PanevezioHerbas

 

PANEVĖŽIO MIESTO TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL PREKYVIEČIŲ IR PREKYBOS VIEŠOSE VIETOSE TAISYKLIŲ, MUGIŲ RENGIMO TVARKOS, RINKLIAVOS

 

1998 m. kovo 12 d. Nr. 12-20

Panevėžys

 

Panevėžio miesto taryba n u s p r e n d ž i a:

1. Patvirtinti šias taisykles:

1.1. Miesto prekyviečių taisykles pagal 1 priedą.

1.2. Prekybos miesto viešose vietose taisykles pagal 2 priedą.

1.3. Mažmeninės prekybos mugių rengimo mieste tvarką pagal 3 priedą.

2. Nustatyti rinkliavą už prekybą viešose vietose pagal 4 priedą.

3. Pripažinti netekusiais galios miesto Tarybos sprendimus 1996 m. liepos 19 d. Nr. 18-17 ir 1995 m. vasario 24 d. Nr. 26-6.

 

 

 

Miesto meras                                                                                                                         V. Matuzas


 

Panevėžio miesto tarybos 1998 m. kovo 12 d.

sprendimo Nr. 12-20 1 priedas

 

Miesto prekyviečių taisyklės

 

BENDROJI DALIS

 

1. Šios taisyklės parengtos vadovaujantis 1993 m. lapkričio 23 d. Lietuvos Respublikos prekyviečių mokesčio įstatymu Nr. I-309, Vyriausybės 1995 m. balandžio 27 d. nutarimu Nr. 595 „Dėl prekybos turgavietėse ir viešose vietose sutvarkymo“, Mažmeninės prekybos taisyklėmis.

2. Taisyklės reglamentuoja prekybą miesto prekyvietėse, prekyviečių įrengimą, eksploataciją ir yra privalomos visoms prekyvietėms, nepriklausomai nuo nuosavybės formos.

3. Prekyvietė - specialiai įrengta vieta, kurioje reguliariai arba tam tikromis savaitės dienomis už nustatytą mokestį prekiauja prekių gamintojai ir kiti asmenys. Prekyvietėse privalo būti plotas skirtas prekiauti tik žemės ūkio produktais ir maisto prekėmis. Prekių kainos nustatomos pardavėjo ir pirkėjo susitarimu.

4. Prekyvietės skirstomos į 3 grupes:

4.1. I grupė - prekyvietės, turinčios administraciją, Veterinarinės sanitarijos ekspertizės laboratoriją. Jose galima prekiauti visomis prekėmis, išskyrus draudžiamas. Nepasterizuotu pienu leidžiama prekiauti vadovaujantis Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio veterinarijos inspektoriaus ir vyriausiojo valstybinio gydytojo higienisto patvirtintomis Prekybos žaliu nepasterizuotu pienu taisyklėmis.

4.2. 2 grupė - prekyvietės, turinčios mažas teritorijas, prekystalius. Jų administracijos funkcijas atlieka miesto Savivaldybės paskirti juridiniai asmenys. Miesto Valdybos sprendimu galima prekiauti gėlėmis bei laboratorijoje patikrintais vaisiais, daržovėmis, uogomis, grybais ir pramoniniu būdu fasuotais negreit gendančiais maisto produktais.

4.3. 3 grupė - prekyvietės, turinčios administraciją, teritoriją (automobilių turgus).

5. Prekyvietės steigiamos miesto Tarybos sprendimu. Jų grupę ir prekių, kuriomis leidžiama prekiauti, asortimentą nustato miesto Valdyba, suderinusi su miesto Visuomenės sveikatos centru ir Veterinarijos tarnyba.

6. Prekyvietė statoma, įrengiama, rekonstruojama arba remontuojama gavus apskrities viršininko administracijos Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos tarnybos leidimą. Projektai derinami su miesto Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos, Komunalinio ūkio, Ekonomikos skyriais, Visuomenės sveikatos centru, Veterinarijos tarnyba.

7. Prekyviečių mokestį moka įmonės, miesto Savivaldybės sprendimu eksploatuojančios prekyvietes, kuriose yra paskirta vieta prekiauti ne žemės ūkio ir ne maisto prekėmis.

8. Šio mokesčio objektai yra prekyvietės plotas (kvadratiniais metrais) arba įrengtos prekybos, kioskų ir automobilių stovėjimo vietos, skirtos prekiauti ne žemės ūkio produkcija ir ne maisto prekėmis.

9. Miesto Savivaldybė, atsižvelgdama į prekyviečių darbo laiką, prekių struktūrą, prekybos intensyvumą bei kitus veiksnius, gali mokesčio tarifą didinti arba mažinti iki 70 procentų.

10 Visų šventųjų ir mirusiųjų minėjimo dieną bei Vėlinių metu galima prekiauti žvakėmis, dirbtinėmis gėlių puokštėmis, nemokant prekyviečių mokesčio.

11. Prekyvietės administracija, organizuodama prekybą ne maisto prekėmis, miesto Savivaldybei nurodo prekybos vietų skaičių pagal schemą, teritorijos plotą.

12. Rinkliava mokama už prekyvietėje įrengtą arba pažymėtą prekybos vietą, kuri nurodyta schemoje. Schemoje turi būti nurodyti prekybos vietų numeriai, matmenys (plotas ), atstumas tarp eilių, prekių, kuriomis galima prekiauti toje vietoje, grupės.

 

1-OS GRUPĖS PREKYVIEČIŲ BENDRIEJI REIKALAVIMAI

 

13. Prekyvietės teritorija skirstoma į 5 pagrindines zonas:

13.1. administracinę-ūkinę zoną;

13.2. lauko prekybos zoną:

13.2.1. skiriama prekiauti gyvuliais, paukščiais ir kitais gyvūnais;

13.2.2. skiriama prekiauti daržovėmis, vaisiais, uogomis, gėlėmis, grūdais, sėklomis, kiaušiniais ir t.t.;

13.2.3. skiriama prekiauti ne maisto prekėmis.

13.3 .Prekybos salių zoną, kurioje galima prekiauti mėsa, žuvimis, pienu ir pieno produktais, medumi;

13.4.atliekų surinkimo ir tualetų zoną;

13.5.transporto stovėjimo zoną.

14. Prekyvietėje turi būti:

14.1. sanitariniai mazgai;

14.2. šiukšlių dėžės;

14.3.persirengimo patalpos;

14.4. matavimosi kabina;

14.5.plovykla naudotam inventoriui plauti, skalbykla;

14.6. Veterinarinės sanitarijos ekspertizės laboratorija;

14.7.šaldytuvai greitai gendantiems produktams;

14.8.įrengta prekybos vieta: stalas su stogine, suolas ir padėklas kojoms;

14.9. mėsos prekybos salėje turi būti trinkos, stovai, kabliai skerdienai, apskardinti arba dengti glazūruotomis plytelėmis pjaustymo stalai, prekystaliai su šaldytuvu;

14.10. svarstyklės, svarsčiai, padėklai, spec. drabužiai.

15. Prekiauti gyvuliais leidžiama, turint veterinarijos liudijimą, specialiai tam skirtoje vietoje, kur įrengiami barjerai gyvuliams rišti ir priemonės mėšlui šalinti. Gyvulius ir jų dokumentus tikrina prekyvietės veterinarijos gydytojas.

16. Veterinarinės sanitarijos ekspertizei kartu su žuvimis pateikiami važtaraščiai (iš kur gautos žuvys), kokybės pažymėjimas ir veterinarijos liudijimas. Norint prekiauti gyvomis žuvimis, pateikiamas veterinarijos liudijimas. Turi būti įrengti baseinai, vonios arba statinės.

17. Pienu ir jo produktais prekiaujama atskiruose paviljono skyriuose , kioskuose. Kartu su pieno produktais pateikiamas veterinarijos liudijimas, nurodantis karvių sveikatą. Pienu ir pieno produktais leidžiama prekiauti tik iš švarių indų, tinkamų laikyti pieno produktus.

18. Turint veterinarinės ekspertizės pažymą ir sanitarinį bityno pasą, galima prekiauti medumi.

19. Daržovėmis, vaisiais, uogomis ir grybais galima prekiauti kioskuose, ant stalų, iš mašinų ir vežimų. Vystančioms daržovėms atšviežinti turi būti naudojamas tik švarus geriamas vanduo. Sūdytais, raugintais vaisiais, daržovėmis galima prekiauti tik iš maistui laikyti tinkamų indų.

20. Galima pardavinėti tik šviežius ir džiovintus grybus. Jie turi būti vienos botaninės rūšies.

21. Prekyvietės teritorija turi būti aptverta, asfaltuota, turi būti vartai pėstiesiems ir transportui.

 

2-OS GRUPĖS PREKYVIEČIŲ BENDRIEJI REIKALAVIMAI

 

22. Prekyvietės teritorija skirstoma į šias zonas:

22.1. prekybos daržovėmis, vaisiais, gėlėmis, uogomis, grūdais, sėklomis, ir kt;

22.2. prekybos fasuotomis negreit gendančiomis maisto prekėmis;

22.3.šiukšlių surinkimo ir tualetų zona.

23. Prekyvietėje turi būti:

23.1. sanitariniai mazgai;

23.2. šiukšlių dėžės;

23.3. įrengta prekybos vieta: stalas su stogine, suolas ir padėklas kojoms;

23.4. svarstyklės, svarsčiai.

24. Turint veterinarinės sanitarijos ekspertizės pažymą ir sanitarinį bityno pasą, leidžiama prekiauti fasuotu medumi.

25 Daržovėmis, vaisiais, uogomis ir grybais galima prekiauti ant stalų. Vystančioms daržovėms atšviežinti turi būti naudojamas tik švarus geriamas vanduo.

26. Galima pardavinėti tik šviežius ir džiovintus grybus. Jie turi būti vienos botaninės rūšies.

27. Prekyvietės teritorija turi būti asfaltuota.

 

3-IOS GRUPĖS PREKYVIEČIŲ BENDRIEJI REIKALAVIMAI

 

28. Prekyvietėje turi būti skirtos šios zonos:

28.1. administracinė zona;

28.2. automobilių prekybos zona;

28.3. transporto stovėjimo aikštelė;

28.4. šiukšlių surinkimo, tualetų zona.

29. Prekyvietėje turi būti:

29.1. sanitariniai mazgai;

29.2. šiukšlių dėžės.

30. Prekyvietės teritorija turi būti aptverta, asfaltuota, turi būti vartai pėstiesiems ir transportui.

 

PREKYVIETĖSE DRAUDŽIAMA

 

31. Prekiautojams, neturintiems Visuomenės sveikatos centro leidimų gaminti , draudžiama prekiauti šiais namų sąlygomis pagamintais produktais:

31.1. šviežiais ir rūkytais maltos arba susmulkintos mėsos gaminiais;

31.2. kulinarijos gaminiais;

31.3. rūkyta ir kepta mėsa, paukštiena, žuvimi;

31.4. konservais;

31.5. kelių rūšių sumaišytais šviežiais arba džiovintais grybais;

31.6. raugintais ir sūdytais grybais;

31.7. kelių rūšių sumaišytomis arbatžolėmis, prieskoniais, vaistažolėmis;

31.8. konditerijos gaminiais.

32. Draudžiama prekiauti šiomis prekėmis:

32.1. alkoholiniais gėrimais, spirito gaminiais, išskyrus alų gamyklų tara (kioskuose);

32.2. kūdikių ir vaikų mitybai skirtais produktais;

32.3. šaunamaisiais ginklais ir šoviniais, kitais kariniais reikmenimis, ašarinių ir paraližuojamųjų dujų balionėliais ar užtaisais, pirotechnikos gaminiais;

32.4. specialiųjų žinybų uniforma;

32.5. žvėrių ir paukščių, įrašytų į Lietuvos Raudonąją knygą, iškamšomis, kiaušiniais, išdirbtais ir neišdirbtais kailiais;

32.6. žuvimis ir kitais vandens gyvūnais, neturint dokumentų, įrodančių jų teisėtą įsigijimą;

32.7. draudžiamais medžioklės, žvejybos įrankiais ir jų priedais;

32.8. leidžiamais naudoti verslinės žvejybos įrankiais ar ruošiniais jų gamybai, neturint aplinkos apsaugos tarnybų leidimo;

32.9. vaistais, medicinos instrumentais, narkotinėmis bei toksinėmis medžiagomis ir žaliavomis, sekso prekėmis, išskyrus apsaugos priemones;

32.10 juvelyriniais brangiųjų metalų dirbiniais, antikvariniais daiktais, valiuta (išskyrus bankų keityklose) ir kitais vertybiniais popieriais;

32.11. maisto prekėmis be dokumentų patvirtinančių jų nekenksmingumą ir kokybę;

32.12. maisto prekėmis, kurių vartojimo terminas pasibaigęs.

33. Draudžiama prekiauti:

33.1. maisto produktais ir ne maisto prekėmis tiesiog ant žemės arba nestandartinių prekystalių;

33.2. maisto prekėmis ant automobilio antvožo;

33.3. savarankiškai paaugliams iki 16 metų.

34. Draudžiama naudoti savo svarstykles produktams sverti, dėti produktus į nešvarią arba maisto produktams netinkamą tarą.

35. Draudžiama garso kasečių prekybos vietose leisti muzikos įrašus su garso stiprintuvais.

36. Draudžiama greta išdėstyti ir laikyti viename prekybos ar šaldymo įrenginyje:

36.1.nefasuotas, greitai gendančias maisto prekes, vaisius, daržoves, kiaušinius ir ne maisto prekes;

36.2. specifinį stiprų kvapą turinčias ne maisto ir maisto prekes;

36.3. žalią mėsą, žuvis, pieno produktus, duoną.

37. Draudžiama pjaustyti duonos gaminius.

38. Draudžiama šaldytas maisto prekes (mėsą, žuvis, daržoves, vaisius, uogas) po atšildymo vėl pakartotinai sušaldyti.

39. Neleidžiama nuplėšti etikečių nuo bidonų, konteinerių, dėžių su maisto prekėmis ir jas būtina saugoti, kol maisto prekės bus parduotos.

40. Draudžiama tam pačiam asmeniui pardavinėti neįpakuotus, prieš vartojimą termiškai neapdorotus maisto produktus, jeigu jie imami ne specialiai tam skirtais įrankiais (šakutėmis, žnyplėmis ir pan.), ir kartu imti pinigus.

 

PREKIAUTOJŲ TEISĖS IR PAREIGOS

 

41. Prekyvietės prekiautojai turi teisę:

41.1. gauti prekybos vietą ir dokumentus, liudijančius apie sumokėtą rinkliavą;

41.2. naudotis visomis prekyvietės paslaugomis;

42. Prekiautojai , prekiaujantys ne maisto ir maisto prekėmis, privalo turėti darbo vietoje šiuos dokumentus:

42.1. patentą, įmonės įregistravimo dokumentą, asmens dokumentą su nuotrauka;

42.2. Visuomenės sveikatos centro pažymą, Veterinarijos tarnybos pažymą, asmens medicinos knygelę, sveikatos žinių atestacijos pažymėjimą- prekiaujantys greit gendančiais maisto produktais;

42.3. Visuomenės sveikatos centro sprendimą dėl maisto produktų gamybos - prekiaujantys savo gamybos maisto produktais;

42.4. Veterinarijos liudijimą , kad paukštininkystės ūkyje nėra užkrečiamų ligų ir per paskutines 30 dienų nerasta salmonelių - prekiaujantys kiaušiniais (išskyrus vandens ir laukinių paukščių);

42.5. Lietuvos ūkininko pažymėjimą, sodo bendrijos nario pažymėjimą, žemės nuosavybės dokumentą - be patento prekiaujantys asmeniniame pagalbiniame ūkyje, valstiečio (ūkininko) ar sodo sklype išauginta žemės ūkio produkcija (išskyrus prekybą nutrijomis, mėsėdžiais švelniaplaukiais žvėreliais);

42.6. miško nuosavybės dokumentą, pažymą iš urėdijos dėl eglučių kirtimo - prekiaujantys eglutėmis ir jų šakomis.

43. Prekiautojai, prekiaujantys maisto produktais, prieš pradėdami dirbti ir vėliau privalo periodiškai tikrintis sveikatą Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka, išklausyti higieninių žinių minimumo kursą ir gauti higienos žinių atestavimo pažymėjimą.

44. Prekiautojai privalo:

44.1. parduoti tik geros kokybės prekes ir suteikti informaciją apie prekę, kultūringai aptarnauti pirkėjus;

44.2. tiksliai sverti, matuoti ir teisingai atsiskaityti;

44.3. laikytis sanitarijos ir higienos reikalavimų, dėvėti švarią asmeninę ir sanitarinę aprangą (chalatus, prijuostes, antrankovius);

44.4. parduoti sveriamas maisto prekes, įvyniotas į popierių ar kitas leidžiamas naudoti įpakavimo medžiagas;

44.5. laikytis šių taisyklių bei kitų prekybą prekyvietėse reglamentuojančių dokumentų reikalavimų.

 

ADMINISTRACIJOS TEISĖS IR PAREIGOS

 

45. Prekyviečių administracija privalo:

45.1. parengti vidaus prekybos taisykles, kurios neprieštarautų šių taisyklių nuostatoms, būtų suderintos su Visuomenės sveikatos centru, Veterinarijos tarnyba, miesto Savivaldybe;

45.2. nustatyti prekyviečių rinkliavos už prekybos vietą dydį ir patvirtinti įsakymu;

45.3. už sumokėtą rinkliavos mokestį prekiautojui išduoti dokumentą, kuriame turi būti nurodytas galiojimo laikas ir prekybos vietos numeris;

45.4. kontroliuoti, ar prekiautojai turi šių taisyklių 42 punkte numatytus dokumentus;

45.5. užtikrinti , kad prekyvietėse būtų sužymėtos visos prekybos zonos, vietos pagal schemą;

45.6. užtikrinti, kad prekyvietėje būtų vaizdinė informacija: prekyvietės specializacija, priklausomybė, darbo laikas, vidaus darbo taisyklės, mokesčio už prekybos vietą dydis ir mokėjimo tvarka, prekyvietės schema (kurioje turi būti pažymėtos prekybos zonos, administracijos vieta, sanitariniai mazgai, Veterinarinės sanitarijos ekspertizės laboratorija, paslaugų tarnyba, prekyvietės evakuacijos schema), Miesto prekyviečių taisyklės, Veterinarijos ir sanitarijos taisyklės turgavietėms;

45.7. užtikrinti, kad visi maisto produktai, parduodami prekyvietėse, būtų tikrinami Veterinarinės sanitarijos ekspertizės laboratorijoje, išduodama patikrintų maisto produktų veterinarinės sanitarijos ekspertizės kortelė;

45.8. užtikrinti prekyvietės teritorijos, patalpų, įrengimų švarą ir tvarką, prekyvietės teritorijos laistymą vasaros laikotarpiu;

45.9. skirti kontrolierius palaikyti tvarką, o prireikus kviesti policijos pareigūnus;

45.10. nustatydama darbo laiką, atsižvelgti į šventes ir atmintinas dienas bei miesto Savivaldybės numatytas dienas, kuriomis draudžiama dirbti prekyvietėms;

45.11. įrengti pirkėjams kontrolines svarstykles;

45.12. užtikrinti , kad prekyvietėse naudojamos svarstyklės ir svarsčiai turėtų galiojančius patikros įspaudus;

45.13. užtikrinti, kad būtų prekiaujama su tinkamu inventoriumi (išskyrus prekybą fasuotais maisto produktais);

45.14. neleisti prekiauti šalia prekyvietės ir imti rinkliavos mokestį;

45.15.supažindinti prekyvietės darbuotojus su šiomis taisyklėmis bei kitais prekybą prekyvietėse reglamentuojančiais dokumentais.

46. Už šių taisyklių laikymąsi atsakinga prekyvietės administracija.

47.Prekyvietės administracijos vadovas, kontrolės darbuotojų supažindintas su tikrinimo rezultatais, privalo nedelsdamas pašalinti trūkumus ir apie tai per 15 dienų informuoti tikrintojus.

48.Savivaldybės policijos ir Ekonomikos skyriaus Komercinės veiklos sektoriaus darbuotojai kontroliuoja, kaip laikomasi šių taisyklių.


 

Panevėžio miesto tarybos 1998 m. kovo 12 d.

sprendimo Nr. 12-20 2 priedas

 

Prekybos miesto viešose vietose taisyklės

 

BENDROJI DALIS

 

1. Šios taisyklės nustato bendruosius prekybos organizavimo miesto gatvėse, aikštėse, poilsio ir kitose viešose vietose reikalavimus.

2. Viešose vietose veikiantys prekybos objektai yra pavėsinės, prekystaliai, kiti lengvųjų konstrukcijų statiniai, automatai, šaldomieji vežimėliai, laikina ir mobili transporto įranga.

3.Laikinai prekiauti miesto viešose vietose gali juridiniai ir fiziniai asmenys, nustatyta tvarka įregistravę įmonę, įsigiję patentą bei leidimą prekiauti viešoje vietoje.

4. Leidimus prekiauti viešoje vietoje ir vienkartinius leidimus prekiauti renginių, švenčių metu išduoda Ekonomikos skyriaus Komercinės veiklos sektorius. Leidimų išdavimo tvarką nustato miesto Valdyba, rinkliavos dydį - miesto Taryba.

 

BENDRIEJI REIKALAVIMAI

 

5. Prekybos vieta turi būti įrengta ant kietos dangos.

6. Prekystaliai, šaldomieji vežimėliai turi būti uždengti stogeliais, skėčiais ar kitomis priemonėmis, saugančiomis nuo kritulių ir saulės.

7. Prekybos vietoje turi būti įrengtos šiukšlių dėžės.

8. Prekybos vieta turi netrukdyti eismui.

9. Prekybos vietoje turi būti iškaba (užrašas) su šia informacija: įmonės pavadinimas, adresas, pardavėjo pavardė.

10. Viešose prekybos vietose leidžiama prekiauti tik šiomis leidime nurodytomis prekėmis (išskyrus švenčių, renginių metu):

10.1. vaisiais, daržovėmis, gėlėmis;

10.2. ledais;

10.3. fasuotomis negreit gendančiomis maisto prekėmis;

10.4. spaudos leidiniais, akiniais, suvenyrais, tautodailės dirbiniais, loterijos bilietais;

10.5. eglutėmis ir jų šakomis;

10.6. kanceliarinėmis prekėmis ( nuo liepos 15 d. iki rugsėjo 15 d.);

10.7. žvakėmis, dirbtinėmis gėlėmis, krepšeliais (nuo spalio 20 d. iki lapkričio 3 d.).

11. Prekybos ir viešojo maitinimo įmonės , norinčios išplėsti prekybą arba teikti viešojo maitinimo paslaugas savo teritorijoje, turi gauti leidimą prekiauti viešose vietose.

12. Prekiaujant miesto viešose prekybos vietose būtina laikytis maisto prekybos objektams nustatytų higienos ir prekybos reikalavimų.

13. Renginių metu už tvarką viešose prekybos vietose atsako prekiautojai ir renginio organizatoriai.

14. Draudžiama prekiauti:

14.1. nefasuotais greit gendančiais maisto produktais;

14.2. žaliu nepasterizuotu pienu;

14.3. alkoholiniais gėrimais, išskyrus renginių metu gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 12 procentų;

14.4. maisto produktais tiesiai ant žemės ar grindinio, ant įrangos, kuri nėra skirta prekiauti;

14.5. kūdikių ir vaikų mitybai skirtais produktais;

14.6. pirotechnikos priemonėmis;

14.7. vaistais, medicinos instrumentais, narkotinėmis bei toksinėmis žaliavomis, sekso prekėmis (išskyrus apsaugos priemones);

14.8. nepilnamečiams asmenims iki 16 metų.

15. Draudžiama laikyti:

15.1. greta fasuotų negreit gendančių maisto produktų - aprangos, parfumerijos, kosmetikos ir chemijos prekes;

15.2. dėžes ir tarą su maisto produktais ant grindinio.

16. Draudžiama pjaustyti duonos gaminius.

17. Draudžiama dėti produktus į nešvarią arba maisto produktams netinkamą tarą.

 

PREKIAUTOJŲ TEISĖS IR PAREIGOS

 

18. Prekiautojai, pateikę reikiamus dokumentus ir sumokėję nustatytą mokestį (įsigiję patentą), turi teisę gauti prekybos vietą ir leidimą prekiauti.

19. Prekiautojai, prekiaujantys viešoje prekybos vietoje privalo turėti šiuos dokumentus:

19.1. įmonės įregistravimo pažymėjimą ir patentą;

19.2. leidimą prekiauti viešoje vietoje;

19.3. asmens dokumentą su nuotrauka;

19.4. asmens medicinos knygelę, sveikatos žinių atestacijos pažymėjimą;

19.5. prekių kokybės dokumentus, važtaraščius, Visuomenės sveikatos centro leidimą;

19.6. pažymą iš urėdijos - prekiaujantys eglutėmis ir jų šakomis;

19.7. Lietuvos ūkininko pažymėjimą, sodo bendrijos nario pažymėjimą, žemės nuosavybės dokumentą - be patento prekiaujantys asmeniniame pagalbiniame ūkyje, valstiečio (ūkininko) ūkyje ar sodo sklype išaugintomis daržovėmis, vaisiais, gėlėmis.

20.Prekiautojai privalo:

20.1. laikytis šių taisyklių, sanitarijos ir higienos reikalavimų;

20.2. dėvėti švarią, tvarkingą aprangą, turėti reikiamus prekybos įrankius;

20.3. parduoti tik geros kokybės prekes, suteikti informaciją apie prekes, kultūringai aptarnauti;

20.4. sveriant naudotis tik Metrologijos centre patikrintomis svarstyklėmis ir svarsčiais;

20.5. tiksliai sverti ir teisingai atsiskaityti;

20.6. prekiauti tik leidime nurodytomis prekėmis;

20.7. viešoje prekybos vietoje palaikyti švarą ir tvarką, baigę darbą sutvarkyti teritoriją, išvežti šiukšles;

20.8. teikiant viešojo maitinimo paslaugas naudoti vienkartinius indus, dėvėti spec. aprangą.

21. Savivaldybės policija, Ekonomikos skyriaus Komercinės veiklos sektorius kontroliuoja, kaip laikomasi Prekybos miesto viešose vietose taisyklių.


 

Panevėžio miesto tarybos 1998 m. kovo 12 d.

sprendimo Nr. 12-20 3 priedas

 

Mažmeninės prekybos mugių rengimo mieste tvarka

 

1.Mažmeninės prekybos mugė - laikino pobūdžio mažmeninės prekybos renginys lauke, prekyvietėse arba specialiai tam skirtose patalpose.

2. Rengti muges gali visi ūkio subjektai, įstatymų nustatyta tvarka įregistravę mugių rengimą kaip ūkinės komercinės veiklos rūšį.

3. Prekiauti mugėse gali juridiniai ir fiziniai asmenys, įstatymų nustatyta tvarka įregistravę įmonę ir įsigiję patentą prekiauti.

4. Rengiant mažmeninės prekybos muges, organizatoriams būtina turėti miesto Savivaldybės administratoriaus išduotą leidimą.

5. Mieste gali būti rengiamos tik tikslinės paskirties mažmeninės prekybos mugės, skirtos:

5.1.naujiems šalyje gaminamiems gaminiams reklamuoti;

5.2. užsienio šalių gamintojams arba prekybos firmoms pristatyti, pateikus firmų arba jų įgaliotinių dokumentus;

5.3. įvairių švenčių, kultūros ir sporto bei kitų masinių renginių progomis.

6. Mugės rengiamos ne ilgesniam kaip 10 kalendorinių dienų laikotarpiui.

7. Mugėse prekiaujančios įmonės ir fiziniai asmenys privalo laikytis:

7.1. renginių organizavimo Panevėžio mieste tvarkos bei šių taisyklių;

7.2.Mažmeninės prekybos taisyklių, jeigu mugė rengiama patalpoje;

7.3. Prekybos miesto prekyvietėse taisyklių, jeigu mugė rengiama prekyvietėse;

7.4. Prekybos viešose prekybos vietose taisyklių, jeigu mugė rengiama lauke .

8. Mugėse prekiaujant alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 12 procentų, būtina turėti vienkartinę licenciją verstis alkoholinių gėrimų prekyba.

9. Miesto Savivaldybės Ekonomikos skyriaus Komercinės veiklos sektorius gali:

9.1. įspėti mugės organizatorius dėl mažmeninės prekybos mugių rengimo tvarkos pažeidimo ir pareikalauti pašalinti nustatytus pažeidimus;

9.2. neišduoti sutikimo rengti muges tiems organizatoriams, kurie anksčiau buvo pažeidę Mažmeninės prekybos mugių rengimo mieste tvarką.


 

Panevėžio miesto tarybos 1998 m. kovo 12 d.

sprendimo Nr. 12-20 4 priedas

 

Rinkliava už leidimą prekiauti miesto viešosiose vietose

 

1. Nuo 1998 m. balandžio 1 d. nustatyti rinkliavą už leidimų prekiauti miesto viešose vietose išdavimą:

1.1. pramoninės gamybos fasuotomis maisto prekėmis iš specialios konstrukcijos pramoninės gamybos autofurgonų - 85 Lt (mėnesiui);

1.2. vaisiais, daržovėmis, gėlėmis, savos gamybos konditerijos gaminiais - 73 Lt (mėnesiui);

1.3.spaudos leidiniais, akiniais, suvenyrais, tautodailės dirbiniais - 49 Lt (mėnesiui);

1.4. eglutėmis ir jų šakomis -12 Lt (vienai dienai);

1.5. gėlėmis, krepšeliais, vainikais, žvakėmis prieš Visų šventųjų ir mirusiųjų minėjimo bei Vėlinių dienas -12 Lt (vienai dienai);

1.6. loterijos bilietais iš automašinų - 64 Lt (mėnesiui);

1.7. vienkartiniai leidimai masinių renginių, švenčių metu - 20 Lt (vienai dienai);

2. Rinkliavos nemoka:

2.1. asmenys, be patento prekiaujantys asmeniniame pagalbiniame ūkyje, valstiečio (ūkininko) ūkyje ar sodo sklype išauginta žemės ūkio produkcija nurodytose aikštelėse iš automašinų;

2.2. prekybos ir viešojo maitinimo įmonės, prekiaujančios savo teritorijoje;

2.3. įmonės, mokančios žemės nuomos mokestį.

3. Rinkliava už leidimą prekiauti viešoje vietoje mokama į Lietuvos valstybinio komercinio banko Panevėžio skyriaus sąskaitą Nr. 100701.

______________