LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

 

Į S A K Y M A S

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 1999 M. BIRŽELIO 29 D. ĮSAKYMO NR. 287 „DĖL ŽALIO PIENO PIRMINIŲ KOKYBĖS RODIKLIŲ ĮVERTINIMO INSTRUKCIJOS PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2005 m. sausio 13 d. Nr. 3D-21

Vilnius

 

 

Pakeičiu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 1999 m. birželio 29 d. įsakymą Nr. 287 „Dėl žalio pieno pirminių kokybės rodiklių įvertinimo instrukcijos patvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 60-1963):

1. Išdėstau preambulę taip:

„Siekdama užtikrinti tikslesnį žalio pieno kokybės įvertinimą jo pirkimo (pristatymo) vietose bei Pieno supirkimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. gegužės 9 d. įsakymu Nr. 146 (Žin., 2001, Nr. 40-1406; 2003, Nr. 60-2739), įgyvendinimą,“.

2. Nurodytuoju įsakymu patvirtintoje Žalio pieno pirminių kokybės rodiklių įvertinimo instrukcijoje:

2.1. išbraukiu pratarmę;

2.2. išdėstau skyrių „Pieno tankio nustatymas“ taip:

 

PIENO TANKIO NUSTATYMAS

1. Taikymo sritis

Šis metodas taikomas 5 °C–25 °C temperatūros žalio pieno tankiui nustatyti.

2. Terminas ir jo apibrėžtis

Pieno tankis yra 20 °C temperatūros pieno tam tikro tūrio masės santykis su 20 °C temperatūros vandens tokio paties tūrio mase.

3. Metodo esmė

Tankis nustatomas į 20 °C temperatūros pieną įmerkiant areometrą. Areometrui nusistovėjus, užfiksuojamas jo skalės ir mėginio paviršiaus lietimosi taškas. Šis skalės rodmuo ir yra pieno tankis. Jei pieno temperatūra yra didesnė arba mažesnė nei 20 °C, tai tankis perskaičiuojamas pagal šioje metodikoje pateiktas formules arba lenteles.

4. Įranga

Naudojama įprastinė ir toliau išvardyta laboratorinė įranga:

4.1. areometras su graduota skale nuo 1025 kg/m3 iki 1035 kg/m3, skalės padalos vertė 0,5 kg/m3;

4.2. matavimo cilindras 31, 39 arba 50 mm skersmens ir 215, 265 arba 415 mm aukščio;

4.3. spiritinis termometras, kurio matavimo diapazonas nuo 0 iki 50 °C, skalės padalos vertė 1,0 °C;

4.4. elektroninis termometras, kurio matavimo diapazonas nuo 0 iki 50 °C, skalės padalos vertė 1,0 °C;

4.5. vandens vonia, kurioje palaikoma 40 °C ± 1 °C temperatūra;

4.6. vandens vonia, kurioje palaikoma 20 °C ± 1 °C temperatūra;

4.7. maišyklė;

4.8. sekundmatis.

5. Mėginio ėmimas

Mėginiai imami vadovaujantis LST EN ISO 707:1999 + P:2003 Pienas ir pieno produktai. Mėginių ėmimo taisyklės.

Mėginiai laikomi taip, kad nepakistų jų sudėtis.

6. Mėginio paruošimas

6.1. esant 20 °C pieno temperatūrai:

6.1.1. mėginys atidžiai išmaišomas mėginio indą pavartant ir įstatomas į vandens vonią (4.5). Kai mėginio temperatūra pasiekia 40 °C, jis palaikomas vonioje dar 5 min. Po to antrojoje vonioje (4.6) mėginys atvėsinamas iki 20 °C temperatūros;

6.1.2. po pieno mechaninio apdorojimo (melžiant arba jį leidžiant per vamzdyną) tankis matuojamas tik po dviejų valandų;

6.1.3. areometras, termometras ir matavimo cilindras turi būti išplauti plovimo tirpalais, perplauti distiliuotu vandeniu ir išdžiovinti;

6.1.4. atliekant serijinius matavimus, matavimo cilindras gali būti praplaunamas tiriamojo pieno mėginiu;

6.1.5. paruošus areometrą matavimui, jo matuojamosios dalies negalima liesti rankomis. Areometras imamas už viršutinės dalies, kurioje nėra skalės. Paruošti areometrai ir termometrai laikomi cilindruose, uždengtuose stiklu arba polietileno plėvele;

6.2. esant kitokiai nei 20 °C pieno temperatūrai:

6.2.1. mėginys atidžiai išmaišomas mėginio indą vis pavartant;

6.2.2. kiti mėginio paruošimo etapai atliekami tokia pačia tvarka, kaip nurodyta 6.1.2–6.1.5 punktuose.

7. Metodika

7.1. tiriamasis mėginys

250 ml ar 500 ml tiriamojo pieno mėginio atsargiai supilama į matavimo cilindrą. Kad pilant nesusidarytų putų, matavimo cilindras palenkiamas. Jeigu putų nepavyksta išvengti, jos nugriebiamos maišykle.

7.2. nustatymas

7.2.1. matavimo cilindras su tiriamuoju pieno mėginiu (7.1) statomas ant horizontalaus paviršiaus. Išmatuojama tiriamojo mėginio temperatūra (t1). Termometro (4.3, 4.4.) rodmuo nustatomas ne anksčiau kaip praėjus 1 min. po termometro įmerkimo į mėginį;

7.2.2. paruoštas tyrimui areometras lėtai leidžiant įmerkiamas į tiriamąjį pieno mėginį (7.1) tiek, kad iki matavimo skalės viršutinės ribos liktų 3–4 mm, ir paliekamas laisvai plūduriuoti. Areometras neturi liesti matavimo cilindro sienelių;

7.2.3. matavimo cilindro ir areometro padėtis turi būti taip apšviesta, kad gerai matytųsi jų skalės;

7.2.4. praėjus 1 min., kai areometras nusistovi, užrašomas pirmasis areometro skalės rodmuo (r1). Skalės rodmuo atskaitomas pagal skalės menisko viršutinį kraštą. Po to areometras atsargiai pakeliamas ir vėl nuleidžiamas į tiriamąjį pieno mėginį ir paliekamas laisvai plūduriuoti. Analogiškai nustatomas antrasis skalės rodmuo (r2). Nustatant skalės rodmenis analitiko akys turi būti menisko lygyje. Rodmuo gali būti atskaitomas iki pusės mažiausios skalės padalos vertės;

7.2.5. išmatavus tankį, vėl nustatoma tiriamojo mėginio (7.1) temperatūra (t2);

7.2.6. dviejų areometro skalės rodmenų p1 ir p2 skirtumas turi neviršyti 0,5 kg/m3;

7.2.7. atliekant serijinius matavimus, baigus kiekvieno tiriamojo pieno mėginio matavimus, areometro apačia priglaudžiama prie vidinės matavimo cilindro sienelės ir nubėgus tiriamojo pieno mėginio likučiui, aerometras tuoj pat įmerkiamas į kitą matavimo cilindrą su tiriamuoju pieno mėginiu. Matavimai atliekami taip pat, kaip nurodyta 7.2.1–7.2.6 punktuose.

8. Rezultatų skaičiavimas ir išraiška

8.1. kai tiriamojo pieno mėginio temperatūra 20 °C, iš dviejų temperatūros rodmenų (t1 ir t2) apskaičiuojamas aritmetinis vidurkis (t). Iš dviejų areometro rodmenų apskaičiuojamas aritmetinis tankio vidurkis (ρ20tvid);

8.2. kai tiriamojo pieno mėginio temperatūra kitokia nei 20 °C:

8.2.1. jeigu mažesnė nei 20 °C, tai tiriamojo mėginio tankis 20 °C temperatūrai apskaičiuojamas pagal formulę:

 

ρ 20 t = ρ t – (20 – t) × k, (1)

 

8.2.2. jeigu didesnė nei 20 °C, tai tiriamojo mėginio tankis 20 °C temperatūrai apskaičiuojamas pagal formulę:

 

ρ 20 t = ρ t + (t – 20) × k, (2)

kur:

ρ t – matavimo temperatūros tiriamojo pieno mėginio tankis, kg/m3,

t – tiriamojo pieno mėginio temperatūra, °C,

k – koeficientas, kurio dydis, kai mėginio temperatūra:

nuo 5,0 °C iki 9,0 °C – 0,16;

nuo 9,5 °C iki 14,0 °C – 0,19;

nuo 14,5 °C iki 19,0 °C – 0,27;

nuo 19,5 °C iki 25,0 °C – 0,35.

8.3. Kai pieno mėginio temperatūra didesnė arba mažesnė negu 20 oC, pieno tankio perskaičiavimas į 20 oC temperatūros tankį pateikiamas 1–5 lentelėse:

8.4. Rezultatų išraiška

8.4.1. rezultatai išreiškiami vienos dešimtosios tikslumu;

8.4.2. pieno tankis (r20 p) turi būti nurodomas taip:

ρ 20 p = ρ 20t,

 

kur:

r20t – tiriamojo pieno mėginio tankis 20 °C temperatūros, kg/m3.

9. Tikslumas

Pakartojamumas. Dviejų nepriklausomų atskirų tyrimų rezultatų absoliutūs skirtumai, gauti vieno analitiko per trumpiausiai įmanomą laiką toje pačioje laboratorijoje su ta pačia įranga ir tuo pačiu metodu tiriant tapačius mėginius, turi neviršyti 0,25 kg/m3.“

 

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRĖ                                                   KAZIMIRA DANUTĖ PRUNSKIENĖ

 

SUDERINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

2005-01-03 raštu Nr. B6-(1.8)-4