LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO
Į S A K Y M A S
DĖL BANANŲ VAISIŲ KOKYBĖS BEI KOKYBĖS KONTROLĖS TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO
2002 m. kovo 28 d. Nr. 106
Vilnius
Įgyvendindamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. vasario 27 d. nutarimu Nr. 300 „Dėl Lietuvos pasirengimo narystei Europos Sąjungoje programos (Nacionalinė ACQUIS priėmimo programa) teisės derinimo priemonių ir ACQUIS įgyvendinimo priemonių 2002 metų planų patvirtinimo“ (Žin., 2002, Nr. 25-910) patvirtintą teisės derinimo priemonių 2002 metų planą (priemonės kodas 3.7.2.7.-T2),
2. Nustatau, kad bananų vaisių kokybės bei kokybės kontrolės techninis reglamentas įsigalioja nuo 2002 m. birželio 1 d.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. kovo 28 d. įsakymu Nr. 106
BANANŲ VAISIŲ KOKYBĖS BEI KOKYBĖS KONTROLĖS TECHNINIS REGLAMENTAS
Šis reglamentas parengtas pagal:
Europos Tarybos 1994 m. rugsėjo 16 d. reglamentą 2257/94/EB, nustatantį bananų vaisių kokybės reikalavimus;
Europos Tarybos 1996 m. spalio 28 d. reglamentą 2200/96/EB dėl bendros vaisių ir daržovių rinkos organizavimo;
Europos Tarybos 1995 m. gruodžio 15 d. reglamentą 2898/95/EB „Dėl bananų kokybės standartų laikymosi patikros“.
I. TAIKYMO SRITIS
1. Šis reglamentas taikomas paruoštiems realizuoti, į Lietuvos rinką teikiamiems, žaliems (neprinokusiems) Musa (AAA) spp., Cavendish ir Gros Michel pogrupių veislių bananų vaisiams (toliau – bananams), klasifikuojamiems Kombinuotosios prekių nomenklatūros pozicijoje 0803.
2. Šis reglamentas netaikomas laukiniams, figiniams, parduodamiems pagal vartojimo pirkimo-pardavimo sutartį bei pramoniniam perdirbimui skirtiems bananams.
II. KOKYBĖS REIKALAVIMAI IR JŲ ATITIKTIES KONTROLĖ
4. Visų 2 priede išvardytų veislių bananų vaisiai turi atitikti 1 priede išdėstytus kokybės reikalavimus.
6. Bananų kokybės kontrolė vykdoma vadovaujantis žemės ūkio ministro ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. sausio 25 d. įsakymu Nr. 29/53 patvirtintomis Importuojamų, eksportuojamų ir teikiamų vidaus rinkai šviežių vaisių ir daržovių kokybės kontrolės taisyklėmis (Žin., 2002, Nr. 16-637).
suderinta
Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos direktorius
Kazimieras Lukauskas
2002 m. kovo 26 d.
______________
Bananų vaisių kokybės bei kokybės
kontrolės techninio reglamento
1 priedas
BANANŲ VAISIŲ KOKYBĖS REIKALAVIMAI
I. MINIMALŪS KOKYBĖS REIKALAVIMAI
1. Visi bananų vaisiai, be kiekvienai klasei nustatytų reikalavimų ir leistinų nukrypimų, turi būti žali (neprinokę), sveiki, tvirti, be sumušimų, neapšalę, sveiku, grybelių ar kitų ligų nepažeistu, nenulaužtu bei nesudžiuvusiu koteliu, atsiskyrusia piestele, taisyklingos formos, švarūs, be priemaišų, be kenkėjų ir jų nepažeisti, sausi, be pašalinio kvapo bei skonio.
2. Žymi kekės (ar kekės dalies) dalis turi būti sveika, jai būdingos spalvos, nepažeista grybelinių ligų, lygiai nupjautu kotu, be stiebo likučių.
II. KLASIFIKAVIMAS
4. Pagal kokybę bananai klasifikuojami:
4.1. ekstra klasė: labai geros kokybės bananų vaisiai, veislei ar prekiniam tipui būdingos spalvos, formos ir išvaizdos, be defektų, išskyrus lengvus paviršinius pažeidimus ne didesniame kaip 1 cm2 vaisiaus plote, neturintys neigiamos įtakos kekės arba jos dalies kokybei, išvaizdai, išsilaikymui bei pakuotės turiniui;
4.2. pirma klasė: geros kokybės bananų vaisiai, veislei ar prekiniam tipui būdingų savybių. Leistini šie nedideli, neturintys neigiamos įtakos kekės arba jos dalies kokybei, išvaizdai, išsilaikymui bei pakuotės turiniui, defektai:
4.3. antra klasė: neatitinkantys aukštesnių klasių reikalavimų, tačiau atitinkantys I skyriuje nurodytus minimalius kokybės reikalavimus bananų vaisiai. Leistini šie, neturintys neigiamos įtakos bananų kokybei, išvaizdai, išsilaikymui bei pakuotės turiniui, defektai:
III. DYDŽIO reikalavimai
5. Bananų dydis nustatomas pagal:
5.1. vaisiaus ilgį, matuojant išgaubtąją vaisiaus dalį nuo žiedkočio prisisegimo kekėje vietos iki žiedo galo. Vaisiai neturi būti trumpesni kaip 14 cm;
6. Bananų ilgis bei skersmuo nustatomi matuojant vidurinįjį vaisių išorinėje kekės eilėje. Jeigu kekės parduodamos dalimis, matuojamas kraštinis išorinės eilės vaisius ties nupjovimo riba.
IV. LEISTINI NUKRYPIMAI
8. Pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti tam tikras kiekis bananų vaisių, neatitinkančių nurodytos klasės kokybės ir dydžio reikalavimų.
9. Leistini kokybės nukrypimai:
9.1. ekstra klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 5 proc. visų bananų vaisių (skaičiaus arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka pirmos klasės reikalavimus arba bent jau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų;
9.2. pirmos klasės pakuotėje arba bendroje pakuotėje gali būti ne daugiau kaip 10 proc. visų bananų vaisių (skaičiaus arba masės), kurie neatitinka šios klasės reikalavimų, bet atitinka antros klasės reikalavimus arba bent jau neviršija antrai klasei leistinų nukrypimų;
V. PAKAVIMO reikalavimai
11. Pakuotėje turi būti tos pačios kilmės, veislės ar prekinio tipo bei kokybės klasės bananų vaisiai.
14. Pakuotės viduje naudojamos medžiagos turi būti naujos, švarios ir neturinčios neigiamos įtakos bananų kokybei.
15. Prekinius skirtukus leidžiama naudoti tuo atveju, jeigu jų spausdinimui ir klijavimui naudojami popierius, dažai arba klijai, atitinka higienos normų reikalavimus.
17. Kiekvienoje pakuotės eilėje leistina ne daugiau kaip 1 kekės dalis, turinti 3 vaisius, jeigu šie vaisiai niekuo nesiskiria nuo visų kitų pakuotėje esančių vaisių.
18. Leidžiama pakuoti kekių dalis, kuriose trūksta ne daugiau kaip 2 vaisių, jeigu jie yra nenulaužti nuo stiebo, o lygiai nupjauti nepažeidžiant gretimų vaisių.
VI. ŽENKLINIMO REIKALAVIMAI
20. Ženklinama pagal Lietuvos Respublikoje galiojančias prekių ženklinimo taisykles, be to, ant kiekvienos bananų vaisių pakuotės toje pačioje pusėje turi būti įskaitomi, lengvai nenutrinami ir matomi įrašai, kuriuose nurodoma:
20.1. pakuotojo ir/arba siuntėjo pavadinimas (vardas, pavardė) ir adresas arba pakuotojo/siuntėjo identifikavimo kodas su nuoroda „pakuotojas“ ir/arba „siuntėjas“ (arba atitinkama nuorodos santrumpa);
Bananų vaisių kokybės bei kokybės
kontrolės techninio reglamento
2 priedas
DESERTINIŲ BANANŲ GRUPĖS, POGRUPIAI IR VEISLĖS
Grupė |
Pogrupis |
Veislės |
AA |
Figue-sucrée |
Figue-sucrée, Pisang Mas, Amas Datil, Bocadillo |
AB |
Ney-Poovan |
Ney Poovan, Safet Velchi |
AAA |
Cavendish |
Dwarf Cavendish Giant Cavendish Lacatan Poyo (Robusta) Williams Americani Valéry Arvis
|
Gros Michel |
Gros Michel („Big Mike“) Highgate |
|
Figue Rose |
Figue Rose Figue Rose Verte |
|
Ibota |
|
|
AAB |
Figue Pomme |
Figue Pome, Silk |
Pome (Prata) |
Pacovan Prata Ana |
|
Mysore |
Mysore, Pisang Ceylan, Gorolo |
______________