rajono nespalvotas

 

ALYTAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL ALYTAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS PREKYBOS PREKYVIETĖSE IR PREKYBOS BEI PASLAUGŲ TEIKIMO VIEŠOSE VIETOSE TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

2010 m. kovo 4 d. Nr. K-66

Alytus

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo (Žin., 1994, Nr. 55-1049; 2008, Nr. 113-4290) 6 straipsnio 37 punktu, 16 straipsnio 2 dalies 36 punktu, Mažmeninės prekybos taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. birželio 11 d. nutarimu Nr. 697 (Žin., 2001, Nr. 51-1778), Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 3D-355 „Dėl Prekyviečių, prekiaujančių žemės ūkio ir maisto produktais, darbo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2009, Nr. 61-2442) ir Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 3D-357 „Dėl Prekybos savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešose vietose rekomendacijų aprašo“ (Žin., 2009, Nr. 61-2443), Alytaus rajono savivaldybės taryba nusprendžia:

1. Patvirtinti Alytaus rajono savivaldybės prekybos prekyvietėse ir prekybos bei paslaugų teikimo viešose vietose taisykles (pridedama).

2. Pripažinti netekusiais galios:

2.1. Alytaus rajono savivaldybės tarybos 2005 m. vasario 11d. sprendimą Nr. K-39 „Dėl prekybos turgavietėse (prekyvietėse) ir prekybos bei paslaugų teikimo viešosiose vietose taisyklių patvirtinimo“.

2.2. Alytaus rajono savivaldybės tarybos 2000 m. birželio 1 d. sprendimą Nr. 26 „Dėl prekyvietės Simno mieste“.

3. Pavesti Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktoriui Aurimui Truncei organizuoti šio sprendimo įgyvendinimui reikalingų teisės aktų projektų parengimą ir priėmimą.

 

 

 

Savivaldybės meras                                                                                           Algirdas Vrubliauskas


 

 

PATVIRTINTA

Alytaus rajono savivaldybės tarybos

2010 m. kovo 4 d. sprendimu Nr. K-66

 

ALYTAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS PREKYBOS PREKYVIETĖSE IR PREKYBOS BEI PASLAUGŲ TEIKIMO VIEŠOSE VIETOSE TAISYKLĖS

L BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Alytaus rajono savivaldybės prekybos prekyvietėse ir prekybos bei paslaugų teikimo viešose vietose taisyklės (toliau - Taisyklės) reglamentuoja mažmeninės prekybos organizavimo ir paslaugų teikimo tvarką Alytaus rajono savivaldybės ar jos kontroliuojamų įmonių administruojamose prekyvietėse ir viešosiose vietose, reikalavimus prekėms ir jų laikymui, prekiautojo, pirkėjo, atsakingų asmenų už prekybą viešose vietose bei prekyvietėse teises ir pareigas, atsakomybę bei Taisyklių laikymosi kontrolę.

2. Taisyklės parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimais bei kitais teisės aktais.

3. Šių Taisyklių privalo laikytis:

3.1. visi įstatymų nustatyta tvarka įregistravę savo veiklą juridiniai ir fiziniai asmenys, eksploatuojantys Alytaus rajono prekyvietes ir prekiaujantys jose bei viešosiose vietose;

3.2. fiziniai asmenys, nesiverčiantys individualia veikla, bet parduodantys Alytaus rajono viešosiose vietose arba prekyvietėse savo užaugintą produkciją ar pagamintą daiktą.

4. Verstis licencijuojama mažmenine prekyba gali tik įmonės, įsigijusios šios veiklos licencijas Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka, jeigu įstatymai nenustato ko kita.

5. Taisyklėse vartojamos sąvokos:

atsakingas prekyvietės asmuo - prekyvietės savininkas arba kitais pagrindais prekyvietę valdantis arba jų įgaliotas asmuo, atsakingas už prekyvietės darbo organizavimą;

ekologiški žemės ūkio ir maisto produktai - žemės ūkio ir maisto produktai, pagaminti ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka;

gyvūniniai maisto produktai - iš gyvūnų gauti ir (ar) pagaminti maisto produktai: mėsa ir valgomieji jos subproduktai, paukštiena, žuvys, vėžiagyviai, moliuskai, pienas ir jų gaminiai, naminių paukščių kiaušiniai, natūralus medus;

individuali veikla mažmeninėje prekyboje (toliau vadinama - individuali veikla) - savarankiška mažmeninės prekybos veikla, kuria versdamasis fizinis asmuo siekia gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį, įskaitant mažmeninės prekybos veiklą, kuria verčiamasi turint verslo liudijimą;

išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktai (toliau - IKP) - produktai, kurių kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus ir (arba) kurie dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų naudojimo pasižymi ypatingomis savybėmis;

kioskas - smulkiai prekybai skirtas nedidelis lengvų konstrukcijų pastatas, kurio užimamas žemės plotas yra ne didesnis kaip 15 kv. m ir kurio dalis sienų (jų viršutinės dalys) yra įstiklintos ir prekyba vyksta per priekinėje sienoje esančią vitrinos angą;

laikinieji prekybos įrenginiai - sukomplektuota ir lauke pastatyta įranga (prekystaliai,

vežimėliai, stalai, kėdės, skėčiai, tvorelės, pakylos ir pan.), skirta prekybai;

lauko kavinė - poilsio ir turizmo sezono metu lauke įrengtas laikinas nesudėtingų lengvų konstrukcijų statinys be pamatų arba sukomplektuota įranga (staliukai, kėdės, skėčiai, tvorelės, pakylos, ir kt.), kuri skirta teikti viešojo maitinimo paslaugoms, o pasibaigus poilsio ir turizmo sezonui yra išmontuojama;

lydimieji dokumentai - produkto kilmę, saugą, kokybę ir (ar) įsigijimą teisės nustatyta

tvarka patvirtinantys dokumentai (važtaraščiai, sąskaitos faktūros, PVM sąskaitos faktūros ir kt.);

maisto produktai - apdoroti, pagaminti ar perdirbti augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai bei natūraliai užaugę arba užauginti miško uogos, arbatžolės, prieskoniai, vaistažolės, grybai, grybų konservai, uogienės, skirti žmonių mitybai ir (ar) paruošti žmonėms vartoti;

maisto tvarkymas - bet koks poveikis maistui arba veiksmai su juo ar atskiromis jo sudėtinėmis dalimis (įskaitant maisto gaminimą, ruošimą, perdirbimą, pakavimą, laikymą, saugojimą, gabenimą, paskirstymą, tiekimą, pateikimą parduoti, pardavimą), galintys turėti įtakos maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei;

maisto tvarkymo subjektas - fizinis ar juridinis asmuo, kuris vykdo maisto tvarkymą. Sąvoka „maisto tvarkymo subjektas“ atitinka sąvoką „maisto verslo operatorius“, vartojamą 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialus leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. kovo 4 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 202/2008 (OL 2008 L 60, p. 17). Juridinio asmens, tvarkančio maistą, struktūrinis padalinys prilyginamas atskiram maisto tvarkymo subjektui;

negyvūniniai maisto produktai - iš augalų ir (ar) jų dalių gauti produktai, naudojami maistui: augalai ir jų dalys, javai, valgomosios daržovės, valgomieji vaisiai, uogos, grybai ir iš jų pagaminti gaminiai;

pardavėjas - asmuo, parduodantis prekes vartotojui verslo patalpose ir (ar) už jų ribų; paviljonas - įvairios paskirties lengvų konstrukcijų pastatas, kurio dalis ar visos sienos įstiklintos ir kuris yra atskiras statinys ar priestatas prie kito pastato, tačiau turintis atskirą įėjimą bei atskirą stogą;

prekyba - veikla, susijusi su prekių pirkimu ir pardavimu, įskaitant antrinių žaliavų ir stiklo taros supirkimą, gamyba bei vartojimu iš (nuo) laikinųjų prekybos įrenginių, kioskų, paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių ar autopriekabų, lauko kavinėse, išvežiojamoji ir išnešiojamoji prekyba;

prekyvietė - teritorijų planavimo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka prekybos veiklai suformuota lauko teritorija, pritaikyta prekybai nuo laikinųjų prekybos įrenginių (prekystalių, vežimėlių), iš automobilių, stoginėse, paviljonuose ir kituose joje pastatytuose statiniuose (taip pat ir laikinuosiuose), kurioje reguliariai arba tam tikromis savaitės dienomis fiziniai ir juridiniai asmenys, sumokėję prekyvietę administruojančio asmens nustatytą mokestį, parduoda žemės ūkio ir maisto produktus, gyvus gyvūnus, miško gėrybes, augalus ir kitas ne maisto, taip pat naudotas prekes;

prekė - bet kuris kilnojamasis daiktas, parduodamas arba siūlomas parduoti pirkėjui (vartotojui);

prekei taikomas techninis reglamentas - Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Vyriausybės įstaigų, ministerijų, prie jų įsteigtų departamentų ir kitų įstaigų joms priskirtose valstybės valdymo srityse pagal kompetenciją patvirtintas teisės aktas arba Lietuvoje tiesiogiai taikomas Europos Sąjungos teisės aktas, nustatantis privalomuosius prekių saugos, kokybės, paskirties reikalavimus, kuriuos turi atitikti į Lietuvos rinką teikiamos prekės;

prekiautojas žemės ūkio ir maisto produktais - teisės aktų nustatyta tvarka įregistravęs veiklą fizinis ar juridinis asmuo, parduodantis žemės ūkio ir (ar) maisto produktus atsakingo prekyvietės asmens paskirtoje prekyvietės prekybos vietoje;

prekiautojas savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais (toliau - prekiautojas) - fizinis ar juridinis asmuo, prekiaujantis savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešoje vietoje;

savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktai (toliau - produktai) - savo ūkyje išauginti, apdoroti, pagaminti ar perdirbti augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, žvėrininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai, taip pat savo ūkyje išauginti ekologiški, išskirtinės kokybės ir tautinio paveldo žemės ūkio ir maisto produktai bei natūraliai užaugusios ar užaugintos miško uogos, arbatžolės, prieskoniai, vaistažolės, grybai, skirti žmonių mitybai ir (ar) paruošti žmonėms vartoti;

tautinio paveldo žemės ūkio ir maisto produktai (toliau - tautinio paveldo produktai) - nustatyta tvarka sertifikuojami tradiciniai žemės ūkio ir maisto produktai, pasižymintys istoriškai Lietuvoje ar jos atskirame etnografiniame regione susiklosčiusia forma, sudėtimi ar kitais kokybiniais ypatumais;

vartojimo pirkimo-pardavimo sutartis - pirkimo-pardavimo sutartis, pagal kurią pardavėjas įsipareigoja parduoti prekę - kilnojamąjį daiktą pirkėjui - fiziniam asmeniui pastarojo asmeniniams, šeimos ar namų ūkio poreikiams, nesusijusiems su verslu ar profesija, tenkinti, o pirkėjas įsipareigoja sumokėti kainą;

viešoji vieta - Alytaus rajono savivaldybės teritorijoje esanti Alytaus rajono savivaldybei ar valstybei nuosavybės teise priklausanti ar patikėjimo teise valdoma teritorija (išskyrus išnuomotą ar perduotą naudotis teritoriją), kurioje teikiamos paslaugos, taip pat vykdoma prekyba nuo (iš) laikinųjų prekybos įrenginių, kioskų, paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių ar priekabų, lauko kavinių);

žemės ūkio produktai - augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, žvėrininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai ir iš jų gauti pirminio perdirbimo produktai;

žemės ūkio ir maisto produktų atsekamumas - galimybė pagal lydimuosius dokumentus ir parduodamų produktų kiekinę apskaitą atsekti žemės ūkio ir maisto produktų kokybinę sudėtį, gamintoją, tiekėją, kilmę.

Taisyklėse vartojamos kitos sąvokos atitinka sąvokas, apibrėžtas kituose teisės aktuose.

6. Prekybos ir paslaugų teikimo viešas vietas Alytaus rajono savivaldybės (toliau - Savivaldybė) seniūnijose nustato Savivaldybės taryba.

7. Vadovaudamiesi šiomis Taisyklėmis ir kitais teisės aktais, atsakingi prekyviečių asmenys parengia ir savo įsakymu tvirtina Prekyvietės prekybos ir darbo organizavimo tvarkos taisykles.

 

II. PREKYBOS BEI PASLAUGŲ TEIKIMO VIEŠOSE VIETOSE ORGANIZAVIMAS

 

Reikalavimai prekybos vietai

 

8. Mažmeninės prekybos bei paslaugų teikimo viešosiose ir prekybos savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešose vietose būdai gali būti šie:

8.1. prekyba iš kioskų, paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių, automobilių priekabų ir sunkvežimių. Prekybos vietai skiriama ne daugiau kaip 30 kv. m;

8.2. prekyba lauko kavinėse, kurios gali būti prie esamos maitinimo įmonės stacionaraus pastato arba specialiai įrengtose vietose. Lauko kavinės plotas nustatomas lauko kavinės plane (schemoje);

8.3. prekyba iš (nuo) laikinų prekybos įrenginių, prekybos vietai skiriant ne daugiau kaip 3

kv. m;

8.4. prekyba ir paslaugų teikimas švenčių, įvairių renginių, parodų, mugių, masinių renginių metu;

8.5. išvežiojamoji, išnešiojamoji prekyba;

8.6. kiti teisės aktais nedraudžiami prekybos bei paslaugų teikimo būdai.

9. Paslaugų teikimui leidžiama užimti ne didesnį kaip 40 kv. m plotą.

10. Prekybos vieta, išskyrus prekybą renginių metu, įrengiama prekybos vietos plane (schemoje) nurodytoje vietoje. Prekybos vietą masinių renginių metu nurodo renginio organizatorius.

11. Prekybos vietoje naudojama tik prekybai skirta ar pritaikyta įranga, teisės aktuose nustatytais atvejais suderinus su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba pagal jos reikalavimus.

12. Prekiaudamas iš kioskų, paviljonų arba iš prekybai pritaikytų automobilių ar autopriekabų bei lauko kavinėse, asmuo (savininkas), pasibaigus leidimo galiojimo laikui prekiauti

 

 

ar teikti paslaugas laikinajame statinyje, per 30 dienų privalo laikinąjį statinį nukelti, sutvarkyti statinio vietą, savo lėšomis atstatyti sugadintą dangą. Nenukėlęs statinio ir nesutvarkęs statinio buvimo vietos, asmuo (savininkas) ne ginčo tvarka padengia savivaldybės patirtas išlaidas už statinio nukėlimą ir vietos sutvarkymą.

13. Draudžiama prekiauti nuo dėžių, turėklų, atramų, prekėmis, laikomomis ant žemės (grindinio) ir 1.1.

14. Prekės ir jų atsargos turi būti laikomos tik prekybos įrangoje.

15. Prekiaujantys savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais prekybos vietoje privalo

turėti:

15.1. medicininę knygelę (sveikatos pasą) (F (F 048/a), išduotą vadovaujantis Darbuotojų, kuriems leidžiama dirbti tik iš anksto ir vėliau periodiškai besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamomis ligomis, sveikatos tikrinimosi tvarka, patvirtinta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarimu Nr. 544 (Žin., 1999, Nr. 41-1294; 2002, Nr. 73-3127);

15.2. ūkininkai - ūkininko ūkio pažymėjimą arba žemės ūkio valdos registravimo pažymėjimą ir pažymą iš VĮ žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro apie žemės ūkio valdoje vykdomas pagrindinę bei papildomas žemės ūkio ekonomines veiklas, jeigu prekiauja savos gamybos žemės ūkio ar iš jų pagamintais maisto produktais;

15.3. sodininkai, prekiaujantys savo vaisiais, uogomis, daržovėmis - nustatytos formos sodininkų bendrijos nario pažymėjimą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

15.4. bitininkai, prekiaujantys savos gamybos medumi ir bitininkystės produktais - bityno pasą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka, arba pažymą apie bičių šeimų registravimą ūkinių gyvūnų registre, jeigu prekiauja savos gamybos medumi;

15.5. prekiaujantys ekologiškais žemės ūkio ir maisto produktais - prekybos-ekologinės gamybos ūkio sertifikatą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

15.6. prekiaujantys išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktais - išskirtinės kokybės produkto sertifikatą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

15.7. prekiaujantys tautinio paveldo produktais - tautinio paveldo produkto sertifikatą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka. Tautinio paveldo produktai turi būti pažymėti tautinio paveldo ženklu (vaizdinis žymuo, rodantis, kad gaminys yra sertifikuotas tautinio paveldo produktas).

 

Prekybos sąlygos

 

16. Galima pradėti prekiauti iš (nuo) laikinųjų prekybos įrenginių, kioskų, paviljonų, lauko kavinių, prieš tai parengus ir suderinus vietos planą (schemą) su savivaldybės administracijos Architekto tarnyba bei seniūnijos, kurios teritorijoje yra prekiaujama, seniūnu.

17. Prekiauti ir teikti paslaugas viešosiose vietose, išskyrus prekybą savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais skirtose viešose vietose, leidžiama tik turint savivaldybės administracijos Ekonomikos skyriaus (toliau - Ekonomikos skyrius) išduotą leidimą. Prekiauti savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais skirtose viešose vietose leidžiama turint atitinkamos seniūnijos seniūno išduotą leidimą.

18. Parduodamos prekės turi būti saugios, t. y. prekė turi atitikti Lietuvos Respublikos įstatymuose, tai prekei taikomuose techniniuose reglamentuose ir kituose teisės aktuose nustatytus saugos reikalavimus.

19. Prekių pervežimo, laikymo ir išdėstymo sandėliuose ir prekybos vietose, taip pat prekybos jomis sąlygos turi atitikti teisės aktuose (Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimuose, higienos normose ir taisyklėse, toms prekėms taikomuose techniniuose reglamentuose ir pan.), gamintojo pateikiamuose normatyviniuose dokumentuose (prekių ženklinimo, etiketės ir kt.), pirkimo-pardavimo sutartyse nustatytas sąlygas.

20. Parduodamos prekės turi būti tinkamos kokybės, t. y. prekės savybės neturi būti blogesnės nei numatyta tai prekei taikomame techniniame reglamente (jeigu jis yra) ir prekės pirkimo-pardavimo sutartyje. Prekės savybės atitinka pirkimo-pardavimo sutarties sąlygas, jeigu:

20.1. prekė atitinka prekės gamintojo nurodytus pateikiamų normatyvinių dokumentų reikalavimus;

20.2. prekės tinka naudoti tam, kam tokios rūšies prekės paprastai naudojamos;

20.3. prekė atitinka kokybės rodiklius, kurių galima tikėtis atsižvelgiant į prekės prigimtį ir prekės gamintojo, jo atstovo ar pardavėjo viešus pareiškimus dėl prekės kokybės.

21. Prekiautojas privalo parduoti pirkėjui prekes taroje ir supakuotas, išskyrus tuos atvejus, kai dėl prekių pobūdžio šito daryti nereikia.

 

Reikalavimai prekiaujantiems gyvūniniais maisto produktais

 

22. Prekiautojų, norinčių prekiauti gyvūniniais maisto produktais, produktai turi būti pagaminti VMVT patvirtintuose gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose, kuriems suteiktas veterinarinio patvirtinimo numeris, vadovaujantis Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašu, patvirtintu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-738 (Žin., 2006, Nr. 8- 312):

22.1. pieno produktais - produktai turi atitikti reikalavimus gamybai ūkiuose ir jų pardavimui, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymu Nr. Bl-251 (Žin., 2008, Nr. 56-2138);

22.2. žuvies produktais - produktai turi atitikti Mažais kiekiais sugautų žuvų tiekimo vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-726 (Žin., 2006, Nr. 2-34);

22.3. paukštiena, triušiena - ji turi atitikti Paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1-717 (Žin., 2005, Nr. 153-5667);

22.4. laukinių medžiojamų gyvūnų mėsa - ji turi atitikti Laukinių medžiojamų gyvūnų mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-725 (Žin., 2006, Nr. 2-33);

22.5. kiaušiniais, laikant ne daugiau kaip 50 vištų dedeklių, - turi atitikti 2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007, nustatančio bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (Bendras bendro žemės ūkio rinkų organizavimo reglamentas) (OL 2007 L 299, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 6 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1831/2009 (OL 2009 L 63, p.9), reikalavimus;

22.6. bitininkystės produktais, tiekiamais tiesiogiai galutiniam vartotojui, - turi būti tiekiami tik iš bityno, turinčio bityno pasą, išduotą vadovaujantis Bitininkystės produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 18 d. įsakymu Nr. BĮ-180 (Žin., 2005,Nr. 38-1266).

23. Produktai, kurie nėra išvardyti 22 punkte, turi atitikti gyvūniniam maistui keliamus reikalavimus, nustatytus 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialus leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 11 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 219/2004 (OL 2004 L 87, p. 109).

 

Reikalavimai prekiaujantiems negyvūniniais maisto produktais

 

24. Prekiautojai, kurie prekiauja arbatžolėmis ir (arba) prieskoniais, privalo užtikrinti, kad arbatžolės ir (arba) prieskoniai atitiktų mažais kiekiais surenkamų Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamų arbatžolių ir (arba) prieskonių tvarkymo reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. rugsėjo ll d. įsakymu Nr. BĮ-468 (Žin., 2008, Nr. 109- 4190).

25. Prekiautojai, kurie prekiauja šviežiais vaisiais, uogomis ir daržovėmis, turi:

25.1. tiekti šviežius vaisius, uogas ir daržoves tinkamos išvaizdos, be fiziologinių trūkumų, be mechaninių pažeidimų, be ligų ar puvinio požymių, švarius, be pašalinio kvapo, nesušalusius;

25.2. pateikti informaciją galutiniam vartotojui apie parduodamų šviežių vaisių, uogų ir daržovių auginimo vietovę, nurodant savo vardą, pavardę, pavadinimą žodžiu arba raštu (iškaboje).

26. Prekiautojai, kurie prekiauja Lietuvos miškų gėrybėmis (uogomis, grybais), turi jas tiekti šviežias, švarias, tinkamos išvaizdos, be puvinio, gedimo požymių. Prekiaujantieji grybais negali prekiauti sumaišytais šviežiais arba sūdytais, raugintais ar džiovintais grybais.

27. Prekiautojai, kurie prekiauja negyvūniniais maisto produktais (duonos, pyrago gaminiais, sultimis ir pan.), turi užtikrinti, kad negyvūniniai maisto produktai, tiekiami galutiniam vartotojui, yra pagaminti turint maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą atitinkamos teritorinės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pagal Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008-10-15 įsakymu Nr. Bl-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).

 

Apribojimai prekybai

 

28. Savivaldybės viešose vietose pardavėjui ar paslaugos tiekėjui draudžiama parduoti prekes ar teikti paslaugas, jei:

28.1. jeigu jos neatitinka Lietuvos Respublikos įstatymuose, techniniuose reglamentuose ir kituose teisės aktuose nustatytų saugos reikalavimų;

28.2. jų įsigijimas teisės aktų nustatyta tvarka nepatvirtintas prekių įsigijimą patvirtinančiais dokumentais;

28.3. prekės yra be jų atitikties privalomiesiems reikalavimams dokumentų, jei teisės aktuose nustatyta, kad tokie dokumentai privalomi;

28.4. prekės nepaženklintos teisės aktų nustatyta tvarka;

28.5. pasibaigęs jų tinkamumo naudoti terminas;

28.6. buvo iš naujo perženklintos (perpakuotos) ar kitaip apdorotos siekiant pratęsti jų tinkamumo naudoti terminą;

28.7 prekiauti ar teikti paslaugas kitose nei leidime nurodytose vietose.

 

Leidimų išdavimas

 

29. Asmenys, norintys prekiauti ar teikti paslaugas Alytaus rajono savivaldybės viešosiose vietose, prekiauti savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais skirtose viešose vietose, privalo turėti leidimą.

30. Leidimus prekiauti ir teikti paslaugas Alytaus rajono savivaldybės viešose vietose, išskyrus 31 punkte nustatytus atvejus, išduoda, pratęsia ir jų galiojimą panaikina Ekonomikos skyrius, vadovaudamasis Alytaus rajono savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintais Vietinės rinkliavos už leidimo prekiauti ar teikti paslaugas Alytaus rajono viešose vietose išdavimo nuostatais, šių Taisyklių, Lietuvos Respublikos norminių aktų ir kitų teisės aktų reikalavimais.

31. Leidimus prekiauti savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais skirtose viešose vietose išduoda, pratęsia ir jų galiojimą panaikina atitinkamos seniūnijos seniūnas, vadovaudamasis Alytaus rajono savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintais Vietinės rinkliavos už leidimo prekiauti ar teikti paslaugas Alytaus rajono viešose vietose išdavimo nuostatais, šių Taisyklių, Lietuvos Respublikos norminių aktų ir kitų teisės aktų reikalavimais.

32. Leidimo formą tvirtina Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorius.

33. Asmenys, norintys įsigyti leidimą prekiauti ir teikti paslaugas Alytaus rajono savivaldybės viešose vietose, išskyrus 31 punkte nurodytus atvejus, Ekonomikos skyriui pateikia šiuos dokumentus:

33. 1. leidimui prekybai ar viešajam maitinimui organizuoti (dienai, mėnesiui, ketvirčiui):

33.1.1. prašymą, kuriame nurodomi įmonės pavadinimas ar fizinio asmens vardas, pavardė, kodas (įmonės ar fizinio asmens), adresas, telefono numeris, prekių asortimentas, prekybos vietos plotas (kv.m), prašymo pateikimo data;

33.1.2. įmonės įregistravimo pažymėjimo (juridiniai asmenys), verslo liudijimo arba individualios veiklos vykdymo pažymos (fiziniai asmenys) kopiją, patvirtintą teisės aktų nustatyta tvarka;

33.1.3. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotą maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo kopiją, jeigu tų prekių prekybai arba teikiamoms paslaugoms teisės aktų nustatyta tvarka jie yra privalomi;

33.1.4. atitinkamų institucijų išduoto dokumento kopiją, patvirtinančią veiklos teisėtumą, kai asmenų, norinčių prekiauti ar teikti paslaugas, veiklą reglamentuoja kiti teisės aktai (pvz.: Lietuvos tautodailininkų sąjungos nario pažymėjimą, tautinio paveldo produkto sertifikatą ir kt.);

33.1.5. mokėjimo pavedimo su banko žymomis arba kvito, patvirtinančių, kad sumokėta nustatyto dydžio vietinė rinkliava, teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintą kopiją;

33.2. leidimui teikti paslaugas:

33.2.1. prašymą, kuriame nurodomi įmonės pavadinimas ar fizinio asmens vardas, pavardė, kodas (įmonės ar fizinio asmens), adresas, telefono numeris, teikiamos paslaugos, užimamas plotas (kv. m), prašymo pateikimo data;

33.2.2. įmonės įregistravimo pažymėjimo (juridiniai asmenys), verslo liudijimo arba individualios veiklos vykdymo pažymos (fiziniai asmenys) kopiją, patvirtintą teisės aktų nustatyta tvarka;

33.2.3.   mokėjimo pavedimo su banko žymomis arba kvito, patvirtinančių, kad sumokėta nustatyto dydžio vietinė rinkliava, teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintą kopiją.

34.   Asmenys, norintys įsigyti leidimą prekiauti savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais skirtose viešose vietose, seniūnui pateikia šiuos dokumentus:

34.1.1. prašymą, kuriame nurodomi įmonės pavadinimas ar fizinio asmens vardas, pavardė, kodas (įmonės ar fizinio asmens), adresas, telefono numeris, prekių asortimentas, prašymo pateikimo data;

34.1.2.  atitinkamai šių Taisyklių 15 punkte išvardintų dokumentų originalus ar jų teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintas kopijas;

34.1.3. jei ketinama prekiauti Taisyklių 22, 23, 24, 27 punktuose nurodytais produktais, pateikiami dokumentai, pagrindžiantys šiuose punktuose nurodytų reikalavimų vykdymą;

34.1.4. mokėjimo pavedimo su banko žymomis arba kvito, patvirtinančių, kad sumokėta nustatyto dydžio vietinė rinkliava, ar jų teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintą kopiją.

35. Leidimų išdavimo terminai:

35.1. prašymas dėl leidimų išdavimo turi būti pateiktas ne vėliau kaip prieš 7 dienas iki datos, kada pageidaujama prekiauti;

35.2. Savivaldybė leidimą arba motyvuotą rašytinį atsisakymą išduoti leidimą privalo pateikti pareiškėjui ne vėliau kaip per 2 darbo dienas, išskyrus atvejus, kai įstatymuose pagrįstai nustatytas ilgesnis terminas. Sis terminas skaičiuojamas nuo tos dienos, kurią savivaldybė gauna visus tinkamai įformintus dokumentus ir informaciją, reikalingus leidimui gauti;

35.3. taisyklių 35.2 punkte numatyti terminai gali būti pratęsti įstatymų nustatytais atvejais; Šiuo atveju savivaldybė, priėmusi sprendimą pratęsti 35.2 punkte nurodytą terminą, privalo iki 35.2 punkte nurodyto termino pabaigos pranešti pareiškėjui apie termino pratęsimą ir priežastis, dėl kurių terminas buvo pratęstas;

35.4. Jeigu į tinkamai įformintą prašymą dėl leidimo išdavimo, pateiktą kartu su visais leidimui išduoti reikalingais dokumentais ir informacija (toliau - prašymas), neatsakoma per įstatymų nustatytą terminą, laikoma, kad leidimas yra išduotas, išskyrus įstatymuose nustatytus atvejus, kuriais atsakymo dėl leidimo išdavimo nepateikimas nelaikomas leidimo išdavimu ir tokios išimtys pateisinamos svarbiais visuomenės interesais, įskaitant teisėtus trečiųjų asmenų interesus.

35.5. Savivaldybė per 2 darbo dienas nuo prašymo gavimo išsiunčia pareiškėjui patvirtinimą, kad prašymas yra gautas. Šiame patvirtinime privalo būti nurodyta:

35.5.1. terminas, per kurį privalo būti išnagrinėtas prašymas;

35.5.2. galimos pareiškėjo teisių gynimo priemonės, kuriomis galima naudotis, jeigu kiltų Savivaldybės ir pareiškėjo ginčų;

35.5.3 nuostata, kad, pareiškėjui negavus atsakymo per nustatytą terminą, laikoma, kad leidimas išduotas, išskyrus įstatymuose nustatytus atvejus, kuriais atsakymo dėl leidimo išdavimo nepateikimas nelaikomas leidimo išdavimu.

35.6. Jeigu pareiškėjas pateikia neišsamų ar netinkamai įformintą prašymą arba pateikia ne visus dokumentus ar informaciją, kurių reikia leidimui išduoti, Savivaldybė, per 1 darbo dieną nuo tokio prašymo gavimo praneša pareiškėjui apie būtinybę pateikti trūkstamus dokumentus ar informaciją ir apie tai, kad terminas leidimui išduoti skaičiuojamas nuo visų tinkamai įformintų dokumentų ir informacijos pateikimo dienos.

35.7. Jeigu pareiškėjo prašymas atmetamas dėl to, kad buvo pateiktas nesilaikant teisės aktuose nustatytos tvarkos, Savivaldybė per 2 darbo dienas nuo prašymo gavimo išsiunčia pareiškėjui pranešimą apie prašymo atmetimą ir nurodo atmetimo priežastis.

35.8. jeigu pareiškėjo prašymas pateikiamas Lietuvos Respublikos kompetentingai institucijai, kuri neįgaliota išduoti tokio leidimo, ši institucija ne vėliau kaip per 2 darbo dienas nuo šio prašymo gavimo dienos persiunčia jį Lietuvos Respublikos kompetentingai institucijai, įgaliotai išduoti tokį leidimą, arba kontaktiniam centrui, praneša apie tai pareiškėjui ir nurodo persiuntimo priežastis.

35.9. Esant motyvuotam prašymui, dėl kurio turėtų būti skubiai išduotas leidimas, ir aplinkybės, nurodytos prašyme, nepriklauso nuo pareiškėjo valios, pareiškėjo pateiktas prašymas nagrinėjamas skubos tvarka, jei Savivaldybė nenusprendžia kitaip. Sis atvejis taikomas, kai nėra galimybės laiku pateikti prašymo šių taisyklų 35.1 punkte nustatytu terminu.

36. Leidime nurodoma prekybos ar paslaugų teikimo vieta (-os). Trūkstant prekybos ar paslaugų teikimo vietų, leidimas išduodamas atsižvelgiant į tai, kuris prašymas pateiktas anksčiau (pagal registracijos datą).

37. Leidimai prekiauti, teikti paslaugas viešosiose vietose, prekiauti savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais skirtose viešose vietose registruojami leidimų registracijos žurnaluose, kuriuos pildo tas Savivaldybės administracijos padalinys (Ekonomikos skyrius ar seniūnas), kuris pagal šias taisykles atsakingas už leidimų išdavimą.

38. Seniūnai pasibaigus ketvirčiui, iki kito mėnesio 15 d., turi pateikti informaciją apie išduotų leidimų skaičių ir gautas pajamas už išduotus leidimus Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktoriui.

39. Savivaldybės sprendimai dėl leidimų išdavimo, jų galiojimo sustabdymo, galiojimo sustabdymo panaikinimo ir leidimų galiojimo panaikinimo gali būti skundžiami Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.

 

III. PREKYBOS PREKYVIETĖSE ORGANIZAVIMAS

 

40. Prekyvietė privalo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą vadovaujantis Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. Bl-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).

41. Prekyvietė privalo atitikti higienos reikalavimus teritorijai, patalpoms, įrengimams, atliekų tvarkymui, vandens tiekimui, asmens higienai, maisto produktams, maisto prekių vyniojimui, pakavimui ir kitus reikalavimus, nustatytus teisės aktuose.

42. Prekyvietės patalpų, įrangos (inventoriaus) dezinfekcijai turi būti naudojamos tik Lietuvos Respublikoje registruotos, leidžiamos naudoti maisto įmonėse dezinfekcinės medžiagos.

43. Prekyvietėje galima prekiauti tik tokiomis prekių grupėmis, kurių prekybai yra paskirtos zonos ir sudarytos sąlygos produktams laikyti pagal gamintojo nurodytus reikalavimus tik higieniškomis sąlygomis. Produktai, kuriems reikalingas temperatūrinis režimas, turi būti laikomi tik šaldymo įrenginiuose.

44. Prekyvietėje privalo būti:

44.1. paskelbtos Vidaus darbo taisyklės, kuriose reglamentuota:

44.1.1. bendrieji reikalavimai (darbo laikas, šiukšlių surinkimas ir 1.1.);

44.1.2. prekyvietės schema, kurioje nurodytos prekybos vietos, taip pat prekių grupės, kuriomis leidžiama prekiauti toje vietoje, mokesčių už prekybos vietas dydžiai, mokėjimo tvarka;

44.1.3. prekyvietės atsakingų asmenų darbo laikas, prekiautojų teisės, pareigos ir atsakomybė;

44.1.4. kiti teisės aktuose nurodyti reikalavimai.

44.2. pirmosios pagalbos rinkinys;

44.3. įdiegta maisto produktų tvarkymo savikontrolės sistema;

44.4. įrengtos kontrolinės svarstyklės nusipirktų maisto produktų svoriui pasitikrinti.

Svarstyklės, svarsčiai ir kiti matavimo prietaisai, naudojami prekių masei, tūriui, ilgiui

nustatyti, turi būti su galiojančiu patikros žymeniu ir tikti pagal matavimo ribas bei tikslumą. Matavimo prietaisai turi būti tikrinami Valstybinės metrologijos tarnybos nustatyta tvarka.

45. Prekyvietėje parduodami žemės ūkio ir maisto produktai turi būti atgabenti tokiomis transporto priemonėmis, kurios užtikrina tinkamą temperatūros režimą ir atitinka higienos reikalavimus.

46. Į prekyvietę žemės ūkio ir maisto produktai turi būti pristatomi tik su lydimaisiais dokumentais (važtaraščiai, sąskaitos faktūros, atitikties deklaracijos ir kt.). Ši nuostata netaikoma, jeigu prekiaujama savo ūkyje išauginta ir pagaminta produkcija. Savo ūkyje išauginta ir pagaminta produkcija į prekyvietę pristatoma su laisvos formos krovinio važtaraščiu, kuriame turi būti:

46.1. važtaraščio surašymo vieta ir data;

46.2. juridinio asmens pavadinimas, kodas ir adresas arba fizinio asmens vardas ir pavardė, asmens kodas, adresas;

46.3. krovinio pakrovimo ir iškrovimo vietos adresas, krovinio išgabenimo data ir laikas;

46.4. žinios apie krovinį (krovinio pavadinimas, mato vienetas, krovinio kiekis ar svoris, pakuotės rūšis, pakuočių kiekis);

46.5. transporto priemonės vairuotojo vardas ir pavardė, parašas;

46.6. transporto priemonės markė ir valstybinis numeris;

46.7. ir kitos nuostatos, neprieštaraujančios teisės aktams.

47. Asmenys, savo ūkyje išauginę žemės ūkio produktus ar iš jų pagaminę maisto produktus, jų prekybai privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, asmens medicininę kortelę (sveikatos pasą) (F 048/a), išduotą vadovaujantis Darbuotojų, kuriems leidžiama dirbti darbų tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau periodiškai besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamomis ligomis, sveikatos tikrinimosi tvarka, patvirtinta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarimu Nr. 544 (Žin., 1999, Nr. 41-1294; 2002, Nr. 73-3127), ir atitinkamai

47.1, 47.2, 47.3 punktuose išvardintų dokumentų originalus ar jų teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintas kopijas:

47.1. asmenys, užsiimantys žemės ūkio veikla - ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą ir einamųjų metų išrašą iš Ūkininkų ūkių registro ir/ar Žemės ūkio ir kaimo verslo registro apie ūkininko ūkyje ir/ar žemės ūkio valdoje vykdomą pagrindinę bei papildomas žemės ūkio ekonomines veiklas. Išrašą teisės aktų nustatyta tvarka išduoda registrų tvarkymo įstaigos: VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras, Savivaldybių administracijos;

47.2. sodininkai - nustatytos formos sodininkų bendrijos nario pažymėjimą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

47.3. bitininkai - bityno pasą, išduotą vadovaujantis Bitynų, bitininkystės produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 18 d. įsakymu Nr. B1-180 (Žin., 2005, Nr. 38-1266), arba pažymą apie bičių šeimų registravimą ūkinių gyvūnų registre.

48. Individualia veikla besiverčiantys asmenys privalo turėti individualios veiklos pažymą arba verslo liudijimą, prekių lydimuosius dokumentus ir asmens medicininę kortelę (sveikatos pasą) (F 048/a).

49. Juridiniai asmenys privalo turėti įmonės registravimo pažymėjimo kopiją, prekių lydimuosius dokumentus.

50. Tuo atveju, kai asmenys, savo ūkinėje veikloje išauginę žemės ūkio produktus ar iš jų pagaminę maisto produktus, prekyvietėje prekiauja ne patys, bet jų šeimos nariai, pateikiamas teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintas įgaliojimas dėl leidimo prekiauti žemės ūkio produktais ir iš jų pagamintais maisto produktais, o jeigu samdyti darbuotojai, pateikiama darbo sutarties kopija.

51. Prekyvietės prekiautojams, prekiaujantiems jų pačių surinktomis, neperdirbtomis miško gėrybėmis, namų valdoje užaugintais žemės ūkio produktais, lydimųjų dokumentų pateikti nereikia, išskyrus sertifikuotus laukinės augalijos rinkėjus, kurie turi pateikti sertifikatą, išduotą vadovaujantis 2007 m. birželio 28 d. Tarybos reglamentu (EB) Nr. 834/2007 dėl ekologinės gamybos ir ekologiškų produktų ženklinimo, panaikinantį Reglamentą (EEB) Nr. 2092/91) OL 2007 L 189, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. rugsėjo 29 d. Tarybos reglamentu (EB) Nr. 967/2008 (OL 2008 L 264, p. 1).

52. Kiaušiniai turi būti parduodami tik supakuoti į gamintojo pakuotę, išskyrus kiaušinius, parduodamus pirminių produktų gamintojų, laikančių ne daugiau kaip 50 dedeklių, kurie turi laikytis 2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007, nustatančio bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (Bendras bendro žemės ūkio rinkų organizavimo reglamentas) (OL 2007 L 299, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2009 m. kovo 6 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 183/2009 (OL 2009 L 63, p. 9), reikalavimų.

53. Asmenys, prekiaujantys prekyvietėse, moka prekyvietę administruojančio asmens nustatytą mokestį už prekybos vietą (esant poreikiui - automobilių stovėjimo vietą bei kitas teikiamas paslaugas).

 

IV.PREKIAUTOJO TEISĖS IR PAREIGOS

 

54. Sumokėjęs taisyklų 53 punkte nurodytą mokestį, prekiautojas turi teisę:

54.1. gauti vietą prekybai, atitinkančią visus sanitarinius-higieninius reikalavimus;

54.2. naudotis visa prekyvietėje esama įranga.

55. Prekiautojai (paslaugų teikėjai) prekybos (paslaugų teikimo) vietoje privalo turėti šiuos dokumentus:

55.1. Viešoje prekybos (paslaugų teikimo) vietoje, išskyrus 55.2 punkte nurodytus atvejus:

55.1.1. Ekonomikos skyriaus išduotą leidimą prekiauti ar teikti paslaugas viešosiose vietose;

55.1.2. įmonės įregistravimo pažymėjimo (juridiniai asmenys), verslo liudijimo arba individualios veiklos vykdymo pažymos (fiziniai asmenys) originalą arba kopiją, patvirtintą teisės aktų nustatyta tvarka;

55.1.3. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotą maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo originalą arba kopiją, jeigu tų prekių prekybai arba teikiamoms paslaugoms teisės aktų nustatyta tvarka jie yra privalomi;

55.1.4. atitinkamų institucijų išduoto dokumento originalą arba kopiją, patvirtinančią veiklos teisėtumą, kai asmenų, norinčių prekiauti ar teikti paslaugas, veiklą reglamentuoja kiti teisės aktai (pvz.: Lietuvos tautodailininkų sąjungos nario pažymėjimą, tautinio paveldo produkto sertifikatą ir kt.)

55.2. Savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais skirtose viešose vietose:

55.2.1. Alytaus rajono savivaldybės administracijos atitinkamos seniūnijos seniūno išduotą leidimą prekiauti savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais skirtoje viešoje vietoje;

55.2.2. šių Taisyklių 15 punkte išvardintų dokumentų originalus ar jų teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintas kopijas.

55.3. Prekiaujantys asmenys prekyvietėje: privalo turėti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009-05-15 įsakyme Nr. 3D-355 „Dėl Prekyviečių, prekiaujančių žemės ūkio ir maisto produktais, darbo taisyklių patvirtinimo” nurodytus dokumentus ir dokumentą, įrodantį 53 punkte nurodyto mokesčio sumokėjimą.

56. Prekybos vieta negali trukdyti eismui, turi būti švari ir tvarkinga.

 

V.KONTROLĖ IR ATSAKOMYBĖ

 

57. Prekiautojų veiklą, jų parduodamų prekių saugą ir kokybę kontroliuoja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos, Valstybinės mokesčių inspekcijos, leidimą prekiauti ir teikti paslaugas viešosiose vietose išdavusios institucijos tarnautojai, kitų institucijų darbuotojai teisės aktų nustatyta tvarka.

59. Už šių taisyklių pažeidimus leidimą išdavusi įstaiga gali jį panaikinti.

60. Prekyvietės atsakingi asmenys privalo sudaryti sąlygas kontroliuojančioms institucijoms atlikti jų kontrolės funkcijas.

60. Prekiautojai ir paslaugų teikėjai privalo:

60.1. laikytis šių taisyklių;

60.2. prekiauti leidime nurodytomis asortimento prekėmis;

60.3. laikytis asmens higienos taisyklių, palaikyti švarą ir tvarką prekybos vietoje;

60.4. teikti informaciją ir parodyti dokumentus kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojams;

60.5. prireikus leisti kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojams paimti maisto prekių pavyzdžius laboratoriniam tyrimui, surašant pavyzdžių paėmimo aktą;

60.6. prekiautojas, supažindintas su kontrolę atliekančių institucijų darbuotojų pateiktais tikrinimo rezultatais, ir esant pažeidimų privalo per nustatytą terminą pašalinti rastus trūkumus ir apie tai informuoti kontrolę atliekančias institucijas ir įstaigas.

61. Asmenys, pažeidę šias Taisykles, atsako pagal Lietuvos Respublikos įstatymus.

 

VIII. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

62. Taisyklių papildymus, pakeitimus ar naują redakciją tvirtina Savivaldybės taryba.

63. Taisyklės paskelbiamos vietinėje spaudoje ir Savivaldybės interneto svetainėje.

64. Esant Taisyklėse neaptartų klausimų, vadovaujamasi Lietuvos Respublikos norminių aktų ir kitų teisės aktų bei taisyklių (reglamentų) nuostatomis.

65. Jei šių Taisyklių nuostatos tampa prieštaraujančiomis imperatyviosioms Lietuvos Respublikos norminių aktų nuostatoms, taikomos Lietuvos Respublikos norminių aktų nuostatos.