LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

ĮSAKYMAS

 

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2002 M. GRUODŽIO 24 D. ĮSAKYMO Nr. 686 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53-2:2002 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI. SPECIFINIAI SALDIKLIŲ, DAŽIKLIŲ IR KITŲ MAISTO PRIEDŲ GRYNUMO KRITERIJAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2011 m. vasario 21 d. Nr. V-156

Vilnius

 

Įgyvendindamas 2010 m. spalio 20 d. Komisijos direktyvą 2010/67/ES, kuria iš dalies keičiama Direktyva 2008/84/EB, nustatanti konkrečius maisto priedų, išskyrus dažiklius ir saldiklius, grynumo kriterijus (OL 2010 L 277, p. 17):

1. Pakeičiu Lietuvos higienos normą HN 53-2:2002 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Specifiniai saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų grynumo kriterijai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 686 (Žin., 2003, Nr. 91-4135; 2009, Nr. 17-677, Nr. 75-3077, Nr. 132-5771, Nr. 159-7216):

1.1. Išdėstau preambulės 3 punktą taip:

3. 2008 m. rugpjūčio 27 d. Komisijos direktyva 2008/84/EB, nustatanti konkrečius maisto priedų, išskyrus dažiklius ir saldiklius, grynumo kriterijus (OL 2008 L 253, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2010 m. spalio 20 d. Komisijos direktyva 2010/67/ES (OL 2010 L 277, p. 17).“

1.2. 3 priede:

1.2.1. Išdėstau 45 punkto „E 290 ANGLIES DIOKSIDAS“ eilutę „Alyvos kiekis“ taip:

 

„Alyvos kiekis

Ne daugiau kaip 5 mg/kg“.

 

1.2.2. Papildau šiuo 317 punktu:

 

 

317. E 392 ROZMARINO EKSTRAKTAI

BENDROSIOS SPECIFIKACIJOS

 

Sinonimas

Rozmarino lapų ekstraktas (antioksidantas)

Apibrėžtis

Rozmarino ekstrakte yra keli komponentai, kurie turi įrodytų antioksidantų savybių. Šie komponentai daugiausia priklauso fenolio rūgščių, flavonoidų, diterpenoidų grupėms. Be antioksidantų, ekstraktuose gali būti ir triterpenų bei organinių tirpiklių, konkrečiai apibrėžtų šioje specifikacijoje 283-291-9

EINECS

Rozmarino ekstraktas (Rosmarinus officinalis)

Cheminis pavadinimas

Apibūdinimas

Rozmarino lapų ekstrakto antioksidantas yra ruošiamas ekstrahuojant Rosmarinus officinalis lapus, naudojant maistui patvirtintą tirpiklių sistemą. Ekstraktai po to gali būti padaryti bekvapiai ir bespalviai. Ekstraktai gali būti standartizuoti

Identifikavimas

 

Etaloniniai antioksidantų junginiai: fenolio diterpenai

Karnozino rūgštis (C20H28O4) ir karnozolis (C20H26O4) (kurie sudaro ne mažiau kaip 90 % viso fenolių diterpenų kiekio)

Etaloniniai pagrindiniai lakieji junginiai

Borneolis, bornilo acetatas, kamparas, 1,8-cineolis, verbenonas

Tankis

Daugiau kaip 0,25 g/ml

Tirpumas

Netirpsta vandenyje

Grynumas

 

Nuodžiūvis

Mažiau kaip 5 %

Arsenas

Ne daugiau kaip 3 mg/kg

Švinas

Ne daugiau kaip 2 mg/kg

 

1. Rozmarino ekstraktai, gauti iš džiovintų rozmarino lapų, ekstrahuojant acetonu

 

Apibūdinimas

Rozmarino ekstraktai gaunami iš džiovintų rozmarino lapų ekstrahuojant acetonu, filtruojant, gryninant ir išgarinant tirpiklį, po to džiovinant ir sijojant, kad būtų gauti gryni milteliai ir skystis

Identifikavimas

 

Etaloninių antioksidantų junginių kiekis

>=? 10 % m/m, išreikštas bendru karnozino rūgšties ir karnozolio kiekiu

Antioksidantų ir lakiųjų junginių santykis

(Iš viso % m/m karnozino rūgšties ir karnozolio) >=? 15 (etaloninių pagrindinių lakiųjų junginių % m/m)*

(*išreikšta kaip visų lakiųjų medžiagų procentinė dalis ekstrakte, nustatoma dujų chromatografijos ir masių spektrometrijos metodu)

Tirpiklių likučiai

Acetonas: ne daugiau kaip 500 mg/kg

 

2. Rozmarino ekstraktai, gauti ekstrahuojant džiovintus rozmarino lapus virškritinės būsenos anglies dioksido dujomis

 

Rozmarino ekstraktai gaunami iš džiovintų rozmarino lapų ekstrahuojant virškritinės būsenos anglies dioksido dujomis esant nedideliam katalizatoriaus etanolio kiekiui.

 

Identifikavimas

 

Etaloninių antioksidantų junginių kiekis

>=? 13 % m/m, išreikštas bendru karnozino rūgšties ir karnozolio kiekiu

Antioksidantų ir lakiųjų junginių santykis

(Iš viso % m/m karnozino rūgšties ir karnozolio) >=? 15 (etaloninių pagrindinių lakiųjų junginių % m/m)*

(*išreikšta kaip visų lakiųjų medžiagų procentinė dalis ekstrakte, nustatoma dujų chromatografijos ir masių spektrometrijos metodu)

Tirpiklių likučiai

Etanolis: ne daugiau kaip 2 %

 

3. Rozmarino ekstraktai, gauti iš padaryto bekvapio rozmarino etanolio ekstrakto

 

Rozmarino ekstraktai, gauti iš padaryto bekvapio rozmarino etanolio ekstrakto. Ekstraktai gali būti toliau gryninami, pavyzdžiui, apdorojant aktyviąja anglimi ir (arba) taikant molekulinę distiliaciją. Ekstraktai gali būti paverčiami suspensijomis, naudojant tinkamus ir patvirtintus nešiklius arba purškiamuoju džiovinimu.

 

Identifikavimas

 

Etaloninių antioksidantų junginių kiekis

>=? 5 % m/m, išreikštas bendru karnozino rūgšties ir karnozolio kiekiu

Antioksidantų ir lakiųjų junginių santykis

(Iš viso % m/m karnozino rūgšties ir karnozolio) >=? 15 (etaloninių pagrindinių lakiųjų junginių % m/m)*

(*išreikšta kaip visų lakiųjų medžiagų procentinė dalis ekstrakte, nustatoma dujų chromatografijos ir masių spektrometrijos metodu)

Tirpiklių likučiai

Etanolis: ne daugiau kaip 500 mg/kg

 

4. Bespalviai ir bekvapiai padaryti rozmarino ekstraktai, gauti dviem etapais ekstrahuojant heksanu ir etanoliu

 

Rozmarino ekstraktai, gauti iš padaryto bekvapio rozmarino etanolio ekstrakto po ekstrahavimo heksanu. Ekstraktai gali būti toliau gryninami, pavyzdžiui, apdorojant aktyviąja anglimi ir (arba) taikant molekulinę distiliaciją. Jie gali būti paverčiami suspensijomis, naudojant tinkamus ir patvirtintus nešiklius arba purškiamuoju džiovinimu.

 

Identifikavimas

 

Etaloninių antioksidantų junginių kiekis

>=? 5 % m/m, išreikštas bendru karnozino rūgšties ir karnozolio kiekiu

Antioksidantų ir lakiųjų junginių santykis

(Iš viso % m/m karnozino rūgšties ir karnozolio) >=? 15 (etaloninių pagrindinių lakiųjų junginių % m/m)*

(*išreikšta kaip visų lakiųjų medžiagų procentinė dalis ekstrakte, nustatoma dujų chromatografijos ir masių spektrometrijos metodu)

Tirpiklių likučiai

Heksanas: ne daugiau kaip 25 mg/kg

Etanolis: ne daugiau kaip 500 mg/kg

“.

1.2.3. Išdėstau 132 punkto „E 426 SOJŲ HEMICELIULIOZĖ“ eilutes „Apibrėžtis“ ir „Apibūdinimas“ taip:

 

„Apibrėžtis

Sojų hemiceliuliozė yra rafinuotas vandenyje tirpstantis polisacharidas, gautas iš natūralios sojų pluošto grandinės ekstrahuojant karštu vandeniu. Nenaudojamas joks organinis nusodiklis, išskyrus etanolį

Apibūdinimas

Laisvai byrantys balti arba gelsvai balti milteliai“.

 

1.2.4. Papildau 132 punkto „E 426 SOJŲ HEMICELIULIOZĖ“ eilutę „Grynumas“ šiais žodžiais:

 

„Etanolis

Ne daugiau kaip 2 %“.

 

1.2.5. Papildau šiuo 318 punktu:

 

318. E 427 KASIJOS DERVA

 

Sinonimai

 

Apibrėžtis

Kasijos derva yra išgryninta Cassia tora ir Cassia obtusifoli (Leguminosae) sumalta sėklų endosperma, kurioje yra mažiau kaip 0,05 % Cassia occidentalis. Ji sudaryta daugiausia iš didelės molekulinės masės polisacharidų, sudarytų pirmiausia iš linijinės 1,4-?-D-manopiranozės fragmentų grandinės su 1,6-?-D-galaktopiranozės fragmentų fragmentais. Manozės ir galaktozės santykis yra maždaug 5:1.

Gamybos procese sėklų lukštai ir gemalas pašalinami terminio ir mechaninio apdorojimo būdu, po to sėklos malamos ir surenkama endosperma. Po to endosperma yra gryninama ekstrahuojant izopropanoliu

Pagrindinės medžiagos kiekis

Ne mažiau kaip 75 % galaktomanano

Apibūdinimas

Nuo blyškiai geltonų iki beveik baltų bekvapių miltelių

Identifikavimas

 

Tirpumas

Netirpsta etanolyje. Gera dispersija šaltame vandenyje – susidaro koloidinis tirpalas

Gelio formavimas su boratu

Į vandeninį mėginio tirpalą pridedama pakankamai natrio borato bandomojo tirpalo, kad pH pakiltų virš 9; susiformuoja gelis

Gelio formavimas su ksantano derva

Pasveriama ir sumaišoma 1,5 g mėginio ir 1,5 g ksantano dervos. Šio mišinio (greitai maišant) įpilama į 300 ml 80 °C temperatūros vandens 400 ml cheminėje stiklinėje. Maišoma, kol mišinys ištirps, o jam ištirpus maišoma dar 30 min. (maišymo metu palaikoma aukštesnė kaip 60 °C temperatūra). Nustojama maišyti ir bent dvi valandas leidžiama mišiniui atvėsti iki kambario temperatūros.

Kietas klampiai plastiškas gelis susiformuoja po to, kai temperatūra nukrinta žemiau 40 °C, tačiau toks gelis nesusidaro 1 % kontroliniame tik kasijos dervos ar tik ksantano dervos tirpale, paruoštame panašiu būdu

Klampa

Mažesnė kaip 500 mPa.s (25 °C, 2 val., 1 % tirpalas) atitinka vidutinę molekulinę masę 200 000–300 000 D

Grynumas

 

Rūgštyse netirpstanti medžiaga

Ne daugiau kaip 2,0 %

pH

5,5–8 (1 % vandeninio tirpalo)

Nevalyti riebalai

Ne daugiau kaip 1 %

Baltymai

Ne daugiau kaip 7 %

Suminis pelenų kiekis

Ne daugiau kaip 1,2 %

Dalis, prarandama džiovinant

Ne daugiau kaip 12 % (5 val., 105 °C)

Iš viso antrachinonų

Ne daugiau kaip 0,5 mg/kg (aptikimo riba)

Tirpiklių likučiai

Ne daugiau kaip 750 mg/kg izopropilo alkoholio

Švinas

Ne daugiau kaip 1 mg/kg

Mikrobiologiniai kriterijai

 

Bendras plokštelių skaičius

Ne daugiau kaip 5000 kolonijas formuojančių vienetų viename grame medžiagos

Mielės ir pelėsiai

Ne daugiau kaip 100 kolonijas formuojančių vienetų viename grame medžiagos

Salmonella spp

Nėra 25 g

E. Coli

Nėra 1 g

“.

1.2.6. Išdėstau 161 punkto „E 463 HIDROKSIPROPILCELIULIOZĖ“ eilutę „Pagrindinės medžiagos kiekis“ taip:

 

„Pagrindinės medžiagos kiekis

Yra ne daugiau kaip 80,5 % hidroksipropopksilo grupių (-OCH2CHOHCH3), lygiaverčių ne daugiau kaip 4,6 hidroksipropilo grupių vienam bevandenės gliukozės vienetui bevandenėje medžiagoje“.

 

1.2.7. Išdėstau 281 punkto „E 949 VANDENILIS“ eilutę „Azotas“ taip:

 

„Azotas

Ne daugiau kaip 0,07 % v/v“.

 

1.2.8. Papildau šiuo 319 punktu:

 

319. E 1203 POLIVINILO ALKOHOLIS

 

Sinonimai

Vinilo alkoholio polimeras, PVOH

Apibrėžtis

Polivinilo alkoholis yra sintetinė derva, gauta vinilo acetato polimerizacijos būdu, po to atliekant dalinę esterio hidrolizę naudojant šarminį katalizatorių. Fizinės produkto savybės priklauso nuo polimerizacijos ir hidrolizės laipsnio

Cheminis pavadinimas

Etenolis, homopolimeras

Cheminė formulė

(C2H3OR) n, kur R = H arba COCH3

Apibūdinimas

Bekvapiai, beskoniai, permatomi, balti ar grietinėlės spalvos granuliuoti milteliai

Identifikavimas

 

Tirpumas

Tirpsta vandenyje; prastai tirpsta etanolyje

Nusodinimo reakcija

0,25 g mėginio ištirpinama 5 ml vandens, po to pašildoma ir leidžiama tirpalui atvėsti iki kambario temperatūros. Įpylus į šį tirpalą 10 ml etanolio susidaro baltos, drumstos ar dribsnių pavidalo nuosėdos

Spalvinė reakcija

0,01 g mėginio ištirpinama 100 ml vandens, po to pašildoma ir leidžiama tirpalui atvėsti iki kambario temperatūros. Į 5 ml tirpalo įlašinus vieną lašą bandomojo jodo tirpalo ir kelis lašus boro rūgšties tirpalo, tirpalas nusidažo mėlynai

0,5 g mėginio ištirpinama 10 ml vandens, po to pašildoma ir leidžiama tirpalui atvėsti iki kambario temperatūros. Į 5 ml tirpalo įlašinus vieną lašą jodo bandomojo tirpalo, tirpalas nusidažo tamsiai raudona (iki mėlynos) spalva

Klampa

4,8–5,8 mPa.s (4 % tirpalas esant 20 °C) atitinka vidutinę molekulinę masę 26 000–30 000 D

Grynumas

 

Vandenyje netirpios medžiagos

Ne daugiau kaip 0,1 %

Esterių skaičius

Nuo 125 iki 153 mg KOH/g

Hidrolizės laipsnis

86,5–89,0 %

Rūgštingumo koeficientas

Ne daugiau kaip 3,0

Tirpiklių likučiai

Ne daugiau kaip 1,0 % metanolio, 1,0 % metilacetato

pH

5,0–6,5 (4 % tirpalas)

Dalis, prarandama džiovinant

Ne daugiau kaip 5,0 % (105 °C, 3 val.)

Iškaitinimo likutis

Ne daugiau kaip 1,0 %

Švinas

Ne daugiau kaip 2,0 mg/kg

“.

1.2.9. Išdėstau 315 punktą taip:

 

315. E 1521 POLIETILENGLIKOLIAI

 

Sinonimai

PEG, makrogolis, polietileno oksidas

Apibrėžtis

Etileno oksido polimerų ir vandens junginys, paprastai apibūdinamas skaičiumi, apytikriai atitinkančiu molekulinę masę

Cheminis pavadinimas

alfa-hidro-omega-hidroksipoli(oksi-1,2-etandiolis)

Cheminė formulė

HOCH2-(CH2 -O-CH2)n-CH2OH

Vidutinė molekulinė masė

380–9000 D

Pagrindinės medžiagos kiekis

PEG 400: ne mažiau kaip 95 % ir ne daugiau kaip 105 %

PEG 3000: ne mažiau kaip 90 % ir ne daugiau kaip 110 %

PEG 3350: ne mažiau kaip 90 % ir ne daugiau kaip 110 %

PEG 4000: ne mažiau kaip 90 % ir ne daugiau kaip 110 %

PEG 6000: ne mažiau kaip 90 % ir ne daugiau kaip 110 %

PEG 8000: ne mažiau kaip 87,5 % ir ne daugiau kaip 112,5 %

Apibūdinimas

PEG 400 yra skaidrus, klampus, bespalvis ar beveik bespalvis higroskopiškas skystis

PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000 ir PEG 8000 yra balta arba beveik balta kieta vaško ar parafino pavidalo medžiaga

Identifikavimas

 

Lydymosi temperatūra

PEG 400: 4–8 °C

PEG 3000: 50–56 °C

PEG 3350: 53–57 °C

PEG 4000: 53–59 °C

PEG 6000: 55–61 °C

PEG 8000: 55–62 °C

Klampa

PEG 400: 105–130 mPa.s esant 20 °C

PEG 3000: 75–100 mPa.s esant 20 °C

PEG 3350: 83–120 mPa.s esant 20 °C

PEG 4000: 110–170 mPa.s esant 20 °C

PEG 6000: 200–270 mPa.s esant 20 °C

PEG 8000: 260–510 mPa.s esant 20 °C

Polietilenglikolių, kurių vidutinė molekulinė masė yra didesnė nei 400, klampa yra nustatoma 50 proc. m/m tiriamosios medžiagos vandeniniame tirpale

Tirpumas

PEG 400 maišosi su vandeniu, labai gerai tirpsta acetone, alkoholyje ir metileno chloride, beveik netirpsta riebiosiose ir mineralinėse alyvose

PEG 3000 ir PEG 3350: labai gerai tirpsta vandenyje ir metileno chloride, labai nedaug tirpsta alkoholyje, beveik netirpsta riebiosiose ir mineralinėse alyvose

PEG 4000, PEG 6000 ir PEG 8000: labai gerai tirpsta vandenyje ir metileno chloride, beveik netirpsta riebiosiose ir mineralinėse alyvose

Grynumas

 

Rūgštingumas ar šarmingumas

5 g medžiagos ištirpinama 50 ml vandens, kuriame nėra anglies dioksido, ir įpilama 0,15 ml bromtimolio mėlynojo tirpalo. Tirpalas yra geltonos arba žalios spalvos. Norint pakeisti indikatoriaus spalvą į mėlyną, reikia ne daugiau kaip 0,1 ml 0,1 M natrio hidroksido

Hidroksilo vertė

PEG 400: 264–300

PEG 3000: 34–42

PEG 3350: 30–38

PEG 4000: 25–32

PEG 6000: 16–22

PEG 8000: 12–16

Sulfatiniai pelenai

Ne daugiau kaip 0,2 %

1,4-dioksanas

Ne daugiau kaip 10 mg/kg

Etileno oksidas

Ne daugiau kaip 0,2 mg/kg

Etilenglikolis ir dietilenglikolis

Iš viso ne daugiau kaip 0,25 % m/m atskiros medžiagos arba abiejų kartu

Švinas

Ne daugiau kaip 1 mg/kg

“.

2. Pavedu įsakymo vykdymo kontrolę viceministrui pagal administruojamą sritį.

 

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                           RAIMONDAS ŠUKYS