LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
DĖL MAISTO TVARKYMO KAIMO TURIZMO SODYBOSE REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2005 m. lapkričio 22 d. Nr. B1-633
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574) 4 straipsnio 3 dalies 4 punktu, Lietuvos Respublikos turizmo įstatymo (Žin., 1998, Nr. 32-852; 2002, Nr. 123-5507) 14 straipsnio 4 dalimi, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2003, Nr. 42-1941) 6.1.12 punktu bei siekdamas efektyviau užtikrinti tvarkomo maisto kaimo turizmo sodybose saugą bei nekenksmingumą vartotojų sveikatai:
2. Pavedu:
3. Laikau netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. balandžio 4 d. įsakymą Nr. B1-220 „Dėl Maisto tvarkymo kaimo turizmo sodybose reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 46-1533).
DIREKTORIUS KAZIMIERAS LUKAUSKAS
SUDERINTA SUDERINTA
Valstybinio turizmo departamento Lietuvos kaimo turizmo asociacijos
prie Ūkio ministerijos 2005-11-22 raštu Nr. 05-079
2005-11-22 raštu Nr. SD-1098
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2005 m. lapkričio 22 d. įsakymu
Nr. B1-633
MAISTO TVARKYMO KAIMO TURIZMO SODYBOSE REIKALAVIMAI
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Maisto tvarkymo kaimo turizmo sodybose reikalavimai (toliau – Reikalavimai) reglamentuoja kaimo turizmo sodybose vykdomą maisto tvarkymą.
2. Reikalavimai taikomi verslo liudijimą turintiems fiziniams asmenims, Lietuvos Respublikos turizmo įstatymo nustatyta tvarka turintiems teisę teikti kaimo turizmo paslaugą ir tvarkyti maistą kaimo turizmo sodybose.
3. Reikalavimai netaikomi kaimo turizmo sodyboms, kuriose nėra tvarkomas maistas, ir kaimo turizmo sodyboms, kuriose svečiai gaminasi maistą patys kaimo turizmo sodybos gyvenamosiose patalpose (kambariuose), maitinimo patalpose, virtuvėse ir pan., atitinkančiose Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos direktoriaus 2003 m. kovo 27 d. įsakymu Nr. 26-V patvirtintų Kaimo turizmo paslaugos teikimo reikalavimų (Žin., 2003, Nr. 31-1300) 18–25 punktų nuostatas.
4. Vartojamos sąvokos:
Kaimo turizmo paslauga – kaimo gyvenamojoje vietovėje ar mieste, kuriame gyvena ne daugiau kaip 3000 gyventojų, apgyvendinimui pritaikytoje ir atitinkančioje reikalavimus ūkininko sodyboje ar individualiame gyvenamajame pastate teikiama turizmo paslauga.
Kaimo turizmo sodyba – teisės aktų nustatyta tvarka įformintas sodybinis žemės sklypas su jame pastatytu gyvenamuoju pastatu (namu) ir jo priklausiniais (ūkiniais, buitiniais, verslo pastatais ir įrenginiais), kuriuose yra sudarytos sąlygos teikti kaimo turizmo paslaugą ir ne daugiau kaip 20 apgyvendinimui skirtų kambarių (numerių).
Kulinarinis paveldas – maisto gaminimas ir pateikimas, naudojant tradicinius receptus ir tradicines maisto gamybos technologijas.
Maisto tvarkymas – bet koks poveikis maistui arba veiksmai su juo ar atskiromis jo sudėtinėmis dalimis (įskaitant maisto gaminimą, ruošimą, perdirbimą, pakavimą, laikymą, saugojimą, vežimą, paskirstymą, tiekimą, pateikimą parduoti, pardavimą), galintys turėti įtakos maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei.
Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas – apskrities, miesto, rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduodamas dokumentas, suteikiantis teisę maisto tvarkymo subjektui tvarkyti maistą.
5. Kaimo turizmo sodyba privalo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (toliau – pažymėjimas), suteikiantį teisę tvarkyti maistą kaimo turizmo sodyboje.
6. Pažymėjimas kaimo turizmo sodybai yra išduodamas, jeigu apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų (toliau – teritorinės VMVT) tikrinimo metu nustatoma, kad jos veiklos sąlygos atitinka šiuos Reikalavimus.
7. Teritorinės VMVT pareigūnai, atliekantys kaimo turizmo sodybos maisto tvarkymo vietos patikrinimus, privalo užtikrinti gautos iš kaimo turizmo sodybos informacijos, kuri sudaro komercinę paslaptį, konfidencialumą.
9. Apie maisto tvarkymo pasikeitimus (kaimo turizmo sodyba likviduojama, reorganizuojama arba baigia veiklą kaip savarankiškas ūkio subjektas, keičiasi kaimo turizmo sodybos veiklos sąlygos, susijusios su maisto tvarkymu, ir pan.) kaimo turizmo sodybos savininkas (atsakingasis asmuo) per 10 darbo dienų privalo raštu pranešti atitinkamai teritorinei VMVT.
10. Už pažymėjimo išdavimą ar pratęsimą imamas mokestis, numatytas Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) direktoriaus 2003 m. rugpjūčio 22 d. įsakyme Nr. B1-690 „Dėl paslaugų įkainių patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 83-3821; 2004, Nr. 44-1475, Nr. 186-6957).
II. DOKUMENTŲ, REIKALINGŲ GAUTI PAŽYMĖJIMĄ, JĮ PRATĘSTI ARBA PAPILDYTI, PATEIKIMO TVARKA
11. Kaimo turizmo sodybos, ketinančios tvarkyti ar tvarkančios maistą ir norinčios gauti pažymėjimą, atitinkamai teritorinei VMVT turi pateikti:
11.3. maitinimo patalpų ir virtuvės išdėstymo plano kopiją (planą gali nubrėžti pats kaimo turizmo sodybos savininkas (atsakingasis asmuo);
12. Veikianti kaimo turizmo sodyba, norinti pratęsti pažymėjimą, atitinkamai teritorinei VMVT turi pateikti:
III. PAŽYMĖJIMO IŠDAVIMO, ATSISAKYMO IŠDUOTI, GALIOJIMO SUSTABDYMO IR SUSTABDYMO PANAIKINIMO BEI GALIOJIMO PANAIKINIMO TVARKA
13. Per 10 darbo dienų nuo 11 ar 12 punktuose išvardytų dokumentų gavimo teritorinė VMVT, įvertinusi kaimo turizmo sodybos maisto tvarkymo sąlygas, išduoda pažymėjimą arba, esant neatitikimų, kaimo turizmo sodybos savininkui (atsakingajam asmeniui) raštu pateikia tikrinimo metu nustatytus neatitikimus ir trūkumus. Naujai kaimo turizmo sodybai, dar nevykdančiai maisto tvarkymo, pažymėjimas gali būti išduodamas be 11.4 ir 11.5 punktuose nurodytų dokumentų.
15. Pažymėjimas neišduodamas, jeigu:
16. Teritorinė VMVT pateikia informaciją VMVT apie išduotą pažymėjimą kaimo turizmo sodybai Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimų (Žin., 2004, Nr. 135-4917) 21 punkte nustatyta tvarka.
17. Pažymėjimo galiojimas gali būti panaikintas teritorinių VMVT viršininkų sprendimu, jeigu:
17.4. kaimo turizmo sodybos veikla, susijusi su maisto tvarkymu, padarė žalos vartotojų gyvybei arba stipriai sutrikdė jų sveikatą;
18. Pažymėjimo galiojimas gali būti sustabdytas, atsiradus 17 punkte nurodytoms sąlygoms, išskyrus 17.1 ir 17.5 punktuose nurodytas sąlygas.
19. Pažymėjimo galiojimo sustabdymas panaikinamas jį išdavusios teritorinės VMVT viršininko sprendimu, subjektui pašalinus visus nurodytus teisės aktų pažeidimus per pažymėjimą išdavusios teritorinės VMVT pareigūno nustatytą terminą. Kaimo turizmo sodybai nepašalinus teisės aktų pažeidimų per nurodytą terminą, pažymėjimo galiojimas panaikinamas.
IV. HIGIENOS REIKALAVIMAI MAISTO TVARKYMO PATALPOMS
21. Kaimo turizmo sodyboje maistas turi būti tvarkomas vadovaujantis kaimo turizmo sodybos savininko (atsakingojo asmens) patvirtinta savikontrolės sistema, kurią pagal patvirtintas atsakomybes vykdo maisto tvarkymo paslaugą teikiantys darbuotojai. Atsakomybė už kaimo turizmo sodyboje tvarkomo maisto saugą ir kokybę tenka kaimo turizmo sodybos savininkui (atsakingajam asmeniui).
22. Virtuvė ir kitos maisto tvarkymo patalpos turi būti švarios, suremontuotos, įrengtos taip, kad palaikytų tinkamą temperatūrą bei oro drėgmę. Jos turi būti pastatytos naudojant tokias medžiagas, iš kurių į maistą nepatektų teršalų. Jose neturi būti angų, pro kurias į vidų galėtų patekti gyvūnai, graužikai ir vabzdžiai, aplinkos teršalai. Jei būtina, reikalinga įrengti papildomas pertvaras įrangai atskirti arba kitaip veiksmingai atskirti gamybos procesus (atskirti laiko atžvilgiu ar pan.), kurių metu yra kryžminės taršos rizika.
23. Maisto tvarkymo patalpų grindų, sienų, langų danga turi būti lygi, atspari plovimo ir dezinfekcinėms medžiagoms. Lubos ir ant jų bei sienų esantys įrenginiai turi būti švarūs ir įrengti taip, kad nesikauptų nešvarumai, kondensatas, pelėsiai, būtų lengvai valomi. Šviestuvai turi būti saugios konstrukcijos ir įrengti tokiose vietose, kad sudužusios šukės nepatektų į maistą. Jie turi būti lengvai valomi ir švarūs.
24. Naudojama įranga turi būti tvarkinga, švari, pagaminta iš medžiagų, tinkamų higieniniam valymui. Vengiant kryžminės taršos draudžiama, kad tvarkomas maistas tiesiogiai per naudotus daiktus ar darbuotojų rankas liestųsi su ankstesnių technologijos etapų produktais. Inventorius, keliantis kryžminės taršos grėsmę, turi būti aiškiai paženklintas (užrašais, spalvomis ar pan.), laikomas tvarkingai, apsaugotas nuo užteršimo ir naudojamas pagal paskirtį.
25. Rankų plovimo, dezinfekavimo ir sausinimo įranga turi būti visur, kur to reikalauja technologija. Turi būti įrengtos atskiros plautuvės maisto produktams, indams plauti. Tiekiamas tekantis geriamasis šiltas ir šaltas vanduo.
26. Kaimo turizmo sodybos darbuotojai turi kruopščiai plautis rankas tekančiu šiltu geriamuoju vandeniu su muilu ir, jei būtina, jas dezinfekuoti. Rankos plaunamos ir, jei būtina, dezinfekuojamos prieš pradedant dirbti, tuoj pat po pasinaudojimo tualetu, po užterštų daiktų lietimo ir visada, kai būtina.
27. Geriamojo vandens mikrobiniai ir cheminiai rodikliai turi būti tiriami vieną kartą per metus atestuotojoje ar akredituotojoje laboratorijoje.
28. Kanalizacijos vamzdynai turi būti sandarūs, sukonstruoti taip, kad galėtų atlaikyti galimas didžiausias apkrovas ir nekiltų pavojus užteršti maistą ar geriamąjį vandenį.
29. Greta maisto tvarkymo patalpų turi būti tualetas ir buities patalpa, kurie turi būti tinkamai įrengti, patogiai išdėstyti. Tualeto durys neturi atsidaryti tiesiai į maisto tvarkymo patalpas. Greta tualeto turi būti praustuvas su šiltu ir šaltu vandeniu, rankų plovimo ir sausinimo priemonių.
30. Atliekų talpyklos turi būti uždengtos ir išdėstytos ten, kur būtinos pagal technologinį procesą.
31. Draudžiama priimti maistą, jei žinoma ar įtariama, kad jis netinka maistui, yra užterštas patogeniniais mikroorganizmais, parazitais, cheminiais teršalais, radioaktyviaisiais izotopais, gedimo ar kitokiomis pašalinėmis medžiagomis. Jei būtina, turi būti atlikti žaliavų laboratoriniai tyrimai.
32. Pienas ir pieno gaminiai gali būti perkami iš ūkininkų, kurių ūkiai registruoti pagal VMVT direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. B1-956 patvirtintus Žalio pieno, skirto tiesiogiai vartoti, pardavimo reikalavimus (Žin., 2004, Nr. 3-22) ar VMVT direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. B1-957 patvirtintus Specialiuosius reikalavimus ūkiams, gaminantiems pieno produktus (Žin., 2003, Nr. 124-5662). Pieną taip pat gali parduoti ūkininkas, kuris tiekia pieną pieno supirkimo įmonėms, tačiau jis turi būti užsiregistravęs teritorinėje VMVT pagal Žalio pieno, skirto tiesiogiai vartoti, pardavimo reikalavimus.
33. Žuvis, sugautas dirbtiniuose vandens telkiniuose, rekomenduojama ištirti vieną kartą per metus, atliekant parazitologinius tyrimus atestuotojoje ar akredituotojoje laboratorijoje.
34. Kiaušiniai, prieš naudojant maisto gamybai, turi būti plaunami. Rekomenduojama vartotojams tiekti tik termiškai apdorotus kiaušinius.
35. Vaisiai, daržovės, uogos, bulvės gali būti perkami iš fizinio asmens, kuris turi laikytis VMVT direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. B1-955 patvirtintų Lietuvos Respublikoje išaugintų šviežių vaisių, daržovių, uogų, bulvių atitikties deklaracijos išdavimo reikalavimų (Žin., 2004, Nr. 3-21) bei išduoda atitikties deklaraciją, vadovaujantis žemės ūkio ministro 2004 m. liepos 9 d. įsakymu Nr. 3D-408 patvirtintomis Importuojamų, eksportuojamų ir tiekiamų į vidaus rinką šviežių vaisių ir daržovių atitikties prekybos standartams tikrinimo taisyklėmis (Žin., 2004, Nr. 109-4098). Atitikties deklaracijos 3.3 punkto, jeigu minėta produkcija nerūšiuojama pagal klases, pildyti nereikia. Šie reikalavimai netaikomi, jeigu vaisius, daržoves, uogas ir bulves augina pats kaimo turizmo sodybos savininkas, tačiau visi vaisiai, uogos, daržovės, bulvės, skirti maistui, turi atitikti kokybės ir saugos reikalavimus.
36. Maistas turi būti laikomas tvarkingai, teisės aktais nustatytomis ar gamintojo nurodytomis sąlygomis. Skirtingų rūšių ir skirtingo terminio apdorojimo (žalias, pusgaminiai, gaminiai) maistas laikomas atskirtas (atskirose lentynose, atskirose uždarose talpyklose).
37. Maisto produktai vežami transporto priemonėmis ar termodėžėmis, kurios turi būti švarios, geros būklės ir gerai prižiūrėtos, įrengtos taip, kad maisto produktai būtų apsaugoti nuo užteršimo ir būtų užtikrintos reikiamos laikymo sąlygos.
38. Patiekalai turi būti tiekiami sausuose, švariuose maistui laikyti skirtuose induose be įtrūkų. Švarūs indai turi būti apsaugoti nuo užteršimo.
39. Žaliavos ir jų judėjimo keliai nuo gatavo maisto turi būti atskirti fiziškai arba laiko požiūriu, po kiekvieno maisto tvarkymo etapo efektyviai išvalant ir išplaunant patalpas bei inventorių. Ypač griežtų higienos reikalavimų turi būti laikomasi ruošiant maistą pobūviams.
40. Maisto šiluminio apdorojimo, karšto maisto laikymo, šaldymo įranga ar patalpos turi turėti temperatūros matavimo prietaisus.
41. Asmenys, tvarkantys maistą, turi pasitikrinti sveikatą Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka prieš pirmą kartą pradėdami dirbti kaimo turizmo sodyboje ir ją tikrintis periodiškai. Asmenys, tvarkantys maistą, turi turėti teisės aktų nustatyta tvarka įgytų privalomųjų maisto higienos žinių, tiesiogiai susijusių su jų darbu, ir pagal sudarytus planus jas atnaujinti.
42. Asmenys, tvarkantys maistą, turi laikytis asmeninės švaros ir dėvėti tinkamus, švarius ir apsauginius drabužius.
43. Sergančiam ar įtariamam, kad serga, kaimo turizmo sodybos darbuotojui, pavyzdžiui, turinčiam bent vieną iš šių požymių: viduriavimas, vėmimas, karščiavimas, gerklės skausmas su pakilusia temperatūra, išskyros iš nosies, akių ar ausų, užkrėsta ar atvira žaizda, sergančiam užkrečiamąja odos liga ar esančiam ligos, kuri gali būti perduodama per maistą, nešiotojui – neturi būti leidžiama dirbti patalpose, kuriose tvarkomas nepakuotas maistas ir yra galimybė tiesiogiai ar netiesiogiai užteršti maistą patogeniniais mikroorganizmais.