LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

 

Į S A K Y M A S

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2003 M. GRUODŽIO 31 D. ĮSAKYMO NR. V-793 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53:2003 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2008 m. vasario 28 d. Nr. V-158

Vilnius

 

Įgyvendindamas 2006 m. liepos 5 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2006/52/EB, iš dalies keičiančią Direktyvą 95/2/EB dėl maisto priedų, išskyrus dažiklius ir saldiklius, ir Direktyvą 94/35/EB dėl maisto produktuose naudojamų saldiklių (OL 2006 L 204, p. 10):

1. Pakeičiu Lietuvos higienos normą HN 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-793 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53:2003 „Leidžiami vartoti maisto priedai“ patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 45-1491, Nr. 176-6526; 2005, Nr. 74-2696):

1.1. Išdėstau preambulę taip:

„Europos Sąjungos teisės aktai, kurių nuostatos perkeltos į šią higienos normą: 1988 m. birželio 13 d. Tarybos direktyva 88/344/EEB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje naudojamus ekstrahentus, suderinimo (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 1997 m. spalio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 97/60/EB); 1988 m. gruodžio 21 d. Tarybos direktyva 89/107/EEB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių maisto priedus, kuriuos leidžiama naudoti žmonėms vartoti skirtuose maisto produktuose, derinimo (su pakeitimu, padarytu 1994 m. birželio 30 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 94/34/EB); 1994 m. birželio 30 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 94/35/EB dėl maisto produktuose naudojamų saldiklių (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2006 m. liepos 5 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2006/52/EB); 1994 m. birželio 30 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 94/36/EB dėl maisto produktuose naudojamų dažiklių; 1995 m. vasario 20 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 95/2/EB dėl kitų maisto priedų, išskyrus dažiklius ir saldiklius (su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2006 m. liepos 5 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2006/52/EB); 1996 m. gruodžio 19 d. Europos Parlamento ir Tarybos sprendimas Nr. 292/97/EB dėl nacionalinių įstatymų, draudžiančių naudoti kai kuriuos priedus gaminant tam tikrus konkrečius maisto produktus, tolesnio taikymo.“

1.2. Išdėstau 4.2 punktą taip:

„4.2. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymas Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 110-4023).“

1.3. Išdėstau 4.5 punktą taip:

„4.5. Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. kovo 29 d. įsakymas Nr. B1-354 „Dėl Importuojamų negyvūninių maisto produktų valstybinės maisto kontrolės tvarkos aprašo patvirtinimo“ (Žin., 2007, Nr. 38-1430).“

1.4. Išdėstau 5.20 punktą taip:

„5.20. pagalbinės medžiagos (įskaitant nešančiuosius tirpiklius) – medžiagos, naudojamos maisto priedams ar aromatinėms medžiagoms tirpinti, praskiesti, skaidyti ar kitaip fiziškai pakeisti, nepakeičiant jų funkcijos (ir nedarant jokio tiesioginio technologinio poveikio), palengvinančios jų tvarkymo, taikymo ar naudojimo sąlygas.“

1.5. Išdėstau 9.3 punktą taip:

„9.3. sorbo rūgšties E 200 ir sorbatų E 202, E 203, benzoinės rūgšties E 210 ir benzoatų E 211, E 212, E 213 didžiausi leidžiami naudoti kiekiai (naudojant atskirai arba mišiniuose) nurodomi perskaičiuoti į laisvąją rūgštį;“.

1.6. Papildau šiuo 14.5 punktu:

„14.5. 14.1–14.3 punktų nuostatos netaikomos mišiniams kūdikiams, papildomiems mišiniams, perdirbtiems grūdiniams maisto produktams ir maistui kūdikiams [4.9], išskyrus specialiai nurodytus atvejus.“

1.7. Papildau šiuo 39 punktu:

„39. Medžiagų, kurių numeriai E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 147, E 418 ir E 440, negalima naudoti želatinizuotuose mažuose indeliuose, apibrėžiamuose kaip kietos konsistencijos konditerijos produktai, esantys pusiau standžiuose mažuose indeliuose arba mažose kapsulėse, skirtose nuryti vienu kartu, indelį arba kapsulę spaudžiant, kad konditerijos produktas patektų į burną.“

1.8. Papildau 1 priedą šiomis pozicijomis:

 

„E 319

Tretinis butilo hidrochinonas (TBHQ)

Tertiary butyl hydroquinone (TBHQ)

Antioksidatorius

E 426

Sojos pupelių hemiceliuliozė

Soybean hemicellulose

Stabilizatorius, tirštiklis

E 462

Etilceliuliozė

Ethyl cellulose

Tirštiklis, užpildas

E 586

4-heksilrezorcinolis

4-hexylresorcinol

Antioksidatorius

E 968

Eritritolis

Erythritol

Saldiklis, drėgmę išlaikanti medžiaga, stabilizatorius

E 1204

Pululanas

Pullulan

Tirštiklis

E 1452

Krakmolo aliuminio oktenilo sukcinatas

Starch aluminium octenyl succinate

Stabilizatorius, tirštiklis“

 

1.9. Išbraukiu 1 priedo šias pozicijas:

„E 216 Propilo p-hidroksibenzoatas

E 217 Natrio propilo p-hidroksibenzoatas“.

1.10. Papildau 2 priedą šia pozicija:

„E 462 Etilceliuliozė“.

1.11. Įrašau 4 priedo 5 lentelės 5.2 pozicijos, 8 lentelės 8.2.1, 8.3.1 ir 8.3.2 pozicijų, 13 lentelės 13.6 pozicijos, 15 lentelės 15.1 ir 15.2 pozicijų maisto priedų skiltyje „p-hidroksibenzoatai“ vietoj skaičių „E 214–E 219“, skaičius „E 214, E 215, E 218, E 219“.

1.12. Papildau 4 priedo 1 lentelės 1.1.2 poziciją šia eilute:

 

„1.1.2. Gėrimai pieno pagrindu ir pakaitalai, aromatizuoti ir/arba fermentuoti

Įvairios

Sojos pupelių hemiceliuliozė

E 426

Mažmeninei prekybai skirtiems pieno gėrimams – 5 g/l“

 

1.13. Išdėstau 4 priedo 1 lentelės 1.5.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„1.5.1. Pieno milteliai ir grietinėlės milteliai

Antioksidatoriai konservantai

Galatai Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) BHA

E 310–312

E319

E 320

Pieno milteliams, naudojamiems prekybos aparatuose – iš viso 200mg/kg2)

 

1.14. Išdėstau 4 priedo 1 lentelės 1.6.1 pozicijos maisto priedus „Nitratai E 251–252“ taip:

 

„1.6.1.

 

 

 

 

Nebrandinti sūriai

Antioksidatoriai konservantai

Nitratai

E 251–252

Kietiems, puskiečiams ir pusminkščiams sūriams – 150 mg/kg sūriams gaminti skirtame piene arba lygiavertis kiekis, jeigu jų dedama pašalinus išrūgas ir pridėjus vandens (išreikšta NaNO2)“

 

1.15. Išdėstau 4 priedo 1 lentelės 1.6.2 pozicijos maisto priedus „Nitratai E 251–252“ taip:

 

„1.6.2.

 

 

 

 

Brandinti sūriai

Antioksidatoriai konservantai

Nitratai

E 251–252

Kietiems, puskiečiams ir pusminkščiams sūriams – 150 mg/kg sūriams gaminti skirtame piene arba lygiavertis kiekis, jeigu jų dedama pašalinus išrūgas ir pridėjus vandens (išreikšta NaNO2)“

 

1.16. Išdėstau 4 priedo 1 lentelės 1.6.2 pozicijos skilties „Įvairios“ 1–6 eilutes taip:

 

„1.6.2. Brandinti sūriai

 

 

 

q. s.

Įvairios

Kalcio karbonatas

E 170

Magnio karbonatas

E 504

Kalcio chloridas

E 509

Gliukono-delta-laktonas

E 575

Natrio rūgštusis karbonatas

E 500ii

q. s. (tik rauginto pieno sūriams)“

 

1.17. Išdėstau 4 priedo 1 lentelės 1.6.5 pozicijos maisto priedus „Nitratai E 251–252“ taip:

 

„1.6.5. Sūrių ir lydytų sūrių pakaitalai

 

 

 

 

Antioksidatoriai konservantai

Nitratai

E 251–252

Sūrio pakaitalams iš pieno produktų – 150 mg/kg sūriui gaminti skirtame piene arba lygiavertis kiekis, jeigu jis dedamas pašalinus išrūgas ir pridėjus vandens (išreikšta NaNO2)“

 

1.18. Išdėstau 4 priedo 2 lentelės 2.1.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„2.1.1. Gyvuliniai riebalai ir aliejai

Antioksidatoriai konservantai

Galatai

E 310–312

 

Tret-butilhidrochinonas (TBHQ)

E 319

Iš viso

BHA

E 320

200 mg/kg 1)2)

BHT

E 321

100 mg/kg1)

 

1.19. Išdėstau 4 priedo 2 lentelės 2.1.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„2.1.2. Augaliniai riebalai ir aliejai

 

 

 

 

Tik skirtiems kepimui ir termiškai apdorotų produktų gamybai, išskyrus alyvuogių išspaudų aliejų“

Antioksidatoriai konservantai

Galatai

E 310–312

Iš viso 200 mg/kg1)2)

Tret-butilhidrochinonas (TBHQ)

E 319

BHA

E 320

BHT

E 321

100 mg/kg1)

 

1.20. Išdėstau 4 priedo 2 lentelės 2 išnašą taip:

 

2) Proporcingumo taisyklė: jei naudojami galatų, tret-butilhidrochinono (TBHQ), butilinto hidroksianizolo (BHA) ir butilinto hidroksitolueno (BHT) mišiniai, būtina proporcingai sumažinti atskirus kiekius.“

 

1.21. Papildau 4 priedo 4 lentelės 4.1.2 poziciją šiomis eilutėmis:

 

„4.1.2. Vaisiai ir daržovės su apdorotu paviršiumi

 

 

 

 

Antioksidatoriai konservantai

Sieros dioksidas ir sulfitai

E 220

Valgomosioms vynuogėms – 10 mg/kg, šviežiems ličiams – 10 mg/kg (valgomojoje dalyje)“

E 221–224

E 226–228

 

1.22. Išdėstau 4 priedo 4 lentelės 4.3.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„4.3.1. Džiovinti vaisiai ir daržovės

 

 

 

 

Antioksidatoriai konservantai

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200,

Tik džiovintiems vaisiams – 1 g/kg

E 202–203

Sieros dioksidas ir sulfitai

E 220

Tik kokoso riešutams – iš viso 50 mg/kg;

grybams – iš viso 100 mg/kg;

imbierui – iš viso 150 mg/kg;

pomidorams – iš viso 200 mg/kg;

baltosioms daržovėms ir bulvėms – iš viso 400 mg/kg;

kriaušėms ir obuoliams – iš viso 600 mg/kg;

bananams – iš viso 1 g/kg; abrikosams, vynuogėms, persikams, figoms ir džiovintoms slyvoms – iš viso 2 g/kg;

negliaudytiems riešutams ir kitiems vaisiams – iš viso 500 mg/kg

E 221–224

E 226–228

Galatai

E 310–312

Džiovintoms bulvėms – 25 mg/kg (atskirai arba mišiniuose)“

Tret-butilhidrochinonas (TBHQ)

E 319

BHA

E 320

 

1.23. Papildau 4 priedo 4 lentelės 4.3.1 poziciją šia eilute:

 

„4.3.1. Džiovinti vaisiai ir daržovės

 

 

 

 

Įvairios

Sojos pupelių hemiceliuliozė

E 426

Mažmeninei prekybai skirtiems fasuotiems džiovintiems perdirbtiems bulvių produktams – 10 g/kg“

 

1.24. Papildau 4 priedo 4 lentelės 4.3.6 poziciją šia eilute:

 

„4.3.6. Vaisių ir daržovių gaminiai

 

 

 

 

Įvairios

Sojos pupelių hemiceliuliozė

E 426

Mažmeninei prekybai skirtiems fasuotiems perdirbtiems bulvių produktams – 10 g/kg“

 

1.25. Papildau 4 priedo 5 lentelės 5.2 poziciją šiomis eilutėmis:

 

„5.2. Konditerijos gaminiai, išskyrus išvardytus šio priedo 5.1 ir 5.3 punktuose

Įvairios

Sojos pupelių hemiceliuliozė

E 426

Konditerijos gaminiams iš drebučių, išskyrus želatinizuotuose mažuose indeliuose – 10 g/kg

Pululanas

E 1204

Juostelės formos burnos kvapo gaivinamosioms pastilėms – q. s.“

 

1.26. Išdėstau 4 priedo 5 lentelės 5.3 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„5.3. Kramtomoji guma

Antioksidatoriai konservantai

Sorbo rūgštis ir sorbatai Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 200, E 202–203 E 210–213

Iš viso 1,5 g/kg

Galatai Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) BHA BHT

E 310–312

E319

E 320

E 321

Iš viso 400 mg/kg“

 

1.27. Išdėstau 4 priedo 6 lentelės 6.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„6.1. Sveiki, skaldyti grūdai arba grūdų dribsniai

Antioksidatoriai konservantai

Sieros dioksidas ir sulfitai

E 220

E 221–224

E 226–228

Tik perlinėms ir sago kruopoms – iš viso 30 mg/kg

Galatai Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) BHA

E 310-312

E319

E 320

Apvirtiems produktams – iš viso 200 mg/kg1)“

 

1.28. Papildau 4 priedo 6 lentelės 6.1 poziciją šia eilute:

 

„6.1. Sveiki, skaldyti grūdai arba grūdų dribsniai

 

 

 

 

Įvairios

Sojos pupelių hemiceliuliozė

E 426

Mažmeninei prekybai skirtiems fasuotiems paruoštiems ryžiams – 10 mg/kg“

 

1.29. Išdėstau 4 priedo 6 lentelės 6.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„6.2.

Miltai, krakmolai ir sėlenos

 

 

 

 

Antioksidatoriai konservantai

Sieros dioksidas ir sulfitai

E 220

Tik krakmolams – iš viso 50 mg/kg, išskyrus krakmolus, esančius kūdikių mišiniuose, papildomuose mišiniuose, perdirbtuose produktuose iš javų ir kūdikių maiste“

E 221–224

E 226–228

 

1.30. Papildau 4 priedo 6 lentelės 6.4 poziciją šia eilute:

 

„6.4.

 

 

 

 

Makaronai

Įvairios

Sojos pupelių hemiceliuliozė

E 426

Mažmeninei prekybai skirtiems fasuotiems paruoštiems rytietiškiems makaronams – 10 mg/kg“

 

1.31. Įrašau 4 priedo 7 lentelės 7.1 pozicijos skiltyje „Pastaba“ po žodžių „Pain courant francais“ žodžius „Friis buzakenyer, feher es felbama kenyerek“.

 

1.32. Išdėstau 4 priedo 7 lentelės 7.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„7.2.

 

 

 

 

Konditerijos gaminiai

Antioksidatoriai konservantai

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200

Įpakuotiems keptiems gaminiams (tik mažmeninei prekybai) ir produktams su vandens aktyvumu per 0,65 – iš viso 2 g/kg

E 202–203

Sieros dioksidas ir sulfitai

E 220

Tik biskvitams ir krekeriams – iš viso 50 mg/kg

E 221–224

E 226–228

Propiono rūgštis ir propionatai

E 280–283

Tik Christmas pudingui – iš viso 1g/kg; ir įpakuotiems produktams su vandens aktyvumu per 0,65 – iš viso 2 g/kg (perskaičiuota į propiono rūgštį)

Galatai

E 310–312

Pyrago mišiniams – iš viso 200 mg/kg 2)

Tret-butilhidrochinonas (TBHQ)

E 319

BHA

E 320

 

1.33. Papildau 4 priedo 7 lentelės 7.2 poziciją šia eilute:

 

„7.2.

 

 

 

 

Konditerijos gaminiai

Įvairios

Sojos pupelių hemiceliuliozė

E 426

Mažmeninei prekybai skirtiems smulkiems fasuotiems kepiniams – 10 mg/kg“

 

1.34. Išdėstau 4 priedo 8 lentelės 8.2.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„8.2.1. Mėsos produktai, stambiais gabalais arba pjaustyti, neapdoroti šiluma

 

 

 

 

Antioksidatoriai konservantai

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200,

 

E 202–203

Tik džiovintų produktų paviršiui apdoroti – q. s.

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210–213

p-Hidroksibenzoatai

E 214,

E 215,

E 218,

E 219

Nitritai *)

E 249–250

150 mg/kg

Nitratai**)

E 251–252

150 mg/kg

Galatai

E 310–312

Džiovintiems produktams – iš viso 200 mg/kg2)

Tret-butilhidrochinonas (TBHQ)

E319

BHA

E 320

Eritorbo rūgštis

E315

Sūdytiems, džiovintiems ar rūkytiems mėsos produktams ir konservuotiems mėsos produktams – iš viso 500 mg/kg“

Natrio eritorbatas

E 316

 

1.35. Įrašau 4 priedo 8 lentelės 8.2.2 pozicijos skiltyje „Pastaba“ po žodžių „Foie gras, foie gras entier ir blocs de foie gras“ žodžius „Libamaj, libamaj egeszben, libamaj tombben“.

1.36. Išdėstau 4 priedo 8 lentelės 8.2.2 pozicijos maisto priedų „Nitritai E 249–250“ eilutes taip:

 

„8.2.2. Šiluma apdorota mėsa, pjaustyta arba dideliais gabalais

Antioksidatoriai konservantai

Nitritai *)

E 249–250

100 mg/kg – sterilizuotiems mėsos produktams (Fo>3,00) ***)

 

1.37. Papildau 4 priedo 8 lentelės 8.2.2 poziciją šia eilute:

 

„8.2.2.

 

 

 

 

Šiluma apdorota mėsa, pjaustyta arba dideliais gabalais

Įvairios

Kalcio dinatrio etilendiamino tetraacetatas (kalcio dinatrio EDTA)

E 385

Libamaj, egeszben es tombben – 250 mg/kg“

 

1.38. Išdėstau 4 priedo 8 lentelės 8.3.1 pozicijos maisto priedų „Nitritai E 249–250“, „Nitratai E 251–252“ eilutes taip:

 

„8.3.1.

 

 

 

 

Smulkinti mėsos produktai, neapdoroti šiluma

Antioksidatoriai konservantai

Nitritai *)

E 249–250

150 mg/kg

Nitratai**)

E 251–252

150 mg/kg“

 

1.39. Papildau 4 priedo 8 lentelės 8.3.1 poziciją šia eilute:

 

„8.3.1.

 

 

 

 

Smulkinti mėsos produktai, neapdoroti šiluma

Antioksidatoriai konservantai

Sieros dioksidas

E 220

Salsicha fresca – iš viso 450 mg/kg“

ir sulfitai

E 221–228

 

1.40. Išdėstau 4 priedo 8 lentelės 8.3.2 pozicijos maisto priedų „Nitritai E 249–250“ eilutes taip:

 

„8.3.2.

 

 

 

 

Šiluma apdoroti smulkinti mėsos produktai

Antioksidatoriai konservantai

Nitritai *)

E 249–250

100 mg/kg – sterilizuotiems mėsos produktams (Fo>3,00) ***)

 

1.41. Papildau 4 priedo 8 lentelę šia 8.5 pozicija:

 

„8.5.

 

 

 

 

Tradiciniu būdu gaminami mėsos produktai

 

 

 

 

8.5.1.

 

 

 

 

Tradiciniu būdu mirkant sūryme gaminami mėsos produktai (1)

Antioksidatoriai konservantai

Nitritai *)

E 249–250

175 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) – Wiltshire bacon (1.1); Entremeada entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados), toucinho fumado (1.2); ir panašūs produktai

100 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) – Wiltshire ham (1.1); ir panašūs produktai

50 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) – Rohschinken, nassgepökelt (1.6); ir panašūs produktai Cured tongue (1.3)

Nitratai**

E 251–252

300 mg/kg (didžiausias kiekis, kurį galima įdėti gamybos metu, išreikštas NaNO3) – Kylmäsavustettu poronliha/Kallrökt renkött(1.4);

250 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3) – Wiltshire bacon ir Wiltshire ham (1.1); Entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados), toucinho fumado (1.2); Rohschinken, nassgepökelt (1.6); ir panašūs produktai

250 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3, nededant E 249 arba E 250) – Bacon, Filet de bacon (1.5); ir panašūs produktai

10 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3) –

Cured tongue (1.3)

8.5.2.

 

 

 

 

Tradiciniu būdu sausai sūdomi mėsos produktai (2)

Antioksidatoriai konservantai

Nitritai *)

E 249–250

175 mg/kg (didžiausiais liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) –

Dry cured bacon (2.1); ir panašūs produktai

100 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) – Dry cured ham (2.1); Jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (2.2); Presunto, presunto da pa and paio do lombo (2.3); ir panašūs produktai

50 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) – Rohschinken, trockengepökelt (2.5); ir panašūs produktai

Nitratai**

E 251–252

250 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3) – Dry cured bacon ir Dry cured ham (2.1); Jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (2.2); Presunto, presunto da pa and paio do lombo (2.3); Rohschinken, trockengepökelt (2.5); ir panašūs produktai

250 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3, nededant E 249 arba E 250) – Jambon sec, jambon sel sec et autres pieces maturees sechees similaires (2.4)

8.5.3.

 

 

 

 

Kiti tradiciniu būdu sūdomi mėsos produktai (3)

Antioksidatoriai konservantai

Nitritai *}

E 249–250

180 mg/kg (didžiausias kiekis, kurį galima įdėti gamybos metu, išreikštas NaNO2) – Vysočina, Selsky salam, Turisticky trvanlivy salam, Poličan, Herkules, Lovecky Salam, Dunajska klobasa, Paprikaš (3.5); ir panašūs produktai

50 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO2) – Roh schinken, trocken-/nas- sgepökelt (3.1); ir panašūs produktai; Jellied veal and brisket (3.2)

Nitratai**)

E 251–252

300 mg/kg (didžiausias kiekis, kurį galima įdėti gamybos metu, išreikštas NaNO3, nededant E 249 arba E 250) – Rohwürste (Salami ir Kantwurst) (3.3); 250 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3) – Rohschinken, trocken-/nassgepökelt (3.1); ir panašūs produktai 250 mg/kg (didžiausias kiekis, kurį galima įdėti gamybos metu, išreikštas NaNO3, nededant E 249 arba E 250) – Salchichon y chorizo tradicionales de larga curacion (3.4); Saucissons secs(3.6); ir panašūs produktai 10 mg/kg (didžiausias liekamasis kiekis, išreikštas NaNO3) – Jellied veal and brisket (3.2)“

 

1.42. Išdėstau 4 priedo 8 lentelės išnašas taip:

 

„* Kai etiketėje nurodoma „vartojamas maistui“, nitritas gali būti parduodamas tik mišinyje su druska ar jos pakaitalais.

** Nitratų gali būti kai kuriuose termiškai apdorotuose mėsos produktuose, kuriuose jų atsiranda mažai rūgšties turinčioje terpėje nitritams natūraliai virtus nitratais.

*** Fo-3 vertė lygi 3 min. kaitinimui 121°C temperatūroje (1 mlrd. bakterijų sporų kiekvienoje iš 1000 skardinių sumažinimas iki vienos sporos 1000 skardinių).

(1) Mėsos produktai merkiami į sūrymą, kurio sudėtyje yra nitritų ir (ar) nitratų, druskos ir kitų komponentų. Mėsos produktai gali būti toliau apdorojami, pvz., rūkomi.

(1.1) Į mėsą įšvirkščiama sūrymo tirpalo, vėliau ji jame mirkoma 3–10 dienų. Sūrymo tirpale taip pat yra mikrobinių raugo kultūrų.

(1.2) Mėsa mirkoma sūryme 3–5 dienas. Produktas nėra termiškai apdorojamas ir turi aukštą vandens aktyvumo lygį.

(1.3) Mėsa mirkoma sūryme bent 4 dienas ir apverdama.

(1.4) Į mėsą įšvirkščiama sūrymo tirpalo, vėliau ji jame mirkoma. Sūdymo trukmė yra 14–21 diena, vėliau 4–5 savaites ji brandinama šaltai rūkant.

(1.5) Mėsa mirkoma 4–5 dienas 5–7 °C temperatūroje, brandinama 24–40 valandų 22 °C temperatūroje, gali būti rūkoma 24 valandas 20–25 °C temperatūroje ir laikoma 3–6 savaites 12–14 °C temperatūroje.

(1.6) Sūdymo trukmė, atsižvelgiant į mėsos gabalų formą ir svorį, trunka apie 2 dienas/kg, vėliau stabilizuojama (brandinama).

(2) Sauso sūdymo metu mėsos paviršius įtrinamas sūdymo mišiniu, kurio sudėtyje yra nitritų ir (arba) nitratų, druskos ir kitų komponentų, vėliau stabilizuojama (brandinama). Mėsos produktai gali būti toliau apdorojami, pvz., rūkomi.

(2.1) Po sauso sūdymo mėsa brandinama bent 4 dienas.

(2.2) Mėsa sausai sūdoma, po to bent 10 dienų stabilizuojama ir brandinama ilgiau kaip 45 dienas.

(2.3) 10–15 dienų mėsa sausai sūdoma, vėliau 30–45 dienas stabilizuojama ir bent 2 mėnesius brandinama.

(2.4) 3 dienas + 1 diena/kg mėsa sausai sūdoma, vėliau 1 savaitę trunka laikotarpis po sūdymo ir 45 dienas – 18 mėnesių trunka brandinimo (nokinimo) laikotarpis.

(2.5) Sūdymo trukmė, atsižvelgiant į mėsos gabalų formą ir svorį, trunka apie 10–14 dienų/kg, vėliau stabilizuojama (brandinama).

(3) Kartu naudojami sūdymo mirkant sūryme ir sauso sūdymo būdai arba kai sudėtiniame produkte yra nitritų ir (ar) nitratų, arba kai sūrymo tirpalo įšvirkščiama į produktą prieš jį verdant. Produktai gali būti toliau apdorojami, pvz., rūkomi.

(3.1) Kartu naudojami sauso sūdymo ir sūdymo mirkant sūryme būdai (neįšvirkščiant sūrymo tirpalo). Sūdymo trukmė, atsižvelgiant į mėsos gabalų formą ir svorį, trunka apie 14–35 dienas/kg, vėliau stabilizuojama (brandinama).

(3.2) Į mėsą įšvirkščiama sūrymo tirpalo, praėjus ne mažiau kaip 2 dienoms, mėsa verdama vandenyje iki 3 valandų.

(3.3) Produktas brandinamas ne trumpiau kaip 4 savaites, o vandens ir baltymų santykis yra mažesnis kaip 1:7.

(3.4) Bent 30 dienų brandinimo laikotarpis.

(3.5) Džiovintas produktas verdamas iki 70 °C temperatūroje, po to 8–12 dienų džiovinamas ir rūkomas. Fermentuotam produktui taikomas 14–30 dienų trijų etapų fermentavimo procesas, vėliau produktas rūkomas.

(3.6) Nevirta, fermentuota, džiovinta dešra be nitritų priedų. Produktas fermentuojamas 18–22 °C ar žemesnėje (10–12 °C temperatūroje, o vėliau brandinamas (nokinamas) mažiausiai 3 savaites. Produkto vandens ir baltymų santykis yra mažesnis kaip 1:7.“

 

1.43. Išdėstau 4 priedo 9 lentelės 9.1.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„9.1.2.

 

 

 

 

Švieži vėžiagyviai ir moliuskai

Antioksidatoriai konservantai

Sieros dioksidas ir sulfitai

E 220

Šviežiems vėžiagyviams ir moliuskams – iš viso 150 mg/kg; Penaeidae, Solenoceridae ir Aristaeidae šeimų vėžiagyviams iki 80 vienetų – iš viso 150 mg/kg; 80–120 vienetų – iš viso 200 mg/kg; daugiau kaip 120 vienetų – 300 mg/kg“

E 221–224,

E 226–228*

4-heksilrezorcinolis

E 586

2 mg/kg (kaip likutis vėžiagyvių mėsoje)“

 

1.44. Išdėstau 4 priedo 9 lentelės 9.2.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„9.2.2.

 

 

 

 

Šaldyti vėžiagyviai ir moliuskai

Antioksidatoriai konservantai

Sieros dioksidas ir sulfitai

E 220

Sušaldytiems ir stipriai užšaldytiems vėžiagyviams ir moliuskams – iš viso 150 mg/kg; Penaeidae, Solenoceridae ir Aristaeidae šeimų vėžiagyviams iki 80 vienetų – iš viso 150 mg/kg; 80–120 vienetų – iš viso 200 mg/kg; daugiau kaip 120 vienetų – 300 mg/kg“

E 221–224

E 226–228*

4-heksilrezorcinolis

E 586

Sušaldytiems ir stipriai užšaldytiems vėžiagyviams – 2 mg/kg (kaip likutis vėžiagyvių mėsoje)“

 

1.45. Išdėstau 4 priedo 9 lentelės 9.3.1.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„9.3.1.2.

 

 

 

 

Virti vėžiagyviai ir moliuskai bei jų produktai

Antioksidatoriai konservantai

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210–213

Virtiems vėžiagyviams ir moliuskams – 1 g/kg

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200

 

E 202–203

Virtiems vėžiagyviams ir moliuskams – iš viso 2 g/kg

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210–213

Sieros dioksidas ir sulfitai

E 220

Virtiems vėžiagyviams ir galvakojams – iš viso 50 mg/kg; Penaeidae, Solenoceridae ir Aristaeidae šeimų virtiems vėžiagyviams iki 80 vienetų – iš viso 135 mg/kg; 80-120 vienetų – iš viso 180 mg/kg; daugiau kaip 120 vienetų – 270 mg/kg“

E 221–224

E 226–228*

 

1.46. Išdėstau 4 priedo 9 lentelės 9.4.2 pozicijos maisto priedų „Nitratai E 251–252“ eilutes taip:

 

„9.4.2.

 

 

 

 

Žuvys ir žuvų produktai, marinuoti ir/arba sūryme

Antioksidatoriai konservantai

Nitratai

E 251–252

Marinuotoms silkėms ir šprotams – iš viso 500 mg/kg (didžiausias kiekis, kurį galima įdėti gamybos metu, išreikštas NaNO3)“

 

1.47. Papildau 4 priedo 10 lentelės 10.3 poziciją šia eilute:

 

„10.3.

 

 

 

 

Šaldyti kiaušinių produktai

Įvairios

Sojos pupelių hemiceliuliozė

E 426

Sušaldytiems ir greitai užšaldytiems produktams – 10 g/kg“

 

1.48. Papildau 4 priedo 10 lentelės 10.4 poziciją šia eilute:

 

„10.4. Sausi ar koaguliuoti kiaušinių produktai

 

 

 

 

Įvairios

Sojos pupelių hemiceliuliozė

E 426

Dehidratuotiems, koncentruotiems produktams – 10 g/kg“

 

1.49. Išdėstau 4 priedo 12 lentelės 12.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„12.2. Prieskoninės daržovės, žolės ir prieskoniai

Antioksidatoriai konservantai

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200

Tik prieskoniams – iš viso 1 g/kg

E 202–203

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210–213

Sieros dioksidas ir sulfitai

E 220

Tik prieskoniams citrusinių sulčių pagrindu – iš viso 200 mg/kg

E 221–224

E 226–228

Galatai

E 310–312

Prieskoniams ir pagardams – iš viso 200 mg/kg 1)

Tret-butilhidrochinonas (TBHQ)

E 319

BHA

E 320

 

1.50. Išdėstau 4 priedo 12 lentelės 12.5 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„12.5. Sriubos ir sultiniai

Antioksidatoriai konservantai

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200

Tik skystiems produktams – iš viso 500 mg/kg, išskyrus konservuotus produktus

E 202–203

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210–213

Galatai

E 310–312

Sausiems produktams – iš viso 200 mg/kg 1)

Tret-butilhidrochinonas (TBHQ)

E319

BHA

E 320

 

1.51. Išdėstau 4 priedo 12 lentelės 12.6.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„12.6.1. Emulsinti padažai

 

 

 

 

 

Antioksidatoriai konservantai

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200

Iš viso 1 g/kg

Iš viso 500 mg/kg

Iš viso 1 g/kg produktams su 60 % ir daugiau riebalų

E 202–203

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210–213

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200

Iš viso 2 g/kg

Iš viso 2 g/kg produktams su mažiau kaip 60 % riebalų

E 202–203

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210–213

Iš viso 1 g/kg

Galatai

E 310–312

Iš viso 200 mg/kg 1)“

Tret-butilhidrochinonas (TBHQ)

E319

BHA

E 320

 

1.52. Išdėstau 4 priedo 12 lentelės 12.6.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„12.6.2. Neemulsinti padažai

 

 

 

 

Antioksidatoriai konservantai

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200

Iš viso 1 g/kg

E 202–203

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210–213

Galatai

E 310–312

 

Tret-butilhidrochinonas (TBHQ)

E319

Iš viso 200 mg/kg 1)

BHA

E 320

 

 

1.53. Papildau 4 priedo 12 lentelės 12.6.1 poziciją šia eilute:

 

„12.6.1. Emulsinti padažai

Įvairios

Sojos pupelių hemiceliuliozė

E 426

30 g/1“

 

1.54. Išdėstau 4 priedo 13 lentelės 13.6 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„13.6. Maisto papildai

 

 

 

 

Antioksidatoriai konservantai

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200

Tik skystiems produktams – iš viso 2 g/kg

E 202–203

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210–213

Galatai

E 310–312

 

Tret-butilhidrochinonas (TBHQ)

E 319

Iš viso 400 mg/kg“

BHA

E 320

BHT

E 321

 

1.55. Papildau 4 priedo 13 lentelės 13.6 poziciją šiomis eilutėmis:

 

„13.6. Maisto papildai

Įvairios

Sojos pupelių hemiceliuliozė

E 426

1,5 g/l

Pululanas

E 1204

Maisto papildams kapsulėmis ir tabletėmis – q. s.

Krakmolo aliuminio oktenilsukcinatas

E 1452

Vitaminų preparatams, naudojamiems maisto papilduose – 35 g/kg maisto papilde“

 

1.56. Papildau 4 priedo 13 lentelės 13.7 poziciją šia eilute:

 

„13.7

 

 

 

 

Specialios medicininės paskirties kūdikių maisto produktai

Įvairios

Riebalų rūgščių sacharozės esteriai

E 473

Produktams, kurių sudėtyje yra hidrolizuotų baltymų, peptidų ir aminorūgščių – 120 mg/l“

 

1.57. Įrašau 4 priedo 13 lentelės antroje išnašoje vietoj žodžių „kūdikių maisto produktuose, kurie paspartina nujunkymą nuo krūties“ žodžius „perdirbtuose grūdiniuose maisto produktuose ir maiste kūdikiams“.

1.58. Išdėstau 4 priedo 15 lentelės 15.1 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„15.1. Užkandžiai grūdų, bulvių ar krakmolo pagrindu

 

Antioksidatoriai konservantai

 

Sorbo rūgštis ir sorbatai

 

E 200

E 202–203

 

 

Iš viso 1 g/kg

p-Hidroksibenzoatai

E 214, E 215,

E 218, 219

Iš viso 300 mg/kg

Sieros dioksidas

E 220

Iš viso 50 mg/kg, bet vakuumu supakuotiems saldiems kukurūzams – išviso 100 mg/kg

ir sulfitai

E 221–224

E 226–228

Galatai

E 310–312

Produktams javų pagrindu – 200 mg/kg 1)

Tret-butilhidrochinonas (TBHQ)

E 319

BHA

E 320

 

1.59. Išdėstau 4 priedo 15 lentelės 15.2 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„15.2. Apdoroti riešutai

Antioksidatoriai konservantai

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200

E 202–203

 

Tik glaistytiems produktams – iš viso 1 g/kg

 

p-Hidroksibenzoatai

E 214,

E 215,

E218, 219

Išviso 300 mg/kg

Galatai Tret-butilhidrochinonas (TBHQ) BHA

E 310–312

E 319

E 320

Iš viso 200 mg/kg 1)

 

1.60. Išdėstau 4 priedo 16 lentelės 16.6 pozicijos maisto priedus „Antioksidatoriai, konservantai“ taip:

 

„16.6. Kvapiosios medžiagos

 

 

 

 

Antioksidatoriai konservantai

Sorbo rūgštis ir sorbatai

E 200

 

E 202–203

Išviso 1500 mg/kg

Benzoinė rūgštis ir benzoatai

E 210–213

Galatai

E 310–312

Eteriniams aliejams – iš viso 1000 mg/kg

Tret-butilhidrochinonas (TBHQ)

E319

BHA

E 320

Galatai

E 310–312

Iš viso – 100 mg/kg

Kitoms, ne eteriniams aliejams, kvapiosioms medžiagoms“

Tret-butilhidrochinonas (TBHQ)

E319

Išviso 200 mg/kg (TBHQ ir BHA)

BHA

E 320

 

1.61. Išdėstau 4 priedo 16 lentelės 16.6 pozicijos maisto priedų „E 1505–E 1520“ eilutes taip:

 

„16.6. Kvapiosios medžiagos

 

 

 

 

Įvairios

Trietilcitratas

E 1505

3 g/kg, gaunamas iš visų šaltinių, esančių maisto produktuose, kurie vartojami arba atgaminami pagal gamintojo nurodymus; atskirai arba mišiniuose. Gėrimuose, išskyrus grietinėlės likerius, didžiausias E 1520 kiekis – 1 g/l“

Glicerilio diacetatas (diacetinas)

E 1517

Glicerilio triacetatas (triacetinas)

E 1518

Propan-1,2-diolis (propileno glikolis)

E 1520

 

1.61. Papildau 4 priedo 16 lentelės išnašas šia išnaša:

 

7) Proporcingumo taisyklė: jei naudojami galatų, tret-butilhidrochinono (TBHQ), butilinto hidroksianizolo (BHA) ir butilinto hidroksitolueno (BHT) mišiniai, būtina proporcingai sumažinti atskirus kiekius.“

 

1.62. Papildau 4 priedo 1 lentelės 1.2.1.1 poziciją, 1.2.1.2 poziciją, 1.2.2 poziciją, 1.7 poziciją, 2 lentelės 2.4 poziciją, 3 lentelę, 4 lentelės 4.3.4.1 poziciją, 4.3.4.2 poziciją, 4.3.5 poziciją, 4.3.6 poziciją, 4.3.7 poziciją, 5 lentelės 5.1 poziciją, 5.2 poziciją, 5.3 poziciją, 6 lentelės 6.3 poziciją, 6.5 poziciją, 7 lentelės 7.2 poziciją, 10 lentelės 10.5 poziciją, 12 lentelės 12.4 poziciją, 12.6.1 poziciją, 12.6.2 poziciją, 12.7 poziciją, 13 lentelės 13.3 poziciją, 13.4 poziciją, 13.5 poziciją, 13.6 poziciją, 16 lentelės 16.1 poziciją šia eilute:

 

Saldikliai

Eritritolis

E 968

q. s.“

 

1.63. Papildau 4 priedo 1 lentelės 1.2.1.2 poziciją, 1.2.2 poziciją, 1.3.2 poziciją, 1.4.4 poziciją, 1.5.1 poziciją, 1.5.2 poziciją, 1.6.1 poziciją, 1.6.2 poziciją, 1.6.3 poziciją, 1.6.4 poziciją, 1.6.5 poziciją, 1.7 poziciją, 2 lentelės 2.2.1.2 poziciją, 2.2.2 poziciją, 2.3 poziciją, 2.4 poziciją, 3 lentelę, 4 lentelės 4.3.1 poziciją, 4.3.2 poziciją, 4.3.5 poziciją, 4.3.6 poziciją, 4.3.7 poziciją, 4.3.8 poziciją, 4.3.9 poziciją, 5 lentelės 5.2 poziciją, 5.3 poziciją, 6 lentelės 6.3 poziciją, 6.5 poziciją, 7 lentelės 7.1 poziciją, 7.2 poziciją, 8 lentelės 8.1.2 poziciją, 8.2.2 poziciją, 8.3.1 poziciją, 8.3.2 poziciją, 8.4 poziciją, 9 lentelės 9.2.1 poziciją, 9.2.2 poziciją, 9.3.1 poziciją, 9.3.3 poziciją, 9.4 poziciją, 9.5 poziciją, 10 lentelės 10.4 poziciją, 10.5 poziciją, 11 lentelės 11.2 poziciją, 12 lentelės 12.2 poziciją, 12.3 poziciją, 12.4 poziciją, 12.5 poziciją, 12.6.1 poziciją, 12.6.2 poziciją, 12.7 poziciją, 12.9 poziciją, 13 lentelės 13.3 poziciją, 13.4 poziciją, 13.5 poziciją, 13.6 poziciją, 14 lentelės 14.2.6.2 poziciją, 15 lentelės 15.1 poziciją, 15.2 poziciją, 16 lentelės 16.1 poziciją, 16.2 poziciją šia eilute:

 

Įvairios

Eritritolis

E 968

q. s.“

 

1.64. Papildau 6 priedo lentelę šiomis pozicijomis:

 

„E 462

Etilceliuliozė

 

E 968

Eritritolis“

 

 

1.65. Išdėstau 6 priedo maisto priedų „E 551 ir E 552“ pozicijas taip:

 

„E 551

Silicio dioksidas

Emulsikliams ir dažikliams, ne daugiau kaip 5%. E 551, esančio titano diokside E 171 ir geležies oksiduose bei hidroksiduose E 172 (didžiausias santykinis kiekis sudaro 90 % viso pigmento).“

E 552

Kalcio silikatas

 

2. Nustatau, kad:

2.1. šis įsakymas taikomas nuo 2008 m. vasario 15 d.;

2.2. nuo 2008 m. rugpjūčio 15 d. draudžiama prekiauti ir naudoti produktus, neatitinkančius šiame įsakyme nustatytų reikalavimų, tačiau produktai, pateikti rinkai arba paženklinti iki 2008 m. rugpjūčio 15 d., gali būti parduodami, kol baigsis jų atsargos.

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                            RIMVYDAS TURČINSKAS

______________