LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA

 

Į S A K Y M A S

DĖL LIETUVOS MEDICINOS NORMOS MN 34:1996 „DIETINIŲ PATIEKALŲ VIRĖJAS. PAREIGOS, TEISĖS, KOMPETENCIJA IR ATSAKOMYBĖ“

 

1996 m. balandžio 25 d. Nr. 220

Vilnius

 

ĮSAKAU:

1. Patvirtinti Lietuvos medicinos normą MN 34:1996 „Dietinių patiekalų virėjas. Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ (pridedama) ir nustatyti jos įsigaliojimo datą nuo 1996 04 30.

2. Patvirtinti MN 34: 1996 įdiegimo priemonių planą (pridedama).

3. Sveikatos priežiūros įstaigų vadovams organizuoti šios normos įdiegimą nuo 1996 04 30 ir užtikrinti dietinių patiekalų virėjo darbą, vadovaujantis šios normos nurodymais.

4. Įsakymo vykdymą kontroliuoti ministerijos sekretorei I. Degutienei.

 

 

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS                                                        ANTANAS VINKUS

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos

Ministerijos 1996 04 25 įsakymu Nr. 220

 

Medicinos normos MN 34:1996 „Dietinių patiekalų virėjas.Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė“ įdiegimo priemonių planas

 

Priemonė

Vykdytojas

Įvykdymo terminas

1. Pateikti informaciją apie patvirtintą ir įregistruotą medicinos normą MN 34 Lietuvos standartizacijos departamentui dėl jos išspausdinimo informaciniame biuletenyje

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM

Iki 1996.04.23

2. Padauginti 300 egz. MN 34 ir pateikti privalomuosius egzempliorius

SAM Leidybos ir spaudos biuras

Iki 1996.04.26

3. Pateikti privalomuosius MN 34 egzempliorius sveikatos priežiūros įstaigoms

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM

Iki 1996.04.30

4. Akredituojant sveikatos priežiūros įstaigas, kontroliuoti, kaip laikomasi šios normos reikalavimų

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie SAM

Nuo 1996.04.30

 

DIETINIŲ PATIEKALŲ VIRĖJAS

Pareigos, teisės, kompetencija ir atsakomybė

 

1. TAIKYMO SRITIS

 

1.1. Ši medicinos norma nustato dietinių patiekalų virėjo pareigas, teises, kompetenciją ir atsakomybę.

1.2. Ši medicinos norma privaloma visiems dietinių patiekalų virėjams Lietuvoje ir jų darbdaviams.

 

2. NUORODOS

 

2.1. MN 30:1996. Dietinio gydymo organizavimo sveikatos priežiūros įstaigose tvarka.

 

3. TERMINAI IR APIBRĖŽIMAI

 

3.1. Dietinių patiekalų virėjas (toliau – virėjas) – maisto gamybos darbuotojas, turintis specialųjį išsilavinimą ar baigęs dietinių patiekalų virėjo specializacijos kursus bei turintis ne mažesnį kaip IV kvalifikacinį virėjo atskyrį.

Pastaba. Kiti terminų apibrėžimai, pavartoti šioje normoje, yra pateikti MN 30:1996 [3 p.].

 

4. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

4.1. Virėjas gali dirbti privačioje ar valstybinėje sveikatos priežiūros įstaigoje, kur būtina ruošti dietinį maistą.

4.2. Virėjas pavaldus dietetikos technologui (maisto gamybos vedėjui).

4.3. Virėjas dirba savarankiškai pagal savo kompetenciją.

 

5. TEISĖS

 

Virėjas turi teisę:

5.1. Reikalauti geros kokybės maisto produktų bei žaliavos dietinių patiekalų gamybai.

5.2. Nepriimti iš dietetikos technologo (maisto gamybos vedėjo) blogos kokybės maisto produktų.

5.3. Nedirbti su techniškai netvarkingais technologiniais įrenginiais.

 

6. PAREIGOS

 

Virėjas privalo:

6.1. Priimti tik kokybiškus maisto produktus iš dietetikos technologo (maisto gamybos vedėjo).

6.2. Gaminti dietinius patiekalus pagal receptūras ir technologiją.

6.4. Nepažeisti saugaus darbo bei higienos reikalavimų.

6.5. Atiduoti dietinius patiekalus skyrių maisto išdavėjoms.

6.6. Laiku tikrintis sveikatą.

6.7. Tobulinti ne rečiau kaip kas 3 metai profesinę kvalifikaciją.

 

7. VIRĖJO KOMPETENCIJA

 

Virėjas turi žinoti:

7.1. Dietetikos principus, mitybos higieną.

7.2. Dietinio maisto ruošimo technologiją.

7.3. Degustacijos reikalavimus.

7.4. Buhalterinę apskaitą ir patiekalų kalkuliaciją.

7.5. Valgiaraščio sudarymo principus.

7.6. Saugaus darbo taisykles.

7.7. Gamybos ir asmenų higienos reikalavimus.

7.8. Maisto toksikoinfekcijas.

Virėjas turi mokėti:

7.9. Gaminti dietinius patiekalus.

7.10. Įvertinti maisto produktų bei patiekalų kokybę jusliniu būdu.

7.11. Suteikti pirmąją medicinos pagalbą.

 

8. ATSAKOMYBĖ

 

Virėjas už netinkamą jam priklausančių funkcijų vykdymą atsako nustatyta tvarka pagal galiojančius LR teisės aktus.

______________