VILNIAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA
SPRENDIMAS
DĖL MAITINIMO ORGANIZAVIMO VILNIAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO
2020 m. gruodžio 18 d. Nr. T3-391
Vilnius
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 6 straipsnio 10 punktu, 18 straipsnio 1 dalimi, Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo 36 straipsnio 7, 8, 9 dalimis, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964 patvirtinto Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo 6 punktu, Vilniaus rajono savivaldybės taryba nusprendžia:
1. Patvirtinti Maitinimo organizavimo Vilniaus rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose tvarkos aprašą (pridedama).
2. Pripažinti netekusiu galios Vilniaus rajono savivaldybės tarybos 2018 m. sausio 26 d. sprendimą Nr. T3-7 „Dėl Maitinimo organizavimo Vilniaus rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose tvarkos aprašo patvirtinimo“.
PATVIRTINTA
Vilniaus rajono savivaldybės
tarybos 2020 m. gruodžio 18 d.
sprendimu Nr. T3-391
MAITINIMO ORGANIZAVIMO VILNIAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS
BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE TVARKOS APRAŠAS
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Maitinimo organizavimo Vilniaus rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose tvarkos aprašas (toliau – Aprašas) reglamentuoja Vilniaus rajono savivaldybės (toliau – Savivaldybė) bendrojo ugdymo programas vykdančiose mokyklose (toliau – mokyklos) vaikų ir mokinių maitinimo organizavimo tvarką ir kontrolę, maitinimą organizuojančių ir maitinimo paslaugą teikiančių asmenų teises ir pareigas, Savivaldybei priklausančio turto suteikimo maitinimo paslaugą teikiantiems asmenims tvarką.
II SKYRIUS
MAITINIMO ORGANIZAVIMAS BENDROJO UGDYMO MOKYKLOSE
3. Maitinimas mokyklose organizuojamas vadovaujantis teisės aktais, reglamentuojančiais vaikų ir mokinių maitinimo organizavimą, maisto gaminimą, patalpų ir įrangos priežiūrą, higienos normas, sveikatos bei saugos reikalavimus.
5. Maitinimą mokyklose gali organizuoti:
6. Maitinimas organizuojamas valgyklose ir kitose maitinti pritaikytose patalpose, sudarant sąlygas kiekvienam vaikui pavalgyti prie stalo ir gauti šilto maisto, laikantis nustatytų sveikatos apsaugos ministro reikalavimų, taip pat maisto saugos ir maisto tvarkymo bei patalpų higienos reikalavimų.
7. Savivaldybei nuosavybės teise priklausantis turtas (patalpos, jose esanti įranga bei inventorius), kurį patikėjimo teise valdo Savivaldybės mokyklos, maitinimo organizatoriui maitinimo paslaugos teikimo laikotarpiui išnuomojamas konkurso būdu, vadovaujantis Savivaldybės tarybos nustatyta tvarka.
9. Maisto produktų inventorizacija mokyklose turi būti atliekama pagal inventorizacijos taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu.
10. Maitinimo organizatorius, jei mokykla neturi, privalo apsirūpinti virtuvės įranga ir inventoriumi technologiniam procesui užtikrinti, stalo įrankiais, indais, valgyklos baldais. Maitinimo organizatoriui, pagerinusiam turtą, už pagerinimą neatlyginama. Maitinimo organizatorius privalo užtikrinti, kad maitinimo paslaugoms teikti perduotas turtas, pasibaigus sutarties galiojimo laikotarpiui, bus grąžintas tokios pat būklės, kokios perduotas, atsižvelgiant į nusidėvėjimą. Maitinimo organizatorius atsiskaitymui privalo naudoti kasos aparatą, vadovaudamasis galiojančiais kasos aparatų ir grynųjų pinigų priėmimo dokumentų registravimą reglamentuojančiais teisės aktais.
11. Maitinimo organizatorius užtikrina ir atsako už patalpų higieninę būklę, apsaugą, einamąjį remontą, gaisrinės saugos reikalavimus ir įrenginių, skirtų maisto gamybai, saugų darbą, priežiūrą ir remontą savo lėšomis.
12. Maitinimo organizatorius patalpas ir patalpose esančią įrangą, inventorių bei minėtose patalpose esančių vandentiekio, elektros, vėdinimo ir kitų sistemų gedimus remontuoja savo lėšomis, laikydamasis visų higienos, darbų saugos, gaisrinės saugos ir kitų reikalavimų.
13. Maitinimo organizatorius moka mokesčius už nuomojamų patalpų šildymą, šiose patalpose sunaudotą elektros energiją, šaltą, karštą vandenį pagal skaitiklių rodmenis ir galiojančias kainas, maitinimo proceso organizavimo metu susidariusių maisto ir buitinių atliekų tvarkymo, ir kitas išlaidas, valo virtuvės, valgyklos ir pagalbines patalpas.
14. Mokyklose organizuojamas maitinimas pagal patvirtintus valgiaraščius, kuriuose nurodomas patiekalo receptūros numeris, kiekis. Jie sudaromi pagal mokinių amžiaus grupes.
15. Mokyklose gali būti numatyta galimybė laisvai pasirinkti užkandžius, kurie turi būti tiekiami pagal mokinių maitinimui rekomenduojamų produktų sąrašą.
16. Pietų metu vienas iš karštų patiekalų turi būti tausojantis virškinimo sistemą – pagamintas verdant vandenyje, garuose arba troškinant.
17. Jei mokykla pati organizuoja maitinimą, mokyklos vadovas paskiria atsakingą (-us) asmenį (-is) už dokumentacijos tvarkymą, kasos operacijų, grynųjų pinigų apskaitą, maisto produktų tiekėjų parinkimą, kontrolės sistemą, maisto saugą ir sprendžia kitus su maitinimo organizavimu susijusius klausimus.
18. Už maitinimo paslaugą atsiskaitoma grynaisiais pinigais. Grynieji pinigai už suteiktas paslaugas priimami ir apskaitomi Kasos darbo organizavimo ir kasos operacijų atlikimo taisyklių nustatyta tvarka.
19. Jei mokyklų maitinimo patalpose maitinami kitų įstaigų asmenys, už maitinimą atsiskaitoma banko pavedimu pagal sąskaitą faktūrą arba grynaisiais pinigais, šio Aprašo 21 punkte nustatytais įkainiais.
20. Mokyklų surinktos pajamos už mokinių maitinimą įnešamos į banko sąskaitą vieną kartą per mėnesį. Grynųjų pinigų inkasavimą atlieka Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka pasirinkta įmonė.
21. Jei maitinimą organizuoja mokykla, patiekalų kainą sudaro maisto produkto (-ų) savikaina ir antkainis, kurio dydis yra 50 proc. maisto produkto (-ų) savikainos, kuris skirtas kitoms tiesioginėms ir netiesioginėms gamybos išlaidoms padengti.
22. Maisto produktų nurašymas vykdomas priskiriant juos maisto patiekalams arba nurodant kitą nurašymo priežastį.
24. Mokyklos valgyklos gaunamos pajamos apskaitomos kaip biudžetinių įstaigų pajamos už prekes ir paslaugas vadovaujantis teises aktų nustatyta tvarka. Pirmiausia, valgyklų gaunamos pajamos naudojamos maisto produktų įsigijimui, prekėms ir paslaugoms, susijusioms su maitinimo organizavimu, jei lėšų lieka, iš gautų pajamų gali būti dengiamos kitos, su maitinimo organizavimu susijusių prekių ir paslaugų išlaidos, t. y. gamybos išlaidos, patalpų išlaikymas (elektra, šildymas, nuotekų valymas ir pan.), valgyklų inventoriaus ar įrangos amortizacija, apskaitos sistemos įsigijimas ar aptarnavimas, išlaidos, susijusios su darbuotojų darbo užmokesčiu.
III SKYRIUS
MOKINIŲ NEMOKAMAS MAITINIMAS
25. Mokinių nemokamas maitinimas skiriamas mokiniams Lietuvos Respublikos socialinės paramos mokiniams įstatymo nustatyta tvarka ir finansuojamas iš valstybės biudžeto specialios tikslinės dotacijos savivaldybės biudžetui. Nemokamas maitinimas organizuojamas vadovaujantis Savivaldybės tarybos patvirtinta mokinių nemokamo maitinimo organizavimo tvarka.
26. Mokiniai, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo programą ar pradinio ugdymo programą pirmoje klasėje, turi teisę į nemokamus pietus nevertinant šeimos gaunamų pajamų.
27. Nemokamų pusryčių, pietų, pavakarių bei maitinimo mokyklų organizuojamose vasaros poilsio stovyklose konkretų skiriamų lėšų dydį vienai dienai vienam mokiniui pagal mokinių amžiaus grupes nustato Savivaldybės administracijos direktorius.
28. Mokinių maitinimas vaikų vasaros poilsio stovyklose turi būti organizuojamas ne rečiau kaip kas 3,5–4 val. pagal poilsio stovyklos vadovo patvirtintus valgiaraščius. Žygio metu vaikai turi būti aprūpinti maistu ir geriamuoju vandeniu. Į žygį draudžiama imti greitai gendančius produktus.
29. Mokiniui, kuriam skirtas nemokamas maitinimas, susirgus ar dėl kitų svarbių priežasčių negalinčiam lankyti švietimo įstaigos, jam priklausantis maistas, atsižvelgiant į tos dienos valgiaraštį, už tą dieną gali būti atiduotas šeimos nariams. Šeimos nariai, paimdami maistą, įsipareigoja užtikrinti, kad šis bus pristatytas į namus vaikui higienos normas atitinkančiame inde.
30. Mokiniams, dėl įvairių pateisinamų priežasčių ugdymo proceso metu (kultūrinės pažintinės veiklos, ekskursijų ir kita) negalintiems tą dieną gauti nemokamo maitinimo, išduodamas maisto davinys. Maisto daviniai išduodami karantino, ekstremaliosios situacijos, ekstremalaus įvykio ar įvykio laikotarpiu, jei tuo metu sustabdomas vaikų maitinimo paslaugų teikimas mokyklose, vaikų poilsio stovyklose.
IV SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
32. Mokyklų vadovai kontroliuoja maitinimo procesą, sutartyse numatytų maitinimo paslaugos teikėjo įsipareigojimų vykdymą, uždirbtų pajamų apskaitą ir atsiskaitymą.