LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2017 M. GRUODŽIO 19 D. ĮSAKYMO NR. 3D-816 „DĖL DUOMENŲ IR INFORMACIJOS APIE BŪTINIAUSIUS MAISTO PRODUKTUS TEIKIMO NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES POREIKIAMS TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2022 m. gruodžio 6 d. Nr. 3D-772
Vilnius
1. P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2017 m. gruodžio 19 d. įsakymą Nr. 3D-816 „Dėl Duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto produktus teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties poreikiams taisyklių patvirtinimo“:
1.1. Pakeičiu 2 punktą ir jį išdėstau taip:
1.2. Pakeičiu nurodytu įsakymu patvirtintas Duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto produktus teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties poreikiams taisykles:
1.2.1. Pakeičiu 2.1 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.2.2. Pakeičiu 2.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.2.4. Pakeičiu 5.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
1.2.5. Papildau nauju 5.7 papunkčiu:
„5.7. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2022 m. spalio 13 d. įsakymu Nr. 3D-609 „Dėl Duomenų apie druską, maisto papildus (vitaminus) ir mišinėlius kūdikiams teikimo taisyklių patvirtinimo“ patvirtintos Duomenų apie druską, maisto papildus (vitaminus) ir mišinėlius kūdikiams teikimo taisyklės;“.
1.2.7. Pakeičiu 5.9 papunktį ir jį išdėstau taip:
2. N u s t a t a u, kad:
Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas
SUDERINTA SUDERINTA
Lietuvos statistikos departamento VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo
2022-12-01 raštu Nr. SD-861 centro 2022-11-24 raštu Nr. 1S- 6737
SUDERINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos
apsaugos ministerijos 2022-12-02
raštu Nr. (10.2.4.1Mr-412)10-5040
Duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto produktus
teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties
poreikiams taisyklių
1 priedas
SAM PATVIRTINTŲ BŪTINIAUSIŲ MAISTO PRODUKTŲ PAROS NORMOS UŽTIKRINIMO ...... METŲ .... KETVIRČIO / PUSMEČIO ATASKAITA
Eil. Nr. |
SAM patvirtintas būtiniausių maisto produktų sąrašas |
Ūkio subjektas (gamintojas) ir jo padalinys (-iai), vykdantis (-ys) gamybą1: |
Sandėliavimo vietos adresas, jeigu skiriasi nuo gamybos vietos2 |
Ataskaitos teikimo periodiškumas3 |
Vidutinė gamyba per parą, kg4 |
Sandėliuotas pagamintos produkcijos kiekis ataskaitinio periodo pabaigoje, kg |
Eksportuota, kg |
Paros normos užtikrinimas, proc.
šalies mastu |
|||||
pavadinimas |
įm. kodas |
adresas, kontaktinis asmuo, tel., el. p. |
savivaldybė |
|
|
||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
||
1. |
Geriamasis vanduo (negazuotas), litrais |
|
Kas ketvirtį |
||||||||||
2. |
Angliavandenių šaltiniai: |
|
|
||||||||||
2.1. |
duona (tamsi, šviesi, sumuštinių batonai) |
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||||||
2.2. |
džiūvėsiai, traški duona |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
2.3. |
kvietiniai miltai |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
2.4. |
makaronai |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
2.5. |
kruopos: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
2.5.1. |
grikių |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
2.5.2. |
ryžių |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
2.5.3. |
manų |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
2.5.4. |
miežių |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
2.5.5. |
perlinės |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
2.5.6. |
avižų |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
2.5.7. |
kviečių |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
2.6. |
dribsniai (kviečių, rugių, miežių, avižų, grikių) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
2.7. |
Greito paruošimo košės (avižų, grikių ir kt. su priedais / be priedų) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
2.8. |
greito paruošimo makaronai įvairių skonių |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
2.9. |
ilgo tinkamumo vartoti termino sausainiai (kurių galiojimo terminas ne trumpesnis nei 6 mėn.) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3. |
Baltymų šaltiniai: |
|
|
||||||||||
3.1. |
mėsa (šviežia arba atšaldyta): |
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||||||
3.1.1. |
jautienos ir veršienos skerdenos, skerdenų pusės |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.1.2 |
kiaulienos skerdenos, skerdenų pusės |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.1.3. |
ėriukų arba avių skerdenos, skerdenų pusės |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.1.4. |
ožkiena |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.1.5. |
triušiena |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.1.6. |
nesukapoti viščiukai |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.1.7. |
nesukapoti kalakutai |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.1.8. |
nesukapotos žąsys, antys arba patarškos |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.2. |
vytinti arba rūkyti mėsos produktai, kurių galiojimo terminas ne trumpesnis nei 60 parų: |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.2.1. |
vytinti ar rūkyti kumpiai (jautienos, kiaulienos, kurių galiojimo terminas ne trumpesnis nei 60 parų) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.2.2. |
vytintos arba rūkytos dešros (visų rūšių mėsos, kurių galiojimo terminas ne trumpesnis nei 60 parų) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.3. |
mėsos konservai (kuriuose mėsos ne mažiau kaip 50 proc., įvairios talpos pakuotėse): |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.3.1. |
galvijienos |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.3.2. |
kiaulienos |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.3.3. |
vištienos |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.3.4. |
kalakutienos |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.3.5. |
įvairių rūšių mėsos |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.4 |
Šviežios arba atšaldytos žuvys (įskaitant žuvų filė ir kitą žuvų mėsą) |
|
|
|
|
|
Kas pusmetį |
|
|
|
|
||
3.5. |
Žuvų konservai (žuvies kiekis sudaro ne mažiau 60 proc., įvairaus galiojimo termino ir įvairios talpos pakuotėse) |
|
|
|
|
|
Kas pusmetį |
|
|
|
|
||
3.6. |
Nesaldintas sutirštintas pienas |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.7. |
Saldintas sutirštintas pienas |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.8. |
Nugriebto pieno milteliai |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.9. |
Nenugriebto pieno milteliai ir grietinėlės milteliai |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
3.10. |
Fermentiniai ir kiti brandinti sūriai |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį
|
|
|
|
|
||
4. |
Riebalų šaltiniai: |
|
|
||||||||||
4.1. |
Aliejus (rapsų, saulėgrąžų) |
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||||||
4.2. |
Sviestas (riebumas ne didesnis kaip 85 % masės) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį
|
|
|
|
|
||
4.3. |
Tepieji riebalų mišiniai |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį
|
|
|
|
|
||
4.4. |
Taukai (įvairių gyvulių, paukščių) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį
|
|
|
|
|
||
5. |
Daržovės, vaisiai ir ankštiniai: |
|
|
||||||||||
5.1. |
konservuotos daržovės |
|
|
|
|
|
|
||||||
5.1.1. |
konservuoti agurkai (kurių galiojimo terminas ne trumpesnis nei 2 metai) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
5.1.2. |
konservuoti burokėliai (kurių galiojimo terminas ne trumpesnis nei 2 metai) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
5.1.3. |
vakuumuoti burokėliai (kurių galiojimo terminas ne trumpesnis nei 6 mėn.) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
5.1.4. |
daržovių mišrainės (kurių galiojimo terminas ne trumpesnis nei 2 metai) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
5.1.5. |
daržovių sriubos (kurių galiojimo terminas ne trumpesnis nei 2 metai) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
5.1.6. |
konservuotos pupelės (kuriose ankštinių ne mažiau 50–60 proc. ir kurių galiojimo terminas ne trumpesnis nei 2 metai) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
5.1.7. |
konservuoti žirneliai (kuriose ankštinių ne mažiau 50–60 proc. ir kurių galiojimo terminas ne trumpesnis nei 2 metai) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
5.1.8. |
kitos konservuotos daržovės (kurių galiojimo terminas ne trumpesnis nei 2 metai) |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
5.2. |
pupelės, pupos |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
5.3. |
žirniai |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
5.4. |
žirnių dribsniai |
|
|
|
|
|
Kas ketvirtį |
|
|
|
|
||
5.5. |
džiovinti vaisiai ir riešutai |
|
|
|
|
|
Kas pusmetį |
|
|
|
|
||
6. |
Cukrus |
|
Kas pusmetį |
||||||||||
7. |
Druska |
|
Kas pusmetį |
||||||||||
8. |
Maisto papildai (vitaminai) |
|
Kas pusmetį |
||||||||||
9. |
Pradinio maitinimo ir tolesnio maitinimo kūdikių mišiniai |
|
|
|
|
|
Kas pusmetį |
|
|
|
|
||
Pastabos:
1, 2 - informacija atnaujinama (jeigu yra pasikeitimų), pateikiant ataskaitą už atitinkamą periodą.
3 - duomenų tvarkytojas suvestinę informaciją pagal šią ataskaitos formą pateikia LRV, ŽŪM ir KAM adresu https://is.vic.lt/pls/vris/ris_start.loginVesti, pasibaigus ketvirčiui / pusmečiui iki einamojo mėn. paskutinės darbo dienos.
4 – apskaičiuojama pagal ataskaitinio laikotarpio gamybos duomenis.
Duomenis teikia maisto produktų gamybos / pakavimo ir prekybos įmonės. Taip pat įtraukiami pagal užsakymą pagaminti maisto produktai.
Patamsinta spalva pažymėtų rodiklių vertės yra apskaičiuojamos arba gaunamos atliekant statistinius tyrimus pagal 5 punkte nurodytus teisės aktus.
Duomenų ir informacijos apie būtiniausius
Maisto produktus teikimo nepaprastosios padėties,
mobilizacijos ar karo padėties poreikiams taisyklių
2 priedas
SAM PATVIRTINTŲ BŪTINIAUSIŲ MAISTO PRODUKTŲ PAROS NORMOS......METŲ.....KETVIRČIO / PUSMEČIO KAINŲ ATASKAITA
Eil. Nr. |
Produktas |
Vidutinė ...... m. ..... ketv. / pusm. kaina (gamintojo didmeninė) |
Matavimo vnt. |
Nustatyta produkto paros norma |
Nustatyto produkto paros normos kaina, Eur už produkto normą |
1. |
Geriamasis vanduo |
Eur už l |
1–1,5 l |
||
2. |
Angliavandenių šaltiniai: |
||||
2.1. |
duona (tamsi, šviesi, sumuštinių batonai) |
Eur už kg |
290–400 g |
||
2.2. |
džiūvėsiai, traški duona |
Eur už kg |
180–250 g |
||
2.3. |
kvietiniai miltai |
Eur už kg |
180–250 g |
||
2.4. |
makaronai |
Eur už kg |
180–250 g |
||
2.5. |
kruopos: |
||||
2.5.1. |
grikių |
Eur už kg |
180–250 g |
||
2.5.2. |
ryžių |
Eur už kg |
180–250 g |
||
2.5.3. |
manų |
Eur už kg |
180–250 g |
||
2.5.4. |
miežių |
Eur už kg |
180–250 g |
||
2.5.5. |
perlinės |
Eur už kg |
180–250 g |
||
2.5.6. |
avižų |
|
Eur už kg |
180–250 g |
|
2.5.7. |
kviečių |
|
Eur už kg |
180–250 g |
|
2.6. |
dribsniai: |
|
|
|
|
2.6.1. |
kviečių |
|
Eur už kg |
180–250 g |
|
2.6.2. |
rugių |
|
Eur už kg |
180–250 g |
|
2.6.3. |
miežių |
|
Eur už kg |
180–250 g |
|
2.6.4. |
avižų |
|
Eur už kg |
180–250 g |
|
2.6.5. |
grikių |
|
Eur už kg |
180–250 g |
|
2.7. |
greito paruošimo košės (avižų, grikių ir kt. su priedais / be priedų) |
|
Eur už kg |
180–250 g |
|
2.8. |
greito paruošimo makaronai |
|
Eur už kg |
550–750 g |
|
2.9. |
ilgo tinkamumo vartoti sausainiai |
Eur už kg |
150–200 g |
||
3. |
Baltymų šaltiniai: |
||||
3.1. |
Mėsa, žuvis |
Eur už kg |
200–270 g |
||
3.2. |
vytinti arba rūkyti mėsos produktai |
Eur už kg |
150–200 g |
||
3.3. |
mėsos konservai |
Eur už kg |
220–300 g |
||
3.4. |
žuvų konservai |
Eur už kg |
220–300 g |
||
3.5. |
nesaldintas sutirštintas pienas |
Eur už kg |
150–200 g |
||
3.6. |
saldintas sutirštintas pienas |
|
Eur už kg |
150–200 g |
|
3.7. |
nenugriebto pieno milteliai |
Eur už kg |
110–150 g |
||
3.8. |
nugriebto pieno milteliai |
|
Eur už kg |
110–150 g |
|
3.9. |
fermentiniai ir kiti brandinti sūriai |
Eur už kg |
110–150 g |
||
4. |
Riebalų šaltiniai: |
||||
4.1. |
aliejus (rapsų, saulėgrąžų) |
Eur už l |
22–30 g |
||
4.2. |
sviestas |
Eur už kg |
22–30 g |
||
4.3. |
tepieji riebalų mišiniai |
Eur už kg |
29–40 g |
||
4.4. |
taukai |
Eur už kg |
15–20 g |
||
5. |
Daržovės, vaisiai, ankštiniai: |
||||
5.1. |
konservuotos daržovės: |
||||
5.1.1. |
pupelės |
|
Eur už kg |
220–300 g |
|
5.1.2. |
žirneliai |
|
Eur už kg |
220–300 g |
|
5.1.3. |
burokėliai |
|
Eur už kg |
220–300 g |
|
5.1.4. |
agurkai |
|
Eur už kg |
220–300 g |
|
5.2. |
pupelės, pupos |
Eur už kg |
70–100 g |
||
5.3. |
žirniai |
Eur už kg |
70–100 g |
||
5.4. |
žirnių dribsniai |
|
Eur už kg |
180–250 g |
|
5.5. |
džiovinti vaisiai ir riešutai |
Eur už kg |
90–120 g |
||
5.6. |
vakuumuoti burokėliai |
|
Eur už kg |
220–300 g |
|
5.7. |
konservuotos daržovių sriubos |
|
Eur už kg |
290–400 g |
|
6. |
Cukrus |
Eur už kg |
11–15 g |
||
7. |
Druska |
Eur už kg |
2,2–3 g |
||
8. |
Maisto papildai (vitaminai) |
Eur už pak. |
20 proc. RMV |
||
9. |
Pradinio maitinimo kūdikių mišiniai |
|
Eur už kg |
100 g |
|
10. |
Tolesnio maitinimo kūdikių mišiniai |
|
Eur už kg |
80 g |
|