herbas

 

KALVARIJOS SAVIVALDYBĖS TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL PREKYBOS (PASLAUGŲ TEIKIMO) KALVARIJOS SAVIVALDYBĖS VIEŠOSIOSE VIETOSE IR PREKYVIETĖSE (TURGAVIETĖSE) TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

2014 m. sausio 16 d. Nr. T-41-2

Kalvarija

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo (Žin., 1994, Nr. 55-1049; 2008, Nr. 113-4290), 16 str. 2 d. 36 p., 18 str. 1 d., Lietuvos Respublikos paslaugų įstatymo (Žin. 2009, Nr. 153-6901) 6 str. 1 d., 7 str. 3, 4, 5, 6 d., 18 str. 3 d., Lietuvos Respublikos administracinių pažeidimų kodekso 5 str. 2 d., 166 ir 167 str. (Žin., 1985, Nr. 1-1), Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2001 m. birželio 11 d. nutarimu Nr. 697 „Dėl mažmeninės prekybos taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2001, Nr. 51-1778), Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 3D-355 ,,Dėl Prekyviečių, prekiaujančių žemės ūkio ir maisto produktais, darbo taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 2009, Nr. 61-2442),  Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 3D-357 „Dėl prekyviečių, prekiaujančių žemės ūkio ir maisto produktais viešosiose vietose, rekomendacijų aprašo patvirtinimo“ (Žin. 2009, Nr. 61-2443), Kalvarijos savivaldybės taryba   nusprendžia:

1. Patvirtinti Kalvarijos savivaldybės prekybos (paslaugų teikimo) viešosiose vietose ir prekyvietėse (turgavietėse) taisykles (pridedama).

2. Pripažinti netekusiu galios Kalvarijos savivaldybės tarybos 2001 m. rugpjūčio 2 d. sprendimą Nr. 16-5 „Dėl prekybos Kalvarijos savivaldybės turgavietėse taisyklių patvirtinimo“.

3. Pripažinti netekusiu galios Kalvarijos savivaldybės tarybos 2008 m. gruodžio 18 d. sprendimą Nr. T-37-6 ,,Dėl prekybos (paslaugų teikimo) Kalvarijos savivaldybės viešosiose vietose taisyklių patvirtinimo“.

Šis sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

 

 

 

Meras                                                                                                                     Valdas Aleknavičius

 

PATVIRTINTA

Kalvarijos savivaldybės tarybos

2014 m. sausio 16 d. sprendimu Nr. T-41-2

 

 

 

KALVARIJOS SAVIVALDYBĖS PREKYBOS (PASLAUGŲ TEIKIMO)

VIEŠOSIOSE VIETOSE IR PREKYVIETĖSE (TURGAVIETĖSE) TAISYKLĖS

 

 

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

 

 

1. Kalvarijos savivaldybės prekybos (paslaugų teikimo) viešosiose vietose ir prekyvietėse (turgavietėse) taisyklės (toliau - taisyklės) reglamentuoja prekybos (paslaugų teikimo) organizavimo tvarką Kalvarijos savivaldybės (toliau – Savivaldybės) viešosiose vietose, Savivaldybės ar jos kontroliuojamų įmonių administruojamose prekyvietėse (turgavietėse), reikalavimus prekėms ir jų laikymui, prekiautojo, pirkėjo, atsakingų už prekybą viešosiose vietose bei prekyvietėse (turgavietėse) asmenų teises ir pareigas, atsakomybę bei taisyklių laikymosi kontrolę.

2. Taisyklės parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimais bei kitais teisės aktais. Jeigu kitos specialiosios mažmeninės prekybos (kai kurių prekių prekybos) taisyklės nustato papildomus ar kitus prekybos tomis prekėmis reikalavimus, taikomi tų taisyklių reikalavimai. Paslaugų teikimui Savivaldybės viešosiose vietose šios taisyklės taikomos tiek, kiek nustatytas reglamentavimas atitinka teikiamų paslaugų pobūdį ir formą.

3. Šių taisyklių privalo laikytis visi įstatymų nustatyta tvarka įregistravę savo veiklą juridiniai ir fiziniai asmenys, eksploatuojantys Savivaldybės turgavietes ir prekiaujantys jose bei viešosiose vietose, bei fiziniai asmenys, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka leidžiama prekiauti be verslo liudijimo, prekiaujantys laikinuose statiniuose ir prie prekybos įrenginių savivaldybės viešosiose vietose bei prekyvietėse (turgavietėse).

4. Verstis licencijuojama mažmenine prekyba gali tik įmonės, įsigijusios šios veiklos licencijas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka, jeigu įstatymai nenustato kitaip.

5. Taisyklėse vartojamos sąvokos:

atsakingas prekyvietės (turgavietės) asmuo – prekyvietės (turgavietės) savininkas arba kitais pagrindais turgavietę valdantis arba jo įgaliotas asmuo, atsakingas už prekyvietės (turgavietės) darbo organizavimą;

ekologiški žemės ūkio ir maisto produktai - žemės ūkio ir maisto produktai, pagaminti ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka;

gyvūniniai maisto produktai – iš gyvūnų gauti ir (ar) pagaminti maisto produktai: mėsa ir valgomieji jos subproduktai, paukštiena, žuvys, vėžiagyviai, moliuskai, pienas ir jų gaminiai, naminių paukščių kiaušiniai, natūralus medus;

individuali veikla mažmeninėje prekyboje (toliau vadinama – individuali veikla)savarankiška mažmeninės prekybos veikla, kuria versdamasis fizinis asmuo siekia gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį, įskaitant mažmeninės prekybos veiklą, kuria verčiamasi turint verslo liudijimą;

išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktai (toliau - IKP) – produktai, kurių kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus ir (arba) kurie dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų naudojimo pasižymi ypatingomis savybėmis;

kioskas – smulkiai prekybai skirtas nedidelis lengvų konstrukcijų pastatas, kurio užimamas žemės plotas yra ne didesnis kaip 15 kv. m ir kurio dalis sienų ar jų viršutinės dalys yra įstiklintos, ir prekyba vyksta per priekinėje sienoje esantį vitrinos langą;

laikinieji prekybos įrenginiai - sukomplektuota ir lauke pastatyta įranga (prekystaliai, vežimėliai, stalai, kėdės, skėčiai, tvorelės, pakylos ir pan.) skirta prekybai;

lauko kavinė – poilsio ir turizmo sezono metu lauke įrengtas laikinas nesudėtingų lengvų konstrukcijų statinys be pamatų arba sukomplektuota įranga (staliukai, kėdės, skėčiai, tvorelės, pakylos, ir kt.), kuri skirta teikti viešojo maitinimo paslaugoms, o pasibaigus poilsio ir turizmo sezonui yra išmontuojama;

lydimieji dokumentai – produkto kilmę, saugą, kokybę ir (ar) įsigijimą teisės nustatyta tvarka patvirtinantys dokumentai (važtaraščiai, sąskaitos, faktūros, PVM sąskaitos faktūros);

maisto produktai – apdoroti, pagaminti ar perdirbti augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai bei natūraliai užaugę arba užauginti miško uogos, arbatžolės, prieskoniai, vaistažolės, grybai, grybų konservai, uogienės, skirti žmonių mitybai ir (ar) paruošti žmonėms vartoti;

maisto tvarkymas – bet koks poveikis maistui arba veiksmai su juo ar atskiromis jo sudėtinėmis dalimis (įskaitant maisto gaminimą, ruošimą, perdirbimą, pakavimą, laikymą, saugojimą, gabenimą, paskirstymą, tiekimą, pateikimą parduoti, pardavimą), galintys turėti įtakos maisto saugai, kokybei ir mitybos vertei;

maisto tvarkymo subjektas – fizinis ar juridinis asmuo, kuris vykdo maisto tvarkymą. Sąvoka ,,Maisto tvarkymo subjektas“ atitinka sąvoką ,,Maisto verslo operatorius“, vartojamą 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir tarybos reglamente (EB) Nr. 178/2002, nustatančiame maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiame Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiame su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (OL 2004 m. specialus leidimas, 15 skyrius, 6 tomas, p. 463), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. kovo 4 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 202/2008 (OL 2008 L 60, p. 17). Juridinio asmens, tvarkančio maistą, struktūrinis padalinys prilyginamas atskiram maisto tvarkymo subjektui;

negyvūniniai maisto produktai – iš augalų ir (ar) jų dalių gauti produktai, naudojami maistui: augalai ir jų dalys, javai, valgomosios daržovės, valgomieji vaisiai, uogos, grybai ir iš jų pagaminti gaminiai;

pardavėjas – asmuo (juridinis asmuo ar verslo liudijimą įsigijęs fizinis asmuo, taip pat fizinis asmuo, teisės aktų nustatyta tvarka turintis teisę prekiauti be verslo liudijimo), parduodantis prekes vartotojui verslo patalpose ir (ar) už jų ribų;

paviljonas – įvairios paskirties lengvų konstrukcijų pastatas, kurio dalis ar visos sienos įstiklintos, yra atskiras statinys ar priestatas prie kito pastato, tačiau turintis atskirą įėjimą bei atskirą stogą;

prekyba - veikla, susijusi su prekių pirkimu ir pardavimu, įskaitant antrinių žaliavų ir stiklo taros supirkimą, gamyba bei vartojimu iš (nuo) laikinųjų prekybos įrenginių, kioskų, paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių ar autopriekabų, lauko kavinėse;

prekyvietė (turgavietė) – teritorijų planavimo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka prekybos veiklai suformuota lauko teritorija, pritaikyta prekybai nuo laikinųjų prekybos įrenginių (prekystalių, vežimėlių), iš automobilių, stoginėse, paviljonuose ir kituose joje pastatytuose statiniuose (taip pat ir laikinuosiuose), kurioje nuolat arba tam tikromis savaitės dienomis fiziniai ir juridiniai asmenys, sumokėję prekyvietės (turgavietės) administratoriaus nustatytą mokestį, parduoda žemės ūkio ir maisto produktus, gyvus gyvūnus, miško gėrybes, augalus ir kitas ne maisto, taip pat naudotas prekes;

prekiautojas žemės ūkio ir maisto produktais – teisės aktų nustatyta tvarka įregistravęs veiklą fizinis ar juridinis asmuo, parduodantis žemės ūkio ir (ar) maisto produktus atsakingo prekyvietės (turgavietės) asmens paskirtoje prekyvietės (turgavietės) prekybos vietoje;

prekiautojas savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais (toliau – prekiautojas) – fizinis ar juridinis asmuo, prekiaujantis savo gamybos žemės ūkio ir maisto produktais viešojoje vietoje;

prekybai savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais skirta viešoji vieta (toliau-viešoji vieta) – Savivaldybės administracijos nustatyta arba privataus asmens skirta ir su teritorine Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba suderinta teritorija prekybai tik savo gamybos ir žemės ūkio produktais nuo laikinųjų prekybos įrenginių, iš automobilių, specializuotų automobilių ir priekabų;

savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktai (toliau – produktai) – savo ūkyje išauginti, apdoroti, pagaminti ar perdirbti augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, žvėrininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai, taip pat savo ūkyje išauginti ekologiški, išskirtinės kokybės ir tautinio paveldo žemės ūkio ir maisto produktai bei natūraliai užaugusios ar užaugintos miško uogos, arbatžolės, prieskoniai, vaistažolės, grybai, skirti žmonių mitybai ir (ar) paruošti žmonėms vartoti;

tautinio paveldo žemės ūkio ir maisto produktai (toliau – tautinio paveldo produktai) – nustatyta tvarka sertifikuojami tradiciniai žemės ūkio ir maisto produktai, pasižymintys istoriškai Lietuvoje ar jos atskirame etnografiniame regione susiklosčiusia forma, sudėtimi ar kitais kokybiniais ypatumais;

viešoji vieta – Savivaldybės teritorijos vieta, kurioje vykdoma prekyba, teikiamos paslaugos, Savivaldybei ar valstybei nuosavybės teise priklausančioje ar patikėjimo teise valdomoje teritorijoje (išskyrus išnuomotą ar perduotą naudotis teritoriją), kurioje teikiamos paslaugos, taip pat vykdoma prekyba nuo (iš) laikinųjų prekybos įrenginių, kioskų paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių ar priekabų, lauko kavinių ir kitų statinių, kurie naudojami terminuotą laiką;

žemės ūkio produktai – augalininkystės, gyvulininkystės, paukštininkystės, žvėrininkystės, bitininkystės ir žuvininkystės produktai ir iš jų gauti pirminio perdirbimo produktai.

Taisyklėse vartojamos kitos sąvokos atitinka sąvokas, apibrėžtas kituose teisės aktuose.

 

II. PREKYBOS (PASLAUGŲ TEIKIMO) VIEŠOSIOSE VIETOSE ORGANIZAVIMAS

 

Reikalavimai prekybos (paslaugų teikimo) vietai

 

6. Prekybos (paslaugų teikimo)  viešosiose vietose būdai:

6.1. prekyba iš (nuo) laikinų prekybos įrenginių, prekybos vietai skiriant ne daugiau kaip 3 kv. m;

6.2. prekyba kioskuose, paviljonuose, prekybai pritaikytuose automobiliuose ar automobilių priekabose, jeigu asmenys, prekiaujantys maisto produktais kioskuose (paviljonuose), iš prekybai pritaikytų automobilių ar automobilių priekabų, vasaros sezono metu pageidauja lauke pastatyti ledų ar gaiviųjų gėrimų šaldiklius, skėčius, lauko stalus, kėdes ir pan., jiems leidžiama užstatyti ne didesnį negu 15 kv. m. plotą, neįskaitant kiosko (paviljono), prekybai pritaikytų automobilių ar automobilių priekabų užimamo ploto;

6.3. prekyba lauko kavinėse. Lauko kavinės plotas nustatomas lauko kavinės plane (schemoje);

6.4. prekyba švenčių, parodų, mugių, masinių renginių metu;

6.5. išvežiojamoji, išnešiojamoji prekyba;

6.6. antrinių žaliavų, stiklo taros supirkimas tam tikslui pritaikytuose automobiliuose, kitose tam pritaikytose transporto priemonėse ar laikinuose statiniuose;

6.7. nuoma (dviračių, riedučių, elektromobilių ir pan.), buities (fotografavimo, piešimo, svėrimo, batų valymo ir pan.), taksofonų, nesudėtingų atrakcionų ir kt. paslaugos;

6.8. kiti teisės aktams neprieštaraujantys prekybos (paslaugų teikimo) būdai.

7. Prekybos (paslaugų teikimo) vieta, išskyrus prekybą renginių metu, turi būti suderinta su Savivaldybės administracijos vyriausiuoju architektu. Prekybos (paslaugų teikimo) vietą renginių metu nurodo seniūnijos.

8. Prekybos (paslaugų teikimo) vietoje naudojama tik prekybai skirta ar pritaikyta, visiškai sukomplektuota, švari, tvarkinga, nesurūdijusi, nesulankstyta, nudažyta, teisės aktų reikalavimus atitinkanti įranga.

9. Draudžiama prekiauti nuo dėžių, turėklų, atramų, grindinio ir panašiai.

10. Prekės ir jų atsargos turi būti laikomos tik prekybos įrangoje.

11. Prekybos (paslaugų teikimo) vietoje privalo būti iškaba, kurioje nurodytas įmonės pavadinimas arba verslo liudijimą įsigijusio asmens vardas, pavardė ir įsigyto verslo liudijimo numeris. Asmenys, kuriems verslo liudijimas nėra privalomas, iškaboje nurodo savo vardą ir pavardę. Šie duomenys iškaboje nurodomi pardavėjo pasirinktu būdu, tačiau jie turi būti pirkėjams matomi.

12. Prekybos (paslaugų teikimo) vieta negali trukdyti eismui, ji turi būti valoma, švari ir tvarkinga.

13. Prekybos (paslaugų teikimo) vietoje privalo būti šiukšlių dėžė. Prie stiklo taros supirktuvių turi būti konteineriai panaudotai ar defektuotai stiklo tarai.

14. Jeigu prekiaujama iš kioskų, paviljonų, prekybai pritaikytų automobilių ar automobilių priekabų, laikinose lauko kavinėse, būtina sudaryti sutartį su atliekas tvarkančia įmone.

15. Prekiaujantys savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais prekybos vietoje be medicininės knygelės (sveikatos pažymėjimo) privalo turėti:

15.1. ūkininkai – ūkininko ūkio pažymėjimą arba žemės ūkio valdos registravimo pažymėjimą ir pažymą iš VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro apie žemės ūkio valdoje vykdomas pagrindinę bei papildomas žemės ūkio ekonomines veiklas, jeigu prekiauja savos gamybos žemės ūkio ar iš jų pagamintais maisto produktais;

15.2. sodininkai, prekiaujantys savo vaisiais, uogomis, daržovėmis – nustatytos formos sodininkų bendrijos nario pažymėjimą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

15.3. bitininkai, prekiaujantys savos gamybos medumi ir bitininkystės produktais – bityno pasą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka, arba pažymą apie bičių šeimų registravimą ūkinių gyvūnų registre;

15.4. prekiaujantys ekologiškais žemės ūkio ir maisto produktais – prekybos-ekologinės gamybos ūkio sertifikatą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

15.5. prekiaujantys išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktais – išskirtinės kokybės produkto sertifikatą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

15.6. prekiaujantys tautinio paveldo produktais – tautinio paveldo produkto sertifikatą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka. Tautinio paveldo produktai turi būti pažymėti tautinio paveldo ženklu (vaizdinis žymuo, rodantis, kad gaminys yra sertifikuotas tautinio paveldo produktas).

 

Prekybos (paslaugų teikimo) reglamentavimas ir apribojimai

 

16. Savivaldybės viešosiose vietose leidžiama teikti viešojo maitinimo paslaugas ir prekiauti visomis prekėmis, kurių mažmeninė prekyba nėra uždrausta įstatymais ir kitais teisės aktais. Leidžiama prekiauti nuo laikinųjų prekybos įrenginių savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais, suvenyrais, knygomis, spaudos leidiniais, meno dirbiniais, gėlėmis, akiniais nuo saulės, gaiviaisiais gėrimais, ledais, vaisiais, nežemėtomis daržovėmis ir fasuotomis maisto prekėmis, išskyrus greitai gendančias prekes, kurias reikia laikyti šaldytuvuose, platinti loterijos bilietus, teikti batų valymo, svėrimo, fotografų, menininkų, žaidimų ir kt. paslaugas, vykdyti prekybą lauko kavinėse.

17. Savivaldybės taryba gali nustatyti darbo laiką tam tikrose prekybos (paslaugų teikimo) vietose, jei tai būtina žmonių saugumui ir rimčiai (tvarkai) užtikrinti, prekių asortimentą, laikotarpį, per kurį galima prekiauti, bei kitas prekybos sąlygas, prekiaujant nuo prekystalio, vežimėlio ir kitų prekybos įrenginių.

18. Parduodamos prekės turi būti ženklinamos, vadovaujantis Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo ir kainų nurodymo taisyklėse, patvirtintose Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2002 m. gegužės 15 d. įsakymu Nr. 170 (Žin., 2002, Nr.: 50 -1927), nustatyta tvarka.

19. Draudžiama laikyti maisto prekes kartu su aprangos, parfumerijos, kosmetikos ir chemijos prekėmis.

20. Įmonių, naudojančių garsinius įrašus, prekybos vietose skleidžiamas triukšmas neturi viršyti lygių, nustatytų Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. birželio 13 d. įsakymu Nr. V-604 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 33:2011 „Triukšmo ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje“ patvirtinimo“ patvirtintoje higienos normoje HN 33:2011 (Žin., 2011, Nr. 75-3638).

21. Visais atvejais prekiauti ir teikti paslaugas viešosiose vietose leidžiama tik turint seniūno išduotą leidimą.

22. Mažmeninė prekyba naudotomis prekėmis leidžiama tik prekyvietėse (turgavietėse) ir specializuotose (tik naudotoms prekėms skirtose) parduotuvėse.

23. Parduodamos prekės turi būti saugios, t. y. prekė turi atitikti Lietuvos Respublikos įstatymuose tai prekei taikomuose techniniuose reglamentuose ir kituose teisės aktuose nustatytus saugos reikalavimus.

24. Prekių transportavimo, laikymo ir išdėstymo prekybos vietoje, taip pat prekybos jomis sąlygos turi atitikti teisės aktuose nustatytus higienos, visuomenės sveikatos priežiūros, prekių tvarkymo, saugos reikalavimus bei gamintojo pateikiamuose normatyviniuose dokumentuose nustatytas sąlygas.

25. Parduodamos prekės turi būti tinkamos kokybės, t. y. prekė turi atitikti prekės gamintojo nurodytus pateikiamų normatyvinių dokumentų reikalavimus

25.1. prekė turi būti tinkama naudoti tam, kam tokios rūšies prekės paprastai naudojamos;

25.2. prekė turi atitikti kokybės rodiklius, kurių galima tikėtis atsižvelgiant į prekės prigimtį ir prekės gamintojo, jo atstovo ar pardavėjo viešus pareiškimus dėl prekės kokybės.

26. Prekiautojas privalo parduoti pirkėjui prekes taroje ir supakuotas, išskyrus tuos atvejus, kai dėl prekių pobūdžio šito daryti nereikia.

27. Maisto prekių ir žaislų pardavėjai privalo laikytis sveikatos apsaugos ministro patvirtintų higienos normų ir taisyklių reikalavimų. Jie privalo tikrintis sveikatą, kaip nustatyta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarime Nr. 554 „Dėl Darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams, tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau periodiškai besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamosiomis ligomis, sąrašo ir šių darbuotojų sveikatos tikrinimosi tvarkos patvirtinimo“ (Žin., 1999, Nr. 41-1294; 2002, Nr. 73-3127).

 

Reikalavimai prekiaujantiems gyvūniniais maisto produktais

 

28. Prekiautojų, norinčių prekiauti gyvūniniais produktais, produktai turi būti pagaminti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintuose gyvūninio maisto tvarkymo subjektuose, kuriems suteiktas veterinarinio patvirtinimo numeris, vadovaujantis Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarkos aprašu, patvirtintu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 30 d. įsakymu Nr. B1-738 (Žin., 2006, Nr. 8-312):

28.1. pieno produktais – produktai turi atitikti reikalavimus gamybai ūkiuose ir jų pardavimui, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. balandžio 24 d. įsakymu Nr. B1-251 (Žin., 2008, Nr. 56-2138; 2010, Nr. 42-2054);

28.2. žuvų produktais – produktai turi atitikti mažais kiekiais sugautų žuvų tiekimo vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-726 (Žin., 2006, Nr. 2-34);

28.3. paukštiena, triušiena – produktai turi atitikti Paukščių ir kiškinių gyvūnų šviežios mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2012 m. vasario 13 d. įsakymu Nr. B1-126 (Žin., 2012, Nr. 23 -1098);

28.4. laukinių medžiojamų gyvūnų mėsa – produktai turi atitikti Laukinių medžiojamų gyvūnų mėsos tiekimo mažais kiekiais vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. B1-725 (Žin., 2006, Nr. 2-33);

28.5. kiaušiniais, laikant ne daugiau kaip 50 vištų dedeklių – turi atitikti 2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007, nustatančio bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (Bendras bendro žemės ūkio rinkų organizavimo reglamentas) (OL 2007 L 299, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. sausio 22 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (ES) Nr. 52/2013 (OL, 2013, L 20, p. 44), II priedo I dalies 1 punkto, reikalavimus;

28.6. bitininkystės produktais, tiekiamais tiesiogiai galutiniam vartotojui, - turi būti tiekiami tik iš bityno, turinčio bityno pasą, išduotą vadovaujantis Bitininkystės produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 18 d. įsakymu Nr. B1-180 (Žin., 2005, Nr. 38-1266).

29. Produktai, kurie nėra išvardyti 23 punkte, turi atitikti gyvūniniam maistui keliamus reikalavimus, nustatytus 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialus leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2012 m. sausio 11 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 16/20012 (OL 2012 L 8, 29 p.).

 

Reikalavimai prekiaujantiems negyvūniniais maisto produktais

 

30. Prekiautojai, kurie prekiauja arbatžolėmis ir (arba) prieskoniais, privalo užtikrinti, kad arbatžolės ir (arba) prieskoniai atitiktų mažais kiekiais surenkamų Lietuvos Respublikos rinkai tiekiamų arbatžolių ir (arba) prieskonių tvarkymo reikalavimus, patvirtintus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. rugsėjo 11 d. įsakymu Nr. B1-468 (Žin., 2008, Nr. 109-4190).

31. Prekiautojai, kurie prekiauja šviežiais vaisiais, uogomis ir daržovėmis, turi:

31.1. tiekti šviežius vaisius, uogas ir daržoves tinkamos išvaizdos, be fiziologinių trūkumų, be mechaninių pažeidimų, be ligų ar puvinio požymių, švarius, be pašalinio kvapo, nesušalusius;

31.2. pateikti informaciją galutiniam vartotojui apie parduodamų šviežių vaisių, uogų ir daržovių auginimo vietovę, nurodant savo vardą, pavardę, pavadinimą.

32. Prekiautojai, kurie prekiauja Lietuvos miškų gėrybėmis (uogomis, grybais), turi jas tiekti šviežias, švarias, tinkamos išvaizdos, be puvinio, gedimo požymių. Prekiaujantieji grybais negali prekiauti sumaišytais šviežiais arba sūdytais, raugintais ar džiovintais grybais.

33. Prekiautojai, kurie prekiauja negyvūniniais maisto produktais (duonos, pyrago gaminiais, sultimis ir pan.), turi užtikrinti, kad negyvūniniai maisto produktai, tiekiami galutiniam vartotojui, yra pagaminti turint Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą atitinkamos teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, patvirtintą Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).

 

 

 

Apribojimai prekybai (paslaugų teikimui) ir leidimų išdavimo tvarka

 

34. Savivaldybės viešosiose vietose ir prekyvietėse (turgavietėse) draudžiama parduoti prekes, jei:

34.1. mažmeninė prekyba tokiomis prekėmis yra uždrausta įstatymais ir kitais teisės aktais;

34.2. jų įsigijimas teisės aktų nustatyta tvarka nepatvirtintas prekių įsigijimą patvirtinančiais dokumentais;

34.3. prekės yra be jų atitikties dokumentų, išduotų teisės aktų nustatyta tvarka;

34.4. prekės nepaženklintos teisės aktų nustatyta tvarka;

34.5. pasibaigęs jų naudojimo tinkamumo terminas;

34.6. buvo iš naujo perženklintos (perpakuotos) ar kitaip apdorotos, siekiant pratęsti jų tinkamumo naudoti terminą.

35. Pardavėjui draudžiama:

35.1. nustatyti, kad prekės pirkėjui bus parduodamos tik tuo atveju, jeigu tuo pat metu ar kitomis sąlygomis pirkėjas nupirks tam tikrą prekių kiekį;

35.2. suteikti teisę pirkėjui iš karto ar per tam tikrą laiką nusipirkus prekę gauti dovanų ar priedą prie prekės, išskyrus reklaminius priedus ar nusipirktos prekės priklausinius;

35.3. veikti pirkėją įkyriai siūlant prekes, nurodant kainoraščiuose, kainų etiketėse tariamą kainų sumažinimą, taip pat kitais gerai moralei ir viešajai tvarkai prieštaraujančiais būdais ar priemonėmis.

36. Leidimus prekybai ir paslaugų teikimui viešosiose vietose išduoda seniūnijos, kurios teritorijoje bus vykdoma prekyba ar teikiamos paslaugos, seniūnas. Leidimas išduodamas laikotarpiui nuo vienos dienos iki vienerių metų, bet ne ilgiau kaip iki kalendorinių metų pabaigos juridiniams asmenims ir verslo liudijimo galiojimo laikotarpiui fiziniams asmenims.

37. Leidimui gauti juridinis ar fizinis asmuo seniūnijos seniūnui pateikia šiuos dokumentus:

37.1. Leidimams prekiauti viešosiose vietose:

37.1.1. prašymą, kuriame nurodomi: įmonės pavadinimas, kodas (fizinio asmens – vardas, pavardė, asmens kodas, verslo liudijimo numeris ir galiojimo laikotarpis), adresas, telefono numeris, prašymo pateikimo data, parduodamų prekių asortimentas, numatoma prekybos vieta, jos įrengimo charakteristika (užimamas plotas kv. m ir pan.), Savivaldybės administracijos vyriausiojo architekto suderinimo žyma ir prekybos laikotarpis;

37.1.2. įmonės registracijos pažymėjimo kopiją, fizinis asmuo – verslo liudijimo ir paso kopiją;

37.1.3. leidimo – higienos paso kopiją (prekiaujant nestacionariose viešojo maitinimo įmonėse ir iš kioskų);

37.1.4. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduoto maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo kopiją (prekiaujant maisto produktais);

37.1.5. mokėjimo pavedimo su banko žymomis ar kvito, patvirtinančio, kad sumokėta nustatyta vietinė rinkliava, originalą ir kopiją (pateikiama priėmus sprendimą išduoti leidimą);

37.1.6. Jeigu asmeniui gali būti taikoma Vietinės rinkliavos už leidimo prekiauti ar teikti paslaugas viešosiose vietose išdavimą nuostatuose, patvirtintuose Savivaldybės tarybos 2008 m. gruodžio 18 d. sprendimu Nr. T-37-5, numatyta lengvata – dokumentą, pagal kurį būtų taikoma lengvata.

37.2. Leidimams teikti paslaugas:

37.2.1. prašymą, kuriame nurodomi: įmonės pavadinimas, kodas (fizinio asmens – vardas, pavardė, asmens kodas, verslo liudijimo numeris ir galiojimo laikotarpis), adresas, telefono numeris, prašymo pateikimo data, teikiamų paslaugų pavadinimas, numatoma paslaugų teikimo vieta, jos įrengimo charakteristika (užimamas plotas kv. m ir pan.), Kalvarijos savivaldybės administracijos vyriausiojo architekto suderinimo žyma ir paslaugų teikimo laikotarpis;

37.2.2. įmonės registracijos pažymėjimo kopiją, fizinis asmuo – verslo liudijimo ir paso kopiją;

37.2.3. mokėjimo pavedimo su banko žymomis ar kvito, patvirtinančio, kad sumokėta nustatyta vietinė rinkliava, originalą ir kopiją (pateikiama priėmus sprendimą išduoti leidimą);

37.2.4. jeigu asmeniui gali būti taikoma Vietinės rinkliavos už leidimo prekiauti ar teikti paslaugas viešosiose vietose išdavimą nuostatuose, patvirtintuose Savivaldybės tarybos 2008 m. gruodžio 18 d. sprendimu Nr. T-37-5, numatyta lengvata – dokumentą, pagal kurį būtų taikoma lengvata.

38. Dokumentų kopijos turi būti patvirtintos įmonės vadovo ar savininko parašu ir antspaudu (fiziniams asmenims – parašu).

39. Leidimas prekybai ir paslaugų teikimui neišduodamas arba nepratęsiamas, jeigu:

39.1. pateikti ne visi 32.1 arba 32.2 punkte nurodyti dokumentai;

39.2. pateikti neteisingai užpildyti dokumentai.

40. Leidimas prekiauti ar teikti paslaugas panaikinamas ir naujas neišduodamas 1 metus, jeigu:

40.1. daugiau kaip du kartus per 6 mėnesius gauta kontroliuojančių valstybės priežiūros tarnybų raštu pateiktų pretenzijų dėl įmonės (fizinio asmens) veiklos;

40.2. daugiau kaip du kartus per 6 mėnesius nustatyti alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių mažmeninės prekybos taisyklių pažeidimo atvejai, ir įmonių darbuotojai, savininkai ar vadovai buvo bausti pagal Lietuvos Respublikos ATPK 164, 1852straipsnius (išvežiojamoji prekyba);

40.3. daugiau kaip du kartus nustatyta, kad alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai buvo parduoti nepilnamečiams ir įmonių darbuotojai, savininkai ar vadovai buvo bausti pagal Lietuvos Respublikos ATPK 164, 1852 straipsnius (išvežiojamoji prekyba);

40.4. prekybos vietoje nustatytas akcizais apmokestinamų prekių pažeidimas, ir asmuo nubaustas pagal Lietuvos Respublikos ATPK 1632, 177, 1771, 1772 straipsnius;

40.5. nustatoma, kad prekiaujama ar teikiamos paslaugos su negaliojančiu leidimu ir nesumokėta vietine rinkliava;

40.6.  per 6 mėnesius nustatyti daugiau kaip du šių taisyklių pažeidimai.

41. Asmenims iki 14 metų leidimai prekiauti (teikti paslaugas) neišduodami.

42. Leidime nurodoma seniūnijos, išduodančios leidimą, pavadinimas, leidimo numeris, juridinio asmens pavadinimas (fizinio asmens vardas ir pavardė), kodas (fizinio asmens verslo liudijimo numeris), adresas, prekių pardavimo (paslaugos teikimo) vietos adresas, prekių (paslaugų) rūšis, laikotarpis nuo kada iki kada leidžiama prekiauti (teikti paslaugas). Leidimą pasirašo ir antspaudu tvirtina seniūnijos, kurios teritorijoje bus vykdoma prekyba arba teikiamos paslaugos, seniūnas.

 

III. PREKYBOS PREKYVIETĖSE (TURGAVIETĖSE) ORGANIZAVIMAS

Reikalavimai turgavietei ir prekybai

 

 

 

43. Prekyvietės (turgavietės) turi būti suprojektuotos, pastatytos ir įrengtos taip, kad jos nesudarytų grėsmės aplinkai ir jose ar šalia jų esančių žmonių sveikatai.

44. Pastatytos ar rekonstruotos prekyvietės (turgavietės) turi būti priimtos naudoti pagal teisės aktuose nustatytus reikalavimus.

45. Kiekviena prekyvietė (turgavietė) privalo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, išduotą vadovaujantis Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimais, patvirtintais Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 (Žin., 2008, Nr. 123-4693).

46. Prekyvietė (turgavietė) privalo atitikti higienos reikalavimus teritorijai, patalpoms, įrengimams, atliekų tvarkymui, vandens tiekimui, asmens higienai, maisto produktams, maisto prekių vyniojimui, pakavimui ir kitus reikalavimus, nustatytus teisės aktuose.

47. Prekyvietės (turgavietės) patalpų, įrangos, (inventoriaus) dezinfekcijai turi būti naudojamos tik Lietuvos Respublikoje registruotos, leidžiamos naudoti maisto įmonėse dezinfekcinės medžiagos.

48. Prekyvietėje (turgavietėje) galima prekiauti tik tokiomis prekių grupėmis, kurių prekybai yra paskirtos zonos ir sudarytos sąlygos produktams laikyti pagal gamintojo nurodytus reikalavimus tik higieniškomis sąlygomis. Produktai, kuriems reikalingas temperatūros režimas, turi būti laikomi tik šaldymo įrenginiuose.

49. Prekyvietėje (turgavietėje) privalo būti:

49.1. viešai paskelbtos prekybos ir darbo organizavimo tvarkos taisyklės, kuriose reglamentuota:

49.1.1. bendrieji reikalavimai (darbo laikas, šiukšlių surinkimas ir t. t.);

49.1.2. detali prekybos vietų išdėstymo schema, kurioje nurodytos prekybos vietos, taip pat prekių grupės, kuriomis leidžiama prekiauti toje vietoje, mokesčių už prekybos vietas dydžiai, mokėjimo tvarka;

49.1.3. prekyvietės (turgavietės) atsakingų asmenų darbo laikas, darbuotojų ir prekiautojų teisės, pareigos ir atsakomybė;

49.1.4. kiti teisės aktuose nurodyti reikalavimai.

49.2. pirmosios medicinos pagalbos priemonės;

49.3. įdiegta maisto produktų tvarkymo savikontrolės sistema;

49.4. sudarytos sąlygos pirkėjui patikrinti įsigytų prekių svorį ir masę. Svarstyklės, svarsčiai ir kitos matavimo priemonės turi turėti galiojančius patikros liudijimus arba metrologinės patikros žymenis, nepažeistas plombas ir atitikti matavimo ribas ir tikslumą. Matavimo priemonės turi būti pateikiamos patikrai Valstybinės metrologijos tarnybos nustatyta tvarka.

50. Prekyvietėje (turgavietėje) parduodami žemės ūkio ir maisto produktai turi būti atgabenti tokiomis transporto priemonėmis, kurios užtikrina tinkamą temperatūros režimą ir atitinka higienos reikalavimus.

51. Maisto produktais, žemės ūkio produkcija ir pramoninėmis prekėmis, išskyrus prekybą masinių renginių ir švenčių metu, galima prekiauti tik pagal turgaviečių atsakingų asmenų patvirtintas prekyvietės (turgavietės) prekybos ir darbo organizavimo tvarkos taisykles.

52. Į prekyvietę (turgavietę) žemės ūkio ir maisto produktai turi būti pristatomi tik su lydimaisiais dokumentais (važtaraščiai, sąskaitos faktūros, atitikties deklaracijos ir kt.). Ši nuostata netaikoma, jeigu prekiaujama savo ūkyje išauginta ir pagaminta produkcija. Savo ūkyje išauginta ir pagaminta produkcija į turgavietę pristatoma su laisvos formos krovinio važtaraščiu, kuriame turi būti:

52.1. važtaraščio surašymo vieta ir data;

52.2. juridinio asmens pavadinimas, kodas ir adresas arba fizinio asmens vardas ir pavardė, asmens kodas, adresas;

52.3. krovinio pakrovimo ir iškrovimo vietos adresas, krovinio išgabenimo data ir laikas;

52.4. žinios apie krovinį (krovinio pavadinimas, mato vienetas, krovinio kiekis ar svoris, pakuotės rūšis, pakuočių kiekis);

52.5. transporto priemonės vairuotojo vardas ir pavardė, parašas;

52.6. transporto priemonės markė ir valstybinis numeris;

52.7. kitos nuostatos, neprieštaraujančios teisės aktams.

53. Asmenys, savo ūkyje išauginę žemės ūkio produktus ar iš jų pagaminę maisto produktus, jų prekybai privalo turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, asmens medicininę kortelę (sveikatos pasą) (F 048/a), išduotą vadovaujantis Darbuotojų, kuriems leidžiama dirbti darbų tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau periodiškai besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamomis ligomis, sveikatos tikrinimosi tvarka, patvirtinta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarimu Nr. 544 (Žin., 1999, Nr. 41-1294; 2002, Nr. 73-3127), ir atitinkamai 43.1, 43.2, 43.3 punktuose išvardintų dokumentų originalus ar jų kopijas:

53.1. asmenys, užsiimantys žemės ūkio veikla – ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą ir einamųjų metų išrašą iš Ūkininkų ūkių registro ir/ar Žemės ūkio ir kaimo verslo registro apie ūkininko ūkyje ir/ar žemės valdoje vykdomą pagrindinę bei papildomas žemės ūkio ekonomines veiklas. Išrašą teisės aktų nustatyta tvarka išduoda registrų tvarkymo įstaigos: VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras, Savivaldybės administracija;

53.2. sodininkai – nustatytos formos sodininkų bendrijos nario pažymėjimą, išduotą teisės aktų nustatyta tvarka;

53.3. bitininkai – bityno pasą, išduotą vadovaujantis Bitynų, bitininkystės produktų ir bičių užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 18 d. įsakymu Nr. B1-180 (Žin., 2005, Nr. 38-1266), arba pažymą apie bičių šeimų registravimą ūkinių gyvūnų registre.

54. Individualia veikla besiverčiantys asmenys privalo turėti individualios veiklos pažymą arba verslo liudijimą, prekių lydimuosius dokumentus ir asmens medicininę kortelę (sveikatos pasą) (F 048/a).

55. Juridiniai asmenys privalo turėti įmonės registravimo pažymėjimo kopiją, prekių lydimuosius dokumentus.

56. Tuo atveju, kai asmenys, savo ūkinėje veikloje išauginę žemės ūkio produktus ar iš jų pagaminę maisto produktus, prekyvietėje (turgavietėje) prekiauja ne patys, bet jų šeimos nariai, pateikiamas teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintas įgaliojimas dėl leidimo prekiauti žemės ūkio produktais ir iš jų pagamintais maisto produktais, jeigu prekiauja samdyti darbuotojai – pateikiama darbo sutarties kopija.

57. Prekyvietės (turgavietės) prekiautojams, prekiaujantiems jų pačių surinktomis, neperdirbtomis miško gėrybėmis, namų valdoje užaugintais žemės ūkio produktais, lydimųjų dokumentų pateikti nereikia, išskyrus sertifikuotus laukinės augalijos rinkėjus, kurie turi pateikti sertifikatą, išduotą vadovaujantis 2007 m. birželio 28 d. Tarybos reglamentu (EB) Nr. 2092/91 ) OL 2007 L 189, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. rugsėjo 29 d. Tarybos reglamentu (EB) Nr. 967/2008 (OL 2008 L 264, p. 1).

58. Kiaušiniai turi būti parduodami tik supakuoti į gamintojo pakuotę, išskyrus kiaušinius, parduodamus pirminių produktų gamintojų, laikančių ne daugiau kaip 50 vištų dedeklių, kurie turi laikytis 2007 m. spalio 22 d. Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007, nustatančio bendrą žemės ūkio rinkų organizavimą ir konkrečias tam tikriems žemės ūkio produktams taikomas nuostatas (Bendras bendro žemės ūkio rinkų organizavimo reglamentas) (OL 2007 L 299, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. sausio 22 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (ES) Nr. 52/2013 (OL, 2013, L 20, p. 44), II priedo I dalies 1 punkto, reikalavimų.

59. Asmenys, prekiaujantys prekyvietėje (turgavietėje) moka turgavietę administruojančio asmens nustatytą mokestį už prekybos vietą, automobilių stovėjimo vietą bei kitas teikiamas paslaugas.

 

Prekyba maisto prekėmis

 

60. Prekiautojai (juridiniai asmenys) maisto produktais turi turėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotą maisto tvarkymo pažymėjimą.

61. Asmenims, prekiaujantiems maisto produktais turint verslo liudijimus, galioja maisto tvarkymo pažymėjimas, išduotas turgavietei.

62. Maisto prekių laikymo sąlygos bei tinkamumo vartoti terminai turi atitikti norminių teisės aktų reikalavimus.

63. Greitai gendančios maisto prekės turi būti laikomos tik šaldymo įrengimuose, kurių temperatūra atitinka greitai gendančių maisto prekių laikymo sąlygų reikalavimus.

64. Leidžiama prekiauti tik valgomais šviežiais ar džiovintais grybais.

65. Draudžiama prekiauti:

65.1. jeigu maisto produktai pagaminti maisto saugos kompetentingos institucijos nepatvirtintų ar neregistruotų maisto tvarkymo subjektų:

65.1.1. šviežia mėsa, taip pat ir smulkinta (malta) mėsa;

65.1.2. perdirbtos mėsos produktais (mėsos pusgaminiais ir gaminiais – rūkytais, sūdytais, vytintais, kepta mėsa ir paukštiena ir kt.) ir žuvininkystės produktais;

65.1.3. konservais;

65.1.4. konditerijos gaminiais;

65.1.5. sūdytais, raugintais, sumaišytais ne pagal rūšį džiovintais grybais;

65.2. kelių rūšių sumaišytais šviežiais grybais;

65.3. kelių rūšių sumaišytomis arbatžolėmis, prieskoniais, vaistažolėmis, išskyrus, jeigu šie produktai yra ekologiški ir sertifikuoti;

65.4. neskrosta paukštiena;

65.5. kiaušinių milteliais ir duženomis, ančių ir žąsų kiaušiniais;

65.6. maisto papildais, kurie yra neregistruoti ir nenofikuoti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka;

65.7. specialios paskirties maisto produktais (mišiniai kūdikiams, perdirbti grūdiniai maisto produktai ir maistas kūdikiams bei mažiems vaikams, maisto produktai, skirti besilaikantiesiems svorį mažinančių sumažinto energijos kiekio dietų specialios medicininės paskirties maisto produktai, maisto produktai sportininkams);

65.8. atitinkamai paženklintais žemės ūkio ir maisto produktais, neskirtais pardavinėti ir teikiamais kaip Europos Sąjungos pagalba.

66. Maisto produktai, skirti vartoti be šiluminio apdorojimo ar plovimo, turi būti parduoti supakuoti. Nepakuotam maistui turi būti skirti pakavimo maišeliai ir įrankiai.

67. Nepakuoti maisto produktai, skirti vartoti be plovimo ar šiluminio apdorojimo, gali būti liečiami tik tam skirtais įrankiais arba mūvint apsaugines pirštines.

68. Žemės ūkio produktų ir (arba) maisto produktų grupės turi būti veiksmingai atskirtos:

68.1. maisto produktai nuo gyvūnų pašarų (pašarams turi būti atskira arba aiškiai paženklinta prekybos vieta);

68.2. neįpakuoti maisto produktai nuo ne maisto prekių;

68.3. šviežia mėsa, paukštiena, žuvys ir žuvininkystės produktai, pieno produktai, kiaušiniai turi būti atskirti tarpusavyje;

68.4. supakuota šviežia mėsa ir mėsos produktai nuo nesupakuotos šviežios mėsos ir mėsos produktų;

68.5. maisto produktai neskirti vartoti tiesiogiai be jų papildomo terminio apdorojimo nuo paruoštų vartoti be papildomo apdorojimo nefasuotų maisto produktų (pvz., pusgaminiai (marinuota mėsa) nuo mėsos gaminių (šaltai rūkytos dešros).

 

Prekyba ne maisto prekėmis

 

69. Ne maisto prekėmis leidžiama prekiauti ne maisto prekybos zonoje.

70. Visos parduodamos ne maisto prekės turi būti išdėstomos ant prekystalių ar laikinų prekybos įrenginių.

71. Draudžiama prekiauti:

71.1. nuodingomis ir pavojingomis žmogui ir aplinkai medžiagomis;

71.2. cheminėmis medžiagomis, išskyrus fasuotas buitinės chemijos prekes, trąšomis, pesticidais. Šiomis prekėmis leidžiama prekiauti tik stacionarioje specializuotoje prekyvietėje (turgavietėje) ar jos teritorijoje įrengtose parduotuvėse;

71.3. šaunamaisiais ginklais ir šoviniais (tarp jų ir dujiniais pistoletais), sprogmenimis bei kitais kariniais reikmenimis, šaltaisiais ginklais, ašarinių ir paralyžiuojančių dujų balionėliais ar užtaisais, pirotechnikos priemonėmis;

71.4. specialiųjų institucijų uniforma, baltiniais ir patalyne su organizacijų arba įmonių ženklais;

71.5. vaistais, narkotinėmis medžiagomis, ir jų žaliavomis;

71.6. brangiųjų metalų ir brangakmenių dirbiniais, antikvariniais daiktais, valiuta ir kitais vertybiniais popieriais, išskyrus valiutos keitimą prekyvietėje (turgavietėje) kredito įstaigų įrengtose valiutos keityklose;

71.7. žvėrių ir paukščių, įrašytų į Lietuvos raudonąją knygą, iškamšomis ir kiaušiniais, išdirbtais ir neišdirbtais kailiais;

71.8. draudžiamais medžioklės ir žvejybos įrankiais bei jų priedais;

71.9. prekiauti gyvūnų odomis ir kailiais neturint veterinarijos išduotų dokumentų;

71.10. sekso reikmenimis, erotinio pobūdžio prekėmis ir suvenyrais, erotinio ir smurtinio pobūdžio spaudos leidiniais, kino ir vaizdo filmais, erotinio ir smurtinio pobūdžio smulkiais spaudiniais (bet kuriuo poligrafiniu būdu pagamintomis kortomis, reklaminiais lankstinukais, atvirukais, lipdukais ir kt.).

72. Prekiauti importuotais naudotais drabužiais, trikotažo, tekstilės prekėmis, avalyne,  minkštais baldais, buitine technika leidžiama tik prekyvietėse (turgavietėse) ir Savivaldybės tarybos ar jos įgalioto Administracijos atstovo nustatytose viešosiose vietose:

72.1. prekės turi būti švarios ir apdorotos, kad būtų nekenksmingos ir saugios, privalu nurodyti kiekvienos prekės kainą;

72.2. prie kiekvienos dėvėtų tekstilės gaminių ir avalynės siuntos turi būti dokumentas arba žyma siuntos lydimajame apskaitos dokumente, patvirtinantis (-i), kad siunta yra apdorota. Siuntos apdorojimą patvirtinančiame dokumente arba siuntos lydimajame apskaitos dokumente turi būti nurodytas siuntą apdorojusio juridinio asmens pavadinimas, buveinė, telefonas, apdorojimo data, būdas, gaminiams apdoroti vartotų cheminių medžiagų pavadinimai. Asmenys, prekiaujantys dėvėtais tekstilės gaminiais ir avalyne, privalo įspėti pirkėjus apie tai, kad prieš naudojant šias prekes pagal paskirtį, jas būtina išskalbti, išvalyti ar kitaip pašalinti dezinfekavimo priemonių likučius. Tokie įspėjimai raštu turi būti pateikti ir prekybos vietose;

72.3. parduodant naudotus buitinius elektrotechninius gaminius, elektros įrenginius, mechanizmus, pirkėjui turi būti pateikta informacija apie kiekvienos prekės tinkamumą naudoti pagal paskirtį (nurodyta, kad prekė tinka naudoti pagal paskirtį, netinka naudoti pagal paskirtį, ją būtina taisyti (suremontuoti) ir pan., apie pakeitimus ir patobulinimus, jeigu jie buvo atlikti. Informacija pateikiama raštu. Jeigu prekė tinka naudoti pagal paskirtį, pirkėjui, kartu su jo nusipirkta preke, turi būti pateiktos gamintojo parengtos prekės naudojimo taisyklės. Jeigu jų nėra - pardavėjo parengtos ir patvirtintos prekės naudojimo taisyklės, kuriose turi būti nurodyti pagrindiniai saugaus ir tinkamo prekės naudojimo reikalavimai.

73. Automobiliais leidžiama prekiauti tik specializuotose prekyvietėse (turgavietėse).

 

Prekyba gyvūnais

 

74. Naminiais gyvūnais prekiauti galima tik tam tikrose prekyvietės (turgavietės) vietose, suderinus su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

75. Prekyvietės (turgavietės) vieta, kurioje prekiaujama gyvūnais, turi būti aptverta, grįsta kieta danga arba asfaltuota.

76. Prekyvietės (turgavietės) aikštėje, kurioje prekiaujama gyvūnais, turi būti įrengta kanalizacija, mėšlo surinkimo konteineriai, vandentiekis, apšvietimas, gyvulių iškrovimo ir pakrovimo rampa, kurios grindys turi būti neslidžios, nuolydis ne didesnis kaip 30 proc.

77. Prekyvietės (turgavietės) aikštė turi būti suskirstyta į sektorius, kuriuose prekiaujama stambiais gyvuliais, šunimis, katėmis, paukščiais, kailiniais žvėreliais ir kitais gyvūnais. Prekiauti gyvūnais galima ne mažiau kaip 50 m atstumu nuo prekiaujančių maisto produktais.

78. Kiekvienai gyvūnų rūšiai sektoriuose turi būti barjerai gyvuliams pririšti, stelažai atvežtų smulkių gyvūnų narvams pastatyti.

79. Stambūs gyvūnai į turgų turi būti vežami reikiamai paruoštu transportu, o smulkūs – tinkamuose garduose ar narvuose.

80. Atvežti pardavimui gyvūnai turi būti sveiki ir paruošti pagal Lietuvos Respublikoje galiojančius veterinarijos reikalavimus.

81. Prekyvietės (turgavietės) administracija turi užtikrinti, kad savininkai, prekiaujantys gyvūnais, turėtų veterinarijos pažymėjimus.

82. Stambūs gyvuliai, arkliai turi būti pririšti prie barjero. Suaugę šunys turguje turi būti su antsnukiais ir pavadėliais.

83. Paršeliai, kailiniai žvėreliai, paukščiai ir kiti smulkūs gyvūnai prekybos metu turi būti laikomi gerai ventiliuojamuose, švariuose garduose, dėžėse, narvuose. Gyvūnai turi būti laiku pašerti ir pagirdyti. Inkubatorių savininkai ir vienadienių naminių paukščių prekiautojai transportuodami ir prekiaudami turi užtikrinti tinkamą temperatūros (22o-30o C) režimą.

84. Prekyvietės (turgavietės) administracija ir gyvūnų savininkai privalo užtikrinti prekybos vietoje ir aikštėje reikiamą tvarką ir švarą. Prekybai pasibaigus, turgaus aikštė turi būti sutvarkoma, mėšlas išvežamas ir biotermiškai nukenksminamas, periodiškai dezinfekuojama.

85. Prekyvietėje (turgavietėje) draudžiama:

85.1. naudoti buitinės paskirties matavimo priemones;

85.2. prekybos garso ir vaizdo kasetėmis vietose klausytis muzikos įrašus per akustines kolonėles. Jų vietoje turi būti įrengtos ausinės įrašams klausyti.

 

IV. PREKIAUTOJO TEISĖS IR PAREIGOS

 

86. Sumokėjęs atitinkamą prekyvietės (turgavietės) nuomos mokestį turgavietę administruojančiam asmeniui, prekiautojas turi teisę:

86.1. gauti vietą prekybai, atitinkančią visus sanitarinius - higieninius reikalavimus;

86.2. naudotis visa prekyvietėje (turgavietėje) esama įranga.

87. Prekybos vietoje prekiautojas privalo turėti:

87.1. Savivaldybės administracijos seniūnijos išduotą leidimą prekiauti viešosiose vietose;

87.2. dokumentą apie turgavietę administruojančiam asmeniui sumokėtą nustatytą mokestį už prekybos vietos nuomą ir suteiktas paslaugas;

87.3. prekybos vietos planą ir įrangos projektą (išskyrus prekybą masinių renginių metu), suderintus su seniūnija;

87.4. verslo liudijimą (asmenims, kuriems pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus verslo liudijimas yra privalomas) ar darbo sutarties kopiją, patvirtintą įmonės antspaudu ir vadovo parašu;

87.5. asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą arba segėti kortelę, kurioje aiškiai ir įskaitomai užrašytas prekiautojo vardas, pavardė, atitinkamo 53 punkte nurodyto dokumento numeris, prekybos vietos numeris;

87.6. prekių įsigijimą ir prekių kokybę liudijančius dokumentus;

87.7. leidimą-higienos pasą ir (ar) maisto tvarkymo įmonės pažymėjimą (jeigu tų prekių prekybai jis yra privalomas);

87.8. asmens medicininę knygelę, jei prekiaujama maisto produktais ir žaislais.

88. Prekiautojas privalo:

88.1. per 2 val. nuo prekybos pradžios arba vadovaudamasis prekyvietės (turgavietės) savikontrolės sistemos nustatytais reikalavimais prekyvietės (turgavietės) atsakingam darbuotojui pateikti:

88.1.1. parduoti pristatytos mėsos lydimuosius 53, 54, 55 punktuose nurodytus dokumentus, reikalingus prekyvietės (turgavietės) atsakingo asmens tvarkomai šviežios mėsos apskaitai vykdyti;

88.1.2. šių taisyklių 54, 55 punktuose nurodyti prekiautojai, prekiaujantys mėsos produktais, paukštiena ir paukštienos produktais, obuoliais, braškėmis, bulvėmis, pomidorais, agurkais, prekyvietė (turgavietė) atsakingo asmens pateiktame prekyvietėje (turgavietėje) parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnale įrašyti prekiautos dienos duomenis;

88.1.3. iki kiekvieno mėnesio 5 d. pateikti prekyvietės (turgavietės) atsakingam asmeniui užpildytą Prekyvietėje (turgavietėje) parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnalą, kad pagal šiuos duomenis prekyvietės (turgavietės) atsakingas asmuo užpildytų Prekyvietėje (turgavietėje) parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnalą, įrašydamas duomenis apie kiekvieno šių taisyklių 54, 55 punktuose nurodyto prekiautojo per mėnesį parduotų produktų kiekius;

88.2. dėvėti tvarkingą ir švarią aprangą, laikytis asmens higienos, darbo saugos, priešgaisrinės apsaugos bei šių taisyklių ir prekyvietės (turgavietės) vidaus darbo tvarkos ir prekybos taisyklių reikalavimų;

88.3. palaikyti švarą ir tvarką prekybos vietoje ir prekyvietės (turgavietės) teritorijoje;

88.4. garantuoti kultūringą pirkėjų aptarnavimą, tiksliai sverti, matuoti, dozuoti ir atsiskaityti su pirkėjais;

88.5. suteikti valstybine kalba pirkėjui būtiną, teisingą ir visapusišką informaciją apie parduodamas prekes;

88.6. parduoti prekes pirkėjui ir teisės aktų nustatyta tvarka išduoti, jei pageidauja pirkėjas, prekių pardavimą, pirkimą ir atsiskaitymą už jas patvirtinantį dokumentą;

88.7. parduoti prekes kartu su jų priklausiniais ir priedais tokios būklės, kuri atitiktų pirkėjo išsirinktą pavyzdį;

88.8. garantuoti, kad būtų parduodamos tik saugios, tinkamos kokybės, sukomplektuotos prekės;

88.9. užtikrinti parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų atitiktį teisės aktų nustatytiems ženklinimo reikalavimams ir pateikti teisingą informaciją apie parduodamą žemės ūkio ir maisto produktą;

88.10. parduodant nefasuotus maisto produktus (neturinčius gamintojo ženklinimo etiketės) pardavimo etiketėje aiškiai nurodyti produkto pavadinimą, gamintojo pavadinimą, jei gaminiai pagaminti ne Lietuvoje, nurodyti šalį, kurioje jie buvo pagaminti, bei platintoją, pateikti sertifikavimo institucijos išduotą sertifikatą, prekiaujant sertifikuotais (ekologiškais ar išskirtinės kokybės) produktais;

88.11. parduodant naujas ne maisto prekes, išduoti pirkėjui garantinį dokumentą, kuriame turi būti tiksliai ir aiškiai nurodytas prekės kokybės garantijos terminas, jeigu parduodamoms prekėms toks terminas yra nustatytas;

88.12. prekes, kurioms nustatytas tinkamumo naudoti terminas, parduoti tokiu laiku, kad pirkėjas turėtų realią galimybę panaudoti šias prekes iki jų tinkamumo naudoti termino pabaigos;

88.13. sudaryti sąlygas pirkėjui apžiūrėti prekę (rūbus prisimatuoti), patikrinti kaip ji veikia arba pademonstruoti, kaip ją naudoti, jeigu tai įmanoma atsižvelgiant į prekės pobūdį;

88.14. pardavęs netinkamos kokybės prekę, teisės aktų nustatyta tvarka pirkėjo pasirinkimu:

88.14.1. pakeisti ją tinkamos kokybės preke;

88.14.2. atitinkamai sumažinti prekės kainą;

88.14.3. per protingą terminą neatlygintinai pašalinti prekės trūkumus;

88.14.4. atlyginti prekės trūkumų šalinimo išlaidas;

88.14.5. grąžinti sumokėtą kainą.

88.15. įstatymų nustatyta tvarka atlyginti pirkėjo patirtus nuostolius, jeigu jų pirkėjas patyrė įsigijęs netinkamos kokybės prekę arba dėl to, kad nebuvo pateikta informacija apie prekę arba ji buvo klaidinanti;

88.16. sužinojęs, kad parduodamos prekės yra nesaugios, nedelsiant nutraukti prekybą šiomis prekėmis, informuoti pirkėjus, Nacionalinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą arba Valstybinę ne maisto produktų inspekciją prie Ūkio ministerijos, pašalinti šias prekes iš rinkos, vykdyti kitas Lietuvos Respublikos produktų saugos įstatyme (Žin., 1999, Nr. 52-1673; 2001, Nr. 64 -2324), kituose produktų saugą reglamentuojančiuose teisės aktuose numatytas pareigas;

88.17. prekiaudamas žemės ūkio ir maisto produktais ne lauko sąlygomis fiksuoja asmens atsiskaitymą ir išduoda jam pinigų priėmimo dokumentą - kasos kvitą, kuriame turi būti informacija, nurodyta Kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarkos apraše, patvirtintame Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012 m. gegužės 23 d. nutarimu Nr. 566 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. rugpjūčio 13 d. nutarimo Nr. 1283 „Dėl Kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarkos aprašo patvirtinimo" pakeitimo“ (Žin., 2002, Nr. 82-3522)

89. Asmenys, naudojantys kasos aparatus, teisės aktų nustatyta tvarka gali nepildyti atitinkamų žurnalų formų.

 

V. ATSAKINGO PREKYVIETĖS (TURGAVIETĖS) ASMENS TEISĖS IR PAREIGOS

 

90. Prekyvietės (turgavietės) atsakingas asmuo turi teisę:

90.1. pareikalauti, kad būtų laikomasi prekyvietės (turgavietės) prekybos ir darbo organizavimo tvarkos taisyklių;

90.2. uždrausti prekiauti, jei prekiautojas grubiai pažeidinėja prekyvietės (turgavietės) prekybos ir organizavimo taisykles.

91. Prekyvietės (turgavietės) atsakingas asmuo privalo:

91.1. suantspauduoti prekyvietės prekiautojų, nurodytų šių taisyklių 14, 15 punktuose, turimus mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, bulvių, obuolių, braškių, pomidorų, agurkų lydinčiuosius dokumentus – važtaraščius, sąskaitas faktūras, PVM sąskaitas faktūras, atitikties deklaracijas ir kt., išskyrus, kai lydimųjų dokumentų patikra vykdoma pagal prekyviečių įdiegtą RVASVT arba Geros higienos praktikos taisykles (GHPT). Tokiu atveju lydimųjų dokumentų patikra vykdoma pagal RVASVT arba GHPT sistemas;

91.2. užtikrinti, kad asmenims, užsiimantiems žemės ūkio veikla, sodininkams, bitininkams, turintiems atitinkamai 53.1-53.3 punktuose nurodytus dokumentus ir prekiaujantiems savo užaugintais (pagamintais) ir (arba) perdirbtais žemės ūkio ir maisto produktais arba prekiaujantiems iš 50.1-50.3 punktuose nurodytų asmenų įsigytais žemės ūkio ir maisto produktais, būtų atskirtos ir aiškiai pažymėtos prekybos zonos;

91.3. pildyti Prekyvietėje parduodamų skerdenų (kiaulienos, jautienos, veršienos, avienos) apskaitos žurnalą, išskyrus atvejus, kai prekyvietės pildo žurnalus pagal turimą įdiegtą RVASVT arba GHPT, kuriuose pateikiami duomenys atitinka Prekyvietėje parduodamų skerdenų (kiaulienos, jautienos, veršienos, avienos) apskaitos žurnalo duomenis. Tokiu atveju pildomi žurnalai pagal prekyvietės įdiegtas RVASVT arba GHPT sistemas;

91.4. atspausdinti, surišti, suantspauduoti ir pateikti šių taisyklių 54, 55 punktuose nurodytiems prekiautojams Prekyvietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnalą;

91.5. iki einamojo mėn. 5 d. surinkti duomenis iš prekyvietės prekiautojų, nurodytų šių taisyklių 54, 55 punktuose, apie praėjusį mėnesį parduotų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) kiekius, išskyrus atvejus, kai prekyvietės pildo žurnalus pagal turimą įdiegtą toliau RVASVT arba GHPT, kuriuose pateikiami duomenys atitinka Prekyvietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnalo duomenis. Tokiu atveju pildomi žurnalai pagal prekyvietės įdiegtas RVASVT arba GHPT sistemas;

91.6. pildyti Prekyvietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) žurnalą (3 priedas), kuriame surašomi 50, 51 punktuose nurodytų prekiautojų per mėnesį prekyvietėje parduotų mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų kiekiai, išskyrus atvejus, kai prekyvietės pildo žurnalus pagal turimą įdiegtą RVASVT arba GHPT, kuriuose pateikiami duomenys atitinka Prekyvietėse parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnalo duomenis. Tokiu atveju pildomi žurnalai pagal prekyvietės įdiegtas RVASVT arba GHPT sistemas;

91.7. užtikrinti, kad esant poreikiui 53 punkte išvardintiems asmenims būtų suteikta ne mažiau kaip 25 proc. visų prekybos vietų savo ūkyje užaugintiems žemės ūkio ir iš jų pagamintiems maisto produktams parduoti;

91.8. saugoti Prekyvietėje parduodamų skerdenų (kiaulienos, jautienos, veršienos, avienos) apskaitos žurnalą, Prekyvietėje parduodamų žemės ūkio ir maisto produktų (mėsos produktų, paukštienos ir paukštienos produktų, obuolių, braškių, bulvių, pomidorų, agurkų) apskaitos žurnalą 12 mėn. arba atitinkamus žurnalus pagal prekyvietės įdiegtą RVASVT arba GHPT sistemas;

91.9. užtikrinti, kad būtų laikomąsi geros higienos praktikos reikalavimų;

91.10. užtikrinti prekyvietes teritorijos, patalpų, įrenginių švarą, tvarką, remontą, valymą dezinfekciją, dezinsekciją, deratizaciją, šiukšlių išvežimą;

91.11. užtikrinti, kad prekyvietėje būtų paskelbta informacija apie prekyvietės atsakingo asmens darbo laiką, vidaus darbo taisyklės, mokesčių už prekybos vietas dydžius, mokėjimo tvarką, prekyvietės schema;

91.12. suteikti galimybę prekiautojams susipažinti su prekybą žemės ūkio ir maisto produktais reglamentuojančiais teisės aktais ir sudaryti sąlygas jų laikytis;

91.13. užtikrinti, kad būtų kontroliuojamas sanitarijos ir higienos normų bei patvirtintų prekyvietės darbo taisyklių laikymasis;

91.14. įrengti kontrolines svarstykles nusipirktų maisto produktų svoriui pasitikrinti;

91.15. nedelsiant informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą apie pastebėtus maisto saugos, o Valstybinę augalų apsaugos tarnybą – apie fitosanitarinių reikalavimų pažeidimus;

91.16. užtikrinti, kad atsakingi prekyvietės darbuotojai, darbo metu liečiantys maisto produktus, atitiktų teisės aktų nustatytus sveikatos reikalavimus ir Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka įgytų privalomųjų higienos žinių, turėtų Sveikatos žinių atestavimo pažymėjimus Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka;

91.17. užtikrinti, kad Prekyvietėje turi būti įmonės pirmosios pagalbos rinkinys.

91.18. užtikrinti, kad prekiaujantieji ne lauko sąlygomis (t. y. pastatuose, patalpose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose, autoparduotuvėse) prekybai žemės ūkio produktais ir iš jų pagamintais maisto produktais, naudotų kasos aparatus, kaip reglamentuojama Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012 m. gegužės 23 d. nutarime Nr. 566 ,,Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. rugpjūčio 13 d. nutarimo Nr. 1283 ,,Dėl Kasos aparatų diegimo ir naudojimo tvarkos aprašo patvirtinimo" pakeitimo (Žin., 2002, Nr.820-3522).

91.19. užtikrinti, kad priežiūrą atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojus į pagalbines patalpas (sandėlius, šaldymo kameras, cechus ir kitur) lydėtų už šiose patalpose saugomas materialines vertybes atsakingas asmuo.

 

VI. PIRKĖJO TEISĖS IR PAREIGOS

 

92. Pirkėjas turi teisę:

92.1. iki vartojimo pirkimo – pardavimo sutarties sudarymo gauti teisės aktų nustatyta tvarka raštu valstybine kalba jam būtiną, teisingą ir visapusišką informaciją apie parduodamas prekes, susipažinti su jų saugą patvirtinančiais dokumentais;

92.2. iki vartojimo pirkimo – pardavimo sutarties sudarymo apžiūrėti prekę ir pareikalauti, kad pardavėjas, dalyvaujant pirkėjui, patikrintų prekę arba pademonstruotų, kaip ją naudoti, jeigu tai įmanoma atsižvelgiant į prekės pobūdį;

92.3. savo pasirinkimu pareikalauti iš pardavėjo, kad būtų vykdomos teisės aktuose nustatytos prekių keitimo ar grąžinimo sąlygos.

93. Pirkėjas privalo atsiskaityti už perkamą prekę (gaunamą paslaugą), sumokėdamas nustatytą jos kainą. Jeigu pirkimo – pardavimo sutartyje nenumatyta kitaip, pirkėjas privalo iš karto sumokėti visą kainą.

94. Pirkėjas turi ir kitas įstatymuose numatytas teises ir pareigas.

 

VIII. ATSISKAITYMO SU PIRKĖJAIS ORGANIZAVIMAS

 

95. Atsiskaitymai (mokėjimai) vykdomi ir prekių (paslaugų) pirkimą – pardavimą (pinigų sumokėjimą) patvirtinantys dokumentai pirkėjams išduodami teisės aktų nustatyta tvarka.

96. Pirkėjas (paslaugos gavėjas) gali pareikšti pretenzijas dėl neteisingo atsiskaitymo, jeigu pinigus arba mokėjimo kortele mokamas sumas tikrino nepasitraukęs nuo prekystalio.

 

IX. KONTROLĖ IR ATSAKOMYBĖ

 

97. Prekiautojų veiklą, jų parduodamų prekių saugą ir kokybę gali tikrinti tam įgalioti policijos pareigūnai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Savivaldybės administracijos, kitų institucijų darbuotojai teisės aktų nustatyta tvarka.

98. Prekyvietės (turgavietės) atsakingi asmenys privalo sudaryti sąlygas kontroliuojančioms institucijoms atlikti jų kontrolės funkcijas.

99. Prekiautojas, kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojų supažindintas su tikrinimo rezultatais, privalo nustatytais terminais pašalinti rastus trūkumus ir apie tai informuoti kontroliuojančias institucijas ir įstaigas.

100. Prekiautojai privalo:

100.1. teikti informaciją ir parodyti dokumentus kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojams;

100.2. prireikus leisti kontrolę atliekančių institucijų ir įstaigų darbuotojams paimti maisto prekių pavyzdžius laboratoriniam tyrimui, surašant pavyzdžių paėmimo aktą;

100.3. prekiautojas, supažindintas su kontrolę atliekančių institucijų darbuotojų pateiktais tikrinimo rezultatais, ir, esant pažeidimų, privalo per nustatytą terminą pašalinti rastus trūkumus ir apie tai informuoti kontrolę atliekančias institucijas ir įstaigas.

101. Asmenys, pažeidę šias taisykles, atsako pagal Lietuvos Respublikos įstatymus.

 

X. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

102. Taisyklių papildymus, pakeitimus ar naujas redakcijas tvirtina Savivaldybės taryba.

103. Esant taisyklėse neaptartų klausimų, vadovaujamasi Lietuvos Respublikos norminių aktų ir kitų teisės aktų nuostatomis.

104. Jei šių taisyklių normos tampa prieštaraujančiomis imperatyviosioms Lietuvos Respublikos teisės aktų nuostatoms, taikomos Lietuvos Respublikos teisės aktų nuostatos.

___________________