LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL KAI KURIŲ NAUJŲ MAISTO PRODUKTŲ IR NAUJŲ MAISTO INGREDIENTŲ PATEIKIMO Į RINKĄ REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2003 m. rugsėjo 30 d. Nr. V-575
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574) 9 straipsnio 2 dalies 1 punktu bei vykdydamas Teisės derinimo priemonių 2003 metų plano, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. kovo 5 d. nutarimu Nr. 292 (Žin., 2003, Nr. 25-1019) 3.1.6-T33 priemonę:
1. Tvirtinu Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką reikalavimus (pridedama).
2. Pripažįstu netekusiu galios Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. rugsėjo 26 d. įsakymą Nr. 474 „Dėl Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką reikalavimų patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 98-4377).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
ministro 2003 m. rugsėjo 30 d. įsakymu Nr. V-
575
KAI KURIŲ NAUJŲ MAISTO PRODUKTŲ IR NAUJŲ MAISTO INGREDIENTŲ PATEIKIMO Į RINKĄ REIKALAVIMAI
Įgyvendinami Europos Sąjungos teisės aktai:
2000 m. vasario 22 d. Komisijos sprendimas 2000/195/EB, įteisinantis iš kiaušinio trynio gautų fosfolipidų pateikimą į rinką kaip naujų maisto produktų ar naujų maisto ingredientų pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;
2000 m. vasario 22 d. Komisijos sprendimas 2000/196/EB, uždraudžiantis teikti į rinką Stevia rebaudiana Bertoni augalus ir džiovintus lapus kaip naujus maisto produktus ar naujus maisto ingredientus pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;
2000 m. liepos 24 d. Komisijos sprendimas 2000/500/EB, įteisinantis fitosterolio esteriais praturtinto geltonojo riebalų užtepo pateikimą į rinką kaip naują maisto produktą ar naują maisto ingredientą pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;
2001 m. sausio 30 d. Komisijos sprendimas 2001/122/EB, įteisinantis kepiniams gaminti skirtų dekstrano preparatų, pagamintų iš Leuconostoc mesenteroides, pateikimą į rinką kaip naujų maisto ingredientų pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;
2001 m. rugsėjo 25 d. Komisijos sprendimas 2001/721/EB, įteisinantis trehalozės pateikimą į rinką kaip naują maisto produktą ar naują maisto ingredientą pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;
2001 m. gruodžio 19 d. Komisijos sprendimas 2001/17/EB, atšaukiantis kanarių riešutų (Canarium indicum L.) teikimą į rinką kaip naujų maisto produktų ar naujų maisto ingredientų pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;
2002 m. vasario 15 d. Komisijos sprendimas 2002/150/EB, įteisinantis koaguliuotų bulvių baltymų ir jų hidrolizatų pateikimą į rinką kaip naujų maisto ingredientų pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;
2002 m. gegužės 23 d. Komisijos sprendimas 2001/424/EB, įteisinantis vaisių gaminių, pasterizuotų apdorojant aukštu slėgiu, pateikimą į rinką pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;
2003 m. birželio 5 d. Komisijos sprendimas 2003/426/EB, įteisinantis „noni sulčių“ (Morinda citrifolia L. vaisių sulčių) pateikimą į rinką kaip naują maisto ingredientą pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97;
2003 m. birželio 5 d. Komisijos sprendimas 2003/427/EB, įteisinantis iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagaminto aliejaus su dideliu DHR (dekozaheksaeno rūgštis) pateikimą į rinką kaip naują maisto ingredientą pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (EB) Nr. 258/97.
I. TAIKYMO SRITIS
1. Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką reikalavimai nustato iš kiaušinių trynių gautų fosfolipidų (Komisijos sprendime 2000/195/EB įvardytas pareiškėjas – Belovo, Industrial area 1, 6600 Bastogne, Belgija), fitosterolio esteriais praturtinto geltonojo riebalų užtepo (Komisijos sprendime 2000/500/EB įvardytas pareiškėjas – Unilever (UK) Central Resources Limited, Unilever House, Blackfriars, London, Jungtinė Karalystė), Stevia rebaudiana Bertoni augalo ir džiovintų lapų (Komisijos sprendime 2000/196/EB įvardytas pareiškėjas – prof. J. Geuns, KUL, Augalų fiziologijos laboratorija, Kardinaal Mercierlaan 92, 3001 Heverlee, Belgija), koaguliuotų bulvių baltymų ir jų hidrolizatų (Komisijos sprendime 2002/150/EB įvardytas pareiškėjas – AVEBE ba, Prins Hendrikplein 20, 9641 GK Veendam, Nyderlandai), vaisių gaminių, pasterizuotų apdorojant aukštu slėgiu (Komisijos sprendime 2001/424/EB įvardytas pareiškėjas – Group Danone, 7 rue de Teheran, F-75391 Paris CEDEX 08), trehalozės (Komisijos sprendime 2001/721/EB įvardytas pareiškėjas – Bioresco Ltd Bundesstraße 29, CH-4054 Basel), kanarių riešutų (Canarium indicum L.) (Komisijos sprendime 2001/17/EB įvardytas pareiškėjas – p. Y. Jobert, La Meillade Nr. 65, F-34150 Montpeyroux, atstovaujančio Pacific Nuts Ltd.), kepiniams skirtų dekstrano preparatų, pagamintų iš Leuconostoc mesenteroides (Komisijos sprendime 2001/122/EB įvardytas pareiškėjas – Puracor nv/sa, Industrialaan 25, B-1702 Groot Bijgaarden), „noni sulčių“ (Morinda citrifolia L. vaisių sulčių) (Komisijos sprendime 2003/426/EB įvardytas pareiškėjas – Morinda Inc., 333 W. River Park Drive, Provo, UT 84604, JAV), iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagaminto aliejaus su dideliu DHR (dekozaheksaeno rūgštis) kiekiu (Komisijos sprendime 2003/427/EB įvardytas pareiškėjas – Martek Biosciences Corporation, 6480 Dobbin Road, Kolumbija, Maryland 21045, JAV) kaip naujų maisto produktų ar naujų maisto ingredientų pateikimo į rinką sąlygas.
2. Leidžiama pateikti į Lietuvos Respublikos rinką šiuos naujus maisto produktus ir naujus maisto ingredientus:
II. REIKALAVIMAI FITOSTEROLIO ESTERIAIS PAGERINTAM GELTONAJAM RIEBIAM UŽTEPUI
4. Fitosterolio esteriais pagerintas geltonasis riebus užtepas turi atitikti šiuos reikalavimus:
4.1. fitosterolio jame turi būti ne daugiau kaip 8% m/m (ekvivalentiška 14% m/m fitosterolio esterių);
5. Fitosterolio esteriais pagerintas geltonasis riebus užtepas turi būti ženklinamas Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka kaip margarinas (arba augalinis riebus užtepas) ir papildomai parašoma:
5.4. „Vartojantieji cholesterolio kiekį mažinančius vaistus gali vartoti produktą tik patarus gydytojui“;
III. REIKALAVIMAI KOAGULIUOTIEMS BULVIŲ BALTYMAMS IR JŲ HIDROLIZATAMS
6. Koaguliuotų bulvių baltymų ir jų hidrolizatų specifikacija:
IV. REIKALAVIMAI VAISIŲ GAMINIAMS, PASTERIZUOTIEMS APDOROJANT AUKŠTU SLĖGIU
8. Vaisių gaminiai, pasterizuoti apdorojant aukštu slėgiu, turi atitikti šių reikalavimų 1 priede pateiktą specifikaciją.
9. Vaisių gaminiai, pasterizuoti apdorojant aukštu slėgiu, turi būti ženklinami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka ir papildomai etiketėje greta vaisių gaminio pavadinimo ar bet kokio produkto, kurio gamybai jis pavartojamas, pavadinimo parašomi žodžiai „Pasterizuota apdorojant aukštu slėgiu“.
V. REIKALAVIMAI TREHALOZEI
11. Trehalozės ženklinimas produkto etiketėje
11.1. Pavadinimas „trehalozė“ užrašomas ženklinant ją kaip atskirą produktą ar produkto, turinčio trehalozės, ingredientų sąraše.
VI. REIKALAVIMAI KEPINIAMS, SKIRTIEMS DEKSTRANO PREPARATAMS, PAGAMINTIEMS IŠ LEUCONOSTºC MESENTEROIDES
12. Kepiniams skirti dekstrano preparatai, pagaminti iš Leuconostoc mesenteroides, turi atitikti šių reikalavimų 3 priede pateiktą specifikaciją.
13. Kepiniams skirti dekstrano preparatai, pagaminti iš Leuconostoc mesenteroides, gali sudaryti ne daugiau kaip 5 %. galutinio produkto svorio.
VII. REIKALAVIMAI „NONI SULTIMS“ (MORINDA CITRIFOLIA L. VAISIŲ SULTIMS)
15. „Noni sultys“ (Morinda citrifolia L. vaisių sultys) kaip naujas maisto ingredientas gali būti teikiamos į rinką pasterizuotų vaisių gėrimų gamybai.
VIII. REIKALAVIMAI IŠ JŪROS MIKRODUMBLIŲ SCHIZºCHYTRIUM SP. PAGAMINTAM ALIEJUI SU DIDELIU DHR (DEKOZAHEKSAENO RŪGŠTIS) KIEKIU
17. Iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagamintas aliejus su dideliu DHR (dekozaheksaeno rūgštis) kiekiu turi atitikti šių reikalavimų 4 priede pateiktą specifikaciją.
18. Iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagamintas aliejus su dideliu DHR (dekozaheksaeno rūgštis) kiekiu gali būti vartojamas šių reikalavimų 5 priede išvardytų produktų gamybai nurodytais kiekiais.
19. Iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagamintas aliejus su dideliu DHR (dekozaheksaeno rūgštis) kiekiu turi būti ženklinamas Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka ir papildomai produkto arba jį savo sudėtyje turinčių produktų etiketėje ingredientų sąraše parašomi žodžiai „Didelį DHR kiekį turintis aliejus iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp.“.
______________
Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų
maisto ingredientų pateikimo į rinką
reikalavimų 1 priedas
VAISIŲ GAMINIŲ, PASTERIZUOTŲ APDOROJANT AUKŠTU SLĖGIU, SPECIFIKACIJA
Rodiklis |
Reglamentavimas |
Pastaba |
Vaisių rūšis |
Obuoliai, abrikosai, bananai, gervuogės, mėlynės, vyšnios, kokosai, figos, vynuogės, greipfrutai, mandarinai, mangai, melionai, persikai, kriaušės, ananasai, džiovintos slyvos, avietės, rabarbarai, braškės |
Įprastuose gamybos procesuose naudojami vaisiai |
Vaisių laikymas iki apdorojimo aukštu slėgiu |
Mažiausiai 15 dienų minus 20 ºC temperatūroje |
Vaisių derlius surenkamas ir laikomas laikantis geros žemės ūkio, geros higienos ir geros gamybos praktikos |
Vaisių sudėjimas |
Nuo 40% iki 60% atitirpdytų vaisių |
Vaisiai homogenizuojami ir sudedami su kitais ingredientais |
pH |
3,2-4,2 |
- |
º Brix |
7-42 |
Užtikrinama dedant cukrų |
Aw |
< 0,95 |
Užtikrinama dedant cukrų |
Galutinis laikymas |
Ne daugiau kaip 60 dienų ne aukštesnėje kaip 5 ºC temperatūroje |
Ekvivalentiškas įprastais būdais apdorotų produktų laikymo sąlygoms |
______________
Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų
maisto ingredientų pateikimo į rinką
reikalavimų 2 priedas
TREHALOZĖS SPECIFIKACIJA
2. Trehalozė – neredukuojantysis disacharidas, sudarytas iš dviejų gliukozės liekanų, sujungtų a-1,1-gliukozidine jungtimi. Trehalozė gaunama iš skystoje terpėje apdorojamo krakmolo, taikant kelių stadijų fermentavimo procesą. Prekiaujama produktu, kuris yra dihidrato pavidalu.
Trehalozė
10. Charakteristika
11. Grynumas
11.3. Švinas
11.3.2. Nustatomas taikant atominės absorbcijos metodą, pritaikytą nurodytai koncentracijai. Ėminio dydį ir ruošimo metodą galima pasirinkti pagal FNP 5 „Instrumental methods“ (Food and nutrition paper 5 Rev.2 – Guide to specifications for general notices, general analytical techniques, identification tests, test solutions and other reference materials (JECFA) 1991, 322 p. English – ISBN 02991) aprašytus principus.
12. Analizės metodas
12.1. Principas: trehalozė identifikuojama skysčių chromatografija ir kiekybiškai nustatoma pagal palyginamąjį etaloną, paruoštą iš etaloninės trehalozės.
12.2. Ėminio tirpalo ruošimas: tiksliai pasverti apie 3 g sauso ėminio, supilti jį į 100 ml matavimo kolbą ir įpilti maždaug 80 ml dejonizuoto vandens. Ėminį visiškai ištirpinti ir tirpalą praskiesti dejonizuotu vandeniu iki kolbos žymės. Tirpalą filtruoti per 0,45 mikronų filtrą.
12.3. Etaloninio tirpalo ruošimas: vandenyje ištirpinti tiksliai pasvertą sausos etaloninės trehalozės kiekį, kad būtų gautas žinomos koncentracijos maždaug 30 mg/ml trehalozės tirpalas.
12.4. Aparatūra: skysčių chromatografas su lūžio rodiklio detektoriumi ir integruojančiu registruotuvu.
12.5. Sąlygos:
12.5.1. kolonėlė: Shodex Ionpack KS-801 (Showa Denko Co.) arba lygiavertė, kurios ilgis 300 mm, skersmuo 10 mm;
12.6. Analizės eiga: į chromatografą atskirai išvirkšti vienodus analizuojamo ėminio ir etaloninio ėminio tirpalo tūrius. Užrašyti chromatogramas ir išmatuoti trehalozės atsako smailių plotą.
12.7. Trehalozės kiekį, išreikštą % masės, apskaičiuoti pagal šią formulę:
trehalozės % = 100 x (Ru/Rs) x (Ws/Wu)
čia:
Rs = smailės, atitinkančios trehalozės etaloninį ėminį, plotas;
Ru = smailės, atitinkančios trehalozės analizuojamą ėminį, plotas;
Ws = trehalozės etaloninio ėminio masė, mg;
Wu = sauso analizuojamo ėminio masė, mg.
______________
Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų
maisto ingredientų pateikimo į rinką
reikalavimų 3 priedas
DEKSTRANO PREPARATŲ, PAGAMINTŲ IŠ LEUCONOSTºC MESENTEROIDES, SPECIFIKACIJA
1. Miltelių pavidalo preparato sudėtis
1.1. Angliavandenių – 60%, iš jų:
2. Skysto pavidalo preparato sudėtis
2.1. Angliavandenių – 12%, iš jų:
Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų
maisto ingredientų pateikimo į rinką
reikalavimų 4 priedas
IŠ JŪROS MIKRODUMBLIŲ SCHIZCHYTRIUM SP. PAGAMINTO ALIEJAUS SU DIDELIU DHR (DEKOZAHEKSAENO RŪGŠTIES) KIEKIU SPECIFIKACIJA
Rodiklis |
Kiekis |
Rūgštingumas |
Ne daugiau kaip 0,5 mg KOH/g |
Peroksidų skaičius |
Ne daugiau kaip 5,0 mekv/kg aliejaus |
Drėgmė ir lakiosios medžiagos |
Ne daugiau kaip 0,05% |
Nesumuilinamosios medžiagos |
Ne daugiau kaip 4,5% |
Transriebalų rūgštys |
Ne daugiau kaip 1% |
DHR kiekis |
Ne mažiau kaip 32,0% |
______________
Kai kurių naujų maisto produktų ir naujų
maisto ingredientų pateikimo į rinką
reikalavimų 5 priedas
IŠ JŪROS MIKRODUMBLIŲ SCHIZºCHYTRIUM SP. PAGAMINTO ALIEJAUS SU DIDELIU DHR (DEKOZAHEKSAENO RŪGŠTIS) KIEKIU VARTOJIMAS
Produktų grupės |
Didžiausias leidžiamas DHR kiekis |
Pieno produktai, išskyrus gėrimus pieno pagrindu |
200 mg/100 g arba sūrio produktams – 600 mg/100 g |
Pieniški analogai, išskyrus gėrimus |
200 mg/100 g arba sūrio produktų analogams – 600 mg/100 g 600 mg/100 g |
Tepūs riebalų mišiniai ir užpilai |
500 mg/100 g |
Sausieji pusryčiai grūdų pagrindu Maisto papildai |
Pagal gamintojo rekomendacijas – 200 mg per parą |
Specialios medicininės paskirties maisto produktai |
Pagal individualius asmens, kuriam skiriamas produktas, specialios mitybos poreikius |
Maisto produktai, skirti svorį mažinančioms sumažinto energijos kiekio dietoms |
200 mg/ pakeičiant valgymą |
PASTABA. Visi maisto produktai, kurių sudėtyje yra iš jūros mikrodumblių Schizochytrium sp. pagaminto aliejaus su dideliu DHR kiekiu, turi būti atsparūs oksidacijai, kuri turi būti nustatoma visuotinai pripažintais nacionaliniais ar tarptautiniais tyrimų metodais (pvz., AOAC). |
______________