LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO
ĮSAKYMAS
DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2002 M. GRUODŽIO 24 D. ĮSAKYMO NR. 686 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 53-2:2002 „LEIDŽIAMI VARTOTI MAISTO PRIEDAI. SPECIFINIAI SALDIKLIŲ, DAŽIKLIŲ IR KITŲ MAISTO PRIEDŲ GRYNUMO KRITERIJAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2009 m. vasario 2 d. Nr. V-54
Vilnius
Įgyvendindamas 2008 m. birželio 17 d. Komisijos direktyvą 2008/60/EB, nustatančią tam tikrus saldiklių, skirtų naudoti maisto produktuose, grynumo kriterijus (OL 2008 L 158, p. 17),
pakeičiu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymą Nr. 686 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 53-2:2002 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Specifiniai saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų grynumo kriterijai“ patvirtinimo“ (Žin., 2003, Nr. 91-4135):
1. Išdėstau 2 punktą taip:
2. Nurodytuoju įsakymu patvirtintoje Lietuvos higienos normoje HN 53-2:2002 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Specifiniai saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų grynumo kriterijai“:
2.2. Papildau preambulę šiuo 21 punktu:
„Lietuvos higienos normos
HN 53-2:2002 „Leidžiami vartoti maisto
priedai. Specifiniai saldiklių, dažiklių ir
kitų maisto priedų grynumo kriterijai“
1 priedas
(Lietuvos Respublikos sveikatos
apsaugos ministro 2009 m. vasario 2 d.
įsakymo Nr. V-54 redakcija)
SPECIFINIAI SALDIKLIŲ, LEIDŽIAMŲ VARTOTI MAISTO PRODUKTUOSE, GRYNUMO KRITERIJAI
1. E 420 (i) SORBITOLIS |
|
|||
Sinonimai |
D-gliucitolis, D-sorbitolis |
|
||
Apibrėžimas |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
D-gliucitolis |
|
||
EINECS |
200-061-5 |
|
||
Cheminė formulė |
C6H14O6 |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
182,17 |
|
||
Analizės duomenys |
Suminis gliucitolių kiekis ne mažesnis kaip 97 % ir D- gliucitolio ne mažiau kaip 91 % sausos medžiagos svorio Gliucitoliai yra junginiai, turintys struktūrinę formulę CH2OH-(CHOH)n-CH2OH, kurioje n yra sveikas skaičius |
|
||
Apibūdinimas |
Balti higroskopiški kristaliniai saldaus skonio milteliai, dribsniai arba granulės |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
A. Tirpumas |
Labai gerai tirpsta vandenyje, mažai tirpus etanolyje |
|
||
B. Lydymosi temperatūros diapazonas |
88–102 °C |
|
||
C. Gliucitolio monobenzilideno darinys |
Į 5 g mėginį įpilkite 7 ml metanolio, 1 ml benzaldehido ir 1 ml druskos rūgšties. Sumaišykite ir purtykite ant mechaninės purtyklės tol, kol susidarys kristalai. Filtruokite siurbiamuoju filtru, kristalai ištirpinami 20 ml verdančio vandens, kuriame ištirpinkite 1 g natrio hidrokarbonato, karštą tirpalą filtruokite siurbiamuoju filtru, plaukite 5 ml metanolio ir vandens mišiniu (1:2) ir išdžiovinkite ore. Taip gauti kristalai lydosi 173–179 °C temperatūros diapazone |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Vandens kiekis |
Ne daugiau kaip 1 % (Karlo Fišerio metodu) |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Redukuojantys cukrūs |
Ne daugiau kaip 0,3 % sausos medžiagos svorio išreiškiant gliukoze |
|
||
Suminis cukrų kiekis |
Ne didesnis kaip 1 % sausos medžiagos svorio išreiškiant gliukoze |
|
||
Chloridai |
Ne daugiau kaip 50 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Sulfatai |
Ne daugiau kaip 100 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Nikelis |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Sunkieji metalai |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio išreiškiant Pb |
|
||
2. E 420 (ii) SORBITOLIO SIRUPAS |
|
|||
Sinonimai |
D-gliucitolio sirupas |
|
||
Apibrėžimas |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
Sorbitolio sirupą, gaunamą hidrinant gliukozės sirupą, sudaro D-sorbitolis, D-manitolis ir hidrinti sacharidai Ta produkto dalis, kuri nėra D-sorbitolis, daugiausia sudaryta iš hidrintų oligosacharidų, susidarančių hidrinant gliukozės sirupo žaliavą (šiuo atveju gliukozės sirupas nesikristalizuoja), arba iš manitolio. Gali būti maži kitų gliucitolių, kuriuose n £ 4, kiekiai. Gliucitoliai yra junginiai, turintys struktūrinę formulę CH2OH-(CHOH)n-CH2OH, kurioje n yra sveikas skaičius |
|
||
EINECS |
270-337-8 |
|
||
Analizės duomenys |
Suminis sausos medžiagos kiekis ne mažesnis kaip 69 %, D-sorbitolio ne mažiau kaip 50 % sausos medžiagos |
|
||
Apibūdinimas |
Skaidrus bespalvis saldaus skonio tirpalas |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
A. Tirpumas |
Maišosi su vandeniu, gliceroliu ir propan-1,2-dioliu |
|
||
B. Sorbitolio monobenzilideno darinys |
Į 5 g mėginį įpilkite 7 ml metanolio, 1 ml benzaldehido ir 1 ml druskos rūgšties. Sumaišykite ir purtykite ant mechaninės purtyklės tol, kol susidarys kristalai. Filtruokite siurbiamuoju filtru, kristalus ištirpinkite 20 ml verdančio vandens, kuriame yra ištirpinta 1 g natrio rūgščiojo karbonato, karštą tirpalą filtruokite siurbiamuoju filtru, plaukite 5 ml metanolio ir vandens mišiniu (1:2) ir išdžiovinkite ore. Taip gauti kristalai lydosi 173–179 °C temperatūroje |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Vandens kiekis |
Ne didesnis kaip 31 % (Karlo Fišerio metodu) |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Redukuojantys cukrūs |
Ne daugiau kaip 0,3 % sausos medžiagos svorio išreiškiant gliukoze |
|
||
Chloridai |
Ne daugiau kaip 50 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Sulfatai |
Ne daugiau kaip 100 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Nikelis |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
3. E 421 MANITOLIS |
|
|||
3.1. Manitolis |
|
|
||
Sinonimai |
D-manitolis |
|
||
Apibrėžimas |
Gaunamas kataliziškai hidrinant angliavandenių tirpalus, turinčius gliukozės ir (arba) fruktozės |
|
||
Cheminis pavadinimas |
D-manitolis |
|
||
EINECS |
200-711-8 |
|
||
Cheminė formulė |
C6H14O6 |
|
||
Molekulinė masė |
182,2 |
|
||
Analizės duomenys |
D-manitolio ne mažiau kaip 96 % ir ne daugiau kaip 102 % sausoje medžiagoje |
|
||
Apibūdinimas |
Balti bekvapiai kristaliniai milteliai |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
A. Tirpumas |
Tirpus vandenyje, labai mažai tirpus etanolyje, beveik netirpus eteryje |
|
||
B. Lydymosi temperatūros diapazonas |
164–169 °C |
|
||
C. Plonasluoksnė chromatografija |
Teigiamas bandymas |
|
||
D. Savitasis sukimas |
: +23? - +25? (borato tirpalas) |
|
||
E. pH |
5–8 Į 10 ml 10 % m/v bandinio įpilama 5 ml sočiojo kalio chlorido tirpalo, matuojama pH |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Nuodžiūvis |
Ne daugiau kaip 0,3 % (105 °C, keturios valandos) |
|
||
Redukuojantys cukrūs |
Ne daugiau kaip 0,3 % (išreiškiant gliukoze) |
|
||
Suminis cukrų kiekis |
Ne didesnis kaip 1 % (išreiškiant gliukoze) |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
|
||
Chloridai |
Ne daugiau kaip 70 mg/kg |
|
||
Sulfatai |
Ne daugiau kaip 100 mg/kg |
|
||
Nikelis |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg |
|
||
3.2. Manitolis, gautas fermentacijos būdu |
|
|
||
Sinonimai |
D-manitolis |
|
||
Apibrėžimas |
Gaunamas pertraukiamos fermentacijos aerobinėmis sąlygomis būdu, naudojant paprastų mielių Zygosaccharomyces rouxii rūšį |
|
||
Cheminis pavadinimas |
D-manitolis |
|
||
EINECS |
200-711-8 |
|
||
Cheminė formulė |
C6H14O6 |
|
||
Molekulinė masė |
182,2 |
|
||
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 99 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Apibūdinimas |
Balti bekvapiai kristaliniai milteliai |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
A. Tirpumas |
Tirpus vandenyje, labai mažai tirpus etanolyje, beveik netirpus eteryje |
|
||
B. Lydymosi temperatūros diapazonas |
164–169 °C |
|
||
C. Plonasluoksnė chromatografija |
Teigiamas bandymas |
|
||
D. Savitasis sukimas |
: +23? - +25? (borato tirpalas) |
|
||
E. pH |
5–8 Į 10 ml 10 % m/v mėginio tirpalo įpilkite 0,5 ml sočiojo kalio chlorido tirpalo ir matuokite pH |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Arabitolis |
Ne daugiau kaip 0,3 % |
|
||
Nuodžiūvis |
Ne didesnis kaip 0,3 % (105 °C, keturios valandos) |
|
||
Redukuojantys cukrūs |
Ne daugiau kaip 0,3 % (išreiškiant gliukoze) |
|
||
Suminis cukrų kiekis |
Ne didesnis kaip 1 % (išreiškiant gliukoze) |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
|
||
Chloridai |
Ne daugiau kaip 70 mg/kg |
|
||
Sulfatai |
Ne daugiau kaip 100 mg/kg |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg |
|
||
Aerobinės mezofilinės bakterijos |
Ne daugiau kaip 103/g |
|
||
Koliformai |
10-yje g nėra |
|
||
Salmonella |
10-yje g nėra |
|
||
E. coli |
10-yje g nėra |
|
||
Staphylococcus aureus |
10-yje g nėra |
|
||
Pseudomonas aeruginosa |
10-yje g nėra |
|
||
Pelėsiai |
Ne daugiau kaip 100/g |
|
||
Mielės |
Ne daugiau kaip 100/g |
|
||
4. E 950 ACESULFAMAS K |
|
|||
Sinonimai |
Acesulfamo kalis, 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-oksatiazin-4-on-2,2-dioksido kalio druska |
|
||
Apibrėžimas |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
6-metil-1,2,3-oksatiazin-4-(3H)-on-2,2-dioksido kalio druska |
|
||
EINECS |
259-715-3 |
|
||
Cheminė formulė |
C4H4KNO4S |
|
||
Molekulinė masė |
201,24 |
|
||
Analizės duomenys |
C4H4KNO4S kiekis ne mažesnis kaip 99 % bevandenėje medžiagoje |
|
||
Apibūdinimas |
Bekvapiai balti kristaliniai milteliai. Maždaug 200 kartų saldesnis nei sacharozė |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
A. Tirpumas |
Labai gerai tirpus vandenyje, labai mažai tirpus etanolyje |
|
||
B. Ultravioletinės spinduliuotės sugertis |
Maksimumas atitinka 227 ± 2 nm, naudojant 10 mg /1 000 ml vandens tirpalą |
|
||
C. Teigiamas K jonų bandymas |
Bandymas teigiamas (tiriamas likutis, gautas iškaitinus 2 g mėginio) |
|
||
D. Nusodinimo bandymas |
Į tirpalą, gautą 0,2 mėginio ištirpinant 2 ml acto rūgšties ir 2 ml vandens, įlašinama keli lašai 10 % natrio kobaltnitrito tirpalo. Susidaro geltonos nuosėdos |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Nuodžiūvis |
Ne didesnis kaip 1 % (105 °C, dvi valandos) |
|
||
Organinės priemaišos |
Teigiamas bandymas, nustatant 20 mg/kg UV aktyviųjų komponentų |
|
||
Fluoridas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg |
|
||
5. E 951 ASPARTAMAS |
|
|||
Sinonimai |
Aspartilfenilalanino metilesteris |
|
||
Apibrėžimas |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
N-L-al-(aspartil-L-fenilalanin-1-metilesteris, 3-amino-N-(al-karbometoksifenetil) sukcinamo rūgšties N-metilesteris |
|
||
EINECS |
245-261-3 |
|
||
Cheminė formulė |
C14H18N2O5 |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
294,31 |
|
||
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 98 % ir ne daugiau kaip 102 % C14H18N2O5 išreiškiant bevandenei medžiagai |
|
||
Apibūdinimas |
Balti bekvapiai saldaus skonio kristaliniai milteliai. Maždaug 200 kartų saldesnis nei sacharozė |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
Tirpumas |
Mažai tirpus vandenyje ir etanolyje |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Nuodžiūvis |
Ne didesnis kaip 4,5 % (105 °C, keturios valandos) |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,2 % sausos medžiagos svorio |
|
||
pH |
4,5–6,0 (1:125 tirpalas) |
|
||
Praleidimo faktorius |
1 % tirpalo 2 N druskos rūgštyje praleidimo faktorius, tinkamu spektrofotometru nustatytas 1 cm storio kiuvetėje esant 430 nm bangos ilgiui, kai palyginamuoju tirpalu naudojamas 2 N druskos rūgšties tirpalas, yra ne mažesnis kaip 0,95; jis maždaug atitinka ne didesnį kaip 0,022 optinį tankį |
|
||
Savitasis poliarizacijos plokštumos sukimas |
: nuo +14,5? iki +16,5? Nustatykite naudodami 4:100 tirpalą 15 N skruzdžių rūgštyje per 30 minučių po mėginio tirpalo paruošimo |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Sunkieji metalai |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio išreiškiant Pb |
|
||
5-benzil-3,6-diokso-2-piperazinacto rūgštis |
Ne daugiau kaip 1,5 % sausos medžiagos svorio |
|
||
6. E 952 CIKLAMO RŪGŠTIS IR JOS Na IR Ca DRUSKOS |
|
|||
6.1. Ciklamo rūgštis |
|
|
||
Sinonimai |
Cikloheksilsulfamo rūgštis, ciklamatas |
|
||
Apibrėžimas |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
Cikloheksansulfamorūgštis, cikloheksilaminosulforūgštis |
|
||
EINECS |
202-898-1 |
|
||
Cheminė formulė |
C6H13NO3S |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
179,24 |
|
||
Analizės duomenys |
Cikloheksilsulfamo rūgštis turi ne mažiau kaip 98 % ir ne daugiau kaip 102 % C6H13NO3S išreiškiant bevandenei medžiagai |
|
||
Apibūdinimas |
Beveik bekvapiai balti saldžiai rūgštaus skonio kristaliniai milteliai. Maždaug 40 kartų saldesnė nei sacharozė |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
A. Tirpumas |
Tirpi vandenyje ir etanolyje |
|
||
B. Nusodinimo bandymas |
2 % tirpalą parūgštinkite druskos rūgštimi, įpilkite 1 ml apytikriai 1 mol/l bario chlorido vandeninio tirpalo ir filtruokite, jei tirpalas drumsčiasi ar iškrito nuosėdos. Į skaidrų tirpalą įpilkite 1 ml 10 % natrio nitrito tirpalo. Susidaro baltos nuosėdos |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Nuodžiūvis |
Ne didesnis kaip 1 % (105 °C, viena valanda) |
|
||
Selenas |
Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio išreiškiant selenu |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Sunkieji metalai |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio išreiškiant Pb |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Cikloheksilaminas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Dicikloheksilaminas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Anilinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
6.2. Natrio ciklamatas |
|
|
||
Sinonimai |
Ciklamatas, ciklamo rūgšties natrio druska |
|
||
Apibrėžimas |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
Natrio cikloheksansulfamatas, natrio cikloheksilsulfamatas |
|
||
EINECS |
205-348-9 |
|
||
Cheminė formulė |
C6H12NNaO3S, dihidrato: C6H12NNaO3S • 2H2O |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
Bevandenės druskos: 201,22, dihidrato: 237,22 |
|
||
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 98 % ir ne daugiau kaip 102 % sausos medžiagos svorio Dihidratas: ne mažiau kaip 84 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Apibūdinimas |
Balti bekvapiai kristalai ar kristaliniai milteliai. Maždaug 30 kartų saldesnis nei sacharozė |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
Tirpumas |
Tirpus vandenyje, beveik netirpus etanolyje |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Nuodžiūvis |
Ne didesnis kaip 1 % (105 °C, viena valanda) Ne didesnis kaip 15,2 % (105 °C, dvi valandos), jei dihidridas |
|
||
Selenas |
Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio išreiškiant selenu |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Sunkieji metalai |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio išreiškiant Pb |
|
||
Cikloheksilaminas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Dicikloheksilaminas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Anilinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
6.3. Kalcio ciklamatas |
|
|
||
Sinonimai |
Ciklamatas, ciklamo rūgšties kalcio druska |
|
||
Apibrėžimas |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
Kalcio cikloheksansulfamatas, kalcio cikloheksilsulfamatas |
|
||
EINECS |
205-349-4 |
|
||
Cheminė formulė |
C12H24CaN2O6S2 • 2H2O |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
432,57 |
|
||
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 98 % ir ne daugiau kaip 101 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Apibūdinimas |
Balti bekvapiai kristalai ar kristaliniai milteliai. Maždaug 30 kartų saldesnis nei sacharozė |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
Tirpumas |
Tirpus vandenyje, labai mažai tirpus etanolyje |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Nuodžiūvis |
Ne didesnis kaip 1 % (105 °C, viena valanda) Ne didesnis kaip 8,5 % (140 °C, keturios valandos), jei dihidratas |
|
||
Selenas |
Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio išreiškiant selenu |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Sunkieji metalai |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio išreiškiant Pb |
|
||
Cikloheksilaminas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Dicikloheksilaminas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Anilinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
7. E 953 IZOMALTAS |
|
|||
Sinonimai |
Hidrinta izomaltulozė, hidrinta palatinozė |
|
||
Apibrėžimas |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
Izomaltas yra hidrintų mono- ir disacharidų mišinys, kurio pagrindiniai komponentai yra disacharidai: 6-O-al-D-gliukopiranozil-D-sorbitolis (1,6-GPG) ir 1-O-al-D-gliukopiranozil-D-manitolio dihidratas (1,1 GPM) |
|
||
Cheminė formulė |
6-O-al-D-gliukopiranozil-D-sorbitolis: C12H24O11 1-O-al-D-gliukopiranozil-D-manitolio dihidratas: C12H24O11 • 2H2O |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
6-O-al-D-gliukopiranozil-D-sorbitolis: 344,32 1-O-al-D-gliukopiranozil-D-manitolio dihidratas: 380,32 |
|
||
Analizės duomenys |
Hidrintų mono- ir disacharidų kiekis ne mažesnis kaip 98 %, 6-O-al-D-gliukopiranozil-D-sorbitolio ir 1-O-al-D-gliukopiranozil-D-manitolio dihidrato mišinio kiekis ne mažesnis kaip 86 %, išreiškiant bevandenei medžiagai |
|
||
Apibūdinimas |
Bekvapė balta šiek tiek higroskopiška kristalinė masė |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
A. Tirpumas |
Tirpus vandenyje, labai mažai tirpus etanolyje |
|
||
B. Plonasluoksnė chromatografija |
Ištirkite plonasluoksnės chromatografijos metodu, naudodami plokštelę, padengtą 0,2 mm sluoksniu chromatografinio silikagelio. Chromatogramoje pagrindinės dėmės priklauso 1,1-GPM ir 1,6-GPS |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Vandens kiekis |
Ne didesnis kaip 7 % (Karlo Fišerio metodu) |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,05 % sausos medžiagos svorio |
|
||
D-manitolis |
Ne daugiau kaip 3 % |
|
||
D-gliucitolis |
Ne daugiau kaip 6 % |
|
||
Redukuojantys cukrūs |
Ne daugiau kaip 0,3 % sausos medžiagos svorio išreiškiant gliukoze |
|
||
Nikelis |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Sunkieji metalai (išreiškiant Pb) |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
8. E 954 SACHARINAS IR JO Na, K IR Ca DRUSKOS |
|
|||
8.1. Sacharinas |
|
|
||
Apibrėžtis |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
3-okso-2,3-dihidrobenzo(d)izotiazol-1,1-dioksidas |
|
||
EINECS |
201-321-0 |
|
||
Cheminė formulė |
C7H5NO3S |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
183,18 |
|
||
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 99 % ir ne daugiau kaip 101 % C7H5NO3S (bevandenio) |
|
||
Apibūdinimas |
Balti kristalai ar kristaliniai milteliai, bekvapiai arba silpno aromatinio kvapo, saldaus skonio net ir labai praskiestuose tirpaluose. Apytiksliai nuo 300 iki 500 kartų saldesnis už sacharozę |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
Tirpumas |
Šiek tiek tirpsta vandenyje, tirpsta šarminuose tirpaluose, tirpsta burbuliuodamas etanolyje |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 1 % (105 °C, dvi valandos) |
|
||
Lydymosi temperatūros diapazonas |
226–230 °C |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,2 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Benzoinė ir salicilo rūgštis |
Į 10 ml tirpalo santykiu 1:20, prieš tai parūgštinto penkiais lašais acto rūgšties, įlašinti tris lašus apytiksliai 1 molio koncentracijos geležies chlorido vandeninio tirpalo. Nėra nuosėdų ar violetinės spalvos |
|
||
o-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
p-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Benzoinė p-sulfonamido rūgštis |
Ne daugiau kaip 25 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Lengvai karbonizuojamos medžiagos |
Neaptinkama |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Selenas |
Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
8.2. Natrio sacharinas |
|
|
||
Sinonimai |
Sacharinas, sacharino natrio druska |
|
||
Apibrėžtis |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
Natrio o-benzosulfimidas, 2,3-dihidro-3-oksobenzizosulfonazolo natrio druska, oksobenzizosulfonazolas, 1,2-benzizotiazolin-3-one-1,1-dioksido natrio druskos dihidratas |
|
||
EINECS |
204-886-1 |
|
||
Cheminė formulė |
C7H4NNaO3S • 2H2O |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
241,19 |
|
||
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 99 % ir ne daugiau kaip 101 % C7H4NNaO3S (bevandenio) |
|
||
Apibūdinimas |
Balti kristalai arba balti florescuojantys kristaliniai milteliai, bekvapiai arba silpnai kvepiantys, stipriai saldaus skonio net ir labai praskiestuose tirpaluose. Apytiksliai nuo 300 iki 500 kartų saldesnis negu sacharozė praskiestuose tirpaluose |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
Tirpumas |
Laisvai tirpsta vandenyje, ribotai tirpsta etanolyje |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 15 % (120 °C, keturios valandos) |
|
||
Benzoinė ir salicilo rūgštys |
Į 10 ml tirpalo santykiu 1:20, prieš tai parūgštinto penkiais lašais acto rūgšties, įlašinti tris lašus apytiksliai 1 molio koncentracijos geležies chlorido vandeninio tirpalo. Nėra nuosėdų ar violetinės spalvos |
|
||
o-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
p-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Benzoinė p-sulfonamido rūgštis |
Ne daugiau kaip 25 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Lengvai karbonizuojamos medžiagos |
Neaptinkama |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Selenas |
Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
8.3. Kalcio sacharinas |
|
|
||
Sinonimai |
Sacharinas, sacharino kalcio druska |
|
||
Apibrėžtis |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
Kalcio o-benzosulfimidas, 2,3-dihidro-3-oksobenzizosulfonazolo kalcio druska, 1,2-benzizotiazolin-3-one-1,1-dioksido kalcio druskos hidratas (2:7) |
|
||
EINECS |
229-349-0 |
|
||
Cheminė formulė |
C14H8CaN2O6S2 • 3½H2O |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
467,48 |
|
||
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 95 % C14H8CaN2O6S2 (bevandenio) |
|
||
Apibūdinimas |
Balti kristalai ar balti kristaliniai milteliai, bekvapiai ar silpnai kvepiantys, stipriai saldaus skonio net ir labai praskiestuose tirpaluose. Apytiksliai nuo 300 iki 500 kartų saldesnis negu sacharozė praskiestuose tirpaluose |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
Tirpumas |
Laisvai tirpsta vandenyje, tirpsta etanolyje |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 13,5 % (120 °C, keturios valandos) |
|
||
Benzoinė ir salicilo rūgštys |
Į 10 ml tirpalo santykiu 1:20, prieš tai parūgštinto penkiais lašais acto rūgšties, įlašinti tris lašus apytiksliai 1 molio koncentracijos geležies chlorido vandeninio tirpalo. Nėra nuosėdų ar violetinės spalvos |
|
||
o-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
p-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Benzoinė p-sulfonamido rūgštis |
Ne daugiau kaip 25 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Lengvai karbonizuojamos medžiagos |
Neaptinkama |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Selenas |
Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
8.4. Kalio sacharinas |
|
|
||
Sinonimai |
Sacharinas, sacharino kalio druska |
|
||
Apibrėžtis |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
Kalio o-benzosulfimidas, 2,3-dihidro-3-oksobenzizosulfonazolo kalio druska, 1,2-benzizotiazolin-3-one-1,1-dioksido monohidrato kalio druska |
|
||
EINECS |
|
|
||
Cheminė formulė |
C7H4KNO3S • H2O |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
239,77 |
|
||
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 99 % ir ne daugiau kaip 101 % C7H4KNO3S (bevandenio) |
|
||
Apibūdinimas |
Balti kristalai ar balti kristaliniai milteliai, bekvapiai ar silpnai kvepiantys, stipriai saldaus skonio net ir labai praskiestuose tirpaluose. Apytiksliai nuo 300 iki 500 kartų saldesnis už sacharozę |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
Tirpumas |
Laisvai tirpsta vandenyje, ribotai tirpsta etanolyje |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 8 % (120 °C, keturios valandos) |
|
||
Benzoinė ir salicilo rūgštys |
Į 10 ml tirpalo santykiu 1:20, prieš tai parūgštinto penkiais lašais acto rūgšties, įlašinti tris lašus apytiksliai 1 molio koncentracijos geležies chlorido vandeninio tirpalo. Nėra nuosėdų ar violetinės spalvos |
|
||
o-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
p-toluensulfonamidas |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Benzoinė p-sulfonamido rūgštis |
Ne daugiau kaip 25 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Lengvai karbonizuojamos medžiagos |
Neaptinkama |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Selenas |
Ne daugiau kaip 30 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
9. E 955 SUKRALOZĖ |
||||
Sinonimai |
4,1?,6?-trichlorgalaktosukrozė |
|||
Apibrėžtis |
|
|||
Cheminis pavadinimas |
1,6-dichlor-1,6-dideoksi-be-D-fruktofuranozil-4-chlor-4-deoksi-al-D-galaktopiranozidas |
|||
EINECS |
259-952-2 |
|||
Cheminė formulė |
C12H19Cl3O8 |
|||
Molekulinė masė |
397,64 |
|||
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 98 % ir ne daugiau kaip 102 % C12H19Cl3O8 (apskaičiuoto kaip bevandenio) |
|||
Apibūdinimas |
Balti iki bespalvių, praktiškai bekvapiai kristaliniai milteliai |
|||
Identifikavimas |
|
|||
A. Tirpumas |
Laisvai tirpsta vandenyje, metanolyje ir etanolyje. Šiek tiek tirpsta etilo acetate |
|||
B. Infraraudonųjų spindulių absorbcija |
Kalio bromido mėginio infraraudonųjų spindulių spektro dispersija rodo santykinį maksimumų panašaus ilgio bangoms kaip ir atitinkamas referencijos spektras gautas naudojant sacharozės pamatinį standartą |
|||
C. Plonasluoksnė chromatografija |
Pagrindinė dėmė bandomajame tirpale turi tą pačią Rf vertę kaip ir pagrindinė dėmė standartiniame A tirpale, į kurią nurodoma bandyme su kitais chlorintais disacharidais. Standartinis tirpalas yra gaunamas ištirpinant 1,0 g sacharozės pamatinio standarto 10 ml metanolio |
|||
D. Savitasis sukimas |
= + 84,0° iki + 87,5° apskaičiuoto bevandeniui (10 % m/v tirpalas) |
|||
Grynumas |
|
|||
Vanduo |
Ne daugiau kaip 2,0 % (Karlo Fišerio metodu) |
|||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,7 % |
|||
Kiti chlorinti disacharidai |
Ne daugiau kaip 0,5 % |
|||
Chlorinti monosacharidai |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
|||
Trifenilfosfino oksidas |
Ne daugiau kaip 150 mg/kg |
|||
Metanolis |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
|||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg |
|||
10. E 957 TAUMATINAS |
|
|||
Sinonimai |
|
|
||
Apibrėžimas |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
Taumatinas gaunamas ekstrahuojant vandeniu (pH 2,5–4,0) natūralių Thaumatococcus daniellii (Benth) vaisių žievelę; jo pagrindinė dalis yra baltymai taumatinas I ir taumatinas II, taip pat yra nedideli iš žaliavos medžiagos išekstrahuotų augalinių komponentų kiekiai |
|
||
EINECS |
258-822-2 |
|
||
Cheminė formulė |
Polipeptidas, kurį sudaro 207 aminorūgštys |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
Taumatinas I: 22209 Taumatinas II: 22293 |
|
||
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 16 % azoto, išreiškiant sausai medžiagai, tai atitinka ne mažiau kaip 94 % baltymų (N × 5,8) |
|
||
Apibūdinimas |
Bekvapiai kremo spalvos labai saldaus skonio milteliai. Maždaug 2000–3000 kartų saldesnis nei sacharozė |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
Tirpumas |
Labai gerai tirpsta vandenyje, netirpus acetone |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Nuodžiūvis |
Ne didesnis kaip 9 % (105 °C, iškaitinant iki pastovios masės) |
|
||
Angliavandeniai |
Ne daugiau kaip 3 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 2 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Aliuminis |
Ne daugiau kaip 100 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Mikrobiologiniai kriterijai |
Suminis aerobinių bakterijų skaičius: ne daugiau kaip 1000/g; E. Coli: 1 g bakterijų nėra |
|
||
11. E 959 NEOHESPERIDINO DIHIDROCHALKONAS |
|
|||
Sinonimai |
Neohesperidindihidrochalkonas, NHDC, hesperitino dihidrochalkon-4?-be-neohesperidozidas, neohespiridinas DC |
|
||
Apibrėžimas |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
2-O-al-L-ramnopiranozil-4?-be-D-gliukopiranozilhesperitino dihidrochalkonas, gautas kataliziškai hidrinant neohesperidiną |
|
||
EINECS |
243-978-6 |
|
||
Cheminė formulė |
C28H36O15 |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
612,6 |
|
||
Analizės duomenys |
Kiekis ne mažesnis kaip 96 %, išreiškiant sausai medžiagai |
|
||
Apibūdinimas |
Beveik balti bekvapiai kristaliniai milteliai, turintys būdingą labai saldų skonį. Maždaug 1000–1800 kartų saldesnis nei sacharozė |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
A. Tirpumas |
Gerai tirpsta karštame vandenyje, mažai tirpus šaltame vandenyje, beveik netirpsta eteryje ir benzene |
|
||
B. Ultravioletinės spinduliuotės sugertis |
Maksimumas atitinka 282–283 nm, naudojant 2 mg 100 ml metanolio tirpalą |
|
||
C. Neu bandymas |
Maždaug 10 mg neohesperidino DC ištirpinkite 1 ml metanolio, įpilkite 1 ml 1 % 2-aminoetildifenilborato tirpalo metanolyje. Tirpalas nusidažo šviesiai geltona spalva |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Nuodžiūvis |
Ne didesnis kaip 11 % (105 °C, trys valandos) |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,2 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Sunkieji metalai |
Ne daugiau kaip 10 mg/kg sausos medžiagos svorio išreiškiant Pb |
|
||
12. E 962 ASPARTAMO-ACESULFAMO DRUSKA |
||||
Sinonimai |
Aspartamas-acesulfamas, aspartamo-acesulfamo druska |
|||
Apibrėžtis |
Druska yra ruošiama kaitinant aspartamą ir acesulfamą K santykiu apytiksliai 2:1 (m/m) rūgštaus pH tirpale ir leidžiant vykti kristalizacijai. Kalis ir drėgmė yra pašalinami. Produktas yra stabilesnis už aspartamą |
|||
Cheminis pavadinimas |
L-fenilalanil-2-metil-L-al-asparto rūgšties 6-metil-1,2,3-oksatiazin-4(3H)-on-2,2-dioksido druska |
|||
Cheminė formulė |
C18H23O9N3S |
|||
Molekulinė masė |
457,46 |
|||
Analizės duomenys |
Nuo 63,0 iki 66,0 % aspartamo (sausos medžiagos) ir nuo 34,0 iki 37 % acesulfamo (rūgšties forma sausos medžiagos) |
|||
Apibūdinimas |
Balti bekvapiai kristalų pavidalo milteliai |
|||
Identifikavimas |
|
|||
A. Tirpumas |
Ribotai tirpsta vandenyje, šiek tiek tirpsta etanolyje |
|||
B. Pralaidumas |
1 % vandeninio tirpalo pralaidumas, nustatytas 1 cm kiuvetėje, kai bangos ilgis 430 nm, su tinkamu spektrofotometru naudojant vandenį kaip etaloną, yra ne mažesnis negu 0,95, ekvivalentiškas absorbcijai ne daugiau nei 0,022 apytiksliai |
|||
C. Savitasis sukimas |
= + 14,5° iki + 16,5° Nustatomas tirpale, esant medžiagos koncentracijai 6,2 g 100 ml skruzdžių rūgšties (15 N) per 30 min. nuo tirpalo paruošimo. Padalyti apskaičiuotą savitąjį sukimąsi iš 0,646 siekiant padaryti pataisą dėl aspartamo kiekio aspartamo-acesulfamo druskoje |
|||
Grynumas |
|
|||
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 0,5 % (105 °C, keturios valandos) |
|||
5-benzil-3,6-diokso-2-piperazinacto rūgštis |
Ne daugiau kaip 0,5 % |
|||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg |
|||
13. E 965 (i) MALTITOLIS |
|
|||
Sinonimai |
D-maltitolis, hidrinta maltozė |
|
||
Apibrėžtis |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
(al)-D-gliukopiranozil-1,4-D-gliucitolis |
|
||
EINECS |
209-567-0 |
|
||
Cheminė formulė |
C12H24O11 |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
344,31 |
|
||
Analizės duomenys |
D-maltitolio kiekis ne mažesnis kaip 98 % C12H24O11 (bevandenio) |
|
||
Apibūdinimas |
Saldaus skonio, balti kristalų pavidalo milteliai |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
A. Tirpumas |
Labai gerai tirpsta vandenyje, šiek tiek tirpsta etanolyje |
|
||
B. Lydimosi temperatūros diapazonas |
148–151 °C |
|
||
C. Savitasis sukimas |
: = +105,5? iki +108,5? (5 % m/v tirpalas) |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Vanduo |
Ne daugiau kaip 1 % (Karlo Fišerio metodu) |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Redukuojančiųjų cukrų kiekis |
Ne daugiau kaip 0,1 % išreišta gliukozės kiekiu nuo sausos medžiagos svorio |
|
||
Chloridai |
Ne daugiau kaip 50 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Sulfatai |
Ne daugiau kaip 100 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Nikelis |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
14. E 965 (ii) MALTITOLIO SIRUPAS |
|
|||
Sinonimai |
Hidrintas daug maltozės-gliukozės turintis sirupas, hidrintas gliukozės sirupas |
|
||
Apibrėžtis |
Mišinys, sudarytas daugiausiai iš maltitolio su sorbitoliu ir hidrintų oligo- ir polisacharidų. Jis yra gaminamas iš katalitinio gliukozės sirupo, kuriame yra daug maltozės, hidrinimo būdu arba jo atskirų komponentų hidrinimo būdu vėliau juos sumaišant. Gaminys prekybai yra tiekiamas kaip sirupas ir kaip kietos medžiagos pavidalo produktas |
|
||
Analizės duomenys |
Yra ne mažiau kaip 99 % viso hidrintų sacharidų (bevandenių) kiekio ir ne mažiau kaip 50 % maltitolio (bevandenio) |
|
||
Apibūdinimas |
Bespalviai ir bekvapiai skaidrūs klampūs skysčiai arba baltų kristalų pavidalo masės |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
A. Tirpumas |
Labai gerai tirpsta vandenyje, šiek tiek tirpsta etanolyje |
|
||
B. Plonasluoksnė chromatografija |
Išlaiko bandymą |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Vanduo |
Ne daugiau kaip 31 % (Karlo Fišerio metodu) |
|
||
Redukuojančiųjų cukrų kiekis |
Ne daugiau kaip 0,3 % (išreikšta gliukozės kiekiu) |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
|
||
Chloridai |
Ne daugiau kaip 50 mg/kg |
|
||
Sulfatai |
Ne daugiau kaip 100 mg/kg |
|
||
Nikelis |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg |
|
||
15. E 966 LAKTITOLIS |
|
|||
Sinonimai |
Laktitas, laktozitolis, laktobiozitas |
|
||
Apibrėžtis |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
4-O-be-D-galaktopiranozil-D-gliucitolis |
|
||
EINECS |
209-566-5 |
|
||
Cheminė formulė |
C12H24O11 |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
344,32 |
|
||
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 95 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Apibūdinimas |
Saldaus skonio kristalų pavidalo milteliai arba bespalviai tirpalai. Kristalų pavidalo produktai yra anhidrido, monohidrato ir dihidrato formomis |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
A. Tirpumas |
Labai gerai tirpsta vandenyje |
|
||
B. Savitasis sukimas |
= +13? iki +16?, apskaičiuotas bevandeniui (10 % m/v vandeninio tirpalo) |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Vanduo |
Kristaliniai produktai; ne daugiau kaip 10,5 % (Karlo Fišerio metodu) |
|
||
Kiti polioliai |
Ne daugiau kaip 2,5 % (bevandenio) |
|
||
Redukuojančiųjų cukrų kiekis |
Ne daugiau kaip 0,2 % išreikšta gliukozės kiekiu nuo sausos medžiagos svorio |
|
||
Chloridai |
Ne daugiau kaip 100 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Sulfatai |
Ne daugiau kaip 200 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Nikelis |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
16. E 967 KSILITOLIS |
|
|||
Sinonimai |
Ksilitolis |
|
||
Apibrėžimas |
|
|
||
Cheminis pavadinimas |
D-ksilitolis |
|
||
EINECS |
201-788-0 |
|
||
Cheminė formulė |
C5H12O5 |
|
||
Santykinė molekulinė masė |
152,15 |
|
||
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 98,5 % ksilitolio, išreiškiant bevandenei medžiagai |
|
||
Apibūdinimas |
Balti beveik bekvapiai ir labai saldaus skonio kristaliniai milteliai |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
A. Tirpumas |
Labai gerai tirpsta vandenyje, mažai tirpus etanolyje |
|
||
B. Lydymosi temperatūros diapazonas |
92–96 °C |
|
||
C. pH |
5–7 (10 % m/v vandeninis tirpalas) |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Nuodžiūvis |
Ne didesnis kaip 0,5 %. 0,5 g masės mėginį keturias valandas džiovinkite vakuume virš fosforo esant 60 °C |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Redukuojantys cukrūs |
Ne daugiau kaip 0,2 % sausos medžiagos svorio išreiškiant gliukoze |
|
||
Kiti polihidroksiliai alkoholiai |
Ne daugiau kaip 1 % sausos medžiagos svorio |
|
||
Nikelis |
Ne daugiau kaip 2 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Arsenas |
Ne daugiau kaip 3 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 1 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Chloridai |
Ne daugiau kaip 100 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
Sulfatai |
Ne daugiau kaip 200 mg/kg sausos medžiagos svorio |
|
||
17. E 968 ERITRITOLIS |
|
|||
Sinonimai |
Mezo-eritritolis, tetrahidroksibutanas, eritritas |
|
||
Apibrėžtis |
Pagamintas iš angliavandenių, gautų iš saugių ir tinkamų maistui osmofilinių mielių, pvz., Moniliella pollinis arba Trichosporonoides megachilensis, fermentacijos būdu, po to valant ir džiovinant |
|
||
Cheminis pavadinimas |
1,2,3,4-butanetetrolis |
|
||
EINECS |
205-737-3 |
|
||
Cheminė formulė |
C4H10O4 |
|
||
Molekulinė masė |
122,12 |
|
||
Analizės duomenys |
Ne mažiau kaip 99 % po džiovinimo |
|
||
Apibūdinimas |
Balti, bekvapiai, nehigroskopiški, atsparūs karščiui kristalai, kurių saldumas apytiksliai atitinka 60–80 % sacharozės saldumo |
|
||
Identifikavimas |
|
|
||
A. Tirpumas |
Laisvai tirpsta vandenyje, šiek tiek tirpsta etanolyje, netirpsta dietilo eteryje |
|
||
B. Lydymosi temperatūros diapazonas |
119–123 °C |
|
||
Grynumas |
|
|
||
Dalis, prarandama džiovinant |
Ne daugiau kaip 0,2 % (70 °C, šešios valandos, vakuuminiame eksikatoriuje) |
|
||
Sulfatiniai pelenai |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
|
||
Redukuojančios medžiagos |
Ne daugiau kaip 0,3 %, išreikšta D-gliukozės kiekiu |
|
||
Ribitolis ir glicerolis |
Ne daugiau kaip 0,1 % |
|
||
Švinas |
Ne daugiau kaip 0,5 mg/kg“ |
|
||