LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO
MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL mėsos gaminių ženklinimo ir tiekimo rinkai
2016 m. rugpjūčio 2 d. Nr. 3D-451
Vilnius
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. rugsėjo 15 d. nutarimu Nr. 1120 „Dėl Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos nuostatų patvirtinimo“, 9.17 papunkčiu bei siekdama užtikrinti saugumo ir vartotojų informacijos lygį, kurio siekiama Mėsos gaminių techniniu reglamentu, patvirtintu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2015 m. vasario 9 d. įsakymu Nr. 3D-78 „Dėl Mėsos gaminių techninio reglamento patvirtinimo ir žemės ūkio ministro 2003 m. gruodžio 29 d. įsakymo Nr. 3D-560 pripažinimo netekusiu galios“ (toliau – Reglamentas):
1. R e k o m e n d u o j u:
1.1. mėsos gaminių, kurie yra įregistruoti į Europos Sąjungos tvarkomą Saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registrą arba į Garantuotų tradicinių gaminių registrą bei paženklinti Europos Sąjungos simboliu su nuorodomis „Saugoma kilmės vietos nuoroda“, „Saugoma geografinė nuoroda“ ir (ar) „Garantuotas tradicinis gaminys“, į rūšis neskirstyti;
2. N u s t a t a u, kad:
2.1. ūkio subjektai, tiekiantys Lietuvos Respublikos rinkai 1.1 papunktyje nurodytus mėsos gaminius, vadovaudamiesi 1.1 papunktyje nurodyta rekomendacija, šių gaminių etiketėje ir kitu būdu pateikiamoje informacijoje, be privalomų teisės aktuose nustatytų reikalavimų, turi nurodyti mėsos gaminio apdorojimo būdą, baltyminių mėsos pakaitalų ir mėsos užpildų kiekius procentais bei kilmę;
2.2. ūkio subjektai, tiekiantys Lietuvos Respublikos rinkai 1.2 papunktyje nurodytus mėsos gaminius, vadovaudamiesi 1.2 papunktyje nurodyta rekomendacija, turi:
2.2.1. nurodyti šių gaminių etiketėje ir kitu būdu pateikiamoje informacijoje, be privalomų teisės aktuose nustatytų reikalavimų, mėsos gaminio apdorojimo būdą, mėsos gaminio rūšį (ženklinant „nerūšinis“), kokybės rodiklių (mėsos baltymų be mėsos jungiamojo audinio, baltyminių mėsos pakaitalų, mėsos užpildų, krakmolo, riebalų ir drėgnio) kiekius procentais bei baltyminių mėsos pakaitalų ir mėsos užpildų kilmę;
2.2.2. kontrolės metu pateikti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai šių mėsos gaminių sąrašus su tiekėjo deklaruojamų kokybės rodiklių (mėsos baltymų be mėsos jungiamojo audinio, baltyminių mėsos pakaitalų, mėsos užpildų, krakmolo, riebalų ir drėgnio) atitikties patvirtinimo dokumentais (akredituotos laboratorijos tyrimais), kuriais įrodoma, kad mėsos gaminys negali būti priskirtas nei prie vienos iš Reglamente nustatytų rūšių.
3. P a v e d u Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai atlikti atitikties Reglamento reikalavimams dokumentų patikrą, o esant poreikiui – mėsos gaminių kokybės rodiklių laboratorinius tyrimus teisės aktų nustatyta tvarka.