VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2002 M. RUGSĖJO 10 D. ĮSAKYMO NR. 408 „DĖL ALKOHOLIO PRODUKTŲ GAMYBOS ĮMONIŲ PERSONALO KVALIFIKACIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2024 m. liepos 17 d. Nr. B1-796

Vilnius

 

Siekdamas supaprastinti alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimus ir vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2023 m. liepos 26 d. nutarimu Nr. 599 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimo Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“ pakeitimo“:

pakeičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2002 m. rugsėjo 10 d. įsakymą Nr. 408 „Dėl Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimų patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:

 

 

VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS

DIREKTORIUS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ALKOHOLIO PRODUKTŲ GAMYBOS ĮMONIŲ PERSONALO KVALIFIKACIJOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. balandžio 26 d. nutarimo Nr. 473 „Dėl įgaliojimų suteikimo įgyvendinant Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymą“ 51 papunkčiu ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“ , 20.4 papunkčiu:

1. T v i r t i n u pridedamus Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimus.

2. P a v e d u įsakymo vykdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Priežiūros departamentui.

 

Direktoriaus pavaduotoja,

pavaduojanti direktorių                                                                                           Jurgita Bakasėnienė

 

 

SUDERINTA

Lietuvos Respublikos

žemės ūkio ministerijos

2024-06-19  raštu Nr. 2D-1538 (11.56E)

 

 

PATVIRTINTA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus

2002 m. rugsėjo 10 d. įsakymu Nr. 408

(Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

direktoriaus

2024 m. liepos 17 d. įsakymo Nr. B1-796

redakcija)

 

Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimai

 

1. Alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimai (toliau – reikalavimai) yra taikomi alkoholio produktų gamybos įmonėms. Reikalavimai nustato alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimus.

2. Alkoholio produktų gamybos įmonės personalo kvalifikacija yra laikoma tinkama ir atitinkanti reikalavimus, jei:

2.1. alkoholio produktų gamybos įmonės personalą sudaro įmonės samdomi darbuotojai;

2.2. alkoholio produktų gamybos įmonės yra sudariusios paslaugų teikimo sutartis su fiziniais ar juridiniais asmenimis, atitinkančiais reikalavimuose numatytus personalo kvalifikacijos reikalavimus.

3. Asmuo, atsakingas už alkoholio produktų gamybos įmonės alkoholio produktų gamybos technologinį procesą (vyriausiasis technologas arba kitas asmuo, kuriam pavesta vykdyti šias funkcijas), turi turėti:

3.1. aukštojo mokslo kvalifikaciją maisto technologijos, maisto studijų, biotechnologijų, chemijos, biochemijos arba biologijos studijų krypties;

3.2. aukštesnįjį ar specialųjį vidurinį, įgytą iki 1995 metų, išsilavinimą maisto produktų technologijos, biotechnologijų ar maisto studijų krypties.

4. Reikalavimų 3 punkto papildymas:

4.1. asmuo, atsakingas už technologinį procesą alkoholio produktų gamybos įmonėje, gaminančioje per metus iki 5 000 hektolitrų alaus, turi turėti aukštąjį, aukštesnįjį ar specialųjį vidurinį, įgytą iki 1995 metų, išsilavinimą maisto technologijos, biotechnologijų, maisto studijų, chemijos, biochemijos arba biologijos studijų krypties arba turėti kitos mokymo įstaigos, turinčios teisę rengti aludarių apmokymą (kursus), ar juridinio ar fizinio asmens, vykdančio alaus gamybos mokymus pagal Žemės ūkio agentūros prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos suderintą bei patvirtintą mokymų programą, alaus gamybos kursų baigimo pažymėjimą;

4.2. asmuo, atsakingas už technologinį procesą įmonėje, gaminančioje per metus iki 1 000 hektolitrų natūralios fermentacijos midaus, vaisių ir (ar) uogų vyno arba sidro turi turėti ne žemesnį kaip aukštąjį, aukštesnįjį ar specialųjį vidurinį, įgytą iki 1995 metų, išsilavinimą maisto technologijos, biotechnologijų, maisto studijų, chemijos, biochemijos arba biologijos studijų krypties arba turėti kitos mokymo įstaigos, turinčios teisę rengti midaus vaisių ir (ar) uogų vyno arba sidro gamintojų apmokymą (kursus), ar juridinio ar fizinio asmens, vykdančio midaus, vaisių ir (ar) uogų vyno arba sidro gamybos mokymus pagal Žemės ūkio agentūros prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos suderintą bei patvirtintą mokymų programą, atitinkamai midaus, vaisių ir (ar) uogų vyno arba sidro gamybos kursų baigimo pažymėjimą;

4.3 asmuo, atsakingas už technologinį procesą įmonėje, gaminančioje per metus iki 1 000 hektolitrų vynuogių vyno, turi turėti ne žemesnį kaip aukštąjį, aukštesnįjį ar specialųjį vidurinį, įgytą iki 1995 metų, išsilavinimą maisto technologijos, biotechnologijų, maisto studijų, chemijos, biochemijos arba biologijos studijų krypties arba turėti kitos mokymo įstaigos, turinčios teisę rengti vyndarių apmokymą (kursus), ar juridinio ar fizinio asmens, vykdančio vynuogių vyno gamybos mokymus pagal Žemės ūkio agentūros prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos suderintą bei patvirtintą vynuogių vyno gamybos mokymų programą, vyno gamybos kursų baigimo pažymėjimą.

5. Alkoholio produktų kokybės tyrimo laboratorijos personalas turi atitikti šiuos reikalavimus:

5.1. už laboratorijos veiklos organizavimą atsakingas asmuo (vadovas ar kitas asmuo, kuriam pavesta vykdyti šias funkcijas) turi turėti aukštojo mokslo kvalifikaciją maisto technologijos, biotechnologijų, maisto studijų, chemijos, biochemijos, biologijos arba mikrobiologijos krypties, taip pat ne mažesnį kaip 1 metų darbo stažą alkoholio produktų kokybės tyrimų arba maisto produktų kokybės tyrimų srityje;

5.2. už atskirų laboratorinių tyrimų padalinių (jeigu jie yra) veiklos organizavimą atsakingas asmuo ir (ar)  laboratorinius tyrimus atliekantys asmenys turi turėti aukštąjį, aukštesnįjį ar specialųjį vidurinį, įgytą iki 1995 metų, išsilavinimą maisto technologijos, biotechnologijų, maisto studijų, chemijos, mikrobiologijos, biochemijos arba biologijos krypties.

6. Papildant 5.1 papunkčio reikalavimą, už alaus kokybės tyrimo laboratorijos, kurioje atliekamos tik fizikinės cheminės analizės, veiklos organizavimą atsakingas asmuo (vadovas ar kitas asmuo, kuriam pavesta vykdyti šias funkcijas) turi turėti aukštąjį, aukštesnįjį ar specialųjį vidurinį, įgytą iki 1995 metų, išsilavinimą maisto technologijos, biotechnologijų, maisto studijų, chemijos, mikrobiologijos, biochemijos arba biologijos krypties ir ne mažesnį kaip 1 metų darbo stažą alkoholio produktų kokybės tyrimo arba maisto produktų kokybės tyrimo srityje.

 

_________________“