LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL LIETUVOS MEDICINOS NORMOS MN 30:1998 „DIETINIO GYDYMO ORGANIZAVIMO ASMENS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS IR SOCIALINĖS GLOBOS ĮSTAIGOSE TVARKA“ DALINIO PAKEITIMO

 

1999 m. lapkričio 30 d. Nr. 520

Vilnius

 

 

Iš dalies keičiu sveikatos apsaugos ministro 1998 12 22 įsakymu Nr. 760 (Žin., 1998, Nr. 114-3211) patvirtintą Lietuvos medicinos normą MN 30:1998 „Dietinio gydymo organizavimo asmens sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigose tvarka“:

1. Papildau 2 Nuorodų punktą papunkčiais 2.19, 2.20, 2.21, 2.22 ir išdėstau juos taip:

2.19. MN 31:1998 Gydytojas dietologas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė.

2.20. MN 32:1998 Dietistas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė.

2.21. MN 33:1998 Dietetikos technologas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė.

2.22. MN 34:1998 Dietinių patiekalų virėjas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė.“

2. Išdėstau nauja redakcija šiuos papunkčius:

3.9. sandėlininkas

Maisto paruošimo skyriaus darbuotojas, turintis komercijos vadybininko kvalifikaciją arba dirbantis šį darbą ne mažiau kaip 3 metus ir išklausęs ne trumpesnį kaip 50 val. maisto produktų sandėliavimo paskaitų ciklą.

3.10. maisto išdavėjas

Stacionaro skyriaus darbuotojas, turintis virėjo ar dietinių patiekalų virėjo kvalifikaciją (ne žemesnę kaip III kategoriją) arba išklausęs ne trumpesnį kaip 40 val. maisto išdavėjams skirtą paskaitų ciklą.

3.13. maisto paruošimo skyriaus vedėjas

Maisto paruošimo inžinierius – technologas ar maitinimo įmonių vadybininkas, turintis administravimo žinių ir darbo patirtį. Jei sveikatos priežiūros ar socialinės globos įstaigoje stacionarinių lovų skaičius yra mažesnis nei 250, įstaigos vadovo nurodymu maisto paruošimo skyriaus vedėjo pareigas gali eiti gydytojas dietologas arba dietistas.

4.11. Administracinius-ūkinius reikalus tvarko maisto paruošimo skyriaus vedėjas, kuris savo darbą derina su gydytoju dietologu, o jo nesant – su dietistu.

5.4. Pacientui papildomai atneštų maisto produktų kiekybę ir kokybę kontroliuoja gydantis gydytojas, skyriaus vyresnioji slaugytoja bei už atitinkamos palatos pacientą atsakinga skyriaus slaugytoja.

5.6. Skyriuje dirbančios slaugytojos apie pacientui paskirtą dietą praneša vyresniajai slaugytojai.

5.7. Kiekvieną dieną skyriaus vyresnioji slaugytoja informuoja dietistą apie pacientų skaičių skyriuje bei apie jiems paskirtas dietas, pateikdama formą Nr. 7-1/SAM.

15.5. Į skyrių atvežtų dietinių patiekalų asortimentą, jų svorį ir kokybę patikrina skyriaus vyresnioji slaugytoja arba jos paskirta slaugytoja, kuri pagal gydytojo paskyrimą išdalina maistą.

15.8. Budinti slaugytoja privalo kasdien patikrinti ligonių maistą, laikomą skyriaus šaldytuvuose. Sugedę produktai, informavus apie tai pacientą, sunaikinami. Maistas šaldytuvuose laikomas polietileno maišeliuose, ant kurių pažymėta paciento pavardė ir palatos numeris.“

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                 RAIMUNDAS ALEKNA