LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO

 

Į S A K Y M A S

DĖL BANANŲ VAISIŲ KOKYBĖS BEI KOKYBĖS KONTROLĖS TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO

 

2002 m. kovo 28 d. Nr. 106

Vilnius

 

Įgyvendindamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. vasario 27 d. nutarimu Nr. 300 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė ACQUIS priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir ACQUIS įgyvendinimo priemonių 2002 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 25-910) patvirtintą teisės derinimo priemonių 2002 metų planą (priemonės kodas 3.7.2.7.-T2),

1. Tvirtinu Bananų vaisių kokybės bei kokybės kontrolės techninį reglamentą (pridedama).

2. Nustatau, kad bananų vaisių kokybės bei kokybės kontrolės techninis reglamentas įsigalioja nuo 2002 m. birželio 1 d.

 

 

ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS                                                                   JERONIMAS KRAUJELIS

______________

 


PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2002 m. kovo 28 d. įsakymu Nr. 106

 

BANANŲ VAISIŲ KOKYBĖS BEI KOKYBĖS KONTROLĖS TECHNINIS REGLAMENTAS

 

Šis reglamentas parengtas pagal:

Europos Tarybos 1994 m. rugsėjo 16 d. reglamentą 2257/94/EB, nustatantį bananų vaisių kokybės reikalavimus;

Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentą 2200/96/EB dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo;

Europos Tarybos 1995 m. gruodžio 15 d. reglamentą 2898/95/EB „Dėl bananų kokybės standartų laikymosi patikros“.

 

I. TAIKYMO SRITIS

 

1. Šis reglamentas taikomas paruoštiems realizuoti, į Lietuvos rinką teikiamiems, žaliems (neprinokusiems) Musa (AAA) spp., Cavendish ir Gros Michel pogrupių veislių bananų vaisiams (toliau – bananams), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0803.

2. Šis reglamentas netaikomas laukiniams, figiniams, parduodamiems pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį bei pramoniniam perdirbimui skirtiems bananams.

3. Šiuo reglamentu turi vadovautis fiziniai bei juridiniais asmenys, įvežantys bananus į Lietuvos Respubliką bei juos laikantys iki sunokimo, taip pat kompetentinga kontrolės institucija, vykdanti bananų kokybės kontrolę.

 

II. KOKYBĖS REIKALAVIMAI IR JŲ ATITIKTIES KONTROLĖ

 

4. Visų 2 priede išvardytų veislių bananų vaisiai turi atitikti 1 priede išdėstytus kokybės reikalavimus.

5. Bananų kokybė turi būti tikrinama įvežant juos į Lietuvos Respublikos teritoriją.

6. Bananų kokybės kontrolė vykdoma vadovaujantis žemės ūkio ministro ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. sausio 25 d. įsakymu Nr. 29/53 patvirtintomis Importuojamų, eksportuojamų ir teikiamų vidaus rinkai šviežių vaisių ir daržovių kokybės kontrolės taisyklėmis (Žin., 2002, Nr. 16-637).

 

suderinta

Valstybinės maisto ir veterinarijos

tarnybos direktorius

Kazimieras Lukauskas

2002 m. kovo 26 d.

______________

 


Bananų vaisių kokybės bei kokybės

kontrolės techninio reglamento

1 priedas

 

BANANŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

I. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI

 

1. Visi bananų vaisiai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų, turi būti žali (neprinokę), sveiki, tvirti, be sumušimų, neapšalę, sveiku, grybelių ar kitų ligų nepažeistu, nenulaužtu bei nesudžiuvusiu koteliu, atsiskyrusia piestele, taisyklingos formos, švarūs, be priemaišų, be kenkėjų ir jų nepažeisti, sausi, be pašalinio kvapo bei skonio.

2. Žymi kekės (ar kekės dalies) dalis turi būti sveika, jai būdingos spalvos, nepažeista grybelinių ligų, lygiai nupjautu kotu, be stiebo likučių.

3. Bananų vaisių branda, būklė ir kokybė turi būti tokia, kad jie nenukentėtų gabenami ir ruošiami prekybai, o atvežti į paskirties vietą po nokinimo tinkamai subręstų.

 

II. KLASIFIKAVIMAS

 

4. Pagal kokybę bananai klasifikuojami:

4.1. ekstra klasė: labai geros kokybės bananų vaisiai, veislei ar prekiniam tipui būdingos spalvos, formos ir išvaizdos, be defektų, išskyrus lengvus paviršinius pažeidimus ne didesniame kaip 1 cm2 vaisiaus plote, neturintys neigiamos įtakos kekės arba jos dalies kokybei, išvaizdai, išsilaikymui bei pakuotės turiniui;

4.2. pirma klasė: geros kokybės bananų vaisiai, veislei ar prekiniam tipui būdingų savybių. Leistini šie nedideli, neturintys neigiamos įtakos kekės arba jos dalies kokybei, išvaizdai, išsilaikymui bei pakuotės turiniui, defektai:

4.2.1. nežymūs formos defektai;

4.2.2. lengvi, susidarę dėl trinties, odelės defektai ne didesniame kaip 2 cm2 vaisiaus plote.

Minėti defektai neturi turėti neigiamos įtakos vaisiaus minkštimui;

4.3. antra klasė: neatitinkantys aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinkantys I skyriuje nurodytus minimalius kokybės reikalavimus bananų vaisiai. Leistini šie, neturintys neigiamos įtakos bananų kokybei, išvaizdai, išsilaikymui bei pakuotės turiniui, defektai:

4.3.1. formos defektai;

4.3.2. dėl trinties, įbrėžimo ar dėl kitų priežasčių susidarę odelės defektai ne didesniame kaip 4 cm2 vaisiaus plote.

Minėti defektai neturi turėti neigiamos įtakos vaisiaus minkštimui.

 

III. DYDŽIO reikalavimai

 

5. Bananų dydis nustatomas pagal:

5.1. vaisiaus ilgį, matuojant išgaubtąją vaisiaus dalį nuo žiedkočio prisisegimo kekėje vietos iki žiedo galo. Vaisiai neturi būti trumpesni kaip 14 cm;

5.2 vaisiaus skersmenį, išmatavus vidurinės vaisiaus dalies skersinį pjūvį tarp šoninių kraštinių statmenai ilgio ašiai. Skersmuo turi būti ne mažesnis kaip 27 mm.

6. Bananų ilgis bei skersmuo nustatomi matuojant vidurinįjį vaisių išorinėje kekės eilėje. Jeigu kekės parduodamos dalimis, matuojamas kraštinis išorinės eilės vaisius ties nupjovimo riba.

7. Bananai, išauginti Madeiroje, Azoruose, Algarvėje, Kretoje ir Lakonijoje, gali būti trumpesni nei 14 cm, priskiriant šiuos tik antrai klasei.

 

IV. LEISTINI NUKRYPIMAI

 

8. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis bananų vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.

9. Leistini kokybės nukrypimai:

9.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. visų bananų vaisių (skaičiaus arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų;

9.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų bananų vaisių (skaičiaus arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų;

9.3. antros klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų bananų vaisių (skaičiaus arba masės), kurie neatitinka šios klasės bei minimalių kokybės reikalavimų, jeigu jie nepradėję pūti ar dėl kitų priežasčių netinkami vartoti.

10. Leistini dydžio nukrypimai: ekstra, pirmos ir antros klasių pakuotėje 10 proc. visų bananų vaisių skaičiaus gali būti 1 cm trumpesni už minimalų leistiną 14 cm ilgį.

 

V. PAKAVIMO reikalavimai

 

11. Pakuotėje turi būti tos pačios kilmės, veislės ar prekinio tipo bei kokybės klasės bananų vaisiai.

12. Matomoji kiekvienos pakuotės dalis turi atitikti visą jos turinį.

13. Bananų vaisiai turi būti supakuoti taip, kad būtų tinkamai apsaugoti.

14. Pakuotės viduje naudojamos medžiagos turi būti naujos, švarios ir neturinčios neigiamos įtakos bananų kokybei.

15. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui ir klijavimui naudojami popierius, dažai arba klijai, atitinka higienos normų reikalavimus.

16. Bananai pakuojami kekėmis arba jų dalimis, turinčiomis ne mažiau kaip 4 vaisius.

17. Kiekvienoje pakuotės eilėje leistina ne daugiau kaip 1 kekės dalis, turinti 3 vaisius, jeigu šie vaisiai niekuo nesiskiria nuo visų kitų pakuotėje esančių vaisių.

18. Leidžiama pakuoti kekių dalis, kuriose trūksta ne daugiau kaip 2 vaisių, jeigu jie yra nenulaužti nuo stiebo, o lygiai nupjauti nepažeidžiant gretimų vaisių.

19. Pakuotėje neturi būti jokių priemaišų.

 

VI. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI

 

20. Ženklinama pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias prekių ženklinimo taisykles, be to, ant kiekvienos bananų vaisių pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:

20.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas (vardas, pavardė) ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ ir/arba „siuntėjas“ (arba atitinkama nuorodos santrumpa);

20.2. produkcijos pavadinimas: „bananai“, jei tara nepermatoma;

20.3. veislė ar prekinis tipas;

20.4. kilmės šalis (gali būti nurodytas ir regiono arba vietos pavadinimas);

20.5. kokybės klasė;

20.6. neto masė;

20.7. minimalus ilgis (gali būti nurodytas ir maksimalus ilgis).

______________

 


Bananų vaisių kokybės bei kokybės

kontrolės techninio reglamento

2 priedas

 

DESERTINIŲ BANANŲ GRUPĖS, POGRUPIAI IR VEISLĖS

 

Grupė

Pogrupis

Veislės

AA

Figue-sucrée

Figue-sucrée, Pisang Mas, Amas Datil, Bocadillo

AB

Ney-Poovan

Ney Poovan, Safet Velchi

AAA

Cavendish

Dwarf Cavendish

Giant Cavendish

Lacatan

Poyo (Robusta)

Williams

Americani

Valéry

Arvis

 

Gros Michel

Gros Michel („Big Mike“)

Highgate

Figue Rose

Figue Rose

Figue Rose Verte

Ibota

 

AAB

Figue Pomme

Figue Pome, Silk

Pome (Prata)

Pacovan

Prata Ana

Mysore

Mysore, Pisang Ceylan, Gorolo

______________