LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIUS
Į S A K Y M A S
DĖL MAISTO TVARKYMO KAIMO TURIZMO SODYBOSE REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
2005 m. balandžio 4 d. Nr. B1-220
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo (Žin., 2000, Nr. 32-893; 2002, Nr. 64-2574) 4 straipsnio 3 dalies 4 punktu, Lietuvos Respublikos turizmo įstatymo (Žin., 1998, Nr. 32-852; 2002, Nr. 123-5507) 14 straipsnio 4 dalimi, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų (Žin., 2000, Nr. 53-1537; 2003, Nr. 42-1941) 6.1.12 punktu bei siekdamas efektyviau užtikrinti tvarkomo maisto kaimo turizmo sodybose saugą bei nekenksmingumą vartotojų sveikatai:
2. Pavedu:
PATVIRTINTA
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
direktoriaus 2005 m. balandžio 4 d.
įsakymu Nr. B1-220
MAISTO TVARKYMO KAIMO TURIZMO SODYBOSE REIKALAVIMAI
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Maisto tvarkymo kaimo turizmo sodybose reikalavimai (toliau – Reikalavimai) reglamentuoja kaimo turizmo sodybose vykdomą maisto tvarkymą.
2. Reikalavimai taikomi verslo liudijimą turintiems fiziniams asmenims, Lietuvos Respublikos turizmo įstatymo nustatyta tvarka turintiems teisę teikti kaimo turizmo paslaugą ir tvarkyti maistą kaimo turizmo sodybose.
3. Reikalavimai netaikomi kaimo turizmo sodyboms, kuriose nėra tvarkomas maistas, ir kaimo turizmo sodyboms, kuriose svečiai gaminasi maistą patys kaimo turizmo sodybos gyvenamosiose patalpose (kambariuose), maitinimo patalpose, virtuvėse ir pan., atitinkančiose Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos direktoriaus 2003 m. kovo 27 d. įsakymu Nr. 26-V patvirtintų Kaimo turizmo paslaugos teikimo reikalavimų (Žin., 2003, Nr. 31-1300) 18–25 punktų nuostatas.
4. Vartojamos sąvokos:
Kaimo turizmo paslauga – kaimo gyvenamojoje vietovėje ar mieste, kuriame gyvena ne daugiau kaip 3000 gyventojų, apgyvendinimui pritaikytoje ir atitinkančioje reikalavimus ūkininko sodyboje ar individualiame gyvenamajame pastate teikiama turizmo paslauga.
Kaimo turizmo sodyba – teisės aktų nustatyta tvarka įformintas sodybinis žemės sklypas su jame pastatytu gyvenamuoju pastatu (namu) ir jo priklausiniais (ūkiniais, buitiniais, verslo pastatais ir įrenginiais), kuriuose yra sudarytos sąlygos teikti kaimo turizmo paslaugą, ir ne daugiau kaip 20 apgyvendinimui skirtų kambarių (numerių).
Kulinarinis paveldas – maisto gaminimas ir pateikimas, naudojant tradicinius receptus ir tradicines maisto gamybos technologijas.
Maisto tvarkymas – bet koks poveikis maistui arba veiksmai su juo ar atskiromis jo sudėtinėmis dalimis (įskaitant maisto gaminimą, ruošimą, perdirbimą, pakavimą, laikymą, saugojimą, vežimą, paskirstymą, tiekimą, pateikimą parduoti, pardavimą), galintys turėti įtakos maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei.
Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas – apskrities, miesto, rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduodamas dokumentas, suteikiantis teisę maisto tvarkymo subjektui tvarkyti maistą.
Visuomenės sveikatos saugos ekspertizės pažymėjimas (protokolas) – apskrities visuomenės sveikatos centro kaimo turizmo sodybai išduodamas sveikatos apsaugos ministro patvirtintos formos dokumentas, liudijantis, kad reikiamu būdu ištirta kaimo turizmo sodyba atitinka visuomenės sveikatos priežiūros norminių teisės aktų ir kitus nekenksmingumo sveikatai reikalavimus.
5. Kaimo turizmo sodyba privalo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (toliau – pažymėjimas), suteikiantį teisę tvarkyti maistą kaimo turizmo sodyboje.
6. Pažymėjimas kaimo turizmo sodybai yra išduodamas, jeigu tikrinimo metu nustatoma, kad jos veiklos sąlygos atitinka teisės aktais nustatytus privalomuosius maisto tvarkymo ir saugos reikalavimus.
7. Apskričių, miestų, rajonų valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų (toliau – teritorinės VMVT) pareigūnai, atliekantys kaimo turizmo sodybos patikrinimus, privalo užtikrinti gautos iš kaimo turizmo sodybos informacijos, kuri sudaro komercinę paslaptį, konfidencialumą.
9. Apie maisto tvarkymo pasikeitimus (kaimo turizmo sodyba likviduojama, reorganizuojama arba baigia veiklą kaip savarankiškas ūkio subjektas, keičiasi kaimo turizmo sodybos veiklos sąlygos, susijusios su maisto tvarkymu, ir pan.) kaimo turizmo sodybos savininkas (atsakingasis asmuo) per 10 darbo dienų privalo raštu pranešti atitinkamai teritorinei VMVT.
10. Už pažymėjimo išdavimą ar pratęsimą imamas mokestis, numatytas Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) direktoriaus 2003 m. rugpjūčio 22 d. įsakyme Nr. B1-690 „Dėl paslaugų įkainių patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 83-3821; 2004, Nr. 44-1475, Nr. 186-6957).
II. DOKUMENTŲ, REIKALINGŲ PAŽYMĖJIMUI GAUTI, PRATĘSTI ARBA PAPILDYTI, PATEIKIMO TVARKA
11. Kaimo turizmo sodybos, ketinančios tvarkyti ar tvarkančios maistą ir gauti pažymėjimą, atitinkamai teritorinei VMVT turi pateikti:
11.5. asmenų medicinines knygeles (sveikatos pasas) F 048/a su žyma „Dirbti leidžiama“ iš sveikatos priežiūros įstaigos;
III. PAŽYMĖJIMO IŠDAVIMO, ATSISAKYMO IŠDUOTI, GALIOJIMO SUSTABDYMO IR ATNAUJINIMO BEI GALIOJIMO PANAIKINIMO TVARKA
13. Per 10 darbo dienų nuo 11 ar 12 punktuose išvardytų dokumentų gavimo teritorinė VMVT, įvertinusi kaimo turizmo sodybą, išduoda pažymėjimą arba, esant neatitikimų, kaimo turizmo sodybos savininkui (atsakingajam asmeniui) raštu pateikia tikrinimo metu nustatytus neatitikimus ir trūkumus.
15. Pažymėjimas neišduodamas, jeigu:
16. Nustačiusi, kad kaimo turizmo sodybos veiklos sąlygos atitinka privalomuosius maisto saugos ir higienos norminių teisės aktų reikalavimus, teritorinė VMVT išduoda pažymėjimą. Kaimo turizmo sodybą, kuriai išduotas pažymėjimas, VMVT įrašo į VMVT Maisto tvarkymo subjektų registrą. Pateikti dokumentų originalai yra grąžinami kaimo turizmo sodybos savininkui (atsakingajam asmeniui).
17. Teritorinė VMVT pateikia informaciją apie išduotą pažymėjimą kaimo turizmo sodybai Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo reikalavimų (Žin., 2004, Nr. 135-4917) 21 punkte nustatyta tvarka.
18. Pažymėjimo galiojimas gali būti panaikintas teritorinių VMVT viršininkų sprendimu, jeigu:
18.5. kaimo turizmo sodyba likviduojama, reorganizuojama arba baigia veiklą kaip savarankiškas ūkio subjektas;
19. Pažymėjimo galiojimas gali būti sustabdytas, atsiradus 18 punkte nurodytoms sąlygoms, išskyrus 18.1 ir 18.6 punktuose nurodytas sąlygas.
20. Sustabdyto pažymėjimo galiojimas gali būti atnaujinamas jį išdavusios teritorinės VMVT viršininko sprendimu, subjektui pašalinus visus nurodytus teisės aktų pažeidimus per išdavusios teritorinės VMVT pareigūno nustatytą terminą. Kaimo turizmo sodybai nepašalinus teisės aktų pažeidimų per nurodytą terminą, pažymėjimo galiojimas panaikinamas.
IV. HIGIENOS REIKALAVIMAI VIRTUVEI
22. Kaimo turizmo sodyboje maistas turi būti tvarkomas, vadovaujantis kaimo turizmo sodybos savininko (atsakingojo asmens) patvirtinta savikontrolės sistema, kurią pagal patvirtintas atsakomybes vykdo maisto tvarkymo paslaugą teikiantys darbuotojai. Savikontrolės sistema gali būti diegiama pagal Viešojo maitinimo įmonių geros higienos praktikos taisykles.
23. Virtuvė, maisto tvarkymo patalpos turi būti švarios, suremontuotos, atitikti visus būtinus maisto technologijos ir higienos procesus, įrengtos taip, kad palaikytų tinkamą temperatūrą bei oro drėgmę. Jos turi būti pastatytos naudojant tokias medžiagas, iš kurių į maistą nepatektų teršalų. Jose neturi būti angų, pro kurias į vidų galėtų patekti gyvūnai, graužikai ir vabzdžiai, aplinkos teršalai. Jei būtina, reikalinga įrengti papildomas pertvaras įrangai atskirti arba kitaip veiksmingai atskirti gamybos procesus (pakankamas nuotolis, atskirti laiko atžvilgiu ar pan.), kurių metu yra kryžminės taršos rizika.
24. Maisto tvarkymo patalpų grindų, sienų, langų danga turi būti lygi, atspari plovimui ir dezinfekcinėms medžiagoms. Lubos ir ant jų bei sienų esantys įrenginiai turi būti švarūs ir įrengti taip, kad nesikauptų nešvarumai, kondensatas, pelėsiai, būtų lengvai valomi. Šviestuvai turi būti saugios konstrukcijos ir įrengti tokiose vietose, kad sudužusios šukės nepatektų į maistą. Jie turi būti lengvai valomi ir švarūs.
25. Naudojama įranga turi būti tvarkinga, švari, pagaminta iš medžiagų, tinkamų higieniniam valymui. Vengiant kryžminės taršos draudžiama, kad tvarkomas maistas tiesiogiai per naudotus daiktus ar darbuotojų rankas liestųsi su ankstesnių technologijos etapų produktais. Inventorius, keliantis kryžminės taršos grėsmę, turi būti aiškiai paženklintas (užrašais, spalvomis ar pan.), laikomas tvarkingai, apsaugotas nuo užteršimo ir naudojamas pagal paskirtį.
26. Rankų plovimo, dezinfekcijos ir džiovinimo įranga turi būti visur, kur to reikalauja technologija. Turi būti įrengtos atskiros plautuvės maisto produktams, indams plauti. Tiekiamas tekantis geriamasis šiltas ir šaltas vanduo. Turi būti iškabinti įspėjamieji užrašai dėl tinkamo rankų plovimo.
27. Vanduo turi būti tiriamas akredituotoje laboratorijoje vieną kartą per metus dėl cheminių ir mikrobiologinių rodiklių.
28. Kanalizacijos vamzdynai turi būti sandarūs, sukonstruoti taip, kad galėtų atlaikyti galimas didžiausias apkrovas ir nekiltų pavojus užteršti maistą ar geriamąjį vandenį.
29. Greta maisto tvarkymo patalpų turi būti tualetas ir buities patalpa, kurie turi būti tinkamai įrengti, patogiai išdėstyti. Tualetų durys neturi atsidaryti tiesiai į patalpas, kuriose tvarkomas maistas. Greta tualetų turi būti praustuvų su šiltu ir šaltu vandeniu, rankų plovimo ir džiovinimo priemonių.
30. Atliekų talpyklos turi būti uždengtos ir išdėstytos ten, kur būtinos pagal technologinį procesą.
31. Draudžiama priimti maistą, jei žinoma ar įtariama, kad jis netinka maistui, yra užterštas patogeniniais mikroorganizmais, parazitais, cheminiais teršalais, radioaktyviaisiais izotopais, gedimo ar kitokiomis pašalinėmis medžiagomis ir po standartinių paruošimo ar perdirbimo procedūrų maistas neatitiks teisės aktuose nustatytų reikalavimų. Jei būtina, turi būti atlikti žaliavų laboratoriniai tyrimai.
32. Pieno produktai gali būti perkami iš ūkininkų, kurių ūkiai sertifikuoti pagal VMVT direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. B1-956 patvirtintus Specialiuosius reikalavimus ūkiams, gaminantiems pieno produktus (Žin., 2003, Nr. 124-5662) ir VMVT direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. B1-956 patvirtintus Žalio pieno, skirto tiesiogiai vartoti, pardavimo reikalavimus (Žin., 2004, Nr. 3-22).
33. Žuvys, sugautos natūraliuose vandens telkiniuose, esančiuose netoli kaimo turizmo sodybos, turi būti ištirtos: du kartus per metus atliekami parazitologiniai tyrimai ir vieną kartą per metus – cheminiai tyrimai dėl pesticidų ir sunkiųjų metalų liekanų.
34. Švieži vaisiai, daržovės, uogos, bulvės gali būti perkami iš fizinio asmens, kuris išrašo atitikties deklaraciją, išduotą vadovaujantis žemės ūkio ministro 2004 m. liepos 9 d. įsakymu Nr. 3D-408 patvirtintomis Importuojamų, eksportuojamų ir tiekiamų į vidaus rinką šviežių vaisių ir daržovių atitikties prekybos standartams tikrinimo taisyklėmis (Žin., 2004, Nr. 109-4098) ir VMVT direktoriaus 2003 m. gruodžio 15 d. įsakymu Nr. B1-955 patvirtintais Lietuvos Respublikoje išaugintų šviežių vaisių, daržovių, uogų, bulvių atitikties deklaracijos išdavimo reikalavimais (Žin., 2004, Nr. 3-21).
35. Maistas turi būti laikomas tvarkingai, teisės aktais nustatytomis ar gamintojo nurodytomis sąlygomis. Skirtingų rūšių ir skirtingo terminio apdorojimo (žalias, pusgaminiai, gaminiai) maistas laikomas atskirtas (atskirose lentynose, atskirose uždarose talpyklose).
36. Patiekalai gaminami pagal kaimo turizmo sodybos savininko (atsakingojo asmens) patvirtintas ar pagal kulinarinio paveldo receptūras, technologinius aprašymus.
37. Patiekalai turi būti tiekiami sausuose, švariuose maistui laikyti skirtuose induose be įtrūkų. Švarūs indai turi būti apsaugoti nuo užteršimo.
38. Žaliavos ir jų judėjimo keliai nuo gatavo maisto turi būti atskirti fiziškai arba laiko požiūriu, po kiekvieno maisto tvarkymo etapo efektyviai išvalant ir išplaunant patalpas bei inventorių.
39. Kiaušiniai, prieš naudojant maisto gamybai, turi būti plaunami, dezinfekuojami Sveikatos apsaugos ministerijos leidžiamomis medžiagomis.
40. Maisto šiluminio apdorojimo, karšto maisto laikymo, šaldymo įranga ar patalpos turi turėti temperatūros matavimo prietaisus.
41. Asmenys, tvarkantys maistą, turi pasitikrinti sveikatą Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka prieš pirmą kartą pradėdami dirbti kaimo turizmo sodyboje ir ją tikrintis periodiškai. Asmenys, tvarkantys maistą, turi turėti teisės aktų nustatyta tvarka įgytų privalomųjų maisto higienos žinių, tiesiogiai susijusių su jų darbu, ir pagal sudarytus planus jas atnaujinti.
42. Sergančiam ar įtariamam, kad serga, kaimo turizmo sodybos darbuotojui, pavyzdžiui, turinčiam bent vieną iš šių požymių: viduriavimas, vėmimas, karščiavimas, gerklės skausmas su pakilusia temperatūra, išskyros iš nosies, akių ar ausų, užkrėsta ar atvira žaizda, sergančiam užkrečiamąja odos liga ar esančiam ligos, kuri gali būti perduodama per maistą, nešiotojui – neturi būti leidžiama dirbti patalpose, kuriose tvarkomas nesupakuotas maistas ir yra galimybė tiesiogiai ar netiesiogiai užkrėsti maistą patogeniniais mikroorganizmais.
43. Kaimo turizmo sodybos savininkas (atsakingasis asmuo) turi užtikrinti, kad kaimo turizmo sodyboje būtų įrengtos vaistinėlės. Jis yra atsakingas, kad sergantys ar susižeidę kaimo turizmo sodybos darbuotojai neužkrėstų maisto.
44. Kaimo turizmo sodybos darbuotojai turi kruopščiai plautis rankas tekančiu šiltu geriamuoju vandeniu su muilu ir, jei būtina, jas dezinfekuoti. Rankos plaunamos ir, jei būtina, dezinfekuojamos prieš pradedant dirbti, tuoj pat po pasinaudojimo tualetu, po užterštų daiktų lietimo ir visada, kai būtina.