PanevezioHerbas

 

PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL PANEVĖŽIO PREKYVIEČIŲ TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

2004 m. spalio 14 d. Nr. 1-22-17

Panevėžys

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos statybos įstatymu, Vyriausybės 2001 m. birželio 11 d. nutarimu Nr. 697 patvirtintomis Mažmeninės prekybos taisyklėmis ir sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 1 d. įsakymu Nr. V-392 „Dėl Lietuvos higienos normos HN15:2003 „Maisto higiena‘‘ tvirtinimo‘‘, Panevėžio miesto savivaldybės taryba n u s p r e n d ž i a:

1.Patvirtinti Panevėžio prekyviečių taisykles (pridedama).

2.Pripažinti netekusiu galios Panevėžio miesto tarybos 2001 m. balandžio 26 d. sprendimo Nr. 16-10 „Dėl Miesto prekyviečių taisyklių patvirtinimo“1 punktą.

 

 

 

Savivaldybės meras                                                                                                          Vitas Matuzas


PATVIRTINTA

Panevėžio miesto savivaldybės

tarybos 2004 m. spalio 14 d.

sprendimu Nr. 1-22-17

 

PANEVĖŽIO PREKYVIEČIŲ TAISYKLĖS

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1.Panevėžio prekyviečių taisyklės (toliau – taisyklės) nustato bendruosius mažmeninės prekybos organizavimo miesto prekyvietėse (turgavietėse) reikalavimus.

2.Šių taisyklių privalo laikytis visi juridiniai ir fiziniai asmenys, kurie eksploatuoja prekyvietes ir prekiauja jose.

3.Pagrindinės šiose taisyklėse vartojamos sąvokos:

Prekyvietė – specialiai pagal higienos, darbo, priešgaisrinės saugos reikalavimus įrengta vieta (teritorija) arba patalpa, kurioje įrengiami prekybai būtini statiniai, numatomos prekybos zonos, kuriose reguliariai arba tam tikromis savaitės dienomis prekiauja juridiniai ir fiziniai asmenys.

Prekiautojas (pardavėjas) – asmuo (įmonė ar verslo liudijimą įsigijęs fizinis asmuo, ūkininkas), prekiaujantis prekyvietėje.

4.Prekiautojai moka nustatytą mokestį už prekybą prekyvietėje (įrengtą prekystalio, kiosko, automobilio stovėjimo vietą).

5. Prekių kainos prekyvietėje gali būti sutartinės arba fiksuotos.

 

II. REIKALAVIMAI PREKYVIETEI

 

6. Prekyvietė statoma, rekonstruojama ar remontuojama teisės aktų nustatyta tvarka.

7. Įmonė, norinti eksploatuoti prekyvietę, pateikia Panevėžio miesto savivaldybei prašymą, Panevėžio apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto tvarkymo įmonės pažymėjimą ir Panevėžio visuomenės sveikatos centro leidimą-higienos pasą verstis komercine-ūkine veikla.

8. Įmonė, rengianti prekyvietę uždarose patalpose, turi pateikti patalpų teisinės registracijos dokumentus, o atviroje teritorijoje – žemės nuosavybės arba žemės nuomos dokumentus.

9. Prekyvietę leidžiama pradėti eksploatuoti pagal Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą.

10. Prekyvietės specializacija, t.y. kokiomis prekėmis leidžiama prekiauti, nustatoma Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu, atsižvelgiant į Visuomenės sveikatos centro ekspertizės ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išvadas.

11. Prekyvietės eksploatacija gali būti nutraukiama pagal Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka.

12. Prekyvietėje privalo būti:

12.1. vaizdinė informacija gerai matomoje vietoje:

12.1.1. prekyvietės pavadinimas, darbo laikas, administracijos vadovo pavardė, vardas, telefono numeris;

12.1.2. prekyvietės schema, kurioje nurodytos prekybos zonos ir prekybos vietų numeriai;

12.1.3.administracinių patalpų, viešųjų tualetų nuorodos;

12.2.kontrolinės svarstyklės ir pirkėjui sudarytos sąlygos pasitikrinti įsigytų prekių svorį;

12.3. matavimo priemonės visose prekyvietės teritorijoje esančiose prekybos vietose, kuriose parduodamos prekės yra sveriamos, matuojamos ar dozuojamos.

13.Svarsčiai, svarstyklės ir kitos naudojamos matavimo priemonės turi turėti galiojančius patikros liudijimus arba metrologinės patikros žymenis, nepažeistas plombas ir tikti pagal matavimo ribas bei tikslumą. Valstybinės metrologijos tarnybos nustatyta tvarka matavimo priemonės turi būti pateikiamos patikrai.

14. Prekyvietėje draudžiama naudoti buitinės paskirties matavimo priemones.

15. Maisto produktais prekiaujančioje prekyvietėje turi būti įdiegta maisto tvarkymo

savikontrolės sistema.

16. Prekyvietėje leidžiama prekiauti tik įrengtose prekybos vietose.

17. Prekyvietėje draudžiama prekiauti:

17.1.prekėmis, kurių mažmeninė prekyba yra uždrausta įstatymų ir kitų teisės aktų;

17.2.prekėmis, laikomomis ant žemės.

18. Prekių gabenimas (transportavimas), laikymas, išdėstymas turi atitikti teisės aktų nustatytus higienos, visuomenės sveikatos priežiūros, prekių tvarkymo, saugos reikalavimus, gamintojo pateikiamuose normatyviniuose dokumentuose, pirkimo ir pardavimo sutartyse nustatytas sąlygas.

19.Prekybos vietoje privalo būti užrašytas gerai matomas įmonės pavadinimas, telefono numeris, pardavėjo vardas, pavardė arba verslo liudijimą įsigijusio asmens vardas, pavardė ar įsigyto verslo liudijimo numeris.

20.Prekės ženklinamos Lietuvos Respublikoje parduodamų prekių ženklinimo ir kainų nurodymo taisyklėse nustatyta tvarka.

21.Verstis licencijuojama mažmenine prekyba gali tik įmonės, įsigijusios šios veiklos licencijas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka.

22. Garso ir vaizdo kasečių prekybos vietose draudžiama muzikos įrašus klausyti naudojant akustines kolonėles, turi būti ausinės.

 

III. PREKYVIETĘ EKSPLOATUOJANČIŲ ASMENŲ IR PREKIAUTOJŲ PAREIGOS

 

23. Prekyvietę eksploatuojantis asmuo privalo:

23.1.užtikrinti higienos, darbo ir priešgaisrinės saugos bei šių taisyklių reikalavimų laikymąsi, sudaryti prekybos sąlygas, atitinkančias teisės aktų reikalavimus;

23.2. paskirti asmenį, atsakingą už teisės aktų, reglamentuojančių maisto tvarkymą prekyvietėje, vykdymą;

23.3.užtikrinti maisto saugą reglamentuojančių teisės aktų vykdymą;

23.4.sudaryti sąlygas pirkėjui:

23.4.1.patikrinti pirktų prekių svorį;

23.4.2.susipažinti su prekybos turgavietėse taisyklėmis, vidaus darbo organizavimo ir prekybos tvarka, mokesčio už prekybos vietą dydžiais ir rinkimo tvarka, matavimo priemonių naudojimo taisyklėmis, kitais teisės aktais, reglamentuojančiais prekybą prekyvietėse.

24.Prekiautojai privalo:

24.1.laikytis sąžiningos verslo praktikos reikalavimų;

24.2. prekybos vietoje turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir dokumentą, įrodantį, kad sumokėtas mokestis už prekybą prekyvietėje;

24.3.turėti teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintus prekių įsigijimo dokumentus ir dokumentus, liudijančius prekių kokybę, leidimą – higienos pasą verstis komercine-ūkine veikla, verslo liudijimą ar kitą jį atitinkantį dokumentą;

24.4.laikytis higienos normų HN 15:2003 „Maisto higiena“ ir HN 25-1998 „Turgavietės. Higienos normos ir taisyklės“ reikalavimų;

24.5.tiksliai sverti, matuoti, dozuoti ir teisingai atsiskaityti;

24.6.tiekti į rinką tik saugius produktus;

24.7.suteikti vartotojui būtiną, teisingą, aiškią ir visapusišką informaciją apie parduodamą prekę;

24.8.garantuoti kultūringą pirkėjų aptarnavimą.

 

IV. PAGRINDINĖS PIRKĖJŲ TEISĖS IR PAREIGOS

 

25.Pirkėjas turi teisę:

25.1. gauti jam būtiną, teisingą ir visapusišką informaciją valstybine kalba apie parduodamas prekes;

25.2.apžiūrėti perkamą prekę ir pareikalauti, kad pardavėjas ją patikrintų arba pademonstruotų, kaip ja naudotis, jeigu tai įmanoma pagal prekės pobūdį;

25.3.pareikalauti, kad pardavėjas vykdytų Daiktų grąžinimo ir keitimo taisyklėse nustatytų prekių keitimo bei grąžinimo sąlygas, jeigu buvo parduota netinkamos kokybės, nesaugi prekė.

26.Pirkėjas privalo atsiskaityti už perkamas prekes (sumokėti nustatytą prekės kainą).

27.Pirkėjas gali pareikšti pretenzijas dėl neteisingo atsiskaitymo, jeigu pinigus tikrino nepasitraukęs nuo prekystalio.

 

V. KONTROLĖ IR ATSAKOMYBĖ

 

28. Vyriausybės įsteigtos maisto ir ne maisto produktų saugos kontrolės institucijos įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka kontroliuoja reikalavimų, užtikrinančių, kad į rinką būtų tiekiami tik saugūs produktai, laikymąsi.

29.Maisto tvarkymą reglamentuojančių teisės aktų vykdymo kontrolę atlieka Panevėžio apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

30.Policija prekyvietėje vykdo kontrolę pagal savo kompetenciją.

31. Prekyvietės administracija privalo kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojams sudaryti tinkamas darbo sąlygas teisės aktų nustatyta tvarka atlikti patikrinimus.

32.Prekiautojai privalo:

32.1. teikti informaciją ir parodyti dokumentus kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojams;

32.2.prireikus leisti kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojams paimti maisto prekių pavyzdžių laboratoriniams tyrimams (surašomas pavyzdžių paėmimo aktas-protokolas).

33. Už šių taisyklių ir kitų mažmeninės prekybos organizavimą reglamentuojančių teisės aktų vykdymą atsako prekyvietę eksploatuojanti įmonė, prekyvietės administracija ir prekiautojai.

34.Prekiautojai, pažeidę produktų saugos reikalavimus, atsako įstatymų nustatyta tvarka.