ŠIAULIŲ MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL ŠIAULIŲ MIESTO SAVIVALDYBĖS ŠVIETIMO ĮSTAIGŲ MAITINIMO PASLAUGŲ PIRKIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

 

2014 m. gegužės 29 d. Nr. T-142

Šiauliai

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 6 straipsnio 10 punktu ir 16 straipsnio 2 dalies 26 punktu, Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo 36 straipsnio 7–9 punktais, Lietuvos Respublikos socialinės paramos mokiniams įstatymo 4 straipsniu, Šiaulių miesto savivaldybės taryba nusprendžiapatvirtinti Šiaulių miesto savivaldybės švietimo įstaigų maitinimo paslaugų pirkimo tvarkos aprašą (pridedama).

Šis sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

 

 

 

Savivaldybės meras                                                                                                  Justinas Sartauskas


 

PATVIRTINTA

Šiaulių miesto savivaldybės tarybos

2014 m. gegužės 29 d. sprendimu Nr. T-142

 

ŠIAULIŲ MIESTO SAVIVALDYBĖS ŠVIETIMO ĮSTAIGŲ MAITINIMO PASLAUGŲ PIRKIMO TVARKOS APRAŠAS

 

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šiaulių miesto savivaldybės švietimo įstaigų maitinimo paslaugų pirkimo tvarkos aprašas (toliau – Aprašas) nustato maitinimo paslaugų pirkimo, patalpų ir įrangos perdavimo paslaugų teikėjams (toliau – Teikėjas) tvarką, pagrindinius reikalavimus, kuriuos Šiaulių miesto savivaldybės švietimo įstaigos (toliau – įstaigos), vykdydamos maitinimo paslaugų pirkimą, privalo nurodyti pirkimo dokumentuose.

 

MAITINIMO PASLAUGŲ PIRKIMO ORGANIZAVIMAS

 

2. Įstaiga teisės aktų nustatyta tvarka skelbia konkursą (toliau – konkursas) mokinių maitinimo (nemokamo ir mokamo) ir mokamo darbuotojų maitinimo paslaugai (toliau – maitinimo paslauga) pirkti.

3. Įstaiga vertina Teikėjų pasiūlymus atsižvelgdama į tai:

3.1. ar pasiūlymai perkančiajai organizacijai pateikti laiku ir atitinka keliamus techninės užduoties ir kvalifikacinius reikalavimus;

3.2. ar pasiūlymai atitinka teisės aktuose, reglamentuojančiuose mokinių ir viešąjį maitinimą, numatytas nuostatas ir Aprašo rekomendacijas;

3.3. ar kitų švietimo įstaigų rekomendacijos apie teiktas maitinimo paslaugas teigiamos;

3.4. ar mokamo maitinimo dešimties dienų valgiaraščio pagrindinio patiekalo (išlaikant kaloringumą 600–850 kcal) pardavimo kainos vidurkio kaina mažiausia;

3.5. ar vienam vaikui vienos dienos nemokamo maitinimo pagaminimo kaina mažiausia.

4. Konkurso sąlygose įstaiga nustato Teikėjui šiuos reikalavimus:

4.1. Teikėjas, teikdamas maitinimo paslaugas, privalo vadovautis šiais teisės aktais (pasikeitus minimiems teisės aktams, vadovaujamasi naujomis šių teisės aktų redakcijomis):

4.1.1. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964 „Dėl Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“;

4.1.2. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos;

4.1.3. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. V-1026 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymo Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ pakeitimo“;

4.1.4. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. spalio 4 d. įsakymu Nr. V-877 „Dėl Pusryčių, pietų ir pavakarių patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašo pagal mokinių amžiaus grupes patvirtinimo“;

4.1.5. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. lapkričio 25 d. įsakymu Nr. 510 „Dėl rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų patvirtinimo“;

4.1.6. Šiaulių miesto savivaldybės tarybos 2009 m. gruodžio 17 d. sprendimu Nr. T-377 „Dėl mokinių nemokamo maitinimo kainų nustatymo“;

4.1.7. Geros higienos praktikos taisyklėmis viešojo maitinimo įmonėms;

4.1.8. kitais galiojančiais teisės aktais, reglamentuojančiais mokinių maitinimą ir higienos

standartuose nustatytus bendruosius mokinių maitinimo reikalavimus ar rekomendacijas.

4.2. Maisto paruošimas ir patiekalų įvairumas turi atitikti mokinių amžių ir sveikos mitybos rekomendacijas. Pusryčiai turi sudaryti 25 proc. paros energijos, pietūs 30–40 proc. rekomenduojamos paros energijos ir maistinių medžiagų normos.

4.3. Valgiaraščiai turi būti sudaromi atsižvelgiant į bendrojo ugdymo mokykloje besimokančių mokinių amžių. Skiriamos dvi amžiaus grupės (6–10 metų ir 11 metų bei vyresni mokiniai).

4.4. Valgiaraščiai sudaromi 20 dienų laikotarpiui pasirinktinai:

4.4.1. pagal Teikėjo savarankiškai sudarytą perspektyvinį valgiaraštį, suderintą su Šiaulių visuomenės sveikatos centru ir įstaigos vadovu;

4.4.2. pagal patiekalų receptūrų pavyzdžius, pateiktus interneto svetainėje (www.smlpc.lt/lt/mityba_ir_fizinis_aktyvumas/mityba);

4.4.3. pagal  leidinį „Perspektyviniai valgiaraščiai. Technologinės kortelės“.

4.5. Teikėjas užtikrina, kad mokiniams maitinti nebus naudojami pusfabrikačiai, nebus tiekiamos šios maisto produktų grupės: bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai, saldainiai, šokoladas ir jo gaminiai, konditerijos gaminiai su glaistu, šokoladu ar kremu, sūrūs konditerijos gaminiai (kuriuose natrio daugiau kaip 0,4 g/100 g), maisto produktai bei kramtomoji guma su maisto priedais (Aprašo 3 priedas), gazuoti gėrimai, energiniai gėrimai, gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto, cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai), kisieliai, sultinių koncentratai, rūkyta žuvis, konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (jie leidžiami bendrojo ugdymo įstaigose organizuojamų vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus), nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai, žlėgtainiai, mechaniškai atskirta mėsa ir jos gaminiai, subproduktai (inkstai, smegenys, plaučiai), maisto papildai, maistas, pagamintas iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maistas, į kurio sudėtį įeina GMO.

4.6. Patiekalų gaminimo ir pateikimo reikalavimai:

4.6.1. Teikėjas patiekalus privalo gaminti (ruošti) perkančiosios organizacijos patalpose;

4.6.2. nesant galimybės gaminti maistą perkančiosios organizacijos patalpose, jis turi būti pristatomas termosuose. Maistas turi būti karštas, kokybiškas, sveikas, gaminamas ir patiekiamas tą pačią dieną, laikantis higienos normų;

4.6.3. gaminant maistą neturi būti naudojami prieskonių mišiniai, kurių sudėtyje yra draudžiamųjų maisto priedų;

4.6.4. kiekvieną dieną turi būti patiekta daržovių ar vaisių;

4.6.5. tas pats patiekalas neturi būti tiekiamas dažniau nei kartą per savaitę.

4.7. Vienas iš karštųjų pietų patiekalų turi būti tausojantis virškinimo sistemą, t. y. pagamintas verdant vandenyje ar garuose arba troškintas. Valgiaraštyje toks patiekalas pažymimas žodžiu „Tausojantis“. Esant pageidavimams, Teikėjas turi organizuoti pritaikytą maitinimą pagal gydytojo raštiškas rekomendacijas.

4.8. Teikėjas privalo dalyvauti šiose Europos Sąjungos finansuojamose programose:

4.8.1. pieno produktų vartojimo vaikų ugdymo ir švietimo įstaigose programoje „Pienas vaikams“;

4.8.2. Vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programoje.

4.9. Teikėjas organizuoja ir sumoka maitinimo proceso organizavimo metu susidariusių maisto ir buitinių atliekų tvarkymo bei išvežimo išlaidas.

4.10. Teikėjas laiku šalina visus trūkumus, nurodytus kontroliuojančių ir inspektuojančių tarnybų.

4.11. Teikėjas privalo bendradarbiauti su įstaigos bendruomene maitinimo gerinimo klausimais.

4.12. Mokyklos administracija kiekvieno mėnesio pradžioje pateikia paraišką apie užsakomo maitinimo mokinių skaičių.

4.13.  Mokinių maitinimo paslaugų teikimo sutartyje turi būti numatyti asmenys, kurie privalės nuolat kontroliuoti mokinių maitinimo kokybę ir sutarčių sąlygų vykdymą, o pareikalavus pateikti dokumentus, reikalingus nemokamo maitinimo lėšų naudojimo analizei atlikti.

4.14. Teikėjas privalo pateikti Teikėjų sąrašą ir dokumentus, įrodančius patiekalų kainų teisingumą.

5. Nemokamo maitinimo kaina turi atitikti Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu nustatytas nemokamo maitinimo kainas, kurios skirtos nemokamam maitinimui skirtiems produktams (įskaitant prekių pirkimo pridėtinės vertės mokestį), įsigyti. Už patiekalų gamybos išlaidas (Teikėjų darbuotojų, tiesiogiai susijusių su mokinių nemokamo maitinimo teikimu, darbo užmokestis, valstybinio socialinio draudimo įmokos, komunalinių paslaugų išlaidos ir kt.) mokama ne daugiau nei 0,10 Lt už vienam vaikui skiriamą vienos dienos nemokamą maitinimą.

6. Su laimėjusiu konkursą Teikėju įstaigos vadovas pasirašo maitinimo paslaugų sutartį ir sutarties galiojimo laikotarpiu išnuomoja valgyklos, virtuvės ir kitas maistui gaminti reikalingas patalpas bei įrangą pagal prie sutarties pridedamą perdavimo ir priėmimo aktą.

7. Įstaigos vadovas parengia ir patvirtina maitinimo organizavimo mokykloje tvarkos aprašą (mokyklos valgyklos darbo tvarka, atsakomybė, atskaitomybė ir kt).

 

PATALPŲ IR ĮRANGOS SUTEIKIMO SĄLYGOS

 

8. Paslaugos Teikėjui maisto ruošimo sutarties galiojimo laikotarpiu išnuomojamos šildomos valgyklos salė ir pagalbinės patalpos (toliau – patalpos), virtuvės įranga ir inventorius, už kurias Teikėjas moka 1,00 Lt nuomos mokestį per mėnesį.

9. Pagal suderintą su įstaigos vadovu grafiką valgyklos salėje gali būti organizuojami įstaigos renginiai.

10. Teikėjas naudojasi bendromis vandentiekio, kanalizacijos, elektros sistemomis ir iki maitinimo paslaugų teikimo pradžios įrengia (kur tokių prietaisų nėra) šalto, karšto vandens ir elektros energijos apskaitos prietaisus, pagal kurių duomenis kiekvieną mėnesį atsiskaito su įstaiga.

11. Teikėjas įstaigos patalpose pagal aktą perimtą įrangą, inventorių ir esančių vandentiekio, elektros, vėdinimo sistemų gedimus remontuoja savo lėšomis laikydamasis visų higienos, darbų saugos, priešgaisrinės apsaugos ir kitų reikalavimų. Teikėjui, pagerinusiam turtą, už pagerinimą neatlyginama. Teikėjas privalo užtikrinti, kad maitinimo paslaugoms teikti perduotas turtas, pasibaigus sutarties galiojimo laikotarpiui, bus grąžintas tokios būklės, kokios perduotas, atsižvelgiant į normalų nusidėvėjimą.

12. Teikėjas valo ir prižiūri virtuvės, valgyklos, sandėliavimo ir pagalbines patalpas, kiemo teritoriją apie valgyklas bei maisto atliekų ir šiukšlių laikymo vietas, atsako už kenkėjų kontrolę maisto tvarkymo skyriuose.

13. Teikėjas užtikrina perduotų patalpų sanitarinę ir higieninę būklę, valymą, apsaugą, einamąjį remontą, priešgaisrinės saugos reikalavimus ir įrenginių, skirtų maisto gamybai, saugų darbą, priežiūrą ir remontą savo lėšomis ir atsako už tai.

14. Teikėjas negali keisti patalpų paskirties.

15. Maitinimo patalpos negali būti naudojamos su Šiaulių miesto savivaldybei pavaldžių švietimo įstaigų mokinių maitinimu nesusijusiai komercinei veiklai vykdyti.

16. Teikėjas savo lėšomis apsirūpina reikiamomis plovimo, dezinfekavimo, riebalų šalinimo priemonėmis, sudaro sutartis dėl kenkėjų kontrolės, prižiūri ir atsako už pagal aktą priimtas patalpas ir įrenginius.

 

IV. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

17. Už Aprašo įgyvendinimą atsako švietimo įstaigos vadovas.

____________________