HERB21

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS APLINKOS MINISTRAS

 

 

 

ĮSAKYMAS

 

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS APLINKOS MINISTRO 2001 M. BIRŽELIO 29 D. ĮSAKYMO NR. 349 „DĖL NUOTEKŲ DUMBLO TVARKYMO IR PANAUDOJIMO REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2022 m. lapkričio 28 d. Nr. D1-366

Vilnius

P a k e i č i u Nuotekų dumblo tvarkymo ir panaudojimo reikalavimus, patvirtintus Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2001 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. 349 „Dėl Nuotekų dumblo tvarkymo ir panaudojimo reikalavimų patvirtinimo“:

1. Papildau 15.11 papunkčiu:

15.11. dumblo sausinimo būdą;“.

2. Pakeičiu 1 priedo 6 punktą ir jį išdėstau taip:

6. Dumblo sausinimo ir apdorojimo technologijos.

Apdoroto dumblo partijos ID

 

Dumblo apdorojimas

Dumblo

sausinimas

 

Pastabos

6.1

6.2

6.3

6.4“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Pakeičiu 2 priedo lentelės pirmąją pastraipą ir ją išdėstau taip:

Skiltys

Pavadinimas

Paaiškinimas“.

 

4. Pakeičiu 2 priedo lentelės septintąją pastraipą ir ją išdėstau taip:

„6.

Dumblo sausinimo ir apdorojimo technologijos

Paprastai užpildoma viena lentelės eilutė. Jeigu atskiroms dumblo partijoms naudoti skirtingi dumblo apdorojimo būdai, jie turi būti nurodyti kiekvienai apdoroto dumblo partijai atskirai. Pildant 6.2 ir 6.3 skiltis, įrašyti apdorojimo ir sausinimo būdo kodą, kuris sudaromas iš skilties numerio ir naudojamo apdorojimo būdo numerio, ir sausinimo būdo numerio (žr. skilčių 6.2 ir 6.3 aprašymą). Pavyzdžiui, 6.2 skiltyje įrašytas kodas 624 reiškia, kad dumblui apdoroti buvo naudojamas stabilizavimas kalkėmis, o skiltyje 6.3 įrašytas kodas 633 – sausinimas naudojant vakuuminį filtrą“.

 

5. Pakeičiu 2 priedo lentelės aštuntąją pastraipą ir ją išdėstau taip:

„6.2

Apdorojimas

Galimi dumblo apdorojimo būdai:

1. stabilizavimas aerotanke (aerobinis apdorojimas);

2. naudojimas biodujų gamybai (anaerobinis apdorojimas);

3. kompostavimas (aerobinis apdorojimas);

4. stabilizavimas kalkėmis (stabilizavus apdoroto dumblo pH rodiklis turi išlikti ne mažesnis kaip 11,6);

5. stabilizavimas naudojant cheminius priedus (cheminis stabilizavimas);

6. pasterizavimas (dezaktyvuojamas temperatūrą pakeliant aukščiau 70 0C ir palaikant ją ilgiau negu 1 val.);

7. džiovinimas esant ≤100 0C ar aukštesnei temperatūrai;

8. kitas būdas, kurį būtina nurodyti pastabose“.

 

 

 

Aplinkos ministras                                                                                          Simonas Gentvilas