LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO
MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2001 M. LAPKRIČIO 7 D. ĮSAKYMO NR. 381 „DĖL GALVIJŲ ĮKAINOJIMO PAGAL SKERDENŲ SVORĮ IR KOKYBĘ TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2014 m. kovo 31 d. Nr. 3D-178
Vilnius
P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2001 m. lapkričio 7 d. įsakymą Nr. 381 „Dėl galvijų įkainojimo pagal skerdenų svorį ir kokybę“:
1. Pakeičiu preambulę ir ją išdėstau taip:
„Vadovaudamasis 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1308/2013, kuriuo nustatomas bendras žemės ūkio produktų rinkų organizavimas ir panaikinami Tarybos reglamentai (EEB) Nr. 922/72, (EEB) Nr. 234/79, (EB) Nr. 1037/2001 ir (EB) Nr. 1234/2007 (OL 2013 L 347, p. 671), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1310/2013 (OL 2013 L 347, p. 865), ir 2008 m. gruodžio 10 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1249/2008, kuriuo nustatomos išsamios Bendrijos galvijų, kiaulių ir avių skerdenų klasifikavimo skalių taikymo ir pranešimo apie tų skerdenų kainas taisyklės (OL 2008 L 337, p. 3), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. vasario 17 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (EB) Nr. 148/2014 (OL 2014 L 46, p. 1), bei siekdamas, kad galvijų skerdenų klasifikavimas bei apmokėjimas už nupirktus galvijus pagal skerdenos svorį ir kokybę būtų efektyvesni,“.
2. Nurodytuoju įsakymu patvirtintose Galvijų įkainojimo pagal skerdenų svorį ir kokybę taisyklėse:
2.1. Pakeičiu 1 punktą ir jį išdėstau taip:
2.2. Pakeičiu 2 punktą ir jį išdėstau taip:
„2. Už galvijus, nupirktus iš pardavėjų, apmokama pagal jų skerdenų svorį ir kokybę, nustatomą remiantis 2008 m. gruodžio 10 d. Komisijos reglamentu (EB) Nr. 1249/2008, kuriuo nustatomos išsamios Bendrijos galvijų, kiaulių ir avių skerdenų klasifikavimo skalių taikymo ir pranešimo apie tų skerdenų kainas taisyklės (OL 2008 L 337, p. 3), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2014 m. vasario 17 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (EB) Nr. 148/2014 (OL 2014 L 46, p. 1).“
2.3. Pakeičiu 3 punktą ir jį išdėstau taip:
2.4. Pakeičiu 4 punktą ir jį išdėstau taip:
„4. Šiose taisyklėse vartojamos sąvokos:
4.1. Atšaldyta galvijo skerdena – skerdena, kurios vidinė temperatūra ne žemesnė kaip -1,5 °C ir ne aukštesnė kaip +7 °C.
4.2. Bazinė galvijo skerdenos kaina (toliau – bazinė skerdenos kaina) – skerdyklos nustatyta kiekvienos galvijo kategorijos kaina už R raumeningumo ir 3 riebumo klasės skerdeną.
4.3. Galvijo rinkos kaina – kaina be PVM, kurią pirkėjas moka pardavėjui pagal galvijo įskaitinį skerdenos svorį ir kokybę.
4.4. Galvijo skerdenos kategorija (toliau – skerdenos kategorija) – pagal galvijo lytį ir amžių nustatoma skerdenos kategorija, žymima viena iš šių raidžių: Z, A, B, C, D ir E.
4.5. Galvijo skerdenos kokybė – kategorijos, raumeningumo ir riebumo klasių bei skerdenos svorio rodiklių visuma.
4.6. Galvijo skerdenos raumeningumo klasė (toliau – skerdenos raumeningumo klasė) – pagal galvijo skerdenos pagrindinių dalių – šlaunų, nugaros, menčių – išsivystymą nustatoma skerdenos klasė, žymima viena iš šių raidžių: E, U, R, O ir P.
4.7. Galvijo skerdenos riebumo klasė (toliau – skerdenos riebumo klasė) – pagal galvijo skerdenos išorinėje pusėje ir krūtinės ląstos ertmėje esančių riebalų kiekį nustatoma skerdenos klasė, žymima vienu iš šių skaičių: 1, 2, 3, 4 ir 5.
4.8. Įskaitinis galvijo gyvasis svoris (toliau – galvijo svoris) – skerdykloje ar patvirtintose prekiautojo patalpose nustatomas galvijo svoris, gaunamas iš bendro svorio atimant apytikslį skrandžio ir žarnų turinio svorį (iki 3 proc., karvės – iki 4 proc.). Be to, dar 2 proc. gali būti atimami, jei galvijas mėšlinas ar purvinas, ir 1,5 proc. – jei galvijas su odos defektais.
4.9. Įskaitinis galvijo skerdenos svoris (toliau – skerdenos svoris) – atšaldytos arba sumažintos 2 procentais šiltos galvijo skerdenos svoris.
4.10. Skerstinų galvijų pardavėjas (toliau – pardavėjas) – fizinis ar juridinis asmuo, parduodantis galvijus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) patvirtintoms skerdykloms.
4.11. Skerstinų galvijų pirkėjas (toliau – pirkėjas) – VMVT patvirtinta skerdykla, kuri Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka perka galvijus skersti.
4.12. Skerdenų vertintojas (toliau – vertintojas) – skerdyklos darbuotojas, turintis gyvulių skerdenų vertintojo kvalifikacijos patvirtinimo dokumentą, kurio suteikiama teisė klasifikuoti skerdenas. Skerdenų vertintojas privalo kelti kvalifikaciją ne rečiau kaip kartą per metus.
2.5. Pakeičiu 5 punktą ir jį išdėstau taip:
„5. Kitos šiose taisyklėse vartojamos sąvokos apibrėžtos 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) Nr. 1308/2013, kuriuo nustatomas bendras žemės ūkio produktų rinkų organizavimas ir panaikinami Tarybos reglamentai (EEB) Nr. 922/72, (EEB) Nr. 234/79, (EB) Nr. 1037/2001 ir (EB) Nr. 1234/2007 (OL 2013 L 347, p. 671), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1310/2013 (OL 2013 L 347, p. 865), ir reglamente (EB) Nr. 1249/2008.“
2.6. Pakeičiu 8 punktą ir jį išdėstau taip:
„8. Skerdimui parduodami galvijai turi būti suženklinti pagal Ūkinių gyvūnų laikymo vietų registravimo ir jose laikomų ūkinių gyvūnų ženklinimo ir apskaitos tvarkos aprašą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2003 m. birželio 16 d. įsakymu Nr. 3D-234 „Dėl Ūkinių gyvūnų laikymo vietų registravimo ir jose laikomų ūkinių gyvūnų ženklinimo ir apskaitos tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Ūkinių gyvūnų laikymo vietų registravimo ir jose laikomų ūkinių gyvūnų ženklinimo ir apskaitos tvarkos aprašas).“
2.7. Pakeičiu 12 punktą ir jį išdėstau taip:
2.8. Pakeičiu 16 punktą ir jį išdėstau taip:
„16. Jeigu klasifikuoti pateikta galvijo skerdena neatitinka Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. lapkričio 5 d. įsakymu Nr. 3D-605 „Dėl Kiaulių ir galvijų skerdenų paruošimo klasifikuoti taisyklių patvirtinimo“, arba vertintojas pastebi akivaizdų raumeninio audinio nupjovimą, tai tokia skerdena nevertinama arba vertinama tik nepažeista skerdenos pusė. Tokiu atveju
vertintojas kartu su cecho meistru ir veterinarijos inspektoriumi surašo aktą, pagal kurį nustatomas priemokos dydis pardavėjui.“
2.9. Pakeičiu 17 punktą ir jį išdėstau taip:
2.10. Pakeičiu 25 punktą ir jį išdėstau taip:
„25. Skerdeną ženklinant etikete, ji turi būti ne mažesnė kaip 50 cm2 ir joje nurodyti duomenys aiškiai įskaitomi. Etiketė turi būti atspari drėgmei, temperatūros svyravimams, apsaugota nuo suklastojimo ir tinkama pritvirtinti tik vieną kartą. Ji tvirtinama prie kiekvienos skerdenos pusės, tose pačiose vietose, kaip ir dedant spaudą. Etiketė negali būti nuimta iki skerdenos išpjaustymo. Joje, be kitų ženklinimą reglamentuojančių teisės aktuose nustatytų rekvizitų, turi būti pateikta ši informacija: