LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 1998 12 31 ĮSAKYMU NR. 794 PATVIRTINTOS LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53:1998 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI“ DALINIO PAKEITIMO IR PAPILDYMO
2001 m. vasario 27 d. Nr. 139
Vilnius
Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. balandžio 10 d. nutarimą Nr. 409 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (nacionalinė ACQUIS priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir ACQUIS įgyvendinimo priemonių 2000 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 31-869),
1. Iš dalies keičiu ir papildau sveikatos apsaugos ministro 1998 12 31 įsakymu Nr. 794 (Žin., 1999, Nr. 3-76) patvirtintą Lietuvos higienos normą HN 53:1998 „Leidžiami vartoti maisto priedai“:
1.1. Papildau ĮVADĄ 18–24 punktais:
„18. Europos Parlamento ir Tarybos 1996 m. gruodžio 19 d. direktyva 96/85/EB, papildanti direktyvą 95/2/EB dėl kitų, išskyrus dažiklius ir saldiklius, maisto priedų = Directive 96/85/EC of the European Parliament and of the Council of 19 December 1996 amending Directive 95/2/EC on food additives other than colours and sweeteners.
19. Europos Parlamento ir Tarybos 1998 m. spalio 15 d. direktyva 98/72/EB, papildanti direktyvą 95/2/EB dėl kitų, išskyrus dažiklius ir saldiklius, maisto priedų = Directive 98/72/EC of the European Parliament and of the Council of 15 October 1998 amending Directive 95/2/EC on food additives other than colours and sweeteners.
20. Europos Parlamento ir Tarybos 1996 m. gruodžio 19 d. direktyva 96/83/EB, papildanti direktyvą 94/35/EB dėl saldiklių, skirtų vartoti maisto produktuose = Directive 96/83/EC of the European Parliament and of the Council of 19 December 1996 amending Directive 94/35/EC on sweeteners for use in foodstuffs.
21. Tarybos 1967 m birželio 27 d. direktyva 67/427/EEB dėl tam tikrų konservantų naudojimo citrusinių vaisių paviršiui apdoroti ir dėl kontrolės priemonių, naudojamų citrusinių vaisių paviršiuje ir viduje esančių konservantų kokybinei ir kiekybinei analizei = Council Directive of 67/427/EEC of 27 June 1967 on the use of certain preservatives for the surface treatment of citrus fruit and on the control measures to be used for the qualitative and quantitative analysis of preservatives in and on citrus fruit.
22. Europos Parlamento ir Tarybos 1997 m. spalio 27 d. direktyva 97/60/EB, trečią kartą papildanti direktyvą 88/344/EEB dėl valstybių narių įstatymų, susijusių su tirpikliais, vartojamais maisto produktams ir jų ingredientams gaminti, suvienodinimo = Directive 97/60/EC of the European Parliament and of the Council of 27 October 1997 amending for the third time Directive 88/344/EEC on the approximation of the laws of the Member states on extraction solvents used in the production of foodstuffs and food ingredients.
23. Europos Parlamento ir Tarybos 1996 m. gruodžio 19 d. sprendimas Nr. 292/97/EB, palaikantis nacionalinius teisės aktus, draudžiančius kai kurių savitų maisto produktų gamyboje vartoti tam tikrus priedus = Decision No 292/97/EC of the European Parliament and of the Council of 19 December 1996 on the maintenance of national laws prohibiting the use of certain additives in the production of certain specific foodstuffs.
1.2. Pakeičiu 2.36 punktą ir jį išdėstau taip:
1.3. Papildau 2 skyrių 2.37 punktu:
1.4. Pakeičiu 3 skyriaus 8-ą sutrumpinimą ir išdėstau taip:
1.5. Papildau 4 skyriaus 4.4 punktą ir jį išdėstau taip:
„4.4. Maisto priedų į maisto produktus turi būti dedama tiek, kiek būtina pasiekti technologinį efektą, bet neviršijant leidžiamų kiekių, nurodytų šioje normoje. Maisto priedų kiekiai nurodyti galutiniame produkte.
4.4.1. Maisto priedų: ortofosfato rūgšties E 338 ir fosfatų E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452 didžiausi leidžiami vartoti kiekiai (vartojant atskirai arba kartu) nurodomi perskaičiuoti į P2O5 (penkiavalenčio fosforo oksidą).
4.4.2. Maisto saldiklių: ciklamo rūgšties, natrio ciklamato, kalcio ciklamato (E 952) didžiausi leidžiami vartoti kiekiai (vartojant atskirai arba kartu) nurodomi perskaičiuoti į laisvąją rūgštį.
4.4.3. Maisto saldiklių: sacharino ir jo natrio, kalio ir kalcio druskų E 954 didžiausi leidžiami vartoti kiekiai (vartojant atskirai arba kartu) nurodomi perskaičiuoti į laisvąjį imidą.
1.6. Papildau 4 skyriaus 4.10 punktą 4.10.1 papunkčiu:
1.7. Papildau 4 skyrių 4.15 ir 4.16 punktais:
„4.15. Maisto dažiklių perkėlimas reiškia:
4.15.1. maisto dažiklį leidžiama vartoti sudėtiniame maisto produkte tais atvejais (išskyrus produktuose, nurodytuose 6 skyriaus 6.2 lentelėje), kai dažiklis yra leidžiamas viename iš sudėtinio maisto produkto ingredientų;
4.16. Kitų, išskyrus dažiklius ir saldiklius, maisto priedų perkėlimas reiškia:
4.16.1. kitas maisto priedas, ne dažiklis ar saldiklis, leidžiamas vartoti sudėtiniame maisto produkte tais atvejais (išskyrus produktuose, nurodytuose 6 skyriaus 6.3 lentelėje), kai maisto priedas yra leidžiamas viename iš sudėtinio maisto produkto ingredientų;
1.8. Išbraukiu 5 skyriaus 5.3 punkte žodžius „išskyrus maitinimo įmones“, įrašau po žodžių „mitybos centru“ žodžius „naujai vartojamų“ ir šį punktą išdėstau taip:
„5.3. Lietuvos įmonės, gaminančios maisto produktus, neturinčios GGP ir RVASVT sistemų, privalo suderinti su Respublikiniu mitybos centru naujai vartojamų maisto priedų ar jų mišinių vartojimą bei technologinio reglamento keitimą dėl kito ar papildomo maisto priedo panaudojimo. Maisto priedų vartojimas turi būti numatytas produkto gamybos techninėje specifikacijoje.“
1.9. Įrašau 6 skyriaus 6.2 punkte po žodžių „maisto dažiklių“ žodžius „negalima dėti į neapdorotus maisto produktus“ ir jį išdėstau taip:
1.10. Patikslinu 6.2 lentelėje 1.1.1, 1.3.1, 1.4.2, 1.6.1, 1.6.2, 2.1, 4.3.2, 14.1.3 maisto produktų pozicijų pavadinimus ir juos rašau taip:
Maisto produkto numeris |
Maisto produkto pavadinimas |
1.1.1. |
Pasterizuotas ir sterilizuotas (taip pat UAT) pienas (įskaitant nenugriebtą, pusriebį ir nugriebtą pieną) |
1.3.1. |
Iš dalies ir visiškai dehidratuotas konservuotas pienas |
1.4.2. |
Sterilizuota arba UAT grietinėlė |
1.6.1. |
Nenokinti sūriai (ne aromatizuoti) |
1.6.2. |
Nokinti sūriai (jeigu 9 skyriaus 1 lentelėje nenurodyta kitaip) |
2.1. |
Riebalai ir aliejai |
4.3.2. |
Tik vaisiai acte, aliejuje arba sūryme |
14.1.3. |
Tik vaisių nektarai |
|
|
1.12. Įrašau 6.3 punkte po žodžių „šios higienos normos 8.1 lentelė“ žodžius „į neapdorotus maisto produktus ir“ ir jį išdėstau taip:
1.13. Papildau 6.3 lentelės 1.1.1 poziciją, patikslinu 1.2 poziciją ir jas išdėstau taip:
Maisto produkto numeris |
Maisto produkto pavadinimas |
1.1.1. |
Pasterizuotas ir sterilizuotas (taip pat UAT) pienas (įskaitant nenugriebtą, pusriebį ir nugriebtą pieną) ir pasukos (bet ne sterilizuotos pasukos) |
1.2.1.1. |
Fermentuoti, šiluma neapdoroti pieno produktai |
1.15. Papildau 6.3 lentelės 6.4 poziciją ir ją išdėstau taip:
Maisto produkto numeris |
Maisto produkto pavadinimas |
6.4. |
Tik sausi makaronai, išskyrus neglitinius ir /arba skirtus hipoproteininei dietai (pagal direktyvą 89/398/EEB) |
1.16. Išbraukiu 6.3 lentelės 11.2 poziciją, patikslinu 14.1.1 poziciją ir ją išdėstau taip:
Maisto produkto numeris |
Maisto produkto pavadinimas |
14.1.1.1. |
Natūralus mineralinis vanduo ir šaltinio vanduo |
1.17. Pakeičiu 7.1 lentelėje maisto priedų E 470a, E 470b, E 471, E 472a, E 472b, E 472c, E 472d, E 472e, E 472f, E 473, E 475, E 477, E 479b, E 570 pavadinimuose žodžius „riebiųjų“ arba „riebiosios“ į žodį „riebalų“.
1.18. Įrašau 7.1 lentelėje po E 407 tokią eilutę:
Leidžiami vartoti maisto priedai |
|||
E numeris |
Pavadinimas lietuvių kalba |
Pavadinimas anglų kalba |
Maisto priedo funkcija |
E 407a |
Apdoroti (perdirbti) eucheuma jūrų dumbliai |
Processed eucheuma seaweed |
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius |
1.19. Papildau 7.1 lentelę šiomis naujomis eilutėmis:
Leidžiami vartoti maisto priedai |
|||
E numeris |
Pavadinimas lietuvių kalba |
Pavadinimas anglų kalba |
Maisto priedo funkcija |
E 343 E 343 |
Monomagnio fosfatas Dimagnio fosfatas |
Monomagnesium phosphate Dimagnesium phosphate |
Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, lipnumą reguliuojanti medžiaga |
E 459 |
Beta – ciklodekstrinas |
Beta – cyclodextrine |
Stabilizatorius, rišamoji medžiaga |
E 468 |
Skersinio ryšio natrio karboksimetilceliuliozė |
Crosslinked sodium carboxy methyl cellulose |
Stabilizatorius, rišamoji medžiaga |
E 469 |
Fermentais hidrolizuota karboksimetilceliuliozė |
Enzymatically hydrolysed carboxy methyl cellulose |
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius |
E 905 |
Mikrokristalinis vaškas |
Microcrtystalline waxs |
Glaistomoji medžiaga |
E 920 |
L – Cisteinas |
L -Cysteine |
Miltų apdorojimo medžiaga |
E 1103 |
Invertazė |
Invertase |
Stabilizatorius |
E 1451 |
Acetilintas oksiduotas krakmolas |
Acetylated oxidised starch |
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius |
1.22. Įrašau 7.1 lentelės pabaigoje:
„ * ženklinti: „aspartamas: turi fenilalanino“. ** produktų, turinčių daugiau kaip 10% poliolių, etiketėse privaloma užrašyti: „Didelis kiekis gali paleisti vidurius“ |
1.23. Patikslinu 9 skyriaus 1 lentelėje 1.1.1, 1.1.1.1, 1.2.1.2, 1.2.2, 1.3, 1.3.1 pozicijų maisto produktų pavadinimus ir juos rašau taip:
1.24. Papildau 9 skyriaus 1 lentelėje 1.4.1 poziciją naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
1.4.1. Pasterizuota |
Įvairūs |
Natrio alginatas |
E 401 |
|
grietinėlė |
|
Kalio alginatas |
E 402 |
q. s. |
|
|
Natrio karboksimetilceliuliozė |
E 466 |
|
1.25. Papildau 9 skyriaus 1 lentelėje 1.4.2 ir 1.4.4 pozicijas naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
1.4.2. Sterilizuota arba UAT grietinėlė |
Įvairūs |
Sacharozės |
E 474 |
5 g/kg |
Tik sterilizuotai grietinėlei ir sterilizuotai grietinėlei su sumažintu riebalų kiekiu |
1.4.4. Grietinėlės pakaitalai |
Įvairūs |
Sacharozės riebalų rūgščių esteriai |
E 473 |
5 g/kg |
|
1.26. Patikslinu 9 skyriaus 1 lentelėje 1.4.3 pozicijos maisto produkto pavadinimą ir rašau taip: „1.4.3. Tirštinta grietinėlė“.
1.27. Pakeičiu 9 skyriaus 1 lentelėje 1.6.1 pozicijos maisto produkto pavadinimą „Nebrandinti sūriai“ į „Nenokinti sūriai“, pakeičiu pastabą ir šią poziciją papildau naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
1.6.1. Nenokinti sūriai |
Antioksidantai, konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200, E 202-203 |
Iš viso 1 g/kg, sūrių paviršiams apdoroti – q. s. |
|
|
Propiono rūgštis ir propionatai |
E 280-283 |
Tik sūrių paviršiams apdoroti – q. s. |
|
Įvairūs |
Acto rūgštis |
E 260 |
q. s. |
1.28. Pakeičiu 9 skyriaus 1 lentelėje 1.6.2 pozicijos maisto produkto pavadinimą „Brandinti sūriai“ į „Nokinti sūriai“, pakeičiu pastabas ir šią poziciją papildau naujomis eilutėmis:
Maisto produkto pavadinimas |
Maisto priedų grupė |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
Pavadinimas |
E numeris |
||||
1.6.2. Nokinti sūriai |
Antioksidantai, konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai
|
E 200, E 202-203 |
Tik pakuotiems supjaustytiems sūriams, sluoksniuotiems sūriams ir sūriams su pridėtais maisto produktais – iš viso 1 g/kg, sūrių paviršiams apdoroti – q. s. |
|
|
|
Propiono rūgštis ir propionatai |
E 280-283 |
Tik sūrių paviršiams apdoroti – q. s. |
|
|
Įvairūs |
Kalcio karbonatas |
E 170 |
|
Pjaustytiems ir tarkuotiems sūriams |
|
|
Magnio karbonatas |
E 504 |
q. s. |
|
|
|
Kalcio chloridas |
E 509 |
|
|
|
|
Gliukono-delta-laktonas |
E 575 |
|
|
|
|
Mikrokristalinė ir miltelinė celiuliozė |
E 460 |
|
|
|
|
Silicio dioksidas ir silikatai |
E 551, E 552 – 556, E 559 |
Tik pjaustytiems ir tarkuotiems kietiems bei puskiečiams sūriams – iš viso 10 g/kg |
1.29. Papildau 9 skyriaus 1 lentelėje 1.6.3 poziciją nauja eilute:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
1.6.3. Išrūgų sūriai |
Įvairūs |
Acto rūgštis |
E 260 |
q. s. |
1.30. Papildau 9 skyriaus 1 lentelėje 1.6.5 poziciją naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
1.6.5. Sūrių ir lydytų sūrių pakaitalai |
Antioksidantai, konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai
|
E 200, E 202-203 |
Tik sūrių pakaitalų paviršiams apdoroti – q. s. |
|
|
Propiono rūgštis ir propionatai |
E 280-283 |
|
|
Įvairūs |
Silicio dioksidas ir silikatai |
E 551, E 552-556, E 559 |
Tik pjaustytiems ir tarkuotiems sūrių bei lydytų sūrių pakaitalams – iš viso 10 g/kg |
1.31. Patikslinu 9 skyriaus 2 lentelėje 2.2.1.1 pozicijos maisto produkto pavadinimą, papildau 2.1.1, 2.1.2, 2.2.1.1 pozicijas naujomis eilutėmis, patikslinu pastabas taip:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
2.1.1. Gyvuliniai riebalai |
Dažikliai |
Kurkuminas |
E 100 |
q. s. |
Tik riebalams ir aliejams be vandens |
ir aliejai |
|
Karotinų mišinys |
E 160a |
q. s. |
|
|
|
Anato ekstraktai |
E 160b |
10 mg/kg |
|
|
Įvairūs |
Pieno rūgštis |
E 270 |
q. s. |
Riebalams ir aliejams, skirtiems kepti ir/arba virti, arba padažams |
|
|
Askorbo rūgštis |
E 300 |
q. s. |
|
|
|
Askorbo rūgšties esteriai |
E 304 |
q. s. |
|
|
|
Tokoferoliai |
E 306 – E 309 |
q. s. |
|
|
|
Lecitinas |
E 322 |
30 g/l |
|
|
|
Citrinų rūgštis ir citratai |
E 330 – E 333 |
q. s. |
|
|
|
Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai |
E 471 |
10 g/l |
|
|
|
Citrinų ir riebalų rūgščių mono- ir digliceridai |
E 472 c |
q. s. |
|
2.1.2. Augaliniai riebalai |
Dažikliai |
Kurkuminas |
E 100 |
q. s. |
Tik riebalams ir aliejams be vandens |
ir aliejai |
|
Karotinų mišinys |
E 160a |
q. s. |
|
|
|
Anato ekstraktai |
E 160b |
10 mg/kg |
|
|
Įvairūs |
Pieno rūgštis |
E 270 |
q. s. |
Riebalams ir aliejams, skirtiems kepti ir/arba virti, arba padažams |
|
|
Askorbo rūgštis |
E 300 |
q. s. |
|
|
|
Askorbo rūgšties esteriai |
E 304 |
q. s. |
|
|
|
Tokoferoliai |
E 306 – E 309 |
q. s. |
|
|
|
Lecitinas |
E 322 |
30 g/l |
|
|
|
Citrinų rūgštis ir citratai |
E 330 – E 333 |
q. s. |
|
|
|
Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai |
E 471 |
10 g/l |
|
|
|
Citrinų ir riebalų rūgščių mono- ir digliceridai |
E 472 c |
q. s. |
|
2.2.1.1. Sviestas (įskaitant mažesnio riebumo ir mažo riebumo sviestą) |
Įvairūs |
Natrio karbonatas |
E 500 |
q. s. |
Tik grietinės sviestui |
1.32. Patikslinu 9 skyriaus 2 lentelėje 2.2.2 pozicijos septintą pastabą, papildau 2.2.2 ir 2.3 pozicijas naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
2.2.2. Riebalų emulsijos su mažiau kaip 60% riebalų |
Įvairūs |
Poliglicerolio poliricinoleatas |
E 476 |
Tepamiems riebalams su 41% arba mažiau riebalų ir tepamiems produktams su mažiau kaip 10 % riebalų – 4 g/kg |
|
|
Natrio, kalio, kalcio polifosfatai |
E 452 |
Tik tepamiems produktams – iš viso 5 g/kg |
2.3. Riebalų emulsijos, išskyrus 2.2. |
Įvairūs |
Natrio, kalio, kalcio polifosfatai |
E 452 |
Tik tepamiems produktams – iš viso 5 g/kg |
1.33. Papildau 9 skyriaus 3 lentelėje 3 poziciją nauja eilute ir 3 pozicijos pastabą taip:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
3. Valgomieji ledai |
Saldikliai |
Acesulfamas K |
E 950 |
2000 mg/kg |
Vafliniams indeliams, skirtiems valgomiesiems ledams be cukraus |
|
|
Sacharinas ir jo druskos |
E 954 |
Iš viso 800 mg/kg |
|
|
|
Neohesperidinas DC |
E 959 |
50 mg/kg |
|
|
|
Taumatinas |
E 957 |
50 mg/kg |
Valgomiesiems ledams, sumažintos energinės vertės arba be cukraus |
1.34. Papildau 9 skyriaus 4 lentelėje 4.1.2 poziciją naujomis eilutėmis, pakeičiu penktą ir šeštą pastabas taip:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
4.1.2. Vaisiai ir daržovės su apdorotu paviršiumi |
Įvairūs |
Medžio dervų glicerolio esteris |
E 445 |
50 mg/kg |
Tik citrusinių vaisių žievei apdoroti |
|
|
Mikrokristalinis vaškas |
E 905 |
Tik melionmedžio vaisių, mangų ir avokadų žievei apdoroti – q. s. |
|
|
|
Bičių vaškas |
E 901 |
Tik šviežių citrusinių vaisių, melionmedžio vaisių, obuolių, kriaušių, riešutų, persikų ir ananasų paviršiams apdoroti – q. s. |
|
|
|
Kandelila vaškas |
E 902 |
||
|
|
Karnauba vaškas |
E 903 |
||
|
|
Ðelakas |
E 904 |
||
|
|
Montano rūgšties esteriai |
E 912 |
Tik šviežių citrusinių vaisių, melionmedžio vaisių, mangų, avokadų ir ananasų žievei apdoroti – q. s. |
|
|
|
Oksiduoti polietileniniai vaškai |
E 914 |
1.35. Papildau 9 skyriaus 4 lentelėje 4.3.2 poziciją nauja eilute ir pakeičiu trečią pastabą taip:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
4.3.2. Vaisiai ir daržovės acte, aliejuje arba sūryme |
Antioksidantai, konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai
|
E 200, E 202-203 |
Iš viso 1 g/kg |
Tik alyvuogėms ir jų gaminiams – iš viso 1 g/kg |
|
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210-213 |
Iš viso 500 mg/kg |
||
|
|
Sieros dioksidas ir sulfitai |
E 220 E 221-224, E 226-228 |
Iš viso 100 mg/kg, bet baltoms daržovėms ir grybams – iš viso 50 mg/kg; marinuotiems riešutams – iš viso 50 mg/kg; geltoniesiems pipirams sūryme – iš viso 500 mg/kg, išskyrus alyvuoges |
1.36. Papildau 9 skyriaus 4 lentelėje 4.3.3 poziciją nauja eilute:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
4.3.3. Konservuoti arba pasterizuoti vaisiai ir daržovės |
Įvairūs |
Obuolių rūgštis |
E 296 |
q. s. |
1.37. Papildau 9 skyriaus 4 lentelėje 4.3.4.2 poziciją nauja eilute ir patikslinu pastabą taip:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
4.3.4.2. Kiti vaisiniai užtepai, išskyrus |
Antioksidantai, konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200, E 202-203 |
|
Iš viso 1 g/kg, bet marmeladams – iš viso 1,5 g/kg |
4.3.4.1. |
|
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210-213 |
Iš viso 500 mg/kg |
|
|
Įvairūs |
Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai |
E 471 |
q. s. |
1.38. Papildau 9 skyriaus 4 lentelėje 4.3.5 ir 4.3.6 pozicijas naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
4.3.5. Vaisiai ir daržovės cukruje |
Įvairūs |
Ortofosfato rūgštis |
E 338 |
800 mg/kg |
4.3.6. Vaisių ir daržoviųgaminiai |
Antioksidantai, konservantai |
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210-213 |
Virtiems burokėliams – iš viso 2 g/kg |
|
Įvairūs |
Ortofosfato rūgštis |
E 338 |
Tik vaisių gaminiams – 800 mg/kg |
1.39. Patikslinu 9 skyriaus 5 lentelėje 5.1 pozicijos maisto produkto pavadinimą: „5.1. Kakavos ir šokolado produktai (pagal direktyvą 73/241/EEB)“.
1.40. Papildau 9 skyriaus 5 lentelėje 5.2 ir 5.3 pozicijas naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
5.2. Konditerijos gaminiai, išskyrus 5.1 ir 5.3 |
Įvairūs |
Silicio dioksidas ir silikatai |
E 551, E 552 – 556, E 559 |
Tik paviršiui apdoroti – q. s. |
|
|
Mikrokristalinis vaškas |
E 905 |
Tik paviršiui apdoroti – q. s. |
5.3. Kramtomoji guma |
Įvairūs |
Tetrakalio difosfatas |
E 450 |
q. s. |
|
|
Mikrokristalinis vaškas |
E 905 |
Tik paviršiui apdoroti – q. s. |
|
|
Triacetinas |
E 1518 |
q. s. |
1.41. Įrašau 9 skyriaus 6 lentelėje 6.1 pozicijos pastaboje po žodžio „tik“ žodį „virtiems“ ir pastabą išdėstau taip:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
6.1. Sveiki, skaldyti grūdai arba grūdų dribsniai |
Antioksidantai, konservantai |
Galatai |
E 310-312 |
Tik virtiems produktams iš viso 200 mg/kg 1 |
BHA |
E 320 |
1.42. Papildau 9 skyriaus 6 lentelėje 6.2 poziciją nauja eilute:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
6.2. Miltai, krakmolai ir sėlenos |
Įvairūs |
Magnio fosfatas |
E 343 |
Tik miltams – 2,5 g/kg |
1.43. Patikslinu 9 skyriaus 7 lentelėje 7.1 pozicijos maisto produkto pavadinimą: „7.1. Duona ir kepiniai“
1.44. Papildau 9 skyriaus 7 lentelėje 7.2 poziciją nauja eilute:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
7.2. Konditerijos gaminiai |
Įvairūs |
Magnio fosfatai |
E 343 |
Iš viso 20 g/kg |
1.45. Patikslinu 9 skyriaus 8 lentelėje 8.1.2 pozicijos pastabą ir ją išdėstau taip:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
8.1.2. Smulkinta šviežia ir apdorota mėsa |
Įvairūs |
Askorbo rūgštis ir askorbatai Citrinų rūgštis ir citratai |
E 300-302 E 330-333 |
Fasuotiems maltiems gaminiams ir Gehakt – q. s. |
1.46. Papildau 9 skyriaus 8 lentelėje 8.4 poziciją nauja eilute:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
8.4. Natūralūs apvalkalai |
Antioksidantai, konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai
|
E 200, E 202-203 |
Apvalkalams kolageno pagrindu su vandens aktyvumu per 0,6 – q. s. |
1.47. Pažymiu 9 skyriaus 9 lentelėje 9.2.2 pozicijos 4 skilties 3 eilutę ir 9.3.1.2 pozicijos 4 skilties 6 eilutę išnašos ženklu *:
E 226-228*
E 226-228*
1.49. Papildau 9 skyriaus 10 lentelėje 10.2 poziciją nauja eilute:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
10.2. Skysti kiaušinių produktai |
Įvairūs |
Magnio fosfatai |
E 343 |
10 g/kg |
1.50. Patikslinu 9 skyriaus 11 lentelėje 11.1 pozicijos pastabą ir ją išdėstau taip:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
11.1. Cukraus produktai (pagal direktyvą 73/437/EEB) |
Antioksidantai, konservantai |
Sieros dioksidas ir sulfitai |
E 220 E 221-224, E 226-228 |
Iš viso 10 g/kg, bet gliukozės sirupui – iš viso 20 mg/kg |
1.51. Papildau 9 skyriaus 12 lentelėje 12.2 poziciją naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
12.2. Prieskoninės daržo-vės, žolės ir prieskoniai |
Įvairūs |
Silicio dioksidas ir silikatai |
E 551, E 552-556, E 559 |
Prieskoniams – iš viso 30 g/kg |
1.52. Papildau 9 skyriaus 12 lentelėje 12.5 poziciją naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
12.5. Sriubos ir sultiniai |
Saldikliai |
Acesulfamas K |
E 950 |
110 mg/l |
Sumažintos energinės vertės sriuboms |
|
|
Aspartamas |
E 951 |
100 mg/l |
|
|
|
Sacharinas ir jo druskos |
E 954 |
Iš viso 110 mg/l |
|
|
|
Neohesperidinas DC |
E 959 |
50 mg/l |
|
1.53. Papildau 9 skyriaus 12 lentelėje 12.6.1 poziciją naujomis eilutėmis ir patikslinu vienuoliktą pastabą taip:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
12.6.1. Emulsinti padažai |
Antioksidantai, konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200, E 202-203 |
Iš viso 1 g/kg |
Iš viso 1 g/kg produktams su 60 ir daugiau riebalų |
|
|
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210-213 |
Iš viso 500 mg/kg |
|
|
|
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200, E 202-203 |
Iš viso 2 g/kg |
Iš viso 2 g/kg produktams su mažiau kaip 60 riebalų |
|
|
Benzoinė rūgštis ir benzoatai |
E 210-213 |
Iš viso 1 g/kg |
|
|
Įvairūs |
Poliglicerolio poliricinoleatas |
E 476 |
4 g/kg |
1.54. Papildau 9 skyriaus 12 lentelėje 12.9 poziciją nauja eilute:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
12.9. Baltymų produktai |
Antioksidantai, konservantai |
Sorbo rūgštis ir sorbatai |
E 200, E 202-203 |
Mėsos, žuvų ir vėžiagyvių pakaitalams augalinių baltymų pagrindu – iš viso 2 g/kg |
1.55. Papildau 9 skyriaus 13 lentelėje 13.1 poziciją naujomis eilutėmis, pakeičiu trečią, ketvirtą, penktą pastabas ir jas išdėstau taip:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
13.1. Kūdikių mišiniai |
Įvairūs |
Citrinų rūgštis |
E 330 |
q. s. 1 |
|
|
Ortofosfato rūgštis |
E 338 |
|
||
|
|
Karageninas |
E 407 |
300 mg/l |
Tik vyresnių kaip 6 mėn. amžiaus kūdikių mišiniams |
|
|
Baltosios akacijos guma |
E 410 |
1 g/l |
|
|
|
Guaro guma |
E 412 |
1 g/l |
|
|
|
Pektinai |
E 440 |
Tik vyresnių kaip 6 mėn. amžiaus kūdikių fermentuotiems mišiniams – iš viso 5 g/l |
|
|
|
Askorbilpalmitatas |
E 304 |
10 mg/l |
|
|
|
Natrio ir kalio citratai |
E 331-332 |
Iš viso 2 g/l |
|
|
|
Natrio ir kalio fosfatai |
E 339-340 |
Iš viso 1 g/l |
|
|
|
Guaro guma |
E 412 |
Skystiems produktams, turintiems iš dalies hidrolizuotų baltymų – 1 g/l |
|
|
|
Citrinų ir riebalų rūgščių mono- ir digliceridai |
E 472c |
Produktams milteliais – 7,5 g/l; skystiems produktams, turintiems iš dalies hidrolizuotų baltymų, peptidų arba aminorūgščių – 9 g/l |
|
|
|
Sacharozės riebalų rūgščių esteriai |
E 473 |
Produktams, turintiems iš dalies hidrolizuotų baltymų, peptidų arba aminorūgščių – 120 mg/l |
1.56. Papildau 9 skyriaus 13 lentelėje 13.2 poziciją naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
13.2. Kūdikių maisto produktai (tyrelės, sultys, košės ir kt.) |
Įvairūs |
Kalcio citratai |
E 333 |
Produktams vaisių pagrindu be cukraus – q. s. |
|
Trikalcio fosfatas |
E 341 |
Vaisių desertams – 1 g/kg |
|
|
Acetilintas oksiduotas krakmolas |
E 1451 |
50 g/kg |
1.57. Pakeičiu 9 skyriaus 13 lentelėje 13.3 pozicijos maisto produkto pavadinimą ir šią poziciją papildau naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
13.3. Specialios medicininės paskirties maisto produktai |
Saldikliai |
Acesulfamas K |
E 950 |
2500 mg/kg |
Tik gaivinamosioms pastilėms/ dražė be cukraus |
|
Aspartamas |
E 951 |
6000 mg/kg |
||
|
Ciklamo rūgštis ir ciklamatai |
E 952 |
2500 mg/kg |
||
|
Sacharinas ir jo druskos |
E 954 |
3000 mg/kg |
||
|
Neohesperidinas |
E 959 |
400 mg/kg |
||
|
Aspartamas |
E 951 |
2000 mg/kg |
Tik stipriai aromatizuotoms gaivinamosioms pastilėms be cukraus |
1.58. Papildau 9 skyriaus 13 lentelėje 13.4 poziciją naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
13.4. Specialios paskirties maisto produktai, skirti kūno svoriui reguliuoti |
Saldikliai |
Ciklamo rūgštis ir ciklamatai |
E 952 |
Maisto papildams, turintiems vitaminų ar/ir mineralinių medžiagų (sirupams ar kramtomiesiems) – iš viso 1250 mg/kg |
|
|
|
Neohesperidinas DC |
E 959 |
Maisto papildams, turintiems vitaminų ar/ir mineralinių medžiagų (sirupams ar kramtomiesiems) – iš viso 400 mg/kg, specialios medicininės paskirties maisto produktams/ maisto papildams, vartojamiems medikams paskyrus, – 100 mg/kg |
|
1.59. Papildau 9 skyriaus 14 lentelėje 14.1.2 ir 14.1.3 pozicijas naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
14.1.2. Vaisių ir daržovių sultys |
Įvairūs |
Pektinas |
E 440
|
Ananasų ir pasiflorų vaisių sultims – 3 g/l |
14.1.3. Vaisių ir daržovių nektarai |
Įvairūs |
Pektinas |
E 440 |
Ananasų ir pasiflorų vaisių nektarams – 3 g/l |
1.60. Papildau 9 skyriaus 14 lentelėje 14.1.4 poziciją nauja eilute:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
14.1.4. Aromatizuoti gėrimai ir panašūs produktai |
Saldikliai |
Taumatinas |
E 957 |
Tik aromatizuotiems nealkoholiniams gėrimams – 0,5 mg/l |
1.61. Papildau 9 skyriaus 14 lentelėje 14.1.5 poziciją ir ją išdėstau taip:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
14.1.5. Kava, kavos gėrimai, arbata, žolelių užpilai ir kiti karšti gėrimai, išskyrus kakavą |
Įvairūs |
Ortofosfato rūgštis ir fosfatai |
E 338, E 339 – 341, E 343, E 450 – 452 |
Tik tirpiai arbatai ir tirpioms žolelėms gaminti – iš viso 2 g/kg |
|
Fumaro rūgštis |
E 297 |
Tirpių produktų, skirtų arbatžolių užpilams aromatizuoti, gamybai – 1 g/kg |
1.62. Papildau 9 skyriaus 14 lentelėje 14.2.1 ir 14.2.2 pozicijas naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
14.2.1. Alus |
Saldikliai |
Acesulfamas K |
E 950 |
25 mg/l |
Sumažintos energinės vertės alui |
|
Aspartamas |
E 951 |
25 mg/l |
||
|
|
Neohesperidinas DC |
E 959 |
10 mg/l |
|
14.2.2. Sidras ir kriaušių |
Įvairūs |
Propan – 1,2 – diolio alginatas |
E 405 |
100 mg/l |
Išskyrus |
sidras |
|
Dimetilpolisiloksanas |
E 900 |
10 mg/l |
Cidre |
|
|
Kualajos ekstraktai |
E 999 |
200 mg/l |
bouche |
1.63. Papildau 9 skyriaus 14 lentelėje 14.2.6.1 ir 14.2.6.2 pozicijas naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
14.2.6.1. Spirituoti gėrimai |
Antioksidantai, konservantai |
Sieros dioksidas ir sulfitai |
E 220 E 221-224, E 226-228 |
Distiliuotiems alkoholiniams gėrimams su sveikomis kriaušėmis |
|
14.2.6.2. Alkoholiniai gėrimai, kuriuose tūrinė alkoholio koncentra-cija mažesnė kaip 15 % |
Saldikliai |
Acesulfamas K |
E 950 |
350 mg/l |
|
|
Aspartamas |
E 951 |
600 mg/l |
|
|
|
Sacharinas ir jo druskos |
E 954 |
Iš viso 80 mg/l |
|
|
|
Neohesperidinas DC |
E 959 |
30 mg/l |
|
|
|
Ciklamo rūgštis ir ciklamatai |
E 952 |
Iš viso 250 mg/l |
Tik gėrimams, sudarytiems iš nealkoholinio gėrimo ir alaus, sidro, kriaušių sidro, spirito ar vyno |
1.64. Papildau 9 skyriaus 15 lentelėje 15.1 ir 15.2 pozicijas naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
||
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
|
15.1. |
|
|
|
|
|
Užkandžiai grūdų, bulvių ar krakmolo pagrindu |
Saldikliai |
Acesulfamas K |
E 950 |
1200 mg/kg |
Užkandžiams grūdų pagrindu su daugiau kaip 15% maistinių skaidulų ir su mažiausiai 20 % sėlenų, sumažintos energinės vertės arba be cukraus |
|
Aspartamas |
E 951 |
1000 mg/kg |
||
|
|
Sacharinas ir jo druskos |
E 954 |
Iš viso 100 mg/kg |
|
|
|
Neohesperidinas DC |
E 959 |
50 mg/kg |
|
|
|
Neohesperidinas DC
|
E 959 |
50 mg/kg |
Supakuotiems, aromatizuotiems, sausiems užkandžiams krakmolo pagrindu |
15.2. Apdoroti riešutai |
Saldikliai |
Neohesperidinas DC |
E 959 |
50 mg/kg |
Tik supakuotiems, aromatizuotiems, sūriems ir sausiems produktams |
1.65. Papildau 9 skyriaus 16 lentelėje 16.1 ir 16.4 pozicijas naujomis eilutėmis:
Maisto produkto |
Maisto priedų |
Maisto priedas |
Pastaba |
|
pavadinimas |
grupė |
Pavadinimas |
E numeris |
|
16.1. Aromatizuoti desertai vandens pagrindu |
Saldikliai |
Taumatinas |
E 957 |
5 mg/kg, kaip aromato ir skonio stipriklis |
16.4.*) Maisto produktai tabletėmis |
Įvairūs |
Beta – ciklodekstrinas |
E 459 |
q. s. |
1.66. Papildau higienos normą 11 skyriumi:
11. LEIDŽIAMOS VARTOTI PAGALBINĖS MEDŽIAGOS
Pagalbinės medžiagos vartojamos maisto priedams, išvardytiems šios higienos normos 7 skyriaus 7.1 lentelėje, tirpinti, praskiesti, skaidyti, nepakeičiant jų technologinės funkcijos, palengvinančios maisto priedų taikymo ar vartojimo sąlygas.
11.1 lentelė. Leidžiamos vartoti pagalbinės medžiagos (pagal E numerių eiliškumą)
E numeris |
Pagalbinės medžiagos pavadinimas |
Pagalbinės medžiagos vartojimo apribojimai |
||
E 170 |
Kalcio karbonatas |
|
||
E 263 |
Kalcio acetatas |
|
||
E 322 |
Lecitinas |
Vaisių glaistomoji medžiaga |
||
E 331 |
Natrio citratas |
|
||
E 332 |
Kalio citratai |
|
||
E 341 |
Kalcio fosfatas |
|
||
E 400 – 404 |
Algino rūgštis ir natrio, kalio, amonio, kalcio alginatai |
|
||
E 405 |
Propan – 1,2 – diolio alginatas |
|
||
E 406 |
Agaras |
|
||
E 407 |
Karageninas |
|
||
E 410 |
Baltosios akacijos guma |
|
||
E 412 |
Guaro guma |
|
||
E 413 |
Tragakanto guma |
|
||
E 414 |
Akacijos guma (gumiarabikas) |
|
||
E 415 |
Ksantano guma |
|
||
E 420 |
Sorbitolis |
|
||
E 421 |
Manitolis |
|
||
E 422 |
Glicerolis |
|
||
E 432 |
Polioksietileno (20) sorbitanmonolauratas (polisorbatas 20) |
Tik dažikliams, riebaluose tirpiems antioksidantams ir medžiagoms nuo putojimo |
||
E 433 |
Polioksietileno (20) sorbitanmonooeleatas (polisorbatas 80) |
|||
E 434 |
Polioksietileno (20) sorbitanmonopalmitatas (polisorbatas 40) |
|||
E 435 |
Polioksietileno (20) sorbitanmonostearatas (polisorbatas 60) |
|||
E 436 |
Polioksitileno (20) sorbitantristearatas (polisorbatas 65) |
|
||
E 440 |
Pektinas |
|
||
E 442 |
Amonio fosfatidai |
Tik antioksidantams |
||
E 459 |
Beta – ciklodekstrinas |
|
||
E 460 |
Mikrokristalinė celiuliozė Miltelinė celiuliozė |
|
||
E 461 |
Metilceliuliozė |
|
||
E 463 |
Hidroksipropilceliuliozė |
|
||
E 464 |
Hidroksipropilmetilceliuliozė |
|
||
E 465 |
Etilmetilceliuliozė |
|
||
E 466 |
Karboksimetilceliuliozė |
|
||
E 468 |
Skersinių ryšių natrio karboksimetilceliuliozė |
Tik saldikliams |
||
E 469 |
Fermentais hidrolizuota karboksimetilceliuliozė |
|
||
E 470 a |
Riebalų rūgščių natrio, kalio ir kalcio druskos |
|
||
E 470 b |
Riebalų rūgščių magnio druskos |
Tik dažikliams ir riebaluose tirpiems antioksidantams |
||
E 471 |
Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai |
|
||
E 472 a |
Acto ir riebalų rūgščių mono- ir digliceridai |
|
||
E 472 c |
Citrinų ir riebalų rūgščių mono- ir digliceridai |
Tik dažikliams ir riebaluose tirpiems antioksidantams |
||
E 472 e |
Mono- ir diacetilvyno ir riebalų rūgščių mono- ir digliceridai |
|||
E 473 |
Sacharozės riebalų rūgščių esteriai |
|
||
E 475 |
Riebalų rūgščių poligliceridai |
|
||
E 491 |
Sorbitano monostearatas |
|
||
E 492 |
Sorbitano tristearatas |
|
||
E 493 |
Sorbitano monolauratas |
|
||
E 494 |
Sorbitano monooleatas |
|
||
E 495 |
Sorbitano monopalmitatas |
|
||
E 501 |
Kalio karbonatas |
|
||
E 504 |
Magnio karbonatas |
|
||
E 508 |
Kalio chloridas |
|
||
E 509 |
Kalcio chloridas |
|
||
E 511 |
Magnio chloridas |
|
||
E 514 |
Natrio sulfatas |
|
||
E 515 |
Kalio sulfatas |
|
||
E 516 |
Kalcio sulfatas |
|
||
E 517 |
Amonio sulfatas |
|
||
E 551 |
Silicio dioksidas |
Tik emulsikliams ir dažikliams, ne daugiau kaip 5 % |
||
E 552 |
Kalcio silikatas |
|||
E 553 b |
Talkas |
Tik dažikliams, ne daugiau kaip 5 % |
||
E 558 |
Bentonitas |
|||
E 559 |
Aliuminio silikatas |
|
||
E 570 |
Riebalų rūgštys |
|
||
E 577 |
Kalio gliukonatas |
|
||
E 640 |
Glicinas Natrio glicinatas |
|
||
E 900 |
Dimetilpolisiloksanas |
|
||
E 901 |
Bičių vaškas |
Tik dažikliams |
||
E 953 |
Izomaltas |
|
||
E 965 |
Maltitolis |
|
||
E 966 |
Laktitolis |
|
||
E 967 |
Ksilitolis |
|
||
E 1200 |
Polideksitrozės |
|
||
E 1201 |
Polivinilpirolidonas |
Tik saldikliams |
||
E 1202 |
Polivinilpolipirolinonas |
|
||
E 1404 |
Oksiduotas krakmolas |
|
||
E 1410 |
Monokrakmolo fosfatas |
|
||
E 1412 |
Dikrakmolo fosfatas |
|
||
E 1413 |
Fosfato dikrakmolo fosfatas |
|
||
E 1414 |
Acetilinto dikrakmolo fosfatas |
|
||
E 1420 |
Acetilintas krakmolas |
|
||
E 1422 |
Acetilinto dikrakmolo adipatas |
|
||
E 1440 |
Hidroksipropilkrakmolas |
|
||
E 1442 |
Hidroksipropildikrakmolo fosfatas |
|
||
E 1450 |
Krakmolo natrio oktenilsukcinatas |
|
||
E 1451 |
Acetilintas oksiduotas krakmolas |
|
||
E 1505 |
Trietilcitratas |
|
||
E 1518 |
Triacetinas |
Tik dažikliams, emulsikliams, antioksidantams ir fermentams, ne daugiau kaip 1 g/kg produkto |
||
1.67. Patikslinu higienos normos A PRIEDĄ, papildau naujais B ir C PRIEDAIS.
_____________
A PRIEDAS (privalomasis)
A.1. Išbraukti A. 1 lentelėje 3 eilutę.
A.2. Pakeisti A. 2 lentelėje 1 pozicijos 3 skilties 1 eilutėje skaičių „5 mg/kg“ į „1 mg/kg“, išbraukti 2 skilties paskutinę eilutę ir šios pozicijos 2 ir 3 skiltis išdėstyti taip:
Ekstrahentas
|
||
Pavadinimas |
Naudojimo sąlygos |
Didžiausios leistinos likučių normos ekstrahuojamame maisto produkte ar maisto ingrediente |
1. Heksanas 1 |
Riebalų ir aliejų gamyba ar frakcionavimas ir kakavos sviesto gamyba |
1 mg/kg riebaluose, aliejuje ar kakavos svieste |
|
Baltyminių produktų ir nuriebalintų miltų paruošimas |
10 mg/kg maisto produktuose, turinčiuose baltyminių produktų ar nuriebalintų miltų, 30 mg/kg galutiniam vartotojui parduodamuose sojos produktuose |
|
Nuriebalintų grūdų gemalų paruošimas |
5 mg/kg nuriebalintų grūdų gemaluose |
A.3. Išbraukti A. 3 lentelėje 9 eilutę ir papildyti nauja 9 eilute taip:
Ekstrahentas
|
||
Pavadinimas
|
Likučių koncentracija, ne daugiau kaip |
|
Lietuvių kalba |
Anglų kalba |
|
9. 1,1,1,2 – Tetrafluoretanas |
1,1,1,2 – Tetrafluoroethane |
0,02 mg/kg |
_____________
B priedas (privalomasis)
Tam tikrų konservantų, naudojamų citrusinių vaisių paviršiui apdoroti, kokybinis ir kiekybinis nustatymas citrusinių vaisių ŽIEVELĖJE ir viduje
B.1. B PRIEDAS taikomas citrusinių vaisių žievelei apdoroti naudojamiems konservantams: bifenilui (E 230), ortofenilfenoliui (E 231) ir natrio ortofenilfenoliui (E 232), kurių naudojimo sąlygos ir didžiausias leidžiamas kiekis nurodytas šios higienos normos 9 skyriaus 4 lentelėje 4.1.2 pozicijoje.
B.2. Informaciją apie minėtų konservantų panaudojimą privaloma nurodyti:
a) važtaraščiuose, pakuočių išoriniame paviršiuje, žodžiais: „Apdorota konservantais…..“, ir parašyti konkrečių medžiagų pavadinimus;
b) kiekvienam vartotojui privaloma suteikti teisingą, aiškią informaciją.
B.3. Citrusinių vaisių bandinių atrinkimas konservantų kontrolei
B.3.1. Bandiniai turi būti atrenkami nustatytais metodais, užtikrinančiais visos partijos bandinių tipiškumą.
B.3.2. Reikalavimai atrenkamiems bandiniams nurodyti B.1 ir B.2 lentelėse.
B.1 lentelė. Reikalavimai bandiniams, atrenkamiems iš įpakuoto krovinio (pakavimo dėžių, kartoninių dėžių ir panašios taros)
|
Dėžių skaičius partijoje/siuntoje |
|||
iki 20 |
nuo 21 iki 500 |
nuo 501 iki 1000 |
daugiau kaip 1000 |
|
Minimalus dėžių, iš kurių atrenkami bandiniai, skaičius |
1 |
2 |
3 |
4 |
Vaisių bandinio, paimto iš vienos dėžės, masė (kg) |
2 |
2 |
2 |
2 |
B.2 lentelė. Reikalavimai bandiniams, atrenkamiems iš didelio krovinio
|
Siuntos/partijos masė (kg) |
||
iki 20 |
nuo 21 iki 500 |
daugiau kaip 500 |
|
Vaisių bandinio masė (kg) |
2 |
4 |
8 |
B.3.3. Bandiniai turi būti sudedami į hermetiškas talpyklas, kurias būtina užantspauduoti. Taip įpakuoti bandiniai turi būti kuo skubiau pristatomi į bandymų laboratorijas.
B.4. Kokybinis bifenilo, ortofenilfenolio ir natrio ortofenilfenoliato citrusinių vaisių žievelėje nustatymas
B.4.1. Tikslas ir užduotis
g bifenilo ir 1 miligramui OFF (1 ppm) 1 kilograme citrusinių vaisių žievelių.g bifenilui ir 1 mg ortofenilfenoliui arba natrio ortofenilfenoliatui, tai atitinkamai sudaro ekvivalentą 5 B.4.5 punkte aprašytas metodas leidžia nustatyti bifenilo, ortofenilfenolio (OFF) ir natrio ortofenilfenoliato likučius citrusinių vaisių žievelėje. Šio metodo jautrio riba, išreikšta absoliučiais skaičiais, sudaro apytikriai 5
Kai citrusiniai vaisiai yra apdoroti aukščiau minėtomis medžiagomis, juose likę šių medžiagų kiekiai dažniausiai randami vaisių žievelėje. Todėl jų likučių kokybinis nustatymas visame vaisiuje būtinas tik tuomet, jei jų yra rasta žievelėje.
B.4.2. Nustatymo principas
Ekstraktas ruošiamas iš žievelės rūgščioje terpėje naudojant dichlormetaną. Ekstraktas koncentruojamas ir atskiriamas plonasluoksne chromatografija, naudojant silikagelį. Bifenilo, ortofenilfenolio ar natrio ortofenilfenolio buvimą parodo fluorescensija ir spalvos testai.
B.4.3. Reagentai
4.3.1. Cikloheksanas (analiziškai grynas).
4.3.2. Dichlormetanas (analiziškai grynas).
4.3.3. Vandenilio chloridas, 25% (m/t).
4.3.4. Silikagelis GF 254 „Merc“ firmos ar jam ekvivalentiškas.
4.3.5. 0,5% 2,4,7 – trinitrofluorenono („Fluka“ firmos ar jam ekvivalentiško) (TNF) acetoninis tirpalas.
4.3.6. 0,1% 2,6 – dibrom-benzochinono-4-chlorimido tirpalas etanolyje (laikomas šaldytuve išlieka patvarus iki 1 savaitės).
4.3.7. Koncentruotas amoniako tirpalas.
4.3.8. 1% etaloninis švaraus bifenilo tirpalas cikloheksane.
4.3.9. 1% etaloninis švaraus ortofenilfenolio tirpalas cikloheksane.
B.4.4. Aparatūra
4.4.1. Mikseris.
4.4.2. 250 ml talpos kolba su šlifo kamščiu ir su atvėsinamo atgalinio srauto kondensatoriumi.
4.4.3. Sumažinto slėgio garintuvas.
4.4.4. Mikropipetės.
4.4.5. Plonasluoksnės chromatografijos aparatūra su 20 x 20 cm matmenų plokštelėmis.
4.4.6. UV lempa (254 nm): intensyvumas turi būti toks, kad 5 mg bifenilo dėmelės pasirodymas būtų aiškiai įžiūrimas aparatūra, skirta pulverizuotiems reagentams.
4.4.7. Krosnis.
B.4.5. Nustatymo metodas
B.4.5.1. Mėginio paruošimas ir ekstrakcija
Visi tiriamo bandinio vaisiai perpjaunami pusiau. Kiekvieno perpjauto vaisiaus viena pusė paliekama kiekybiniam bifenilo ir/ar ortofenilfenolio likučių nustatymui. Kitos vaisių pusės naudojamos 80 g mėginiui paruošti. Nuo kiekvienos vaisiaus pusės nulupamos žievelės, susmulkinamos, sumalamos mikseriu ir gauta masė sudedama į 250 ml kolbą. Į kolbą pridedama 1 ml 25% vandenilio chlorido rūgšties ir 100 ml dichlormetano. Šis mišinys 10 min. kaitinamas jam tekant atgaliniu srautu žemyn. Atvėsinus ir kondensatą praplovus su 5 ml dichlormetano, mišinys filtruojamas per gofruotą filtrą. Gautas fitratas supilamas į garintuvą ir pridedama keletas akytųjų granulių. Tirpalas koncentruojamas, esant sumažintam slėgiui, 600C temperatūroje, kol jo tūris bus apie 10 ml. Jei naudojamas besisukantis (rotacinis) garintuvas, kolbą būtina užsandarinti, norint išvengti bifenilo praradimo, kol ant kolbos viršutinės sienelės susiformuoja plonas produkto sluoksnis.
B.4.5.2. Chromatografija
30 gramų silikagelio ir 60 ml vandens supilama į mikserį ir 1 minutę plakama. Gautas mišinys pilamas ant chromatografinių plokštelių ir paskleidžiamas 0,25 mm storio sluoksniu. Tokiu sluoksniu padengtos plokštelės 15 minučių džiovinamos karšto oro srove, o vėliau dedamos į krosnį, kur 30 minučių laikomos 1100C temperatūroje.
Kai plokštelės atvėsta, kiekviena plokštelė dalijama į 2 cm pločio juosteles, dengiamąjį sluoksnį įbrėžiant lygiagrečiomis linijomis iki pat plokštelės paviršiaus. Ant kiekvienos juostelės apie 1,5 cm nuo krašto, lašeliais arti vienas kito užlašinama 50 ml tiriamo ekstrakto. Viena juostelė paliekama kontrolei su 1 ml (tai atitinka 1 mg) etaloninių bifenilo ir ortofenilfenolio tirpalų.
Chromatografinės plokštelės išryškinamos cikloheksano ir dichlormetano mišinyje (25:95) inde, prieš tai išklotame filtravimo popieriumi.
B.4.5.3. Nustatymas ir identifikavimas
Bifenilo ir ortofenilfenolio buvimą rodo dėmių išryškėjimas UV šviesoje (254 nm). Natrio ortofenilfenolis, ekstrahuojamas rūgštinėje terpėje, virsta ortofenilfenoliu, taigi jo buvimas gali nesiskirti nuo ortofenilfenolio buvimo. Jie identifikuojami taip:
a) bifenilas palieka geltoną dėmę, matomą dienos šviesoje, užpurškus TNF tirpalo;
b) ortofenilfenolis palieka mėlyną dėmę, užpurškus 2,6-dibrom-benzochinono-4- 4-chlorimido, ir išryškėja greitai prapūtus karšto oro srove ir palaikius amonio prisotintoje atmosferoje.
B.5. Bifenilo, esančio citrusiniuose vaisiuose, kiekybinis nustatymas
B.5.1. Tikslas ir užduotis
B.5.5 punkte aprašytas metodas taikomas bifenilo likučių citrusiniuose vaisiuose (visame vaisiuje) kiekybiniam nustatymui. Šio metodo tikslumas yra ± 10%, esant bifenilo kiekiui, didesniam kaip 10 mg viename kilograme vaisių (0 ppm).
B.5.2. Nustatymo principas
Po distiliavimo rūgščioje terpėje ir ekstrahavimo cikloheksanu ekstraktas tiriamas plonasluoksnės chromatografijos metodu, naudojant silikagelio plokšteles. Chromatograma išryškinama, bifenilas išplaunamas ir nustatomas spektrofotometriniu būdu, esant 248 nm bangos ilgiui.
B.5.3. Reagentai
5.3.1. Koncentruota sieros rūgštis.
5.3.2. Silikoninio pagrindo emulsija nuo putojimo.
5.3.3. Cikloheksanas (analiziškai grynas).
5.3.4. Heksanas (analiziškai grynas).
5.3.5. Etanolis (analiziškai grynas).
5.3.6. Bevandenis natrio sulfatas.
5.3.7. Silikagelis GF 254 „Merc“ firmos arba jam ekvivalentiškas.
5.3.8. Etaloninis 1% gryno bifenilo tirpalas cikloheksane: praskiesti cikloheksanu šių trijų koncentracijų tirpalams paruošti:
a) 0,6 µg/ml b) 1 g/ml c) 1,4 µg/ml
B.5.4. Aparatūra
5.4.1. Mikseris (1 litro talpos).
5.4.2. 2 l talpos distiliavimo kolba su modifikuotu „Clevenger“ tipo separatoriumi (1 pav.) ir grįžtamuoju kondensatoriumi.
5.4.3. 10 ml matavimo kolba.
5.4.4. 50 ml mikropipetės.
5.4.5. Plonasluoksnės chromatografijos aparatūra su 20 x 20 cm matmenų plokštelėmis.
5.4.6. Krosnis.
5.4.7. Centrifuga su 15 ml kūgio formos mėgintuvėliais.
5.4.8. UV spektrofotometras.
B.5.5. Metodas
B.5.5.1. Mėginio paruošimas ir ekstrakcija
Kiekvieno perpjauto vaisiaus viena pusė paliekama kokybiniam bifenilo, ortofenilfenolio ir natrio ortofenilfenolio likučių nustatymui. Visos kitos pusės sudedamos kartu ir sumalamos malimo mašinėlė arba sumaišomos mikseriu iki homogeninio mišinio gavimo. Iš jo tirti imami mažiausiai du 200 gramų masės mėginiai. Kiekvienas mėginys dedamas į mikserį, pripilama 100 ml vandens ir kelias sekundes plakama nedideliu greičiu. Įpilama vandens tiek, kad mišinio tūris pasiektų tris ketvirtadalius mikserio talpos, o tada mišinys 5 minutes plakamas visu greičiu. Susidariusi tyrė sudedama į 2 l talpos distiliavimo kolbą. Mikseris išplaunamas vandeniu ir supilama į tą pačią kolbą su tyre. (Bendras plakimui ir mikserio plovimui sunaudoto vandens kiekis turi sudaryti 1 l). Į gautą mišinį pridedama 2 ml sieros rūgšties, 1 ml emulsijos nuo putojimo ir keletas akytųjų granulių. Prie kolbos prijungiami separatorius ir grįžtamasis kondensatorius. Į separatorių įpilama distiliuoto vandens tiek, kad būtų užpildyta šoninio grįžtamojo vamzdžio apatinė atšaka, po to įpilama 7 ml cikloheksano. Visa tai distiliuojama apie dvi valandas. Separatoriaus turinys supilamas į 10 ml graduotą kolbą, separatorius praplaunamas su apie 1,5 ml cikloheksano ir supilama į kolbos turinį, viskas praskiedžiama cikloheksanu iki kolbos padalos. Pabaigoje pridedama truputį bevandenio natrio sulfato, mišinys suplakamas.
B.5.5.2. Chromatografija
30 gramų silikagelio ir 60 ml vandens mikseriu plakama 1 minutę. Gautu mišiniu padengiamos 5 chromatografinės plokštelės 0,25 mm storio sluoksniu. Tokiu sluoksniu padengtos plokštelės 15 minučių džiovinamos karšto oro srove, po to sudedamos į krosnį ir 30 minučių laikomos 1100C temperatūroje. Kai jos atvėsta, kiekviena plokštelė dalijama į keturias 4,5 cm pločio juostas, lygiagrečiomis linijomis perrėžiant dengiamąjį sluoksnį ligi pat plokštelės paviršiaus. Ant vienos iš juostelių apie 1,5 cm nuo plokštelės apačios lašeliais arti vienas kito užlašinama 50 ml tiriamo ekstrakto. Ant kiekvienos iš kitų trijų juostelių tokiu būdu užlašinama 50 ml etaloninių a), b) ir c) tirpalų (5.3.8 p.) atitinkamai su 30, 50 ir 70 ml bifenilo.
Jei tiriamos serijos, ant kiekvienos plokštelės nereikia lašinti etaloninių tirpalų, o kalibracinę kreivę galima sudaryti iš vidutinių reikšmių, kurios būtų gautos iš mažiausiai penkių plokštelių, taikant tuos pačius medžiagos kiekius.
B.5.5.3. Chromatogramų ryškinimas ir plovimas
Chromatogramos keliamos heksanu iki 17 cm aukščio induose, prieš tai išklotuose filtravimo popieriumi. Plokštelės išdžiovinamos ore. Sritys, kuriose yra susitelkęs bifenilas, išryškėja UV šviesoje (254 nm) ir pažymimos vienodų plotų stačiakampiais.
Taip paženklintos sritys nedelsiant švariai nugrandomos mentele per visą silikagelio sluoksnio storį. Iš nugrandyto sluoksnio ekstrahuojamas bifenilas. Ekstrakcija atliekama 10 minučių, supurtant, naudojant 10 ml etanolio. Mišinys supilamas į centrifugavimo mėgintuvėlius ir 5 min. centrifuguojamas esant 2500 aps./min. greičiui.
Tuo pačiu būdu gaunamos tokių pačių matmenų mėginio kontrolinės sritys. Jei tiriamos serijos, tokia kontrolės sritis gaunama iš plokštelės nenaudotos juostos; jei atliekami atskiri tyrimai, ji imama iš vienos juostos, turinčios etaloninio tirpalo, susitelkusio bifenilo turinčios srities apačioje.
B.5.5.4. Spektrofotometrinis nustatymas
Supernatanto tirpalas dekantuojamas į spektrofotometrines kiuvetes ir, esant 248 nm bangos ilgiui, nustatoma ekstinkcija, palyginama su kontroliniu ekstraktu iš bifenilo neturinčios chromatografinės srities.
B.5.5.5. Rezultatų apskaičiavimas
Kalibracinė kreivė sudaroma pažymint spektrofotometru gautas ekstinkcijas, kurios atitinka 30, 50 ir 70 mg bifenilo kiekius. Ji leidžia nustatyti mėginiuose esančius bifenilo kiekius (ppm), kuriuos tiesiog nurodo juos atitinkančios mėginių ekstraktų ekstinkcijos.
B.6. Kiekybinis ortofenilfenolio ir natrio ortofenilfenolio citrusiniuose vaisiuose nustatymas
B.6.1. Tikslas ir užduotis
B.6.5 punkte aprašytas metodas leidžia atlikti ortofenilfenolio (OFF) ir natrio ortofenilfenolio likučių citrusiniuose vaisiuose (visame vaisiuje) kiekybinį nustatymą. Šiuo metodu gaunami rezultatai, kurie OFF ir natrio ortofenilfenolio kiekiams esant apie 12 ppm, yra nedideli – vidutiniškai 10 – 20 %.
B.6.2. Nustatymo principas
Po distiliavimo rūgščioje terpėje ir ekstrahavimo di-izopentileteriu išgrynintas ekstraktas veikiamas 4-amino-2,3-dimetil-1-fenil-3-pirazolin-5-onu (=4-amino-atipirinu). Kai išryškėja ryškiai raudona spalva, matuojama spektrofotometriškai, esant 510 nm bangos ilgiui.
B.6.3. Reagentai
B.6.3.1. 70% ortofosfato rūgštis.
B.6.3.2. Silikoninio pagrindo emulsija nuo putojimo.
B.6.3.3. Di-izopentilo eteris (analiziškai grynas).
B.6.3.4. Išgrynintasis cikloheksanas (3 kartus purtant suplakti su 4% natrio hidroksido tirpalu, 3 kartus išplauti distiliuotu vandeniu).
B.6.3.5. 4% natrio hidroksido tirpalas.
B.6.3.6. Buferinis tirpalas, kurio pH yra 10,4: į 2 l talpos matavimo kolbą dėti 6,64 g boro rūgšties, 8 g kalio chlorido ir 93,1 ml 1 N natrio hidroksido tirpalo, viską sumaišyti ir praskiesti distiliuotu vandeniu iki kolbos matavimo padalos.
B.6.3.7. I reagentas: 1,0 g 4-amino-2,3-dimetil-1-fenil-3-pirazolin-5-ono (= 4-aminoatipirino) ištirpinti 100 ml distiliuoto vandens.
B.6.3.8. II reagentas: 2,0 g kalio ferocianido ištirpinti 100 ml distiliuoto vandens. I ir II reagentus būtina laikyti tamsaus stiklo buteliuose, jie išlieka patvarūs apytiksliai 14 dienų.
B.6.3.9. Silikagelis.
B.6.3.10. Etaloninis tirpalas: 10 mg gryno OFF ištirpinti 1 ml 0,1 N natrio hidroksido; praskiesti iki 100 ml 0,2 mol/l natrio borato tirpalu (1 ml = 100 mg), gautą tirpalą skiesti buferiniu tirpalu santykiu 1:10.
B.6.4. Aparatūra
B.6.4.1. Smulkinimo ar malimo mašinėlė.
B.6.4.2. Mikseris.
B.6.4.3. 2 l talpos distiliavimo kolba su modifikuotu „Clevenger“ tipo separatoriumi (1 pav.) ir grįžtamuoju kondensatoriumi.
B.6.4.4. Infraraudonųjų spindulių vonia.
B.6.4.5. 200 ml dalomasis piltuvas.
B.6.4.6. 25 ir 100 ml matavimo cilindrai.
B.6.4.7. 25 ir 100 ml matavimo kolbos.
B.6.4.8. Nuo 1 iki 10 ml pipetės.
B.6.4.9. 0,5 ml matavimo pipetės.
B.6.4.10. Spektrofotometras su 5 cm kiuvetėmis.
B.6.5. Nustatymo metodas
B.6.5.1. Mėginio paruošimas ir ekstrakcija
Visi kontrolei skirto bandinio vaisiai perpjaunami pusiau. Kiekvieno vaisiaus viena pusė paliekama kokybiniam bifenilo, ortofenilfenolio ir natrio ortofenilfenoliato likučių nustatymui. Visos kitos pusės sudedamos kartu ir sumalamos malimo mašinėle ar kitaip susmulkinamos, sumaišomos iki homogeninio mišinio gavimo. Iš jo tyrimui imami mažiausiai du 250 gramų mėginiai ir atliekamas tyrimas.
Kiekvienas mėginys dedamas į mikserį, pripilama 500 ml vandens ir plakama, kol gaunama labai aukštos kokybės homogeninė tyrė, kurioje visai nematyti riebalinių dalelių. Iš gautos tyrės imamas 150 – 300 g mėginys (priklausomai nuo numanomo rasti OFF kiekio) ir supilamas į 1 l talpos distiliavimo kolbą su tokiu vandens kiekiu, kurio užtektų paimtam mišiniui praskiesti iki 500 g. Įpylus 10 ml 70% ortofosfato rūgšties, pridėjus keletą akytųjų granulių ir 0,5 ml emulsijos nuo putojimo, prie kolbos pritvirtinamas separatorius ir grįžtamasis kondensatorius. Į separatorių įpilama 10 ml diizopentileterio ir kolba atsargiai kaitinama infraraudonųjų spindulių vonioje, neleidžiant tyrei užvirti. Po beveik 6 valandas trunkančio distiliavimo separatoriaus turinys supilamas į 200 ml talpos dalomąjį piltuvą, o separatorius ir kondensatorius praplaunami 60 ml cikloheksano, o vėliau 60 ml vandens. Plaunant gauti tirpalai taip pat supilami į dalomąjį piltuvą. Mišinys stipriai purtant suplakamas, o kai atsiskiria dvi fazės, vandeninė fazė pašalinama.
OFF ekstrahavimui organinė fazė su 10 ml 4 % natrio hidroksido smarkiai purtant plakama penkis kartus po tris minutes. Susidarę šarminiai tirpalai neutralizuojami ortofosforo rūgštimi, kol pH bus 9-10, matuojant fenolftaleino popierėliu, ir praskiedžiami distiliuotu vandeniu iki 100 ml. Siekiant išvalyti drumstoką tirpalą, įberiamas žiupsnelis silikagelio. Tada tirpalas supurtomas ir filtruojamas per sausą smulkiagrūdį filtrą. Kai išryškėja spalva, su maksimaliu tikslumu ir preciziškumu, panaudojant OFF kiekius nuo 10 iki 70 mg, pipete paimamas nuo 0,5 iki 10 ml pakartotinis šio tirpalo mėginys priklausomai nuo to, kokius OFF kiekius tikimasi surasti. Mišinys supilamas į 25 ml matavimo kolbą; į ją įpilama 0,5 ml I reagento, 10 ml buferinio tirpalo, o tada 0,5 ml II reagento. Mišinio gaminama iki kalibracinės žymės, skiedžiant buferiniu tirpalu ir smarkiai plakant.
Po 5 minučių spektrofotometru, esant 510 nm bangos ilgiui, nustatoma raudonos spalvos nusidažymo ekstinkcija, lyginant ją su kontroline medžiaga, neturinčia ekstrakto. Spalvos intensyvumas nepradingsta 30 minučių. Įvertinama remiantis kalibracine kreive, kuri yra sudaryta tokiomis pačiomis sąlygomis naudojant etaloninį OFF tirpalą.
PASTABOS:
1. Rekomenduojama kiekvieną spektrofotometrinį tyrimą kartoti 2 kartus su skirtingais neutralizuoto šarminio ekstrakto kiekiais.
2. Jei minėtomis medžiagomis citrusiniai vaisiai neapdoroti, jų tuščiasis bandinys duoda, tiriant šiuo metodu, rezultatą 0 – 5 ppm apelsinams, 0 – 8 ppm citrinoms.
1 pav. Modifikuotas „Clevenger“ tipo seperatorius
______________
C priedas (privalomasis)
Produktai, kurių gamybai EUROPOS SĄJUNGOS (ES) Valstybės narės draudžia vartoti tam tikrų kategorijų maisto priedus
C.1 lentelė. Tradicinių produktų, kurių gamybai ES valstybės narės draudžia vartoti nurodytų kategorijų maisto priedus, sąrašas
Valstybės narės pavadinimas |
Maisto produkto pavadinimas |
Draudžiamos maisto priedų kategorijos |
Vokietija |
Tradicinis Vokietijos alus |
Visos, išskyrus stumiąsias dujas |
Graikija |
„Feta“ |
Visos |
Prancūzija |
Tradicinė Prancūzijos duona |
Visos |
Prancūzija |
Tradiciniai Prancūzijos konservuoti valgomieji trumai |
Visos |
Prancūzija |
Tradicinės Prancūzijos konservuotos sraigės |
Visos |
Prancūzija |
Tradiciniai žąsų ir ančių preservai („confit“) |
Visos |
Austrija |
Tradicinis Austrijos „Bergkäse“ |
Visos, išskyrus konservantus |
Suomija |
Tradicinis Suomijos „Mämmi“ |
Visos, išskyrus konservantus |
Švedija |
Tradiciniai Švedijos ir Suomijos vaisių sirupai |
Dažikliai |
Suomija |
|
|
Danija |
Tradicinis Danijos „Kødboller“ |
Konservantai ir dažikliai |
Danija |
Tradicinis Danijos „Leverpostej“ |
Konservantai (išskyrus sorbo rūgštį) ir dažikliai |
Ispanija |
Tradicinis Ispanijos „Lomo embuchado“ |
Visos, išskyrus konservantus ir antioksidantus |
Italija |
Tradicinis Italijos „Salame cacciatore“ |
Visos, išskyrus konservantus, antioksidantus, aromato stipriklius ir pakavimo dujas |
Italija |
Tradicinis Italijos „Mortadella“ |
Visos, išskyrus konservantus, antioksidantus, rūgštingumo reguliatorius, aromato stipriklius, stabilizatorius ir pakavimo dujas |
Italija |
Tradicinis Italijos „Cotechino e zampone“ |
Visos, išskyrus konservantus, antioksidantus, rūgštingumo reguliatorius, aromato stipriklius, stabilizatorius ir pakavimo dujas |
1.68. Literatūros sąrašą papildau šiomis pozicijomis:
24. Chemijos terminų aiškinamasis žodynas, Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, Vilnius, 1997.
25. Privalomieji termiškai apdoroto geriamojo pieno kokybės reikalavimai, patvirtinti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos 1999 05 20 įsakymu Nr. 210 (Žin., 1999, Nr. 46-1467).
26. Dehidratuoto konservuoto pieno, skirto žmonėms vartoti, techninis reglamentas, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos 2000 06 19 įsakymu Nr. 188 (Žin., 2000, Nr. 52-1514).
27. Privalomieji pieno riebalų produktų kokybės reikalavimai, patvirtinti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos 1999 05 20 įsakymu Nr. 210 (Žin., 1999, Nr. 46-1467).
28. Privalomieji kakavos ir šokolado produktų kokybės reikalavimai, patvirtinti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos 1999 07 01 įsakymu Nr. 288 (Žin., 1999, Nr. 60-1964).“