LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL GREITAI UŽŠALDYTŲ MAISTO PRODUKTŲ TECHNINIO REGLAMENTO IR BANDINIŲ ĖMIMO IR JŲ TEMPERATŪROS MATAVIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO IR ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2000 M. VASARIO 3 D. ĮSAKYMO NR. 33 „DĖL GREITAI UŽŠALDYTŲ MAISTO PRODUKTŲ TECHNINIO REGLAMENTO PATVIRTINIMO“ PRIPAŽINIMO NETEKUSIU GALIOS
2024 m. spalio 7 d. Nr. 3D-706
Vilnius
Įgyvendindamas 1988 m. gruodžio 21 d. Tarybos direktyvą 89/108/EEB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių greitai užšaldytus žmonėms vartoti skirtus maisto produktus, suderinimo, 1992 m. sausio 13 d. Komisijos direktyvą 92/2/EEB, nustatančią greitai užšaldytų žmonėms vartoti skirtų maisto produktų bandinių ėmimo tvarką ir Bendrijos oficialios jų temperatūrų kontrolės analizės metodą, ir vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 3 dalies 1 punktu:
2. Pripažįstu netekusiu galios Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. vasario 3 d. įsakymą Nr. 33 „Dėl Greitai užšaldytų maisto produktų techninio reglamento patvirtinimo“ su visais pakeitimais ir papildymais.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2024 m. spalio 7 d. įsakymu Nr. 3D-706
Greitai užšaldytų maisto produktų TECHNINIS REGLAMENTAS
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Greitai užšaldytų maisto produktų techninis reglamentas (toliau – techninis reglamentas) parengtas įgyvendinant 1988 m. gruodžio 21 d. Tarybos direktyvą 89/108/EEB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių greitai užšaldytus žmonėms vartoti skirtus maisto produktus, suderinimo. Techninis reglamentas taikomas žmonėms vartoti skirtiems greitai užšaldytiems maisto produktams.
2. Šiame techniniame reglamente greitai užšaldyti maisto produktai yra produktai, užšaldyti greitojo šaldymo būdu, kurio metu, atsižvelgiant į produkto rūšį, didžiausios kristalizacijos zona įveikiama kaip galima greičiau, o nuolat palaikoma galutinė produkto temperatūra (po terminės stabilizacijos) visuose taškuose yra -18 oC arba žemesnė, ir parduodami nurodant šią jų apdorojimo ypatybę.
II SKYRIUS
REIKALAVIMAI ŽALIAVOMS, MEDŽIAGOMS, ĮRANGAI IR ĮPAKAVIMUI
4. Greitai užšaldytų maisto produktų gamybai naudojamos žaliavos turi atitikti joms teisės aktais nustatytus kokybės, tinkamumo prekybai ir šviežumo reikalavimus.
5. Tiesioginiam sąlyčiui su greitai užšaldytais maisto produktais leidžiama naudoti tik šias kriogenines medžiagas: orą, azotą, anglies dioksidą.
6. Produktai paruošiami ir greitai užšaldomi naudojant atitinkamus techninius įrenginius, kiek galima labiau apribojant cheminius, biocheminius ir mikrobiologinius pokyčius.
7. Maisto tvarkymo subjektai, apibrėžti Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 2 straipsnio 16 dalyje, privalo užtikrinti, kad greitajam užšaldymui, laikymui, gabenimui, didmeninės ir mažmeninės prekybos vietose bus naudojama tik tokia įranga, kuri garantuotų atitiktį šio techninio reglamento nuostatoms.
III SKYRIUS
REIKALAVIMAI GREITAI UŽŠALDYTŲ MAISTO PRODUKTŲ TEMPERATŪRAI
9. Greitai užšaldytų maisto produktų temperatūra visose produkto vietose turi būti pastovi – -18 oC arba žemesnė. Pervežimo metu galimas trumpalaikis temperatūros šoktelėjimas, neviršijantis 3 oC.
IV SKYRIUS
HIGIENOS IR SAUGOS REIKALAVIMAI GREITAI UŽŠALDYTIEMS MAISTO PRODUKTAMS, TARAI IR ĮPAKAVIMO MEDŽIAGOMS
11. Greitai užšaldyti maisto produktai gaminami, laikomi, pervežami ir parduodami laikantis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos su visais pakeitimais ir Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2021 „Maisto higiena“ patvirtinimo“, reikalavimų.
12. Tara ir įpakavimo medžiagos turi atitikti 2004 m. spalio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1935/2004 dėl žaliavų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, ir panaikinančio direktyvas 80/590/EEB ir 89/109/EEB su visais pakeitimais ir Lietuvos higienos normos HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. V-417 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 16:2011 „Medžiagų ir gaminių, skirtų liestis su maistu, specialieji sveikatos saugos reikalavimai“ patvirtinimo“, reikalavimus.
13. Didžiausios leidžiamos teršalų koncentracijos greitai užšaldytuose maisto produktuose neturi viršyti kiekių, nurodytų 2023 m. balandžio 25 d. Komisijos reglamente (ES) 2023/915 dėl didžiausios leidžiamosios tam tikrų teršalų koncentracijos maiste, kuriuo panaikinamas Reglamentas (EB) Nr. 1881/2006 su visais pakeitimais.
14. Maisto priedai turi atitikti 2008 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1333/2008 dėl maisto priedų su visais pakeitimais reikalavimus.
15. Didžiausios leidžiamos cheminių teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos neturi viršyti nurodytųjų 2005 m. vasario 21 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 396/2005 dėl didžiausių pesticidų likučių kiekių augalinės ir gyvūninės kilmės maiste ir pašaruose ar ant jų ir iš dalies keičiančiame Tarybos direktyvą 91/414/EEB su visais pakeitimais ir Lietuvos higienos normoje HN 54:2017 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. rugsėjo 15 d. įsakymu Nr. V-884 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 54:2017 „Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos“ patvirtinimo.“
V SKYRIUS
GREITAI UŽŠALDYTŲ MAISTO PRODUKTŲ ŽENKLINIMAS
16. Ženklinant greitai užšaldytus maisto produktus, kurie toliau neapdoroti tiekiami galutiniam vartotojui, taip pat restoranams, ligoninėms, valgykloms bei kitoms viešojo maitinimo įstaigoms, privaloma nurodyti šiuos duomenis:
16.2. minimalus tinkamumo vartoti terminas, nurodant konkrečią datą, laikymo temperatūra ir (ar) laikymo įranga;
17. Ženklinant greitai užšaldytus maisto produktus, kurie neskirti parduoti galutiniam vartotojui ar restoranams, ligoninėms, valgykloms bei kitoms viešojo maitinimo įstaigoms, privaloma nurodyti ant pakuotės, konteinerio, vyniojimo medžiagos arba prie jų pritvirtintoje etiketėje šiuos duomenis:
VI SKYRIUS
TECHNINIO REGLAMENTO REIKALAVIMŲ KONTROLĖ
VII SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
19. Maisto tvarkymo subjektai, nesilaikantys techninio reglamento nuostatų, atsako Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2024 m. spalio 7 d. įsakymu Nr. 3D-706
Greitai užšaldytų maisto produktų bandinių ėmimo ir jų temperatūros matavimo tvarkos aprašAS
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Greitai užšaldytų maisto produktų bandinių ėmimo ir jų temperatūros matavimo tvarkos aprašas (toliau – Aprašas) parengtas įgyvendinant 1992 m. sausio 13 d. Komisijos direktyvą 92/2/EEB, nustatančią greitai užšaldytų žmonėms vartoti skirtų maisto produktų bandinių ėmimo tvarką ir Bendrijos oficialios jų temperatūrų kontrolės analizės metodą. Aprašas nustato greitai užšaldytų maisto produktų bandinių ėmimo ir jų temperatūros matavimo tvarką.
2. Aprašo 12–14 punktuose išdėstytas bandinių temperatūros matavimo metodas taikomas tuo atveju, jeigu kontrolę atliekančiai valstybės kompetentingai institucijai kyla pagrįstų abejonių dėl ribinės temperatūros, nurodytos Greitai užšaldytų maisto produktų techninio reglamento, tvirtinamo žemės ūkio ministro įsakymu, 2 punkte.
3. Leidžiama taikyti ir kitus moksliškai pagrįstus temperatūros matavimo metodus, jeigu tai netrukdo greitai užšaldytų maisto produktų laisvam judėjimui ir atitinka Aprašo 12–14 punktuose išdėstyto metodo nuostatas.
II SKYRIUS
GREITAI UŽŠALDYTŲ MAISTO PRODUKTŲ BANDINIŲ ĖMIMO TVARKA
5. Imant bandinius, atrenkama tokia pakuočių rūšis ir kiekis, kad jų temperatūra atitiktų šilčiausius tikrinamos prekių siuntos taškus.
6. Bandiniai imami iš kelių svarbiausių vietų šaldytuve: prie durų (iš aukščiau ir žemiau), centrinės šaldytuvo dalies (iš aukščiau ir žemiau) ir prie į šaldymo įrenginį grįžtančio oro srauto. Turi būti įvertinta visų produktų sandėliavimo trukmė, kad produkto temperatūra būtų nusistovėjusi.
7. Gabenimo metu bandinius būtina atrinkti iš apatinės ir viršutinės siuntos dalies prie visų paprastų arba porinių durų krašto iš tos pusės, kur jos atidaromos.
8. Iškrovimo metu parenkami keturi bandiniai iš šių svarbiausių siuntos vietų:
III SKYRIUS
GREITAI UŽŠALDYTŲ MAISTO PRODUKTŲ TEMPERATŪROS MATAVIMO METODAS
10. Greitai užšaldytų maisto produktų temperatūros matavimas yra bandinių, atrinktų Aprašo 5–9 punktuose nustatyta tvarka, tikslus temperatūros fiksavimas tam skirtais prietaisais.
11. Temperatūra – tam tikroje bandinio vietoje naudojant jautrią matavimo prietaiso dalį išmatuota temperatūra.
12. Temperatūra matuojama matavimo prietaisu. Prasiskverbimui į produktą turi būti naudojamas lengvai nuvalomas metalinis instrumentas smailiu galu, toks kaip ledo kirtiklis, rankinis arba spiralinis grąžtas.
13. Temperatūros matavimo prietaisai turi atitikti šiuos reikalavimus:
13.1. prietaisų inertiškumas neturi viršyti 3 minučių, tai yra 90 proc. skirtumas tarp pirminių ir galutinių rodmenų turi būti pasiekiamas ne ilgiau kaip per 3 minutes;
13.3. matavimo tikslumas neturi pasikeisti daugiau negu 0,3 °C, kai aplinkos temperatūra nuo -20 °C iki +30 °C;
13.8. temperatūrai jautri matavimo prietaiso dalis turi būti pagaminta taip, kad užtikrintų gerą šilumos kontaktą su produktu;
14. Temperatūra matuojama tokiu būdu:
14.1. temperatūros matavimo zondas ir instrumentai, kuriais matuojama temperatūra produkto viduje, prieš matuojant atšaldomi, taikant tokį išankstinio atšaldymo būdą, kad abiejų įrankių temperatūra būtų kuo artimesnė matuojamo produkto temperatūrai;
14.2. produkte padaroma skylė, į kurią, naudojant atšaldytą metalinį įrankį, įkišamas zondas. Skylės skersmuo turi atitikti zondo skersmenį;
14.5. jeigu 14.4 papunktyje nurodytos sąlygos įvykdyti negalima, zondas įleidžiamas minimaliai per tris–keturis jo skersmenis nuo produkto paviršiaus;
14.6. jei dėl kai kurių maisto produktų sudėties ar dydžio (pavyzdžiui žalieji žirneliai) negalima įleisti zondo produkto vidaus temperatūrai nustatyti, tokiais atvejais maisto produkto pakuotės vidaus temperatūra nustatoma įleidžiant į paketo vidurį atšaldytą zondą aštriu galu taip, kad būtų galima išmatuoti temperatūrą ir jis liestųsi su produktu;
IV SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS