LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA

 

Į S A K Y M A S

DĖL LIETUVOS MEDICINOS NORMOS MN 33:1996 „DIETETIKOS TECHNOLOGAS. PAREIGOS, TEISĖS, KOMPETENCIJA IR ATSAKOMYBĖ“

 

1996 m. balandžio 25 d. Nr. 219

Vilnius

 

ĮSAKAU:

1. Patvirtinti Lietuvos medicinos normą MN 33:1996 „Dietetikos technologas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ (pridedama) ir nustatyti jos įsigaliojimo datą nuo 1996 04 30.

2. Patvirtinti MN 33:1996 įdiegimo priemonių planą (pridedama).

3. Sveikatos priežiūros įstaigų vadovams organizuoti šios normos įdiegimą nuo 1996 04 30 ir užtikrinti dietetikos technologo darbą, vadovaujantis šios normos nurodymais.

4. Įsakymo vykdymą kontroliuoti ministerijos sekretorei I. Degutienei.

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                        ANTANAS VINKUS

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos

Ministerijos 1996 04 25 įsakymu Nr. 219

 

Medicinos normos MN 33:1996 „Dietetikos technologas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ įdiegimo priemonių planas

 

Priemonė

Vykdytojas

Vykdymo terminas

1. Pateikti informaciją apie patvirtintą ir įregistruotą medicinos normą MN 33 Lietuvos standartizacijos departamentui dėl jos išspausdinimo informaciniame biuletenyje

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM

Iki 1996.04.23

2. Padauginti 300 egz. MN 33 ir pateikti privalomuosius egzempliorius

SAM Leidybos ir spaudos biuras

Iki 1996.04.26

3. Pateikti privalomuosius MN 33 egzempliorius sveikatos priežiūros įstaigoms

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM

Iki 1996.04.30

4. Akredituojant sveikatos priežiūros įstaigas, kontroliuoti, kaip laikomasi šios normos reikalavimų

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM

Nuo 1996.04.30

 

DIETETIKOS TECHNOLOGAS

Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė

 

1. TAIKYMO SRITIS

 

1.1. Ši medicinos norma nustato dietetiko technologo pareigas, teises, kompetenciją ir atsakomybę.

1.2. Ši medicinos norma privaloma visiems Lietuvos dietetikos technologams ir jų darbdaviams.

 

2. NUORODOS

 

2.1. MN 30:1996. Dietinio gydymo organizavimo sveikatos priežiūros įstaigose tvarka.

 

3. TERMINAI IR APIBRĖŽIMAI

 

3.1. Dietetikos technologas (gamybos vedėjas) – maisto gamybos darbuotojas, turintis dietinio maisto paruošimo technologo aukštesnįjį arba aukštąjį išsilavinimą ar baigęs dietetikos technologo specializacijos kursus ir turintis kvalifikaciją.

Pastaba. Kiti terminų apibrėžimai, vartoti šioje normoje, yra pateikti MN 30 [3 p.].

 

4. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

4.1. Dietetikos technologas atlieka maisto gamybos vedėjo pareigas privačioje ar valstybinėje sveikatos priežiūros įstaigoje, kur būtina ruošti dietinį maistą.

4.2. Dietetikos technologas pavaldus maisto paruošimo skyriaus vedėjui, gydytojui dietologui arba dietistui.

4.3. Dietetikos technologas dirba savarankiškai pagal savo kompetenciją, vadovaudamasis sveikatos priežiūrą ir maisto paruošimą reglamentuojančiais teisės aktais, normatyviniais dokumentais ir šia norma.

4.4. Dietetikos technologas yra materialiai atsakingas asmuo.

 

5. TEISĖS

 

Dietetikos technologas turi teisę:

5.1. Nepriimti iš sandėlininko blogos kokybės maisto produktų.

5.2. Neleisti virėjams realizuoti patiekalų, pagamintų pažeidžiant receptūrą bei technologiją.

5.3. Neleisti virėjams dirbti su techniškai netvarkingais technologiniais įrenginiais.

 

6. PAREIGOS

 

Dietetikos technologas privalo:

6.1. Paskirstyti darbą virtuvės darbuotojams.

6.2. Supažindinti virėjus su naujų dietinių patiekalų ruošimo technologija.

6.3. Kartu su dietistu sudaryti 7–10 dienų bei kasdieninius valgiaraščius.

6.4. Priimti maisto produktus iš sandėlininko pagal valgiaraštį.

6.5. Virėjams išduoti maisto produktus dietiniams patiekalams gaminti.

6.6. Užtikrinti geros kokybės ir plataus asortimento dietinių patiekalų gamybą.

6.7. Sudaryti naujų dietinių patiekalų receptūras, aprašyti technologiją.

6.8. Kurti naujas dietinių patiekalų receptūras.

6.9. Kasdien degustuoti visus pagamintus patiekalus, įvertinant jų kokybę jusliniu būdu.

6.10. Vykdyti darbo saugos bei higienos reikalavimus, mokyti dietinių patiekalų virėjus bei pagalbines darbininkes saugaus darbo reikalavimų.

6.11. Užtikrinti virtuvės darbuotojų darbo drausmę, laiku atliekamą jų sveikatos patikrinimą, tinkamą higienos būklę.

6.12. Rūpintis technologinių įrenginių bei gamybinio inventoriaus technine bei metrologine parengtimi.

6.13. Užtikrinti, kad gamybinis inventorius būtų ženklinamas.

6.14. Užtikrinti virtuvės darbuotojų aprūpinimą specialia apranga.

6.15. Tobulinti ne rečiau kaip kas 3 metai profesinę kvalifikaciją.

 

7. DIETETIKOS TECHNOLOGO KOMPETENCIJA

 

Dietetikos technologas turi žinoti:

7.1. Dietetikos principus, mitybos higieną.

7.2. Dietinio maisto ruošimo technologiją.

7.3. Degustacijos reikalavimus.

7.4. Žaliavos paruošimo būdus dietiniams patiekalams gaminti.

7.5. Kaip mažinti maisto nuostolius ir išsaugoti maistingąsias medžiagas maistą apdorojant termiškai.

7.6. Medžiagas, kurios gerina maisto skonį, ir kitus maisto priedus, tinkamus dietiniam gydymui.

7.7. Valgiaraščio sudarymo principus.

7.8. Saugaus darbo reikalavimus.

7.9. Gamybos ir asmens higienos reikalavimus. Maisto toksikoinfekcijas.

7.10. Buhalterinės apskaitos ir patiekalų kalkuliaciją.

7.11. Dietinio gydymo automatizuotą kompiuterinę sistemą.

Dietetikos technologas turi mokėti:

7.12. Sudaryti dietinių patiekalų receptūras ir aprašyti jų technologiją.

7.13. Ruošti dietinius patiekalus.

7.14. Įvertinti dietinių patiekalų kokybę jusliniu būdu – degustuojant.

7.15. Organizuoti darbo instruktažą virėjams.

7.16. Suteikti pirmąją medicinos pagalbą.

 

8. ATSAKOMYBĖ

 

Dietetikos technologas už netinkamą jam priklausančių funkcijų vykdymą atsako nustatyta tvarka pagal LR teisės aktus.

______________