LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

Į S A K Y M A S

DĖL GREITAI GENDANČIŲ MAISTO PRODUKTŲ LAIKYMO TAISYKLIŲ TVIRTINIMO

 

1998 m. lapkričio 27 d. Nr. 695

Vilnius

 

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 01 29 nutarimą Nr. 112 „Dėl rinkos prekių (paslaugų) kokybės priežiūros priemonių“,

ĮSAKAU:

1. Patvirtinti Greitai gendančių maisto produktų laikymo taisykles (pridedama).

2. Nustatyti, kad Greitai gendančių maisto produktų laikymo taisyklės įsigalioja 1999 01 01.

3. Valstybinei higienos inspekcijai kontroliuoti Greitai gendančių maisto produktų laikymo taisyklių laikymąsi.

4. Įsakymo vykdymą kontroliuoti viceministrui V. Kriauzai.

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS Ministras                                    Mindaugas Stankevičius

______________


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos

apsaugos ministro 1997 11 27

įsakymu Nr. 695

 

GREITAI GENDANČIŲ MAISTO PRODUKTŲ LAIKYMO TAISYKLĖS

 

1. Taisyklės privalomos visiems fiziniams ir juridiniams asmenims, gaminantiems, gabenantiems, įvežantiems į Lietuvą, laikantiems ir prekiaujantiems greitai gendančiais maisto produktais.

2. Šios taisyklės reglamentuoja greitai gendančių maisto produktų nekenksmingumą sveikatai.

3. Greitai gendantys maisto produktai (toliau – maisto produktai) – tai švieži, atvėsinti, šaldyti arba sušaldyti maisto produktai, kuriems laikyti ir gabenti reikalinga tam tikra temperatūra, kurioje jie išlieka saugūs ir atitinka teisės norminių aktų reikalavimus.

4. Maisto produktai turi būti laikomi ir gabenami Lietuvos higienos normoje HN 15: 1998 „Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai“ nustatytomis higienos sąlygomis.

5. Greitai gendančių maisto produktų laikymo ir gabenimo temperatūra ne aukštesnė kaip:

 

Pasterizuotas pienas

60C

 

 

Pienas (žalias arba termiškai apdorotas) cisternose

40C *

 

 

Pieno produktai (išskyrus pieno miltelius, kazeiną, pieno konservus…,

60C (40C*)

kurie laikomi ir gabenami gamintojo nurodytoje temperatūroje)

 

 

 

Šviežia atšaldyta mėsa, išskyrus triušieną, smulkią žvėrieną, paukštieną

70C

ir jų pusgaminius

 

 

 

Atšaldyta paukštiena ir jos pusgaminiai

40C

 

 

Atšaldyta triušiena, smulki žvėriena

40C

 

 

Subproduktai ir jų pusgaminiai

30C

 

 

Malta mėsa ir jos pusgaminiai

20C

 

 

Kiaušinių gaminiai

40C

 

 

Sviestas

60C

 

 

Lydyti taukai ar lajus (laikomi ne ilgiau kaip 24 val., jei jie lydyti

70C

žemesnėje kaip 700C temperatūroje, arba ne ilgiau kaip 48 val.,

 

jei jie lydyti 700C ir aukštesnėje temperatūroje ir turi 10%

 

arba daugiau drėgmės)

 

 

 

Šaldyta žvėriena, paukštiena ir jų subproduktai

Minus 120C

 

 

Šaldyta mėsa, malta mėsa, žuvys ir jų pusgaminiai, moliuskai, vėžiagyviai

Minus 180C

 

 

Šaldyti mėsos subproduktai

Minus 180C

 

 

Sušaldyti lydyti taukai ir lajus

Minus 180C

 

 

Konditerijos gaminiai su sviestiniu, plikytu ir varškės kremais;

60C

vaisiniais pusgaminiais ar saldžiaisiais drebučiais

 

 

 

Kiti neišvardyti maisto produktai

Gamintojo nurodyta

 

temperatūra

 

PASTABA. Pakuojant ir kraunant leidžiami trumpalaikiai temperatūros svyravimai ne daugiau kaip 30C.

6. Taisyklės parengtos vadovaujantis Europos Tarybos direktyvomis: 92/46/EEB dėl žalio ir pasterizuoto pieno bei pieno produktų gamybos ir prekybos taisyklių; 64/433/EEB dėl sveikatos problemų, darančių įtaką prekybai šviežia mėsa; 77/99/EEB dėl sveikatos problemų, darančių įtaką prekybai mėsos produktais; 92/116/EEB papildanti 71/118/EEB dėl sveikatos problemų, darančių įtaką prekybai šviežia paukštiena; 91/493/EEB dėl sveikatos problemų, darančių įtaką prekybai žuvies produktais; 91/45/EEB dėl sveikatos problemų, susijusių su žvėrių medžiojimu ir jų pardavimu; 94/65/EEB dėl reikalavimų, susijusių su maltos mėsos ir mėsos gaminių gamyba ir laikymo sąlygomis; 89/108/EEB dėl valstybių narių įstatymų, susijusių su greitai užšaldytu maistu, skirtu žmonių mitybai, apibendrinimo; 91/495/EEB dėl žmonių ir gyvulių sveikatos problemų, susijusių su triušienos ir naminių gyvulių mėsos gamyba ir prekyba; Maisto kodekso komisijos Tarptautiniai veiksenos nuostatai: CAC/RCP 9-1976 tarptautiniai veiksenos nuostatai dėl šviežių žuvų, CAC/RCP 8-1997 tarptautiniai veiksenos nuostatai dėl greitai sušaldytų maisto produktų perdirbimo ir tvarkymo; HN 15: 1998 „Maisto higiena. Bendrieji reikalavimai“; Jungtinių Tautų Organizacijos susitarimas dėl greitai gendančių maisto produktų tarptautinių pervežimų bei specialių transporto priemonių.

______________

 

 



* Gabenant maisto produktus tarptautiniais maršrutais.