LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
DĖL GALVIJŲ, AVIŲ IR OŽKŲ SPECIFINIŲ MEDŽIAGŲ TVARKYMO SKERDYKLOSE INSTRUKCIJOS PATVIRTINIMO
2001 m. kovo 29 d. Nr. 149
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatymu (Žin., 1992, Nr. 2-15), Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatais (Žin., 2000, Nr. 53-1537), Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2000 m. spalio 16 d. įsakymais Nr. 279 „Dėl galvijų spongiforminės encefalopatijos kontrolės“ (Žin., 2000, Nr. 100-3198), Nr. 280 „Dėl avių ir ožkų skrepi ligos kontrolės“ (Žin., 2000, Nr. 100-3199) ir 2001 01 31 įsakymu Nr. 48 „Dėl užkrečiamųjų spongiforminių encefalopatijų epizootinės stebėsenos, rizikos veiksnių analizės ir kontrolės“ (Žin., 2001, Nr. 12-388):
1. Tvirtinu pridedamus:
2. Instrukcijos įgyvendinimo kontrolę pavedu apskričių, miestų ir rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms.
3. Įsakymo vykdymo kontrolę pavedu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir Gyvūnų sveikatingumo skyriams.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktoriaus 2001 03 29
įsakymu Nr. 149
GALVIJŲ, AVIŲ IR OŽKŲ SPECIFINIŲ PAVOJINGŲ MEDŽIAGŲ TVARKYMO SKERDYKLOSE INSTRUKCIJA
Galvijų, avių ir ožkų specifinių pavojingų medžiagų tvarkymo skerdyklose instrukcija (tuoliau – instrukcija) paruošta atsižvelgiant į Galvijų spongiforminės encefalopatijos (toliau – GSE) kontrolės reikalavimus (Žin., 2000, Nr. 100-3198), Avių ir ožkų skrepi ligos kontrolės reikalavimus (Žin., 2000, Nr. 100-3199), VMVT direktoriaus 2001 01 31 įsakymą Nr. 48 „Dėl užkrečiamųjų spongiforminių encefalopatijų epizootinės stebėsenos, rizikos veiksnių analizės ir kontrolės“ (Žin., 2001, Nr. 12-388, Nr. 21-714) bei pagal ES Komisijos sprendimus 2000/418/EB ir 2001/2/EB.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Instrukcijos tikslas – nustatyti vieningą galvijų, avių ir ožkų specifinių pavojingų medžiagų (toliau – SPM) atskyrimo nuo skerdenos, surinkimo, žymėjimo ir likvidavimo tvarką skerdyklose.
2. Instrukcijoje vartojamos sąvokos:
SPM – galvijų, avių ir ožkų audiniai, kuriuos privaloma šalinti iš gyvulių skerdenos ir sunaikinti; SPM priskiriami šie audiniai:
- vyresnių negu 12 mėnesių amžiaus galvijų, avių ir ožkų galvos kaukolė, įskaitant galvos smegenis ir akis, migdolines liaukas, stuburo smegenys;
- bet kokio amžiaus galvijų žarnos (dvylikapirštė, tuščioji, klubinė, akloji, gaubiančioji ir tiesioji) ir bet kokio amžiaus avių ir ožkų blužnis;
rizikos grupės galvijai, avys ir ožkos:
- žmonių maistui tinkami skersti gyvuliai, kuriems prieš skerdimą pastebėti sveikatos būklės pakitimai;
- įvežti į Lietuvos Respubliką gyvuliai ir jų pirmos kartos palikuonys;
- gyvuliai, šerti pašarais, kurių sudėtyje buvo gyvulinių baltymų;
- gyvuliai, kuriems nenustatytas tapatumas;
įtariami sergant GSE arba skrepi liga gyvuliai – gyvuliai, kuriems įtariami klinikiniai GSE arba skrepi ligos požymiai;
vyresni negu 12 mėnesių amžiaus gyvuliai – pagal registracijos duomenis vyresni negu 12 mėnesių amžius galvijai ir vyresnės negu 12 mėnesių amžius avys ir ožkos, kurioms prasikalę nuolatiniai kapliniai dantys;
vyresni negu 30 mėnesių amžiaus galvijai – pagal registracijos duomenis vyresni negu 30 mėnesių amžiaus galvijai;
VMVT – Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kaip kompetentinga institucija;
veterinarijos inspektorius – VMVT paskirtas ar įgaliotas veterinarijos gydytojas;
SPM žymėjimas dažais – SPM dažymas metileno mėliu;
ženklinimas – skerdimo produktų ženklinimas;
skerdimo produktai – produktai, gaunami paskerdus galvijus, avis ir ožkas.
II. REIKALAVIMAI SKERDYKLOMS
5. Skerdyklos privalo užtikrinti:
5.6. SPM atskyrimą nuo skerdenos, surinkimą, žymėjimą, kaupimą skerdykloje iki išvežimo į SPM surinkimo, perdirbimo ar naikinimo įmones;
5.7. mėginių paėmimui reikalingų patalpų įrengimą, aprūpinimą instrumentais ir apsaugos priemonėmis;
III. DARBO SAUGA
6. Skerdyklų darbuotojai, dirbantys su SPM, privalo:
7. Susižeidus iš žaizdos turi būti leidžiama nubėgti kraujui, žaizda gerai nuplaunama tekančiu vandeniu, 5 min. dezinfekuojama 20 % natrio hipochlorito tirpalu ir aprišama.
IV. DEZINFEKCIJA
9. Nustačius GSE ir skrepi ligą, skerdyklos patalpos, įranga, instrumentai ir kitos darbo priemonės dezinfekuojami ne žemesnės kaip 20 °C temperatūros 2 % natrio hipochlorito ar 2 % natrio šarmo vandeniniu tirpalu 1 valandą.
10. SPM konteineriai ir SPM vežančios transporto priemonės valomi, plaunami ir dezinfekuojami SPM surinkimo, perdirbimo ir naikinimo įmonėse.
V. VMVT VYKDOMA KONTROLĖ
12. VMVT:
12.5. kontroliuoja, kad SPM būtų atskirtos nuo kitų gyvūninių atliekų, pažymėtos dažais, laikomos ir išvežamos sunaikinti pagal šios instrukcijos reikalavimus;
12.6. kontroliuoja, kad būtų imami tyrimui vyresnių negu 30 mėnesių amžiaus galvijų ir rizikos grupės gyvulių smegenų mėginiai;
12.7. kontroliuoja, kad vyresnių negu 30 mėnesių amžiaus galvijų ir rizikos grupės gyvulių skerdimo produktai nebūtų išvežami iš skerdyklos, kol nebus gauti visų tą dieną paskerstų gyvulių tyrimų rezultatai;
12.8. gavus teigiamus tyrimų rezultatus dėl GSE ar skrepi ligos, sustabdo skerdyklos darbą ir imasi šių priemonių:
12.8.1. identifikuoja skerdimo produktus gyvulių, kuriems nustatyta GSE ar skrepi liga, bei skerdimo produktus gyvulių, kurie skerdimo eilės tvarka buvo paskersti prieš ir po GSE ar skrepi liga užsikrėtusio gyvulio;
12.8.2. kontroliuoja, kad GSE ar skrepi liga užsikrėtusio gyvulio ir vieno gyvulio, paskersto skerdimo eilės tvarka prieš užsikrėtusį gyvulį ir po jo, skerdimo produktai būtų surinkti, pažymėti dažais ir išvežti sunaikinti kaip SPM. Negalint nustatyti skerdimo produktų tapatumo, visi tą dieną paskerstų gyvulių skerdimo produktai laikomi SPM;
VI. GYVULIŲ APŽIŪRĖJIMAS IR TAPATUMO NUSTATYMAS PRIEŠ SKERDIMĄ
14. Veterinarijos inspektorius privalo:
14.1. patikrinti gyvulių sveikatos pažymėjimą, apžiūrėti gyvulius ir nustatyti jų sveikatos būklę bei tapatumą pagal registracijos dokumentus ir amžių;
14.2. kontroliuoti skerdžiamų gyvulių suskirstymą į grupes pagal amžių ir riziką, t. y. grupavimą į:
14.3. registruoti skerdžiamus gyvulius pagal amžiaus bei rizikos grupes ir poskerdiminės ekspertizės rezultatus;
VII. GYVULIŲ SVAIGINIMAS
15. Galvijai, avys ir ožkos svaiginami šaunamomis ir mechaninėmis priemonėmis, prakertant galvos kaulus arba neprakertant galvos kaulų, taip pat elektriniais prietaisais. Draudžiama svaiginti ir suardyti smegenis įpurškiant suspaustą orą arba įvedant strypą į galvos smegenų ertmę pro prakirstą kaktos srityje skylę.
VIII. GALVIJŲ, AVIŲ IR OŽKŲ SKERDIMAS IR SPM PAŠALINIMAS
17. Nulupus odą, galva atidalijama nuo kaklo tarp pakaušio kaulo ir pirmojo kaklo slankstelio, pakabinama ant kablio, atliekama jos poskerdiminė ekspertizė. Galvijams išpjaunamas liežuvis, nuo galvos kaulų nupjaunami kramtomieji raumenys. Draudžiama nuo galvos kaulų gramdyti mėsą ir ją naudoti maisto produktų gamybai.
18. Vyresnių negu 30 mėnesių amžiaus ir rizikos grupės galvijų, vyresnių negu 12 mėnesių amžiaus ir rizikos grupės avių ir ožkų galvos sunešamos į mėginių paėmimo patalpą. Paėmus galvos smegenų mėginį, galvos pažymimos dažais ir sudedamos į SPM surinkimo konteinerį. Skerdenos saugomos, kol bus gauti tyrimų rezultatai.
19. Visų vyresnių negu 12 mėnesių amžiaus gyvulių galvos pažymimos dažais ir sudedamos į SPM surinkimo konteinerį.
21. Skerdimo patalpoje nuo prieskrandžio atskiriama blužnis, atliekama jos poskerdiminė ekspertizė. Bet kokio amžiaus avių ir ožkų blužnis įdedama į SPM surinkimo konteinerį ir pažymima dažais.
22. Galvijų žarnos, atskirtos arba neatskirtos nuo žarnų pasaito, įdedamos į SPM surinkimo konteinerį ir pažymimos dažais.
24. Iš stuburo kanalo išimamos stuburo smegenys su kietuoju dangalu, įdedamos į SPM surinkimo konteinerį, pažymimos dažais.
IX. SPM ŽYMĖJIMAS DAŽAIS
26. SPM, atskyrus nuo skerdimo produktų ir atlikus poskerdiminę ekspertizę, būtina pažymėti 0,5 % metileno mėliu (E 131).
X. SPM SURINKIMAS, LAIKYMAS IR IŠVEŽIMAS
29. SPM, atskyrus nuo skerdenos ir atlikus poskerdiminę ekspertizę, būtina sudėti į nepralaidžius skysčiams, lengvai valomus, plaunamus ir dezinfekuojamus SPM surinkimo konteinerius.
33. Išvežant SPM iš skerdyklos, įmonė privalo išduoti dokumentą, kuriame būtina nurodyti šiuos duomenis: gyvulių rūšis, amžius ir rizikos grupė, iš kurių gautos SPM, SPM svoris, surinkimo data, išvežimo data ir paskirties vieta.
35. Jeigu konteineriai su SPM iš skerdyklos išvežami rečiau kaip 1 kartą per parą, jie turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip + 7 oC temperatūroje, bet ne ilgiau kaip 3 paras, o žemesnėje kaip 0 oC temperatūroje – ne ilgiau kaip 7 paras.
36. Konteineriai su SPM į SPM surinkimo, perdirbimo ar naikinimo įmonę gali būti vežami šios įmonės arba skerdyklos transporto priemonėmis.
XII. MĖGINIŲ PAĖMIMAS IR APSKAITA
38. Vyresniems negu 30 mėnesių amžiaus galvijams ir rizikos grupės gyvuliams galvos smegenų mėginiai imami mėginių paėmimui skirtoje patalpoje.
40. Galvos smegenų mėginys imamas metaliniu šaukšteliu (mentele) arba vienkartiniu plastmasiniu šaukšteliu (mentele).
42. Veterinarijos inspektorius arba jam pavaldus pagalbinis personalas registruoja mėginius mėginių registracijos žurnale.
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktoriaus 2001 03 29
įsakymu Nr. 149
PATOLOGINĖS MEDŽIAGOS MĖGINIO GSE TYRIMUI LYDRAŠTIS
A dalis
Pildo mėginį paėmęs veterinarijos gydytojas
1. |
Mėginio paėmimo vieta ir adresas
|
|
|||||
|
|||||||
|
|||||||
2. |
Gyvulio savininkas |
|
|||||
3. |
Mėginio paėmimo data |
_________m.______________mėn._____d._______val. |
|||||
4. |
Veterinarijos gydytojo vardas, pavardė, pareigos ir adresas |
|
|||||
|
|||||||
|
|||||||
5. |
Duomenys apie gyvulį |
||||||
5.1. |
rūšis |
|
|||||
5.2. |
veislė |
|
|||||
5.3. |
amžius mėnesiais (žodžiu) |
|
|||||
5.4. |
lytis |
|
|||||
5.5. |
identifikacijos numeris |
|
|||||
5.6. |
grupė (nurodyti): |
||||||
sveikas |
rizikos grupė |
paskerstas |
nugaišęs |
eutanazuotas dėl USE |
eutanazuotas dėl kitų priežasčių |
||
|
ante mortem |
|
|
|
|
||
palikuonis |
|
|
|
|
|||
kohorto |
|
|
|
|
|||
importuotas |
|
|
|
|
|||
6. |
Klinikinė diagnozė |
|
|||||
7. |
Patologinė anatominė diagnozė |
|
|||||
|
|||||||
8. |
Mėginio pavadinimas |
|
|||||
9. |
Mėginio pasiuntimo tyrimui data |
________m. ______________mėn. ______d. _______val. |
|||||
10. |
Informacija apie mėginį |
fiksacija |
įpakavimas |
ženklinimas |
|||
|
|
|
|||||
Parašas __________________________________ Data _____________________________
B dalis
Pildo mėginių tyrimus atliekantis laboratorijos darbuotojas
Tyrimo Nr. ___________
1. |
Mėginio gavimo data |
________m.______________mėn.______d. _______val. |
|||
2. |
Mėginio identifikacijos duomenys ir tinkamumas tyrimui |
|
|||
|
|||||
|
|||||
3. |
Mėginio tyrimo pradžia |
________m.______________mėn.______d. _______val. |
|||
4. |
Mėginio tyrimo pabaiga |
________m.______________mėn.______d. _______val. |
|||
5. |
Tyrimas atliekamas nustatyti |
GSE |
skrepi ligą |
kitą USE |
|
|
|
|
|||
6. |
Tyrimų atlikimo metodai ir tyrimų rezultatai |
||||
6.1. |
Tyrimo metodas |
teigiamas |
neigiamas |
abejotinas |
|
6.1.1. |
Histopatologinis |
|
|
|
|
6.1.2. |
Imunocitocheminis |
|
|
|
|
6.1.3. |
TEM |
|
|
|
|
6.1.4. |
Prionikso |
|
|
|
|
6.1.5. |
Enferio |
|
|
|
|
6.1.6. |
Biorado |
|
|
|
|
6.2. |
Mėginio pakartotinio tyrimo metodas (nurodyti) |
|
|||
|
|||||
|
|||||
6.3. |
Pakartotinio tyrimo rezultatas |
teigiamas |
neigiamas |
abejotinas |
|
|
|
|
|||
7. |
Galutinė diagnozė |
|
|
|
|
8. |
Pranešimo apie tyrimo rezultatus išsiuntimo data |
________m.______________mėn.______d. _______val. |
|||
9. |
Mėginys pasiųstas tyrimui į Veibridžo referentinę laboratoriją |
taip |
ne |
||
|
|
||||
10. |
Tyrimo rezultatas |
teigiamas |
neigiamas |
abejotinas |
|
|
|
|
|||
Laboratorijos atsakingo darbuotojo
parašas ir spaudas _______________________________________ Data _____________________
Užpildžius lydraščio B dalį, jo kopija grąžinama teritorinei VMVT.
______________
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2001 03 29 įsakymu Nr. 149
SPM LYDRAŠTIS
Pildo veterinarijos inspektorius arba atsakingas asmuo
1. |
Gyvvulio savininkas |
Įmonės pavadinimas |
Patvirtinimo numeris |
Adresas |
||||||
|
|
|
|
|||||||
2. |
Veterinarijos inspektorius |
vardas, pavardė |
pareigos |
|||||||
|
|
|||||||||
3. |
Lydraštį užpildęs asmuo |
|
|
|||||||
4. |
SPM surinkimo data |
Nuo ________m. ______mėn. _____d. _____val. |
Iki ________m. ______mėn. _____d. _____val. |
|||||||
5. |
SPM konteinerių skaičius |
SPM konteinerių numeriai |
SPM bendras svoris (kg): |
|||||||
|
|
|
||||||||
6. |
SPM išvežimo data |
_____________m. ________________________mėn. __________d. ___________val. |
||||||||
7. |
SPM vežanti transporto priemonė |
valstybinis numeris |
||||||||
|
|
|||||||||
8. |
SPM paskirties vieta |
Pastabos dėl SPM pavojingumo |
||||||||
|
|
|||||||||
9. |
SPM |
Galvijų |
Avių ir ožkų |
|||||||
< 12 mėn. (vnt. ir kg) |
12–30 mėn. (vnt. ir kg) |
> 30 mėn. (vnt. ir kg) |
< 12 mėn. (vnt. ir kg) |
> 12 mėn. (vnt. ir kg) |
||||||
9.1. |
Galva |
|
|
|
|
|
||||
9.2. |
Stuburo smegenys |
|
|
|
|
|
||||
9.3. |
Stuburas |
|
|
|
|
|
||||
9.4. |
Žarnos |
|
|
|
|
|
||||
9.5. |
Blužnis |
|
|
|
|
|
||||
9.6. |
Lavonas |
|
|
|
|
|
||||
9.7. |
Kitos SPM |
|
|
|
|
|
||||
9.8. |
Iš viso |
|
|
|
|
|
||||
9.9. |
Kitos atliekos |
|
|
|
|
|
||||
Parašas ________________________________________ Data ____________________________
______________