LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO
MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL VAISIŲ IR UOGŲ ŠALDYKLŲ TECHNOLOGINIO PROJEKTAVIMO TAISYKLIŲ ŽŪ TPT 09:2014 PATVIRTINIMO
2014 m. gegužės 22 d. Nr. 3D-296
Vilnius
Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. spalio 21 d. nutarimo Nr. 1316 ,,Dėl normatyvinių statinio saugos ir paskirties dokumentų normavimo sričių paskirstymo tarp valstybės institucijų“ 18 punktu ir siekdamas, kad projektuojant žemės ūkio gamybos įmonėms ir ūkininkams vaisių ir uogų šaldyklas būtų diegiamos šiuolaikinės pažangiausios technologijos,
t v i r t i n u Vaisių ir uogų šaldyklų technologinio projektavimo taisykles ŽŪ TPT 09:2014 (pridedama).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2014 m. gegužės 22 d. įsakymu Nr. 3D-296
VAISIŲ IR UOGŲ ŠALDYKLŲ TECHNOLOGINIO PROJEKTAVIMO TAISYKLĖS
ŽŪ TPT 09:2014
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Vaisių ir uogų šaldyklų technologinio projektavimo taisyklėse ŽŪ TPT 09:2014 (toliau – Taisyklės) nustatomi pagrindiniai technologiniai reikalavimai projektuojant ir statant dirbtinai šaldomas vaisių ir (arba) uogų saugyklas – šaldyklas (toliau – šaldyklos) maistui skirtiems vaisiams ir (arba) uogoms (toliau – produkcija) tvarkyti (priimti iš sodo, laikyti šaldyklos kamerose sudarant reguliuojamą dujinę aplinką arba be jos, paruošti pardavimui) ir įgyvendinant svarbiausias nuostatas, garantuojančias vaisių ir uogų maistinę kokybę, švarios aplinkos išsaugojimą ir saugų darbą.
2. Taisyklės parengtos vadovaujantis Lietuvos Respublikos statybos įstatymu, Lietuvos Respublikos cheminių medžiagų ir preparatų įstatymu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. spalio 21 d. nutarimu Nr. 1316 „Dėl normatyvinių statinio saugos ir paskirties dokumentų normavimo sričių paskirstymo tarp valstybės institucijų“.
3. Taisyklėse vartojamos sąvokos ir jų apibrėžtys:
3.1. apytakinė ventiliacija – aktyvioji ventiliacija, kai patalpoje recirkuliuojantis oras palaiko vienodą patalpos ir taroje laikomos produkcijos mikroklimatą;
3.2. patalpos mikroklimatas – patalpos temperatūros, oro švaros, apšviestumo, triukšmo ir kitų rodiklių visuma;
3.3. plokščiasis padėklas – daugkartinis mechanizuotai kilnojamas padėklas be sienelių ar ramsčių taroje laikomiems produktams sudėti, laikyti ir vežti;
3.4. santykinis medžiagos drėgnis – drėgmės ir drėgnos medžiagos, kurioje ji yra, masių santykis, reiškiamas procentais arba vieneto dalimis;
3.5. technologinis koridorius – sandėlio (saugyklos ar kt.) patalpa produkcijai vežti, inžinerinėms komunikacijoms ir įrenginiams įrengti;
3.8. vaisių ir (arba) uogų šaldyklos kamera (toliau – šaldyklos kamera) – sandari vaisių ir (arba) uogų šaldyklos patalpa, kurioje vaisiai ir (arba) uogos vėsinami oru, palaikomas tam tikras oro drėgnis ir kurioje prireikus reguliuojama dujų aplinka;
3.9. vaisių ir (arba) uogų šaldykla – saugykla su kameromis vaisiams ir (arba) uogoms laikyti vėsinant ir jų kokybei išsaugoti;
3.12. vaisių padėklinis konteineris – daugkartinė mechanizuotai kilnojama dėžė vaisiams laikyti ir vežti;
3.13. vaisių padėklinių konteinerių rietuvė (toliau – padėklinių konteinerių rietuvė) – tvarkinga vaisių padėklinių konteinerių krūva;
II. BENDRIEJI ŠALDYKLŲ REIKALAVIMAI
5. Šaldyklų statybos vieta turi būti sausa, gruntinis vanduo turi būti ne mažiau kaip 1,0 m gylyje nuo žemės sklypo paviršiaus.
6. Šaldyklų grindys turi būti ne mažiau kaip 0,2 m aukščiau žemės sklypo paviršiaus, be slenksčių tarp patalpų ir technologiškai nebūtino grindų nuolydžio.
7. Šaldyklos ir jų priklausiniai statomi žemės ūkio produkcijos gamybos įmonėse arba ūkininkų ūkiuose, vadovaujantis Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1992 m. gegužės 12 d. nutarimu Nr. 343 „Dėl Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų patvirtinimo“, reikalavimais.
8. Šaldyklos ir jų priklausiniai turi atitikti Lietuvos Respublikos teisės aktuose: statybos techniniame reglamente STR 2.02.11:2004 „Šaldomieji pastatai ir patalpos“, patvirtintame Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2004 m. liepos 5 d. įsakymu Nr. D1-370 „Dėl statybos techninio reglamento STR 2.02.11:2004 patvirtinimo“ (toliau – STR 2.02.11:2004); statybos techniniame reglamente STR 2.02.07:2012 „Sandėliavimo, gamybos ir pramonės statiniai. Pagrindiniai reikalavimai“, patvirtintame Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2012 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr. D1-344 „Dėl statybos techninio reglamento 2.02.07:2012 „Sandėliavimo, gamybos ir pramonės statiniai. Pagrindiniai reikalavimai“ patvirtinimo; statybos techniniame reglamente STR 2.03.02:2005 „Gamybos, pramonės ir sandėliavimo statinių sklypų tvarkymas“, patvirtintame Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2005 m. birželio 17 d. įsakymu Nr. D1-309 „Dėl statybos techninio reglamento STR 2.03.02:2005 „Gamybos, pramonės ir sandėliavimo statinių sklypų tvarkymas“, nustatytus reikalavimus.
9. Vieta šaldykloms statyti parenkama atsižvelgiant į vietos inžinerinę infrastruktūrą, jos įrengimo galimybes, technologinių, sanitarinių, aplinkos apsaugos ir priešgaisrinių normų reikalavimus.
10. Šaldyklų darbui turi būti numatytos reikalingos elektros tiekimo sistemos, kiti energetiniai ištekliai, vandens tiekimas technologinėms ir buitinėms reikmėms, produkcijos atliekų ir nuotekų tvarkymo įrenginiai.
11. Šaldyklų ir jų priklausinių teritorija turi būti išlyginta, įrengti apvažiavimo keliai ir aikštelės su danga, atitinkančia naudojamos transporto priemonės masę ir eismo intensyvumą, įrengtas nuotakynas švarioms paviršinėms nuotekoms nutekėti ir užterštoms nuotekoms nukreipti į jų tvarkymo (kaupimo, valymo) įrenginius. Teritorijos paviršiniai vandenys turi būti tvarkomi vadovaujantis Paviršinių nuotekų tvarkymo reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2007 m. balandžio 2 d. įsakymu Nr. D1-193 „Dėl Paviršinių nuotekų tvarkymo reglamento patvirtinimo“, reikalavimais. Šaldyklų ir jų priklausinių teritorijos aptvėrimo reikalingumą sprendžia statytojas. Licencijuoto sandėlio vaisių šaldyklų ir jų priklausinių teritorija turi būti aptverta.
12. Šaldyklos projektavimo užduotyje turi būti nurodytos sandėliuojamos produkcijos rūšys kiekiai, taip pat reikalavimai, galintys turėti įtakos projektuose priimamiems sprendimams.
13. Šaldyklos projektuojamos vadovaujantis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos patvirtintais priešgaisrinės apsaugos teisės aktų reikalavimais.
14. Rengiant šaldyklų ir jų priklausinių projektų technologines dalis be šių Taisyklių būtina vadovautis ir kitais teisės aktų reikalavimais.
15. Šaldyklos technologinės paskirties patalpų kategorijos pagal sprogimo ir gaisro pavojų ir aplinkos įvertinimas pagal elektros įrenginių įrengimo reikalavimus nustatomi projekto technologinėje dalyje.
III. ŠALDYKLOS IR JŲ PRIKLAUSINIAI
17. Šaldyklos ir joms priklausančių statinių ir patalpų sąrašas pateikiamas 1 lentelėje.
1 lentelė. Šaldyklos ir jos priklausinių sąrašas
Pastatai, patalpos ir įrenginiai |
Paskirtis |
Gamybinės paskirties |
|
Šaldyklos patalpos: |
|
a) šaldyklos kameros |
Produkcijai laikyti |
b) technologinis koridorius |
Produkcijai vežti, inžinerinėms komunikacijoms ir įrenginiams įrengti |
c) mikroklimato reguliavimo įrenginių patalpos |
Vėdinimo, šaldymo ir oro sudėties reguliavimo įrenginiams montuoti |
d) elektros skirstykla |
Elektros jėgos įrenginiams valdyti |
e) technologinio proceso kontrolės ir matavimo prietaisų patalpa |
Automatinio valdymo spintoms ir prietaisams įrengti |
Produkcijos priėmimo patalpos |
Produkcijai priimti iš transporto priemonių ir perduoti apdorojimui ir laikymui |
Produkcijos prekinio paruošimo patalpos, ekspedicija |
Produkcijai apdoroti ir paruošti pardavimui |
Produkcijos perdirbimo patalpos |
Gaminiams gaminti |
Atliekų perdirbimo patalpos ir įrenginiai |
Pašarams, trąšoms gaminti, perduoti kompostuoti |
Laboratorija |
Produkcijos kokybės kontrolei |
Gamybinės-pagalbinės paskirties |
|
Paruoštos parduoti produkcijos patalpa arba vieta |
Parduoti paruoštai produkcijai laikyti |
Stoginė arba aikštelė |
Tuščioms dėžėms laikyti |
Materialinių-techninių medžiagų laikymo patalpos |
Atsarginėms detalėms ir medžiagoms laikyti |
Techninės priežiūros patalpa |
Įrenginių ir krautuvų techninei priežiūrai |
Siurblinė, nuotekų valymo įrenginiai |
Vandeniui tiekti, nuotekoms tvarkyti |
Svarstyklės |
Produkcijai sverti |
Elektros transformatorinė pastotė |
Aprūpinti elektros energija |
Pagalbinės paskirties |
|
Administracinės |
Administravimui ir gamybos kontrolei |
Buitinės |
Personalo buities reikmėms tenkinti |
18. Projektuojamų šaldyklų, jų priklausinių ir įrenginių reikalingas skaičius, plotai ir talpa nustatomi pagal ūkio reikmes ir apskaičiavimus projekto technologinėje dalyje.
19. Licencijuoto sandėlio vaisių saugykloje turi būti įrengta laboratorija vaisių kokybei tikrinti. Neturint savo laboratorijos, turi būti sudaryta sutartis su laboratorija arba paskirtas asmuo, atsakingas už vaisių kokybės nustatymą.
21. Šaldyklų pastatuose turi būti numatytos priemonės parduodamai produkcijai pakrauti į transporto priemonę: rampos, krautuvai. Jei rampą numatoma įrengti išorėje, ji turi būti po stogine.
IV. PATALPŲ PLANAVIMO IR JŲ STATYBINIŲ SPRENDIMŲ
REIKALAVIMAI
23. Šaldyklų statinių tūrio, planiniai ir konstrukciniai sprendimai turi sudaryti palankias sąlygas technologiniams reikalavimams įgyvendinti: produkcijai priimti, laikyti, paruošti pardavimui ir krovos darbams atlikti.
24. Produkcijos priėmimo ir prekinio paruošimo patalpos su šaldyklos kameromis turi būti sujungtos technologiniu koridoriumi. Būtinos patalpos apdorojamos ir gatavos produkcijos atsargoms bei tarai (dėžėms, padėkliniams konteineriams) laikyti ne mažiau kaip vieną darbo pamainą. Turi būti numatyta galimybė vienu metu priimti produkciją ir ją išduoti.
26. Padidinto pavojingumo gamybiniai skyriai (šaldymo įrenginių, kai kurių konstrukcijų dujų aplinkos sudarymo įrangos) turi būti atskirose patalpose. Jei nėra kitų reikalavimų, tokiose patalpose turi būti suprojektuotos išėjimo į lauką durys.
27. Šaldymo įrenginių kompresoriai ir pagalbinė įranga (aušintuvai) įrengiama šaldyklos išorėje arba kitoje gerai vėdinamoje šaldyklos vietoje po stogine.
28. Šaldyklų pastatų atitvarinėse konstrukcijose, vartuose, duryse ir dangčiuose neturi būti tuščių ertmių, kad jose negalėtų veistis graužikai. Varstomų langų ir oro paėmimo iš lauko angos turi būti apsaugotos plieniniais tinkleliais.
29. Šaldyklų patalpų ir kamerų poveikis statybinėms konstrukcijoms:
30. Produkcijos laikymo ir perdirbimo patalpų statybinės konstrukcijos turi būti tinkamos maistinės produkcijos laikymo patalpoms įrengti.
31. Produkcijos priėmimo ir prekinio paruošimo patalpų vartų ir durų matmenis reikia taikyti pagal naudojamos transporto priemonės gabaritus. Vienuose vartuose arba šalia jų turi būti numatytos durys personalui įeiti į šaldyklą.
32. Šaldyklų kamerų, kuriose reguliuojama dujų aplinka, vartuose būtina numatyti duris su stebėjimo langeliu ir jungtimi oro pavyzdžiams paimti.
33. Išėjimo iš šaldyklų kamerų į šiltas patalpas vietas reikia atskirti permatomomis orą ir šilumą stabdančiomis užuolaidomis.
34. Šaldyklų grindys turi būti lygios, neslidžios, atsparios 10 km per valandą greičiu judančios pakrautos transporto priemonės, taip pat valymo ir dezinfekavimo priemonių poveikiui.
35. Šaldyklų sienos ir visi paviršiai, kurie gali liestis su produktais, turi būti švarūs, prieinami valyti, be plyšių ir įdubų, neabsorbuoti dezinfekcinių medžiagų.
36. Šaldyklų atitvaros turi būti taip apšiltintos, kad produkcijos laikymo metu, esant norminei aplinkos temperatūrai ir santykiniam drėgniui, ant patalpų atitvarinių konstrukcijų (denginio, sienų) nesusidarytų kondensatas. Sienos ir denginys (lubos) turi būti lengvai valomos.
37. Durys turi būti sandarios, varstomi langai produkcijos prekinio paruošimo ir kitose pagalbinėse patalpose turi būti su tinkleliais.
38. Apskaičiuojant šaldyklos kamerų atitvarinių konstrukcijų šilumos laidumą bei parenkant (šaldymo, vėdinimo) inžinerinę įrangą svarbu vadovautis 2 lentelėje pateiktais duomenimis, tačiau visais atvejais jų reikšmės neturi būti mažesnės, negu nurodyta STR 2.02.11:2004 reikalavimuose.
2 lentelė. Šaldyklų kamerų vidaus oro ir atitvarų paviršių duomenys atitvarinių konstrukcijų šilumos laidumui skaičiuoti
Produkcijos rūšis |
Patalpos oro santykinis drėgnis, proc. |
Temperatūra, oC |
||
patalpos oro |
rasos taško temperatūra paviršiuose |
|||
sienų |
lubų |
|||
Obuoliai |
90 |
+2 |
+0,2 |
–0,8 |
Vynuogės |
90 |
+2 |
+0,2 |
–0,8 |
39. Skaičiuojamąja vidaus oro temperatūra laikoma: produkcijos prekinio paruošimo patalpose +8–+12 oC; automatikos skydinėse +16 oC; elektros skirstyklose, ventiliacinėse kamerose, produkcijos išdavimo patalpose, taip pat atvežtos žaliavos ir paruoštos parduoti produkcijos patalpose +5 oC.
V. PRODUKCIJOS LAIKYMO REIKALAVIMAI
42. Ilgam laikymui skirti vaisiai, atsižvelgiant į jų fizines savybes, atrenkami nuimant derlių ir sudedami į padėklinius konteinerius arba dėžes. Uogos trumpam laikymui dedamos tik į dėžes.
43. Šaldyklos kameros turi būti įrengtos taip, kad palaikant optimalų režimą produkcijos sluoksnyje, laikymo metu būtų patiriami mažiausi nuostoliai.
44. Skirtingų botaninių rūšių vaisiai ilgam laikymui turi būti kraunami į atskirą patalpą. Skirtingų rūšių produkciją vienoje patalpoje galima laikyti tik esant vienodiems jos laikymo temperatūros, drėgmės bei aplinkos dujų režimams. Negalima vienoje patalpoje laikyti vaisių ir vynuogių, taip pat skirtingų rūšių produkcijos, skleidžiančios stiprų aromatą.
45. Prieš pardavimą atliekamas galutinis produkcijos prekinis paruošimas: produkcija plaunama, rūšiuojama, kalibruojama, pakuojama ir kt.
46. Vaisių ir uogų laikymo būdas pasirenkamas įvertinus vietos sąlygas: produkcijos fizines savybes, transportavimo, pakrovimo ir iškrovimo priemones, paruošimą laikymui ir pardavimui.
47. Šaldyklos kameroje taroje rietuvėse laikomos produkcijos vidutinis tankis pateiktas 3 lentelėje.
3 lentelė. Šaldyklos kameroje taroje rietuvėse laikomos produkcijos vidutinis tankis
Krovinio rūšis |
Vidutinis produkcijos tankis, t/m3 |
Medinės obuolių ir kriaušių dėžės |
0,36 |
Kai kraunama ant plokščiųjų padėklų |
|
Medinės obuolių ir kriaušių dėžės |
0,34 |
Vynuogių dėžės |
0,30 |
Kai kraunama padėkliniais konteineriais |
|
Obuoliai ir kriaušės |
0,45 |
48. Projekte turi būti nurodyta sąlyginė šaldyklos kameros talpa skaičiuojant 0,35 t produkcijos 1 m3 rietuvės naudingo tūrio.
49. Šaldyklos kameros vidutinis lyginamasis tūris, būtinas norint patalpinti 1 t taroje laikomos produkcijos, pateikiamas 4 lentelėje.
4 lentelė. Šaldyklos kameros vidutinis lyginamasis tūris, būtinas norint patalpinti 1 t taroje laikomos produkcijos
Produkcijos rūšis |
Vidutinis lyginamasis tūris, m3/t |
Obuoliai |
4,0–5,5 |
Kriaušės |
5,5–6,5 |
Vyšnios, trešnės |
5,5–6,0 |
Slyvos |
6,0–6,5 |
Abrikosai, persikai |
7,0–8,0 |
Vynuogės |
9,0–10,0 |
50. Saugus produkcijos taroje laikymo aukštis rietuvėse priklauso nuo taros konstrukcijos ir krovos priemonių techninių charakteristikų.
51. Jei nėra kitų reikalavimų, vaisių padėkliniai konteineriai šaldyklos kamerose kraunami į rietuves iki 7,2 m aukščio, produkcijos apdorojimo vietose jie sukraunami į rietuves 2–3 aukštais.
52. Šaldyklos kamerų plotas nustatomas pagal padėklinių konteinerių arba plokščiųjų padėklų su dėžėmis rietuvių užimamą plotą, įvertinus tarpus tarp jų.
53. Tuščiai tarai laikyti rietuvėse, įskaitant takus, pasirenkamas 20 proc. didesnis plotas nei jos užima.
54. Mažiausi atstumai tarp produkcijos dėžių rietuvių, padėklinių konteinerių rietuvių ir nuo jų iki atitvarinių konstrukcijų ir šaldymo įrenginių pateikti 5 lentelėje.
5 lentelė. Mažiausi atstumai tarp produkcijos dėžių rietuvių, padėklinių konteinerių rietuvių ir nuo jų iki atitvarinių konstrukcijų ir šaldymo įrenginių
Pavadinimas |
Šaldyklos kamerose*, ne mažiau kaip, cm |
Nuo dėžių ir padėklinių konteinerių rietuvės iki sienos, patalpos šonuose (pagal oro srautą) (laikymo metu užsandarinti) |
20 |
Nuo dėžių ir padėklinių konteinerių rietuvės iki sienos patalpos galuose (pagal oro srautą) |
80** |
Nuo dėžių ir padėklinių konteinerių rietuvės viršaus iki lubų |
50–130 |
Nuo dėžių ir padėklinių konteinerių rietuvės viršaus iki šaldymo įrenginių garintuvo apačios |
30 |
Atstumai tarp dėžių ir padėklinių konteinerių rietuvių: |
|
tarp dėžių eilių rietuvėje |
2 |
tarp dėžių rietuvių (laikymo metu užsandarinti) |
60**** |
tarp padėklinių konteinerių eilių rietuvėje |
10 |
tarp padėklinių konteinerių dviejų eilių rietuvių |
60*** |
tarp padėklinių konteinerių rietuvių (laikymo metu užsandarinti) |
60**** |
* ir kamerose, kuriose reguliuojama dujų aplinka; ** statant garintuvus kamerose prie sienų, tarp sienos ir garintuvo palikti ne mažiau kaip 80 cm tarpą oro cirkuliacijai; *** licencijuotuose sandėliuose; **** patalpoje numatomas ne daugiau kaip vienas tarpas tarp rietuvių, kuris laikymo metu užsandarinamas. Nepaliekant tarpo tarp rietuvių turi būti numatytas kitas būdas rietuvėje laikomai produkcijai saugiai kontroliuoti. |
|
55. Projektuojant licencijuotų sandėlių vaisių saugyklas būtina vadovautis Licencijuoto sandėlio vaisių saugyklų techniniu reglamentu, patvirtintu Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2004 m. spalio 22 d. įsakymu Nr. 3D-570 „Dėl bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veiklos licencijavimo dokumentų patvirtinimo“.
VI. ŠALDYKLŲ MIKROKLIMATAS
57. Optimalios produkcijos laikymo sąlygos licencijuotų ir nelicencijuotų sandėlių šaldyklose pateiktos 6 lentelėje.
6 lentelė. Optimalios produkcijos laikymo sąlygos šaldyklose
Produkcijos pavadinimas |
Laikymo sąlygos** |
Laikymo trukmė, paromis |
||||
šaldyklos kamerose, kuriose dirbtinai vėsinamas oras |
reguliuojamos dujų aplinkos sudėtis, proc. |
|||||
temperatūra, oC |
santykinis drėgnis, proc. |
deguonis |
anglies dioksidas |
azotas |
||
Obuoliai* |
0–+2 |
90–95 |
2–3 |
2–3 |
94–96 |
180–270 |
Kriaušės* |
–1–+1 |
90–95 |
2–3 |
1–2 |
95–97 |
120–180 |
Slyvos* |
–0,5–+1 |
90–95 |
2 |
0,5–1 |
97 |
50–90 |
Spanguolės* |
0–+2 |
90–95 |
|
|
|
|
Svarainiai* |
0–+1 |
90–95 |
|
|
|
|
Vynuogės |
0–±0,5 |
90–95 |
3 |
3 |
94 |
120–210 |
Vyšnios, trešnės |
0–±0,5 |
95–98 |
3 |
3 |
94 |
50–60 |
Abrikosai, persikai |
0–±0,5 |
95–98 |
3 |
2–3 |
94–95 |
30–45 |
Braškės, avietės |
0–±0,5 |
85–90 |
|
|
|
|
Serbentai |
0–±0,5 |
85–95 |
|
|
|
|
* ir licencijuotuose sandėliuose; ** veislių kūrimo ir tyrimo įstaigos gali nurodyti kitus vaisių ir uogų laikymo temperatūros, drėgnio ir dujų aplinkos režimo parametrus. |
58. Kiekvienos veislės vaisių ir uogų optimalios laikymo sąlygos gali skirtis ir turi būti parinktos individualiai.
59. Šaldyklos kameros prieš priimant produkciją turi būti atšaldytos iki tos rūšies vaisiams ir (arba) uogoms laikyti reikiamos temperatūros.
60. Šaldymo sistema turi būti įrengta taip, kad būtų galima greitai atvėsinti sudėtą į šaldyklos kamerą produkciją ir laikymo metu palaikyti optimalią temperatūrą ir santykinį oro drėgnį.
61. Temperatūros skirtumai šaldyklos kamerose produkcijos laikymo metu turi būti ne didesni kaip ±0,3 oC.
62. Vaisiai laikomi dėžėse arba padėkliniuose konteineriuose, uogos – dėžėse. Vaisių ir uogų dėžės turi būti dedamos ant plokščiųjų padėklų, neleidžiama jų dėti ant šaldyklos kameros grindų.
63. Šaldyklos kamera turi būti pripildoma per 3–4 dienas. Laikymo metu ji turi būti pilna, kad būtų užtikrintas optimalus santykinio drėgnio režimas.
64. Šaldyklos kamerose turi būti temperatūros, santykinio drėgnio ir reguliuojamų dujų koncentracijos matavimo įranga. Termometrai turi būti nuotoliniai, elektroniniai. Temperatūros ir drėgnio jutikliai dedami prie garintuvų, produkcijos rietuvės viršutinio aukšto centre (įleidus 0,3–0,5 m į produkciją) ir 0,5 m aukštyje nuo grindų šaldyklos kameros gale. Temperatūrų skirtumai visose šaldyklos kameros dalyse turi būti ne didesni kaip ±0,5 oC. Šaldyklos kameros temperatūros kontrolei arčiau garintuvų prie produkcijos dedami indai su vandeniu.
65. Šaldyklos kamerose, kuriose reguliuojama dujų aplinka, kiekvienai vaisių rūšiai ir veislei parenkama optimali deguonies ir anglies dioksido koncentracija. Ji turi būti palaikoma pastovi ir laikymo metu negali kisti daugiau kaip ±0,5 proc.
VII. REIKALAVIMAI ŠALDYMO SISTEMOMS
67. Šaldyklose, kuriose įrengti dirbtinio oro vėsinimo įrenginiai, turi būti numatyta galimybė panaudoti šaltesnį aplinkos orą produkcijai vėsinti.
68. Oro vėsinimo sistema šaldyklose skirta pašalinti šilumai, susidarančiai iš laikomos produkcijos (fiziologinės ir sukauptos šilumos), taros, atitvarų, išskiriamos elektros variklių, apšvietimo, tiekiamos per ventiliaciją su aplinkos oru, patenkančios pro atidaromas duris, išskiriamos šaldyklų kamerose dirbančių žmonių.
69. Į šaldyklos kameras (naudojant dirbtinio oro vėsinimo įrenginius) pakrauta produkcija turi būti atvėsinta ne ilgiau kaip per 24 val.
Q = 0,001,
čia: P – ventiliatoriaus sukuriamas oro slėgis, Pa;
L – pučiamas oro srautas, m3/s;
η – ventiliatoriaus naudingumo koeficientas.
71. Parenkant šaldymo kompresorius būtina vadovautis šiluminiais apskaičiavimais pridedant gamybos nuostolius: decentralizuotai sistemai – 3 proc., centralizuotai su tiesioginio šaldymo sistema – 7 proc., centralizuotai su tarpiniu šaltnešiu – 12 proc. Skaičiuojamasis kompresorių darbo laikas – 18–22 val. per parą.
72. Centralizuotose šaldymo sistemose turi būti statomi ne mažiau kaip du kompresoriai. Decentralizuotose šaldymo sistemose leidžiama statyti vieną kompresorių.
73. Garintuvai kabinami šaldyklos kamerose arba statomi ventiliacijos sistemos ortakyje už šaldyklos kameros naudingosios talpos ribų.
74. Laikant produkciją taroje šaldyklos kamerose, kuriose įrengta apytakinė ventiliacija, oro srauto greitis šaldyklos kameros tolimiausioje nuo ventiliatoriaus vietoje turi būti ne mažesnis kaip 0,2 m/s. Greito produkcijos atvėsinimo kamerose (jei jos numatomos) oro greitis tarp dėžių arba padėklinių konteinerių 1,5–3,0 m/s.
75. Apskaičiuojant garintuvų šilumos perdavimo paviršių plotą laikoma, kad produkcijos atvėsinimo metu šaltnešio virimo ir kameros oro temperatūrų skirtumas būtų 5–6 oC, laikymo metu – 3–5 oC.
76. Oro judėjimas šaldyklos kameroje, skaičiuojant pagal neužkrautos patalpos dalį, atvėsinimo metu turi būti 30–40 kartų per valandą, laikymo metu – 10–20 kartų per valandą.
77. Įrengiant, eksploatuojant, atliekant techninę priežiūrą, remontuojant ir išmontuojant šaldymo įrangą ir sistemas, turinčias ozono sluoksnį ardančių medžiagų ir tam tikrų fluorintų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, privaloma laikytis 2009 m. rugsėjo 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1005/2009 dėl ozono sluoksnį ardančių medžiagų (OL 2009 L 286, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2013 m. lapkričio 4 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 1088/2013 (OL 2013 L 293, p. 29), 2006 m. gegužės 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 842/2006 dėl tam tikrų fluorintų šiltnamio efektą sukeliančių dujų (OL 2006 L 161, p. 1), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2008 m. spalio 22 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 1137/2008 (OL 2008 L 311, p. 1) ir kitų teisės aktų reikalavimų.
VIII. MIKROKLIMATO SUDARYMO IR REGULIAVIMO BŪDAI IR SISTEMOS
78. Šaldyklose sudaroma ir palaikoma saugomai produkcijai kokybiškai išlaikyti tinkama aplinka, t. y.:
80. Apytakinė ventiliacijos sistema turi palaikyti intensyvų oro judėjimą visoje patalpoje ir prireikus tiekti į produkcijos laikymo patalpą reikiamos temperatūros bei reikiamo santykinio drėgnio lauko arba lauko ir vidaus oro mišinio srautą.
81. Į šaldyklos kameras, kuriose oras vėsinamas natūraliu arba dirbtiniu būdu, tiekiamo lauko oro srautas turi būti ne mažesnis kaip 10 m3/(t·h) laikomos produkcijos ir vidutinė oro apykaita su aplinka per parą 3–4 kartus didesnė nei patalpos tūris.
82. Produkcijos vidutinės šiluminės ir fizinės savybės pateiktos 7 lentelėje.
7 lentelė. Produkcijos vidutinės šiluminės ir fizinės savybės
Produkcijos rūšis |
Savitoji šiluminė talpa, kJ/(kg·K) |
Užšalimo temperatūra, oC |
Produkcijos tankis, kg/m3 |
Obuoliai |
3,77 |
–2,0 |
520 |
Kriaušės |
3,69 |
–2,3 |
600 |
Vynuogės |
3,56 |
–2,3 |
420 |
Vyšnios |
3,52 |
–2,5 |
700 |
Trešnės |
3,65 |
–2,5 |
700 |
Slyvos |
3,69 |
–1,7 |
620 |
Abrikosai |
3,52 |
–2,5 |
550 |
Persikai |
3,85 |
–1,5 |
550 |
83. Taros šiluminės ir fizinės savybės pateiktos 8 lentelėje.
8 lentelė. Taros šiluminės ir fizinės savybės
Medžiaga |
Tankis, kg/m3 |
Savitoji šiluminė talpa, kJ/(kg·K) |
Medis |
550 |
2,51 |
Plastmasė |
920 (800–2200) |
1,34 putplastis |
Stiklas |
2500–2700 |
0,840 |
Popierius |
700–1200 |
1,50 |
Plienas |
7850 |
0,482 |
84. Produkcijos išskiriama šiluma pateikiama 9 lentelėje.
9 lentelė. Produkcijos išskiriama šiluma
Produkcijos rūšis |
Atvėsinimo periodas |
Laikymo periodas |
išskiria šilumos, W/t |
išskiria šilumos, W/t |
|
Obuoliai |
39,8 |
19,3 |
Kriaušės |
50,9 |
9,5 |
Vynuogės |
94,0 |
13,0 |
Vyšnios, trešnės |
128,9 |
17,3 |
Slyvos |
105,6 |
18,8 |
Abrikosai, persikai |
130,3 |
23,6 |
85. Vaisių ir uogų kvėpavimo intensyvumas laikymo metu esant 0 oC temperatūrai pateiktas 10 lentelėje.
10 lentelė. Vaisių ir uogų kvėpavimo intensyvumas, esant 0 oC temperatūrai
Produkcijos rūšis |
Dujų išskyrimo vidutinės reikšmės |
|
dm3 CO2/(t·h) |
b= 1/oC |
|
Obuoliai |
2,24 |
0,0932 |
Kriaušės |
2,35 |
0,1136 |
Vynuogės |
2,05 |
0,1140 |
Vyšnios |
3,23 |
0,1338 |
Persikai |
4,40 |
0,1139 |
Slyvos |
3,52 |
0,1149 |
Bananai |
3,66 |
0,0794 |
Apelsinai |
1,98 |
0,0733 |
Braškės |
8,38 |
0,0942 |
Gervuogės |
11,54 |
0,1230 |
Avietės |
13,76 |
0,1345 |
Juodieji serbentai |
5,11 |
0,1903 |
86. Laikant kitoje temperatūroje kvėpavimo intensyvumas skaičiuojamas pagal Goro lygtį:
,
čia: qo – kvėpavimo intensyvumas, esant 0 oC temperatūrai, dm3 CO2/(t·h);
b – temperatūros koeficientas, 1/oC;
e – natūrinio logaritmo pagrindas e=2,718;
t – laikymo temperatūra, oC.
87. Pusiausvirasis taros drėgnis procentais nuo medienos sausosios masės pateiktas 11 lentelėje.
11 lentelė. Pusiausvirasis taros drėgnis procentais nuo medienos sausosios masės
Santykinis oro drėgnis, proc. |
Temperatūra, oC |
|||||
–5 |
0 |
5 |
10 |
15 |
20 |
|
Pusiausvirasis dėžių drėgnis, proc. |
||||||
20 |
4,8 |
4,7 |
4,6 |
4,5 |
4,4 |
4,3 |
30 |
6,5 |
6,3 |
6,2 |
6,1 |
6,0 |
5,9 |
40 |
8,3 |
8,2 |
8,1 |
8,0 |
7,8 |
7,6 |
50 |
9,8 |
9,6 |
9,4 |
9,2 |
9,1 |
9,0 |
60 |
11,7 |
11,3 |
11,0 |
10,8 |
10,6 |
10,5 |
70 |
13,8 |
13,7 |
13,4 |
13,2 |
13,1 |
13,0 |
80 |
17,7 |
17,5 |
17,2 |
17,0 |
16,7 |
16,3 |
90 |
21,5 |
21,0 |
20,6 |
20,6 |
20,3 |
20,1 |
100 |
29,8 |
29,0 |
28,5 |
28,5 |
28,3 |
28,3 |
88. Produkcijos trumpo laikymo terminai, siekiant neprarasti kokybės, pateikti 12 lentelėje.
12 lentelė. Produkcijos trumpo laikymo terminai
Produkcijos rūšis |
Laikymo trukmė |
|
nešaldant, valandomis |
šaldant (0–+5 oC), paromis |
|
Obuoliai (vasarinių veislių) |
48 |
4–10 |
Kriaušės (vasarinių veislių) |
48 |
4–7 |
Vyšnios |
12 |
7 |
Trešnės |
24 |
7 |
Abrikosai |
12 |
2–5 |
Slyvos |
24 |
10 |
Avietės |
4 |
2 |
Juodieji serbentai |
24 |
3–5 |
Agrastai |
24–48 |
3–5 |
Vynuogės |
6 |
4–5 |
89. Apskaičiuojant šaldyklos šilumos balansą įvairiais laikymo laikotarpiais, turi būti įvertinta: šiluma, patenkanti į šaldyklos kameras su įvežama produkcija ir tara, dirbančių įrenginių ir žmonių išskiriama šiluma, šiluma, pritekanti per atitvarines konstrukcijas ir gruntą, patenkanti vėdinant kameras ir produkcijai kvėpuojant išskiriama šiluma.
IX. REGULIUOJAMOJI DUJŲ APLINKA
91. Ilgalaikiam laikymui skirti vaisiai laikomi reguliuojamoje dujų aplinkoje, sudaromoje natūraliu arba dirbtiniu būdu, kurioje:
91.1. konservuojami veikiant vienam aplinkos dujų mišinio veiksniui, kai kameros aplinkoje anglies dvideginio koncentracija padidinama iki 1–6 proc., skaičiuojant nuo bendro 21 proc. deguonies ir anglies dvideginio mišinio kiekio. Šiuo atveju konservuoja tik CO2 dujos. Likusi O2 dujų koncentracija yra per didelė, kad konservuotų;
91.2. konservuojami veikiant vienam aplinkos dujų mišinio veiksniui, kai kameros aplinkoje deguonies kiekis sumažinamas iki 2–3 proc., o anglies dvideginio kiekis nekeičiamas. Šiuo atveju konservuoja tik O2 dujos, kurios pakeičiamos N2 dujomis;
92. Laikomai produkcijos rūšiai ir veislei nustatyti reguliuojamos aplinkos oro O2 ir CO2 koncentracijos nukrypimai neturi viršyti ±0,5 proc.
93. Šaldyklos kamerų sandarumas nurodomas 13 lentelėje.
13 lentelė. Šaldyklos kamerų sandarumas
Dujų aplinkos režimas |
Matavimo vienetai |
Aplinkos sudarymo ir reguliavimo būdas |
|
natūralus (produkcijos kvėpavimo būdu) |
dirbtinis (dujų generatoriais) |
||
Oro laidumas |
m3/(m2·min·Pa) |
1,4∙10-7 |
7,0∙10-7 |
Slėgio kritimo nuo 250 Pa iki 50 Pa laikas |
min. |
35,0 |
9,0 |
94. Šaldyklos kamerose reikiamą dujų aplinką galima sudaryti natūraliai produkcijai kvėpuojant, tačiau šiuo būdu reikiama dujų aplinka turi būti pasiekiama ne ilgiau kaip per 500 val.
95. Natūraliai sudaryta dujų aplinka šaldyklos kamerose turi būti tikrinama du kartus per parą, kamerose, kuriose dirbtinai sudaroma dujų aplinka – du kartus per pamainą.
96. Apskaičiuojant šaldyklų kamerų šilumos režimą būtina įvertinti šilumos kiekį, patenkantį į kamerą iš dujų aplinkos sudarymo generatorių.
97. Šaldyklų kamerose, kur produkcija konservuojama veikiant dviem aplinkos dujų mišinio veiksniams, dujų sudėties reguliavimas vėdinant išorės oru negalimas. Anglies dvideginio pertekliaus šalinimas galimas tik jį adsorbuojant arba absorbuojant.
98. Šaldyklų kamerose, kuriose produkcija konservuojama veikiant vienam aplinkos dujų mišinio veiksniui, anglies dvideginio perteklius gali būti šalinamas vėdinant išorės oru iki 1 proc. per valandą.
X. VANDENS TIEKIMO IR NUOTEKŲ ŠALINIMO REIKALAVIMAI
100. Šaldyklose ir jų priklausiniuose, atsižvelgiant į naudojamą technologiją, turi būti įrengtos vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemos. Projektuojant vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo sistemas būtina vadovautis STR 2.02.11:2004 ir Nuotekų tvarkymo reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2006 m. gegužės 17 d. įsakymu Nr. D1-236 „Dėl Nuotekų tvarkymo reglamento patvirtinimo“ (toliau – Nuotekų tvarkymo reglamentas), reikalavimais.
101. Produkcijai plauti turi būti naudojamas geriamasis vanduo. Vandens reikmė parenkama pagal naudojamų įrenginių technines charakteristikas.
102. Vidutinis plovimo nuotekų užteršimas skendinčiosiomis medžiagomis ir jų dumblo tankis:
103. Produkcijos prekinio paruošimo patalpose grindims, tarai ir transporto priemonėms plauti naudojamas šaltas vanduo. Grindys plaunamos pasibaigus pamainai. Plovimui sunaudojama vandens 3 l/m2 grindų ploto. Vienam grindų plovimo nuotekų surinkimo šulinėliui skiriama ne daugiau kaip 200 m2 grindų ploto. Grindų nuolydis į surinkimo šulinėlio pusę – 0,01.
105. Produkcijos prekinio paruošimo technologiniams įrenginiams plauti turi būti naudojamas pašildytas iki 40 oC vanduo. Įrenginiai plaunami pasibaigus pamainai.
108. Personalo buities reikmėms per pamainą kiekvienam darbuotojui reikia skirti po 50 l šalto ir 20 l karšto 50–75 oC vandens.
XI. PATALPŲ APŠVIETIMO REIKALAVIMAI
110. Projektuojant šaldyklų pastatų patalpų apšvietimą reikia vadovautis Lietuvos higienos normos HN 98:2000 „Natūralus ir dirbtinis darbo vietų apšvietimas. Apšvietos ribinės vertės ir bendrieji matavimo reikalavimai“, patvirtintos Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2000 m. gegužės 24 d. įsakymu Nr. 277 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 98:2000 „Natūralus ir dirbtinis darbo vietų apšvietimas. Apšvietos ribinės vertės ir bendrieji matavimo reikalavimai“, reikalavimais.
111. Šaldyklos kameroms natūralus apšvietimas nenaudotinas. Kitų patalpų natūralios apšvietos koeficientai nurodyti 14 lentelėje.
14 lentelė. Šaldyklų patalpų natūralios apšvietos koeficientai, procentais
Patalpos pavadinimas |
Natūralios apšvietos koeficientas, proc. |
Normuojamas paviršius |
|
viršutinis arba kombinuotasis apšvietimas |
šoninis apšvietimas
|
||
Produkcijos prekinio paruošimo patalpa |
3 |
1 |
grindys |
Oro vėsintuvų patalpa |
nenormuojama |
||
Kompresorinė, dujų aplinkos sudarymo įrenginių patalpa |
3 |
1 |
grindys |
112. Produkcijos prekinio paruošimo patalpose leidžiama įrengti mišrųjį (natūralų ir dirbtinį) apšvietimą. Dirbtinė, bendroji ir vietinė darbo vietų apšvieta – 200 lx. Bendroji patalpų dirbtinė apšvieta pateikta 15 lentelėje.
15 lentelė. Bendroji patalpų dirbtinė apšvieta
Patalpos pavadinimas |
Normuojamas apšvietimo paviršius |
Kaitrinės lempos |
Dujinio išlydžio lempos |
||
apšvieta, lx |
atsargos koeficientas |
apšvieta, lx |
atsargos koeficientas |
||
Šaldyklos kamera |
grindys |
10–20 |
1,5 |
- |
- |
Produkcijos prekinio paruošimo patalpa |
grindys |
- |
- |
150 |
1,3 |
Oro vėsintuvų, ventiliatorių patalpos |
grindys |
20 |
1,4 |
- |
- |
Koridoriai, vestibiuliai |
grindys |
30 |
1,5 |
76 |
- |
Buitinės patalpos |
grindys |
- |
- |
50 |
1,4 |
Krovos platformos |
grindys |
50 |
1,4 |
150 |
1,6 |
Įrenginių, svėrimo patalpos |
grindys |
75 |
1,4 |
- |
- |
Laboratorija |
0,8 m nuo grindų |
150 |
1,3 |
200 |
1,5 |
114. Pagal numatytą technologinį procesą šaldyklose reikia numatyti elektros kištukinius lizdus su srovės nuotekio kontrole ir mechanine fiksacija kilnojamiems elektros galios ėmimo įrenginiams prijungti.
115. Pakrovimo aikštelėse, vėdinimo įrangos kamerose, skydinėse ir technologiniuose koridoriuose būtina įrengti pažemintą 12–36 V elektros apšvietimo įtampą įrenginių priežiūros ir remonto darbams.
XII. TECHNOLOGINIO PROCESO MECHANIZAVIMO IR AUTOMATIZAVIMO REIKALAVIMAI
119. Parenkant mechanizavimo priemones apdorojama produkcija turi būti apsaugota nuo pažeidimų ir transportavimo nuostolių:
119.1. transportavimo sistemose produkcijai krentant daugiau kaip 0,3 m reikia numatyti priemones, ribojančias kritimo energiją;
120. Juostiniai transporteriai, atsižvelgiant į juostos paviršiaus konstrukciją, gali būti įrengiami su ne didesniu kaip 18o nuolydžiu. Didesnio nuolydžio transporteriuose juostos paviršiuje turi būti numatytos priemonės, apsaugančios krovinį nuo slydimo.
121. Įrengiant stacionarius transporterius turi būti numatyta:
121.1. ne mažiau kaip 0,8 m takas iš tos transporterio pusės, kurioje dirba žmonės, iš kitos pusės paliekamas ne mažesnis kaip 0,3 m tarpas. Galimas vietinis jo susiaurinimas iki 0,15 m;
121.2. tarp dviejų lygiagrečiai pastatytų transporterių turi būti paliktas ne mažesnis kaip 0,8 m pločio tarpas;
122. Technologinės linijos produkcijai apdoroti turi būti statomos:
122.2. projektuojant važiavimo takus tarp technologinių linijų krautuvų ar kitų transporto priemonių, atstumas parenkamas pagal naudojamą transporto priemonę;
122.3. nuo technologinių įrenginių iki sienos turi būti paliktas ne mažesnis kaip 0,8 m tarpas, o ten įrengus darbo vietas, tarpas turi būti padidintas iki 1,4 m;
123. Produkcijos prekinio paruošimo patalpa ir technologinis koridorius turi būti ne žemesni kaip 3,6 m; technologinio koridoriaus plotis prie vienpusio judėjimo – 0,8 m didesnis už pakrautos transporto priemonės plotį; prie dvipusio judėjimo – 1,5 m didesnis už dvigubą pakrautos transporto priemonės plotį.
124. Stacionariose produkcijos apdorojimo technologinėse linijose turi būti numatyta:
124.1. nuotolinis įrenginių ir mechanizmų elektros variklių paleidimas ir sustabdymas iš bendro valdymo pulto;
124.5. automatinis įrenginių ir mechanizmų sustabdymas sustojus vienam įrenginiui arba mechanizmui, technologinėje linijoje;
124.6. galimybė nepaleisti bet kurio įrenginio ir mechanizmo iš valdymo pulto be įspėjamojo garsinio signalo, kuris turi skirtis nuo avarinio signalo;
125. Šaldyklos technologinio proceso automatizavimo priemonės (automatinė mikroklimato parametrų kontrolė ir reguliavimas, priešgaisrinė signalizacija, įrenginių apsauga, blokavimas ir nuotolinis valdymas) turi užtikrinti:
125.6. priverstinės ventiliacijos įjungimą suveikus dujų sudėties stebėjimo arba avarinei signalizacijai šaldyklos patalpose;
127. Automatinio valdymo sistemose svarbu numatyti:
129. Šaldyklos kamerose turi būti temperatūros, santykinio drėgnio ir anglies dvideginio matavimo įranga. Matuojama produkcijos sluoksnio ir kameros oro temperatūra ir santykinis drėgnis. Termometrai turi būti nuotoliniai, elektroniniai. Mikroklimato parametrų jutikliai (jei nėra kitų reikalavimų) turi būti įrengti kameros galuose ir viduryje:
129.1. prie garintuvų ir šilumokaičių termometrai įrengiami 0,5 m atstumu nuo lubų, priešingame šaldyklos kameros gale – 0,5 m aukštyje nuo grindų;
XIII. DARBUOTOJŲ SAUGOS IR SVEIKATOS DARBE APSAUGOS REIKALAVIMAI
130. Gamybinių ir pagalbinių darbuotojų, prižiūrinčių šaldyklas, skaičius apskaičiuojamas pagal gamybos apimtį, laikomos produkcijos rūšį, jos laikymo ir apdorojimo ypatumus, naudojamą technologiją ir mechanizavimo priemones arba gali būti pateiktas užsakovo. Administracijos personalo skaičius nurodomas projektavimo užduotyje.
131. Šaldyklų darbuotojai turi būti apmokyti pagal atliekamų darbų pobūdį. Prieš pradėdami dirbti jie turi būti apmokyti saugaus darbo metodų. Darbo metu privalo dėvėti specialius drabužius ir naudotis specialiomis saugaus darbo ir sanitarijos priemonėmis.
132. Personalo ir buitinės paskirties pastatai ir patalpos projektuojami pagal Buities, sanitarinių ir higienos patalpų įrengimo reikalavimus, patvirtintus Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. balandžio 24 d. nutarimu Nr. 501 „Dėl buities, sanitarinių ir higienos patalpų įrengimo reikalavimų“.
133. Darbo aplinka šaldyklose priskiriama prie gamybinių procesų grupės, kai darbo drabužių ir kūno užteršimas galimas tik sveikatai nekenksmingomis medžiagomis, o darbas vyksta nepalankiomis oro sąlygomis.
134. Sunkių krovinių krovos darbai turi būti mechanizuoti. Produkcijos priėmimo ir iškrovimo rampos ir aikštelės turi būti įrengtos taip, kad būtų saugu atlikti krovos darbus ir manevruoti technikai. Mažiausias atstumas tarp krovos vietų, kai transporto priemonės stovi greta – 1,0 m, kai stovi viena paskui kitą – 1,5 m. Rampos plotis, skiriamas vienai transporto priemonei – 4,5 m.
135. Atliekant nemechanizuotus krovos darbus turi būti laikomasi Darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų tvarkant krovinius rankomis, patvirtintų Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2006 m. spalio 23 d. įsakymu Nr. A1-293/V-869 „Dėl Darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų tvarkant krovinius rankomis patvirtinimo“.
136. Virš grindų įrengti ilgesni kaip 20 m transporteriai turi būti su pereinamaisiais tilteliais, ne žemesniais kaip 1,0 m aptvarais ir aklina 0,1 m aukščio apatine dalimi.
137. Atvirose įrenginių duobėse turi būti stacionarios kopėčios arba laiptai. Atviros duobės, aikštelės, takai, antresolės ir laiptai turi būti apsaugoti ne mažesnio kaip 1,0 m aukščio turėklais, kurių 0,1 m aukščio apatinė dalis turi būti aklina. Laiptai turi būti įrengiami ne statesni kaip 45o, ne siauresni kaip 0,7 m pločio ir ne daugiau kaip su 0,25 m aukščio ir ne mažiau kaip 0,2 m pločio pakopomis.
138. Transporterio juostos, vežančios produkcijos dėžes, greitis turi būti ne didesnis kaip 1,2 m/s. Transporterio juosta iš šonų turi būti apsaugota ne žemesniais kaip 0,2 m aukščio borteliais.
141. Mobilioms technologinių procesų mechanizavimo priemonėms patalpose važiuoti turi būti ne mažesnis kaip 0,2 m aukščio tarpas iki statybinių konstrukcijų ar pakabinamų technologinių įrenginių apačios. Takuose nuo grindų iki pakabinamų technologinių įrenginių žemiausio taško turi būti ne mažiau kaip 2,0 m.
142. Statinio konstrukcijų ir įrenginių, esančių mažiau kaip 2,2 m aukštyje ties važiuojamąja dalimi, šonai turi būti nudažyti signaline spalva.
143. Nemetalinių kolonų, aplink kurias važinėja mobilusis transportas, kampai turi būti iki 2,0 m aukščio apsaugoti metaliniais kampuočiais.
146. Patalpose, kuriose yra reguliuojamoji ir uždaromoji amoniako įrangos armatūra, turi būti numatyta ištraukiamoji ventiliacija.
147. Šaldyklos kamerose, kuriose reguliuojama dujų aplinka, sudaryti didesnį kaip 100 Pa neigiamą arba didesnį kaip 250 Pa padidintą slėgį neleidžiama.
148. Šaldyklos kamerose, kuriose reguliuojama dujų aplinka, turi būti įrengta vėdinimo sistema kamerai prieš iškraunant produkciją vėdinti.
149. Į šaldyklos kamerą, kurioje reguliuojama dujų aplinka, draudžiama įeiti be individualios kvėpavimo organų apsaugos priemonės, kol aplinkos oras neprisisotins deguonies iki 20,5 proc.
150. Apie įrenginių ir mechanizmų elektros variklių avarinį išjungimą turi būti informuojama šviesos ir garso avarine signalizacija, kuri skambėjimo tonu turi skirtis nuo įspėjamosios signalizacijos.
151. Šaldyklų kamerose turi būti įrengta apsaugos nuo žmonių uždarymo signalizacija. Kamerų išorėje, technologinio koridoriaus pusėje turi būti įrengta šviesinė (raudona lempa) ir garsinė signalizacija, įjungiamos iš vidaus. Šaldyklų kamerų, kuriose reguliuojama dujų aplinka, vartuose papildomai būtina įrengti dūžtamo stiklo langelį ir vietą plaktuko laikymui kameros vidinėje pusėje.
152. Būtina numatyti ilgesnių kaip 30 m transporterių paleidimą iš vienos vietos ir sustabdymą iš dviejų vietų.
153. Visi įrenginiai, mechanizmai ir metalinės konstrukcijos turi būti įžeminti. Nuo kiekvieno įžeminamo įrenginio arba jo dalies iki apsauginės įžeminimo juostos kontūro turi būti nutiestas atskiras laidas.
154. Atliekos iš šaldyklų ir jų teritorijų turi būti rūšiuojamos ir laikinai laikomos taip, kad nekeltų neigiamo poveikio žmonių sveikatai ir aplinkai, vadovaujantis Lietuvos Respublikos atliekų tvarkymo įstatyme ir kituose teisės aktuose nustatytais reikalavimais.
XIV. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
156. Priimant naujus, šiose Taisyklėse neaptartus technologinius sprendimus, turi būti pagrįstas jų taikymas, sprendimai neturi prieštarauti teisės aktų reikalavimams.