ŠILUTĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA
SPRENDIMAS
DĖL PREKYBOS IR PASLAUGŲ TEIKIMO ŠILUTĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS VIEŠOSIOSE VIETOSE TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO
2010 m. kovo 25 d. Nr. T1–1304
Šilutė
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo (Žin., 1994, Nr. 55–1049; 2008, Nr.113–4290) 6 straipsnio 37 punktu, 18 straipsnio 1 dalimi, Šilutės rajono savivaldybės taryba n u s p r e n d ž i a:
1. Patvirtinti Prekybos ir paslaugų teikimo Šilutės rajono savivaldybės viešosiose vietose tvarkos aprašą (pridedama).
2. Pripažinti netekusiais galios Šilutės rajono savivaldybės tarybos sprendimus:
2.1. 2005 m. rugsėjo 15 d. Nr. T1–787 „Dėl prekybos ir paslaugų teikimo savivaldybės viešosiose vietose ir turgavietėse (prekyvietėse) taisyklių patvirtinimo“;
2.2. 2008 m. birželio 26 d. Nr. T1–545 „Dėl Šilutės rajono savivaldybės
tarybos 2005–09–15 sprendimo Nr. T1–787 „Dėl prekybos ir paslaugų teikimo savivaldybės viešosiose vietose ir turgavietėse (prekyvietėse) taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo“;
2.3. 2008 m. rugsėjo 25 d. Nr. T1–653 „Dėl prekybos ir paslaugų teikimo savivaldybės viešosiose vietose ir turgavietėse (prekyvietėse) taisyklių pakeitimo“;
3. Pavesti Prekybos ir paslaugų teikimo Šilutės rajono savivaldybės viešosiose vietose tvarkos aprašo vykdymo kontrolę Šilutės rajono savivaldybės administracijos Ūkio skyriui.
PATVIRTINTA
Šilutės rajono savivaldybės tarybos
2010 m. kovo 25 d. sprendimu Nr. T1–1304
PREKYBOS IR PASLAUGŲ TEIKIMO ŠILUTĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS VIEŠOSIOSE VIETOSE TVARKOS APRAŠAS
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Prekybos ir paslaugų teikimo Šilutės rajono savivaldybės (toliau – Savivaldybė) viešosiose vietose tvarkos aprašas nustato bendruosius mažmeninės prekybos ir paslaugų teikimo reikalavimus Savivaldybės viešosiose vietose. Šis aprašas parengtas vadovaujantis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 3D–357 „Dėl prekybos savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešosiose vietose rekomendacijų aprašo“ (Žin., 2009, Nr. 61–2443), Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. gruodžio 16 d. įsakymu Nr. B1–632 patvirtintais Reikalavimais prekiautojams, tiekiantiems maistą tiesiogiai galutiniam vartotojui laikinose prekyvietėse (Žin., 2009, Nr. 8–286), Lietuvos Respublikos paslaugų įstatymu (Žin., 2009, Nr. 153–6901).
3. Viešoji vieta – savivaldybės teritorijoje esanti savivaldybei ar valstybei nuosavybės
teise priklausanti ar patikėjimo teise valdoma teritorija (išskyrus išnuomotą ar perduotą naudotis teritoriją), kurioje teikiamos paslaugos, taip pat vykdoma prekyba.
Ekologiški žemės ūkio ir maisto produktai – žemės ūkio ir maisto produktai, pagaminti ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka.
Gyvūniniai maisto produktai – iš gyvūnų gauti ir (ar) pagaminti maisto produktai: mėsa ir valgomieji jos subproduktai, paukštiena, vėžiagyviai, moliuskai, pienas ir jų gaminiai, naminių paukščių kiaušiniai, natūralus medus.
Kompetentinga institucija – Savivaldybės administracijos ūkio skyrius (Leidimai Šilutės mieste), seniūnijų seniūnai (Leidimai seniūnijose), išduodantys Leidimus.
Leidimas – dokumentas, suteikiantis teisę prekiauti ar teikti paslaugas Savivaldybės viešosiose vietose (toliau – Leidimas) (priedas).
Laikinieji prekybos įrenginiai – sukomplektuoti lauke statomi prekybos įrenginiai (prekystaliai, vežimėliai, stalai ir kt.).
Negyvūniniai maisto produktai – iš augalų ir (ar) jų dalių gauti produktai, naudojami maistui: augalai ir jų dalys, javai, valgomosios daržovės, valgomieji vaisiai, uogos, grybai ir iš jų pagaminti gaminiai.
Paslaugos – ūkinė–komercinė veikla, susijusi su paslaugų (aptarnavimo, nuomos ir kt.) teikimu viešosiose vietose.
Prekiautojas – Lietuvos Respublikos ar kitos valstybės narės pilietis, kitas fizinis asmuo, kuris naudojasi Europos Sąjungos teisės aktuose jam suteiktomis judėjimo valstybėse narėse teisėmis (toliau – fizinis asmuo), taip pat Lietuvos Respublikoje įsteigtas juridinis asmuo ar jo filialas, valstybėje narėje įsteigtas juridinis asmuo, kita organizacija ar jų filialai (toliau – juridinis asmuo). Ši sąvoka apima fizinius ir juridinius asmenis prekiaujančius ir teikiančius paslaugas Savivaldybės viešosiose vietose.
Prekybai savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais skirta viešoji vieta (toliau – viešoji vieta prekybai) – Savivaldybės nustatyta ir su Šilutės rajono valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba suderinta teritorija prekybai tik savos gamybos ir žemės ūkio produktais nuo laikinųjų prekybos įrenginių, iš automobilių, specializuotų automobilių ar priekabų.
Savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktai (toliau – produktai) – savo ūkyje išauginti, apdoroti, pagaminti ar perdirbti augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, žvėrininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai, taip pat savo ūkyje išauginti ekologiški, išskirtinės kokybės ir tautinio paveldo žemės ūkio ir maisto produktai bei natūraliai užaugusios ar užaugintos miško uogos, arbatžolės, prieskoniai, vaistažolės, grybai, skirti žmonių mitybai ir (ar) paruošti žmonėms vartoti.
Tautinio paveldo žemės ūkio ir maisto produktai (toliau – tautinio paveldo produktai) – nustatyta tvarka sertifikuojami tradiciniai žemės ūkio ir maisto produktai, pasižymintys istoriškai Lietuvoje ar jos atskirame etnografiniame regione susiklosčiusia forma, sudėtimi ar kitais kokybiniais ypatumais.
Valstybė narė – bet kuri Europos Sąjungos valstybė narė arba kita Europos ekonominės erdvės valstybė.
4. Asmenys gali organizuoti prekybą ir teikti paslaugas tik savivaldybės tarybos
nustatytose viešosiose vietose, sumokėję rinkliavą pagal Savivaldybės tarybos patvirtintus Vietinės rinkliavos nuostatus ir gavę Savivaldybės administracijos Leidimą (priedas).
5. Už prekybos ir paslaugų teikimo Savivaldybės teritorijoje organizavimą (Leidimų
išdavimą, vietinės rinkliavos surinkimą, prekybos ar paslaugų vietų sutvarkymą) atsakinga Kompetentinga institucija.
6. Prekiautojai, norintys įsigyti Leidimą, pateikia:
6.2. dokumento, patvirtinančio jo veiklos teisėtumą, kopiją (juridinio asmens registravimo pažymėjimas, verslo liudijimas, individualios veiklos pažyma);
7. Prekiautojai 6.1., 6.2., 6.3. punktuose išvardintus dokumentus ir informaciją Kompetentingai institucijai turi teisę pateikti per atstumą, elektroninėmis priemonėmis ar raštu per kontaktinį centrą arba tiesiogiai kreipiantis į Kompetentingą instituciją.
8. Jei prekiautojas netinkamai įformina prašymą arba pateikia ne visus reikiamus dokumentus, kurių reikia Leidimui išduoti, Kompetentinga institucija, kuriai pateiktas prašymas, per 5 darbo dienas nuo tokio prašymo gavimo praneša pareiškėjui apie būtinybę pateikti trūkstamus dokumentus ir informuoja apie tai, kad terminas Leidimui išduoti skaičiuojamas nuo visų tinkamai įformintų dokumentų pateikimo dienos.
9. Leidimas (arba motyvuotas raštiškas atsisakymas išduoti Leidimą) išduodamas ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo visų tinkamai įformintų dokumentų pateikimo dienos.
10. Leidimas neišduodamas:
10.3. asmenims, turintiems galiojančią administracinę nuobaudą, už pažeidimus, kuriais kėsinamasi į viešąją tvarką, už finansinės drausmės, komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimus, švaros ir tvarkymo taisyklių pažeidimus, atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimus ir kitus su vykdoma veikla susijusius pažeidimus.
12. Leidimas panaikinamas, kai:
12.2. išaiškėja, kad Leidimo turėtojas nuslėpė turintis galiojančią administracinę nuobaudą už pažeidimus, kuriais kėsinamasi į viešąją tvarką, už finansinės drausmės, komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimus, švaros ir tvarkymo taisyklių pažeidimus, atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimus ir kitus su vykdoma veikla susijusius pažeidimus;
13. Kompetentinga institucija per 3 darbo dienas nuo sprendimo panaikinti Leidimo galiojimą priėmimo išsiunčia raštišką pranešimą Leidimo turėtojui, nurodydama Leidimo galiojimo panaikinimo priežastis.
14. Savivaldybės tarybos nustatyta viešoji vieta, kurioje bus vykdoma prekyba savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais, Kompetentingos institucijos turi būti suderinta su Šilutės rajono valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba ir turi būti gautas maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas;
15. Kompetentinga institucija turi registruoti prekiautojus, kurie vykdo maisto, tiekiamo tiesiogiai galutiniam vartotojui, tvarkymą laikinose prekyvietėse (LR Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008–12–16 įsakymas Nr. B1–632, Žin., 2009, Nr. 8–286).
16. Prekiautojai ne maisto produktais ir paslaugų teikėjai prekybos ar paslaugų teikimo vietoje privalo turėti:
17. Prekiautojai savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais prekybos vietoje privalo turėti:
17.2. asmens medicininę knygelę (sveikatos pasą) (F 048/a), išduotą vadovaujantis Darbuotojų, kuriems leidžiama dirbti tik iš anksto ir vėliau periodiškai besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamomis ligomis, sveikatos tikrinimosi tvarka, patvirtinta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarimu Nr. 544 (Žin., 1999, Nr. 41–1294; 2002, Nr. 73–3127), ir vieną iš šių dokumentų:
17.2.1. įmonės, gaminančios maisto produktus, – įmonės registravimo dokumento kopiją ir maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos;
17.2.2. ūkininkai – ūkininko ūkio pažymėjimo kopiją arba žemės ūkio valdos registravimo pažymėjimo kopiją ir valstybės įmonės Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro pažymos apie žemės ūkio valdoje vykdomas pagrindinę ir papildomas žemės ūkio ekonomines veiklas kopiją, jeigu prekiauja savos gamybos žemės ūkio ar iš jų pagamintais maisto produktais;
17.2.3. bitininkai, prekiaujantys savo gamybos medumi ir bitininkystės produktais, – bityno paso, išduoto teisės aktų nustatyta tvarka, kopiją arba pažymos apie bičių šeimų registravimą ūkinių gyvūnų registre kopiją, jeigu prekiauja savos gamybos medumi;
17.2.4. ekologiškų žemės ūkio ir maisto produktų prekiautojai – prekybos–ekologinės gamybos ūkio sertifikato, išduoto teisės aktų nustatyta tvarka, kopiją;
17.2.5. išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų prekiautojai – išskirtinės kokybės produkto sertifikato, išduoto teisės aktų nustatyta tvarka, kopiją;
17.2.6. tautinio paveldo produktų prekiautojai – tautinio paveldo produkto sertifikato, išduoto teisės aktų nustatyta tvarka, kopiją. Tautinio paveldo produktai turi būti pažymėti tautinio paveldo ženklu (vaizdinis žymuo, rodantis, kad gaminys, produktas yra sertifikuotas tautinio paveldo produktas);
18. Prekiaudami ar teikdami paslaugas švenčių, masinių renginių metu, prekiautojai privalo turėti leidimą prekiauti ar teikti paslaugas to renginio ar tos šventės metu, prekiaudami alkoholiniais gėrimais – nustatyta tvarka išduotą vienkartinę licenciją.
Renginių ir švenčių organizatoriai (juridiniai ir fiziniai asmenys, kurių teritorijoje vykdomi su maisto tvarkymu susiję renginiai ir šventės) likus ne mažiau kaip 3 darbo dienoms iki šventės ar renginio pradžios Šilutės rajono valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai turi pateikti maisto tvarkymo vietų planą, dalyvaujančių šventėje ar renginyje maisto tvarkymo subjektų sąrašą, nurodydami veiklos rūšį.
II. REIKALAVIMAI PREKIAUTOJAMS
19. Prekiautojai privalo:
19.2 užtikrinti parduodamų maisto produktų ir teisės aktų nustatytų ženklinimo reikalavimų
atitikimą, pateikti pirkėjui tik saugius ir kokybiškus produktus;
19.3. dėvėti tvarkingą ir švarią aprangą, segėti kortelę, kurioje nurodytas prekiautojo vardas, pavardė, – jei fizinis asmuo, ir juridinio asmens pavadinimas, kodas, buveinė, pareigos, vardas, pavardė, – jei juridinis asmuo;
19.4. neprekiauti, jei serga ar įtaria, kad serga, ir turi bent vieną iš šių požymių: viduriavimas, vėmimas, karščiavimas, užkrėsta ar atvira žaizda, odos liga arba yra ligų, kurios gali būti perduodamos per maistą, nešiotojas;
19.5. naudoti svarsčius, svarstykles ir kitus matavimo prietaisus, naudojamus prekių masei, tūriui, ilgiui nustatyti, su galiojančiu patikros žymeniu;
20. Pasibaigus Leidimo galiojimo laikui prekiauti ar teikti paslaugas laikinajame statinyje, prekiautojas per 30 dienų privalo laikinąjį statinį nukelti, sutvarkyti statinio vietą, savo lėšomis atstatyti sugadintą dangą. Nenukėlus statinio ir nesutvarkius statinio buvimo vietos, asmuo ne ginčo tvarka padengia Savivaldybės patirtas išlaidas sutvarkant statinio vietą.
III. REIKALAVIMAI GYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ PREKIAUTOJAMS
21. Prekiautojų, norinčių prekiauti gyvūniniais produktais, produktai turi būti pagaminti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintuose gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose, kuriems suteiktas veterinarinio patvirtinimo numeris, vadovaujantis Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašu, patvirtintu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1–738 (Žin., 2006, Nr. 8–312):
21.1. Pieno produktai turi atitikti Reikalavimus gamybai ūkiuose ir jų pardavimui, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymu Nr. B1–251 (Žin., 2008, Nr. 56–2138);
21.2. Žuvies produktai turi atitikti Mažais kiekiais sugautų žuvų tiekimo vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1–726 (Žin., 2006, Nr. 2–34);
21.3. Paukštiena turi atitikti Paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1–717 (Žin., 2005, Nr. 15 –5667);
21.4. Laukinių medžiojamų gyvūnų mėsa turi atitikti Laukinių medžiojamų gyvūnų mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1–725 (Žin., 2006, Nr. 2–33);
21.5. Kiaušiniai, laikant ne daugiau kaip 50 vištų dedeklių, – turi atitikti Europos Tarybos 2007 m. spalio 22 d. reglamento (EB) Nr. 1234/2007, nustatančio bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (Bendras bendro žemės ūkio rinkų organizavimo reglamentas) (OL 2007 L 299, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 6 d. Europos Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1831/2009 (OL 2009 L 63, p. 9), reikalavimus;
21.6. Bitininkystės produktai, tiekiami tiesiogiai galutiniam vartotojui, turi būti tiekiami tik iš bityno, turinčio bityno pasą, išduotą vadovaujantis Bitininkystės produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 18 d. įsakymu Nr. B1–180 (Žin., 2005, Nr. 38–1266).
22. Produktai, kurie nėra išvardyti 21 punkte, turi atitikti gyvūniniam maistui keliamus reikalavimus, nustatytus 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2004 (OL 2004 L 87, p. 109).
IV. REIKALAVIMAI NEGYVŪNINIŲ MAISTO PRODUKTŲ PREKIAUTOJAMS
23. Prekiautojai, kurie prekiauja arbatžolėmis ir (arba) prieskoniais, privalo užtikrinti,
kad arbatžolės ir (arba) prieskoniai atitiktų Mažais kiekiais surenkamų Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamų arbatžolių ir (arba) prieskonių tvarkymo reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. rugsėjo 11 d. įsakymu Nr. B1–468 (Žin., 2008, Nr. 109–4190).
24. Prekiautojai, kurie prekiauja šviežiais vaisiais, uogomis ir daržovėmis, turi:
24.1. tiekti šviežius vaisius, uogas ir daržoves tinkamos išvaizdos, be fiziologinių trūkumų, be mechaninių pažeidimų, be ligų ar puvinio požymių, švarius, be pašalinio kvapo, nesušalusius;
25. Prekiautojai, kurie prekiauja Lietuvos miškų gėrybėmis (uogomis, grybais), turi jas tiekti tik šviežias, švarias, tinkamos išvaizdos, be puvinio, gedimo požymių. Prekiaujantieji grybais negali prekiauti sumaišytais šviežiais arba sūdytais, raugintais ar džiovintais grybais.
26. Prekiautojai, kurie prekiauja negyvūniniais maisto produktais (duonos, pyrago gaminiais, sultimis ir pan.), turi užtikrinti, kad negyvūniniai maisto produktai, tiekiami galutiniam vartotojui, yra pagaminti turint maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą atitinkamos teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pagal Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1–527 (Žin., 2008, Nr. 123–4693).
V. VIEŠOSIOS VIETOS, KURIOSE GALIMA PREKIAUTI AR TEIKTI PASLAUGAS ŠILUTĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS TERITORIJOJE
27. Gardamo seniūnija:
28. Juknaičių seniūnija:
28.2. Juknaičių kaimas: Alkos ir Ramybės gatvių sankryžos dešinioji pusė, Juknaičių vandens telkiniai, Šiloko g. 1 parkelis *;
29. Katyčių seniūnija:
30. Kintų seniūnija:
30.1. Kintų kaimas: Vydūno g. (aikštelė prie liuteronų bažnyčios), mokyklos stadionas, Pamario g. (paplūdimys)*;
31. Rusnės seniūnija:
32. Saugų seniūnija:
33. Šilutės seniūnija:
33.1. Šilutės miestas:
34. Švėkšnos seniūnija:
35. Usėnų seniūnija:
36. Vainuto seniūnija:
37. Žemaičių Naumiesčio seniūnija:
VI. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
39. Šios tvarkos aprašo laikymąsi kontroliuoja Policijos komisariatas, Valstybinė maisto
ir veterinarijos tarnyba, Priešgaisrinė apsaugos tarnyba ir kitos valstybės bei Savivaldybės institucijos, kurioms teisės aktų nustatyta tvarka suteikti atitinkami įgaliojimai.
Prekybos ir paslaugų teikimo
Šilutės rajono savivaldybės
viešosiose vietose tvarkos aprašo priedas
LEIDIMAS NR. ___________
Prekiauti ar teikti paslaugas Šilutės rajono savivaldybės viešosiose vietose
________________________________________________________________________________
(juridinio asmens pavadinimas ar fizinio asmens vardas, pavardė)
________________________________________________________________________________
(juridinio ar fizinio asmens kodas, adresas, verslo liudijimo ar individualios veiklos pažymos Nr.)
leidžiama laikinai _________________________________________________________________
(prekybos ar paslaugų teikimo viešosiose vietose būdas, vieta, užimamas plotas
__________________________________________________________________________kv. m.)
Leidžiamų parduoti prekių ar teikiamų paslaugų rūšys: ____________________________________
________________________________________________________________________________
Leidimas galioja nuo________________________ iki ____________________________________
Ūkio skyrius, seniūnija ______________________________________________
(sk. vedėjo arba seniūno parašas, antspaudas)