ŠAKIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL PREKYBOS VIEŠOSE VIETOSE IR PREKYBOS TURGAVIETĖSE TAISYKLIŲ TVIRTINIMO

 

1999 05 26 Nr.59

Šakiai

 

Savivaldybės taryba, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 15 str. 27 p.,

NUSPRENDŽIA:

1.    Patvirtinti Prekybos viešose vietose bendrąsias taisykles pagal pridedamą 1 priedą.

2.    Patvirtinti Prekybos turgavietėse taisykles pagal pridedamą 2 priedą.

3.    Pripažinti netekusiu galios savivaldybės tarybos 1995 m. birželio 6 d. sprendimą Nr.32 „Dėl prekybos turgavietėse ir prekyvietėse, viešose vietose taisyklių tvirtinimo“.

4.    Sprendimas įsigalioja per vieną mėnesį nuo jo paskelbimo vietinėje spaudoje.

 

 

 

 

Savivaldybės meras                                                                                                  R. Vensas

Savivaldybės tarybos

1999 05 26 sprendimo Nr.59

1 priedas

 

PREKYBOS VIEŠOSE VIETOSE BENDROSIOS TAISYKLĖS

 

BENDRIEJI REIKALAVIMAI

 

1.    Prekyba viešoje vietoje, t. y. lauko, gatvės prekyba - savivaldybės institucijos skirta tokiai prekybai teritorija, kur įrengiami prekybai būtini laikini prekystaliai, numatomos prekybos zonos (tame tarpe prekybos iš transporto priemonių zona), kurioje reguliariai arba tam tikromis savaitės dienomis už nustatytą mokestį privatūs asmenys ir įmonės parduoda žemės ūkio produkciją, maisto ir ne maisto prekes.

2.    Lauko (gatvės) sąlygomis veikiančių prekybos objektų kategorijai priskiriami: paviljonai, kioskai, pavėsinės, prekystaliai, gėrimų automatai ir kiti laikini lengvų konstrukcijų nestacionas statiniai.

3.    Statiniai turi būti įrengti ant kietų dangų pagrindo.

4.    Kioskuose ir paviljonuose, kuriuose numatoma patiekalų gamyba ir prekyba nefasuotomis maisto prekėmis, turi būti vandentiekis, kanalizacija ir elektra.

5.    Prekystaliai turi būti uždengti stogeliais, skėčiais ar kitomis priemonėmis, apsaugančiomis nuo kritulių ir saulės.

6.    Teritorija, kurioje bus vykdoma viešoji prekyba, turi būti suderinta su savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriumi, visuomenės sveikatos centru, veterinarijos tarnyba, policijos komisariatu. Pradėti vykdyti prekybą galima gavus visuomenės sveikatos centro leidimą - higienos pasą.

7.    Prekyba viešoje vietoje apmokestinama. Mokesčio dydį nustato savivaldybės taryba.

8.    Teritorijos danga, kurioje bus vykdoma prekyba, turi būti kietos dangos, švari, suremontuota, suženklintos prekybos vietos, lengvai valoma, gerai apšviesta, šiltuoju metų periodu teritorija plaunama - kai reikia. Kasdien, baigus darbą, teritorija turi būti išvaloma, dezinfekuojama - kai reikia.

9.    Pastatyti konteineriai atliekoms, lauko tualetai turi būti ne arčiau kaip 30 m nuo prekybos vietų. Konteineriai šiukšlėms turi būti sandarūs, su dangčiais, nelaidūs skysčiams. Ištuštinami, kai atliekų susikaupia iki 2/3 tūrio.

 

PREKYBA MAISTO PREKĖMIS

 

10.  Leidžiama prekiauti tik fasuotomis negreitai gendančiomis maisto prekėmis, vaisiais, daržovėmis, uogomis, grybais, grūdais.

11.  Draudžiama prekiauti:

11.1.    maisto prekėmis, jeigu pasibaigęs jų tinkamumo vartoti terminas;

11.2.    maisto prekėmis, neatitinkančiomis Lietuvoje galiojančių teisės norminių aktų reikalavimų, t. y. vadovautis HN26-1994 Maistinės žaliavos ir maisto produktai. Leidžiamas bakterinio užterštumo lygis.

HN53-1995 Leidžiami vartoti maisto produktai.

Laikytis Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Ūkio ministerijos 1998 m. balandžio 16 d. įsakymu Nr.137.

11.3.    kūdikių ir vaikų mitybos produktais;

11.4.    nefasuotomis biriomis, kvapą skleidžiamomis cheminėmis medžiagomis.

12.  Taip pat draudžiama prekiauti privatiems asmenims šiomis savo gamybos maisto prekėmis:

12.1.    šviežiais ir rūkytais maltos mėsos arba smulkintos mėsos gaminiais;

12.2.    kulinarijos gaminiais;

12.3.    rūkyta ir kepta mėsa, rūkyta paukštiena, rūkytomis žuvimis;

12.4.    konservais (mėsos, pieno, žuvų, daržovių);

12.5.    sūdytais, raugintais, marinuotais grybais;

12.6.    kelių rūšių sumaišytomis arbatžolėmis, prieskoniais, vaistažolėmis;

12.7.    uogienėmis;

12.8.    konditerijos kreminiais gaminiais ir nefasuotais konditerijos gaminiais.

13.  Draudžiama greta išdėstyti ir laikyti (vienoje prekybos įrenginio lentynoje):

13.1.    specifinį stiprų kvapą skleidžiančias prekes su maisto produktais;

13.2.    žmonėms skirtus maisto produktus su skirtais gyvūnams maitinti produktais;

13.3.    žalius ir paruoštus vartoti nefasuotus maisto produktus;

13.4.    greta su fasuotomis, negreitai gendančiomis maisto prekėmis laikyti aprangos, parfumerijos - kosmetikos bei chemijos pramonės prekes;

13.5.    nefasuotas maisto prekes, išskyrus vaisius ir daržoves. Draudžiama laikyti dėžes su maisto produktais tiesiog ant grindinio.

14.  Visos sveriamos maisto prekės parduodant turi būti suvyniotos į popierių ar kitas maistui skirtas pakavimo medžiagas.

15.  Prekiautojui draudžiama imti (liesti) pinigus, jeigu jis parduoda nepakuotas (nefasuotas) prieš vartojimą šiluma neapdorojamas ar neplaunamas maisto prekes. Šiluma apdorotas maisto prekes galima imti (liesti) tik specialiais įrankiais (šakutėmis, žnyplėmis ir pan.).

16.  Gelgaudiškio, Lekėčių, Griškabūdžio, Kriūkų seniūnijų paskirtose prekybos vietose prekiaujama iš transporto priemonių, turinčių higienos pasus ir šaldymo įrengimus, nefasuotais ir fasuotais maisto produktais, tik turint maisto produktų kokybę liudijančius dokumentus bei asortimentą suderinus su Šakių veterinarijos ligonine ir Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių filialu.

17.  Parduodamos importinės prekės turi būti su būtina vartojimui (naudojimui) informacija valstybine kalba, nurodoma valstybė gamintoja.

 

PREKYBA NE MAISTO PREKĖMIS

 

18.  Ne maisto prekėmis leidžiama prekiauti ne maisto prekių prekybos zonoje.

19.  Visos parduodamos ne maisto prekės turi būti išdėstomos ant prekystalių ar laikinų prekybos įrenginių.

20.  Draudžiama prekiauti:

20.1.    ne maisto prekėmis, neatitinkančiomis reikalavimų, laikytis Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos ūkio ministerijos 1998 m. balandžio 16 d. įsakymu Nr.137;

20.2.    nuodingomis ar pavojingomis žmogui ir aplinkai medžiagomis;

20.3.    cheminėmis medžiagomis (išskyrus fasuotas buitinės chemijos prekes), trąšomis, pesticidais;

20.4.    narkotikais ir vaistais, alkoholiniais gėrimais, pavojingomis cheminėmis, radioaktyviomis, mikroorganizmų medžiagomis bei iš jų pagamintais ginklais;

20.5.    žvėrių ir paukščių, esančių Lietuvos Raudonojoje knygoje, iškamšomis, kiaušiniais, išdirbtais ir neišdirbtais kailiais;

20.6.    medžioklės įrankiais;

20.7.    žuvimi ir kitais vandens gyvūnais, neturint jų teisėtą įsigijimą įrodančių dokumentų;

20.8.    draudžiamais žvejybos įrankiais ir priedais prie jų;

20.9.    be aplinkos apsaugos tarnybų leidimo leistais naudoti verslinės žvejybos įrankiais ar ruošiniais jų gamybai;

20.10.  visų rūšių ginklais, dujiniais pistoletais, revolveriais ir šaudmenimis jiems, dujų balionėliais, pirotechninėmis priemonėmis;

20.11.  visų rūšių uniformine apranga;

20.12.  tabaku ir visų rūšių tabako gaminiais;

21.  Parfumerijos, kosmetikos prekėmis, vaikų prekėmis, žaislais ir žaidimais galima prekiauti tik apsaugotose nuo saulės ir išorinio teršimo vietose.

22.  Drabužiais ir avalyne leidžiama prekiauti tik specialiai tam tikslui skirtose vietose.

23.  Automobiliais, automobilių detalėmis, radijo detalėmis ir pan. prekiaujama atskirose zonose.

24.  Parduodamos importinės prekės turi būti su būtina vartojimui (naudojimui) informacija valstybine kalba, nurodoma valstybė gamintoja.

25.  Neteisėtos prekės iš prekiautojų paimamos.

 

TAISYKLIŲ VYKDYMO ATSAKOMYBĖ IR KONTROLĖ

 

26.  Už taisyklių vykdymą atsakingas organizacijos, eksploatuojančios prekybai skirtą teritoriją, vadovas.

27Vadovas privalo:

27.1.    garantuoti, kad į prekybą būtų pateikiamos tik nekenksmingos žmogaus sveikatai prekės;

27.2.    sudaryti tinkamas prekybai maisto ir ne maisto prekėmis sąlygas;

27.3.    užtikrinti teritorijos, įrenginių švarą, tvarką, remontą, valymą, dezinfekciją, dezinsekci, deratizaciją;

27.4.    suteikti galimybę prekiautojams susipažinti su HN-25-1998. Turgavietės, prekybą maisto prekėmis reglamentuojančiais teisės norminiais aktais, šiomis taisyklėmis ir sudaryti sąlygas jų laikytis;

27.5.    kontroliuoti, ar laikomasi šių taisyklių reikalavimų;

27.6.    užtikrinti pirmosios medicinos pagalbos vaistinėlės buvimą prekybos vietoje;

27.7.    reikalauti, kad prekiaujantieji dirbtų su švariais darbo drabužiais bei laikytųsi asmens higienos reikalavimų.

27.8.    organizuoti, kad paskirti atsakingi darbuotojai (kontrolieriai) išklausytų higienos žinių minimumo kursą ir gautų higienos žinių atestavimo pažymėjimą. Higienos žinių atestavimo pažymėjimus darbuotojai turi turėti darbo vietoje;

27.9.    kontroliuoti, kad matavimo priemonėms, kuriomis naudojasi juridiniai ir fiziniais asmenys prekyboje (svarstyklėms ir svarsčiams ir kt.), būtų atlikta metrologinė patikra valstybės akredituotose arba įgaliotose įmonėse, laboratorijose.

Patikros rezultatai turi būti įforminti.

Laikas tarp patikrų -1 metai.

28Prekiautojas privalo:

28.1.    prekybos vietoje turėti reikiamus maisto prekių saugą liudijančius dokumentus ar veterinarinės - sanitarinės ekspertizės kortelę;

28.2.    prekiauti tik leidžiamu prekių asortimentu;

28.3.    prekiauti tik tam tikslui skirtoje vietoje;

28.4.    palaikyti švarą ir tvarką darbo vietoje, neteršti atliekomis ir šiukšlėmis prekybos teritorijos;

28.5.    turėti įmonės įregistravimo dokumentus arba patentą;

28.6.    turėti prekių įsigijimo dokumentus (pardavėjams, įsigijusiems prekybinės veiklos lauko prekyvietėse patentus, suteikiančius teisę parduoti prekes perpardavimui);

28.7.    turėti asmens medicinos knygeles (prekiaujant maisto produktais);

28.8.    žinoti higienos - sanitarijos reikalavimus, prekybos taisykles ir jų laikytis, turėti higienos įgūdžių mokymą liudijantį dokumentą;

29.  Už prekybą viešoje vietoje atsakingi darbuotojai ir prekiautojai, pažeidę šias taisykles, atsako pagal Lietuvos Respublikos įstatymus.

30.  Prekybos viešosiose vietose taisyklių laikymąsi kontroliuoja Visuomenės sveikatos centro, Valstybinės veterinarijos tarnybos pareigūnai.

 

_______________________


Savivaldybės tarybos

1999 05 26 sprendimo Nr.59

2 priedas

 

PREKYBOS TURGAVIETĖSE TAISYKLĖS

 

BENDRIEJI REIKALAVIMAI

 

„Turgavietė - specialiai įrengta vieta (t.y. savivaldybės institucijos skirta tokiai prekybai teritorija, kur įrengiami prekybai būtini laikini ar kapitaliniai statiniai - dengti ar nedengti prekystaliai, paviljonai, - taip pat numatomos vietos prekiauti iš transporto priemonių), kurioje reguliariai arba tam tikromis savaitės dienomis už nustatytą mokestį prekiauja prekių gamintojai ar kiti asmenys. Įmonės, eksploatuojančios prekyvietes miestų ir rajonų merų (valdybų) nustatyta tvarka, ima rinkliavą ir iš jos moka Lietuvos Respublikos prekyviečių mokesčio įstatyme nustatyto dydžio prekyviečių mokestį. Prekyvietėse turi būti skirtas plotas ar vietos prekiauti tik žemės ūkio produkcija ir maisto prekėmis.

Prekyvietė statoma, įrengiama, rekonstruojama arba remontuojama, gavus apskrities viršininko administracijos valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos tarnybos leidimą, o pradėti ten prekiauti leidžiama tik priėmus prekyvietę naudoti Statybos ir urbanistikos ministerijos nustatyta tvarka gavus Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių filialo, veterinarijos tarnybos leidimus.“

Turgavietė turi būti suprojektuota, pastatyta ir įrengta taip, kad ji nesudarytų grėsmės aplinkai ir joje ar šalia jos esančių žmonių sveikatai, atitikti Lietuvos higienos normas (toliau HN): HN55 - 1995. Tualetai, statinių techninį reglamentą, patvirtintą Lietuvos Respublikos Statybos ir urbanistikos ministerijos 1995 m. spalio 30 d. įsakymu Nr.203.

Veterinarijos sanitarijos taisyklės turgavietėms, 1994 11 02 Nr.5-36.

Lietuvos Respublikos miestų ir miesto tipo gyvenviečių tvarkymo taisyklės, 1991 m.

 

TERITORIJA

 

1.    Turgavietės teritorija turi būti aptverta, padengta lygia, su nuolydžiu lietaus vandeniui, lengvai valoma, nelaidžia vandeniui danga, švari, tvarkinga ir gerai apšviesta. Šiltuoju metų periodu teritorija plaunama, kai reikia. Kasdien, baigus darbą, teritorija turi būti išvaloma. Dezinfekuojama, kai reikia.

2.    Į turgavietės teritoriją turi būti atskiros įvažos: į ūkio zoną, prekėms įvežti, pirkėjams.

3.    Turgavietės teritorija skirstoma į zonas:

3.1.      Administracijos zona;

3.2.      Zona prekiauti vaisiais ir daržovėmis, sėklomis, grūdais, uogomis, grybais, konditerijos gaminiais, valgomaisiais ledais, vaisvandeniais, fasuotomis negreitai gendančiomis maisto prekėmis;

3.3.      Žalios mėsos ir jos produktų prekybos zona;

3.4.      Pieno ir pieno produktų, medaus, kiaušinių, šiluma apdorotų produktų prekybos zona;

3.5.      Žuvies ir jos produktų prekybos zona;

3.6.      Gyvulių, paukščių ir kitų gyvūnų prekybos zona;

3.7.      Viešojo maitinimo įmonių zona (jei tokios įmonės numatytos);

3.8.      Stacionarių maisto prekių prekybos įmonių zona;

3.9.      Ne maisto prekių prekybos zona;

3.10.   Atliekų bei šiukšlių surinkimo ir tualetų zona;

3.11.   Transporto stovėjimo ir prekybos iš transporto priemonių zona.

4.    Prekybos zonoje turi nesikirsti gyvūnų ir maisto prekių gabenimo keliai.

5.    Lauko prekybai vaisiais, uogomis, daržovėmis, gėlėmis, grūdais, sėklomis turi būti įrengti prekystaliai ir suolai, uždengti stogeliais.

6.    Prekybos gyvuliais, paukščiais ir kitais gyvūnais zonoje turi būti barjerai gyvuliams pririšti, vieta jiems girdyti, priemonės mėšlui šalinti, vieta mėšlui kaupti. Turi būti įrengti trapai ir sudarytos sąlygos grindiniui plauti ir dezinfekuoti.

7.    Lauko prekybos vieta ženklinama atitinkamais užrašais.

8.    Draudžiama prekiauti maisto prekėmis nuo žemės ir ne nuo prekystalių.

9.    Specialiai skirtoje vietoje įrengiama transporto stovėjimo aikštelė.

10Turgavietės teritorijoje prekybos vietose atliekoms ir šiukšlėms rinkti turi būti sandarūs plastikiniai maišai, kurie prireikus arba pasibaigus darbo dienai gabenami į atliekų tvarkymo vietą.

11Konteineriai atliekoms, lauko tualetai turi būti ne arčiau kaip 30 metrų nuo maisto prekių prekybos vietų (nesant kanalizacijos - ne arčiau kaip 50 metrų), maisto prekių sandėlių bei pastatų, kuriuose gyvena ar dirba žmonės. Konteineriai statomi betonuotose ar asfaltuotose aikštelėse, kurių plotas turi būti tris kartus didesnis už konteinerio pagrindą. Į konteinerius draudžiama pilti skystas atliekas.

12Konteineriai turi būti sandarūs, su dangčiais, nelaidūs skysčiams. Ištuštinami, kai atliekų susikaupia iki dviejų trečdalių tūrio. Kasdien turi būti plaunami ir dezinfekuojami, laikantis Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio gydytojo higienisto 1998 m. kovo 13 d. įsakymu Nr.2 nustatytų reikalavimų.

13Turgavietės teritorijoje neturi būti nemalonių kvapų, dulkių, dūmų bei kitų teršalų.

14Kelių ir prekybos aikštelių dangos turi būti kietos. Vandens nutekėjimo įrenginiai turi patikimai veikti ir būti nuolat prižiūrimi.

15Turgavietės teritorija, pastatai, kelių danga turi būti švarūs, tvarkingi, suremontuoti.

16Turgavietės teritorijoje neturi būti palaidų gyvūnų.

 

VANDENTIEKIS, KANALIZACIJA, APŠVIETA, ŠILDYMAS. VĖDINIMAS, TRIUKŠMAS, PREKYBOS IR KITOS PATALPOS

 

17Turgavietėje, prekiaujančioje maisto prekėmis, turi būti vietinis ar centrinis vandentiekis, kanalizacija, įrengta pagal galiojančias Lietuvos Respublikos normas ir taisykles (SNiP 2.04.03-85), (SNiP 2.04.01-85).

18Prekybos salėse turi būti įrengti čiaupai vandeniui grindims plauti: 1 čiaupas -150 m2 patalpų ploto, bet ne mažiau kaip 1 čiaupas vienoje patalpoje.

19Prekiaujant lauko sąlygomis vasaros metu turgavietės teritorijoje turi būti atskira plovykla inventoriui plauti. Joje turi būti įrengtas vandens nutekėjimas į kanalizacijos trapą. Taip pat turi būti įrengta plovykla pirkėjams, pardavėjams rankoms nusiplauti.

20Kiekvienoje prekybos zonoje turi būti kanalizacijos trapai.

21Turgavietėje, kurios plotas ne didesnis kaip 150 m2, leidžiama neįrengti vandentiekio ir kanalizacijos. Tokioje turgavietėje leidžiama prekiauti tik fasuotomis negreitai gendančiomis maisto prekėmis, vaisiais, daržovėmis, uogomis, grybais, grūdais ir ne maisto prekėmis.

Inventoriui plauti turi būti atgabenama vandens, jo kokybė turi atitikti GOST 2874- 82 ir 1975 02 20 sanitarines taisykles Nr. 1226-75 (rusų k.). Jei nešvarus vanduo renkamas paplavų duobėje, ji turi būti ištuštinama, užpildžius 2/3 jos tūrio.

Turgavietėje turi būti įrengtas tualetas, atitinkantis HN-55-1995. Tualetai. SNiP 2.07.01-89.

22Administracijos, prekybos, pagalbinių, buitinių patalpų apšvieta turi atitikti natūralios ir dirbtinės apšvietos normas. SNiP 11-4-79 Natūralus ir dirbtinis apšvietimas.

23Patalpų šildymas, vėdinimas turi atitikti galiojančias RSN 159-1995 Šildymas, vėdinimas ir oro kondicionavimas, normas.

24Triukšmas ir vibracija patalpose turi būti ne didesni kaip leidžiama HN-33-1993 Akustinis triukšmas. Leidžiami lygiai gyvenamojoje ir darbo aplinkoje. Matavimo metodikos bendrieji reikalavimai.

HN-51-1994 Visą žmogaus kūną veikianti vibracija ir matavimo reikalavimai darbo vietose. Didžiausi leidžiami dydžiai.

25Draudžiama eksploatuoti turgavietę, įvykus vandentiekio, kanalizacijos ar elektros tinklų avarijai, neveikiant šaldymo įrenginiams, atliekant pagrindinį patalpų valymą, remontą.

26Draudžiama prekiauti viename skyriuje žaliomis ir apdorotomis maisto prekėmis.

27Prekybos salė, kur prekiaujama žalia mėsa, turi būti įrengta ir atitinkanti HN-25- 1998. Turgavietės normos ir taisyklės.

28Visos turgavietės patalpos turi būti švarios, valomos drėgnu būdu jas užteršus, bet ne rečiau kaip du kartus per dieną.

29Langai ir kitos vėdinimo angos turi būti sukonstruoti taip, kad nesikauptų nešvarumai. Atidaromi langai ar orlaidės turi būti su tinkleliais nuo vabzdžių.

30Patalpos, skirtos prekybai, sandėliavimui, buitinės ir kt., turi būti peržiūrimos, valomos, rekonstruojamos pagal HN-25-1998 Turgavietės normos ir taisyklės.

 

ĮRENGINIAI, INVENTORIUS, INDAI IR TARA

 

31Turgavietės turi būti aprūpinamos reikiamais prekybos įrenginiais, inventoriumi, plovimo, dezinfekcijos medžiagomis.

32Draudžiama naudoti cinkuotus ir alavuotus įrenginius bei indus, inventorių nelygiu, įskilusiu ar šerpetotu paviršiumi. Visi paviršiai, kurie liečiasi su žalia mėsa, neturi būti mediniai, išskyrus kapojimo kalades ir pjaustymo lentas. Prekystalių paviršius turi būti lygus, lengvai plaunamas ir dezinfekuojamas.

33Inventoriaus priežiūra vykdoma pagal HN-25-1998 Turgavietės higienos normas ir taisykles, laikantis Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio gydytojo higienisto 1998 m. kovo 13 d. įsakymu Nr.2 patvirtintų naudojamų dezinfekcinių preparatų sąrašų.

34Turgavietėse leidžiama naudotis tik Lietuvos standartizacijos departamento nustatytu periodiškumu patikrintomis svarstyklėmis, 1997 m. sausio 1 d. parengtu „Periodinės patikros matavimo priemonių sąrašu“.

 

MAISTO PREKIŲ GABENIMAS. MAISTO PREKIŲ LAIKYMO IR PREKYBOS REIKALAVIMAI

 

35Maisto prekės į turgavietę privalo būti gabenamos pagal HN-25-1998 Turgaviečių higienos normas ir taisykles.

36Draudžiama kartu su žalia mėsa ar žuvimi vežti apdorotas maisto prekes bei nefasuotas maisto prekes.

37Maisto prekių laikymo sąlygos bei tinkamumo vartoti terminai turi atitikti teisės norminių aktų reikalavimus.

38Greitai gendančios prekės turi būti laikomos tik šaldymo įrenginiuose, kurių temperatūra atitinka greitai gendančių maisto prekių laikymo sąlygų reikalavimus, ir tik iš jų prekiaujama.

39Vienoje šaldymo įrenginio lentynoje draudžiama laikyti šias prekes:

39.1.   nefasuotas, greitai gendančias maisto prekes, vaisius, daržoves, kiaušinius ir ne maisto prekes;

39.2.   specifinį stiprų kvapą turinčias ne maisto prekes ir maisto prekes;

39.3.   šiluma neapdorotas maisto prekes, nepriklausomai nuo fasuotės, ir šiluma apdorotas nefasuotas maisto prekes;

39.4.   žalią mėsą, žuvis, pieno produktus, duoną;

39.5.   žmonių mitybai ir gyvulių šėrimui skirtas prekes.

40Ledo gamybai turi būti naudojamas geriamasis vanduo.

41Vystančioms daržovėms šlakstyti turi būti naudojamas geriamasis vanduo.

42Leidžiama prekiauti tik vienos botaninės rūšies šviežiais ar džiovintais grybais.

43Draudžiama prekiauti:

43.1.   maisto prekėmis, jeigu pasibaigęs jų tinkamumo vartoti terminas;

43.2.   maisto prekėmis, neatitinkančiomis Lietuvoje galiojančių teisės norminių aktų reikalavimų, t. y. vadovautis HN26-1994. Maistinės žaliavos ir maisto produktai. Leidžiamas bakterinio užterštumo lygis.

HN53-1995 Leidžiami vartoti maisto produktai.

Laikytis Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Ūkio ministerijos 1998 m. balandžio 16 d. įsakymu Nr.137.

43.3.   kūdikių ir vaikų mitybos produktais;

43.4.   neskrosta paukštiena;

43.5.   kiaušinių milteliais ir duženomis, ančių ir žąsų kiaušiniais;

43.6.   nefasuotomis biriomis, kvapą skleidžiamomis cheminėmis medžiagomis;

43.7.   privatiems asmenims šiomis savo gamybos maisto prekėmis:

43.7.1.     šviežiais ir rūkytais maltos mėsos arba smulkintos mėsos gaminiais;

43.7.2.     kulinarijos gaminiais;

43.7.3.     rūkyta ir kepta mėsa, rūkyta paukštiena, rūkytomis žuvimis;

43.7.4.     konservais (mėsos, pieno, žuvų, daržovių);

43.7.5.     sūdytais, raugintais, marinuotais grybais;

43.7.6.     kelių rūšių sumaišytomis arbatžolėmis, prieskoniais, vaistažolėmis;

43.7.8.     uogienėmis;

43.7.9.     konditerijos kreminiais gaminiais;

44Draudžiama greta išdėstyti ir laikyti (vienoje prekybos įrenginio lentynoje):

44.1.   stiprų kvapą skleidžiančias prekes ir kvapą sugeriančias maisto prekes;

44.2.   neapdorotas maisto prekes, nepriklausomai nuo jų pakuotės, ir apdorotas nefasuotas maisto prekes, pieno produktus, mėsos produktus, duoną;

44.3.   žmonių mitybai ir gyvuliams šerti skirtas prekes.

45Draudžiama vienam pardavėjui vienoje darbo vietoje tuo pačiu metu prekiauti žaliu ir apdorotu maistu.

46Draudžiama šaldytas maisto prekes (mėsą, žuvis, daržoves, vaisius, uogas, valgomuosius ledus bei kitas maisto prekes) atšildyti ir pakartotinai užšaldyti.

47Visos sveriamos maisto prekės parduodant turi būti suvyniotos į popierių ar kitas maistui skirtas pakavimo medžiagas.

48Prekiautojui draudžiama imti (liesti) pinigus, jeigu jis parduoda nepakuotas (nefasuotas) prieš vartojimą šiluma neapdorojamas ar neplaunamas maisto prekes. Šiluma apdorotas maisto prekes galima imti (liesti) tik specialiais įrankiais (šakutėmis, žnyplėmis ir pan.).

49Daržovėmis, vaisiais, uogomis ir grybais galima prekiauti tik turint veterinarinės tarnybos, arba sveikatos centro laboratorinių tyrimų duomenis.

50Prekyba maisto produktais nuo žemės draudžiama.

51Maisto produktams išduota veterinarinės - sanitarinės ekspertizės kortelė turi būti laikoma pirkėjui matomoje vietoje.

52Prekyba mėsa, pienu, žuvimi ir jų produktais, kiaušiniais leidžiama, turint veterinarijos tarnybos išduotą liudijimą ir vykdoma tik uždaruose paviljonuose.

53Parduodamos importinės prekės turi būti su būtina vartojimui (naudojimui) informacija valstybine kalba, nurodoma valstybė gamintoja.

 

PREKYBA NE MAISTO PREKĖMIS

 

54Ne maisto prekėmis leidžiama prekiauti ne maisto prekių prekybos zonoje.

55Visos parduodamos ne maisto prekės turi būti išdėstomos ant prekystalių ar laikinų prekybos įrenginių.

56 Draudžiama prekiauti ne maisto prekėmis, neatitinkančiomis reikalavimų, laikantis Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Ūkio ministerijos 1998 m. balandžio 16 d. įsakymu Nr. 137.

57 Draudžiama prekiauti nuodingomis ir pavojingomis žmogui ir aplinkai medžiagomis.

58Cheminėmis medžiagomis, išskyrus fasuotas buitines chemijos prekes, trąšomis, pesticidais leidžiama prekiauti tik stacionariose specializuotose turgavietės teritorijoje įrengtose parduotuvėse.

59Parfumerijos, kosmetikos prekėmis, vaikų prekėmis, žaislais ir žaidimais galima prekiauti tik apsaugotose nuo saulės ir išorinio teršimo vietose.

60Drabužiais ir avalyne leidžiama prekiauti tik specialiai skirtose vietose.

61Prekiauti komerciniais tikslais importuotais naudotais drabužiais, trikotažo ir tekstilės prekėmis, avalyne bei minkštais baldais leidžiama tik atskirose patalpose ar lauko prekybos zonoje, turint kiekvienos siuntos nekenksmingumą liudijančius dokumentus.

62Automobiliais, automobilių detalėmis, radijo detalėmis, ir pan. prekiaujama atskirose zonose arba atskirose specializuotose turgavietėse.

63Prekiauti gyvūnų odomis ir kailiais leidžiama gyvūnų prekybos zonoje tik turint veterinarijos pažymėjimą.

64Parduodamos importinės prekės turi būti su būtina vartojimui (naudojimui) informacija valstybine kalba, nurodoma valstybė gamintoja.

65Draudžiama prekiauti:

65.1.   narkotikais, vaistais, alkoholiniais gėrimais, pavojingomis cheminėmis, radioaktyviomis, mikroorganizmų medžiagomis bei iš jų pagamintais ginklais.

65.2.   žvėrių ir paukščių, esančių Lietuvos Raudonojoje knygoje iškamšomis, kiaušiniais, išdirbtais ir neišdirbtais kailiais,

65.3.   medžioklės įrankiais,

65.4.   žuvimi ir kitais gyvūnais, neturint jų teisėtą įsigijimą įrodančių dokumentų,

65.5.   draudžiamais žvejybos įrankiais ir priedais prie jų,

65.6.   be aplinkos apsaugos tarnybų leidimo leistais naudoti verslinės žvejybos įrankiais ar ruošiniais jų gamybai,

65.7.   visų rūšių ginklais, dujiniais pistoletais, revolveriais ir šaudmenimis jiems, dujų balionėliais, pirotechninėmis priemonėmis,

65.8.   visų rūšių uniformine apranga,

65.9.   tabaku ir visų rūšių tabako gaminiais,

66Šios neteisėtos prekės iš prekiautojų paimamos.

 

TAISYKLIŲ VYKDYMO ATSAKOMYBĖ IR KONTROLĖ

 

67Už taisyklių vykdymą atsakinga turgavietės administracija:

68Turgavietės administraci (vadovas) privalo:

68.1.   garantuoti, kad į prekybą būtų pateikiamos tik nekenksmingos žmogaus sveikatai prekės;

68.2.   sudaryti tinkamas prekybai maisto ir ne maisto prekėmis sąlygas;

68.3.   užtikrinti turgavietės teritorijos, patalpų, įrenginių švarą, tvarką, remontą, valymą, dezinfekciją, dezinsekciją, deratizaciją;

68.4.   suteikti galimybę prekiautojams susipažinti su HN-25-1998. Turgavietės, prekybą maisto prekėmis reglamentuojančiais teisės norminiais aktais, šiomis taisyklėmis ir sudaryti sąlygas jų laikytis;

68.5.   kontroliuoti, ar turgavietėje laikomasi HN-25-1998. Turgavietės, reikalavimų;

68.6.   užtikrinti, kad turgavietėje būtų pirmosios medicinos pagalbos vaistinėlė;

68.7.   reikalauti, kad prekiaujantieji greitai gendančiomis maisto prekėmis dirbtų su švariais darbo drabužiais (chalatais, prijuostėmis, antrankoviais, galvos apdangalais, pirštinėmis) bei laikytųsi asmens higienos reikalavimų. Jei reikia, turi būti numatyta vieta asmens ir darbo drabužiams laikyti;

68.8.   organizuoti, kad paskirti atsakingi darbuotojai (kontrolieriai) išklausytų higienos žinių minimumo kursą ir gautų higienos žinių atestavimo pažymėjimą. Higienos žinių atestavimo pažymėjimus darbuotojai turi turėti darbo vietoje.

Turgavietės darbuotojai, liečiantys maisto prekes, prieš pradėdami dirbti, o vėliau periodiškai privalo tikrintis sveikatą Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka. Asmens medicinos knygeles darbuotojai turi turėti darbo vietoje;

68.9.   sudaryti sąlygas maisto produktų veterinarinei - sanitarinei ekspertizei atlikti.

Turgavietėse, kuriose nėra veterinarinės - sanitarinės ekspertizės laboratorijų, apie tai turi būti iškabinta vieša informacija prekiautojams ir pirkėjams;

68.10. kontroliuoti, kad matavimo priemonėms, kuriomis naudojasi juridiniai ir fiziniais asmenys prekyboje (svarstyklėms ir svarsčiams ir kt.), būtų atlikta metrologinė patikra valstybės akredituotose arba įgaliotose įmonėse, laboratorijose.

Patikros rezultatai turi būti įforminti.

Laikas tarp patikrų -1 metai.

69Prekiautojas privalo:

69.1.   prekybos vietoje turėti reikiamus maisto prekių saugą liudijančius dokumentus ar veterinarinės - sanitarinės ekspertizės kortelę;

69.2.   prekiauti tik leidžiamu prekių asortimentu;

69.3.   prekiauti tik tam skirtoje vietoje;

69.4.   palaikyti švarą ir tvarką darbo vietoje, neteršti atliekomis ir šiukšlėmis turgavietės teritorijos;

69.5.   turėti įmonės įregistravimo dokumentus arba patentą;

69.6.   turėti prekių įsigijimo dokumentus (pardavėjams, įsigijusiems prekybinės veiklos lauko prekyvietėse patentus, suteikiančius teisę parduoti prekes perpardavimui);

69.7.   turėti asmens medicinos knygeles (prekiaujant maisto produktais);

69.8.   žinoti higienos - sanitarijos reikalavimus, prekybos taisykles ir jų laikytis;

69.9.   turėti ir dėvėti specialią aprangą, turėti reikalingus prekybai įrankius.

70Turgavietės administracija, darbuotojai, prekiautojai, pažeidę šias taisykles, atsako pagal Lietuvos Respublikos įstatymus.

71Prekybos turgavietėse taisyklių laikymąsi kontroliuoja Visuomenės sveikatos centro, Valstybinės veterinarijos tarnybos pareigūnai.

 

____________________