LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS IR MIŠKŲ ŪKIO MINISTERIJOS
Į S A K Y M A S
DĖL MAISTO PRODUKTŲ GAMYBOS TECHNOLOGIJOS INSTRUKCIJŲ RENGIMO TVARKOS
1997 m. gegužės 12 d. Nr. 285
Vilnius
1. Patvirtinti Maisto produktų gamybos technologijos instrukcijų rengimo, tvirtinimo ir registravimo taisykles (pridedama).
2. Juridiniams ir fiziniams asmenims vadovautis šiomis taisyklėmis rengiant naujų maisto produktų norminius dokumentus, taip pat maisto produktų gamybos įmonėms gaminant produkciją.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės
ir miškų ūkio ministerijos
1997 05 12 įsakymu Nr. 285
MAISTO PRODUKTŲ GAMYBOS TECHNOLOGIJOS INSTRUKCIJŲ RENGIMO, TVIRTINIMO IR REGISTRAVIMO TAISYKLĖS
1. Bendrosios nuostatos
1.1. Maisto produktai (toliau – produktai) gaminami vadovaujantis patvirtinta ir įregistruota jų gamybos technologijos instrukcija (TI). Ji yra dalis dokumentų komplekto, susidedančio iš standarto (arba techninių sąlygų), receptūros (arba žaliavų sąnaudų normos) ir gamybos technologijos instrukcijos, kuris būtinas gaminant maisto produktus.
1.2. Rengiant TI reikia įvertinti su maistu susijusių įstatymų, teisės aktų ir kitų privalomais paskelbtų dokumentų nuostatas, produkto juslines charakteristikas, jo maistinę vertę, nekenksmingumą, galimybę sugesti, marketingą, licencijavimo galimybes ir kitus svarbius veiksnius.
1.4. TI aprašomas gamybos būdas, kaip iš receptūrose (arba žaliavų sąnaudų normose) nurodytų žaliavų pagal parinktus technologinius parametrus esamose gamybos sąlygose pagaminti maisto produktus, atitinkančius standartų (arba techninių sąlygų) reikalavimus.
PASTABA. TI gali būti rengiama visam gamybos procesui arba atskiroms proceso stadijoms.
1.5. TI gali būti pagrindinis maisto produkto gamybos dokumentas, kai teisės aktuose nustatytais atvejais kiti dokumentai nebūtini. Tokiu atveju ji bus dokumentas, reglamentuojantis žaliavų sudėtį ir charakteristikas, žaliavų ir medžiagų sunaudojimo normas arba receptūras, technologijos režimus, technologijos procesų ir operacijų tvarką, gamybos ir produkto kontrolę, užtikrinantis pagaminto maisto produkto nekenksmingumą ir kokybę.
1.6. TI gali būti nuolatinė ir laikinoji.
1.6.2. Laikinoji TI rengiama tik tam tikram produkcijos kiekiui pagaminti. Jos galiojimo trukmę nustato gamintojas, suderinęs su valstybinės priežiūros institucijomis, bet ji negali būti ilgesnė kaip vieneri metai.
Eksperimentiniai maisto produktai, atitinkantys higienos normų reikalavimus ir nekenksmingi sveikatai, kuriems nėra standarto ar techninių sąlygų, o gaminami ir realizuojami vadovaujantis laikinąja TI, ženklinami užrašu „EKSPERIMENTINIS“.
1.7. TI turi būti parašyta aiškia, taisyklinga lietuvių kalba, joje neturi būti dviprasmybių, ji turi būti tinkama naudotis darbuotojams, kuriems skirta.
2. Sandara
2.1. TI bendruoju atveju sudaro:
įvadinė dalis,
maisto produkto arba pusgaminio charakteristika,
žaliavų ir medžiagų charakteristika,
receptūra, jeigu ji nepateikiama atskiru dokumentu ir jeigu jos reikia,
technologijos proceso aprašymas ir schema,
reikalavimai technologiniams įrenginiams,
trumpas technologijos proceso kontrolės ir jos metodų aprašymas, jeigu nėra instrukcijos ir (arba) atitinkamų normatyvinių dokumentų.
PASTABA. Galima kai kuriuos skyrius jungti arba keisti išdėstymo tvarką bei papildyti naujais skyriais priklausomai nuo gaminamo produkto ar produktų grupės arba technologijos proceso specifikos.
2.2. Specialiosiose TI neturi būti kartojamas bendrųjų TI (joms esant) turinys, o išdėstomi tik išskirtiniai produkto gamybos technologijos ir (arba) įrenginių ypatumai.
2.3. TI įvadinėje dalyje pateikiamas produkcijos rūšies arba vienarūšių produktų grupės pavadinimas ir šių produktų standarto arba techninių sąlygų žymuo arba proceso pavadinimas.
PASTABA. Šioje dalyje gali būti pateikiama labai trumpa maisto produkto charakteristika.
2.4. Maisto produktai apibūdinami nurodant jų svarbiausias charakteristikas. Šis skyrius gali būti iliustruojamas nuotraukomis, jame gali būti apibūdinti produktų defektai ir neatitiktinių produktų valdymo taisyklės, nurodant, kokiais atvejais turi būti atliekama pakartotinė kontrolė, produktas perdaromas, perrūšiuojamas arba net sunaikinamas.
2.5. Apibūdinamos maisto žaliavos, maisto priedai, medžiagos, kontaktuojančios su maistu, nurodant jų rodiklius, galinčius turėti įtakos produkto nekenksmingumui, stabilumui ir kokybei, jei tai nenumatyta kituose normatyviniuose dokumentuose arba bendrosiose TI.
2.6. Receptūros ir (arba) žaliavų sunaudojimo normos pateikiamos TI tuo atveju, kai nėra atskiro dokumento. Kai žaliavų sunaudojimo normos (arba receptūros) įforminamos atskiru dokumentu, kurį tvirtina įmonės vadovas, TI pateikiama nuoroda į šį dokumentą nekartojant jo turinio.
2.7. Pagrindinis TI skyrius – technologijos proceso schema ir aprašymas. Jame nurodomi būtiniausi technologiniai įrenginiai (jeigu naudojami netipiniai įrenginiai, nurodomos jų svarbiausios charakteristikos), technologijos proceso parametrai, potencialūs rizikos veiksniai ir svarbūs kontrolės taškai, leistinos parametrų ribos, sekimo procedūros ir kt.; jeigu reikia, pridedama grafinė technologijos proceso schema. Šiame skyriuje gali būti aprašomas žaliavų ir medžiagų paruošimas (jeigu nėra atskiro technologijos instrukcijų rinkinio), atskiri technologijos proceso etapai ir jų ypatumai, pusgaminių, gaunamų atskirose gamybos stadijose, rodikliai, pusgaminių ir gatavų produktų laikymo sąlygos ir pan.
2.8. Gamybos kontrolės aprašymas (jeigu nėra tinkamų normatyvinių dokumentų, kontrolės instrukcijų rinkinio) susideda iš gaunamų žaliavų, medžiagų, priedų, pačios technologijos proceso, galutinio produkto kontrolės ir bandymų, pabrėžiant svarbius kontrolės taškus. Tai įmonės vidinės kontrolės aprašymas. Šios kontrolės tikslas – užtikrinti, kad gatavo produkto rodikliai atitiktų deklaruojamo normatyvinio dokumento reikalavimus, o kai jo nėra, pagal šias taisykles parengtos TI reikalavimus. Įmonės technologo nuožiūra ši kontrolės schema gali būti keičiama priklausomai nuo žaliavų kokybės, gamybos sąlygų ir kt.
3. Įvertinimas, tvirtinimas, registravimas
3.1. Maisto produktų TI tinkamumas įvertinamas atliekant produkcijos bandomąją gamybą, lyginant ją su aprobuotais analogiškais produktais, organizuojant bandomųjų pavyzdžių priėmimą, kurį turi atlikti įmonės direktoriaus įsakymu paskirta komisija. Tik atnaujinant asortimentą priėmimo komisiją skirti nebūtina.
3.2. TI gali rengti: mokslo ir mokymo institucijos, vykdydamos iniciatyvinius, sutartinius, užsakomuosius ar finansuojamus iš valstybės biudžeto mokslinius tiriamuosius darbus; gamintojai ar tos srities standartizacijos technikos komitetai, kompetentingi juridiniai ir fiziniai asmenys, diegdami mokslo ir technikos pasiekimus, atnaujindami produktų asortimentą.
3.3. Tais atvejais, kai TI yra pagrindinis maisto produkto gamybos dokumentas (žr.1.6.2 p. 2 pastraipą), ji turi būti suderinta su valstybinės priežiūros institucijomis pagal jų kompetenciją.
3.4. TI tvirtina produktą gaminančios įmonės (firmos) vadovas.
3.5. TI gali tikrinti pagal kompetenciją valstybinės priežiūros institucijų pareigūnai, derindami standartą, technines sąlygas, taip pat tikrindami produkto kokybę, tik iškilus abejonių dėl produkto sudėties ir produkto nekenksmingumo rodiklių. Šie pareigūnai turi raštu įsipareigoti neskleisti konfidencialios informacijos ir neturi reikalauti dokumento kopijos.
3.6. TI ir jos keitimai registruojami nustatytos formos žurnale ją tvirtinusioje institucijoje, suteikiant žymenį
TI X....... X XXXX
Technologijos instrukcija__________________
Eilės numeris ___________________________
Registracijos metai ______________________