LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL ŠALUTINIŲ GYVŪNINIŲ PRODUKTŲ TVARKYMO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTUOSE REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

2005 m. kovo 23 d. Nr. B1-189

Vilnius

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir atsižvelgdamas į 2001 m. gegužės 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 999/2001, nustatantį tam tikrų užkrečiamųjų spongiforminių encefalopatijų prevencijos, kontrolės ir likvidavimo taisykles, ir 2002 m. spalio 3 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) 1774/2002, nustatantį sveikatos taisykles gyvūninės kilmės šalutiniams produktams, neskirtiems vartoti žmonėms:

1. Tvirtinu pridedamus Šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo maisto tvarkymo subjektuose reikalavimus.

2. Pripažįstu netekusiu galios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. sausio 23 d. įsakymą Nr. B1-79 „Dėl Galvijų, avių ir ožkų nurodytų pavojingų medžiagų tvarkymo įmonėse reikalavimų“ (Žin., 2004, Nr. 18-576).

3. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto ir Gyvūnų sveikatingumo skyriams.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktoriaus

2005 m. kovo 23 d. įsakymu

Nr. B1-189

 

ŠALUTINIŲ GYVŪNINIŲ PRODUKTŲ TVARKYMO MAISTO TVARKYMO SUBJEKTUOSE REIKALAVIMAI

 

Šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo maisto tvarkymo subjektuose reikalavimai (toliau – Reikalavimai) parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15) ir atsižvelgiant į 2001 m. gegužės 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 999/2001, nustatantį tam tikrų užkrečiamųjų spongiforminių encefalopatijų prevencijos, kontrolės ir likvidavimo taisykles, ir 2002 m. spalio 3 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1774/2002, nustatantį sveikatos taisykles gyvūninės kilmės šalutiniams produktams, neskirtiems vartoti žmonėms.

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Reikalavimai nustato šalutinių gyvūninių produktų (toliau – ŠGP) tvarkymo ir apskaitos tvarką maisto tvarkymo subjektuose.

2. Vartojamos sąvokos:

Maisto tvarkymo subjektas – veterinarinį patvirtinimą turinti skerdykla, mėsinė, mėsos išpjaustymo įmonė, šaltasis sandėlis arba subjektas, kuriame yra kelios šios įmonės.

Nurodytos pavojingos medžiagos (toliau – NPM) – gyvulių kūno dalys, organai ir audiniai, nurodyti šių Reikalavimų 2 priede.

Šalutiniai gyvūniniai produktai (toliau – ŠGP) – gyvūniniai produktai, nurodyti 2002 m. spalio 3 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) 1774/2002, nustatančiame taisykles gyvūninės kilmės šalutiniams produktams, neskirtiems vartoti žmonėms.

Užkrečiamosios spongiforminės encefalopatijos (toliau – USE) – užkrečiamosios spongiforminės encefalopatijos, išskyrus tas, kuriomis serga žmonės. Galvijai serga USE – galvijų spongiformine encefalopatija (toliau – GSE), avys ir ožkos serga USE – skrepi liga.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) – Lietuvos Respublikos kompetentinga institucija.

Teritorinė VMVT – rajono, miesto ir apskrities VMVT.

 

II. GALVIJŲ SPONGIFORMINĖS ENCEFALOPATIJOS TYRIMAS

 

3. Dėl GSE turi būti tiriami maistui paskersti galvijai:

3.1. visi vyresni kaip 24 mėnesių amžiaus galvijai:

3.1.1. priverstinai paskersti, kaip nurodyta Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių, patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2004 m. vasario 10 d. įsakymu Nr. B1-126 (Žin., 2004, Nr. 27-854), 5 punkte, galvijai,

3.1.2. paskersti dėl ligos likvidavimo pagal Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių 1 priedo 6 skyriaus 23 punktą galvijai, kurie turi ligos klinikinių požymių;

3.2. visi vyresni kaip 30 mėnesių amžiaus galvijai:

3.2.1. sveiki paskersti galvijai,

3.2.2. paskersti dėl ligos likvidavimo pagal Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių 1 priedo 6 skyriaus 23 punktą galvijai, kurie neturi ligos klinikinių požymių.

 

III. SKREPI LIGOS TYRIMAS

 

4. Dėl skrepi ligos turi būti tiriamos vyresnės kaip 18 mėnesių amžiaus skerdžiamos avys ir ožkos.

 

IV. PRIEMONĖS ATLIKUS UŽKREČIAMŲJŲ SPONGIFORMINIŲ ENCEFALOPATIJŲ TYRIMUS

 

5. Kai paskersti gyvuliai tiriami dėl USE, sveikumo ženklas, nurodytas Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklių XI skyriuje, ant skerdenos turi būti nededamas tol, kol negaunamas tyrimo rezultatas.

6. Visos gyvulių, tirtų dėl USE, kūno dalys, įskaitant odą, jeigu jos nėra naikinamos pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 4 straipsnio 2a ir 2b punktų reikalavimus, turi būti laikomos prižiūrint įgaliotajam veterinarijos gydytojui tol, kol gaunamas tyrimo rezultatas.

7. Visos gyvulių, kuriuos ištyrus dėl USE buvo gautas teigiamas tyrimo rezultatas, kūno dalys turi būti sunaikinamos pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 4 straipsnio 2a ir 2b punktų reikalavimus.

8. Gavus teigiamą tyrimo rezultatą, bent viena prieš šią skerdeną ir dvi po jos toje pačioje skerdimo linijoje esančios skerdenos turi būti sunaikinamos, kaip nurodyta 7 punkte, taip pat ir skerdena, kurios tyrimų rezultatas teigiamas.

 

V. GYVULIŲ AMŽIAUS NUSTATYMAS

 

9. Galvijų, avių ir ožkų amžius turi būti nustatomas pagal duomenis, nurodytus Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro gyvulių identifikavimo ir registravimo centrinėje duomenų bazėje, pagal dantis arba kitą objektyvią informaciją. Galvijų amžius gali būti nustatomas pagal galvijo paso duomenis. Gyvulių amžiaus nustatymas pagal dantis nurodytas šių Reikalavimų 1 priede.

 

VI. GYVULIŲ GRUPAVIMAS IR SKERDIMO EILIŠKUMAS

 

10. Atvežti į skerdyklą gyvuliai turi būti suskirstomi į grupes, nurodytas 3 punkte.

11. Gyvuliai, kurie kenčia skausmą laikymo vietoje, vežant ar atvežus į skerdyklą, turi būti paskerdžiami nedelsiant arba, nesant galimybės, turi būti atskiriami nuo kitų gyvulių ir paskerdžiami per dvi valandas nuo jų atvežimo į skerdyklą.

12. Gyvuliai, nurodyti 3 punkte, turi būti skerdžiami tokiu eiliškumu:

12.1. sveiki gyvuliai;

12.2. gyvuliai, kurie neturi ligos klinikinių požymių ir skerdžiami dėl ligos likvidavimo;

12.3. gyvuliai, kurie turi ligos klinikinių požymių ir skerdžiami dėl ligos likvidavimo.

13. Gyvuliai, kilę bandoje, kurioje įtariama arba buvo nustatyta USE, turi būti skerdžiami, kai paskerdžiami kitų grupių gyvuliai.

 

VII. GYVULIŲ SVAIGINIMAS

 

14. Gyvuliai turi būti svaiginami ir skerdžiami pagal Skerdžiamų arba žudomų gyvūnų gerovės reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. gruodžio 11 d. įsakymu Nr. 659 (Žin., 2002, Nr. 126-5747).

15. Apsvaigintų galvijų, avių ir ožkų, kurių mėsa skirta žmonių maistui arba gyvūnų pašarui, galvos smegenis draudžiama suardyti ilgu virbalu įvedant jį į galvos kaukolės ertmę.

 

VIII. MECHANIŠKAI ATSKIRTA MĖSA

 

16. Nuo galvijų, avių ir ožkų kaulų draudžiama mechaninėmis priemonėmis atskirti mėsą ir ją naudoti žmonių maistui arba gyvūnų pašarui.

 

IX. LIEŽUVIO IŠPJOVIMAS

 

17. Visų amžiaus grupių galvijų liežuvis, skirtas žmonių maistui ar gyvūnų pašarui, turi būti išpjaunamas skerdykloje, jį nupjaunant ties paliežuvinio kaulo liežuvine atauga. Pjaunat liežuvį, vyresnių kaip 12 mėnesių amžiaus galvijų galva turi būti pakabinta ant konvejerio ar kablio.

 

X. VYRESNIŲ KAIP 12 MĖNESIŲ AMŽIAUS GALVIJŲ GALVŲ MĖSA

 

18. Pjaunant žandų mėsą, vyresnių kaip 12 mėnesių amžiaus galvijų galva turi būti pakabinta ant konvejerio arba kablio.

19. Galvų mėsa gali būti nupjaustoma nuo galvos tik atlikus tikrinimą po skerdimo, išpjovus liežuvį, nupjovus žandų mėsą, kur tinkama, pašalinus apatinį žandikaulį bei, atsižvelgiant į 3 punkto reikalavimus, gavus neigiamus tyrimo rezultatus dėl GSE. Galvijų, kuriems reikia atlikti tyrimus dėl GSE, galvos arba galvų mėsa turi būti laikomos skerdykloje tol, kol negaunamas tyrimo rezultatas.

20. Galvų mėsa gali būti nupjaustoma tik VMVT patvirtintoje skerdykloje, kuri turi užtikrinti, kad mėsa nebūtų užteršiama centrinės nervų sistemos audiniais. Skerdykla, kuri tvirtinama galvų mėsos nupjaustymui, turi paruošti savikontrolės planą, kuriame būtų nurodyta galvų mėsos nupjovimo technologija, rizikos veiksnių svarbiausiuose valdymo taškuose kontrolė ir neatidėliotinos priemonės, nustačius pažeidimų, bei mėginių ėmimo planas.

21. Prieš galvos nukabinimą nuo konvejerio arba kablio, kirstinė galvos skylė, padaryta svaiginimo įrankiu, ir didžioji pakaušio skylė turi būti užkemšamos sandariu, skylių dydį atitinkančiu tvirtu guminiu kamščiu. Jeigu galvos smegenų mėginys imamas GSE tyrimui, didžioji pakaušio skylė turi būti užkemšama nedelsiant paėmus mėginį. Panaudoti, bet tinkami guminiai kamščiai prieš naudojimą turi būti nuvalomi ir dezinfekuojami pagal šių Reikalavimų nurodymus.

22. Galvų mėsa turi būti nupjaustoma atskiroje skerdyklos patalpoje, kuri turi būti visiškai atskirta nuo skerdimo linijos.

23. Draudžiama nuo galvų nupjauti mėsą:

23.1. jeigu prieš skerdimą, skerdimo metu arba po skerdimo yra pažeistos akys arba jų nėra;

23.2. pažeidžiami 21 punkto reikalavimai.

24. Nukabinta nuo konvejerio ar kablio galva, paruošta pagal 21 punkto reikalavimus, turi būti pristatoma į galvų mėsos nupjaustymo patalpą ar vietą ir padedama ant stalo, skirto galvų mėsos nupjaustymui.

25. Prieš mėsos nupjaustymą kiekviena galva turi būti apžiūrėta, kad nebūtų užteršta centrinės nervų sistemos audiniais bei galvos skylės būtų sandariai užkimštos guminiais kamščiais. Nustačius, kad galvos audiniai užteršti centrinės nervų sistemos audiniais, galva turi būti talpinama į 1 kategorijos ŠGP skirtą konteinerį.

26. Galvų mėsa turi būti nupjaustoma švariais ir dezinfekuotais įrankiais. Įrankiai turi būti keičiami po kiekvienos galvos mėsos nupjaustymo.

27. Jeigu nupjaustant galvos mėsą iš galvos skylių iškrenta guminiai kamščiai, galva ir nuo jos nupjauta mėsa turi būti talpinama į 1 kategorijos ŠPG skirtą konteinerį. Stalas, ant kurio buvo padėta tokia galva, ir įrankiai turi būti nuvalomi ir dezinfekuojami pagal šių Reikalavimų nurodymus.

28. Galvų mėsa, nupjauta nuo galvijų, kuriems reikia atlikti tyrimus dėl GSE, turi būti talpinama į atskirą konteinerį ir laikoma skerdykloje tol, kol negaunami tyrimo rezultatai.

29. Asmenys, skerdykloje nupjaustantys galvų mėsą, turi dėvėti apsauginius darbo rūbus ir mūvėti gumines pirštines. Jeigu nupjaustant galvų mėsą centrinės nervų sistemos audiniai patenka ant darbo rūbų ir pirštinių, jie turi būti nedelsiant pakeičiami.

30. Nupjausčius galvos mėsą, galva turi būti patalpinama į 1 kategorijos ŠPG skirtą konteinerį, prieš tai iš jos skylių išėmus guminius kamščius. Darbo vieta ir įrankiai turi būti nuvalomi ir dezinfekuojami pagal šių Reikalavimų nurodymus.

31. Kiekvienos siuntos ar partijos paskerstų galvijų mėsos tepinėliai, paimti nuo galvų audinių ir galvų mėsos, turi būti tiriami VMVT patvirtintoje laboratorijoje dėl galimo galvų mėsos užteršimo centrinės nervų sistemos audiniais. Tyrimui turi būti siunčiami ne mažiau kaip penki tepinėliai.

32. Skerdykloje turi būti tvarkoma galvų mėsos apskaita, nurodant šiuos duomenis: paskersto galvijo, kurio galvos mėsa buvo nupjaustyta, ženklinimo numeris, pagal kurį galima būtų atsekti paskerstą galviją ir jo kilmės bandą, amžius (galvijai iki 12 mėnesių amžiaus, galvijai nuo 12 iki 24 mėnesių amžiaus, galvijai nuo 24 iki 30 mėnesių amžiaus ir galvijai, vyresni kaip 30 mėnesių amžiaus), galvos mėsos nupjovimo data bei tyrimo rezultatai. Jeigu galvijų galvos siunčiamos į mėsos išpjaustymo įmonę arba į tarpinę 3 kategorijos ŠGP tvarkymo įmonę, kuriose nupjaustoma galvų mėsa, kiekviena galva turi būti paženklinta taip, kad galima būtų atsekti galviją ir jo kilmės bandą. Galvijų galvų siuntą į mėsos išpjaustymo įmonę ar į tarpinę 3 kategorijos ŠGP tvarkymo įmonę turi lydėti lydraštis (3 priedas), kuriame turi būti nurodyti šie duomenys: galvijo galvos atpažinimo numeris, galvijo amžiaus grupė, paskerdimo data, kur tinkama, tyrimų duomenys. Galvijų galvas draudžiama siųsti į mėsos išpjaustymo įmonę ir į tarpinę 3 kategorijos ŠGP tvarkymo įmonę, kol negaunami tyrimų rezultatai.

33. Galvų mėsos nupjaustymas mėsos išpjaustymo įmonėse yra leidžiamas, jeigu:

33.1. mėsos išpjaustymo įmonė yra patvirtinta galvų mėsos nupjaustymui; ji turi paruošti savikontrolės planą, kuriame būtų nurodyta galvų mėsos nupjovimo technologija, rizikos veiksnių svarbiausiuose valdymo taškuose kontrolė ir neatidėliotinos priemonės, nustačius pažeidimų, bei mėginių ėmimo planas;

33.2. galvijų galvos atitinka šiuos reikalavimus:

33.2.1. galvijams atliktas tikrinimas po skerdimo, iš galvų pašalintas liežuvis ir, kur tinkama, žandų mėsa, apatinis žandikaulis bei paimtas galvos smegenų mėginys tyrimui dėl GSE,

33.2.2. kirstinė galvos skylė, padaryta svaiginimo įrankiu, ir didžioji pakaušio skylė užkimštos sandariu skylių dydį atitinkančiu tvirtu guminiu kamščiu, kad iš galvos smegenų ertmės negalėtų ištekėti skysčiai,

33.2.3. galvos, skirtos vežti į mėsos išpjaustymo įmonę, yra sudėtos į padėklus;

33.2.4. galvose abi akys nepažeistos,

33.2.5. galvos yra tinkamai paženklintos ir jas lydi galvų siuntos lydraštis, nurodytas 3 priede.

34. Pristatytos į mėsos išpjaustymo įmonę galvijų galvos turi būti apžiūrėtos, kad nebūtų užterštos centrinės nervų sistemos audiniais, būtų paženklintos ir atitiktų lydraštyje nurodytus duomenis bei galvos skylės būtų sandariai užkimštos guminiais kamščiais. Nustačius, kad galvos audiniai užteršti centrinės nervų sistemos audiniais, galva turi būti talpinama į 1 kategorijos ŠGP skirtą konteinerį.

35. Galvų mėsa mėsos išpjaustymo įmonėje turi būti nupjaustoma švariais ir dezinfekuotais įrankiais. Įrankiai turi būti keičiami po kiekvienos galvos mėsos nupjaustymo. Galvų mėsa turi būti nupjaunama mėsos išpjaustymo įmonėje tam skirtoje patalpoje, kuri yra visiškai atskirta nuo kitų patalpų.

36. Jeigu nupjaustant galvų mėsą iš galvos skylių iškrenta guminis kamštis, galva ir galvos mėsa turi būti talpinama į 1 kategorijos ŠGP skirtą konteinerį. Stalas, ant kurio buvo padėta tokia galva, ir įrankiai turi būti nuvalomi ir dezinfekuojami pagal šių Reikalavimų nurodymus.

37. Asmenys, mėsos išpjaustymo įmonėse nupjaustantys galvų mėsą, turi dėvėti apsauginius darbo rūbus ir mūvėti gumines pirštines. Jeigu nupjaustant galvų mėsą centrinės nervų sistemos audiniai patenka ant darbo rūbų ir pirštinių, jie turi būti nedelsiant pakeičiami.

38. Nupjausčius galvos mėsą, galva turi būti patalpinama į 1 kategorijos ŠGP skirtą konteinerį, prieš tai iš jos skylių išėmus guminius kamščius. Darbo vieta ir įrankiai turi būti valomi ir dezinfekuojami pagal teritorinės VMVT nurodymus.

39. Kiekvienos siuntos mėsos tepinėliai, paimti nuo galvų audinių ir galvų mėsos, turi būti tiriami VMVT patvirtintoje laboratorijoje dėl galimo galvų mėsos užteršimo centrinės nervų sistemos audiniais. Tyrimui turi būti siunčiami ne mažiau kaip penki tepinėliai.

40. Mėsos išpjaustymo įmonėje turi būti tvarkoma lydraštyje nurodytų duomenų ir mėginių bei jų tyrimo duomenų apskaita.

41. Galvų mėsos nupjaustymas tarpinėje 3 kategorijos ŠGP tvarkymo įmonėje turi atitikti 33–40 punktų reikalavimus.

 

XI. NPM ŠALINIMAS IR SKERDENŲ ŽENKLINIMAS

 

42. NPM turi būti šalinamos skerdyklose, mėsos išpjaustymo įmonėse ir mėsinėse, kai šalinamas galvijų stuburas, taip pat gali būti šalinamos tarpinėse 1 kategorijos ŠGP tvarkymo įmonėse pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 reikalavimus, kai gyvulys nugaišta skerdykloje.

43. Skerdyklose atlikus tikrinimą po skerdimo, NPM turi būti sudedamos į 1 kategorijos ŠGP skirtą konteinerį, tinkamai paženklinamos pagal šiuos reikalavimus ir sunaikinamos pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1774/2002 reikalavimus.

44. Skerdenos turi būti apžiūrimos, kad iš jų būtų pašalintos NPM, ir talpinamos į atšaldymo patalpą. Skerdenos ženklinamos sveikumo ženklu, gavus neigiamus tyrimo dėl USE rezultatus.

45. Jeigu stuburo šalinti nereikia, skerdenos arba parduodamos galvijų skerdenų dalys, kurių sudėtyje yra stuburas be stuburo smegenų ir kurios parduodamos mėsos išpjaustymo įmonei ar mėsinei, turi būti paženklintos etikete, kurioje turi būti mėlyna juosta, kaip nurodyta 2000 m. liepos 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 1760/2000, nustatančiame galvijų identifikavimo ir registravimo sistemą, reglamentuojančią jautienos bei jos produktų ženklinimą, ir panaikinančiame Tarybos reglamentą (EB) Nr. 820/97.

46. Galvijų skerdenos ar skerdenų gabalų skaičius turi būti nurodytas prekybos dokumente, nurodytame Šviežios mėsos paruošimo ir tiekimo į rinką taisyklėse, arba veterinariniame įvežimo dokumente, kuris nurodytas 2004 m. sausio 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 136/2004, nustatančiame produktų, importuojamų iš trečiųjų šalių, veterinarinio tikrinimo procedūros Bendrijos pasienio veterinarijos postuose, reikalavimus.

47. Skerdykloje visų vyresnių kaip 12 mėnesių amžiaus galvijų, avių ir ožkų galvos kaukolė, galvos smegenys, išskyrus galvos smegenų mėginį, akys ir migdolinės liaukos neturi būti atskirtos nuo galvos, o su galva turi būti talpinamos į 1 kategorijos ŠGP skirtą konteinerį.

48. Skerdykloje, perpjovus skerdeną į dvi dalis per stuburo smegenų kanalą, visų vyresnių kaip 12 mėnesių amžiaus galvijų, avių ir ožkų stuburo smegenys turi būti šalinamos iš stuburo kanalo kartu su kietuoju stuburo smegenų dangalu ir talpinamos į 1 kategorijos ŠGP skirtą konteinerį. Stuburo smegenys gali būti šalinamos kartu su stuburu jį išpjovus iš pakabintos ant skerdimo linijos skerdenos. Kaulų pjuvenos ir atplaišos turi būti surenkamos ir talpinamos į 1 kategorijos ŠGP skirtą konteinerį.

49. Skerdykloje visų amžiaus grupių galvijų žarnos ir žarnų pasaitas, atlikus tikrinimą po skerdimo, turi būti talpinami į 1 kategorijos ŠGP skirtą konteinerį.

50. Skerdykloje visų amžiaus grupių avių ir ožkų blužnis ir klubinė žarna, atlikus tikrinimą po skerdimo, turi būti talpinamos į 1 kategorijos ŠGP skirtą konteinerį.

51. 1 kategorijos ŠGP, patalpintos į 1 kategorijos ŠGP skirtą konteinerį, turi būti nudažytos pagal šiuos Reikalavimus.

52. Galvijų stuburas gali būti šalinamas mėsos išpjaustymo įmonėje ir mėsinėje. Skerdenos arba skerdenų gabalų skaičius, iš kurių turi būti šalinamas stuburas, turi būti nurodytas prekybos dokumente arba veterinariniame įvežimo dokumente.

53. Stuburo šalinimui mėsos išpjaustymo įmonėje ir mėsinėje turi būti skiriamos patalpos arba vieta, kurioje turi būti stalas bei stuburo šalinimui reikalingi įrankiai.

 

XII. ŠGP TVARKYMAS MAISTO TVARKYMO SUBJEKTE

 

54. Maisto tvarkymo subjekte ŠGP turi būti surenkami ir sudedami pagal ŠGP kategorijas į atskiras dėžes arba konteinerius, kurie turi būti aiškiai pažymėti užrašu arba paženklinti etikete su užrašu, nurodančiu ŠGP kategoriją.

55. 1 kategorijos ŠGP turi būti priskiriami 1 kategorijos ŠGP mišiniai su 2 kategorijos ir 3 kategorijos ŠGP, įskaitant bet kokius ŠGP, skirtus perdirbti 1 kategorijos ŠGP perdirbimo įmonėje.

56. 2 kategorijos ŠGP turi būti priskiriami 2 kategorijos ir 3 kategorijos ŠGP mišiniai, įskaitant bet kokius ŠGP, skirtus perdirbti 2 kategorijos ŠGP perdirbimo įmonėje.

57. 1 kategorijos ŠGP, sudėti į konteinerį, turi būti apipurškiami arba užpilami 0,5% metileno mėlio (E131) tirpalu, kad dažai būtų aiškiai matomi ant ŠGP, esančių konteineryje, paviršiaus. 2 ir 3 kategorijos ŠGP turi būti ženklinami VMVT nustatyta tvarka.

58. ŠGP draudžiama dažyti gyvulių skerdimo arba skerdenų išpjaustymo ar kapojimo patalpose. ŠGP mėginiai, skirti USE tyrimui, nedažomi.

59. ŠGP draudžiama laikyti maisto tvarkymo subjekto darbo ir prekybos patalpose.

60. Maisto tvarkymo subjektuose prekybos dokumentai ir veterinariniai įvežimo dokumentai turi būti saugomi ne mažiau kaip vienerius metus.

61. Maisto tvarkymo subjektai turi tvarkyti ŠGP apskaitą ir teikti ataskaitas teritorinei VMVT teisės aktų nustatyta tvarka.

62. ŠGP turi būti surenkami į dengtas sandarias dėžes ar konteinerius, skirtus 1, 2 ir 3 kategorijos ŠGP laikyti.

63. Dėžės ir konteineriai turi būti:

63.1. pagaminti iš korozijai atsparių medžiagų, nelaidūs skysčiams, lengvai valomi, plaunami ir dezinfekuojami;

63.2. aiškiai paženklinti užrašu, nurodančiu ŠGP kategoriją, ir, siekiant užtikrinti konteinerių atsekamumą, individualiu numeriu;

63.3. valomi, plaunami ir dezinfekuojami po kiekvieno jų panaudojimo teritorinės VMVT patvirtintoje įmonėje patvirtintais metodais ir medžiagomis; įmonėje, kurioje atliekamas konteinerių valymas, plovimas ir dezinfekavimas, turi būti pildomas konteinerių valymo, plovimo ir dezinfekavimo žurnalas, nurodant valymo, plovimo ir dezinfekavimo datą, įmonės, kuriai priklauso konteineris, pavadinimą, konteinerio individualų numerį, asmens, atsakingo už valymą, plovimą ir dezinfekavimą, vardą, pavardę;

63.4. laikomi švarioje patalpoje;

63.5. švarūs ir sausi prieš naudojimą.

64. ŠGP turi būti laikomi tik jiems skirtose patalpose.

65. ŠGP turi būti išgabenti iš maisto tvarkymo subjekto per 24 valandas. Esant reikalui, kai ŠGP maisto tvarkymo subjekte laikomi ilgiau kaip 24 valandas, jie turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip +7 ˚C temperatūroje ne ilgiau kaip 3 paras, žemesnėje kaip 0 ˚C temperatūroje ne ilgiau kaip 7 paras ir žemesnėje kaip –10 ˚C temperatūroje ne ilgiau kaip 30 parų.

 

XIII. GALVOS SMEGENŲ KAMIENO MĖGINIŲ PAĖMIMAS USE TYRIMUI

 

66. Galvos smegenų kamieno mėginiai turi būti imami tam skirtoje patalpoje arba vietoje.

67. Galvos smegenų kamieno mėginius gali imti įgaliotasis veterinarijos gydytojas arba jo padėjėjai.

68. Galvos smegenų kamieno mėginys turi būti imamas per didžiąją pakaušio skylę metaliniu arba vienkartiniu plastmasiniu šaukšteliu arba kitu alternatyviu būdu.

69. Mėginys turi būti įdedamas į plastmasinį indelį, ant kurio šono ir dangtelio turi būti užrašomas mėginio eilės numeris, kuris turi sutapti su lydraštyje nurodytu mėginio eilės numeriu. Užrašai turi būti atsparūs vandeniui ir mechaniniam poveikiui.

70. Mėginiai iki transportavimo turi būti laikomi šaldytuve 0 – +4 ˚˚C temperatūroje.

71. Mėginiai į Nacionalinę veterinarijos laboratoriją turi būti transportuojami sudėti į izoterminę dėžę su ledu.

72. Įgaliotasis veterinarijos gydytojas turi užpildyti mėginio lydraštį, patvirtintą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2003 m. liepos 8 d. įsakymu Nr. B1-627 „Dėl Patologinės medžiagos mėginio USE tyrimui ir Mėginių užkrečiamųjų spongifrominių encefalopatijų tyrimui lydraščių patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 69-3155), ir siųsti mėginį tyrimui į Nacionalinę veterinarijos laboratoriją.

 

XIV. PATALPŲ, BALDŲ IR ĮRANKIŲ VALYMAS IR DEZINFEKAVIMAS

 

73. Maisto tvarkymo subjektų patalpos, stalai ir įrankiai turi būti valomi ir dezinfekuojami ne žemesnės kaip +20 ˚C temperatūros natrio hipochlorito tirpalu, kuriame yra ne mažiau kaip 2 % aktyvaus chloro, ar 2 N natrio šarmo tirpalu. Paviršiai turi būti dezinfekuojami vieną valandą, o įrankiai – aštuonias valandas.

74. Vienkartinės mėginių paėmimo ir apsaugos priemonės turi būti surenkamos ir saugiai sudeginamos arba jos turi būti apdorojamos aukštos temperatūros garais (+133 ˚C) ir dideliu slėgiu (3 barai) ne mažiau kaip 20 minučių ir išvežamos į buitinių atliekų sąvartyną.

75. Darbo rūbai, užteršti 1 kategorijos ŠGP, turi būti nuvalomi, plaunami vandeniu, pamerkiami 1 valandai į ne žemesnės kaip +20 ˚C temperatūros natrio hipochlorito tirpalą, kuriame yra ne mažiau kaip 2 % aktyvaus chloro, ar 2 N natrio šarmo tirpalą ir išskalbiami.

 

XV. DARBO SAUGA

 

76. Asmuo, kuris ima mėginius USE tyrimui, turi:

76.1. vilkėti ilgomis rankovėmis nugaroje užsegamus neperšlampamus kombinezonus;

76.2. avėti guminiais batais;

76.3. dėvėti neperšlampamas pirštines;

76.4. naudoti apsauginį veido skydą.

77. Susižeidus žaizda nuplaunama vandeniu, žaizdos kraštai dezinfekuojami jodo tirpalu, žaizda aprišama ir nedelsiant kreipiamasi į gydymo įstaigą.

 

XVI. ĮGALIOTOJO VETERINARIJOS GYDYTOJO FUNKCIJOS SKERDYKLOSE

 

78. Įgaliotasis veterinarijos gydytojas privalo:

78.1. patikrinti gyvulių siuntą lydinčius dokumentus, apžiūrėti gyvulius, nustatyti jų sveikatos būklę, patikrinti tapatybės ir registravimo duomenis ir amžių;

78.2. kontroliuoti skerdžiamų gyvulių suskirstymą į grupes;

78.3. kontroliuoti gyvulių skerdimo eiliškumą;

78.4. atlikti tikrinimą po skerdimo ir registruoti jo rezultatus;

78.5. kontroliuoti skerdžiamų gyvulių ir skerdenų bei ŠGP atsekamumą;

78.6. imti mėginius tyrimui dėl USE, juos ženklinti ir tvarkyti jų apskaitą;

78.7. kontroliuoti, kad iš skerdenų būtų pašalintos NPM;

78.8. kontroliuoti tinkamą skerdenų ženklinimą sveikumo ženklu;

78.9. kontroliuoti, kad visos gyvulio, tirto dėl USE, kūno dalys, įskaitant odą ir NPM, būtų paženklintos ir laikomos skerdykloje tol, kol gaunamas tyrimo rezultatas;

78.10. jei tiriant paskerstą gyvulį gaunamas teigiamas tyrimo rezultatas, nedelsiant:

78.10.1. pranešti teritorinei VMVT,

78.10.2. sustabdyti gyvulių skerdimą,

78.10.3. kontroliuoti, kad skerdena, kurios tyrimų rezultatas teigiamas, prieš ją esanti skerdena ir dvi po jos esančios skerdenos būtų nuimtos nuo skerdimo linijos, sudėtos į ŠGP konteinerį ir tinkamai paženklintos,

78.10.4. suregistruoti visus tą dieną paskerstus gyvulius, nurodant jų tapatybės duomenis, grupę, kilmės vietą ir amžių;

78.11. kontroliuoti ŠGP atsekamumą ir tvarkymą.

 

XVII. TERITORINĖS VMVT FUNKCIJOS

 

79. Teritorinė VMVT:

79.1. tvirtina skerdyklas gyvuliams, nurodytiems 3 ir 4 punktuose, skersti;

79.2. tvirtina skerdyklų RVASVT dėl USE;

79.3. sudaro maisto tvarkymo subjektų valstybinės veterinarinės kontrolės planą;

79.4. kontroliuoja Reikalavimų vykdymą maisto tvarkymo subjekte, raštu nurodo nustatytus trūkumus bei jų pašalinimo terminus;

79.5. kontroliuoja tinkamą ŠGP tvarkymą;

79.6. nustačius USE, imasi priemonių pagal neatidėliotinų priemonių planą.

 

XVIII. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

80. Juridinių ir fizinių asmenų ginčai dėl ŠGP tvarkymo sprendžiami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

______________

 


Šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo

maisto tvarkymo subjektuose reikalavimų

1 priedas

 

GYVULIŲ AMŽIAUS NUSTATYMAS

 

I. GALVIJŲ AMŽIAUS NUSTATYMAS PAGAL DANTŲ IŠSIVYSTYMĄ

 

1. 6 mėnesių amžiaus galvijų apatiniame žandikaulyje išauga visos pieninių priekinių dantų poros.

2. 12 mėnesių amžiaus galvijų apatiniame žandikaulyje nusitrina pirma pieninių priekinių dantų pora.

3. 18 mėnesių amžiaus galvijų apatiniame žandikaulyje nusitrina visos pieninių priekinių dantų poros.

4. 24 mėnesių amžiaus galvijų apatiniame žandikaulyje iškrenta pirma pieninių priekinių dantų pora.

5. 25 mėnesių amžiaus galvijų apatiniame žandikaulyje išauga pirma nuolatinių priekinių dantų pora.

6. 30 mėnesių amžiaus galvijų apatiniame žandikaulyje išauga antra nuolatinių priekinių dantų pora.

7. 42 mėnesių amžiaus galvijų apatiniame žandikaulyje išauga trečia nuolatinių priekinių dantų pora.

 

II. AVIŲ IR OŽKŲ AMŽIAUS NUSTATYMAS PAGAL DANTŲ IŠSIVYSTYMĄ

 

8. Vyresnių kaip 12 mėnesių amžiaus avių ir ožkų apatiniame žandikaulyje išauga pirma nuolatinių priekinių dantų pora.

9. Vyresnių kaip 18 mėnesių amžiaus avių ir ožkų apatiniame žandikaulyje išauga antra nuolatinių priekinių dantų pora.

______________

 


Šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo

maisto tvarkymo subjektuose reikalavimų

2 priedas

 

NURODYTOS PAVOJINGOS MEDŽIAGOS

 

1. Iš vyresnių kaip 12 mėnesių amžiaus galvijų skerdenų turi būti šalinama:

1.1. galvos kaukolė, išskyrus apatinį žandikaulį;

1.2. galvos smegenys ir akys;

1.3. stuburas, išskyrus uodegos slankstelius, kaklo, krūtinės ir juosmens slankstelių keterines ir skersines ataugas, kryžkaulio vidurinę keterą ir sparnus, bet įskaitant dorsalinius ganglijus ir stuburo smegenis;

1.4. migdolinės liaukos.

2. Iš visų amžiaus grupių galvijų skerdenų turi būti šalinamos žarnos su žarnų pasaitu.

3. Iš vyresnių kaip 12 mėnesių amžiaus arba turinčių prasikalusius nuolatinius priekinius dantis avių ir ožkų skerdenų turi būti šalinama:

3.1. galvos kaukolė;

3.2. galvos smegenys ir akys;

3.3. stuburo smegenys;

3.4. migdolinės liaukos.

4. Iš visų amžiaus grupių avių ir ožkų skerdenų turi būti šalinama blužnis ir klubinė žarna.

5. 1 ir 3 punktuose nurodyti audiniai turi būti tvarkomi kaip 1 kategorijos ŠGP pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 1774/2002 ir šiuos Reikalavimus.

______________


Šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo maisto

tvarkymo subjektuose reikalavimų

3 priedas

 

TVIRTINU

Įgaliotasis veterinarijos gydytojas

___________________________

                                                                                           (parašas)

___________________________

                                                                                     (vardas, pavardė)

___________________________

                                                                                              (data)

 

GALVŲ SIUNTOS LYDRAŠTIS

_______________

(data)

_______________

(vieta)

 

Pildo maisto tvarkymo subjekto atsakingasis asmuo

 

1. Maisto tvarkymo subjekto, iš kurio siunčiamos galvos, pavadinimas ir adresas

 

2. Maisto tvarkymo subjekto veterinarinio patvirtinimo numeris

 

3. Maisto tvarkymo subjekto adresas

 

4. Gyvulių amžius pagal amžiaus grupes (pabraukti tą punktą, kuris tinka)

4.1. iki 12 mėnesių amžiaus 4.2. 12 mėnesių amžiaus ir vyresni

5. Padėklų skaičius

 

6. Galvų skaičius

 

7. Galvų tapatybės numeriai:

 

8. Bendras svoris

 

9. Išvežimo data

 

10. Paskirties maisto tvarkymo subjekto pavadinimas ir adresas

 

11. Transporto priemonės pavadinimas

 

12. Transporto priemonės arba (ir) priekabos valstybinis numeris

 

 

Maisto tvarkymo subjekto atsakingasis asmuo                                    __                                             

                                                                             (parašas)                   (vardas, pavardė)

______________