LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2004 M. SPALIO 1 D. ĮSAKYMO NR. 3D-536 „DĖL BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ SANDĖLIO VEIKLOS LICENCIJAVIMO TAISYKLIŲ IR LICENCIJUOTŲ BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ SANDĖLIŲ SAUGYKLŲ IR PATALPŲ HIGIENOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2016 m. gruodžio 27 d. Nr. 3D-771
Vilnius
1. P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. spalio 1 d. įsakymą Nr. 3D-536 „Dėl Bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklos licencijavimo taisyklių ir Licencijuotų bulvių, daržovių ir vaisių sandėlių saugyklų ir patalpų higienos reikalavimų patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:
„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ SANDĖLIO VEIKLOS LICENCIJAVIMO TAISYKLIŲ IR LICENCIJUOTŲ BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ SANDĖLIŲ SAUGYKLŲ IR PATALPŲ HIGIENOS REIKALAVIMŲ PATVIRTINIMO
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo 4 straipsnio 2 dalimi ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. rugsėjo 25 d. nutarimu Nr. 1486 „Dėl įgaliojimų suteikimo įgyvendinant Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymą“,
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2004 m. spalio 1 d. įsakymu Nr. 3D-536
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2016 m. gruodžio 27 d. įsakymo
Nr. 3D-771 redakcija)
Bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklos licencijavimo
TAISYKLĖS
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklos licencijavimo taisyklės (toliau – taisyklės) parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo nuostatomis, siekiant užtikrinti geresnį bulvių, daržovių ir vaisių augintojų kreditavimą, panaudojant bulves, daržoves ir vaisius kaip užstatą.
2. Šios taisyklės nustato:
2.1. licencijų bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklai išdavimą, jų patikslinimą, galiojimo sustabdymą, galiojimo sustabdymo panaikinimą ir galiojimo panaikinimą;
3. Licenciją išduoda, atsisako išduoti, patikslina, sustabdo galiojimą, panaikina galiojimo sustabdymą ir galiojimą panaikina Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Tarnyba), vadovaudamasi Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymu, šiomis taisyklėmis ir kitais teisės aktais.
4. Šiose taisyklėse vartojamos sąvokos turi tą pačią reikšmę kaip ir Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatyme.
5. Licencijos išduodamos juridiniams ir fiziniams asmenims, turintiems licencijuoto sandėlio bulvių ir daržovių saugyklų techninių reglamentų reikalavimus ir higienos reikalavimus atitinkančias bulvių, daržovių ir vaisių saugyklas.
6. Licencijuotas sandėlis turi atitikti Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo, įgyvendinamųjų bei kitų teisės aktų nustatytus reikalavimus.
II SKYRIUS
LICENCIJOS IŠDAVIMAS
8. Juridinis ar fizinis asmuo, kurio veikla susijusi su bulvių, daržovių ir vaisių saugojimu, apdorojimu ir didmenine prekyba, tam, kad galėtų verstis licencijuoto bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veikla, turi turėti Tarnybos išduotą licenciją.
9. Juridinis ar fizinis asmuo, siekiantis gauti licenciją, Tarnybai pateikia:
9.3. juridinio asmens steigimo dokumentų kopiją, patvirtintą vadovo parašu ir įmonės antspaudu, jeigu ji antspaudą privalo turėti;
9.4. dokumentų, patvirtinančių daiktinę teisę į bulvių, daržovių ir vaisių saugyklas bei jų įrenginius, kopijas;
9.5. Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgaliotų institucijų pažymas apie patalpų, įrenginių ir veiklos sąlygų atitiktį higienos, priešgaisrinių, technologinių, darbo saugos ir saugumo technikos taisyklių reikalavimams;
9.6. laikomų bulvių, daržovių ir vaisių priėmimo, apdorojimo, laikymo ir išsiuntimo technologinio proceso schemą ir duomenis apie jų kokybės ir saugos kontrolės organizavimą, patvirtintus pareiškėjo;
9.7. dokumentus apie sandėlio, kuriame laikomos bulvės, daržovės ir vaisiai, turto draudimą nuo gaisro, sprogimo, trečiųjų asmenų neteisėtos veiklos ir gamtinių jėgų bei civilinės atsakomybės draudimą;
9.9. paskutiniojo ataskaitinio laikotarpio pelno (nuostolio) ataskaitą ir balansą, kurie buvo pateikti teritorinei valstybinei mokesčių inspekcijai ir reikalingi įmonės mokumui nustatyti;
10. Tarnyba, gavusi nurodytus dokumentus, užregistruoja juos specialiame žurnale pagal pašto gavimo arba pareiškėjo dokumentų pateikimo datą.
11. Tarnyba sudaro licencijų išdavimo komisiją (toliau – komisija), kuri nagrinėja pateiktus dokumentus, įsitikina, kad valstybės rinkliava už licencijos išdavimą sumokėta, ir teikia išvadas dėl licencijų išdavimo Tarnybos vadovui.
12. Gavusi šių taisyklių 9 punkte nurodytus dokumentus, komisija nagrinėja jų tinkamumą bei teisingumą ir, jei pateikti ne visi reikalingi dokumentai ar jie neteisingai įforminti, ar dokumentuose nurodyti neteisingi duomenys, ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo dokumentų gavimo dienos raštu apie tai praneša pareiškėjui ir nustato ne trumpesnį kaip 15 kalendorinių dienų terminą pateikti Tarnybai prašomus patikslinti tinkamai įformintus dokumentus.
13. Tarnyba, prieš išduodama licenciją, nagrinėja:
13.1. ar pareiškėjas atitinka Licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo ir kitų teisės aktų reikalavimus;
13.3. ar sandėlininkas susipažinęs su šviežių vaisių, daržovių prekybos standartais ir privalomaisiais maistinių bulvių kokybės reikalavimais bei kitais teisės aktais, reglamentuojančiais bulvių, daržovių ir vaisių supirkimą, laikymą, apdorojimą, apskaitą, atskaitomybę ir inventorizacijos tvarką;
14. Tarnyba sprendimą dėl licencijos išdavimo priima ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo dokumentų, reikalingų licencijai išduoti, gavimo dienos. Jeigu pateikti ne visi dokumentai, terminas skaičiuojamas nuo visų dokumentų pateikimo dienos.
16. Pareiškėjas, prieš atsiimdamas licenciją, pateikia banko pažymą apie pradinio įnašo-stojamojo mokesčio į Licencijuotų sandėlių kompensavimo fondą sumokėjimą. Kol nėra sumokėtas šiame punkte nurodytas pradinis įnašas, licencija neišduodama.
17. Licencijos originalas turi būti saugomas juridinio asmens buveinėje, fizinio asmens gyvenamojoje vietovėje, kurios adresas nurodytas licencijoje. Bulvių, daržovių ir vaisių saugykloje, visiems matomoje vietoje, turi būti pakabinta licencijos kopija.
18. Licenciją atsisakoma išduoti, jeigu pareiškėjas neatitinka Licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo nustatytų reikalavimų.
19. Tarnyba apie sprendimą neišduoti licencijos pareiškėją informuoja raštu per 3 darbo dienas nuo sprendimo atsisakyti išduoti licenciją priėmimo dienos. Fizinis ar juridinis asmuo, kuriam nebuvo išduota licencija, pakartotinai dėl licencijos gavimo į Tarnybą gali kreiptis ne anksčiau kaip po 6 mėnesių nuo nuosprendžio neišduoti pareiškėjui licencijos priėmimo Tarnyboje dienos.
20. Tarnyba patikslintą licenciją išduoda licencijos turėtojui, jeigu:
20.2. licencijos turėtojas planuoja pakeisti bulvių, daržovių ir vaisių saugyklų adresus, jų skaičių bei papildomai padidinti sandėliavimo pajėgumą;
20.3. pasikeičia licencijos turėtojo pavadinimas arba vardas ir (ar) pavardė, buveinės arba gyvenamosios vietos adresas;
21. Norėdamas gauti patikslintą licenciją, jos turėtojas Tarnybai pateikia:
21.3. įgaliotos valstybės institucijos išduoto leidimo bulvių, daržovių ir vaisių saugyklai eksploatuoti kopiją;
21.4. dokumentus, patvirtinančius pavadinimo arba vardo ir (ar) pavardės, buveinės arba gyvenamosios vietos adreso pakeitimą;
22. Tarnyba vadovo įsakymu priima sprendimą išduoti patikslintą licenciją arba motyvuotai atsisako ją išduoti ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo dokumentų, reikalingų patikslintai licencijai išduoti, gavimo dienos. Apie atsisakymą išduoti patikslintą licenciją bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklai pareiškėjui pranešama raštu per 3 darbo dienas nuo sprendimo atsisakyti išduoti licenciją priėmimo dienos, nurodant tokio sprendimo motyvus.
III SKYRIUS
LICENCIJOS GALIOJIMO SUSTABDYMAS IR SUSTABDYMO PANAIKINIMAS
23. Tarnyba raštu įspėja licencijos turėtoją apie galimą licencijos galiojimo sustabdymą, kai nesilaikoma bent vieno iš šių reikalavimų:
23.1. nustatoma, kad licencijos turėtojas nesilaiko Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo 3 straipsnio 2 dalyje, 7 straipsnio 3, 4 ir 5 dalyse, 21 straipsnyje, 27 straipsnio 2, 3 ir 4 dalyse nustatytų reikalavimų;
23.3. licencijos turėtojas pagal Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymą ar Lietuvos Respublikos fizinių asmenų bankroto įstatymą yra nemokus, išskyrus atvejus, kai jam iškeliama bankroto byla arba taikoma neteisminė bankroto procedūra;
24. Tarnyba, nustačiusi šių taisyklių 23.1–23.5 papunkčiuose nurodytą pažeidimą, raštu įspėja licencijos turėtoją apie galimą licencijos galiojimo sustabdymą ir nurodo 30 dienų terminą nustatytiems pažeidimams pašalinti.
25. Tarnyba licencijos galiojimą sustabdo, kai:
25.1. licencijos turėtojas buvo įspėtas apie galimą licencijos galiojimo sustabdymą ir per 30 dienų nuo įspėjimo išsiuntimo dienos nepašalino nurodytų pažeidimų;
25.2. yra pažeidžiamos prekių sandėliavimo sąlygos, nurodytos Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymo 5 straipsnio 5 dalyje;
26. Kai licencijos turėtojas per nustatytą laiką pašalina nurodytus pažeidimus, o kai licencijos galiojimas sustabdytas šių taisyklių 25.3 papunktyje nurodytu pagrindu, gavusi licencijos turėtojo prašymą panaikinti licencijos galiojimo sustabdymą, Tarnyba ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo šių dokumentų ar prašymo gavimo dienos panaikina licencijos galiojimo sustabdymą Tarnybos vadovo įsakymu ir per 3 darbo dienas nuo sprendimo priėmimo dienos raštu apie tai praneša licencijos turėtojui.
Iv SKYRIUS
LICENCIJOS GALIOJIMO PANAIKINIMAS
27. Jeigu Lietuvos Respublikos įstatymuose nenumatyta kitaip, Tarnyba panaikina licencijos galiojimą, kai:
27.1. licencijos turėtojas likviduojamas, miršta, jam iškeliama bankroto byla arba taikoma neteisminė bankroto procedūra;
27.3. licencijos turėtojas, kurio licencijos galiojimas buvo sustabdytas, per 30 dienų terminą nepašalina nurodytų pažeidimų;
27.5. kai licencijos galiojimas sustabdytas šių taisyklių 25.3 papunktyje nurodytu pagrindu, per vienerius metus nuo licencijos galiojimo sustabdymo licencijos turėtojas nepateikia prašymo panaikinti licencijos galiojimo sustabdymą;
28. Licencijos bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklai galiojimas panaikinamas Tarnybos vadovo įsakymu.
V SKYRIUS
LICENCIJOS DUBLIKATO IŠDAVIMAS
30. Licencijos turėtojas, praradęs licenciją, apie tai privalo paskelbti dienraštyje, platinamame visoje Lietuvos Respublikoje.
31. Licencijos turėtojas, praradęs licenciją, privalo kreiptis į Tarnybą dėl licencijos dublikato išdavimo. Šiuo atveju licencijos turėtojas pateikia:
VI SKYRIUS
LICENCIJOS FORMOS REKVIZITAI IR IŠDUODAMŲ LICENCIJŲ REGISTRAVIMAS
33. Tarnybos išduotoje licencijoje turi būti nurodoma:
33.1. licencijos turėtojo pavadinimas arba vardas ir (ar) pavardė, buveinės arba gyvenamosios vietos adresas;
34. Tarnyba pildo licencijų registrą, kuris gali būti ir kompiuterinėse laikmenose. Jame registruojamos visos išduotos licencijos, taip pat tos, kurių galiojimas sustabdytas, kurių galiojimo sustabdymas panaikintas arba kurių galiojimas panaikintas.
35. Licencijų registre privalo būti šie įrašai:
36. Tarnyba, išdavusi licenciją, sustabdžiusi jos galiojimą, panaikinusi jos galiojimo sustabdymą, panaikinusi licencijos galiojimą, per 5 darbo dienas praneša apie tai Juridinių asmenų registrui – šio registro nuostatų nustatyta tvarka, nurodydama įmonės licencijos turėtojo pavadinimą arba vardą, pavardę, kodą, buveinės arba gyvenamosios vietos adresą, telefono numerį, licencijos išdavimo datą ir numerį.
VII SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
37. Tarnybos vadovo įsakymai dėl licencijos bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklai išdavimo ir licencijos patikslinimo, licencijos galiojimo sustabdymo, licencijos galiojimo panaikinimo bei licencijos galiojimo sustabdymo panaikinimo skelbiami Teisės aktų informacinėje sistemoje.
38. Fiziniai ir juridiniai asmenys, pažeidę šių taisyklių reikalavimus, atsako Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2004 m. spalio 1 d. įsakymu Nr. 3D-536
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2016 m. gruodžio 27 d. įsakymo
Nr. 3D-771 redakcija)
LICENCIJUOTŲ BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ SANDĖLIŲ SAUGYKLŲ IR PATALPŲ HIGIENOS REIKALAVIMAI
I SKYRIUS
BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Licencijuotų bulvių, daržovių ir vaisių sandėlių saugyklų ir patalpų higienos reikalavimai (toliau – reikalavimai) parengti vadovaujantis Lietuvos Respublikos licencijuotų sandėlių ir sandėliavimo dokumentų įstatymu bei Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“, nuostatomis.
2. Šie reikalavimai reglamentuoja privalomąsias higienos nuostatas licencijuotiems bulvių, daržovių ir vaisių sandėliams (toliau – sandėliai) ir jų saugykloms, patalpoms bei teritorijai, gabenti naudojamoms transporto priemonėms ir personalo higienai.
3. Reikalavimų nuostatos privalomos visiems ūkio subjektams, vykdantiems licencijuotų bulvių, daržovių ir vaisių sandėlių veiklą.
II SKYRIUS
REIKALAVIMAI SANDĖLIO TERITORIJAI
5. Sandėlis turi turėti sanitarinės apsaugos zoną, kuri naudojama ir prižiūrima pagal Sanitarinių apsaugos zonų ribų nustatymo ir režimo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. rugpjūčio 19 d. įsakymu Nr. V-586 „Dėl Sanitarinės apsaugos zonų ribų nustatymo ir režimo taisyklių patvirtinimo“, nuostatas.
6. Įvažiuoti į sandėlio teritoriją ir pačioje teritorijoje būtina nutiesti kelius. Jie turi būti asfaltuoti arba dengti kita kieta danga, gerai prižiūrimi, neduobėti. Transporto priemonių įvažiavimas ir žmonių įėjimas į teritoriją reglamentuojamas ūkio subjekto vidaus tvarkos taisyklėmis.
7. Teritorija turi būti neužliejama, sausinama lietaus ir ištirpusio sniego vandenis nutekinant į vandens nutekamuosius įrenginius. Šie įrenginiai turi būti gerai prižiūrimi ir nuolat veikiantys.
8. Sandėlio teritorija turi būti švari, tvarkinga. Bulvių, vaisių ir daržovių atliekoms ir šiukšlėms dėti kiemo teritorijoje turi būti sandarūs konteineriai, kurie reguliariai valomi ir prireikus dezinfekuojami. Atliekos ir šiukšlės tvarkomos pagal Atliekų tvarkymo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 1999 m. liepos 14 d. įsakymu Nr. 217 „Dėl Atliekų tvarkymo taisyklių patvirtinimo“, ir reguliariai išvežamos. Teritorijoje neturi būti susikaupusių sąšlavų ar kitų atliekų.
III SKYRIUS
REIKALAVIMAI BULVIŲ, DARŽOVIŲ IR VAISIŲ SAUGYKLOMS IR KITOMS GAMYBINĖMS PATALPOMS
13. Bulvių, daržovių ir vaisių saugyklos turi būti švarios, atitikti higienos reikalavimus ir įrengtos taip, kad jas būtų galima tinkamai išvalyti, išvengti vabzdžių ir graužikų patekimo, palaikyti reikiamą mikroklimatą ir kitas sąlygas, apsaugančias bulves, vaisius ir daržoves nuo užteršimo ir saugos bei kokybės pablogėjimo, mechaninių sužalojimų, jos turi būti be perteklinės drėgmės, tinkamai vėdinamos.
14. Bulvių, daržovių ir vaisių saugyklos stogas neturi būti padengtas dulkių sluoksniu ar apaugęs samanomis, lietvamzdžiai turi būti švarūs, neapaugę jokiais augalais.
16. Saugyklose produktai periodiškai tikrinami, kad jie būtų neužteršti, nesugedę ir atitiktų privalomuosius kokybės bei kitų teisės aktų nustatytus reikalavimus.
17. Šaldomų saugyklų grindys turi būti švarios, lengvai plaunamos ir, kur būtina, dezinfekuojamos. Jos turi būti iš drėgmei nelaidžių ir neabsorbuojančių, plaunamų, netoksiškų medžiagų, užglaistytomis sandūromis. Bulvių ir svogūnų saugyklose su priverstine ventiliacija, kuriose produktai supilti palaidai, užtenka laikytis švaros ir higienos reikalavimų.
18. Bulvių, daržovių ir vaisių saugyklos sienos ir visi paviršiai, kurie gali liestis su produktais, turi būti švarūs, prieinami valymui, neabsorbuoti dezinfekcijos metu naudojamų medžiagų.
19. Lubos (ir ant jų bei sienų esantys įrenginiai) turi būti švarios ir taip įrengtos, kad nesikauptų nešvarumai, kondensatas, pelėsiai, jos netrupėtų ir būtų lengvai valomos.
20. Langai pagalbinėse patalpose, ventiliacijos ir kitos atsidarančios angos turi būti švarūs ir sukonstruoti taip, kad būtų galima juos valyti bei išvengti nešvarumų kaupimosi. Atidaromuose languose turi būti įrengtas vabzdžių nepraleidžiantis išimamas tinklelis.
21. Durys turi būti švarios, sandarios, lygios, pagamintos iš drėgmės neabsorbuojančių, lengvai valomų medžiagų.
22. Laiptai, liftų kabinos ir pagalbinės konstrukcijos (pakylos, kopėčios, latakai) turi būti švarūs ir išdėstyti bei padaryti taip, kad neterštų produktų.
23. Bulvių, daržovių ir vaisių saugyklose negalima laikyti dulkančių, nuodingų, skleidžiančių specifinį kvapą ir kenksmingų medžiagų.
24. Bulvių, daržovių ir vaisių saugyklose neturi būti pašalinių, nebūdingų bulvėms, daržovėms ir vaisiams, kvapų.
25. Bulvių, daržovių ir vaisių saugykloje turi būti įrengtas apšvietimas pagal Lietuvos higienos normą HN 98:2014 „Natūralus ir dirbtinis darbo vietų apšvietimas. Apšvietos mažiausios ribinės vertės ir bendrieji matavimo reikalavimai“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2000 m. gegužės 24 d. įsakymu Nr. 277 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 98:2014 „Natūralus ir dirbtinis darbo vietų apšvietimas. Apšvietos mažiausios ribinės vertės ir bendrieji matavimo reikalavimai“ patvirtinimo“. Sandėliuojamos bulvės, daržovės ir vaisiai turi būti apsaugoti nuo tiesioginių ir netiesioginių saulės spindulių. Šviestuvai turi būti saugios konstrukcijos ir įrengti tokiose vietose, kad sudužus šukės nepatektų į saugomus produktus. Jie turi būti lengvai valomi ir švarūs.
26. Natūralus, mechaninis arba mišrus vėdinimas turi būti įrengtas pagal statybos techninį reglamentą STR 2.09.02:2005 „Šildymas, vėdinimas ir oro kondicionavimas“, patvirtintą Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2005 m. birželio 9 d. įsakymu Nr. D1-289 „Dėl statybos techninio reglamento STR 2.09.02:2005 „Šildymas, vėdinimas ir oro kondicionavimas“ patvirtinimo“, reikalavimus.
29. Visi technologiniai įrenginiai turi būti švarūs, tvarkingi, reguliariai valomi, su apsauginėmis dangomis, sandarūs. Šių įrenginių vibracijos didžiausi leidžiami dydžiai turi atitikti Lietuvos higienos normą HN 51:2003 „Visą žmogaus kūną veikianti vibracija: didžiausi leidžiami dydžiai ir matavimo reikalavimai darbo vietose“, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-791 „Dėl Lietuvos higienos normų HN 50:2003 „Visą žmogaus kūną veikianti vibracija: didžiausi leidžiami dydžiai ir matavimo reikalavimai gyvenamuosiuose bei visuomeniniuose pastatuose“ ir HN 51:2003 „Visą žmogaus kūną veikianti vibracija: didžiausi leidžiami dydžiai ir matavimo reikalavimai darbo vietose“ patvirtinimo“.
30. Leidžiami triukšmo lygiai darbo aplinkoje turi atitikti reikalavimus, nurodytus Lietuvos higienos normoje HN 33:2011 „Triukšmo ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. birželio 13 d. įsakymu Nr. V-604 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 33:2011 „Triukšmo ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje“ patvirtinimo“, dulkėtumas darbo aplinkos ore neturi viršyti leistinų normų, nustatytų Lietuvos higienos normoje HN 23:2011 „Cheminių medžiagų profesinio poveikio ribiniai dydžiai. Matavimo ir poveikio vertinimo bendrieji reikalavimai“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro ir Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2011 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-824/A1-389 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 23:2011 „Cheminių medžiagų profesinio poveikio ribiniai dydžiai. Matavimo ir poveikio vertinimo bendrieji reikalavimai“ patvirtinimo“.
31. Tara ir inventorius laikomi atskirose patalpose: tara, kurioje laikomi vaisiai ar daržovės – vienoje, o iš kurios parduodama – kitoje patalpoje. Tara įpuvusiai ar supuvusiai produkcijai laikoma taip pat atskirai ir į ją negalima dėti sveikų vaisių ar daržovių.
32. Atsarginės dalys, medžiagos, dezinsekantai, dezinfekantai, plovikliai turi būti laikomi atskirose patalpose. Šios patalpos turi būti pažymėtos skiriamaisiais ženklais.
33. Saugykloje turi būti įrengta nuotekų (atliekų) vandens apdorojimo sistema arba nuotekų išleidimas gali būti prijungtas prie kitų ūkio subjektų vandens apdorojimo sistemų.
34. Saugyklų valymas ir dulkių pašalinimas nuo technologinių bei kitų įrenginių atliekamas mechaninėmis priemonėmis išvalant ar plaunant. Patalpos valomos pamainai pasibaigus. Siekiama, kad ant grindų nebūtų pribyrėjusių bulvių, vaisių ar daržovių, ypač sutraiškytų.
35. Patalpų tinko, grindų defektų pašalinimas, baltinimas, dažymas ir kiti taisymo darbai atliekami pagal būtinumą, šiems defektams atsiradus.
36. Technologinius įrenginius taisant, dažant, keičiant išdaužytus stiklus ir dirbant kitus darbus saugykloje, būtina imtis atsargumo priemonių, kad į bulves, daržoves ar vaisius nepatektų pašalinių daiktų.
37. Ant sienų, lubų ir kitose vietose atsiradę pelėsiai šalinami preparatais, skirtais jiems naikinti. Profilaktinei apsaugai nuo pelėsinių grybų ir bakterijų vartojami tik Lietuvos Respublikoje įregistruoti preparatai.
38. Patalpų išorinis stiklinis paviršius (langai, orlaidės, žibintai, apšvietimo armatūra) valomas sandėlio vadovo nustatytais terminais, bet ne rečiau kaip du kartus per metus.
39. Bulvių, daržovių ir vaisių kenkėjų išplitimas turi būti stebimas. Tarakonams, kenkėjams viršijus leistinas normas, nustačius užterštumą patogeniniais mikroorganizmais, atliekama patalpų dezinfekcija, fumigacija ar dezinsekcija. Dezinsekcija ir deratizacija turi būti atliekama pagal Privalomojo profilaktinio aplinkos kenksmingumo pašalinimo (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) tvarką, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2009 m. vasario 2 d. įsakymu Nr. V-55 „Dėl Privalomojo profilaktinio aplinkos kenksmingumo pašalinimo (dezinfekcijos, dezinsekcijos, deratizacijos) tvarkos aprašo patvirtinimo“, bei pagal Lietuvos higienos normos HN 90:2011 „Dezinfekcijos, dezinsekcijos ir deratizacijos bendrieji saugos reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. balandžio 7 d. įsakymu Nr. V-327 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 90:2011 „Dezinfekcijos, dezinsekcijos ir deratizacijos bendrieji saugos reikalavimai“ patvirtinimo“, reikalavimus. Dezinfekcijai, dezinsekcijai ir deratizacijai turi būti naudojami tik Lietuvos Respublikoje įregistruoti preparatai, kurie pagal gamintojo nurodymus turi atitikti naudojimo paskirtį.
IV SKYRIUS
REIKALAVIMAI TRANSPORTO PRIEMONĖMS IR TARAI
41. Bulvėms, daržovėms ir vaisiams gabenti naudojamos transporto priemonės turi būti sandarios, uždaros arba dengtos, sausos, švarios ir neužkrėstos kenkėjais. Vežant tolimesniais atstumais (toliau kaip 100 km), transporto priemonės turi būti izoterminės, pageidautina – šaldomos.
42. Bulves, daržoves ir vaisius būtina gabenti taip, kad jie būtų tinkamai sudėti ir patikimai apsaugoti nuo mechaninių pažeidimų, dulkių, automobilių išmetamųjų dujų, mikrobinių ir kitokių teršalų, vabzdžių ir graužikų bei kitokio užteršimo. Priemonės gabenti turi būti švarios, sukonstruotos taip, kad būtų lengvai valomos bei dezinfekuojamos. Kiekviena Lietuvos Respublikoje registruota transporto priemonė, skirta maisto produktams gabenti, turi turėti transporto priemonės higienos pasą, kuris išduodamas vadovaujantis Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ reikalavimais.
43. Bulvėms, daržovėms ir vaisiams gabenti tikslinga naudoti tas pačias transporto priemones. Šios priemonės mechaniškai išvalomos ir kas mėnesį dezinfekuojamos. Jeigu bulvių, daržovių ir vaisių gabenimo priemonės naudojamos ir kitiems tikslams, taip pat keičiantis gabenamos produkcijos rūšiai, jos mechaniškai išvalomos, išplaunamos ir prireikus dezinfekuojamos.
44. Bulvėms, daržovėms ir vaisiams gabenti nenaudojamos transporto priemonės, kuriomis buvo gabenamos nuodingos cheminės medžiagos ar trąšos.
45. Konteineriai, maišai ir transporto priemonių apdangalai, naudojami bulvėms, daržovėms ar vaisiams laikyti ar jiems apdengti, turi būti nekiauri, švarūs, sausi, neužkrėsti kenkėjais ir be pašalinio kvapo. Konteineriai ir kita tara prieš dedant naują derlių turi būti išvalyta ir dezinfekuota.
V SKYRIUS
HIGIENOS REIKALAVIMAI SANDĖLYJE DIRBANČIAM PERSONALUI
47. Buitinės patalpos sandėlio personalui turi būti įrengtos vadovaujantis Buities, sanitarinių ir higienos patalpų įrengimo reikalavimų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. balandžio 24 d. nutarimu Nr. 501 „Dėl buities, sanitarinių ir higienos patalpų įrengimo reikalavimų“, nuostatomis.
48. Bulvių, daržovių ir vaisių saugyklose ir kitose gamybinėse patalpose (išskyrus buitines) draudžiama rūkyti, valgyti, gerti.
49. Personalas privalo laikytis geros higienos praktikos. Ypač būtina:
49.1. darbo vietose kruopščiai plautis rankas tekančiu geriamuoju vandeniu su muilu ir, jei būtina, dezinfekuoti jas;
49.2. dėvėti tinkamus, švarius, jei būtina – darbo drabužius, dengiančius asmeninius drabužius, galvos apdangalą, dengiantį plaukus, ir avalynę. Prijuostės ir darbo drabužiai neturi siekti grindų;
49.4. darbo patalpoje turėti vaistinėlę su būtiniausiais vaistais pirmajai medicinos pagalbai suteikti;
50. Administracinės patalpos, laboratorijos ir buitinės patalpos šaltu metų laiku turi būti šildomos. Sandėlyje turi būti pakankamas šilto ir šalto vandens kiekis buitiniams ir techniniams tikslams. Geriamasis vanduo turi atitikti Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. liepos 23 d. įsakymu Nr. V-455 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 24:2003 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ patvirtinimo“, nuostatas.
51. Sandėlio administracija yra atsakinga už higienos reikalavimų vykdymą ir kad sergantys ar susižeidę darbuotojai neužkrėstų saugomų bulvių, daržovių ir vaisių.
52. Sveikatos sutrikimą pajutęs darbuotojas turi nedelsdamas pranešti apie tai administracijai. Susižeidęs darbuotojas taip pat neturi teisės toliau tvarkyti bulvių, daržovių ir vaisių tol, kol žaizda bus apsaugota vandeniui nelaidžiu tvirtu tvarsčiu.