LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS

 

Į S A K Y M A S

DĖL VAISIŲ IR DARŽOVIŲ MĖGINIŲ PESTICIDŲ LIKUČIAMS NUSTATYTI ATRINKIMO TAISYKLIŲ

 

2001 m. gruodžio 21 d. Nr. 560

Vilnius

 

Vadovaudamasis posėdžio dėl pesticidų likučių augalinės kilmės maisto produktuose monitoringo, įvykusio 2001 08 10 Europos komitete, protokolu:

1. Tvirtinu Vaisių ir daržovių mėginių pesticidų likučiams nustatyti atrinkimo taisykles.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę Valstybinei maisto produktų inspekcijai.

 

 

DIREKTORIUS                                                                                  KAZIMIERAS LUKAUSKAS

______________


PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus

2001 m. gruodžio 21 d. įsakymu Nr. 560

 

VAISIŲ IR DARŽOVIŲ MĖGINIŲ PESTICIDŲ LIKUČIAMS NUSTATYTI ATRINKIMO TAISYKLĖS

 

Vaisių ir daržovių mėginių pesticidų likučiams nustatyti atrinkimo taisyklės (toliau – Taisyklės) taikomos valstybinės kontrolės metu atrenkant vaisių ir daržovių mėginius pesticidų likučių koncentracijoms juose ir jų paviršiuose įvertinti pagal HN 54 „Maisto žaliavos ir maisto produktai. Didžiausios cheminių teršalų koncentracijos ir didžiausi leidžiami užterštumo radioaktyviaisiais izotopais lygiai“ reikalavimus.

Taisyklės suderintos su Komisijos direktyvos 79/700/EEB nuostatomis.

 

I. Bendrosios nuostatos

 

1. Mėginiai turi būti atrenkami šiose taisyklėse nurodytais būdais, kurie užtikrina jų reprezentatyvumą, t. y. atrenkami mėginiai, kurių savybės (rodikliai) atitinka partijos, iš kurios jie buvo atrinkti, savybes (rodiklius).

2. Mėginius atrinkti turi teisę asmenys, turintys įgaliojimą atlikti patikrinimą, turintys raštišką valstybinės kontrolės institucijų vadovo pavedimą patekti į ūkio subjekto patalpas ir tarnybinį pažymėjimą.

3. Taisyklėse vartojamos sąvokos:

partija – kiekis prekių, turinčių vienodas savybes.

taškinis mėginys – prekių kiekis, paimtas iš vienos tikrinamos partijos vietos, skirtas jungtiniam mėginiui sudaryti.

jungtinis mėginys – bendras taškinių mėginių, paimtų iš tos pačios partijos, kiekis.

galutinis mėginys – jungtinis mėginys arba reprezentatyvi jo dalis, gaunama pastarąjį sumažinus.

laboratorinis mėginys – reprezentatyvi galutinio mėginio dalis, skirta laboratoriniams tyrimams.

 

II. Mėginių atrinkimo procedūra

 

4. Mėginiai atrenkami atskirai iš kiekvienos tikrinamos partijos.

5. Paimant ir paruošiant mėginius reikia laikytis atsargumo priemonių, siekiant išvengti bet kokių poveikių, galinčių turėti įtakos pesticidų likučių kiekiams ar kitaip neigiamai paveikti tyrimus, ar padaryti mėginį nereprezentatyvų.

6. Taškinių mėginių atrinkimas:

6.1. taškiniai mėginiai, kiek tik įmanoma, imami iš įvairių partijos vietų; nukrypimai nuo šio reikalavimo turi būti užrašyti Mėginių atrinkimo akte; sugedusios arba pradėjusios gesti prekės mėginiams neimamos;

6.2. bendras taškinių mėginių kiekis turi būti ne mažesnis, negu nurodytas 9 punkte laboratorinio mėginio kiekis;

6.2.1. mėginiai, kiek įmanoma, turėtų būti vienodo dydžio. minimalus taškinių mėginių skaičius nurodytas 1 lentelėje:

 

1 lentelė

Partijos masė, kg

Minimalus taškinių mėginių skaičius

Mažiau kaip 50

3

50–500

5

Daugiau kaip 500

10

 

6.2.2. jei tai šaldytos prekės arba mėginius atrenkančiam asmeniui partijos masė nežinoma ar negali būti pakankamai tiksliai nustatyta, minimalus taškinių mėginių skaičius gali būti kitoks, negu nurodytas 6.3 punkte, ir nustatomas pagal 2 lentelę:

 

2 lentelė

Pakuočių ar vienetų skaičius partijoje

Minimalus atrenkamų pakuočių ar vienetų skaičius

1–25

1

26–100

5

Daugiau kaip 100

10

 

7. Jungtinio mėginio paruošimas:

7.1. jungtinis mėginys gaunamas sudėjus visus taškinius mėginius į vieną ir tinkamai juos sumaišius.

8. Galutinio mėginio paruošimas:

8.1. galutiniu mėginiu gali būti jungtinis mėginys. jeigu jungtinis mėginys per didelis, galutinis mėginys paruošiamas jungtinį mėginį tinkamu būdu sumažinus, pavyzdžiui, jungtinis mėginys padalijamas į keturias dalis, dvi priešingos pagal įstrižainę dalys pašalinamos, likutis sumaišomas ir vėl dalijamas tokiu pat būdu, kol gaunamas reikiamas kiekis. Šio proceso metu atskirų vaisių ar daržovių smulkinti negalima.

9. Laboratorinio mėginio paruošimas:

9.1. iš galutinio mėginio ruošiamas reikiamas laboratorinių mėginių skaičius;

9.2. kiekvieno grybų, valgomųjų trumų, prieskoninių žolių, kaparių laboratorinio mėginio masė turi būti ne mažesnė kaip 0,5 kg;

9.3. kitų vaisių ar daržovių kiekvieno laboratorinio mėginio masė turi būti ne mažesnė kaip 1 kg: mėginyje turi būti ne mažiau kaip dešimt vaisių ar daržovių vienetų, tačiau jei dešimties vienetų masė didesnė kaip 5 kg, laboratoriniame mėginyje jų gali būti penki vienetai.

 

III. Laboratorinių mėginių pakavimas ir pristatymas

 

10. Kiekvienas laboratorinis mėginys patalpinamas į švarią inertišką talpyklą (pakuotę), kuri jį patikimai apsaugo nuo užteršimo ar pažeidimo pristatymo metu.

11. Prie paruošto gabenti mėginio pritvirtinama etiketė, kurioje nurodoma:

– produkto pavadinimas;

– partijos identifikavimo duomenys;

– mėginio masė (vienetų skaičius);

– mėginių paėmimo data;

– būtini atlikti tyrimai;

– prekės savininko (importuotojo) identifikavimo duomenys;

– mėginius ėmusio asmens vardas, pavardė, parašas.

12. Supakuoti mėginiai plombuojami ar antspauduojami paėmimo vietoje taip, kad nepažeidus plombos (antspaudo) būtų neįmanoma atidaryti pakuotės arba nuimti etiketės.

13. Būtina imtis visų atsargumo priemonių, siekiant išvengti bet kokių laboratorinių mėginių sudėties ar savybių pokyčių, galinčių atsirasti gabenimo ir laikymo metu.

14. Kiekviena mėginių atrinkimo procedūra įforminama aktu, kurio forma pateikta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 09 13 nutarimu Nr. 1103 patvirtintoje „Gaminių bandinių paėmimo ir apmokėjimo tvarkoje“ (Žin., 2001, Nr. 80-2792). Gali būti pateikiama bet kokia papildoma informacija, kuri gali būti naudinga tyrėjams.

______________