VALSTYBINĖS SĖKLŲ IR GRŪDŲ TARNYBOS PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS VIRŠININKO
ĮSAKYMAS
DĖL ŪKIO SUBJEKTŲ, KURIE VERČIASI PAŠARŲ VEIKLA, PATVIRTINIMO IR (AR) ĮREGISTRAVIMO TAISYKLIŲ ĮGYVENDINIMO TVARKOS PATVIRTINIMO
2004 m. liepos 29 d. Nr. 1A-168
Vilnius
Vykdydamas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. liepos 14 d. įsakymą Nr. 3D-413 „Dėl Ūkio subjektų, kurie verčiasi pašarų veikla, patvirtinimo ir įregistravimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 113-4247) 2.1 punktą:
1. Tvirtinu Ūkio subjektų, kurie verčiasi pašarų veikla, patvirtinimo ir (ar) įregistravimo taisyklių įgyvendinimo tvarką (pridedama).
2. Pripažįstu netekusiais galios:
2.1. Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2001 m. gruodžio 20 d. įsakymą Nr. 82 „Dėl gamybos ir prekybos leidimų išdavimo“ (Žin., 2001, Nr. 111-4062);
2.2. Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko 2002 m. gegužės 10 d. įsakymą Nr. 32 „Dėl 2001 m. gruodžio 20 d. įsakymo Nr. 82 „Dėl gamybos ir prekybos leidimų išdavimo“ dalinio pakeitimo“ (Žin., 2002, Nr. 48-1882).
PATVIRTINTA
Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos
prie Žemės ūkio ministerijos viršininko
2004 m. liepos 29 d. įsakymu Nr. 1A-168
ŪKIO SUBJEKTŲ, KURIE VERČIASI PAŠARŲ VEIKLA, PATVIRTINIMO IR (AR) ĮREGISTRAVIMO TAISYKLIŲ ĮGYVENDINIMO TVARKA
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Ši tvarka parengta vadovaujantis Lietuvos Respublikos pašarų įstatymo (Žin., 2000, Nr. 34-952; 2004, Nr. 73-2541), Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. liepos 14 d. įsakymo Nr. 3D-413 „Dėl Ūkio subjektų, kurie verčiasi pašarų veikla, patvirtinimo ir įregistravimo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2004, Nr. 113-4247) nuostatomis.
2. Valstybinė sėklų ir grūdų tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Tarnyba) yra įgaliota institucija patvirtinti ir (ar) įregistruoti pašarus gaminančius, laikančius, pakuojančius ir tiekiančius į apyvartą ūkio subjektus.
3. Tarnybos viršininko įsakymu paskirta tarpžinybinė komisija (toliau – komisija) atlieka patikrinimus pašarų gamybos ar tiekimo į apyvartą vietose.
II. DOKUMENTŲ PATEIKIMAS
5. Ūkio subjektas, norintis būti patvirtintas ir (ar) įregistruotas, pateikia Tarnybai šiuos dokumentus:
5.3. dokumentus ir duomenis apie minimalių numatytos veiklos reikalavimų atitikimą:
5.3.3. rizikos veiksnių analizės bei svarbiausių kontrolės taškų sistemą (arba geros gamybos praktikos vadovą);
5.3.4. informaciją apie įmonės pagrindinių gamybinių padalinių personalo bei vidaus kontrolės darbuotojų kvalifikaciją ir atsakomybės už produkcijos kokybę pasiskirstymą;
5.3.5. vidaus kontrolės laboratorinės įrangos aprašymą (ar sutarties su samdomąja laboratorija kopiją), vidaus kontrolės detalųjį planą (jei įmonė turi ISO standarto 9001 sertifikatą – jo kopiją);
5.3.7. informaciją apie pašarinių žaliavų ir pagamintų pašarų laikymo sąlygų atitikimą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro patvirtintų taisyklių reikalavimus;
III. PAŠARŲ VEIKLOS IR PAŠARŲ PRODUKCIJOS RŪŠYS BEI IDENTIFIKAVIMO NUMERIO SUDARYMAS
7. Pašarų veiklos rūšys ir joms suteiktas kodas:
8. Pašarų produkcijos rūšys ir joms suteiktas kodas:
8.1. kombinuotieji pašarai, į kuriuos įdėta premiksų ir (ar) baltymingų pašarinių medžiagų, ir (ar) gyvūninių pašarinių žaliavų, ir (ar) žaliavų, turinčių leistinus kenksmingų (nepageidautinų) medžiagų ir (ar) augalinių priemaišų likučių kiekius – KP;
8.3. baltymingos pašarinės medžiagos ir nebaltyminės azotinės ir (ar) gyvūninės pašarinės žaliavos – BM;
9. Patvirtinto pašarų ūkio subjekto identifikavimo numeris susideda iš:
9.2. raidinių ir skaitmeninių kodų, kuriuos sudaro:
9.2.4. trys skaitmenys, kur:
9.2.4.1. pirmas – trečias skaičiai reiškia patvirtinimo Patvirtintų pašarų gamybos vienetų ir tarpininkų sąraše, o patvirtinus registrą – Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų registre eilės numerį didėjančia tvarka (pvz., ūkio subjektui, gaminančiam ir tiekiančiam į apyvartą kombinuotuosius pašarus, suteikiamas toks identifikavimo numeris: a LT KPG 001. Tai reiškia, kad įmonė yra patvirtinta Lietuvoje, gamina ir tiekia į apyvartą kombinuotuosius pašarus, į kuriuos įdėta premiksų ir (ar) baltymingų pašarinių medžiagų, ir (ar) gyvūninių pašarinių žaliavų, ir (ar) žaliavų, turinčių leistinus kenksmingų (nepageidautinų) medžiagų ir augalinių priemaišų likučių kiekius).
10. Įregistruotam pašarų ūkio subjektui suteikiamas identifikavimo numeris, susidedantis iš:
10.2. raidinių ir skaitmeninių kodų, kuriuos sudaro:
10.2.4. trys skaitmenys, kur:
10.2.4.1. pirmas–trečias skaičiai reiškia įregistravimo Įregistruotų pašarų ūkio subjektų sąraše eilės numerį didėjančia tvarka (pvz., ūkio subjektui, tiekiančiam į apyvartą kombinuotuosius pašarus, suteikiamas identifikavimo numeris r LT KPT 001. Tai reiškia, kad įmonė yra įregistruota Lietuvoje, tiekia į apyvartą kombinuotuosius pašarus, į kuriuos įdėta premiksų ir (ar) baltymingų pašarinių medžiagų, ir (ar) gyvūninių pašarinių žaliavų, ir (ar) žaliavų, turinčių leistinus kenksmingų (nepageidautinų) medžiagų ir augalinių priemaišų likučių kiekius).
IV. TEISINIS PAGRINDIMAS
V. PRAŠYMO IR KITŲ DOKUMENTŲ PATEIKIMAS BEI TIKRINIMAS
12. Ūkio subjektai, norintys būti patvirtinti ir įtraukti į Patvirtintų pašarų gamybos vienetų ir tarpininkų sąrašą, o patvirtinus registrą – Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų registrą ir (ar) į Įregistruotų pašarų ūkio subjektų sąrašą, pateikia prašymą pagal šios tvarkos priedą bei dokumentus, nurodytus šios tvarkos 5 punkte.
14. Tarnyba tikrina prašyme pateiktą informaciją ir dokumentus, nurodytus 5 punkte. Išnagrinėjus ir nustačius, kad pateiktuose dokumentuose aprašyta gamybos technologija, apskaita, savikontrolė, rizikos veiksniai ir laikymo sąlygos atitinka minimalius reikalavimus, keliamus pašarų gamybos vienetams ir tarpininkams; Tarnybos viršininko įsakymu paskirtas tarpžinybinės komisijos pirmininkas planuoja tikrinimą vietoje.
15. Tarnyba pateiktus dokumentus tikrina ne ilgiau kaip 1 mėnesį nuo jų įregistravimo žurnale dienos.
16. Jei patvirtinus ir (ar) įregistravus ūkio subjektą, dėl taikomos naujos modernios technologijos ar kitų esminių gamybos, pakavimo, tiekimo į apyvartą pakeitimų pasikeičia reikšminga informacija, nurodyta prašyme ir pateiktuose dokumentuose, ūkio subjektas nedelsdamas turi informuoti Tarnybą, atsiųsdamas laisvos formos pažymą, o jei reikia – ir papildomus dokumentus.
Nurodytą informaciją Tarnyba įvertina ne ilgiau kaip per 1 mėnesį, o komisijos pirmininkas priima sprendimą dėl tikrinimo vietoje.
VI. TIKRINIMAS GAMYBOS IR (AR) TIEKIMO Į APYVARTĄ VIETOJE
17. Komisija tikrinimo rezultatus fiksuoja Tarnybos viršininko įsakymu patvirtintame klausimyne ir išvadas surašo tikrinimo akte.
18. Komisija, nustačiusi trūkumus, su ūkio subjektu suderina terminus jiems pašalinti. Ūkio subjektas pašalinęs trūkumus, praneša Tarnybai raštu.
22. Komisijos posėdyje priimami sprendimai dėl pasiūlymo Tarnybos viršininkui įtraukti pašarų gamybos vienetą ar tarpininką į Patvirtintų pašarų gamybos vienetų ir tarpininkų sąrašą, o patvirtinus registrą – Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų registrą ir (ar) Įregistruotų pašarų ūkio subjektų sąrašą.
23. Tarnybos viršininkas įsakymu tvirtina ir (ar) įregistruoja pašarų ūkio subjektus, kurie gamina, laiko, pakuoja (vynioja) ir tiekia į apyvartą pagal prašyme nurodytas veiklos bei pašarų produkcijos rūšis. Įsakymas skelbiamas „Valstybės žinių“ priede „Informaciniai pranešimai“.
24. Patvirtintas ūkio subjektas įtraukiamas į Patvirtintų pašarų gamybos vienetų ir tarpininkų sąrašą, o patvirtinus registrą – į Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų registrą, įregistruotas – į Įregistruotų pašarų ūkio subjektų sąrašą.
25. Patvirtintam ir (ar) įregistruotam pašarų ūkio subjektui Tarnyba išduoda leidimą (filialams – leidimo kopijas) kartu su Tarnybos viršininko įsakymo, kuris patvirtina, kad ūkio subjektas atitinka teisės aktais nustatytus reikalavimus ir jam leidžiama gaminti, laikyti, pakuoti (vynioti) ar tiekti į apyvartą pašarus, kopija.
VII. ŪKIO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR (AR) ĮREGISTRAVIMO GALIOJIMO PANAIKINIMAS BEI PAPILDYMAS
27. Pagal Lietuvos Respublikos pašarų įstatymą (Žin., 2000, Nr. 34-952; 2004, Nr. 73-2541) pašarų kokybės valstybinę kontrolę atlieka Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kuri gali laikinai sustabdyti ar uždrausti nesaugių pašarų gamybą, laikymą, pakavimą (vyniojimą), naudojimą ir (ar) tiekimą į apyvartą.
28. Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, tikrinimo metu nustačiusi nesaugių pašarų gamybą ir (ar) tiekimą į apyvartą, kai gaminant pašarus naudojamos draudžiamos medžiagos ir (ar) pašarinės žaliavos ar kai pašaruose esančių kenksmingų (nepageidautinų) medžiagų, produktų, augalinių priemaišų, pesticidų ar pašarų priedų kiekiai viršija leistinus jų likučius ar nustatytas normas, apie tai ne vėliau kaip per 3 darbo dienas raštu informuoja Tarnybą ir pateikia tai įrodančius dokumentus bei siūlymą dėl ūkio subjekto išregistravimo iš Patvirtintų pašarų gamybos vienetų ir tarpininkų sąrašo, patvirtinus registrą – iš Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų registro, o įregistruoto – iš Įregistruotų pašarų ūkio subjektų sąrašo.
29. Komisijos pirmininkas, gavęs dokumentus iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, nustato posėdžio datą, laiką, o prireikus organizuoja pakartotinį patikrinimą.
30. Komisija sprendimą teikti siūlymą Tarnybos viršininkui dėl ūkio subjekto išregistravimo iš Patvirtintų pašarų gamybos vienetų ir tarpininkų sąrašo, patvirtinus registrą – iš Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų registro, o įregistruoto – iš Įregistruotų pašarų ūkio subjektų sąrašo, pateikia ne vėliau kaip per 5 darbo dienas.
32. Tarnybos viršininkas įsakymu tvirtina ūkio subjekto išregistravimą iš Patvirtintų pašarų gamybos vienetų ir tarpininkų sąrašo, patvirtinus registrą – iš Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų registro, o įregistruoto – iš Įregistruotų pašarų ūkio subjektų sąrašo. Ūkio subjektas privalo grąžinti leidimo originalą ir kopijas Tarnybai per 3 darbo dienas nuo įsakymo gavimo datos. Įsakymas skelbiamas „Valstybės žinių“ priede „Informaciniai pranešimai“.
33. Ūkio subjektas iš Patvirtintų pašarų gamybos vienetų ir tarpininkų sąrašo, patvirtinus registrą – iš Lietuvos Respublikos patvirtintų pašarų ūkio subjektų registro, o įregistruotas – iš Įregistruotų pašarų ūkio subjektų sąrašo gali būti išbrauktas, jei nutraukia savo veiklą arba įrodoma, kad jis nebevykdo būtinų jo veiklai taikytinų sąlygų ir nesilaiko minimalių reikalavimų.
34. Įsakymas dėl ūkio subjekto patvirtinimo ar įregistravimo keičiamas ūkio subjektui į veiklą, dėl kurios jis buvo patvirtintas ar įregistruotas, įtraukus naują pašarų produkcijos ar veiklos rūšį.
36. Leidimo turėtojas, praradęs leidimą, turi ne vėliau kaip per 3 darbo dienas raštu pranešti Tarnybai. Tarnybos viršininko įsakymu leidimo turėtojui išduodamas leidimo dublikatas.
VIII. MOKESTIS UŽ PAŠARŲ ŪKIO SUBJEKTŲ PATVIRTINIMO IR (AR) ĮREGISTRAVIMO BEI LEIDIMŲ IŠDAVIMO PROCEDŪRAS
38. Už pašarų ūkio subjektų patvirtinimo ir (ar) įregistravimo procedūras imamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyto dydžio rinkliavos mokestis.
39. Valstybės rinkliavos mokestis už ūkio subjektų patvirtinimą ir (ar) įregistravimą diferencijuojamas priklausomai nuo veiklos ir pašarų produkcijos rūšių.
Ūkio subjektų, kurie verčiasi pašarų veikla,
patvirtinimo ir (ar) įregistravimo
taisyklių įgyvendinimo tvarkos priedas
________________________________________________________________________________
(fizinio arba juridinio asmens, kuris verčiasi pašarų veikla, vardas, pavardė arba teisinė forma ir pavadinimas)
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
(fizinio asmens kodas arba juridinio asmens kodas, adresas, telefono Nr., fakso Nr., el. pašto adresas)
Valstybinei sėklų ir grūdų tarnybai
prie Žemės ūkio ministerijos
PRAŠYMAS
______________
(data)
1. Pašarų veiklos rūšys ir kodai: ______________________________________________________
2. Pašarų produkcijos rūšys ir kodai: ___________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
3. Pašarų gamybos vienetai: _________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
4. Tarpininkai: ____________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
5. Gamybos vieta: _________________________________________________________________
6. Laikymo vieta: _________________________________________________________________
7. Tiekimo į apyvartą vieta: __________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
8. Didmeninė ir (ar) mažmeninė (stacionari ir/ar išvežiojamoji) prekyba: _______________________
________________________________________________________________________________
9. Veiklos pradžia: ________________________________________________________________
10. Duomenys apie vykdytoją: vardas, pavardė, telefono Nr., el. pašto adresas _________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
PRIDEDAMA: lapų skaičius
1. Ūkio subjekto įregistravimo (steigimo) pažymėjimo kopija.................... …………………………....
2. Gamybinių pastatų bei įrangos projekto kopija....……………………………..................................
3. Technologinio proceso schema ir gamybos organizavimo tvarka………………………......
4. Rizikos veiksnių analizė bei svarbiausių kontrolės taškų sistema (arba geros gamybos praktikos vadovas)............................................................................................................... ……………………………….
5. Informacija apie įmonės pagrindinių gamybinių padalinių personalo bei vidaus kontrolės darbuotojų kvalifikaciją ir atsakomybės už produkcijos kokybę pasiskirstymą................................................. …………………...
6. Vidaus kontrolės laboratorinės įrangos aprašymas (ar sutarties su samdomąja laboratorija kopija), vidaus kontrolės detalusis planas (jei įmonė turi ISO standarto 9001 sertifikatą – jo kopija)...........................................
7. Informacija apie pašarų produkcijos ir kokybės apskaitą...... ……………………………………….
8. Informacija apie pašarinių žaliavų ir pagamintų pašarų laikymo sąlygų atitikimą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro patvirtintų taisyklių reikalavimus..............................................................................................
9. Ūkio subjekto nustatyta pretenzijų priėmimo ir jų nagrinėjimo tvarka………………………….......
Gaminu □, noriu gaminti □, pakuoju □, laikau □, tiekiu į apyvartą □ pašarus, naudoju pašarų gamyboje gyvūninės kilmės pašarines žaliavas □ (pažymėti □ čia ir 2, 4, 6, 8 skiltyse).
1 lentelė
Pašarų priedai |
|
Premiksai |
|
Kombinuotieji pašarai |
|
Gyvūninės kilmės pašarinės žaliavos |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Atrajotojams |
|
Atrajotojams |
|
Atrajotojams |
|
Žuvų miltai |
|
Galvijų prieaugliui |
|
Galvijų prieaugliui |
|
Galvijų prieaugliui |
|
Mėsos miltai |
|
Kiaulėms |
|
Kiaulėms |
|
Kiaulėms |
|
Mėsos kaulų miltai |
|
Paukščiams |
|
Paukščiams |
|
Paukščiams |
|
Kraujo miltai |
|
Arkliams |
|
Arkliams |
|
Arkliams |
|
Šerių miltai |
|
Kailiniams žvėreliams |
|
Kailiniams žvėreliams |
|
Kailiniams žvėreliams |
|
Plunksnų miltai |
|
Naminiams gyvūnėliams |
|
Naminiams gyvūnėliams |
|
Naminiams gyvūnėliams |
|
Dikalcio fosfato miltai |
|
Žuvims |
|
Žuvims |
|
Žuvims |
|
Kiti |
|
Kiti |
|
Kiti |
|
Kiti |
|
|
|
Gaminu ÿ, noriu gaminti ÿ, pakuoju ÿ, laikau ÿ, tiekiu į apyvartą ÿ pašarus, (pažymėti ÿ čia ir 3, 5, 7 skiltyse).
2 lentelė
Pašarų priedų grupės |
Pašarų priedai |
|
Premiksai |
|
Kombinuotieji pašarai |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Antibiotikai |
|
|
|
|
|
|
Kokcidiostatikai ir kitos vaistinės medžiagos |
|
|
|
|
|
|
Augimo stimuliatoriai |
|
|
|
|
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Vitaminai, provitaminai bei chemiškai aiškiai apibrėžtos panašaus poveikio medžiagos: visos grupės priedai, su vitaminu A ir D |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikroelementai: visos grupės pašarų priedai, su Cu ir Se |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fermentai |
|
|
|
|
|
|
Mikroorganizmai |
|
|
|
|
|
|
Karotinoidai ir ksantofilai |
|
|
|
|
|
|
Antioksidacinio poveikio medžiagos |
|
|
|
|
|
|
ir (ar) baltymingos pašarinės medžiagos ir nebaltymingos azotinės žaliavos
3 lentelė
Pašarų priedų grupės |
Pašarų priedai |
|
Premiksai |
|
Kombinuotieji pašarai |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Baltymingos medžiagos, gautos iš bakterijoms priklausančių mikroorganizmų, mielių, jūros dumblių, žemesniųjų grupių grybų |
|
|
|
|
|
|
Bendri produktai, gauti gaminant amino – rūgštis fermentavimo būdu |
|
|
|
|
|
|
Amino rūgštys ir jų druskos |
|
|
|
|
|
|
Amino rūgščių hidroksilo analogai |
|
|
|
|
|
|
Gaminu □, noriu gaminti □, pakuoju □, laikau □, tiekiu į apyvartą □ pašarus, (pažymėti □ čia ir 3, 5, 7 skiltyse).
4 lentelė
Pašarų priedų grupės |
Premiksai |
|
Pašarų papildai |
|
Visaverčiai pašarai |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Vitaminai, provitaminai bei chemiškai aiškiai apibrėžtos panašaus poveikio medžiagos: visos grupės priedai, su vitaminu A ir D |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikroelementai: visos grupės pašarų priedai, su Cu ir Se |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fermentai |
|
|
|
|
|
|
Mikroorganizmai |
|
|
|
|
|
|
Karotinoidai ir ksantofilai |
|
|
|
|
|
|
Antioksidacinio poveikio medžiagos |
|
|
|
|
|
|
Pildo tik pašarų gamintojai
|
Pašarus apdoroju šiais pašarų gamybos būdais (žymėti i 4 skiltyje)
5 lentelė
Apdorojimo būdas |
Apdorojimo būdo apibrėžimas |
Apdorojimo rezultatas (terminas) |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
Koncentravimas |
Atskiros sudėtinės dalies padidinimas, pašalinant vandenį ar kitas nereikalingas sudėtines dalis |
Koncentruota |
|
Nulukštenimas |
Grūdų, sėklų, vaisių, riešutų ir kitų išorinio sluoksnio dalinis ar visiškas pašalinimas |
Nulukštenta |
|
Džiovinimas |
Dirbtiniu ar natūraliu būdu atliekama dehidratacija |
Išdžiovinta, sausa (saulėje ar dirbtiniu būdu) |
|
Ekstrahavimas |
Riebalų ar aliejų išskyrimas tam tikrais organiniais tirpikliais, taip pat cukraus ar kitų vandenyje tirpių sudėtinių dalių išskyrimas vandeniniais tirpikliais, siekiant, kad gautame produkte neliktų tirpiklio likučių |
Ekstrahuota. Rupiniai, kai apdorojami aliejaus turintys produktai; melasa, vaisių masė, kai apdorojami cukraus ar kitų vandenyje tirpių medžiagų turintys produktai
|
|
Ekstrudavimas |
Medžiagos aukštu slėgiu išspaudimas ar išstūmimas per skylutes ar plyšelius |
Ekstruduota |
|
Dribsnių gaminimas |
Sudrėkinto ir karščiu apdoroto produkto išvolavimas |
Dribsniai |
|
Miltų malimas |
Fizinis grūdų perdirbimas smulkinant dalelėmis ir atskiriant jas frakcijomis (miltai, sėlenos ir pamiltės) |
Miltai, sėlenos |
|
Kaitinimas |
Bendrasis terminas, apibūdinantis daugelį atitinkamomis sąlygomis karščiu vykdomų operacijų, siekiant padidinti medžiagų virškinamumą ar pakeisti jų struktūrą |
Kepinta, garinta, šutinta |
|
Hidrogenizavimas |
Aliejų ir riebalų apdorojimas, siekiant geresnio jų tirpumo |
Sukietinta |
|
Hidrolizavimas |
Suskaldymas į smulkesnius cheminius junginius, naudojant tam tikrus apdorojimo vandeniu, rūgštimis arba šarmais metodus |
Hidrolizuota |
|
Presavimas (išgarinimas ar išspaudimas) |
Riebalų ir aliejaus pašalinimas mechaninio ekstrahavimo būdu (srieginio ar kitokio tipo spaustuvu), pakaitinant arba nepakaitinant, iš aliejingų ar riebalingų medžiagų arba iš vaisių ar kitų augalininkystės produktų sulčių |
Apdorojimas ekspeleriu (išspaudos, kai apdorojamos aliejingos ar riebalingos medžiagos; vaisių minkštimas, obuolių išspaudos, kai apdorojami vaisiai) |
|
Granuliavimas |
Produkto suspaudimas į kompaktišką formą turintį gaminį |
Granulės |
|
Želatinizavimas |
Krakmolo savybių pakeitimas, siekiant pagerinti jo brinkimo šaltame vandenyje savybes |
Želatinizuota |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
Rafinavimas |
Priemaišų pašalinimas iš cukraus, aliejaus ir kitų natūralių medžiagų, apdorojant jas cheminiais ar fiziniais metodais |
Rafinuota |
|
Šlapias malimas |
Mechaninis grūdo sudedamųjų dalių atskyrimas, kartais po to, kai jie sudrėkinami vandeniu ir kai krakmolui išskirti naudojamas ar nenaudojamas sieros dioksidas |
Gemalai, glitimas, krak-molas |
|
Smulkinimas |
Mechaninis grūdų ar kitų pašarinių žaliavų susmulkinimas į reikiamo dydžio daleles |
Smulkinta, trupiniai |
|
Išcukrinimas |
Visiškas ar dalinis monosacharidų ir disacharidų cheminėmis ar fizinėmis priemonėmis pašalinimas iš melasos ar kitų medžiagų, kuriose esama cukraus |
Becukriai |
|
Įsipareigoju pranešti apie pašarų gamybos ir (ar) laikymo ir (ar) tiekimo į apyvartą pakeitimus.
Patvirtinu, kad mano įmonė atitinka minimalius reikalavimus.
_______________________ ____________________ ___________________
(pareigos) (parašas) (vardas ir pavardė)
A. V.