LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL DUOMENŲ IR INFORMACIJOS APIE BŪTINIAUSIUS MAISTO PRODUKTUS TEIKIMO NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES POREIKIAMS TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

 

2017 m. gruodžio 19 d. Nr. 3D-816

Vilnius

 

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos mobilizacijos ir priimančios šalies paramos įstatymo 4 straipsnio 3 punktu, Lietuvos Respublikos karo padėties įstatymo 35 straipsniu, Lietuvos Respublikos nepaprastosios padėties įstatymo 28 straipsnio 14 punktu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012 m. gegužės 29 nutarimo Nr. 631 „Dėl Gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų sąrašo patvirtinimo“ 17 punktu ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2013 m. kovo 27 nutarimo Nr. 256 „Dėl Valstybinių mobilizacinių užduočių Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms” 1.13 papunkčiu:

1.    T v i r t i n u Duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto produktus teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties poreikiams taisykles (pridedama).

2.    P a v e d u VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui:

2.1.   pagal suderintą su Žemės ūkio ministerijos Veiklos administravimo ir turto valdymo departamentu grafiką sukurti ir įdiegti virtualią aplinką, pritaikytą duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto produktus teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties poreikiams  iš Žemės ūkio ir maisto pramonės rinkos informacinės sistemos renkamų duomenų, pagal šiuo įsakymu patvirtintas taisykles ir formas;

2.2. vykdyti virtualios aplinkos, duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto produktus teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties poreikiams techninės priežiūros, administravimo ir tobulinimo funkcijas.

 

 

 

Žemės ūkio ministras                                                                                             Bronius Markauskas


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2017 m. gruodžio 19 d. įsakymu Nr. 3D-816

 

DUOMENŲ IR INFORMACIJOS APIE būtiniausiUS maisto produktUS TEIKIMO nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties POREIKIAMS TAISYKLĖS

 

I SKYRIUS

Bendrosios Nuostatos

 

1.    Duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto produktus teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties poreikiams taisyklės parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos mobilizacijos ir priimančios šalies paramos įstatymo 4 straipsnio 3 punktu, Lietuvos Respublikos karo padėties įstatymo 35 straipsniu, Lietuvos Respublikos nepaprastosios padėties įstatymo 28 straipsnio 14 punktu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012 m. gegužės 29 nutarimo Nr. 631 „Dėl Gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų sąrašo patvirtinimo“ 17 punktu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2013 m. kovo 27 nutarimo Nr. 256 „Dėl Valstybinių mobilizacinių užduočių Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms” 1.13 papunkčiu ir atsižvelgiant į  Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. gegužės 25 d. įsakymą Nr. V-641 „Dėl nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamo maisto produktų asortimento ir vieno gyventojo paros suvartojimo normos patvirtinimo“.

2.     Šiose taisyklėse vartojami sutrumpinimai ir sąvokos:

2.1. Duomenų tvarkytojas – VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (toliau – ŽŪIKVC).

2.2. IDIS – Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos Interaktyvioji duomenų įvesties sistema.

2.3. Duomenų ir informacijos gavėja – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.

2.4LŽŪMPRIS – Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinė sistema.

2.5. SAM – Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija.

2.6. LSD – Lietuvos statistikos departamentas.

3.     Šios taisyklės yra skiriamos:

3.1.  duomenų tvarkytojui;

3.2.  duomenų ir informacijos gavėjai.

4.     Duomenys ir informacija naudojama nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo poreikiams.

 

 

II SKYRIUS

NAUDOJAMI DUOMENŲ ŠALTINIAI

 

5.     Informacijai rengti naudojami šie duomenų šaltiniai:

5.1. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. liepos 1 d. įsakymu Nr. 3D-385 „Dėl Duomenų apie etilo alkoholį ir vyno produktus teikimo taisyklių patvirtinimo“ patvirtintos Duomenų apie etilo alkoholį ir vyno produktus teikimo taisyklės;

5.2. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2006 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 3D-512 „Dėl Duomenų apie grūdus ir aliejinių augalų sėklas teikimo“ patvirtintos Duomenų apie grūdus ir aliejinių augalų sėklas teikimo taisyklės;

5.3. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. sausio 23 d. įsakymu Nr. 3D-39 „Dėl Duomenų apie bulves, daržoves, pievagrybius, vaisius ir uogas teikimo“ patvirtintos Duomenų apie bulves, daržoves, pievagrybius, vaisius ir uogas teikimo taisyklės;

5.4.  Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. birželio 5 d. įsakymu Nr. 3D-416 „Dėl Duomenų apie pieną ir pieno gaminius teikimo taisyklių patvirtinimo“ patvirtintos Duomenų apie pieną ir pieno gaminius teikimo taisyklės;

5.5.  Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2010 m. kovo 19 d. įsakymu Nr. 3D-246 „Dėl Duomenų apie mėsos gamybą, kiaušinių gavybą ir prekybą šiais produktais teikimo taisyklių patvirtinimo“ patvirtintos Duomenų apie mėsos gamybą, kiaušinių gavybą ir prekybą šiais produktais teikimo taisyklės;

5.6.  Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2010 m. rugpjūčio 4 d. įsakymu Nr. 3D-707 „Dėl Žuvininkystės statistinių duomenų teikimo taisyklių patvirtinimo“ patvirtintos Žuvininkystės statistinių duomenų teikimo taisyklės;

5.7. atitinkamo produkto paros normos užtikrinimo procentinei daliai apskaičiuoti LSD skelbiami gyventojų skaičiaus duomenys.

 

III SKYRIUS

DUOMENŲ IR INFORMACIJOS TEIKIMAS

 

6.    Duomenų tvarkytojas:

6.1. sukuria IDIS – interaktyvias sąsajas duomenų ataskaitai pagal 1 ir 2 prieduose nustatytas formas, naudojant ŽŪMPRIS kaupiamuosius (5 punkte nustatytus) duomenis;

6.2. sukuria duomenų ir informacijos gavėjo nustatytiems darbuotojams prieigas IDIS prie duomenų ir informacijos pagal 1 ir 2 prieduose nustatytas formas;

6.3. kasmet iki liepos 30 d. parengia ir IDIS pagalba pateikia duomenis duomenų ir informacijos gavėjai pagal 1 ir 2 prieduose nustatytas formas už praėjusius kalendorinius metus.

 

IV SKYRIUS

DUOMENŲ IR INFORMACIJOS SAUGOS UŽTIKRINIMAS

 

7.     Duomenų ir informacijos gavėja užtikrina duomenų ir informacijos, gaunamų pagal 1 ir 2 prieduose nustatytas formas, konfidencialumą.

8. Už duomenų, kaupiamų LŽŪMPRIS duomenų bazėje, saugą atsako duomenų tvarkytojas.

9.     Duomenų sauga užtikrinama vadovaujantis Lietuvos Respublikos teisės aktais ir duomenų tvarkytojo nustatyta tvarka.

 

V SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

10.   Už 1 ir 2 priede nustatytų duomenų ir informacijos patikimumą atsako duomenų tvarkytojas.

11.   Siekiant užtikrinti tinkamą informacinės bazės veikimą, atsiradus naujiems poreikiams, duomenų ir informacijos gavėja inicijuoja šių taisyklių 5 punkte nurodytų ir kitų reikalingų teisės aktų pakeitimus.

 

_____________________________________

part_29419c20fff644a6a81c044aebf0b084_end

 


 

Duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto produktus

teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties

poreikiams taisyklių

1 priedas

 

SAM PATVIRTINTŲ BŪTINIAUSIŲ MAISTO PRODUKTŲ PAROS NORMOS UŽTIKRINIMO ......METŲ ATASKAITA

 

Eil. Nr.

SAM patvirtintas būtiniausių maisto produktų sąrašas

Ūkio subjektas (gamintojas) ir jo padalinys (-iai), vykdantis (-ys) gamybą:
įm. k.; adresas (įmonės ir jo padalinio (-ių); kontaktinis asmuo, tel., el. p.

Vidutinė gamyba per parą ** kg*

Sandėliuotas pagamintos produkcijos kiekis, kg*   

Eksportuota (proc. nuo pagaminto kiekio)

Atitinkamo produkto gamybai sunaudota žaliava, proc.

Paros normos užtikrinimas, proc.

Pavadinimas

Kodas

Adresas, kontaktinis asmuo, tel., el. p.

Savivaldybė

vietinė

impor-tuota

šalies mastu

savivaldybės mastu, kurioje yra įregistruotas gamintojas ir jo padalinys (-iai)

1.

Geriamasis vanduo*

2.

Angliavandenių šaltiniai:

2.1.

duona

 

 

 

 

 

 

 

2.2.

džiūvėsiai, traški duona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3.

kvietiniai miltai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.4.

makaronai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.5.

kruopos:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.5.1

grikių

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.5.2

ryžių

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.5.3

manų

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.5.4

miežių

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.5.5

perlinės

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.6.

ilgo tinkamumo vartoti termino sausainiai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.7.

bulvės

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.8.

sausos bulvių košės

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Baltymų šaltiniai:

3.1.

mėsa ¹

 

 

 

 

 

 

 

3.2.

žuvis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3.

vytinti arba rūkyti mėsos produktai ²

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.4.

mėsos konservai ³ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.5.

žuvies konservai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.6.

konservuotas sutirštintas pienas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.7.

pieno milteliai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.8.

fermentiniai sūriai 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.9.

džiovinti varškės sūriai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Riebalų šaltiniai:

4.1.

Aliejus. Pateikti litrais

 

 

 

 

 

 

 

4.2.

sviestas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.3.

margarinas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.4

taukai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Daržovės, vaisiai ir ankštiniai:

5.1.

konservuotos daržovės

 

 

 

 

 

 

 

5.2.

konservuoti vaisiai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.3.

raugintos daržovės

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.4.

pupelės, pupos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.5.

žirniai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.6.

lęšiai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.7.

džiovinti vaisiai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.7.

šviežios sezoninės daržovės

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.8

švieži sezoniniai vaisiai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Cukrus

7.

Druska

8.

Multivitaminai*

Pastabos:

*- duomenys apie geriamojo vandens ir multivitaminų gamybą, sandėliavimą ir prekybą pateikiami litrais.

**- apskaičiuojamas naudojant metinius gamybos duomenis.

¹ - Šviežios arba atšaldytos ėriukų arba avių skerdenos, skerdenų pusės ir gabalai (PGPK 10.11.1.00.00).

Šviežios arba atšaldytos jautienos ir veršienos skerdenos ir skerdenų pusės ir ketvirčiai su kaulais (PGPK 10.11.11.40.00).

Šviežia arba atšaldyta kiauliena: skerdenos, skerdenų pusės (įskaitant šviežią mėsą, užpiltą druska kaip laikinuoju konservantu) (PGPK 10.11.12.30.00).

Švieži arba atšaldyti nesukapoti viščiukai (PGPK 10.12.10.10.00).

Švieži arba atšaldyti nesukapoti kalakutai (PGPK 10.12.10.20.00).

² - Kiaulienos kumpiai, mentės ir jų dalys, su kaulais, sūdyti, užpilti sūrymu, džiovinti arba rūkyti (PGPK 10.13.11.20.00).

Kiaulių papilvės ir jų gabalai, sūdyti, užpilti sūrymu, džiovinti arba rūkyti (10.13.11.50.00).

Sūdyta, užpilta sūrymu, džiovinta arba rūkyta kiauliena (įskaitant bekonų šoninę, trijų ketvirčių šoninę arba vidurines dalis, priekines nuokartas, nugarines ir jų dalis, išskyrus kumpius, mentes ir jų dalis, su kaulais, papilves ir jų dalis) (PGPK 10.13.11.80.00).

Sūdyta, užpilta sūrymu, džiovinta arba rūkyta galvijiena (PGPK 10.13.12.00.00).

Sūdyta, užpilta sūrymu, džiovinta arba rūkyta mėsa, valgomieji mėsos arba mėsos subproduktų miltai ir rupiniai (išskyrus sūdytą, užpiltą sūrymu, džiovintą arba rūkytą kiaulieną, jautieną ir veršieną (PGPK 10.13.13.00.00).

³ - Paruošta arba konservuota kiauliena: kiaulienos kumpiai ir jų dalys (išskyrus paruoštus valgius ir patiekalus) (PGPK 10.13.15.45.00).

Paruošta arba konservuota naminių kiaulių mėsa, jos subproduktai ir mišiniai,

kurių sudėtyje yra mažiau kaip 40 proc. bet kurios rūšies mėsos arba subproduktų ir bet kurios rūšies riebalų (išskyrus dešras ir panašius produktus, homogenizuotus produktus, iš kepenų pagamintus maisto produktus, paruoštus valgius ir patiekalus) (PGPK 10.13.15.65.00).

Kita paruošta arba konservuota kiauliena, jos subproduktai ir mišiniai, įskaitant mišinius (išskyrus dešras ir panašius produktus, homogenizuotus produktus, iš kepenų pagamintus maisto produktus, paruoštus valgius ir patiekalus) (PGPK 10.13.15.75.00).

Paruošta arba konservuota galvijiena arba jos subproduktai (išskyrus dešras ir panašius produktus, homogenizuotus produktus, iš kepenų pagamintus maisto produktus, paruoštus valgius ir patiekalus) (PGPK 10.13.15.85.00).

Paruošta arba konservuota kalakutų mėsa arba subproduktai (išskyrus dešras, iš kepenų pagamintus maisto produktus, paruoštus valgius ir patiekalus) (PGPK 10.13.15.25.00).

Kita paruošta arba konservuota paukštiena (išskyrus dešras, iš kepenų pagamintus maisto produktus, paruoštus valgius ir patiekalus) (PGPK 10.13.15.35.00).

- Konservuoti žuvies produktai, įskaitant žuvis, sveikas arba supjaustytas į gabalus, bet nemaltas (KN 1604 11 – 1604 19), produktus iš sūrimių (KN 1604 20 05), kitus paruoštus ir / arba konservuotus žuvų produktus (KN 1604 20 10–1604 20 90), ikrus ir ikrų pakaitalus (KN 1604 31–1604 32).

- Lydyti kiauliniai taukai ir kiti kiauliniai riebalai (PGPK 10.11.50.70.00). Neapdoroti arba lydyti galvijų, avių arba ožkų taukai (PGPK 10.11.50.60.00).

___________________________________

part_82b371fe23e24c3f968a7df4c98e670e_end

 


 

Duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto

produktus teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos

ar karo padėties poreikiams taisyklių

2 priedas

 

 

SAM PATVIRTINTŲ BŪTINIAUSIŲ MAISTO PRODUKTŲ PAROS NORMOS......METŲ KAINŲ ATASKAITA

 

Eil. Nr.

Produktas
(SAM patvirtinti būtiniausi maisto produktai)

Vidutinė ...... m. kaina (gamintojo didmeninė)

Matavimo vnt.

Nustatyta produkto paros norma

Nustatyto produkto paros normos kaina,  Eur už produkto normą

1.

Geriamasis vanduo

Eur už l

1,5 l

2.

Angliavandenių šaltiniai:

2.1.

duona

Eur už kg

400 g

2.2.

džiūvėsiai, traški duona

Eur už kg

250 g

2.3.

kvietiniai miltai

Eur už kg

250 g

2.4.

makaronai

Eur už kg

250 g

2.5.

kruopos

Eur už kg

250 g

2.5.1

grikių

Eur už kg

2.5.2

ryžių

Eur už kg

2.5.3

manų

Eur už kg

2.5.4

miežių

Eur už kg

2.5.5

perlinės

Eur už kg

2.6.

ilgo tinkamumo vartoti sausainiai

Eur už kg

200 g

2.7.

bulvės

Eur už kg

1000 g

2.8.

sausos bulvių košės

Eur už kg

280 g

3.

Baltymų šaltiniai:

3.1.

mėsa ¹

Eur už kg

270 g

3.2.

žuvis

Eur už kg

270 g

3.3.

vytinti arba rūkyti mėsos produktai ²

Eur už kg

200 g

3.4.

mėsos konservai ³

Eur už kg

300 g

3.5.

žuvies konservai

Eur už kg

300 g

3.6.

konservuotas sutirštintas pienas

Eur už kg

200 g

3.7.

pieno milteliai

Eur už kg

150 g

3.8.

fermentiniai sūriai

Eur už kg

150 g

3.9.

džiovinti varškės sūriai

Eur už kg

350 g

4.

Riebalų šaltiniai:

4.1.

aliejus

Eur už l

30 g

4.2.

sviestas

Eur už kg

30 g

4.3.

margarinas

Eur už kg

40 g

4.4.

taukai

Eur už kg

20 g

5.

Daržovės, vaisiai, ankštiniai:

5.1.

konservuotos daržovės

Eur už kg

300 g

5.2.

konservuoti vaisiai

Eur už kg

300 g

5.3.

raugintos daržovės

Eur už kg

300 g

5.4.

pupelės, pupos

Eur už kg

100 g

5.5.

žirniai

Eur už kg

100 g

5.6.

lęšiai

Eur už kg

100 g

5.7.

džiovinti vaisiai

Eur už kg

120 g

5.7.

šviežios sezoninės daržovės

Eur už kg

300 g

5.8.

švieži sezoniniai vaisiai

Eur už kg

300 g

6.

Cukrus

Eur už kg

15 g

7.

Druska

Eur už kg

3 g

8.

Multivitaminai

Eur už l

20 proc. RVK

 

 

______________________________

part_453d7c972cf14cf887929c11b66d9af4_end