LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2015 M. GEGUŽĖS 25 D. ĮSAKYMO NR. V-641 „DĖL NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMO MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTO ir VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO NORMOS PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2024 m. gegužės 8 d. Nr. V-511

Vilnius

 

1.  P a k e i č i u „Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. gegužės 25 d. įsakymą Nr. V-641 „Dėl Nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamo maisto produktų asortimento ir vieno gyventojo paros suvartojimo normos patvirtinimoir jį išdėstau nauja redakcija:

 

„LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMO MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTO ir REKOMENDUOJAMo VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO kiekio PATVIRTINIMO

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalies 3 punktu, Lietuvos Respublikos Valstybės rezervo įstatymo 4 straipsnio 5 dalimi ir Gyvybiškai svarbių funkcijų sąrašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2022 m. sausio 5 d. nutarimu Nr. 23 „Dėl Lietuvos Respublikos mobilizacijos ir priimančiosios šalies paramos įstatymo įgyvendinimo“, 4 punktu bei siekdamas nustatyti gyventojų maisto produktų rekomenduojamus poreikius nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu,

tvirtinu pridedamą Nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamą maisto produktų asortimentą ir rekomenduojamą vieno gyventojo paros suvartojimo kiekį.“

2Pavedu viceministrui pagal veiklos sritį kontroliuoti šio įsakymo vykdymą.

 

 

Sveikatos apsaugos ministras                                                                                             Arūnas Dulkys  

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos

sveikatos apsaugos ministro

2015 m. gegužės 25 d. įsakymu Nr. V-641

(Lietuvos Respublikos

sveikatos apsaugos ministro

2024 m. gegužės 8 d. įsakymo Nr. V-511

redakcija)

 

 

NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES METU REKOMENDUOJAMAS MAISTO PRODUKTŲ ASORTIMENTAS IR REKOMENDUOJAMAS VIENO GYVENTOJO PAROS SUVARTOJIMO KIEKIS

 

1. Maisto produktų asortimentas:

1.1. Geriamasis vanduo – 1–1,5 l/parą.

1.2. Angliavandenių šaltinių grupė:

1.2.1. duona – 370–520 g/parą;

1.2.2. džiūvėsiai, traški duona – 230–325 g/parą;

1.2.3. kvietiniai miltai – 230–325 g/parą;

1.2.4. makaronai – 230–325 g/parą;

1.2.5. greito paruošimo makaronai – 715–975 g/parą;

1.2.6. kruopos, kruopų dribsniai, greito paruošimo košės (grikių, avižų, ryžių, manų, miežių, perlinės ir kt.) – 230–325 g/parą;

1.2.7. ilgo tinkamumo vartoti termino sausainiai – 200–260 g/parą;

1.2.8. bulvės – 950–1300 g/parą;

1.2.9. sausos bulvių košės – 260–360 g/parą.

1.3. Baltymų šaltinių grupė:

1.3.1. mėsa, žuvis – 140–190 g/parą;

1.3.2. vytintas ar rūkytas kumpis arba vytintos ar rūkytos dešros – 105–140 g/parą;

1.3.3. mėsos arba žuvies konservai – 150–210 g/parą;

1.3.4. sutirštintas pienas – 105–140 g/parą;

1.3.5. pieno milteliai – 80–105 g/parą;

1.3.6. fermentiniai sūriai – 80–105 g/parą;

1.3.7. džiovinti varškės sūriai – 180–250 g/parą.

1.4. Riebalų šaltinių grupė:

1.4.1. aliejus – 22–30 g/parą;

1.4.2. sviestas – 22–30 g/parą;

1.4.3. margarinas, tepieji riebalų mišiniai – 29–40 g/parą;

1.4.4. taukai – 15–20 g/parą.

1.5. Daržovių, vaisių ir ankštinių grupė:

1.5.1. konservuotos daržovės ir vaisiai arba raugintos ar vakuumuotos daržovės – 150–210 g/parą;

1.5.2. konservuotos daržovių sriubos (daržovių ne mažiau 60 proc.) – 200–280 g/parą;

1.5.3. pupelės, pupos, žirniai, lęšiai – 50–70 g/parą;

1.5.4. džiovinti vaisiai – 60–85 g/parą;

1.5.5. šviežios sezoninės daržovės ir vaisiai (morkos, burokėliai, obuoliai ir pan.) – 150–210 g/parą;

1.5.6. vaisių sultys – 210–290 g/parą.

1.6. Pradinio maitinimo kūdikių mišiniai 100 g/parą.

1.7. Tolesnio maitinimo kūdikių mišiniai 80 g/parą.

1.8. Maisto papildai (vitaminai A, B, C, D) – 20 proc. RMV (referencinės maistinės vertės)/gyv./parą.

1.9. Cukrus – 11–15 g/parą.

1.10. Druska – 2,2–3 g/parą.

2. Suaugusio asmens rekomenduojamas maisto produktų kiekis apskaičiuotas, kai:

2.1. asmens paros vartojimo kiekis 6132 kJ/1460 kcal‒8400 kJ/2000 kcal per parą, gaunamas, kai vienas asmuo suvartoja po vieną maisto produktą iš kiekvienos 1.1–1.5 papunkčiuose nurodytos grupės (jei suvartoja du maisto produktus iš vienos grupės, jų kiekis turi būti mažinamas pusiau ir pan.) per parą;

2.2. 1.8–1.10 papunkčiuose nurodyti produktai į suaugusio asmens maisto produktų normą įtraukiami po 7 parų;

2.3. suaugusio asmens rekomenduojamo paros maisto produktų kiekio kaloringumas ne mažesnis nei 6132 kJ/1460 kcal.

3. Vaikams pagal amžių rekomenduojama suaugusio asmens maisto produktų kiekių dalis: 7–18 m. – 100 proc.; 4–6 m. – 85 proc.; 1–3 m. – 70 proc. Kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus tiekiami tik 1.6 papunktyje nurodyti maisto produktai. Kūdikiams, vyresniems nei 6 mėn., tiekiami 1.7 papunktyje nurodyti maisto produktai ir 20 proc. suaugusio asmens maisto produktų kiekio dalis. Kiekybinės reikšmės yra vidutinės.

4. Nėščiosioms ir žindančiosioms rekomenduojamas maisto produktų kiekis turi būti vidutiniškai 20 proc. didesnis už suaugusio asmens maisto produktų kiekį.

 

______________________