LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL DUOMENŲ IR INFORMACIJOS APIE BŪTINIAUSIUS MAISTO PRODUKTUS TEIKIMO NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES, MOBILIZACIJOS AR KARO PADĖTIES POREIKIAMS TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO
2017 m. gruodžio 19 d. Nr. 3D-816
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos mobilizacijos ir priimančios šalies paramos įstatymo 4 straipsnio 3 punktu, Lietuvos Respublikos karo padėties įstatymo 35 straipsniu, Lietuvos Respublikos nepaprastosios padėties įstatymo 28 straipsnio 14 punktu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012 m. gegužės 29 nutarimo Nr. 631 „Dėl Gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų sąrašo patvirtinimo“ 17 punktu ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2013 m. kovo 27 nutarimo Nr. 256 „Dėl Valstybinių mobilizacinių užduočių Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms” 1.13 papunkčiu:
1. T v i r t i n u Duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto produktus teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties poreikiams taisykles (pridedama).
2. P a v e d u VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui:
2.1. pagal suderintą su Žemės ūkio ministerijos Veiklos administravimo ir turto valdymo departamentu grafiką sukurti ir įdiegti virtualią aplinką, pritaikytą duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto produktus teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties poreikiams iš Žemės ūkio ir maisto pramonės rinkos informacinės sistemos renkamų duomenų, pagal šiuo įsakymu patvirtintas taisykles ir formas;
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2017 m. gruodžio 19 d. įsakymu Nr. 3D-816
DUOMENŲ IR INFORMACIJOS APIE būtiniausiUS maisto produktUS TEIKIMO nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties POREIKIAMS TAISYKLĖS
I SKYRIUS
Bendrosios Nuostatos
1. Duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto produktus teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties poreikiams taisyklės parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos mobilizacijos ir priimančios šalies paramos įstatymo 4 straipsnio 3 punktu, Lietuvos Respublikos karo padėties įstatymo 35 straipsniu, Lietuvos Respublikos nepaprastosios padėties įstatymo 28 straipsnio 14 punktu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012 m. gegužės 29 nutarimo Nr. 631 „Dėl Gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų sąrašo patvirtinimo“ 17 punktu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2013 m. kovo 27 nutarimo Nr. 256 „Dėl Valstybinių mobilizacinių užduočių Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms” 1.13 papunkčiu ir atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. gegužės 25 d. įsakymą Nr. V-641 „Dėl nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties metu rekomenduojamo maisto produktų asortimento ir vieno gyventojo paros suvartojimo normos patvirtinimo“.
2. Šiose taisyklėse vartojami sutrumpinimai ir sąvokos:
2.2. IDIS – Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos Interaktyvioji duomenų įvesties sistema.
II SKYRIUS
NAUDOJAMI DUOMENŲ ŠALTINIAI
5. Informacijai rengti naudojami šie duomenų šaltiniai:
5.1. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. liepos 1 d. įsakymu Nr. 3D-385 „Dėl Duomenų apie etilo alkoholį ir vyno produktus teikimo taisyklių patvirtinimo“ patvirtintos Duomenų apie etilo alkoholį ir vyno produktus teikimo taisyklės;
5.2. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2006 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 3D-512 „Dėl Duomenų apie grūdus ir aliejinių augalų sėklas teikimo“ patvirtintos Duomenų apie grūdus ir aliejinių augalų sėklas teikimo taisyklės;
5.3. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. sausio 23 d. įsakymu Nr. 3D-39 „Dėl Duomenų apie bulves, daržoves, pievagrybius, vaisius ir uogas teikimo“ patvirtintos Duomenų apie bulves, daržoves, pievagrybius, vaisius ir uogas teikimo taisyklės;
5.4. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. birželio 5 d. įsakymu Nr. 3D-416 „Dėl Duomenų apie pieną ir pieno gaminius teikimo taisyklių patvirtinimo“ patvirtintos Duomenų apie pieną ir pieno gaminius teikimo taisyklės;
5.5. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2010 m. kovo 19 d. įsakymu Nr. 3D-246 „Dėl Duomenų apie mėsos gamybą, kiaušinių gavybą ir prekybą šiais produktais teikimo taisyklių patvirtinimo“ patvirtintos Duomenų apie mėsos gamybą, kiaušinių gavybą ir prekybą šiais produktais teikimo taisyklės;
5.6. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2010 m. rugpjūčio 4 d. įsakymu Nr. 3D-707 „Dėl Žuvininkystės statistinių duomenų teikimo taisyklių patvirtinimo“ patvirtintos Žuvininkystės statistinių duomenų teikimo taisyklės;
III SKYRIUS
DUOMENŲ IR INFORMACIJOS TEIKIMAS
6. Duomenų tvarkytojas:
6.1. sukuria IDIS – interaktyvias sąsajas duomenų ataskaitai pagal 1 ir 2 prieduose nustatytas formas, naudojant ŽŪMPRIS kaupiamuosius (5 punkte nustatytus) duomenis;
6.2. sukuria duomenų ir informacijos gavėjo nustatytiems darbuotojams prieigas IDIS prie duomenų ir informacijos pagal 1 ir 2 prieduose nustatytas formas;
IV SKYRIUS
DUOMENŲ IR INFORMACIJOS SAUGOS UŽTIKRINIMAS
7. Duomenų ir informacijos gavėja užtikrina duomenų ir informacijos, gaunamų pagal 1 ir 2 prieduose nustatytas formas, konfidencialumą.
V SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
Duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto produktus
teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos ar karo padėties
poreikiams taisyklių
1 priedas
SAM PATVIRTINTŲ BŪTINIAUSIŲ MAISTO PRODUKTŲ PAROS NORMOS UŽTIKRINIMO ......METŲ ATASKAITA
Eil. Nr. |
SAM patvirtintas būtiniausių maisto produktų sąrašas |
Ūkio subjektas (gamintojas) ir jo padalinys (-iai), vykdantis (-ys) gamybą: |
Vidutinė gamyba per parą ** kg* |
Sandėliuotas pagamintos produkcijos kiekis, kg* |
Eksportuota (proc. nuo pagaminto kiekio) |
Atitinkamo produkto gamybai sunaudota žaliava, proc. |
Paros normos užtikrinimas, proc. |
|||||
Pavadinimas |
Kodas |
Adresas, kontaktinis asmuo, tel., el. p. |
Savivaldybė |
vietinė |
impor-tuota |
šalies mastu |
savivaldybės mastu, kurioje yra įregistruotas gamintojas ir jo padalinys (-iai) |
|||||
1. |
Geriamasis vanduo* |
|||||||||||
2. |
Angliavandenių šaltiniai: |
|||||||||||
2.1. |
duona |
|
|
|
|
|
|
|
||||
2.2. |
džiūvėsiai, traški duona |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.3. |
kvietiniai miltai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.4. |
makaronai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.5. |
kruopos: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.5.1 |
grikių |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.5.2 |
ryžių |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.5.3 |
manų |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.5.4 |
miežių |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.5.5 |
perlinės |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.6. |
ilgo tinkamumo vartoti termino sausainiai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.7. |
bulvės |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.8. |
sausos bulvių košės |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. |
Baltymų šaltiniai: |
|||||||||||
3.1. |
mėsa ¹ |
|
|
|
|
|
|
|
||||
3.2. |
žuvis |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.3. |
vytinti arba rūkyti mėsos produktai ² |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.4. |
mėsos konservai ³ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.5. |
žuvies konservai ⁴ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.6. |
konservuotas sutirštintas pienas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.7. |
pieno milteliai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.8. |
fermentiniai sūriai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.9. |
džiovinti varškės sūriai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. |
Riebalų šaltiniai: |
|||||||||||
4.1. |
Aliejus. Pateikti litrais |
|
|
|
|
|
|
|
||||
4.2. |
sviestas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.3. |
margarinas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4.4 |
taukai ⁹ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. |
Daržovės, vaisiai ir ankštiniai: |
|||||||||||
5.1. |
konservuotos daržovės |
|
|
|
|
|
|
|
||||
5.2. |
konservuoti vaisiai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.3. |
raugintos daržovės |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.4. |
pupelės, pupos |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.5. |
žirniai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.6. |
lęšiai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.7. |
džiovinti vaisiai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.7. |
šviežios sezoninės daržovės |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5.8 |
švieži sezoniniai vaisiai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. |
Cukrus |
|||||||||||
7. |
Druska |
|||||||||||
8. |
Multivitaminai* |
Pastabos:
*- duomenys apie geriamojo vandens ir multivitaminų gamybą, sandėliavimą ir prekybą pateikiami litrais.
**- apskaičiuojamas naudojant metinius gamybos duomenis.
¹ - Šviežios arba atšaldytos ėriukų arba avių skerdenos, skerdenų pusės ir gabalai (PGPK 10.11.1.00.00).
Šviežios arba atšaldytos jautienos ir veršienos skerdenos ir skerdenų pusės ir ketvirčiai su kaulais (PGPK 10.11.11.40.00).
Šviežia arba atšaldyta kiauliena: skerdenos, skerdenų pusės (įskaitant šviežią mėsą, užpiltą druska kaip laikinuoju konservantu) (PGPK 10.11.12.30.00).
Švieži arba atšaldyti nesukapoti viščiukai (PGPK 10.12.10.10.00).
Švieži arba atšaldyti nesukapoti kalakutai (PGPK 10.12.10.20.00).
² - Kiaulienos kumpiai, mentės ir jų dalys, su kaulais, sūdyti, užpilti sūrymu, džiovinti arba rūkyti (PGPK 10.13.11.20.00).
Kiaulių papilvės ir jų gabalai, sūdyti, užpilti sūrymu, džiovinti arba rūkyti (10.13.11.50.00).
Sūdyta, užpilta sūrymu, džiovinta arba rūkyta kiauliena (įskaitant bekonų šoninę, trijų ketvirčių šoninę arba vidurines dalis, priekines nuokartas, nugarines ir jų dalis, išskyrus kumpius, mentes ir jų dalis, su kaulais, papilves ir jų dalis) (PGPK 10.13.11.80.00).
Sūdyta, užpilta sūrymu, džiovinta arba rūkyta galvijiena (PGPK 10.13.12.00.00).
Sūdyta, užpilta sūrymu, džiovinta arba rūkyta mėsa, valgomieji mėsos arba mėsos subproduktų miltai ir rupiniai (išskyrus sūdytą, užpiltą sūrymu, džiovintą arba rūkytą kiaulieną, jautieną ir veršieną (PGPK 10.13.13.00.00).
³ - Paruošta arba konservuota kiauliena: kiaulienos kumpiai ir jų dalys (išskyrus paruoštus valgius ir patiekalus) (PGPK 10.13.15.45.00).
Paruošta arba konservuota naminių kiaulių mėsa, jos subproduktai ir mišiniai,
kurių sudėtyje yra mažiau kaip 40 proc. bet kurios rūšies mėsos arba subproduktų ir bet kurios rūšies riebalų (išskyrus dešras ir panašius produktus, homogenizuotus produktus, iš kepenų pagamintus maisto produktus, paruoštus valgius ir patiekalus) (PGPK 10.13.15.65.00).
Kita paruošta arba konservuota kiauliena, jos subproduktai ir mišiniai, įskaitant mišinius (išskyrus dešras ir panašius produktus, homogenizuotus produktus, iš kepenų pagamintus maisto produktus, paruoštus valgius ir patiekalus) (PGPK 10.13.15.75.00).
Paruošta arba konservuota galvijiena arba jos subproduktai (išskyrus dešras ir panašius produktus, homogenizuotus produktus, iš kepenų pagamintus maisto produktus, paruoštus valgius ir patiekalus) (PGPK 10.13.15.85.00).
Paruošta arba konservuota kalakutų mėsa arba subproduktai (išskyrus dešras, iš kepenų pagamintus maisto produktus, paruoštus valgius ir patiekalus) (PGPK 10.13.15.25.00).
Kita paruošta arba konservuota paukštiena (išskyrus dešras, iš kepenų pagamintus maisto produktus, paruoštus valgius ir patiekalus) (PGPK 10.13.15.35.00).
⁴ - Konservuoti žuvies produktai, įskaitant žuvis, sveikas arba supjaustytas į gabalus, bet nemaltas (KN 1604 11 – 1604 19), produktus iš sūrimių (KN 1604 20 05), kitus paruoštus ir / arba konservuotus žuvų produktus (KN 1604 20 10–1604 20 90), ikrus ir ikrų pakaitalus (KN 1604 31–1604 32).
⁹ - Lydyti kiauliniai taukai ir kiti kiauliniai riebalai (PGPK 10.11.50.70.00). Neapdoroti arba lydyti galvijų, avių arba ožkų taukai (PGPK 10.11.50.60.00).
Duomenų ir informacijos apie būtiniausius maisto
produktus teikimo nepaprastosios padėties, mobilizacijos
ar karo padėties poreikiams taisyklių
2 priedas
SAM PATVIRTINTŲ BŪTINIAUSIŲ MAISTO PRODUKTŲ PAROS NORMOS......METŲ KAINŲ ATASKAITA
Eil. Nr. |
Produktas |
Vidutinė ...... m. kaina (gamintojo didmeninė) |
Matavimo vnt. |
Nustatyta produkto paros norma |
Nustatyto produkto paros normos kaina, Eur už produkto normą |
1. |
Geriamasis vanduo |
Eur už l |
1,5 l |
||
2. |
Angliavandenių šaltiniai: |
||||
2.1. |
duona |
Eur už kg |
400 g |
||
2.2. |
džiūvėsiai, traški duona |
Eur už kg |
250 g |
||
2.3. |
kvietiniai miltai |
Eur už kg |
250 g |
||
2.4. |
makaronai |
Eur už kg |
250 g |
||
2.5. |
kruopos |
Eur už kg |
250 g |
||
2.5.1 |
grikių |
Eur už kg |
|||
2.5.2 |
ryžių |
Eur už kg |
|||
2.5.3 |
manų |
Eur už kg |
|||
2.5.4 |
miežių |
Eur už kg |
|||
2.5.5 |
perlinės |
Eur už kg |
|||
2.6. |
ilgo tinkamumo vartoti sausainiai |
Eur už kg |
200 g |
||
2.7. |
bulvės |
Eur už kg |
1000 g |
||
2.8. |
sausos bulvių košės |
Eur už kg |
280 g |
||
3. |
Baltymų šaltiniai: |
||||
3.1. |
mėsa ¹ |
Eur už kg |
270 g |
||
3.2. |
žuvis |
Eur už kg |
270 g |
||
3.3. |
vytinti arba rūkyti mėsos produktai ² |
Eur už kg |
200 g |
||
3.4. |
mėsos konservai ³ |
Eur už kg |
300 g |
||
3.5. |
žuvies konservai ⁴ |
Eur už kg |
300 g |
||
3.6. |
konservuotas sutirštintas pienas |
Eur už kg |
200 g |
||
3.7. |
pieno milteliai |
Eur už kg |
150 g |
||
3.8. |
fermentiniai sūriai |
Eur už kg |
150 g |
||
3.9. |
džiovinti varškės sūriai |
Eur už kg |
350 g |
||
4. |
Riebalų šaltiniai: |
||||
4.1. |
aliejus |
Eur už l |
30 g |
||
4.2. |
sviestas |
Eur už kg |
30 g |
||
4.3. |
margarinas |
Eur už kg |
40 g |
||
4.4. |
taukai ⁹ |
Eur už kg |
20 g |
||
5. |
Daržovės, vaisiai, ankštiniai: |
||||
5.1. |
konservuotos daržovės |
Eur už kg |
300 g |
||
5.2. |
konservuoti vaisiai |
Eur už kg |
300 g |
||
5.3. |
raugintos daržovės |
Eur už kg |
300 g |
||
5.4. |
pupelės, pupos |
Eur už kg |
100 g |
||
5.5. |
žirniai |
Eur už kg |
100 g |
||
5.6. |
lęšiai |
Eur už kg |
100 g |
||
5.7. |
džiovinti vaisiai |
Eur už kg |
120 g |
||
5.7. |
šviežios sezoninės daržovės |
Eur už kg |
300 g |
||
5.8. |
švieži sezoniniai vaisiai |
Eur už kg |
300 g |
||
6. |
Cukrus |
Eur už kg |
15 g |
||
7. |
Druska |
Eur už kg |
3 g |
||
8. |
Multivitaminai |
Eur už l |
20 proc. RVK |