LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
Į S A K Y M A S
DĖL PRIVALOMŲJŲ KIVIŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMŲ
2001 m. gruodžio 22 d. Nr. 458
Vilnius
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2001 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. 458
PRIVALOMIEJI KIVIŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
Privalomieji kivių vaisių kokybės reikalavimai parengti remiantis:
Europos Komisijos 1990 m. vasario 16 d. reglamentu Nr. 410/90/EEB, nustatančiu kivių vaisių kokybės reikalavimus;
Europos Komisijos 1992 m. vasario 7 d. reglamentu Nr. 305/92/EEB, iš dalies pakeičiančiu reglamentą Nr. 410/90/EEB;
Europos Komisijos 1997 m. gegužės 16 d. reglamentu Nr. 888/97/EB, papildančiu reglamentą Nr. 410/90/EEB;
Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentu Nr. 2200/96/EB dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo.
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Šie privalomieji kokybės reikalavimai taikomi paruoštiems realizuoti kultūrinių kivių veislių vaisiams, dar vadinamiems aktinidijomis, kilusiems iš Actinidia chinensis (Planch.) arba Actinidia deliciosa (A. Chev., C. F. Liang ir A. R. Ferguson), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0810 90 10.
II. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI
3. Visi kivių vaisiai (toliau – vaisiai), be kiekvienai klasei nustatytų kokybės reikalavimų ir V skyriuje pateiktų leistinų nukrypimų, turi būti švieži, sveiki, švarūs be priemaišų, sausi, be puvinio, mechaniškai nepažeisti, be kenkėjų ir jų nepažeisti, taisyklingos formos (neturi būti dvilypės ar daugialypės formos vaisių), pakankamai standūs (nesuminkštėję, nesuvytę bei nevandeningi), be pašalinio kvapo, skonio.
4. Vaisiai turi būti pakankamai sunokę. Prieš nuskinant vaisius refraktometru nustatytas sausų tirpių medžiagų kiekis turi būti ne mažesnis kaip 6,2 proc.
III. KLASIFIKAVIMAS
6. Pagal kokybę kivių vaisiai klasifikuojami taip:
6.1. ekstra klasė: aukščiausios kokybės vaisiai, veislei būdingų savybių bei spalvos, be defektų, išskyrus labai mažus paviršinius odelės pažeidimus, kurie nekenkia vaisių išvaizdai, kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui;
6.2. pirma klasė: geros kokybės vaisiai, veislei būdingų požymių, standūs, sveiku minkštimu. Leistini nedideli defektai, jeigu jie nekenkia vaisių išvaizdai, kokybei, išsilaikymui ir pakuotės turiniui:
6.2.1. nedideli formos defektai (bet vaisiai neturi būti susiraukšlėję arba netaisyklingai išsivystę);
6.3. antra klasė: vaisiai, kurie neatitinka aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinka II skyriuje nurodytus minimalius kokybės reikalavimus. Vaisiai turi būti pakankamai standūs, be didelių minkštimo defektų. Leistini nedideli defektai, jeigu jie neturi neigiamos įtakos vaisių kokybei, išsilaikymui bei pakuotės turiniui:
6.3.3. nedideli užsitraukę, neviršijantys 2 cm2 bendro vaisiaus paviršiaus ploto, įpjovimai arba įbrėžimai žievėje;
IV. DYDŽIO reikalavimai
8. Minimali vaisiaus masė:
V. LEISTINI NUKRYPIMAI
10. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis kivių vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės bei dydžio reikalavimų.
11. Leistini kokybės nukrypimai:
11.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. visų kivių vaisių (skaičiaus arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija pirmai klasei leistinų nukrypimų;
11.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų kivių vaisių (skaičiaus arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų;
12. Leistini dydžio nukrypimai: kiekvienoje visų klasių pakuotėje arba bendrojoje pakuotėje gali būti 10 proc. visų kivių vaisių (skaičiaus arba masės), kurie yra šiek tiek mažesni ar didesni nei nurodyta 8 punkte, tačiau mažiausi vaisiai neturi būti lengvesni nei:
VI. PAKAVIMO reikalavimai
13. Kiekvienoje pakuotėje arba bendroje pakuotėje turi būti tik tos pačios kilmės, veislės, kokybės klasės bei dydžio kiviai.
15. Ekstra klasės kivių vaisiai pakuojami tik vienu sluoksniu ir atskiriami, kad nesiliestų tarpusavyje.
17. Jei pakuotės viduje naudojamos medžiagos vaisiams apsaugoti, jos turi būti naujos, švarios ir neturinčios neigiamos įtakos vaisių kokybei.
18. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui arba klijavimui naudojami popierius, dažai arba klijai atitinka higienos normų reikalavimus.
VII. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
20. Ženklinama pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias prekių ženklinimo taisykles, be to, ant kiekvienos kivių vaisių pakuotės arba bendrosios pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
20.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas (pavardė) arba oficialiai suteiktas ar pripažintas identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ ir/arba „siuntėjas“ (arba atitinkama nuorodos santrumpa);
20.4. kilmės šalis, gali būti nurodytas ir auginimo rajonas arba nacionalinis, regiono ar vietos pavadinimas;