LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ GREITAI UŽŠALDYTŲ ŽIEDINIŲ KOPŪSTŲ IR GREITAI UŽŠALDYTŲ BRAŠKIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2003 m. rugpjūčio 28 d. Nr. 3D-353
Vilnius
Vykdydamas Rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“ (Žin., 1998, Nr. 12-279; 1999, Nr. 42-1337), 8.6 punktą,
1. Tvirtinu pridedamus:
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2003 m. rugpjūčio 28 d. įsakymu Nr. 3D-353
PRIVALOMIEJI GREITAI UŽŠALDYTŲ ŽIEDINIŲ KOPŪSTŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Šie reikalavimai nustato Lietuvos rinkai tiekiamų greitai užšaldytų žiedinių kopūstų privalomuosius kokybės reikalavimus (toliau – Reikalavimai).
Reikalavimai parengti vadovaujantis: CODEX STAN 111-1981 Greitai užšaldytų žiedinių kopūstų kodekso standartu, CAC/RCP 8–1976 Rekomenduojamomis greitai užšaldytų maisto produktų apdorojimo ir tvarkymo tarptautinėmis normomis ir taisyklėmis, Greitai užšaldytų maisto produktų techniniu reglamentu, patvirtintu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. vasario 3 d. įsakymu Nr. 33 (Žin., 2000, Nr. 12–309).
I. REIKALAVIMŲ TAIKYMO SRITIS
1. Reikalavimai taikomi greitai užšaldytiems žiediniams kopūstams, paruoštiems iš šviežių, sveikų, švarių, atitinkančių Brassica oleracea L. rūšies botrytis L. žiedinių kopūstų veisles ir skirtiems tiesiogiai žmonėms vartoti.
II. PAGRINDINĖS SĄVOKOS
3. Šiuose Reikalavimuose vartojamos sąvokos:
Greitai užšaldyti žiediniai kopūstai – produktas, užšaldytas greitojo šaldymo įrenginiuose tokiu būdu, kad maksimalaus kristalizavimosi temperatūros zona nuo –1 °C iki –5 °C arba nuo +30 °F iki +23 °F būtų įveikiama kaip galima greičiau, ir galutinė produkto temperatūra po terminio stabilizavimosi visuose taškuose pasiektų – 18 °C (0 °F). Leidžiama perfasuoti greitai užšaldytus žiedinius kopūstus reguliuojamomis sąlygomis pagal geros gamybos praktiką.
Žiediniai kopūstai laikomi, gabenami, skirstomi ir mažmeninėje prekyboje tvarkomi laikantis Greitai užšaldytų maisto produktų techninio reglamento nuostatų.
III. ŽALIAVOS REIKALAVIMAI
4. Greitam užšaldymui gali būti vartojami tik taip paruošti žiediniai kopūstai:
4.1. nepjaustyti – visa nesupjaustyta galvutė, apipjaustyta prie pagrindo, gali būti su mažais, švelniais, neišsivysčiusiais lapais;
4.3. skirstyti žiedynais – galvutės skiltys, galinčios būti su antrinio kotelio dalimi ir esančios ne mažesnio kaip 12 mm skersmens didžiausioje galvutės vietoje. Leidžiamas ne didesnis kaip 20 % m/m nuokrypis atskiriems vienetams, kuriuose didžiausias žiedyno skersmuo yra 5–12 mm. Gali pasitaikyti mažų, švelnių, neišsivysčiusių lapų, atskirai arba prie skilties.
5. Žiediniai kopūstai gali būti pateikiami rūšiuoti pagal dydį:
5.1. stambūs žiedynai – galvutės skiltys, ne mažesnio kaip 30 mm skersmens didžiausioje viršūnės vietoje, galinčios būti su antrinio kotelio dalimi. Gali pasitaikyti mažų, švelnių, neišsivysčiusių lapų, atskirai arba prie skilties;
IV. GREITAI UŽŠALDYTŲ ŽIEDINIŲ KOPŪSTŲ SUDĖTIS
6. Be greitai užšaldytų žiedinių kopūstų pagrindinės sudedamosios dalies – žiedinių kopūstų, papildomos sudedamosios dalys gali būti: valgomoji druska, prieskoniai ir prieskoniniai augalai. Citrinos arba obuolių rūgštis, kaip technologiniai priedai, vartojami blanširavimo arba aušinimo vandenyje pagal geros gamybos praktiką.
V. PAGRINDINIAI GREITAI UŽŠALDYTŲ ŽIEDINIŲ KOPŪSTŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
7. Greitai užšaldyti žiediniai kopūstai turi būti:
7.1. vienodos spalvos, nuo baltos iki tamsiai kreminės vienetų viršūnėse, o patys vienetai pilkoki su žaliu, gelsvu arba rausvu atspalviu. Kotelis arba šakelių dalys gali būti šviesiai žalio arba melsvo atspalvio;
8. Jei žiediniai kopūstai rūšiuojami pagal dydį, neatitinka 5 punkto reikalavimų, leidžiamas 20 % nuokrypis pagal masę.
VI. PAKUOTĖS REIKALAVIMAI
VII. SAUGOS REIKALAVIMAI
11. Greitai užšaldyti žiediniai kopūstai turi būti gaminami, laikomi, gabenami ir parduodami laikantis reikalavimų, nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 15:2003 Maisto higiena (Žin., 2003, Nr. 70-3205).
12. Mikrobinis užterštumas turi atitikti reikalavimus, nurodytus Lietuvos higienos normoje HN 26:1998 Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis (Žin., 1998, Nr. 99-2753).
13. Greitai užšaldytų žiedinių kopūstų gamyboje gali būti naudojami maisto priedai, nurodyti Lietuvos higienos normoje HN 53:1998 Leidžiami vartoti maisto priedai (Žin., 1999, Nr. 3-76) ir neviršijant leistinų ribų.
14. Teršalų ir pesticidų likučiai neturi viršyti koncentracijų, nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 54:2001 Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos (Žin., 2002, Nr. 34-1269).
15. Radioaktyvusis užterštumas neturi viršyti lygių, nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 84:1998 Didžiausi leidžiami maisto žaliavų ir maisto produktų, pašarų radioaktyviojo užterštumo lygiai po branduolinės ar radiacinės avarijos (Žin., 1998, Nr. 110-3048).
VIII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
17. Greitai užšaldyti žiediniai kopūstai ženklinami vadovaujantis HN 119:2002 Maisto produktų ženklinimas (Žin., 2003, Nr. 13-530) reikalavimais kitų Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nuostatomis bei šiais reikalavimais:
17.1. Pavadinime turi būti nurodoma: „Greitai užšaldyti žiediniai kopūstai“[1] ir pjaustymo būdas – „nepjaustyti“, „pjaustyti“, „skirstyti žiedynais“, „stambūs žiedynai“, „smulkūs žiedynai“. Jei pridėta kitokių negu druska sudedamųjų dalių, perduodančių produktui tos sudedamosios dalies skonį, tai po produkto pavadinimo turi būti žodžiai „su X–u“ arba „paskaninti X–u“.
IX. PAMATINIAI MĖGINIŲ ĖMIMO IR TYRIMO METODAI
18. Greitai užšaldytų žiedinių kopūstų mėginiai imami ir jų kokybė nustatoma vadovaujantis:
Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių, vaisių sulčių, džemų ir panašių produktų kokybės tyrimų metodų, patvirtintų žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 14 d. įsakymu Nr. 355 (Žin., 2000, Nr. 109-3497), 1 priede nustatytais reikalavimais;
LST 1618 Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių atitirpinimas. Pamatinis metodas;
LST 1619 Greitai užšaldytų daržovių virimas. Pamatinis metodas;
LST 1620 Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių neto masės nustatymas;
Greitai užšaldytų žiedinių kopūstų temperatūra, temperatūros nukrypimai, temperatūros matavimo tvarka nustatoma ir kontroliuojama vadovaujantis Greitai užšaldytų maisto produktų techniniu reglamentu.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2003 m. rugpjūčio 28 d. įsakymu Nr. 3D-353
PRIVALOMIEJI GREITAI UŽŠALDYTŲ BRAŠKIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Šie reikalavimai nustato Lietuvos rinkai tiekiamų greitai užšaldytų braškių privalomuosius kokybės reikalavimus (toliau – Reikalavimai).
Reikalavimai parengti vadovaujantis: CODEX STAN 52-1981 Greitai užšaldytų braškių kodekso standartu, CAC/RCP 8-1976 Rekomenduojamomis greitai užšaldytų maisto produktų apdorojimo ir tvarkymo tarptautinėmis normomis ir taisyklėmis, Greitai užšaldytų maisto produktų techniniu reglamentu, patvirtintu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. vasario 3 d. įsakymu Nr. 33 (Žin., 2000, Nr. 12-309).
I. REIKALAVIMŲ TAIKYMO SRITIS
1. Reikalavimai taikomi greitai užšaldytoms braškėms (išskyrus greitai užšaldytą tyrę), paruoštoms iš šviežių, sveikų, švarių, prinokusių, nuskabytais taurėlapiais, tvirtos konsistencijos, atitinkančioms Fragaria grandiflora L. ar Fragaria vesca L. braškių veisles ir skirtoms tiesiogiai žmonėms vartoti.
II. PAGRINDINĖS SĄVOKOS
3. Šiuose Reikalavimuose vartojamos sąvokos:
Greitai užšaldytos braškės – produktas, užšaldytas greitojo šaldymo įrenginiuose tokiu būdu, kad maksimalaus kristalizavimosi temperatūros zona nuo -1 °C iki -5 °C arba nuo +30 °F iki +23 °F būtų įveikiama kaip galima greičiau, ir galutinė produkto temperatūra po terminio stabilizavimosi visuose taškuose pasiektų – 18 °C (0 °F). Leidžiama perfasuoti greitai užšaldytas braškes reguliuojamomis sąlygomis pagal geros gamybos praktiką.
Braškės laikomos, gabenamos, skirstomos ir mažmeninėje prekyboje tvarkomos laikantis Greitai užšaldytų maisto produktų techninio reglamento.
III. ŽALIAVOS REIKALAVIMAI
4. Greitam užšaldymui privalo būti naudojamos tik geros kokybės ir išvaizdos, nepjaustytos, pjaustytos puselėmis, griežinėliais arba gabalėliais braškės.
5. Nepjaustytos braškės gali būti pateiktos rūšiuotos pagal dydį arba nerūšiuotos. Jei nepjaustytos braškės yra rūšiuotos pagal dydį, jos privalo būti pakankamai vienodos kiekvienoje pakuotėje, o skirtumas tarp didžiausios uogos ir mažiausios uogos skersmens privalo neviršyti daugiau kaip 10 mm.
IV. GREITAI UŽŠALDYTŲ BRAŠKIŲ SUDĖTIS
7. Braškės gali būti paruoštos su sausu cukrumi (sacharoze, invertuotu cukrumi, dekstroze, fruktoze). Bendras tirpių sausųjų medžiagų kiekis skystyje, ekstrahuotame iš atitirpinto, susmulkinto mėginio, turi būti ne didesnis kaip 35 % m/m ir ne mažesnis kaip 18 % m/m, išreikštas sacharoze, nustačius refraktometru 20°C temperatūroje.
8. Braškės gali būti paruoštos su sirupu (gliukozės sirupu ir kt.), kurio turi būti ne daugiau, negu reikia uogoms apsemti ir tarpams tarp jų užpildyti. Bendras tirpių sausųjų medžiagų kiekis skystyje, ekstrahuotame iš atitirpinto, susmulkinto mėginio, turi būti ne didesnis kaip 25 % m/m ir ne mažesnis kaip 15 % m/m, išreikštas sacharoze, nustačius refraktometru 20°C temperatūroje.
V. PAGRINDINIAI GREITAI UŽŠALDYTŲ BRAŠKIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
9. Greitai užšaldytos braškės turi būti:
9.4. nepažeistos, jei yra pjaustytos puselėmis, griežinėliais ar gabalėliais, gali būti nesmarkiai sumaigytų uogų;
10. Leistini dydžio nuokrypiai nepjaustytose braškėse:
10.1. jei braškės pateikiamos rūšiuotos, leidžiamas 10 % pagal skaičių nuokrypis tų uogų, kurios neatitinka Reikalavimų 5 punkto nuostatų;
VI. PAKUOTĖS REIKALAVIMAI
13. Greitai užšaldytų braškių pakuotė turi būti tokia, kad:
VII. SAUGOS REIKALAVIMAI
14. Greitai užšaldyti žiediniai kopūstai turi būti gaminami, laikomi, gabenami ir parduodami laikantis reikalavimų, nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 15:2003 Maisto higiena (Žin., 2003, Nr. 70-3205).
15. Mikrobinis užterštumas turi atitikti reikalavimus, nurodytus Lietuvos higienos normoje HN 26:1998 Maisto žaliavos ir produktai. Didžiausias leidžiamas mikrobinio užterštumo lygis (Žin., 1998, Nr. 99-2753).
16. Greitai užšaldytų žiedinių kopūstų gamyboje gali būti naudojami maisto priedai, nurodyti Lietuvos higienos normoje HN 53:1998 Leidžiami vartoti maisto priedai (Žin., 1999, Nr. 3-76) ir neviršijant leistinų ribų.
17. Teršalų ir pesticidų likučiai neturi viršyti koncentracijų, nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 54:2001 Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos (Žin., 2002, Nr. 34-1269).
18. Radioaktyvusis užterštumas neturi viršyti lygių, nurodytų Lietuvos higienos normoje HN 84:1998 Didžiausi leidžiami maisto žaliavų ir maisto produktų, pašarų radioaktyviojo užterštumo lygiai po branduolinės ar radiacinės avarijos (Žin., 1998, Nr. 110-3048).
VIII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
20. Greitai užšaldytos braškės ženklinamos vadovaujantis HN 119:2002 Maisto produktų ženklinimas (Žin., 2003, Nr. 13-530) reikalavimais kitų Lietuvos Respublikoje galiojančių teisės aktų nuostatomis bei šiais reikalavimais:
20.1. Pavadinime turi būti nurodoma: „Greitai užšaldytos braškės“¹ arba Fragaria vesca L. veislės atveju „Greitai užšaldytos žemuogės“1) ir šalia žodžio „braškės“ – „rūšiuotos“, „nerūšiuotos“, „pjaustytos puselėmis“, „griežinėliais“ ar „gabalėliais“, taip pat „su cukrumi“, „su sirupu“, „su saldikliu“, nurodant pavadinimą.
IX. PAMATINIAI MĖGINIŲ ĖMIMO IR TYRIMO METODAI
21. Greitai užšaldytų braškių mėginiai imami ir jų kokybė nustatoma vadovaujantis:
Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių, vaisių sulčių, džemų ir panašių produktų kokybės tyrimų metodų, patvirtintų žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 14 d. įsakymu Nr. 355 (Žin., 2000, Nr. 109–3497), 1 priede nustatytais reikalavimais;
LST 1618 Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių atitirpinimas. Pamatinis metodas;
LST 1620 Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių neto masės nustatymas;
LST 1622 Bendro tirpių sausųjų medžiagų kiekio nustatymas užšaldytuose vaisiuose;
LST 1623 Mineralinių priemaišų nustatymas greitai užšaldytuose vaisiuose ir daržovėse;
Greitai užšaldytų braškių temperatūra, temperatūros nukrypimai, temperatūros matavimo tvarka nustatoma ir kontroliuojama vadovaujantis Greitai užšaldytų maisto produktų techniniu reglamentu.
_______________
¹ Įvežant produkciją iš kai kurių angliškai kalbančių šalių vietoje termino „greitai užšaldyti“ gali būti vartojamas terminas „užšaldyti“.
Privalomųjų greitai užšaldytų žiedinių kopūstų
kokybės reikalavimų
priedas
DEFEKTŲ APIBRĖŽIMAI
Defektai |
Defektų apibrėžimas |
Pakitusi spalva |
Pilkos, rudos, žalios arba panašios spalvos žiedyno paviršiaus ploteliai, gerokai suprastinantys produkto išvaizdą. Melsvo arba žalsvo atspalvio šakelės ir koteliai nelaikomi pakitusios spalvos ploteliais. Šviesus spalvos pakitimas, kuris beveik visiškai išnyksta po šiluminio apdorojimo. Tamsus spalvos pakitimas, kuris neišnyksta po šiluminio apdorojimo. |
Dėmėti |
Vienetas su patologiniu ar vabzdžių pakenkimu, kuris gali būti išplitęs gilyn. Mažai dėmėtas, kai vieneto išvaizda yra tiktai šiek tiek paveikta. Stipriai dėmėtas, kai vieneto išvaizda paveikta esmingai. Labai stipriai dėmėtas, kai vieneto išvaizda nepriimtinai paveikta ir įprastinio kulinarinio ruošimo metu tokį vienetą teks išmesti. |
Mechaniškai pažeisti |
Stipriai pažeistas, kai vienete daugiau kaip 50 % žiedynų dalies yra mechaniškai pažeista arba jos nėra (smulkiai išskirstytuose arba žiedynais išdalytuose žiediniuose kopūstuose). Labai stipriai pažeistas, kai vienete daugiau kaip 25 % žiedyno dalies yra mechaniškai pažeista arba jos nėra (nepjaustytose galvutėse). |
Apipjaustyti |
Kai vienetas yra su giliomis išpjovomis arba rantuotos išvaizdos. |
Lapuoti |
Kai esama išvien su vienetu arba atskirai stambių žalių lapų arba jų dalių. |
Atitrūkusios žiedyno dalys |
Kai esama 5 mm ar mažesnio dydžio žiedyno dalių savo didžiausiame matmenyje. |
Netanki galvutė |
Kai vieneto žiedynai išsiskėtę arba labai minkšti ir poringi. |
Palaidas kotelis |
Kai atitrūkęs nuo žiedinio kopūsto vieneto kotelis viršija 2,5 cm ilgį. |
LEIDŽIAMI DEFEKTAI
1. Standartinis nepjaustytų žiedinių kopūstų pavyzdys – 500 gramų.
Defektas |
Matavimo vienetas |
Mažas |
Didelis |
Labai didelis |
Bendras |
Pakitusi spalva: šviesi |
Kiekvienas 8 cm2 dydžio plotelis arba plotelių visuma |
1 |
|
|
|
tamsi |
Kiekvienas 4 cm2 dydžio plotelis arba plotelių visuma |
|
2 |
|
|
Dėmėti: mažai stipriai labai stipriai |
Kiekviena galvutė |
1 |
2 |
4 |
|
Mechaniškai pažeisti: stipriai pažeisti |
Kiekviena galvutė |
|
2 |
|
|
Apipjaustyti |
Kiekviena galvutė |
|
2 |
|
|
Lapuoti |
Kiekvienas 2 cm2 |
|
2 |
|
|
Netanki galvutė |
Kiekvienas 12 cm2 dydžio plotelis arba plotelių visuma |
|
2 |
|
|
Iš viso leistinų defektų kiekis |
|
10 |
6 |
4 |
10 |
2. Standartinis pjaustytų, suskirstytų žiedynais ar kitaip žiedinių kopūstų pavyzdys – 500 gramų.
Defektas |
Matavimo vienetas |
Mažas |
Didelis |
Labai didelis |
Bendras |
Pakitusi spalva: šviesi |
Kiekvienas 8 cm2 dydžio plotelis arba plotelių visuma |
1 |
|
|
|
tamsi Dėmėti: mažai stipriai labai stipriai |
Kiekvienas 4 cm2 dydžio plotelis arba plotelių visuma Kiekvienas vienetas |
1 |
2 2 |
4 |
|
Mechaniškai pažeisti: stipriai pažeisti |
Kiekvienas vienetas |
|
2 |
|
|
Lapuoti |
Kiekvienas 2 cm2 |
|
2 |
|
|
Atitrūkusios žiedyno dalys |
Kiekviena 3 % m/m dalis |
|
2 |
|
|
Netanki galvutė |
Kiekvienas 12 cm2 dydžio plotelis arba plotelių visuma |
|
2 |
|
|
Palaidas kotelis |
Kiekvienas gabalas |
1 |
|
|
|
Iš viso leistinų defektų kiekis |
|
25 |
16 |
4 |
25 |
DEFEKTINIO MĖGINIO APIBRĖŽIMAS
Mėginys, paimtas pagal Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių, vaisių sulčių, džemų ir panašių produktų kokybės tyrimų metodų 1 priede nustatytus reikalavimus, turi būti laikomas „defektiniu“, jeigu neatitinka vieno iš šių punktų:
Privalomųjų greitai užšaldytų
braškių kokybės reikalavimų
priedas
DEFEKTŲ APIBRĖŽIMAI
Defektai |
Defektų apibrėžimas |
Iš dalies neturinčios būdingos spalvos braškės |
25–75 % braškių išorinio paviršiaus ploto yra be spalvos, būdingos tai veislei |
Visiškai neturinčios būdingos spalvos braškės |
75 % ir daugiau braškių išorinio paviršiaus ploto yra be spalvos, būdingos tai veislei |
Sumaigytos braškės |
Skilusios, sutrintos ar apdaužytos uogos |
Žiedynkočiai ir jų dalys |
Kurių kiekvienas matmuo didesnis kaip 3 mm |
Dėmėtos braškės |
Su aiškiomis kenkėjų, patologinio ar fizinio pakenkimo žymėmis |
Netinkamos formos braškės |
Normaliai neišsivysčiusios ir turinčios daugiau kietų dalių uogos minkštime |
LEIDŽIAMI DEFEKTAI
500 g nuvarvintų uogų, kaip apibūdinta 1 pastaboje, mėginyje neturi būti daugiau defektų nei toliau nurodyta:
Defektai |
Maksimalūs leistini kiekiai nuvarvintame produkte |
a) Žiedynkočiai ir jų dalys, kurių kiekvienas matmuo didesnis kaip 3 mm |
3 vienetai |
b) Taurelės |
3 cm2 |
c) Kita pašalinė augalinė medžiaga |
3 cm2 |
d) Visiškai neturinčios būdingos spalvos nepjaustytos braškės |
1 vienetas |
e) Iš dalies neturinčios būdingos spalvos nepjaustytos braškės |
5 % m/m |
f) Sumaigytos nepjaustytos braškės |
5 % m/m |
g) Dėmėtos braškės |
5 % m/m |
h) Netinkamos formos nepjaustytos braškės |
2 % m/m |
i) Nevienodos veislės braškės |
6 % m/m |
PASTABOS:
1. Nuvarvintos uogos – likusios ant sieto uogos, kurios gaunamos atitirpinus jas iki tokio laipsnio, kad praktiškai nebėra ledo kristalų, ir po to dvi minutes varvinamos ant sieto, kurio 1 cm yra 3 akutės (8 akutės 1 colyje). Bet kokia medžiaga, nurodyta a, b ar c punktuose, randama nuvarvintame sirupe, privalo būti pridedama prie nuvarvintų uogų leistiniems nuokrypiams nustatyti.
DEFEKTŲ KLASIFIKAVIMAS
Mėginys, paimtas pagal Greitai užšaldytų vaisių ir daržovių, vaisių sulčių, džemų ir panašių produktų kokybės tyrimų metodų 1 priede nustatytus reikalavimus, turi būti laikomas „defektiniu“, jeigu neatitinka bent vieno iš šių punktų:
1. Bendras tirpių sausųjų medžiagų kiekis mėginyje neatitinka Reikalavimų 7 ir 8 punktuose nurodytų ribų;
3. Vienas iš defektų, išvardytų šio priedo skyriuje „Leidžiami defektai“ a – i punktuose, dvigubai viršija atskiro defekto nurodytą leistiną dydį;
4. Bendras defektų, išvardytų šio priedo skyriuje „Leidžiami defektai“ e – i punktuose, dydis nepjaustytose braškėse viršija 15 %;
5. Bendras defektų, išvardytų šio priedo skyriuje „Leidžiami defektai“ g – i punktuose, dydis pjaustytose puselėmis, griežinėliais arba gabaliukais braškėse viršija 12 %;
[1] Įvežant produkciją iš kai kurių angliškai kalbančių šalių vietoj termino „greitai užšaldyti“ gali būti vartojamas terminas „užšaldyti“.