LOGOnespalv-maz2

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL GREITAI UŽŠALDYTŲ MAISTO PRODUKTŲ TECHNINIO REGLAMENTO IR BANDINIŲ ĖMIMO IR JŲ TEMPERATŪROS MATAVIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO IR ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2000 M. VASARIO 3 D. ĮSAKYMO NR. 33 „DĖL GREITAI UŽŠALDYTŲ MAISTO PRODUKTŲ TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PRIPAŽINIMO NETEKUSIU GALIOS

 

2024 m. spalio 7 d. Nr. 3D-706

Vilnius

 

 

Įgyvendindamas 1988 m. gruodžio 21 d. Tarybos direktyvą 89/108/EEB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių greitai užšaldytus žmonėms vartoti skirtus maisto produktus, suderinimo, 1992 m. sausio 13 d. Komisijos direktyvą 92/2/EEB, nustatančią greitai užšaldytų žmonėms vartoti skirtų maisto produktų bandinių ėmimo tvarką ir Bendrijos oficialios jų temperatūrų kontrolės analizės metodą, ir vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 3 dalies 1 punktu:

1. T v i r t i n u pridedamus:

1. Greitai užšaldytų maisto produktų techninį reglamentą.

2. Greitai užšaldytų maisto produktų bandinių ėmimo ir jų temperatūros matavimo tvarkos aprašą.

2. Pripažįstu netekusiu galios Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. vasario 3 d. įsakymą Nr. 33 „Dėl Greitai užšaldytų maisto produktų techninio reglamento patvirtinimo“ su visais pakeitimais ir papildymais.

 

 

 

Žemės ūkio ministras                                                                                        Kazys Starkevičius

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2024 m. spalio 7 d. įsakymu Nr. 3D-706

 

 

 

Greitai užšaldytų maisto produktų TECHNINIS REGLAMENTAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Greitai užšaldytų maisto produktų techninis reglamentas (toliau – techninis reglamentas) parengtas įgyvendinant 1988 m. gruodžio 21 d. Tarybos direktyvą 89/108/EEB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių greitai užšaldytus žmonėms vartoti skirtus maisto produktus, suderinimo. Techninis reglamentas taikomas žmonėms vartoti skirtiems greitai užšaldytiems maisto produktams.

2. Šiame techniniame reglamente greitai užšaldyti maisto produktai yra produktai, užšaldyti greitojo šaldymo būdu, kurio metu, atsižvelgiant į produkto rūšį, didžiausios kristalizacijos zona įveikiama kaip galima greičiau, o nuolat palaikoma galutinė produkto temperatūra (po terminės stabilizacijos) visuose taškuose yra -18 oC arba žemesnė, ir parduodami nurodant šią jų apdorojimo ypatybę.

3. Valgomieji ledai nelaikomi greitai užšaldytais maisto produktais.

 

II SKYRIUS

REIKALAVIMAI ŽALIAVOMS, MEDŽIAGOMS, ĮRANGAI IR ĮPAKAVIMUI

 

4. Greitai užšaldytų maisto produktų gamybai naudojamos žaliavos turi atitikti joms teisės aktais nustatytus kokybės, tinkamumo prekybai ir šviežumo reikalavimus.

5. Tiesioginiam sąlyčiui su greitai užšaldytais maisto produktais leidžiama naudoti tik šias kriogenines medžiagas: orą, azotą, anglies dioksidą.

6. Produktai paruošiami ir greitai užšaldomi naudojant atitinkamus techninius įrenginius, kiek galima labiau apribojant cheminius, biocheminius ir mikrobiologinius pokyčius.

7. Maisto tvarkymo subjektai, apibrėžti Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 2 straipsnio 16 dalyje, privalo užtikrinti, kad greitajam užšaldymui, laikymui, gabenimui, didmeninės ir mažmeninės prekybos vietose bus naudojama tik tokia įranga, kuri garantuotų atitiktį šio techninio reglamento nuostatoms.

8. Galutiniam vartotojui tiekiami greitai užšaldyti maisto produktai turi būti įpakuoti į tinkamą pirminę pakuotę, kuri juos apsaugotų nuo mikrobiologinės ar kitokios išorinės taršos ir apdžiūvimo.

 

III SKYRIUS

REIKALAVIMAI GREITAI UŽŠALDYTŲ MAISTO PRODUKTŲ TEMPERATŪRAI

 

9. Greitai užšaldytų maisto produktų temperatūra visose produkto vietose turi būti pastovi –       -18 oC arba žemesnė. Pervežimo metu galimas trumpalaikis temperatūros šoktelėjimas, neviršijantis 3 oC.

10. Produkto temperatūros nukrypimai vietinio paskirstymo metu ir mažmeninės prekybos vitrinose neturi būti didesni kaip 3 oC.

 

IV SKYRIUS

HIGIENOS IR SAUGOS REIKALAVIMAI GREITAI UŽŠALDYTIEMS MAISTO PRODUKTAMS, TARAI IR ĮPAKAVIMO MEDŽIAGOMS

 

11. Greitai užšaldyti maisto produktai gaminami, laikomi, pervežami ir parduodami laikantis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos su visais pakeitimais ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ patvirtinimo“, reikalavimų.

12. Tara ir įpakavimo medžiagos turi atitikti 2004 m. spalio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1935/2004 dėl žaliavų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, ir panaikinančio direktyvas 80/590/EEB ir 89/109/EEB su visais pakeitimais ir Lietuvos higienos normos HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. V-417 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“ patvirtinimo“, reikalavimus.

13. Didžiausios leidžiamos teršalų koncentracijos greitai užšaldytuose maisto produktuose neturi viršyti kiekių, nurodytų 2023 m. balandžio 25 d. Komisijos reglamente (ES) 2023/915 dėl didžiausios leidžiamosios tam tikrų teršalų koncentracijos maiste, kuriuo panaikinamas Reglamentas (EB) Nr. 1881/2006 su visais pakeitimais.

14. Maisto priedai turi atitikti 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1333/2008 dėl maisto priedų su visais pakeitimais reikalavimus.

15. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos neturi viršyti nurodytųjų 2005 m. vasario 21 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 396/2005 dėl didžiausių pesticidų likučių kiekių augalinės ir gyvūninės kilmės maiste ir pašaruose ar ant jų ir iš dalies keičiančiame Tarybos direktyvą 91/414/EEB su visais pakeitimais ir Lietuvos higienos normoje HN 54:2017 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. rugsėjo 15 d. įsakymu Nr. V-884 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 54:2017 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“ patvirtinimo.“

 

V SKYRIUS

GREITAI UŽŠALDYTŲ MAISTO PRODUKTŲ ŽENKLINIMAS

 

16. Ženklinant greitai užšaldytus maisto produktus, kurie toliau neapdoroti tiekiami galutiniam vartotojui, taip pat restoranams, ligoninėms, valgykloms bei kitoms viešojo maitinimo įstaigoms, privaloma nurodyti šiuos duomenis:

16.1. prie produkto pavadinimo užrašas „greitai užšaldyti“;

16.2. minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodant konkrečią datą, laikymo temperatūra ir (ar) laikymo įranga;

16.3. produkto gamybos partija;

16.4. užrašas „Atitirpinus pakartotinai neužšaldyti“.

17. Ženklinant greitai užšaldytus maisto produktus, kurie neskirti parduoti galutiniam vartotojui ar restoranams, ligoninėms, valgykloms bei kitoms viešojo maitinimo įstaigoms, privaloma nurodyti ant pakuotės, konteinerio, vyniojimo medžiagos arba prie jų pritvirtintoje etiketėje šiuos duomenis:

17.1. produkto pavadinimas ir prie jo užrašas „greitai užšaldyti“;

17.2. produkto grynasis kiekis, išreikštas masės vienetais;

17.3. produkto gamybos partija;

17.4. gamintojo, pakuotojo ar pardavėjo pavadinimas ar įmonės pavadinimas ir adresas.

 

VI SKYRIUS

TECHNINIO REGLAMENTO REIKALAVIMŲ KONTROLĖ

 

18. Techninio reglamento nuostatų laikymąsi kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

 

VII SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

19. Maisto tvarkymo subjektai, nesilaikantys techninio reglamento nuostatų, atsako Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

20. Pasikeitus techniniame reglamente nurodytiems teisės aktams, tiesiogiai taikomos naujos šių teisės aktų nuostatos.

_________________

 

 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2024 m. spalio 7 d. įsakymu Nr. 3D-706

 

 

 

Greitai užšaldytų maisto produktų bandinių ėmimo ir jų temperatūros matavimo tvarkos aprašAS

 

I SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Greitai užšaldytų maisto produktų bandinių ėmimo ir jų temperatūros matavimo tvarkos aprašas (toliau – Aprašas) parengtas įgyvendinant 1992 m. sausio 13 d. Komisijos direktyvą 92/2/EEB, nustatančią greitai užšaldytų žmonėms vartoti skirtų maisto produktų bandinių ėmimo tvarką ir Bendrijos oficialios jų temperatūrų kontrolės analizės metodą. Aprašas nustato greitai užšaldytų maisto produktų bandinių ėmimo ir jų temperatūros matavimo tvarką.

2. Aprašo 12–14 punktuose išdėstytas bandinių temperatūros matavimo metodas taikomas tuo atveju, jeigu kontrolę atliekančiai valstybės kompetentingai institucijai kyla pagrįstų abejonių dėl ribinės temperatūros, nurodytos Greitai užšaldytų maisto produktų techninio reglamento, tvirtinamo žemės ūkio ministro įsakymu, 2 punkte.

3. Leidžiama taikyti ir kitus moksliškai pagrįstus temperatūros matavimo metodus, jeigu tai netrukdo greitai užšaldytų maisto produktų laisvam judėjimui ir atitinka Aprašo 12–14 punktuose išdėstyto metodo nuostatas.

4. Esant skirtingiems rezultatams, pirmenybė teikiama tiems, kurie gauti taikant Aprašo 12–14 punktuose išdėstytą bandinių temperatūros matavimo metodą.

 

II SKYRIUS

GREITAI UŽŠALDYTŲ MAISTO PRODUKTŲ BANDINIŲ ĖMIMO TVARKA

 

5. Imant bandinius, atrenkama tokia pakuočių rūšis ir kiekis, kad jų temperatūra atitiktų šilčiausius tikrinamos prekių siuntos taškus.

6. Bandiniai imami iš kelių svarbiausių vietų šaldytuve: prie durų (iš aukščiau ir žemiau), centrinės šaldytuvo dalies (iš aukščiau ir žemiau) ir prie į šaldymo įrenginį grįžtančio oro srauto. Turi būti įvertinta visų produktų sandėliavimo trukmė, kad produkto temperatūra būtų nusistovėjusi.

7. Gabenimo metu bandinius būtina atrinkti iš apatinės ir viršutinės siuntos dalies prie visų paprastų arba porinių durų krašto iš tos pusės, kur jos atidaromos.

8. Iškrovimo metu parenkami keturi bandiniai iš šių svarbiausių siuntos vietų:

8.1. viršutinės arba apatinės dalies prie durų krašto iš tos pusės, kur jos atidaromos;

8.2. užpakalinės dalies viršutinių kampų (kuo toliau nuo šaldymo įrenginio);

8.3. vidurinės dalies;

8.4. priekinės vidurinės dalies (kuo arčiau šaldymo įrenginio);

8.5. priekinės dalies apatinių ir viršutinių kampų (kuo arčiau į šaldymo įrenginį grįžtančio oro srauto).

9. Mažmeninės prekybos šaldymo vitrinose bandiniai atrenkami iš trijų vietų, kuriose yra aukščiausia tikrinamos šaldymo vitrinos temperatūra.

 

III SKYRIUS

GREITAI UŽŠALDYTŲ MAISTO PRODUKTŲ TEMPERATŪROS MATAVIMO METODAS

 

10. Greitai užšaldytų maisto produktų temperatūros matavimas yra bandinių, atrinktų Aprašo 5–9 punktuose nustatyta tvarka, tikslus temperatūros fiksavimas tam skirtais prietaisais.

11. Temperatūra – tam tikroje bandinio vietoje naudojant jautrią matavimo prietaiso dalį išmatuota temperatūra.

12. Temperatūra matuojama matavimo prietaisu. Prasiskverbimui į produktą turi būti naudojamas lengvai nuvalomas metalinis instrumentas smailiu galu, toks kaip ledo kirtiklis, rankinis arba spiralinis grąžtas.

13. Temperatūros matavimo prietaisai turi atitikti šiuos reikalavimus:

13.1. prietaisų inertiškumas neturi viršyti 3 minučių, tai yra 90 proc. skirtumas tarp pirminių ir galutinių rodmenų turi būti pasiekiamas ne ilgiau kaip per 3 minutes;

13.2. prietaiso paklaida neturi viršyti ± 0,5 °C matavimo skalėje nuo -20 °C iki +30 °C;

13.3. matavimo tikslumas neturi pasikeisti daugiau negu 0,3 °C, kai aplinkos temperatūra nuo -20 °C iki +30 °C;

13.4. prietaiso padalos turi būti suskirstytos 0,1 oC tikslumu;

13.5. prietaiso tikslumas turi būti reguliariai tikrinamas;

13.6. prietaisas turi turėti galiojantį kalibravimo liudijimą;

13.7. temperatūros matavimo zondas turi būti lengvai nuvalomas;

13.8. temperatūrai jautri matavimo prietaiso dalis turi būti pagaminta taip, kad užtikrintų gerą šilumos kontaktą su produktu;

13.9. elektriniai matavimo prietaisai turi būti apsaugoti nuo nepageidautinų poveikių, kuriuos gali sukelti drėgmės kondensacija.

14. Temperatūra matuojama tokiu būdu:

14.1. temperatūros matavimo zondas ir instrumentai, kuriais matuojama temperatūra produkto viduje, prieš matuojant atšaldomi, taikant tokį išankstinio atšaldymo būdą, kad abiejų įrankių temperatūra būtų kuo artimesnė matuojamo produkto temperatūrai;

14.2. produkte padaroma skylė, į kurią, naudojant atšaldytą metalinį įrankį, įkišamas zondas. Skylės skersmuo turi atitikti zondo skersmenį;

14.3. bandinys paruošiamas ir jo temperatūra matuojama produkto laikymo aplinkoje;

14.4. jei leidžia produkto matmenys, atšaldytas zondas įleidžiamas į 2,5 mm gylį;

14.5. jeigu 14.4 papunktyje nurodytos sąlygos įvykdyti negalima, zondas įleidžiamas minimaliai per tris–keturis jo skersmenis nuo produkto paviršiaus;

14.6. jei dėl kai kurių maisto produktų sudėties ar dydžio (pavyzdžiui žalieji žirneliai) negalima įleisti zondo produkto vidaus temperatūrai nustatyti, tokiais atvejais maisto produkto pakuotės vidaus temperatūra nustatoma įleidžiant į paketo vidurį atšaldytą zondą aštriu galu taip, kad būtų galima išmatuoti temperatūrą ir jis liestųsi su produktu;

14.7. temperatūra fiksuojama jai galutinai nusistovėjus.

 

IV SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

15. Asmenys, pažeidę Aprašo reikalavimus, atsako teisės aktų nustatyta tvarka.

_____________________