LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO 2011 M. BALANDŽIO 26 D. ĮSAKYMO
NR. V-694 „DĖL NACIONALINĖS MOKSLO PROGRAMOS „SVEIKAS IR SAUGUS MAISTAS“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2004 m. lapkričio 13 d. Nr. V - 1062
Vilnius
1. P a k e i č i u Nacionalinę mokslo programą „Sveikas ir saugus maistas“, patvirtintą Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2011 m. balandžio 26 d. įsakymu Nr. V-694 „Dėl nacionalinės mokslo programos „Sveikas ir saugus maistas“ patvirtinimo“:
1.1. pakeičiu 22 punktą ir jį išdėstau taip:
„22. Programa finansuojama atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto asignavimų, skirtų Lietuvos mokslo tarybai, ir kitų teisėtų finansavimo šaltinių. Programai įgyvendinti 2011-2014 metais reikia 15 250 tūkst. litų, 2015 metais – 1 375,69 tūkst. eurų.“;
Nacionalinės mokslo programos „Sveikas ir saugus maistas“ priedas
NACIONALINĖS MOKSLO PROGRAMOS „SVEIKAS IR SAUGUS MAISTAS“
ĮGYVENDINIMO PRIEMONIŲ PLANAS
Programos uždaviniai |
Priemonės pavadinimas |
Įvykdymo terminas |
Atsakingi vykdytojai |
Preliminarus lėšų poreikis |
Finansavimo šaltinis |
||||
tūkst. litų |
tūkst. eurų |
|
|||||||
2011 m. |
2012 m. |
2013 m. |
2014 m. |
2015 m. |
|||||
1. Ištirti ir nustatyti biologiškai vertingų ir kenksmingų medžiagų pokyčius auginant augalus ir gyvūnus maistui, laikant ir apdorojant žemės ūkio maisto žaliavas, kurti maisto žaliavų kokybę ir saugą didinančių technologijų prototipus |
1.1. Ištirti augaluose ir gyvūnuose, vartojamuose maistui, bei žemės ūkio produktuose vykstančius biologiškai aktyvių komponentų kitimus, nustatyti besikeičiančiomis Lietuvos agroklimatinėmis sąlygoms tinkamiausias auginimo technologijas ir veisles, išsiskiriančias produktyvumu, biologine verte bei kokybės parametrais. 1.2. Atlikti Lietuvai svarbių ir perspektyvių maisto produktų, jų žaliavų kokybės ir saugos tyrimus, identifikuojant biologiškai vertingus arba žalingus junginius, bei įvertinant efektyvių auginimo, laikymo ir apdorojimo būdų įtaką žemės ūkio produktų sudėčiai ir saugai |
2011–2015 metai |
Lietuvos mokslo taryba |
1500 |
1500 |
2000 |
2250 |
796,45 |
Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto asignavimai |
2. Ištirti ir įvertinti maisto komponentus cheminiu, biologiniu, toksikologiniu bei jų įtakos maisto matricoms požiūriais, kuriant padidintos biologinės vertės ir saugesnius maisto produktus
|
2.1. Atlikti išsamius potencialių funkcionaliųjų komponentų maisto matricose tyrimus, įvertinant jų antioksidacines, antimikrobines, antimutagenines ir kitas savybes, lemiančias maisto su šiais komponentais funkcionalumą, padidintą saugą ir biologinę vertę. 2.2. Ištirti maisto komponentų pokyčius perdirbant maisto žaliavas ir laikant maisto produktus, kai taikomos bio- ir nanotechnologijos, pažangiausi maisto inžinerijos metodai; sukurti didesnės biologinės vertės, saugesnių ir stabilesnių maisto produktų technologijų prototipus |
2011–2015 metai |
Lietuvos mokslo taryba |
1500 |
2000 |
2250 |
2250 |
579,24 |
Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto asignavimai |
Iš viso |
|
|
3000 |
3500 |
4250 |
4500 |
1375,69 |
|