VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS
DIREKTORIUS
ĮSAKYMAS
DĖL VALSTYBINĖS MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBOS DIREKTORIAUS 2016 M. BIRŽELIO 29 D. ĮSAKYMO NR. B1-486 „DĖL MAŽAIS KIEKIAIS VIETINEI RINKAI TIEKIAMŲ PIRMINIŲ PRODUKTŲ, IŠSKYRUS GYVŪNINIUS PRODUKTUS, TVARKYMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2023 m. gruodžio 19 d. Nr. B1-891
Vilnius
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2023 m. liepos 26 d. nutarimu Nr. 599 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimo Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“ pakeitimo“:
1. Pakeičiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. birželio 29 d. įsakymą Nr. B1-486 „Dėl Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“:
1.1. pakeičiu įsakymo preambulę ir ją išdėstau taip:
„Vadovaudamasis 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 178/2002, nustatančiu maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančiu Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančiu su maisto saugos klausimais susijusias procedūras, 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos 1 straipsnio 2 dalies c punktu ir 3 dalimi, Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 5 dalimi ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2000 m. birželio 28 d. nutarimu Nr. 744 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nuostatų patvirtinimo“, 21.2 papunkčiu:“;
1.2. pakeičiu 2 punktą ir jį išdėstau taip:
„2. Nurodau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) Priežiūros departamento apygardų priežiūros skyriams iki kiekvienų kalendorinių metų gruodžio 15 d. informuoti VMVT Priežiūros departamentą apie mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiančių pirminius produktus, išskyrus gyvūninius produktus, gamintojų patikrinimus, atliktus praėjusiais kalendoriniais metais.“
1.3. pakeičiu 3.1 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.4. pakeičiu 3.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.5. pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintus Mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimus:
1.5.1. pakeičiu 3 punktą ir jį išdėstau taip:
„3. Reikalavimai netaikomi fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie vykdo pirminių produktų gamybą asmeniniam vartojimui ar namų ūkio reikmėms, nesusijusioms su ūkine komercine veikla. Reikalavimai taip pat netaikomi maisto tvarkymo subjektams, vykdantiems pirminę gamybą ir rinkai tiekiantiems tokius produktų kiekius, kurie viršija nurodytuosius Reikalavimų 1 priede. Šie maisto tvarkymo subjektai turi laikytis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 852/2004) I priede išdėstytų reikalavimų ir turi būti registruoti Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų, patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2008 m. spalio 15 d. įsakymu Nr. B1-527 „Dėl Maisto tvarkymo subjektų patvirtinimo ir registravimo reikalavimų patvirtinimo“, nustatyta tvarka.“
1.5.2. pakeičiu 4.1 papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.1. Pirminė gamyba – kaip apibrėžta 2002 m. sausio 28 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 178/2002, nustatančio maistui skirtų teisės aktų bendruosius principus ir reikalavimus, įsteigiančio Europos maisto saugos tarnybą ir nustatančio su maisto saugos klausimais susijusias procedūras (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 178/2002), 3 straipsnio 17 punkte, išskyrus gyvūninių produktų pirminę gamybą.“
1.5.3. pakeičiu 4.2 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.5.4. pakeičiu 4.4 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.5.6. buvusį 4.6 papunktį laikau atitinkamai 4.5 papunkčiu ir jį išdėstau taip:
1.5.7. pakeičiu 5 punktą ir jį išdėstau taip:
1.5.8. pakeičiu 6 punktą ir jį išdėstau taip:
1.5.9. pakeičiu 11 punktą ir jį išdėstau taip:
„11. Geriamasis vanduo, naudojamas, tvarkant pirminius produktus, turi būti apsaugotas nuo galimų taršos šaltinių ir atitikti Lietuvos higienos normos HN 24:2023 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2023 m. sausio 31 d. įsakymu Nr. V-141 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymo Nr. V-455 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 24:2017 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ patvirtinimo“ pakeitimo“, reikalavimus.“