LOGOnespalv-maz2

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2008 M. BIRŽELIO 4 D. ĮSAKYMO NR. 3D-308 „DĖL PAGAL NACIONALINĘ ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO KOKYBĖS SISTEMĄ PAGAMINTŲ PRODUKTŲ SPECIFIKACIJŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2018 m. balandžio 5 d. Nr. 3D-202

Vilnius

 

 

P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. birželio 4 d. įsakymą Nr. 3D-308 „Dėl pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų specifikacijų patvirtinimo“:

1. Papildau 10 punktu:

10. Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašą.“

2. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų bičių produktų ir jų mišinių specifikaciją:

2.1. Pakeičiu 3 punktą ir jį išdėstau taip:

3. Bendrieji reikalavimai:

Nr.

Kontroliuojamieji kriterijai

Įvykdymo reikalavimai

3.1.

Produkto gamyba

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų (toliau – NKP) gamybos procesas turi būti atskirtas laiko ir (arba) vietos atžvilgiu nuo įprastinės gamybos būdu gaminamų produktų. Visi gamybos etapai (nuo augalų, iš kurių bitės renka žaliavą bičių produktams, iki galutinio Produkto) turi vykti tame pačiame regione ir gamintojas privalo tai įrodyti dokumentais. Regiono plotas negali būti didesnis nei šalies, kurioje jis yra, administracinės ribos.

3.2.

Produktų tiekimas rinkai

Rinkai patiekiami Produktai turi būti supakuoti ir paženklinti pagal Taisyklių reikalavimus. Laikant ar vežant nesupakuotus Produktus, jie atskiriami nuo įprastinės gamybos būdu pagamintų produktų.

3.3.

NKP gamybos žurnalo pildymas

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašo nustatyta tvarka pareiškėjas pildo ir sertifikavimo įstaigai pateikia šio aprašo priede nurodytą 1 lentelę „Bičių avilių charakteristika“, 2 lentelę Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų bičių produktų ir jų mišinių ūkyje apskaita“ ir 6 lentelę „Gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų“.

3.4.

Privalomųjų reikalavimų laikymasis

Jeigu abejojama dėl reikalavimų, privalomų pagal teisės aktus, laikymosi, sertifikavimo įstaiga gali kreiptis į šių reikalavimų kontrolę atliekančias įstaigas, prašydama atlikti patikrinimą, arba organizuoti papildomus tyrimus.“

 

2.2. Pripažįstu netekusiu galios 5.1 papunktį.

2.3. Pakeičiu 5.8 papunktį ir jį išdėstau taip:

„5.8.

NKP gamybos žurnalo pildymas

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašo nustatyta tvarka pareiškėjas pildo ir sertifikavimo įstaigai pateikia šio aprašo priede nurodytą 1 lentelę „Bičių avilių charakteristika“, 2 lentelę „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų bičių produktų ir jų mišinių ūkyje apskaita“ ir 6 lentelę „Gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų“.“

 

3. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų grūdų, taip pat jų perdirbtų produktų ir duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepinių specifikaciją:

3.1. Pripažįstu netekusiu galios 3.1 papunktį.

3.2. Pakeičiu 3.3 papunktį ir jį išdėstau taip:

„3.3.

Grūdų sandėliavimas

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminti produktai (toliau – NKP) turi būti laikomi atskirai nuo įprastinių produktų, atskirose patalpose arba bent atskirame patalpos sektoriuje, tvarkoma atskira jų apskaita.“

 

3.3. Pakeičiu 3.6 papunktį ir jį išdėstau taip:

„3.6.

NKP gamybos žurnalo pildymas

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašo nustatyta tvarka pareiškėjas pildo ir sertifikavimo įstaigai pateikia šio aprašo priede nurodytą 3 lentelę „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą auginamų vaisių, uogų, daržovių ir (ar) javų lauko kortelė“, 4 lentelę „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą užaugintų vaisių, uogų, daržovių ir (ar) grūdų derliaus apskaita“ ir 6 lentelę „Gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų“.“

 

3.4. Papildau 3.8 papunkčiu:

„3.8.

Derliaus nuėmimas

Grūdų derlius turi būti nuimtas ne vėliau kaip iki einamųjų metų lapkričio 15 d., išskyrus atvejus, kai sertifikavimo įstaigai pateikiamas hidrometeorologinės tarnybos pagrindimas ar seniūnijos pažyma dėl galimybės nebuvimo nuimti derliaus dėl blogų meteorologinių sąlygų. Jei pareiškėjas subrandintą grūdų derlių nusprendžia nuimti po einamųjų metų lapkričio 15 d., jis turi ne vėliau kaip prieš 48 valandas raštu arba el. paštu informuoti sertifikavimo įstaigą apie vėlavimo nuimti derlių priežastis ir planuojamą derliaus nuėmimo datą.

Sertifikavimo įstaigai nustačius, kad grūdų derlius jo nuėmimo metu nesiekia sertifikavimo įstaigos skelbiamo mažiausio NKP derliaus pagal skirtingas augalų rūšis kiekio ribos, jis įvardijamas kaip „ypatingai mažas derlius“, o nustačius, kad konkrečiame pareiškėjo lauke derlius nėra nuimtas, toks laukas įvardijamas kaip „nenuimtas derlius“.“

 

3.5. Pakeičiu 4.3.4 papunktį ir jį išdėstau taip:

„4.3.4.

Duomenų apie trąšų ir augalų apsaugos produktų naudojimą registravimas

Ūkio subjektai, naudojantys trąšas, turi pildyti Trąšų ir kalkinimo medžiagų naudojimo apskaitos žurnalą, kurio forma pateikta Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ įgyvendinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2015 m. balandžio 3 d. įsakymu Nr. 3D-254 „Dėl Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ įgyvendinimo taisyklių patvirtinimo“, 2 priede.

Ūkio subjektai, naudojantys augalų apsaugos produktus, turi pildyti Augalų apsaugos produktų naudojimo apskaitos žurnalą, kurio forma pateikta Augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymu „Dėl Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. gruodžio 30 d. įsakymo Nr. 3D-564 „Dėl Augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo“, 3 priede.“

 

3.6. Pripažįstu netekusiu galios 5.1 papunktį.

3.7. Pripažįstu netekusiu galios 5.8 papunktį.

3.8. Pripažįstu netekusiu galios 7.1 papunktį.

3.9. Pripažįstu netekusiu galios 7.8 papunktį.

4. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintos mėsos ir jos gaminių specifikaciją:

4.1. Pripažįstu netekusiu galios 3.1 papunktį.

4.2. Pakeičiu 3.2 papunktį ir jį išdėstau taip:

„3.2.

Gyvulių auginimas

Gyvulių auginimas pagal Taisyklių ir šios specifikacijos reikalavimus turi būti atskirtas nuo įprastiniu gamybos būdu auginamų gyvulių.

Ūkyje, gaminančiame ir tiekiančiame rinkai pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus produktus (toliau – NKP), įprastiniu gamybos būdu gali būti auginami tik kitų nei pagal šią specifikaciją auginamų rūšių gyvuliai.

Visi gamybos etapai turi vykti tame pačiame regione. Regiono plotas negali būti didesnis nei šalies, kurioje jis yra, teritorijos ribos.“

 

4.3. Pakeičiu 3.11 papunktį ir jį išdėstau taip:

„3.11.

NKP gamybos žurnalo pildymas

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašo nustatyta tvarka pareiškėjas pildo ir sertifikavimo įstaigai pateikia šio aprašo priede nurodytą 5 lentelę „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintos mėsos ir jos gaminių, paukštienos, kiaušinių ir (arba) pieno ir jo gaminių gamybos apskaita ir 6 lentelę „Gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų“.“

 

4.4. Pripažįstu netekusiu galios 5.1 papunktį.

4.5. Pripažįstu netekusiu galios 5.7 papunktį.

4.6. Pripažįstu netekusiu galios 7.1 papunktį.

4.7. Pakeičiu 7.8 papunktį ir jį išdėstau taip:

„7.8.

NKP gamybos žurnalo pildymas

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašo nustatyta tvarka pareiškėjas pildo ir sertifikavimo įstaigai pateikia šio aprašo priede nurodytą 5 lentelę „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintos mėsos ir jos gaminių, paukštienos, kiaušinių ir (arba) pieno ir jo gaminių gamybos apskaita ir 6 lentelę „Gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų“.“

 

5. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintos paukštienos specifikaciją:

5.1. Pripažįstu netekusiu galios 3.1 papunktį.

5.2. Pakeičiu 3.3 papunktį ir jį išdėstau taip:

„3.3.

Lesalų gamyba

Ne mažiau kaip 70 proc. lesalams skirtų grūdų turi būti išauginti savame ūkyje ar kito ūkio laukuose, kuriuose auginami pašarams skirti pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminti produktai (toliau – NKP), perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpiu užauginta ar ekologinė produkcija.“

 

5.3. Pakeičiu 3.11 papunktį ir jį išdėstau taip:

„3.11.

NKP gamybos žurnalo pildymas

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašo nustatyta tvarka pareiškėjas pildo ir sertifikavimo įstaigai pateikia šio aprašo priede nurodytą 5 lentelę „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintos mėsos ir jos gaminių, paukštienos, kiaušinių ir (arba) pieno ir jo gaminių gamybos apskaita“ ir 6 lentelę „Gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų“.“

 

5.4. Pripažįstu netekusiu galios 5.1 papunktį.

5.5. Pripažįstu netekusiu galios 5.6 papunktį.

6. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminto pieno ir jo gaminių specifikaciją:

6.1. Pripažįstu netekusiu galios 3.1 papunktį.

6.2. Pakeičiu 3.4 papunktį ir jį išdėstau taip:

„3.4.

Pašarų gamyba

Ne mažiau kaip 70 proc. pašarų turi būti išauginti savame ūkyje ar kito ūkio laukuose, kuriuose auginami pašarams skirti pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminti produktai (toliau – NKP), perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpiu užauginta ar ekologinė produkcija.“

 

6.3. Pakeičiu 3.8 papunktį ir jį išdėstau taip:

„3.8.

NKP gamybos žurnalo pildymas

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašo nustatyta tvarka pareiškėjas pildo ir sertifikavimo įstaigai pateikia šio aprašo priede nurodytą 5 lentelę „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintos mėsos ir jos gaminių, paukštienos, kiaušinių ir (arba) pieno ir jo gaminių gamybos apskaita“ ir 6 lentelę „Gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų“.“

 

6.4. Pripažįstu netekusiu galios 5.1 papunktį.

6.5. Pakeičiu 5.6 papunktį ir jį išdėstau taip:

„5.6.

NKP gamybos žurnalo pildymas

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašo nustatyta tvarka pareiškėjas pildo ir sertifikavimo įstaigai pateikia šio aprašo priede nurodytą 5 lentelę „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintos mėsos ir jos gaminių, paukštienos, kiaušinių ir (arba) pieno ir jo gaminių gamybos apskaita“ ir 6 lentelę „Gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų“.“

 

7. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą užaugintų šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikaciją:

7.1. Pripažįstu netekusiu galios 3.1 papunktį.

7.2. Pakeičiu 3.2 papunktį ir jį išdėstau taip:

„3.2.

Vaisių ir daržovių pirminė gamyba

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminti produktai (toliau – NKP) viso pirminės gamybos proceso metu turi būti atskirti nuo įprastinės gamybos būdu gaminamų produktų.

Ūkyje / įmonėje negali būti auginama tos pačios rūšies pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminta ir įprastinė produkcija, išskyrus atvejus, kai, suderinus su sertifikuojančia įstaiga, ši tos pačios rūšies produkcija auginama ūkyje, kuris yra skirtas mokslo ir mokymo įstaigai žemės ūkio tyrimams ar mokymui atlikti.

Daržininkystės ūkiuose galima naudoti tik savo ūkyje išaugintą arba įsigytą sertifikuotą dauginamąją medžiagą.“

 

7.3. Pakeičiu 3.5 papunktį ir jį išdėstau taip:

„3.5.

NKP gamybos žurnalo pildymas

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašo nustatyta tvarka pareiškėjas pildo ir sertifikavimo įstaigai pateikia šio aprašo priede nurodytą 3 lentelę „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą auginamų vaisių, uogų, daržovių ir (ar) javų lauko kortelė“, 4 lentelę „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą užaugintų vaisių, uogų, daržovių ir (ar) grūdų derliaus apskaita“ ir 6 lentelę „Gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų“.“

 

7.4. Pakeičiu 4.1.5 papunktį ir jį išdėstau taip:

„4.1.5.

Apsaugos priemonės nuo piktžolių

Dirvožemis dezinfekuojamas natūraliomis priemonėmis (auginant dezinfekcinių savybių turinčius augalus (pvz., rapsus) ir pan.).

Antrojoje vegetacijos pusėje piktžolių naikinimas pasėliuose atliekamas mechaninėmis priemonėmis.

Šiltnamiuose kovai su augalų ligomis ir kenkėjais naudojami natūralūs biopreparatai.

Sodų ir uogynų tarpueiliuose visą vegetacijos laikotarpį neturi būti augmeniją stelbiančių, sustabarėjusių, taip pat sėklas subrandinusių ir (arba) išbarsčiusių piktžolių.

Sodų ir uogynų tarpueilius (išskyrus tuos tarpueilius, kuriuose yra pieva) reikia periodiškai įdirbti taip, kad juose būtų sunaikintos piktžolės. Sodų ir uogynų tarpueiliai, kuriuose yra pieva, turi būti nušienauti ne mažiau kaip 1 kartą per metus iki einamųjų metų rugpjūčio 1 d.

 

7.5. Pakeičiu 4.1.8 papunktį ir jį išdėstau taip:

4.1.8.

Derliaus nuėmimas, nokinimas ir sandėliavimas

Vaisių ir daržovių derlius turi būti nuimtas, išskyrus atvejus, kai sertifikavimo įstaigai pateikiamas hidrometeorologijos tarnybos pagrindimas ar seniūnijos pažyma dėl galimybės nebuvimo nuimti derliaus dėl blogų meteorologinių sąlygų. Jei auginami vienmečiai augalai, jų derlius kasmet turi būti nuimtas ne vėliau kaip iki einamųjų metų lapkričio 15 d., jei daugiamečiai augalai (jei augalas tais metais pagal jo auginimo specifiką turi vesti derlių) – jiems subrandinus derlių iki einamųjų metų lapkričio 15 d.

Jei pareiškėjas subrandintą derlių nusprendžia nuimti po einamųjų metų lapkričio 15 d., jis turi ne vėliau kaip prieš 48 valandas raštu arba el. paštu informuoti sertifikavimo įstaigą apie vėlavimo nuimti derlių priežastis ir planuojamą derliaus nuėmimo datą.

Sertifikavimo įstaigai nustačius, kad grūdų derlius jo nuėmimo metu nesiekia sertifikavimo įstaigos skelbiamo mažiausio NKP derliaus pagal skirtingas augalų rūšis kiekio ribos, jis įvardijamas kaip „ypatingai mažas derlius“, o nustačius, kad konkrečiame pareiškėjo lauke derlius nėra nuimtas, toks laukas įvardijamas kaip „nenuimtas derlius“.

Vaisiai ir daržovės gali būti laikomi kontroliuojamos atmosferos saugyklose.

Negali būti naudojamos cheminės derliaus ilgaamžiškumo didinimo priemonės, išskyrus pakavimą naudojant apsauginę atmosferą (CO2, O2, N2) ir etileno dujas vaisiams ir daržovėms nokinti.

 

7.6. Pakeičiu 4.3.1 papunktį ir jį išdėstau taip:

„4.3.1.

Ūkio/įmonės teritorijos tvarkingumas

Iš sodų ir uogynų ploto turi būti pašalinti negyvi vaismedžiai ir (arba) vaiskrūmiai arba jų liekanos. Teritorija turi būti švari, sutvarkyta. Šiukšlės turi būti surenkamos į uždengtas talpyklas. Technika ir įrankiai turi būti laikomi tvarkingai.“

 

7.7. Pakeičiu 4.3.5 papunktį ir jį išdėstau taip:

„4.3.5.

Duomenų apie trąšų ir augalų apsaugos produktų naudojimą registravimas

Ūkio subjektai, naudojantys trąšas, turi pildyti Trąšų ir kalkinimo medžiagų naudojimo apskaitos žurnalą, kurio forma pateikta Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ įgyvendinimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2015 m. balandžio 3 d. įsakymu Nr. 3D-254 „Dėl Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ įgyvendinimo taisyklių patvirtinimo“, 2 priede.

Ūkio subjektai, naudojantys augalų apsaugos produktus, turi pildyti Augalų apsaugos produktų naudojimo apskaitos žurnalą, kurio forma pateikta Augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymu „Dėl Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. gruodžio 30 d. įsakymo Nr. 3D-564 „Dėl Augalų apsaugos produktų saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo“, 3 priede.“

 

7.8. Pripažįstu netekusiu galios 5.1 papunktį.

7.9. Pripažįstu netekusiu galios 5.9 papunktį.

8. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų vištų dedeklių kiaušinių specifikaciją ir 3 punktą išdėstau taip:

„3. Bendrieji vištų laikymo reikalavimai:

Nr.

Kontroliuojamieji kriterijai

Įvykdymo reikalavimai

3.1.

Lesalų žaliavų kilmė

Lesalų gamybai ne mažiau kaip 70 proc. žaliavų turi būti išauginta ir perdirbta tame pačiame regione. Regiono plotas negali būti didesnis kaip šalies, kurioje jis yra, administracinės ribos.

3.2.

Lesalų sandėliavimas

Lesalai turi būti laikomi atskirai nuo įprastinių lesalų, atskirose patalpose arba bent atskirame paženklintame patalpos sektoriuje. Visi subjektai, užsiimantys lesalų ūkio veikla, turi tvarkyti lesalų pirkimo–pardavimo apskaitą, kurioje nurodyti duomenys, užtikrinantys lesalų atsekamumą.

3.3.

Įrenginių priežiūra

Jeigu lesalai gaminami tais pačiais įrenginiais kaip ir įprastiniai, technologinės jų gamybos operacijos turi būti atliekamos skirtingu laiku. Prieš pradedant lesalų gamybą, įrenginiai turi būti išvalomi mechaniškai, sausuoju būdu arba bent vienu ciklu šios specifikacijos reikalavimus atitinkamiems lesalams skirtos žaliavos.

Esant būtinumui, įrenginius plauti ir dezinfekuoti leidžiama priede išvardytomis medžiagomis.

3.4.

Kiaušinių atsekamumas

Turi būti užtikrintas atsekamumas viso kiaušinių gamybos proceso metu.

Paukščių auginimo ir laikymo duomenų informacijos žurnalai turi būti saugomi mažiausiai 3 metus.

3.5.

Tiekimas rinkai

Kaip pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus kiaušinius galima tiekti rinkai, jei višta pagal šios specifikacijos reikalavimus buvo laikoma ne mažiau kaip 3 savaites.

Kiaušiniai pagal bendruosius reikalavimus (2008 m. birželio 23 d. Komisijos reglamento (EB) Nr. 589/2008, kuriuo nustatomos išsamios Tarybos reglamento (EB) Nr. 1234/2007 įgyvendinimo taisyklės dėl prekybos kiaušiniais standartų (OL 2008 L 163, p. 6), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2017 m. rugsėjo 20 d. Komisijos deleguotuoju reglamentu (ES) 2017/2168 (OL 2017 L 306, p. 6) (toliau – reglamentas (EB) Nr. 589/2008), surūšiuojami, paženklinami ir supakuojami per 6 dienas nuo padėjimo dienos.

Iš lizdų kiaušiniai turi būti surenkami bent 2 kartus per dieną.

3.6.

Plovimas, dezinfekavimas ir dezinsekavimas

Patalpoms, aptvarams, inventoriui ar indams valyti ir dezinfekuoti, vabzdžiams bei kitiems kenkėjams naikinti gali būti naudojamos priede išvardytos medžiagos.

3.7.

Gyvūnų gerovė

Kraikas paukštidėje turi būti sausas, purus ir be plutos.

Paukštidė turi būti ventiliuojama. Natūralus apšvietimas turi būti derinamas su dirbtiniu apšvietimu taip, kad dėsliosioms vištoms šviesos trukmė sudarytų ne mažiau kaip 16 valandų per parą, numatant mažiausiai aštuonias valandas iš eilės be dirbtinio apšvietimo naktinio poilsio metu.

3.8.

Vištų laikymas

Visi gamybos etapai turi vykti tame pat regione. Regiono plotas negali būti didesnis kaip šalies, kurioje jis yra, administracinės ribos.

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą auginamos vištos ir jų kiaušiniai turi būti atskirti vietos ir (arba) laiko atžvilgiu nuo įprastinės gamybos būdu auginamų vištų ir jų kiaušinių.

Tame pačiame ūkyje negali būti laikomos pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą ir įprastinės gamybos būdu auginamos vištos dedeklės, išskyrus atvejus, kai, suderinus su sertifikuojančia įstaiga, jos auginamos ūkyje, kuris yra skirtas mokslo ir mokymo įstaigai žemės ūkio tyrimams ar mokymui atlikti.

Laikant vištas tvarte, turi būti sudarytos sąlygos joms pasikapstyti smėlyje ir palesti žvyro.

3.9.

NKP gamybos žurnalo pildymas

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašo nustatyta tvarka pareiškėjas pildo ir sertifikavimo įstaigai pateikia šio aprašo priede nurodytą 5 lentelę „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintos mėsos ir jos gaminių, paukštienos, kiaušinių ir (arba) pieno ir jo gaminių gamybos apskaita“ ir 6 lentelę „Gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų“.

3.10.

Privalomųjų reikalavimų laikymasis

Jeigu abejojama dėl reikalavimų, privalomų pagal teisės aktus, laikymosi, sertifikavimo įstaiga gali kreiptis į šių reikalavimų kontrolę atliekančias įstaigas, prašydama atlikti patikrinimą arba organizuoti papildomus tyrimus.

3.11.

Lesalų gamyba

Ne mažiau kaip 70 proc. lesalams skirtų grūdų turi būti išauginti savame ūkyje ar kito ūkio laukuose, kuriuose auginami pašarams skirti NKP, perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpiu užauginta ar ekologinė produkcija.“

 

9. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų cukrinės konditerijos ir šokolado gaminių specifikaciją:

9.1. Pripažįstu netekusiu galios 3.1 papunktį.

9.2. Pakeičiu 3.5 papunktį ir jį išdėstau taip:

„3.5.

Įrenginių paruošimas

Jeigu pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminti produktai (toliau – NKP) ir įprastiniai produktai perdirbami tais pačiais įrenginiais, technologinės operacijos turi būti atliekamos skirtingu laiku. Prieš pradedant perdirbti NKP, įrenginius reikia išplauti 4.1.3 papunktyje nurodytu būdu arba išvalyti bent vienu ciklu NKP skirtos žaliavos, tačiau iš šios žaliavos pagaminta produkcija negali būti ženklinama kaip NKP.“

 

9.3. Pripažįstu netekusiu galios 3.8 papunktį.

10. Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintą Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintos giros specifikaciją:

10.1. Pripažįstu netekusiu galios 3.1 papunktį.

10.2. Pripažįstu netekusiu galios 3.8 papunktį:

„3.8.

NKP gamybos žurnalo pildymas

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašo nustatyta tvarka pareiškėjas pildo ir sertifikavimo įstaigai pateikia šio aprašo priede nurodytą 6 lentelę „Gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų“.“

 

 

 

 

Žemės ūkio ministras                                                                          Bronius Markauskas

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2008 m. birželio 4 d. įsakymu Nr. 3D-308

(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2018 m. balandžio 5 d. įsakymo Nr. 3D-202 redakcija)

 

 

PAGAL NACIONALINĘ ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO KOKYBĖS SISTEMĄ PAGAMINTŲ PRODUKTŲ GAMYBOS ŽURNALO PILDYMO TVARKOS APRAŠAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašas (toliau – Tvarkos aprašas) nustato Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo (toliau – Žurnalas) užpildymo tvarką.

2. Tvarkos apraše vartojamos sąvokos apibrėžtos Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisyklėse, patvirtintose Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.

3. Pareiškėjas, auginantis, gaminantis ir (ar) perdirbantis bei tiekiantis rinkai pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus produktus (toliau – Pareiškėjas), privalo pildyti Žurnalą nuo prašymo sertifikuoti pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus produktus pateikimo sertifikavimo įstaigai dienos.

4. Pareiškėjas Žurnalą turi pildyti kiekvienais jam išduoto pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų sertifikato galiojimo metais.

5. Žurnalo forma pateikiama Tvarkos aprašo priede. Žurnalą sudaro 5 lentelės. Pareiškėjas pildo tas Žurnalo lenteles, kurios atitinka jo vykdomos žemės ūkio veiklos pobūdį.

6. Žurnalo kopiją Pareiškėjas turi pateikti patikros vietoje metu, raštu arba el. paštu sertifikavimo įstaigai paprašius, o 2 lentelę ir 4 lentelę, kuriose pateikiami apibendrinti duomenys už visus praeitus kalendorinius metus, – raštu iki kitų metų sausio 1 d. Jei sertifikavimo įstaigai prašomi dokumentai teikiami raštu, jie turi būti patvirtinti Pareiškėjo arba jo įgalioto asmens parašu.

7. Žurnalas turi būti pildomas laikantis šių reikalavimų:

7.1. pildomose Žurnalo lentelėse nurodoma, už kuriuos kalendorinius metus jose yra pateikiami duomenys;

7.2. pildoma rašikliu (rašalu) arba kompiuteriu (tokiu atveju sertifikavimo įstaigos atliekamo patikrinimo metu turi būti išspausdinamas);

7.3. žodžiai ir skaičiai turi būti įrašomi tiksliai į jiems skirtus langelius, aiškiai, nebraukomai.

8. Už Žurnalo tvarkymą bei saugojimą atsako Pareiškėjas arba jo įgaliotas asmuo, kuris privalo užtikrinti, kad Žurnalas pildomas teisingai.

II SKYRIUS

ŽURNALO PILDYMO INSTRUKCIJA

 

9. 1 lentelės „Bičių avilių charakteristika“ pildymas:

9.1. lentelės 1 stulpelyje įrašoma bičių avilyje aliktų darbų data;

9.2. lentelės 2 stulpelyje nurodomas bičių avilio, apie kurį pateikiami duomenys, numeris. Tais atvejais, jei keliuose aviliuose atlikti darbai ir jų atlikimo datos sutampa, lentelės 2 stulpelyje gali būti nurodoma ir daugiau avilių numerių, bendrą informaciją apie juose atliktus darbus pateikiant vienoje eilutėje;

9.3. lentelės 3 stulpelyje nurodomi bičių avilyje atlikti darbai (pvz.: pirmas bičių avilių lizdų apžiūrėjimas, padėties įvertinimas (po sezono nurodomas medaus ir bičių duonos kiekis bičių avilių lizduose, nustatytas maisto trūkumas, erkėtumas ir kt.); 

9.4. lentelės 4 stulpelyje nurodomas bičių šeimai duoto maisto pavadinimas ir kiekis, kg;

9.5. lentelės 5 stulpelyje nurodomos bičių avilyje nustatytos bičių ligos ir panaudotos kovos su jomis priemonės;

9.6. po lentele nurodoma bičių avilio (-ių), apie kurį (kuriuos) pateikiami duomenys, buvimo vieta (nurodant Lietuvos rajoną, vietovės (miško, girios ir pan.) pavadinimą ar adresą) bei kaulavaisinių augalų žydėjimo pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą gaminamo medaus rinkimo (bičių ganyklos) teritorijoje pradžios data. Tuo atveju, jei pareiškėjo aviliai yra laikomi skirtingose vietose, informacija apie juos pateikiama atskirai pildomoje 1 lentelėje;

9.7. lentelėje rekomenduojama vartoti šiuos trumpinius: r. – rėmas; per. – perai; maist. – medaus ir cukraus sirupo mišinys;  duo. – bičių duona; c. s. – cukraus sirupas (nurodomas grynasis cukrus, kg); mg. – magazinas; 0,5 md. – pusinis magazinas; k. – korpusas.

10. 2 lentelės „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų bičių produktų ir jų mišinių ūkyje apskaita“ 1–3 stulpeliuose nurodoma pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų bičių produktų ir (ar) jų mišinių gavimo data, pavadinimas, gautų produktų kiekis ir mato vienetas.

11. 3 lentelės „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą auginamų vaisių, uogų, daržovių ir (ar) javų lauko kortelė“ pildymas:

11.1. lentelės 1 stulpelyje nurodomas žemės plotui suteiktas unikalus atpažinties kodas kontrolinių žemės sklypų duomenų bazėje;

11.2. lentelės 2 stulpelyje nurodomas lauko numeris kontroliniame žemės sklype;

11.3. lentelės 3 stulpelyje nurodomas vaisių, uogų, daržovių ir (ar) javų auginimo pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą plotas, ha;

11.4. lentelės 4 stulpelyje nurodomas pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą auginamų vaisių, uogų, daržovių ir (ar) javų pavadinimas;

11.5. lentelės 5 stulpelyje nurodoma dauginamosios medžiagos (sėklos, viso augalo ar vegetatyvinės augalo dalies (ūglių, šakniastiebių dalių, stiebagumbių ir kt.), skirtos tam tikros veislės augalams dauginti) sėjimo ar sodinimo data;

11.6. lentelės 6 stulpelyje nurodoma, ar naudota dauginamoji medžiaga yra užauginta Pareiškėjo ūkyje;

11.7. lentelės 7 stulpelyje nurodoma, ar naudota atskirais žemės ūkio ministro įsakymais nustatytus reikalavimus atitinkanti sertifikuota dauginamoji medžiaga. Jei Pareiškėjo ūkyje naudota sertifikuota dauginamoji medžiaga, sertifikavimo įstaigai paprašius, jai pateikiami panaudotos sertifikuotos dauginamosios medžiagos įsigijimą patvirtinantys dokumentai ir oficialios etiketės, kuriomis paženklintos įsigytos sertifikuotos dauginamosios medžiagos fasuotės;

11.8. lentelės 8 stulpelyje nurodomas sunaudotas sėklų kiekis, kg ir (arba) sodinukų kiekis, vnt.;

11.9. daugiamečiams augalams lentelės 5–8 stulpeliai pildomi tik jų sėjos ir (arba) sodinimo metais.

12. 4 lentelės „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą užaugintų vaisių, uogų, daržovių ir (ar) grūdų derliaus apskaita“ 1–4 stulpeliuose nurodoma pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą užaugintų vaisių, uogų, daržovių ir (ar) grūdų derliaus nuėmimo data, produkto pavadinimas, nuimto derliaus kiekis, kg, plotas, iš kurio imamas derlius, ha.

13. 5 lentelės „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintos mėsos ir jos gaminių, paukštienos, kiaušinių ir (arba) pieno ir jo gaminių gamybos apskaita“ pildymas:

13.1. lentelės 1 stulpelyje nurodomas gaminamo produkto ar jo gamybos procese naudotos žaliavos, įskaitant pašarus ir jų priedus, pavadinimas;

13.2. apie kiekvieną lentelės 1 stulpelyje įvardytą produkciją informacija lentelės 2–19 stulpeliuose nurodoma atskirai;

13.3. lentelės 2 stulpelyje nurodomas produkcijos statusas pagal šias sutartines reikšmes:  NKP – užauginta ir (ar) pagaminta savame ūkyje ar kito ūkio laukuose, kuriuose laikomasi pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą taikomų reikalavimų; EKO – užauginta ir (ar) pagaminta savame ūkyje ar kito ūkio laukuose, kuriuose auginama perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpiu užauginta ar ekologinė produkcija;

13.4. lentelės 4 stulpelyje nurodomas mato vienetas (pvz.: kg, t, l), kuriuo matuojamas produkcijos kiekis;

13.5. lentelės 5 stulpelyje nurodomas einamųjų metų sausio 1 d. turimas pasigamintos ir įsigytos produkcijos likučio kiekis;

13.6. informacija lentelės 6–17 stulpeliuose pateikiama mėnesių tikslumu pagal lentelės 3 stulpelyje nurodytą produkcijos judėjimą:

13.6.1. eilutėje „Pasigaminta“ nurodomas Pareiškėjo ūkyje arba įmonėje pagamintas produkcijos kiekis;

13.6.2. eilutėje „Įsigyta“ nurodoma įsigyjama sėkla, pašarai, lesalai, pašarų ar lesalų priedai;

13.6.3. eilutėje „Sunaudota sėklai“ nurodomi produkcijos kiekiai, panaudoti laukų, kuriuose laikomasi nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemos reikalavimų, sėjai (produktų kiekis, panaudotas įprastinės gamybos laukų sėjai, surašomas eilutėje „Sunaudota asm. reikmėms ir (arba) nurašyta“);

13.6.4. eilutėje „Sunaudota NKP gyvūnų pašarui ar paukščių lesalui“ nurodoma pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą auginamų gyvūnų pašarui ar paukščių lesalui naudota produkcija (įprastinės gamybos būdu auginamų gyvūnų pašarui ar paukščių lesalui naudotos produkcijos kiekis nurodomas eilutėje „Sunaudota asm. reikmėms ir (arba) nurašyta“);

13.6.5. eilutėje „Realizuota“ nurodomas realizuotas produkcijos kiekis;

13.6.6. eilutėje „Sunaudota asm. reikmėms ir (arba) nurašyta“ nurodomas produkcijos kiekis, kuris buvo sunaudotas įprastinės gamybos būdu auginamų gyvūnų pašarui ar paukščių lesalui, įprastinės gamybos laukų sėjai, maistui, ir (arba) nurašytas produkcijos kiekis (supuvo, supelijo ir pan.);

13.6.7. eilutėje „Sunaudota perdirbimui“ nurodomas perdirbimui skirtos produkcijos kiekis;

13.7. lentelės 18 stulpelyje nurodomas bendras kiekis per metus (lentelės 5–17 stulpelių suma);

13.8. lentelės 19 stulpelyje nurodomas einamųjų metų gruodžio 31 d. turimas pasigamintos ir įsigytos produkcijos likučio kiekis.

14. 6 lentelės „Gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų“ pildymas:

14.1. 1 stulpelyje nurodomas konkretus objektas: pastatas, statinys, patalpa, įrenginys, inventorius ar indai (pvz.: grūdų sandėlis, tvartas, pieno linija, šaldytuvas, tara), kuris buvo valomas ar dezinfekuojamas;

14.2. 2 stulpelyje nurodomos naudotos valymo, kenkėjų naikinimo ar dezinfekcijos medžiagos (pvz.: skystasis muilas, vanduo ir vandens garai, vandenilio peroksidas, natrio hidroksidas) pavadinimas, o tuo atveju, jei pareiškėjas gamybinius ir pagalbinius pastatus, patalpas, įrenginius, inventorių ir (ar) indų valymą ir dezinfekavimą bei apsaugą nuo kenkėjų atlieka pagal savo nustatytą instrukciją, bet naudotos valymo, kenkėjų naikinimo ar dezinfekcijos medžiagos panaudojimo datos fiksavimo tvarkos nėra numatęs, 2 stulpelyje nurodomas šios instrukcijos pavadinimas;

14.3. lentelė pildoma atlikus tam tikrą veiksmą, 3 stulpelyje nurodant veiksmų atlikimo datą. Jei veiksmas atliekamas nuolat (pvz., kelis kartus per dieną, kas savaitę), 3 stulpelyje reikia nurodyti žymą „kasdien“ arba „kas savaitę“;

14.4. jei gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų atliekama pagal pareiškėjo nustatytą instrukciją ir duomenys apie valymo, kenkėjų naikinimo ar dezinfekcijos medžiagos panaudojimo datą pasirašytinai fiksuojami,  lentelės pildyti neprivaloma.

 

____________________

 

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo pildymo tvarkos aprašo

priedas

 

(Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų gamybos žurnalo forma)

 

PAGAL NACIONALINĘ ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO KOKYBĖS SISTEMĄ PAGAMINTŲ PRODUKTŲ GAMYBOS ŽURNALAS

 

 

1 lentelė „Bičių avilių charakteristika“

 

Duomenys pateikiami už ________ metus.

 

Atliktų darbų data

Bičių avilio (-ių) Nr.

Bičių avilyje atlikti darbai

Bičių šeimai duoto maisto pavadinimas ir kiekis, kg

Bičių avilyje nustatytos bičių ligos ir panaudotos kovos su jomis priemonės

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bičių avilio (-ių) buvimo vieta:__________________________________________. 

 

Kaulavaisinių augalų žydėjimo pradžios data:______________________________.

 

 

________________________________________ ______________________

(pareiškėjo arba jo įgalioto asmens vardas, pavardė) (parašas)

 

2 lentelė „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų bičių produktų ir jų mišinių ūkyje apskaita“

 

Duomenys pateikiami už ________ metus.

Produktų gavimo data

Produktų pavadinimas

Pagamintų produktų kiekis ir mato vienetas

1

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________                                         ______________                         

(pareiškėjo arba jo įgalioto asmens vardas, pavardė) (parašas)                                           

 

 

 

 

 

 

3 lentelė „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą auginamų vaisių, uogų, daržovių ir (ar) javų lauko kortelė“

 

Duomenys pateikiami už ________ metus.

 

Kontrolinio žemės sklypo Nr.

 

Lauko

Nr.

Plotas, ha

Auginami žemės

ūkio augalai

Dauginamoji medžiaga

sėjos ar sodinimo data

užauginta savame ūkyje (taip / ne)

sertifikuota

(taip / ne)

sunaudotas kiekis, kg / vnt.

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________ ______________________

(pareiškėjo arba jo įgalioto asmens vardas, pavardė) (parašas)

 

 

 

4 lentelė Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą užaugintų  vaisių, uogų, daržovių ir (ar) grūdų derliaus apskaita“

 

Duomenys pateikiami už ________ metus.

Derliaus nuėmimo data

Produktų pavadinimas

Derliaus kiekis, kg

Plotas, iš kurio imamas derlius, ha

1

2

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________ ______________________

(pareiškėjo arba jo įgalioto asmens vardas, pavardė) (parašas)

 

 

 

 

5 lentelė „Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintos mėsos ir jos gaminių, paukštienos, kiaušinių ir (arba) pieno ir jo gaminių gamybos apskaita“

 

 

 

Duomenys pateikiami už ________ metus.

 

 

Produkto vadinimas

 

Produkto statusas

 

Produkto judėjimas

 

Mato vnt.

 

Likutis pradžiai

 

Sausis

 

Vasaris

 

Kovas

 

Balan-dis

 

Gegužė

 

Birže-lis

 

Liepa

 

Rugpjūtis

 

Rugsėjis

 

Spalis

 

Lap-kritis

 

Gruodis

 

Iš viso

 

Likutis pabaigai

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

 

 

Pasigaminta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Įsigyta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunaudota sėklai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunaudota NKP gyvūnų pašarui ar paukščių lesalui

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Realizuota

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunaudota asm. reikmėms ir (arba) nurašyta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunaudota perdirbimui

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________ _____________________

(pareiškėjo arba jo įgalioto asmens vardas, pavardė) (parašas)

 

6 lentelė „Gamybinių ir pagalbinių pastatų, patalpų, įrenginių, inventoriaus ir (ar) indų valymas ir dezinfekavimas bei apsauga nuo kenkėjų

 

 

Duomenys pateikiami už ________ metus.

 

Objekto pavadinimas

Valymas / dezinfekavimas / kenkėjų naikinimas

Priemonės pavadinimas / Instrukcijos pavadinimas

Panaudojimo data

1

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________ _____________________

(pareiškėjo arba jo įgalioto asmens vardas, pavardė) (parašas)