LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2000 M. BIRŽELIO 30 D. ĮSAKYMO NR. 205 „DĖL PAŠARŲ KLASIFIKATORIAUS ĮSIGALIOJIMO“ PAKEITIMO
2003 m. birželio 25 d. Nr. 3D-249
Vilnius
Įgyvendindamas Teisės derinimo priemonių 2003 metų planą, patvirtintą Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. kovo 5 d. nutarimu Nr. 292 (Žin., 2003, Nr. 25-1019) (priemonių kodai 3.7.4.2.3-T32 ir 3.7.4.2.3-T36):
1. Pakeičiu Pašarų klasifikatorių, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. birželio 30 d. įsakymu Nr. 205 „Dėl Pašarų klasifikatoriaus įsigaliojimo“ (Žin., 2000, Nr. 69-2064):
1.1 Papildau 4 punktą šia sąvoka:
1.2. Papildau 5 punktą po lentele rašomomis tokiomis pastabomis:
„PASTABOS:
1. Sąvokos „Koncentravimas“ atitikmenys – „Sutirštinimas“ arba „Sutankinimas“ (vartojama Vokietijoje).
1.3. Papildau 6 punktą antra pastraipa ir išdėstau ją taip:
1.4. Išdėstau 7 punktą taip:
„7. Ūkio subjektai, gaminantys, laikantys, gabenantys, vartojantys pašarines žaliavas, tarpininkaujantys jas parduodant ir prekiaujantys, jų deklaravimo dokumentuose, etiketėse privalo nurodyti privalomuosius kokybės deklaravimo rodiklius. Pasirenkamieji kokybės deklaravimo rodikliai, nurodyti šio klasifikatoriaus 11 punkto lentelėje, yra rekomendaciniai ir jų reikšmės orientacinės:
7.1. apie pašarines žaliavas, tiekiamas į apyvartą, deklaravimo dokumentuose arba ant pakuočių, konteinerių, maišų ar kitos taros turi būti aiškiai įskaitomos ir neištrinamos etiketės. Etiketėse pateikiami tokie rekvizitai: užrašas „pašarinė žaliava“, jos pavadinimas pagal šio klasifikatoriaus 11 punktą ar 17 punkto lentelėje nurodytą kategoriją, privalomieji deklaravimo rodikliai, kiekis, išreikštas masės ar tūrio vienetais. Už etiketėse pateiktų rekvizitų tikslumą atsako galutinis pašarinės žaliavos tiekėjas, kuriuo laikomas tokios žaliavos gamintojas, pakuotojas, pardavėjas ar importuotojas;
7.2. pašarinės žaliavos, skirtos galutiniam pirkėjui, tiekiamos ne didesnėse kaip 10 kg pakuotėse. Privalomieji rekvizitai pardavimo etape gali būti pateikti vartojimo instrukcijoje ar kita tam tikro pranešimo forma;
7.3. Lietuvos Respublikoje naujas pašarines žaliavas galima teikti į rinką tik jas įregistravus šio klasifikatoriaus V skyriuje nustatyta tvarka;
7.4. gamintojo pirmąkart į apyvartą išleidžiamos pašarinės žaliavos su laikinais duomenimis apie jos sudėtį į Europos Sąjungos kitas valstybes gali būti pateiktos, jei:
7.4.1. valstybės, į kurią numatoma tiekti šias žaliavas, kompetentingos institucijos iš anksto informuojamos apie tokių pašarinių žaliavų atgabenimą;
7.4.2. galutiniai duomenys apie pašarinių žaliavų sudėtį jų gavėjui pateikiami per 10 dienų nuo pašarinių žaliavų atgabenimo;
7.4.3. dokumentuose su laikinais duomenimis apie pašarinių žaliavų sudėtį ryškiu šriftu pateikta nuoroda „Duomenys laikini“ ir šie duomenys patvirtinti akredituotos ar oficialiai pripažintos bandymo laboratorijos (nurodomas laboratorijos pavadinimas, pašarinės žaliavos, kurios mėginys tiriamas, kodas ir data, iki kada bus pateikti tyrimo rezultatai);
7.5. Šio klasifikatoriaus 7.4.1–7.4.3 punktuose nurodyti reikalavimai netaikomi pirmąkart į apyvartą išleidžiamoms pašarinėms žaliavoms su laikinais duomenimis, kai jos yra natūralaus pavidalo, šviežios arba konservuotos augalinės arba gyvulinės kilmės, apdorotos arba neapdorotos paprastu mechaniniu būdu, be priedų, išskyrus konservantus, taip pat išleidžiant į apyvartą augalinius ir gyvūninius šalutinius produktus, turinčius daugiau kaip 50 proc. drėgnio, atsiradusius po agropramoninio apdorojimo, ir kuriuos vieni kitiems teikia tos pačios valstybės narės ūkio subjektai.“
1.5. Išdėstau 8 punktą taip:
„8. Pašarinės žaliavos turi būti nesugedę ir grynos.
8.1. Pašarinės žaliavos skirstomos į tokius skyrius:
8.2. Pašarinės žaliavos gali būti skirstomos ir pagal kitus kriterijus:
8.2.3. pagal taikomą apdorojimo būdą (ekstrakcija, kaitinimas) ir gaunamą galutinį produktą (dribsniai, sėlenos, riebalai);
1.6. Išdėstau 11 punkto lentelės skiltyje „Žaliavų skyriai ir jų kodai“ 4, 5, 6 ir 7 pastraipas taip:
1.7. Papildau 11 punkto lentelės 1 punktą šiomis pastraipomis:
„1.45. Džiovinti spirito grūdai |
Šalutinis alkoholio distiliacijos produktas, gaunamas džiovinant kietas susifermentavusių grūdų nuosėdas |
Baltymingumas |
Drėgnis – 12,5% Žalia ląsteliena – 19,5% |
|
|
|
Žali pelenai – 6,5% |
|
|
|
|
1.46. Džiovinti tamsieji spirito grūdai |
Šalutinis alkoholio distiliacijos produktas, gaunamas džiovinant kietas susifermentavusių grūdų nuosėdas, prie kurių pridėta žlaugtų sirupo arba garintų žlaugtų |
Baltymingumas |
Drėgnis – 12,5% Žalia ląsteliena – 19,5% Žali pelenai – 6,5%“. |
1.8. Išdėstau 11 punkto lentelės 2 punktą taip:
„2. Aliejingosios sėklos, aliejingi vaisiai, jų produktai ir šalutiniai produktai |
„2.01. Iš dalies išlukštentų žemės riešutų išspaudos |
Šalutinis aliejaus gamybos presavimo būdu produktas iš išlukštentų žemės riešutų (Arachis hypogaea) ir kt. Žalios ląstelienos sausoje medžiagoje turi būti ne daugiau kaip 16 procentų |
Baltymingumas Žali riebalai (aliejus) Žalia ląsteliena |
Drėgnis – 12,0% Žalia ląsteliena – 16,0% Žali pelenai – 7,0% |
|
|
|
|
|
|
2.02. Iš dalies išlukštentų žemės riešutų rupiniai |
Šalutinis aliejaus gamybos produktas, gaunamas ekstrahuojant iš dalies išlukštentus žemės riešutus. Žalios ląstelienos sausoje medžiagoje turi būti ne daugiau kaip 16 procentų |
Baltymingumas Žalia ląsteliena |
Drėgnis – 12,0% Žalia ląsteliena – 16,0% Žali pelenai – 8,0% |
|
||||
|
||||
|
||||
|
||||
|
|
|
|
|
|
2.03. Išlukštentų žemės riešutų išspaudos |
Šalutinis aliejaus gamybos presavimo būdu produktas iš išlukštentų žemės riešutų |
Baltymingumas Žali riebalai (aliejus) Žalia ląsteliena |
Drėgnis – 12,0% Žalia ląsteliena – 16,0% Žali pelenai – 8,0% |
|
||||
|
||||
|
||||
|
|
|
|
|
|
2.04. Išlukštentų žemės riešutų rupiniai |
Šalutinis aliejaus gamybos produktas, gaunamas ekstrahuojant išlukštentus žemės riešutus |
Baltymingumas Žalia ląsteliena |
Drėgnis – 12,0% Žalia ląsteliena – 16,0% Žali pelenai – 8,0% |
|
||||
|
||||
|
|
|
|
|
|
2.05. Rapsų sėklos |
(Brassica napus L. ssp. Oleifera (Metzg.) Sinsk., Brassicanapus L. var. glauca (Roxb.) O. E. Shultz ir Brassica campestris L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk sėklos |
--- |
Botaninis grynumas – 94% Drėgnis – 12% Žali pelenai – 9,5% |
|
||||
|
||||
|
||||
|
|
|
|
|
|
2.06. Rapsų išspaudos |
Šalutinis aliejaus gamybos presavimo būdu produktas iš rapsų sėklų |
Baltymingumas Žali riebalai (aliejus) Žalia ląsteliena |
Botaninis grynumas – 94% Drėgnis – 12% Žali pelenai – 9,5% |
|
||||
|
||||
|
|
|
|
|
|
2.08. Rapsų sėklų lukštai |
Šalutinis aliejaus gamybos produktas, gaunamas lukštenant rapso sėklas |
Žalia ląsteliena |
Drėgnis –12,0% Žali pelenai – 9,5% |
|
||||
|
|
|
|
|
|
2.10. Kopros išspaudos |
Šalutinis aliejaus gamybos presavimo būdu produktas iš kokoso palmių (Cocos nucifera L.) vaisių, branduolių ir lukštų apvalkalų |
Baltymingumas Žali riebalai (aliejus) Žalia ląsteliena |
Drėgnis – 12,0% Žali pelenai – 8,0% |
|
||||
|
||||
|
||||
|
|
|
|
|
|
2.11. Kopros rupiniai |
Šalutinis aliejaus gamybos produktas, gaunamas ekstrahuojant kokoso palmių (Cocos nucifera L.) vaisius, branduolius ir lukštų apvalkalus |
Baltymingumas |
Drėgnis – 12,0% Žali riebalai (aliejus) – 2,3% Žali pelenai – 8,0% |
|
||||
|
||||
|
||||
|
|
|
|
|
|
2.12. Alyvpalmių branduolių išspaudos |
Šalutinis aliejaus gamybos presavimo būdu produktas iš išlukštentų palmių branduolių (Elaeis guineensis Jack, Corozo oleifera (HBK) L. H. Bailey Elaeis melanococca auct.) |
Baltymingumas Žali riebalai (aliejus) Žalia ląsteliena |
Drėgnis – 12,0%“. |
|
||||
|
||||
|
||||
|
1.10. Įrašau 11 punkto lentelės skiltyje „Žaliavos pavadinimas ir kodas“ 3 punkte vietoj skaičių ir žodžio „3.11. Pupos“ – skaičius ir žodį „3.11. Arkliapupės;“.
1.11. Išdėstau 11 punkto lentelės 4.07, 5.01, 8.05, 10.01 ir 12.03 pastraipas taip:
„4.07. Maniokas (tapiokas) |
Kultūrinio augalo manioko arba kakavos (Manihot esculentia Crantz.) džiovintos šaknys ir jų apdorojimo atliekos (druskos rūgštyje netirpių pelenų sausojoje medžiagoje ne daugiau kaip 4,5 proc.) |
Krakmolas Druskos rūgštyje netirpūs pelenai, jei >3,5% |
Drėgnis – 13,0 % |
|
|
|
|
5.01. Saldžiavaisio pupmedžio ankštys |
Produktas, gaunamas traiškant džiovintas saldžiavaisio pupmedžio (Ceratonia siligua L.) tuščias ankštis |
Žalia ląsteliena |
--- |
|
|
|
|
8.05. Išrūgų baltymų (albuminų) milteliai |
Produktas, gaunamas džiovinant baltymų junginius, cheminiu ar fiziniu būdu ekstrahuotus iš išrūgų arba pieno |
Drėgnis, jei > 8 proc. Žali baltymai |
--- |
|
|
|
|
10.01. Žuvų miltai |
Produktas, gaunamas džiovinant ir malant iš dalies nuriebintas įvairių rūšių žuvis ar jų dalis. Kai žuvų miltų baltymingumas didesnis kaip 75 procentai sausojoje medžiagoje, produktas apibūdinamas kaip turtingas baltymo |
Drėgnis, jei >8 proc. Baltymingumas Žali riebalai Žali pelenai, jei >20 proc. |
Chloridai išreikšti NaCl – 4,4% |
|
|
|
|
12.03. Ledų ir pyragaičių gamybos produktai ir atliekos |
Šalutiniai ledų, pyragaičių, kremų produktai ir gamybos atliekos |
Žali riebalai Krakmolas Suminis cukrus, išreikštas sacharoze |
---“ |
1.12. Papildau 11 punktą po lentele rašomomis tokiomis pastabomis:
„PASTABOS:
1. Kai šios lentelės 1.19, 1.24 ir 1.35 kodais pažymėtų pašarinių žaliavų sudėtyje yra daugiau kaip 40 proc. krakmolo, jos apibūdinamos kaip turtingos krakmolo. Vokietijoje tokios žaliavos priskiriamos „Roggennachmehl“, „Weizeennachmehl“ arba „Maisnachmehl“grupei.
2. Kai šios lentelės 1.26 kodu pažymėtos pašarinės žaliavos sudedamosios dalys smulkaus malimo, prie pavadinimo pridedamas žodis „smulkus“ arba kitas jo atitikmuo.
3. Kai kurių šios lentelės kodais pažymėtų pašarinių žaliavų pavadinimai gali būti keičiami jų atitikmenimis:
5. Prie 2.07 kodu pažymėtos pašarinės žaliavos pavadinimo ten, kur tinka, galima papildomai nurodyti „mažai gliukozinolatų“.
6. Prie 3.04 kodu pažymėtos pašarinės žaliavos pavadinimo gali būti nuoroda apie jos apdorojimą karščiu.
8. Prie 6.07 kodu pažymėtos pašarinės žaliavos pavadinimo gali būti nurodytas cheminio apdorojimo būdas.
9. Kai 9.01 ir 9.02 kodais pažymėtose pašarinėse žaliavose yra daugiau kaip 13 proc. riebalų, nurodoma „turtingos riebalų“.
10. Prie 9.08 kodu pažymėtos pašarinės žaliavos pavadinimo gali būti nurodyta tikslesnė kilmė (lajus, taukai, kaulų riebalai ir kt.) arba gamybos būdas.
13. Prie 12.01, 12.02 ir 12.03 kodais pažymėtų pašarinių žaliavų pavadinimo gali būti nurodoma kita produkto gamyboje naudota medžiaga.
1.13. Išdėstau 13 punktą taip:
1.14. Įrašau 17 punkto lentelės pirmoje skiltyje vietoj žodžių „Aliejinių kultūrų“ žodžius „Aliejingų augalų“; vietoj žodžių „Ankštinių kultūrų“ žodžius „Ankštinių augalų“.
1.15. Įrašau 17 punkto lentelės pastraipoje „Žuvų, kitų vandens gyvūnų produktai ir jų šalutiniai produktai“ vietoj žodžių „Žalia ląsteliena“ žodžius „Žali riebalai“.
1.16. Papildau 17 punkto lentelę šia pastraipa:
„Sausos pašarinės žolės ir stambieji pašarai |
Baltymingumas, jei > 10 proc. |
||
|
|
|
Žalia ląsteliena“ |
1.17. Išdėstau 21 punkto pirmą pastraipą taip:
1.18. Įrašau 21 punkto lentelės pastraipų „Visaverčiai pašarai“ ir „Kiti pašarų papildai...“ antroje skiltyje žodžius „Be to, galvijams“, o trečioje skiltyje žodžius „Žali pelenai“.
1.19. Išdėstau 30 punkto lentelės pastraipą „Kepenų funkcijai palaikyti, esant lėtiniam kepenų nepakankamumui“ taip:
„Kepenų funkcijai palaikyti, esant lėtiniam kepenų nepakankamumui |
Vidutinis labai kokybiškų baltymų kiekis, didelis pagrindinių riebalų rūgščių kiekis ir didelis lengvai virškinamų angliavandenių kiekis |
Šunys |
Baltymų šaltiniai Pagrindinės riebalų rūgštys Natris Suminis varis |
Pradžioje iki 6 mėn. |
Prieš vartojant arba norint pratęsti vartojimo terminą, rekomenduojama pasitarti su veterinarijos specialistu. |
|
|||||
|
|
|
|
|
Vartojimo instrukcijoje turi būti nurodyta, kad prie ėdalo visada turi būti vandens“. |
|
Vidutinis labai kokybiškų baltymų kiekis, didelis pagrindinių riebalų rūgščių kiekis |
Katės |
|
Pradžioje iki 6 mėn. |
|
|
|
|
|||
|
|
|
|||
|
|
|
1.20. Papildau 30 punkto lentelę tokiomis pastraipomis:
„Atstatomajai mitybai, sveikstantiems |
Didelė pagrindinių maisto medžiagų koncentracija ir lengvai virškinamos sudedamosios dalys |
Arkliai |
Lengvai virškinamos sudedamosios dalys, įskaitant ir apdorotas, n – 3 riebalų rūgštys (jei pridėta) |
Kol pasveiksta |
Turi būti nurodyti atvejai, kuriais tinka šį pašarą vartoti, vartojimo būdas. Prieš vartojant arba norint pratęsti vartojimo laiką, rekomenduojama pasitarti su veterinarijos specialistu |
|
|
||||
|
|
||||
|
|
|
|||
|
|
|
|||
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kepenų funkcijai stiprinti, esant chroniškam kepenų nepakankamumui |
Mažas kokybiškų baltymų kiekis, lengvai virškinami angliavandeniai |
Arkliai |
Baltymų ir ląstelienos šaltiniai Lengvai virškinamų sudėtinių dalių angliavandeniai Metioninas Cholinas, n – 3 riebalų rūgštys (jei pridėta) |
Iki 6 mėn. |
Tinka vartoti po truputį, dažnai. Prieš vartojant arba norint pratęsti vartojimo laiką, rekomenduojama pasitarti su veterinarijos |
|
|
||||
|
|
||||
|
|
||||
|
|
||||
|
|
||||
|
|
||||
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
specialistu |
|
|
|
|
|
|
Inkstų funkcijai stiprinti, esant chroniškam inkstų nepakankamumui |
Mažas kokybiškų baltymų kiekis, mažas fosforo kiekis |
Arkliai |
Baltymų šaltinis Kalcis Fosforas Kalis Magnis Natris |
Iki 6 mėn. |
Turi būti nurodyti atvejai, kuriais tinka šį pašarą vartoti ir vartojimo būdas. Prieš vartojant arba norint pratęsti vartojimo laiką, rekomenduojama pasitarti su veterinarijos specialistu“. |
|
|
||||
|
|
||||
|
|
||||
|
|
||||
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1.21. Išdėstau 33 punkto lentelės 1.2 pastraipą taip:
1.2. Mielės, auginamos ant gyvulinės ar augalinės kilmės substrato (Yeastas cultivate on animal and plant substrat) |
- gautos iš nurodytų 3 ir 4 skiltyse mikroorganizmų ir substratų, kurių ląstelės buvo žuvusios |
Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis |
Melasa, alkoholio gamybos atliekos bei produktai, turintys krakmolo, vaisių sultys, išrūgos, pieno priedai, hidrolizuota augalinė ląsteliena |
--- |
Visoms gyvulių“.rūšims |
--- |
|
|
|||||
|
|
|||||
|
|
|
||||
|
|
|
||||
|
|
|
|
|||
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
2. Nustatau, kad šis įsakymas įsigalioja nuo 2003 m. lapkričio 1 d., išskyrus 7.4 punktą, kuris įsigalioja nuo įstojimo į Europos Sąjungą.