LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO 2013 M. BALANDŽIO 22 D. ĮSAKYMO NR. V-408 „DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 132:2013 „MAISTO PRODUKTŲ IR MAISTO INGREDIENTŲ GAMYBOJE LEIDŽIAMI NAUDOTI EKSTRAHENTAI“ PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO
2017 m. birželio 2 d. Nr. V-641
Vilnius
1. P a k e i č i u Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2013 m. balandžio 22 d. įsakymą Nr. V-408 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 132:2013 „Maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje leidžiami naudoti ekstrahentai“ patvirtinimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:
„LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL LIETUVOS HIGIENOS NORMOS HN 132:2013 „MAISTO PRODUKTŲ IR MAISTO INGREDIENTŲ GAMYBOJE LEIDŽIAMI NAUDOTI EKSTRAHENTAI“ PATVIRTINIMO
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalies 1 ir 4 punktais, įgyvendindamas 2009 m. balandžio 23 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2009/32/EB dėl valstybių narių įstatymų, reglamentuojančių maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje naudojamus ekstrahentus, suderinimo (OL 2009 L 141, p. 3), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2016 m. spalio 19 d. Komisijos direktyva (ES) 2016/1855 (OL 2016 L 284, p. 19):
1. T v i r t i n u Lietuvos higienos normą HN 132:2013 „Maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje leidžiami naudoti ekstrahentai“ (pridedama).
2. P a k e i č i u nurodytu įsakymu patvirtintą Lietuvos higienos normą HN 132:2013 „Maisto produktų ir maisto ingredientų gamyboje leidžiami naudoti ekstrahentai“:
2.3. Pakeičiu 4 punktą ir jį išdėstau taip:
„4. Šioje higienos normoje vartojamos sąvokos ir jų apibrėžtys:
4.1. ekstrahentas – tirpiklis, kuris naudojamas ekstrahavimo procese apdorojant žaliavas, maisto produktus ar tų produktų komponentus ar ingredientus, o vėliau pašalinamas, ir kurio technologiškai neišvengiamų likučių ar jo darinių gali likti maisto produkte ar maisto ingrediente;
2.4. Pakeičiu III skyriaus pavadinimą ir jį išdėstau taip:
2.5. Pakeičiu 12 punktą ir jį išdėstau taip:
„12. Jeigu gavus naujos informacijos ar pakartotinai įvertinus turimą informaciją yra priežasčių manyti, jog bet kurios priede išvardytos medžiagos naudojimas maisto produktuose arba vieno ar daugiau iš 11 punkte nurodytų komponentų, esančių tokiose medžiagose, kiekis, nors ir atitinkantis šioje higienos normoje nustatytas sąlygas, galėtų kelti grėsmę žmonių sveikatai, tokių medžiagų naudojimas turi būti laikinai sustabdomas ar apribojamas, apie tai nedelsiant pranešama kitoms valstybėms narėms ir Europos Komisijai pagrindžiant tokį sprendimą.“
2.6. Pakeičiu 13 punktą ir jį išdėstau taip:
2.7. Pakeičiu 14 punkto pirmąją pastraipą ir ją išdėstau taip:
2.8. Pakeičiu 15 punktą ir jį išdėstau taip:
2.9. Pakeičiu 16 punktą ir jį išdėstau taip:
2.10. Pakeičiu 17 punktą ir jį išdėstau taip:
„17. Draudžiama parduoti ekstrahentus, jei šios higienos normos 14 punkte nurodyta informacija nėra pateikta pirkėjams lengvai suprantama kalba, išskyrus atvejus, kai buvo imtasi kitų priemonių, užtikrinančių, kad pirkėjas būtų informuotas. Šios higienos normos 14 punkte nurodyta informacija gali būti pateikta įvairiomis kalbomis.“
2.11. Pakeičiu priedo 2 punkto lentelę:
2.11.1. pakeičiu 5 punktą ir jį išdėstau taip:
„5. |
Dimetileteris |
Gyvūninių baltyminių produktų, iš kurių pašalinti riebalai, įskaitant želatiną3), gamyba |
0,009 mg/kg gyvūniniuose baltyminiuose produktuose, iš kurių pašalinti riebalai, įskaitant želatiną |
|
|
Kolageno4) ir kolageno darinių, išskyrus želatiną, gamyba |
3 mg/kg kolagene ir kolageno dariniuose, išskyrus želatiną“ |
2.11.2. papildau 3) paaiškinimu:
„3) Želatina – tai natūralūs tirpūs baltymai (stingstantys arba nestingstantys), gauti iš dalies hidrolizuojant kolageną, pagamintą iš gyvūnų kaulų, kailių ir odų, sausgyslių ir gyslų, pagal atitinkamus 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 853/2004, nustatančio konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 45 tomas, p. 14), (toliau – Reglamentas (EB) Nr. 853/2004) reikalavimus.“