LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
dėl LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2010 M. SPALIO 4 d. ĮSAKYMO NR. V-877 „DĖL PUSRYČIŲ, PIETŲ IR PAVAKARIŲ PATIEKALŲ GAMYBAI REIKALINGŲ PRODUKTŲ RINKINIŲ SĄRAŠO PAGAL MOKINIŲ AMŽIAUS GRUPES PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2019 m. birželio 13 d. Nr. V-706
Vilnius
1. P a k e i č i u Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. spalio 4 d. įsakymą Nr. V-877 „Dėl Pusryčių, pietų ir pavakarių patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašo pagal mokinių amžiaus grupes patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:
„LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL PUSRYČIŲ, PIETŲ IR PAVAKARIŲ PATIEKALŲ GAMYBAI REIKALINGŲ PRODUKTŲ RINKINIŲ SĄRAŠO PAGAL MOKINIŲ AMŽIAUS GRUPES PATVIRTINIMO
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalies ir Lietuvos Respublikos socialinės paramos mokiniams įstatymo 7 straipsnio 1 dalies nuostatomis ir siekdamas užtikrinti sveikatai palankų vaikų maitinimą ikimokyklinio ugdymo ir bendrojo ugdymo mokyklose:
1. T v i r t i n u Pusryčių, pietų ir pavakarių patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašą pagal mokinių amžiaus grupes (pridedama).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro
2010 m. spalio 4 d. įsakymu Nr. V-877
(Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro
2019 m. birželio 13 d. įsakymo Nr. V-706
redakcija)
PUSRYČIŲ, PIETŲ IR PAVAKARIŲ PATIEKALŲ GAMYBAI REIKALINGŲ PRODUKTŲ RINKINIŲ SĄRAŠAS
PAGAL mokiniŲ AMŽIAUS GRUPES
Eil. Nr. |
Produkto pavadinimas |
Vidutinis kiekis (neto g) 1 mokiniui per parą1 |
|||||
Pusryčių, pietų ir pavakarių (priešpiečių) patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašas2 |
Pietų patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašas |
||||||
1–3 metų amžiaus (lopšelis) |
4–7 metų amžiaus (darželis) |
6–10 metų amžiaus |
11 ir > metų amžiaus |
6–10 metų amžiaus |
11 ir > metų amžiaus |
||
1. |
Grūdų produktai, kruopos ir sėklos |
76 |
109 |
130 |
171 |
56 |
75 |
1.1. |
Ruginė duona |
21 |
26 |
31 |
49 |
14 |
22 |
1.2. |
Kvietinė duona |
9 |
11 |
14 |
16 |
7 |
8 |
1.3. |
Miltai |
14 |
18 |
20 |
26 |
9 |
12 |
1.4. |
Makaronai |
12 |
15 |
16 |
20 |
7 |
10 |
1.5. |
Kruopos |
20 |
30 |
35 |
45 |
16 |
20 |
1.6. |
Pusryčių dribsniai |
- |
6 |
10 |
10 |
- |
- |
1.7. |
Sėklos |
- |
3 |
4 |
5 |
3 |
3 |
2. |
Ankštiniai |
10 |
12 |
12 |
15 |
10 |
12,5 |
3. |
Bulvės |
70 |
80 |
90 |
100 |
46 |
50 |
4. |
Daržovės ir jų sultys |
168 |
174 |
200 |
260 |
88 |
120 |
4.1. |
Daržovės |
138 |
144 |
170 |
230 |
58 |
90 |
4.2. |
Daržovių sultys |
30 |
30 |
30 |
30 |
30 |
30 |
5. |
Vaisiai ir sultys |
85 |
105 |
120 |
172 |
53 |
79 |
5.1. |
Vaisiai |
55 |
75 |
90 |
142 |
53 |
79 |
5.2. |
Vaisių sultys |
30 |
30 |
30 |
30 |
- |
- |
6. |
Liesa mėsa ir mėsos gaminiai |
28 |
35 |
50 |
65 |
40 |
51 |
6.1. |
Paukštiena |
13,8 |
17,5 |
25 |
31 |
20 |
25,5 |
6.2. |
Kita liesa mėsa (prireikus mėsos gaminiai) |
14,2 (5,5) |
17,5 (6) |
25 (8) |
34 (10) |
20 (7) |
25,5 (8,5) |
7. |
Pienas ir pieno gaminiai |
187 |
234 |
291 |
304 |
74 |
93 |
7.1. |
Pienas, kefyras, jogurtas |
160 |
200 |
250 |
250 |
50 |
60 |
7.2. |
Varškė, varškės sūris |
20 |
25 |
30 |
40 |
20 |
26 |
7.3. |
Grietinė ir grietinėlė |
5 |
6 |
7 |
9 |
3 |
4 |
7.4. |
Sūris |
2 |
3 |
4 |
5 |
2 |
3 |
8. |
Kiaušiniai |
25 (0,5 vnt.) |
30 (0,6 vnt.) |
35 (0,7 vnt.) |
40 (0,8 vnt.) |
20 (0,4 vnt.) |
20 (0,4 vnt.) |
9. |
Žuvis ir žuvies produktai |
20 |
25 |
28 |
39 |
28 |
39 |
10. |
Smulkieji pyrago ir miltinės konditerijos gaminiai, cukrus |
27 |
32 |
39 |
48 |
4 |
4 |
10.1. |
Smulkieji pyrago ir miltinės konditerijos gaminiai |
21 |
26 |
30 |
38 |
- |
- |
10.2. |
Uogienė, džemas |
3 |
3 |
5 |
6 |
2,5 |
2,5 |
10.3. |
Cukrus |
3 |
3 |
4 |
6 |
1,5 |
1,5 |
11. |
Augaliniai ir gyvūniniai riebalai |
12 |
15 |
21 |
28 |
11 |
15 |
11.1. |
Augalinis aliejus |
7 |
9 |
14 |
20 |
8 |
11 |
11.2. |
Sviestas |
5 |
6 |
7 |
8 |
3 |
4 |
12. |
Joduota druska |
1,4 |
1,8 |
3 |
3 |
1,8 |
2 |
13. |
Prieskoniai (džiovinti) |
1 |
1,3 |
1,5 |
2 |
1 |
1,5 |
14. |
Arbatžolės, žolelės, kakava |
0,8 |
1 |
1,2 |
2 |
0,5 |
0,5 |
1 Vidutinis maisto produktų kiekis (neto g) 1 mokiniui per parą paskaičiuotas atsižvelgiant į 5 darbo dienų maisto produktų kiekį, reikalingą patiekalų gamybai.
2 Jei mokiniai maitinami mažiau nei tris kartus, maisto produktų kiekiai turi būti perskaičiuoti atsižvelgiant į Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo, patvirtinto Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964 „Dėl Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo pavirtinimo“, 17 punkto reikalavimus. Maisto produktų kiekiai pavakariams ir priešpiečiams yra tokie patys.