalva, mėsos baltymų visavertiškumas).

8. Tikrinamųjų bulių palikuonių mėsos produkcija apibūdinama tokiais rodikliais:

8.1. kiekybiniai:

masė 500 d. amžiaus;

priesvoris per parą nuo 120 iki 500 amžiaus dienų;

pašarų sąnaudos priesvorio vienetui;

raumeningumas;

skerdenos išeiga;

skerdienos klasė;

klubo-šlaunies išeiga;

minkštų dalių išeiga iš klubo-šlaunies;

ilgiausiojo nugaros raumens plotas;

 

8.2. kokybiniai:

sausosios medžiagos;

proteinai;

riebalai;

mėsos pH;

spalva;

kietumas;

vandens rišlumas;

baltymų visavertiškumas.

 

III. MĖSINIŲ VEISLIŲ BULIŲ, NAUDOJAMŲ SPERMAI KAUPTI, VERTINIMAS PALIKUONIS AUGINANT NATŪRALIOMIS ŪKIO SĄLYGOMIS

 

9. Kai kuriais atvejais spermai kaupti naudojami buliai gali būti įvertinami pagal duomenis, sukauptus auginant jų palikuonis natūraliomis ūkio sąlygomis. Tuo tikslu įvertinama ne mažiau kaip 30 buliaus palikuonių. Palikuonys turi būti imami mažiausiai iš 3 ūkių. Nustatomi visi rodikliai, taikomi vertinant kryžminimui naudojamų bulių palikuonis, išskyrus pašarų sąnaudas. Priesvoris nustatomas iš 500 d. amžiaus ir gimimo masės skirtumo. Kontroliniams skerdimams iš kiekvieno ūkio imama po tris buliukus, labiausiai atitinkančius grupės vidurkį. Klubo-šlaunies dalis ir „raumeninė akis“ nustatoma iš dviejų kiekvieno ūkio gyvulių skerdenų, o mėsos kokybė – atrenkant po vieną artimą vidurkiui iš kiekvieno ūkio.

10. Spermai kaupti naudojamų bulių veislinė vertė nustatoma pagal tirtų požymių pasireiškimo palikuonyse laipsnį, atsižvelgiant į jų selekcinę bei ekonominę svarbą.

 

IV. KERGIMUI NAUDOJAMŲ MĖSINIŲ VEISLIŲ BULIŲ VERTINIMAS PAGAL PALIKUONIS

 

11. Mėsinių veislių galvijų veislynuose visi naudojami buliai turi būti įvertinti arba vertinami pagal palikuonis.

12. Grynaveislių mėsinių veislių bulių įvertinimui į kontrolinio penėjimo arba auginimo stotį atrenkama po 8 vertinamojo buliaus palikuonis – grynaveislius buliukus 210 d. amžiaus. Buliukai laikomi palaidi po keturis gyvulius garde. Vienam gyvuliui turi tekti ne mažiau kaip 5 m2 ploto. Šėrimo kontrolė vykdoma nuo 220 d. iki 400 dienų amžiaus. Buliukai šeriami grupėmis pagal standartizuotus racionus (1, 2 ir 3 lentelės). Koncentruoti pašarai normuojami: jų duodama 1 kg 100 kg gyvulio masės, o žolinių pašarų – iki soties. Suėstų pašarų kiekis nustatomas vieną kartą per dvi savaites dvi dienas iš eilės sveriant įdedamą pašarą ir nesuėstus jo likučius.

13. Vertinamųjų bulių palikuonių masė nustatoma pradedant juos tikrinti (220 dienų) ir baigiant (400 dienų amžiaus).

14. Dėl mėsinių veislių gyvulių brangumo grynaveisliai mėsinių veislių buliukai gali būti neskerdžiami, o įvertinami pagal tokius rodiklius:

masė 220 ir 400 dienų amžiaus;

priesvoris per parą 0–220 ir 221– 400 dienų amžiaus;

pašarų sąnaudos priesvorio vienetui;

tipas;

raumeningumas;

eksterjeras;

stambumas;

veislinės vertės indeksas.

15. Tipas, raumeningumas, eksterjeras įvertinami 1–9 taškų sistema. Stambumas įvertinamas požymiais: stambus, vidutinio stambumo, smulkus.

16. Remiantis išvardytų rodiklių įvertinimo duomenimis, buliuko veislinės vertės indeksas skaičiuojamas pagal formulę:

I = ±P-K±R±T±S+100;

čia: I – buliaus indeksas;

± P – priesvorio nuo 200 iki 400 dienos skirtumas, lyginant su tos veislės vidutiniais reikalavimais;

R– raumeningumas, kuris nustatomas taip:

 

Vertinimo taškai

1

2

3

4

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

Priskaičiuojama taškų

-35,1

-28,1

-21,0

-14,0

-7,0

0,0

+7,0

+14,0

+21,0

T – tipas

Vertinimo taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Priskaičiuojama taškų

-4,1

-3,3

-2,5

-1,6

-0,8

0,0

+0,8

+1,6

+2,5

S – skeletas

Vertinimo taškai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Priskaičiuojama taškų

-17,1

-13,6

-10,2

-6,8

-3,4

0,0

+3,4

+6,8

+10,2

 

K – koeficientas = 0,049

17. Buliaus veislinė vertė nustatoma pagal selekcionuojamų požymių pasireiškimo laipsnio palikuonyse vidurkį.

18. Vykdant gilesnę selekciją, atliekamas tikrinamųjų bulių palikuonių kontrolinis skerdimas. Taikant tą pačią metodiką, apskaitomi tokie patys rodikliai, kaip ir bulių, kurie naudojami spermai kaupti, palikuonių.

19. Bulių palikuonių, auginamų stotyje, įvertinimą atlieka stoties specialistas, dalyvaujant mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos atstovui, gerai išmanančiam veislės ypatumus, ir turinčiam patirtį tos veislės gyvulių augintojui.

1 lentelė. Vidutinės 7– 8 mėn. amžiaus buliukų paros šėrimo normos (tikslinamos atsižvelgiant į veislę)

 

Rodikliai

Priesvoris, g

800 – 900

901 – 1000

1001–1100

Amžius, mėn.

7

8

7

8

7

8

1

2

3

4

5

6

7

Masė laikotarpio

 

 

 

 

 

 

pabaigoje, kg

213

240

232

260

240

270

Sausos

 

 

 

 

 

 

medžiagos, kg

4,8

5,5

5,3

6,0

5,7

6,5

Pašariniai vienet.

5,2

5,8

5,7

6,4

6,1

6,7

Apykaitos energija,

 

 

 

 

 

 

MJ

51,1

57,0

56,0

62,7

59,5

66,8

Žalieji proteinai, g

706

870

819

878

915

1035

Virškinamieji

 

 

 

 

 

 

proteinai, g

594

650

616

657

695

775

Žalioji ląsteliena, g

986

1153

1026

1156

1165

1364

Krakmolas, g

637

825

762

900

852

1060

Cukrus, g

423

440

460

470

527

564

Žali riebalai, g

302

315

315

316

356

365

Valgomoji druska, g

28

30

30

32

33

35

Kalcis, g

45

50

45

50

46

52

Fosforas, g

27

30

32

35

33

37

Siera, g

18

20

21

24

24

28

Geležis, mg

346

380

365

395

370

410

1

2

3

4

5

6

7

Varis, mg

36

40

45

50

54

60

Cinkas, mg

175

190

180

195

185

200

Manganas, mg

280

320

308

350

338

360

Kobaltas, mg

4,5

5,0

4,8

5,2

5,1

5,5

Jodas, mg

1,9

2,2

2,1

2,4

2,4

2,6

Karotinas, mg

140

155

160

170

155

190

Vitaminas D, tūkst.

 

 

 

 

 

 

TV

2,7

3,3

3,0

3,6

3,0

3,6

Vitaminas E, mg

240

270

250

280

270

300

 

2 lentelė. Vidutinės 9–12 mėn. amžiaus buliukų paros šėrimo normos (tikslinamos atsižvelgiant į veislę)

Rodikliai

Priesvoris, g

800 – 900

901 – 1000

1001 –1100

Amžius, mėn.

9–10

11–12

9–10

11–12

9–10

11–12

1

2

3

4

5

6

7

Masė laikotarpio

 

 

 

 

 

 

pabaigoje, kg

279

330

285

340

303

366

Sausos

 

 

 

 

 

 

medžiagos, kg

6,7

7,5

7,4

8,2

8,0

9,0

Pašariniai vienet.

5,8

6,4

6,5

7,2

7,3

8,0

Apykaitos energija,

 

 

 

 

 

 

MJ

65

72

72

80

80

89

Žalieji proteinai, g

938

1019

1054

1148

1195

1279

Virškinamieji

 

 

 

 

 

 

proteinai, g

628

690

708

778

803

880

Žalioji ląsteliena, g

1510

1670

1645

1800

1700

1860

Krakmolas, g

820

905

923

1020

1050

1149

Cukrus, g

450

496

520

576

640

710

Žali riebalai, g

180

205

210

230

240

260

Valgomoji druska, g

32

35

35

40

45

50

Kalcis, g

42

46

48

52

55

60

Fosforas, g

28

31

32

35

35

38

Siera, g

18

20

20

22

24

26

Geležis, mg

436

488

480

533

520

585

Varis, mg

67

75

74

82

80

90

Cinkas, mg

268

300

303

336

320

360

Manganas, mg

400

450

440

490

480

540

Kobaltas, mg

6,0

6,8

6,2

7,0

6,4

7,2

Jodas, mg

2,6

3,0

3,0

3,2

3,6

4,0

Karotinas, mg

160

175

170

190

200

220

Vitaminas D, tūkst. TV

3

3,4

3,4

4,0

3,8

4,4

Vitaminas E, mg

180

202

207

230

260

290

 

3 lentelė. Vidutinės vyresnių nei vienerių metų amžiaus buliukų paros šėrimo normos

Rodikliai

Priesvoris, g

800 – 900

901 – 1000

1001 –1100

Amžius, mėn.

13–14

15–16

13–14

15–16

13–14

15–16

Masė laikotarpio pabaigoje, kg

379

 

428

 

396

 

451

 

429

 

495

 

Sausos

medžiagos, kg

8,1

8,6

8,8

9,6

9,8

10,7

Pašariniai vienetai

7,0

7,6

7,8

8,5

8,6

9,5

Apykaitos energija,

 

 

 

 

 

 

MJ

78

83

86

93

97

106

Žalieji proteinai, g

1100

1175

1228

1317

1355

1478

Virškinamieji

 

 

 

 

 

 

proteinai, g

716

775

796

867

903

968

Žalioji ląsteliena, g

1830

1930

1973

2125

1995

2000

Krakmolas, g

984

1068

1100

1198

1230

1350

Cukrus, g

525

566

608

665

770

850

Žali riebalai, g

215

228

235

255

280

295

Valgomoji drusk.

38

42

45

50

55

60

Kalcis, g

50

55

56

60

65

70

Fosforas, g

34

36

38

41

41

45

Siera, g

22

24

24

26

28

30

Geležis, mg

526

559

572

624

637

696

Varis, mg

81

86

88

96

98

107

Cinkas, mg

324

344

361

394

392

428

Manganas, mg

486

516

530

576

588

642

Kobaltas, mg

7,4

8,0

7,6

8,2

7,8

8,6

Jodas, mg

3,2

3,4

3,5

3,8

4,4

4,7

Karotinas, mg

190

210

210

230

240

260

Vitaminas D, tūkst. TV

3,8

4,2

4,4

4,8

5,0

5,6

Vitaminas E, mg

220

232

246

269

330

380

 

______________