LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA
Į S A K Y M A S
DĖL LIETUVOS MEDICINOS NORMOS MN 33:1996 „DIETETIKOS TECHNOLOGAS. PAREIGOS, TEISĖS, KOMPETENCIJA IR ATSAKOMYBĖ“
1996 m. balandžio 25 d. Nr. 219
Vilnius
1. Patvirtinti Lietuvos medicinos normą MN 33:1996 „Dietetikos technologas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ (pridedama) ir nustatyti jos įsigaliojimo datą nuo 1996 04 30.
3. Sveikatos priežiūros įstaigų vadovams organizuoti šios normos įdiegimą nuo 1996 04 30 ir užtikrinti dietetikos technologo darbą, vadovaujantis šios normos nurodymais.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
Ministerijos 1996 04 25 įsakymu Nr. 219
Medicinos normos MN 33:1996 „Dietetikos technologas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ įdiegimo priemonių planas
Priemonė |
Vykdytojas |
Vykdymo terminas |
1. Pateikti informaciją apie patvirtintą ir įregistruotą medicinos normą MN 33 Lietuvos standartizacijos departamentui dėl jos išspausdinimo informaciniame biuletenyje |
Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM |
Iki 1996.04.23 |
2. Padauginti 300 egz. MN 33 ir pateikti privalomuosius egzempliorius |
SAM Leidybos ir spaudos biuras |
Iki 1996.04.26 |
3. Pateikti privalomuosius MN 33 egzempliorius sveikatos priežiūros įstaigoms |
Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM |
Iki 1996.04.30 |
4. Akredituojant sveikatos priežiūros įstaigas, kontroliuoti, kaip laikomasi šios normos reikalavimų |
Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM |
Nuo 1996.04.30 |
DIETETIKOS TECHNOLOGAS
Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė
1. TAIKYMO SRITIS
3. TERMINAI IR APIBRĖŽIMAI
3.1. Dietetikos technologas (gamybos vedėjas) – maisto gamybos darbuotojas, turintis dietinio maisto paruošimo technologo aukštesnįjį arba aukštąjį išsilavinimą ar baigęs dietetikos technologo specializacijos kursus ir turintis kvalifikaciją.
Pastaba. Kiti terminų apibrėžimai, vartoti šioje normoje, yra pateikti MN 30 [3 p.].
4. BENDROSIOS NUOSTATOS
4.1. Dietetikos technologas atlieka maisto gamybos vedėjo pareigas privačioje ar valstybinėje sveikatos priežiūros įstaigoje, kur būtina ruošti dietinį maistą.
4.2. Dietetikos technologas pavaldus maisto paruošimo skyriaus vedėjui, gydytojui dietologui arba dietistui.
4.3. Dietetikos technologas dirba savarankiškai pagal savo kompetenciją, vadovaudamasis sveikatos priežiūrą ir maisto paruošimą reglamentuojančiais teisės aktais, normatyviniais dokumentais ir šia norma.
5. TEISĖS
Dietetikos technologas turi teisę:
6. PAREIGOS
Dietetikos technologas privalo:
6.10. Vykdyti darbo saugos bei higienos reikalavimus, mokyti dietinių patiekalų virėjus bei pagalbines darbininkes saugaus darbo reikalavimų.
6.11. Užtikrinti virtuvės darbuotojų darbo drausmę, laiku atliekamą jų sveikatos patikrinimą, tinkamą higienos būklę.
6.12. Rūpintis technologinių įrenginių bei gamybinio inventoriaus technine bei metrologine parengtimi.
7. DIETETIKOS TECHNOLOGO KOMPETENCIJA
Dietetikos technologas turi žinoti:
7.5. Kaip mažinti maisto nuostolius ir išsaugoti maistingąsias medžiagas maistą apdorojant termiškai.
8. ATSAKOMYBĖ
Dietetikos technologas už netinkamą jam priklausančių funkcijų vykdymą atsako nustatyta tvarka pagal LR teisės aktus.