LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2013 M. BALANDŽIO 22 D. ĮSAKYMO NR. V-408 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 132:2013 „MAISTO PRODUKTŲ IR MAISTO INGREDIENTŲ GAMYBOJE LEIDŽIAMI NAUDOTI EKSTRAHENTAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO

 

2017 m. birželio 2 d. Nr. V-641

Vilnius

 

 

1. P a k e i č i u Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2013 m. balandžio 22 d. įsakymą Nr. V-408 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 132:2013 „Maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje leidžiami naudoti ekstrahentai“ patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 132:2013 „MAISTO PRODUKTŲ IR MAISTO INGREDIENTŲ GAMYBOJE LEIDŽIAMI NAUDOTI EKSTRAHENTAI“ PATVIRTINIMO

 

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalies 1 ir 4 punktais, įgyvendindamas 2009 m. balandžio 23 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2009/32/EB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje naudojamus ekstrahentus, suderinimo (OL 2009 L 141, p. 3), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2016 m. spalio 19 d. Komisijos direktyva (ES) 2016/1855 (OL 2016 L 284, p. 19):

1. T v i r t i n u Lietuvos higienos normą HN 132:2013 „Maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje leidžiami naudoti ekstrahentai“ (pridedama).

2. P a v e d u šio įsakymo vykdymo kontrolę viceministrui pagal veiklos sritį.“

2. P a k e i č i u nurodytu įsakymu patvirtintą Lietuvos higienos normą HN 132:2013 „Maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje leidžiami naudoti ekstrahentai“:

2.1. Pakeičiu I skyriaus pavadinimą ir jį išdėstau taip:

I SKYRIUS

TAIKYMO SRITIS“.

2.2. Pakeičiu II skyriaus pavadinimą ir jį išdėstau taip:

II SKYRIUS

SĄVOKOS IR APIBRĖŽTYS“.

2.3. Pakeičiu 4 punktą ir jį išdėstau taip:

4. Šioje higienos normoje vartojamos sąvokos ir jų apibrėžtys:

4.1. ekstrahentas – tirpiklis, kuris naudojamas ekstrahavimo procese apdorojant žaliavas, maisto produktus ar tų produktų komponentus ar ingredientus, o vėliau pašalinamas, ir kurio technologiškai neišvengiamų likučių ar jo darinių gali likti maisto produkte ar maisto ingrediente;

4.2. tirpiklis – bet kokia maisto produktui ar bet kokiam jo komponentui, įskaitant ir bet kokius teršalus, esančius tame maisto produkte ar ant jo, tirpinti naudojama medžiaga.“

2.4. Pakeičiu III skyriaus pavadinimą ir jį išdėstau taip:

III SKYRIUS

MAISTO PRODUKTŲ IR MAISTO INGREDIENTŲ GAMYBOJE LEIDŽIAMI NAUDOTI EKSTRAHENTAI“.

2.5. Pakeičiu 12 punktą ir jį išdėstau taip:

12. Jeigu gavus naujos informacijos ar pakartotinai įvertinus turimą informaciją yra priežasčių manyti, jog bet kurios priede išvardytos medžiagos naudojimas maisto produktuose arba vieno ar daugiau iš 11 punkte nurodytų komponentų, esančių tokiose medžiagose, kiekis, nors ir atitinkantis šioje higienos normoje nustatytas sąlygas, galėtų kelti grėsmę žmonių sveikatai, tokių medžiagų naudojimas turi būti laikinai sustabdomas ar apribojamas, apie tai nedelsiant pranešama kitoms valstybėms narėms ir Europos Komisijai pagrindžiant tokį sprendimą.“

2.6. Pakeičiu 13 punktą ir jį išdėstau taip:

13. Apsaugos priemonės, nurodytos šios higienos normos 12 punkte, taikomos iki atitinkamų Europos Komisijos priimtų priemonių įsigaliojimo.“

2.7. Pakeičiu 14 punkto pirmąją pastraipą ir ją išdėstau taip:

14. Medžiagomis, išvardytomis priede, numatytomis naudoti kaip ekstrahentai maisto produktuose, gali būti prekiaujama, jei ant jų pakuočių, taros arba etiketėse, išskyrus šios higienos normos 15 punkte nurodytą atvejį, pateikta aiškiai matoma, įskaitoma ir neištrinama ši informacija:“.

2.8. Pakeičiu 15 punktą ir jį išdėstau taip:

15. Šios higienos normos 14.3–14.6 papunkčiuose nurodyta informacija gali būti pateikta tik su prekių siunta ar partija susijusiuose prekybos dokumentuose, kuriuos reikia pateikti pristatant prekes arba prieš jų pristatymą.“

2.9. Pakeičiu 16 punktą ir jį išdėstau taip:

16. Europos Sąjungos teisės aktuose nustatyti tikslesni ir išsamesni reikalavimai dėl svorio ir pavojingų medžiagų ir mišinių klasifikavimo, pakavimo ir ženklinimo taikomi kartu su šios higienos normos 14 ir 15 punktų reikalavimais.“

2.10. Pakeičiu 17 punktą ir jį išdėstau taip:

17. Draudžiama parduoti ekstrahentus, jei šios higienos normos 14 punkte nurodyta informacija nėra pateikta pirkėjams lengvai suprantama kalba, išskyrus atvejus, kai buvo imtasi kitų priemonių, užtikrinančių, kad pirkėjas būtų informuotas. Šios higienos normos 14 punkte nurodyta informacija gali būti pateikta įvairiomis kalbomis.“

2.11. Pakeičiu priedo 2 punkto lentelę:

2.11.1. pakeičiu 5 punktą ir jį išdėstau taip:

„5.

Dimetileteris

Gyvūninių baltyminių produktų, iš kurių pašalinti riebalai, įskaitant želatiną3), gamyba

0,009 mg/kg gyvūniniuose baltyminiuose produktuose, iš kurių pašalinti riebalai, įskaitant želatiną

 

 

Kolageno4) ir kolageno darinių, išskyrus želatiną, gamyba

3 mg/kg kolagene ir kolageno dariniuose, išskyrus želatiną“

 

2.11.2. papildau 3) paaiškinimu:

3) Želatina – tai natūralūs tirpūs baltymai (stingstantys arba nestingstantys), gauti iš dalies hidrolizuojant kolageną, pagamintą iš gyvūnų kaulų, kailių ir odų, sausgyslių ir gyslų, pagal atitinkamus 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 853/2004) reikalavimus.“

2.11.3. papildau 4) paaiškinimu:

4) Kolagenas – tai baltymo pagrindo produktas, gautas iš gyvūnų kaulų, kailių, odų ir sausgyslių ir pagamintas pagal atitinkamus Reglamento (EB) Nr. 853/2004 reikalavimus.“

3. N u s t a t a u, kad šis įsakymas įsigalioja 2018 m. gegužės 1 d.

 

 

 

Sveikatos apsaugos ministras                                                                             Aurelijus Veryga