LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 1999 M. BIRŽELIO 29 D. ĮSAKYMO NR. 287 „DĖL ŽALIO PIENO PIRMINIŲ KOKYBĖS RODIKLIŲ ĮVERTINIMO INSTRUKCIJOS PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2005 m. sausio 13 d. Nr. 3D-21
Vilnius
Pakeičiu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 1999 m. birželio 29 d. įsakymą Nr. 287 „Dėl žalio pieno pirminių kokybės rodiklių įvertinimo instrukcijos patvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 60-1963):
1. Išdėstau preambulę taip:
2. Nurodytuoju įsakymu patvirtintoje Žalio pieno pirminių kokybės rodiklių įvertinimo instrukcijoje:
2.2. išdėstau skyrių „Pieno tankio nustatymas“ taip:
„PIENO TANKIO NUSTATYMAS
2. Terminas ir jo apibrėžtis
Pieno tankis yra 20 °C temperatūros pieno tam tikro tūrio masės santykis su 20 °C temperatūros vandens tokio paties tūrio mase.
3. Metodo esmė
Tankis nustatomas į 20 °C temperatūros pieną įmerkiant areometrą. Areometrui nusistovėjus, užfiksuojamas jo skalės ir mėginio paviršiaus lietimosi taškas. Šis skalės rodmuo ir yra pieno tankis. Jei pieno temperatūra yra didesnė arba mažesnė nei 20 °C, tai tankis perskaičiuojamas pagal šioje metodikoje pateiktas formules arba lenteles.
4. Įranga
Naudojama įprastinė ir toliau išvardyta laboratorinė įranga:
4.3. spiritinis termometras, kurio matavimo diapazonas nuo 0 iki 50 °C, skalės padalos vertė 1,0 °C;
4.4. elektroninis termometras, kurio matavimo diapazonas nuo 0 iki 50 °C, skalės padalos vertė 1,0 °C;
5. Mėginio ėmimas
Mėginiai imami vadovaujantis LST EN ISO 707:1999 + P:2003 Pienas ir pieno produktai. Mėginių ėmimo taisyklės.
Mėginiai laikomi taip, kad nepakistų jų sudėtis.
6. Mėginio paruošimas
6.1. esant 20 °C pieno temperatūrai:
6.1.1. mėginys atidžiai išmaišomas mėginio indą pavartant ir įstatomas į vandens vonią (4.5). Kai mėginio temperatūra pasiekia 40 °C, jis palaikomas vonioje dar 5 min. Po to antrojoje vonioje (4.6) mėginys atvėsinamas iki 20 °C temperatūros;
6.1.2. po pieno mechaninio apdorojimo (melžiant arba jį leidžiant per vamzdyną) tankis matuojamas tik po dviejų valandų;
6.1.3. areometras, termometras ir matavimo cilindras turi būti išplauti plovimo tirpalais, perplauti distiliuotu vandeniu ir išdžiovinti;
6.1.4. atliekant serijinius matavimus, matavimo cilindras gali būti praplaunamas tiriamojo pieno mėginiu;
7. Metodika
7.1. tiriamasis mėginys
250 ml ar 500 ml tiriamojo pieno mėginio atsargiai supilama į matavimo cilindrą. Kad pilant nesusidarytų putų, matavimo cilindras palenkiamas. Jeigu putų nepavyksta išvengti, jos nugriebiamos maišykle.
7.2. nustatymas
7.2.1. matavimo cilindras su tiriamuoju pieno mėginiu (7.1) statomas ant horizontalaus paviršiaus. Išmatuojama tiriamojo mėginio temperatūra (t1). Termometro (4.3, 4.4.) rodmuo nustatomas ne anksčiau kaip praėjus 1 min. po termometro įmerkimo į mėginį;
7.2.2. paruoštas tyrimui areometras lėtai leidžiant įmerkiamas į tiriamąjį pieno mėginį (7.1) tiek, kad iki matavimo skalės viršutinės ribos liktų 3–4 mm, ir paliekamas laisvai plūduriuoti. Areometras neturi liesti matavimo cilindro sienelių;
7.2.3. matavimo cilindro ir areometro padėtis turi būti taip apšviesta, kad gerai matytųsi jų skalės;
7.2.4. praėjus 1 min., kai areometras nusistovi, užrašomas pirmasis areometro skalės rodmuo (r1). Skalės rodmuo atskaitomas pagal skalės menisko viršutinį kraštą. Po to areometras atsargiai pakeliamas ir vėl nuleidžiamas į tiriamąjį pieno mėginį ir paliekamas laisvai plūduriuoti. Analogiškai nustatomas antrasis skalės rodmuo (r2). Nustatant skalės rodmenis analitiko akys turi būti menisko lygyje. Rodmuo gali būti atskaitomas iki pusės mažiausios skalės padalos vertės;
7.2.7. atliekant serijinius matavimus, baigus kiekvieno tiriamojo pieno mėginio matavimus, areometro apačia priglaudžiama prie vidinės matavimo cilindro sienelės ir nubėgus tiriamojo pieno mėginio likučiui, aerometras tuoj pat įmerkiamas į kitą matavimo cilindrą su tiriamuoju pieno mėginiu. Matavimai atliekami taip pat, kaip nurodyta 7.2.1–7.2.6 punktuose.
8. Rezultatų skaičiavimas ir išraiška
8.1. kai tiriamojo pieno mėginio temperatūra 20 °C, iš dviejų temperatūros rodmenų (t1 ir t2) apskaičiuojamas aritmetinis vidurkis (t). Iš dviejų areometro rodmenų apskaičiuojamas aritmetinis tankio vidurkis (ρ20tvid);
8.2. kai tiriamojo pieno mėginio temperatūra kitokia nei 20 °C:
8.2.1. jeigu mažesnė nei 20 °C, tai tiriamojo mėginio tankis 20 °C temperatūrai apskaičiuojamas pagal formulę:
ρ 20 t = ρ t – (20 – t) × k, (1)
8.2.2. jeigu didesnė nei 20 °C, tai tiriamojo mėginio tankis 20 °C temperatūrai apskaičiuojamas pagal formulę:
ρ 20 t = ρ t + (t – 20) × k, (2)
kur:
ρ t – matavimo temperatūros tiriamojo pieno mėginio tankis, kg/m3,
t – tiriamojo pieno mėginio temperatūra, °C,
k – koeficientas, kurio dydis, kai mėginio temperatūra:
nuo 5,0 °C iki 9,0 °C – 0,16;
nuo 9,5 °C iki 14,0 °C – 0,19;
nuo 14,5 °C iki 19,0 °C – 0,27;
nuo 19,5 °C iki 25,0 °C – 0,35.
8.3. Kai pieno mėginio temperatūra didesnė arba mažesnė negu 20 oC, pieno tankio perskaičiavimas į 20 oC temperatūros tankį pateikiamas 1–5 lentelėse: