ŠIAULIŲ MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBA

 

SPRENDIMAS

DĖL ŠIAULIŲ MIESTO SAVIVALDYBĖS ŠVIETIMO ĮSTAIGŲ MAITINIMO PASLAUGŲ PIRKIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

 

2020 m. gruodžio 22 d. Nr. T-485

Šiauliai

 

 

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 6 straipsnio 10 punktu, 18 straipsnio 1 dalimi, Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo 36 straipsnio 9 dalimi, Šiaulių miesto savivaldybės taryba n u s p r e n d ž i a:

1. Patvirtinti Šiaulių miesto savivaldybės švietimo įstaigų maitinimo paslaugų pirkimo tvarkos aprašą (pridedama).

2. Pripažinti netekusiu galios Šiaulių miesto savivaldybės tarybos 2014 m. gegužės 29 d. sprendimą Nr. T-142 „Dėl Šiaulių miesto savivaldybės švietimo įstaigų maitinimo paslaugų pirkimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ su visais pakeitimais ir papildymais.

 

 

 

Savivaldybės meras                                                                                                     Artūras Visockas

 

 

PATVIRTINTA

Šiaulių miesto savivaldybės tarybos

2020 m. gruodžio 22 d. sprendimu Nr. T-485

 

ŠIAULIŲ MIESTO SAVIVALDYBĖS ŠVIETIMO ĮSTAIGŲ MAITINIMO PASLAUGŲ PIRKIMO TVARKOS APRAŠAS

 

I  SKYRIUS

BENDROSIOS NUOSTATOS

 

1. Šiaulių miesto savivaldybės švietimo įstaigų maitinimo paslaugų pirkimo tvarkos aprašas (toliau – Aprašas) nustato maitinimo paslaugų pirkimo, patalpų ir įrangos perdavimo paslaugų teikėjams (toliau – Teikėjas) tvarką, pagrindinius reikalavimus, kuriuos Šiaulių miesto savivaldybės švietimo įstaigos (toliau – įstaiga), vykdydamos maitinimo paslaugų pirkimą, privalo nurodyti pirkimo dokumentuose.

 

II  SKYRIUS

MAITINIMO PASLAUGŲ PIRKIMO ORGANIZAVIMAS

 

2. Įstaiga teisės aktų nustatyta tvarka skelbia konkursą (toliau – konkursas) – ugdymo proceso ir vasaros atostogų metu mokyklose organizuojamų dieninių poilsio stovyklų (jei įstaiga organizuoja) laikotarpiui – mokinių maitinimo (nemokamo ir mokamo) ir mokamo darbuotojų maitinimo paslaugai (toliau – maitinimo paslauga) pirkti.

3. Įstaiga vertina Teikėjų pasiūlymus, atsižvelgdama į tai:

3.1. ar pasiūlymai perkančiajai organizacijai pateikti laiku ir atitinka keliamus techninės specifikacijos ir kvalifikacinius reikalavimus;

3.2. ar pasiūlymai atitinka Apraše ir kituose teisės aktuose, reglamentuojančiuose mokinių ir viešąjį maitinimą, numatytas nuostatas;

3.3. ar kitų švietimo įstaigų rekomendacijos apie teiktas maitinimo paslaugas yra teigiamos;

3.4. ar mokamo maitinimo perspektyvinio valgiaraščio patiekalų (išlaikant rekomenduojamas maistines medžiagas ir energijos normas) pardavimo kainos vidurkio kaina mažiausia;

3.5. ar vienam vaikui vienos dienos nemokamo maitinimo pagaminimo kaina mažiausia.

4. Konkurso sąlygose įstaiga nustato Teikėjui šiuos reikalavimus:

4.1. Teikėjas, teikdamas maitinimo paslaugas, privalo vadovautis šiais teisės aktais (pasikeitus minimiems teisės aktams, vadovaujamasi naujomis šių teisės aktų redakcijomis):

4.1.1. Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964 „Dėl Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“;

4.1.2. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos;

4.1.3. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“;

4.1.4. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 m. spalio 4 d. įsakymu Nr. V-877 „Dėl Pusryčių, pietų ir pavakarių patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašo pagal mokinių amžiaus grupes patvirtinimo“;

4.1.5. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. lapkričio 25 d. įsakymu Nr. 510 „Dėl rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų patvirtinimo“;

4.1.6. Šiaulių miesto savivaldybės (toliau – Savivaldybė) administracijos direktoriaus 2019 m. sausio 17 d. įsakymu Nr. A-79 „Dėl mokinių nemokamo maitinimo kainų Šiaulių miesto savivaldybės ir nevalstybinėse mokyklose nustatymo“;

4.1.7. Geros higienos praktikos taisyklėmis viešojo maitinimo įmonėms;

4.1.8. kitais galiojančiais teisės aktais, reglamentuojančiais mokinių maitinimą ir higienos

standartuose nustatytus bendruosius mokinių maitinimo reikalavimus ar rekomendacijas.

4.2. Teikėjas privalo užtikrinti, kad maisto paruošimas ir patiekalų įvairumas atitiktų mokinių amžių ir sveikos mitybos rekomendacijas: pusryčiai turi sudaryti 20–25 proc., pietūs 30–35 proc., vakarienė 20–25 proc., priešpiečiai, pavakariai ir (ar) naktipiečiai po 10 proc. rekomenduojamo paros maisto raciono kaloringumo, nustatyto Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 1999 m. lapkričio 25 d. įsakymu Nr. 510 „Dėl rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų patvirtinimo“.

4.3. Teikėjas privalo užtikrinti, kad valgiaraščiai būtų sudaromi atsižvelgiant į bendrojo ugdymo mokykloje besimokančių mokinių amžių. Skiriamos dvi amžiaus grupės (6–10 metų ir 11 metų bei vyresni mokiniai). Esant poreikiui, vietoj 11 metų ir vyresnio amžiaus vaikų valgiaraščio gali būti sudaromi valgiaraščiai 11–14 metų ir 15–18 metų vaikams.

4.4. Teikėjas privalo užtikrinti, kad pagal gydytojo raštiškus nurodymus (forma Nr. E027-1) būtų organizuojamas pritaikytas maitinimas.

4.5. Teikėjas privalo užtikrinti, kad mokiniams maitinti negali būti naudojami draudžiami maisto produktai, nurodyti Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos apraše, patvirtintame Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964 „Dėl Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

4.6. Teikėjas privalo užtikrinti šiuos patiekalų gaminimo ir patiekimo reikalavimus:

4.6.1. patiekalai turi būti gaminami (ruošiami) perkančiosios organizacijos patalpose;

4.6.2. nesant galimybės gaminti maistą perkančiosios organizacijos patalpose, jis turi būti pristatomas termosuose;

4.6.3. maistas turi būti karštas, kokybiškas, sveikas, gaminamas ir patiekiamas tą pačią dieną, laikantis higienos normų;

4.6.4. gaminant maistą, neturi būti naudojami prieskonių mišiniai, kurių sudėtyje yra draudžiamųjų maisto priedų;

4.6.5. kiekvieną dieną turi būti patiekta daržovių ar vaisių;

4.6.6. tas pats patiekalas neturi būti teikiamas dažniau nei kartą per savaitę;

4.6.7. vienas iš karštųjų pietų patiekalų turi būti tausojantis virškinimo sistemą, t. y. pagamintas verdant vandenyje ar garuose arba troškintas, ir vienas patiekalas, pagamintas tik iš augalinės kilmės maisto produktų. Valgiaraštyje prie tokių patiekalų įrašomas žodis „Tausojantis“ ir (ar) „Augalinis“.

4.7. Teikėjas privalo dalyvauti Europos Sąjungos ir (ar) Lietuvos Respublikos finansuojamose programose, susijusiose su tam tikrų maisto produktų vartojimo skatinimu vaikų ugdymo įstaigose.

4.8. Teikėjas organizuoja ir sumoka maitinimo proceso organizavimo metu susidariusių maisto ir buitinių atliekų tvarkymo bei išvežimo išlaidas.

4.9. Teikėjas privalo laiku šalinti visus trūkumus, nurodytus kontroliuojančiųjų ir inspektuojančiųjų tarnybų.

4.10. Teikėjas privalo bendradarbiauti su įstaigos bendruomene maitinimo gerinimo klausimais.

4.11. Teikėjas privalo užtikrinti maitinimo apskaitą ir atsiskaitymą elektroninėmis priemonėmis (be grynųjų pinigų) pagal Savivaldybės administracijos direktoriaus nustatytą tvarką, jei tokiomis priemonėmis naudojasi įstaiga.

4.12. Teikėjas privalo užtikrinti patiekalų kainų pagrįstumą.

5.  Įstaigos administracija kiekvieno mėnesio pradžioje pateikia paraišką apie mokinių, kuriems užsakomas maitinimas, skaičių.

6. Įstaigos ir Teikėjo sudarytoje mokinių maitinimo paslaugų teikimo sutartyje:

6.1. turi būti numatyti asmenys, kurie privalo nuolat kontroliuoti mokinių maitinimo kokybę ir įstaigos su Teikėju sudarytos sutarties sąlygų vykdymą, o pareikalavus pateikti dokumentus, reikalingus nemokamo maitinimo lėšų naudojimo analizei atlikti;

6.2. rekomenduojama numatyti vaikų ir mokinių maitinimo paslaugos teikimą ekstremaliosios situacijos, ekstremaliojo įvykio ir (ar) karantino metu, t. y. aptarti maisto gamybos, maisto davinio sudarymo, pristatymo, apmokėjimo sąlygas.

7. Nemokamo maitinimo kaina turi atitikti Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu nustatytas nemokamo maitinimo kainas, kurios skirtos nemokamam maitinimui skirtiems produktams (įskaitant prekių pirkimo pridėtinės vertės mokestį) įsigyti. Už patiekalų gamybos išlaidas (Teikėjo darbuotojų, tiesiogiai susijusių su mokinių nemokamo maitinimo teikimu, darbo užmokestis, valstybinio socialinio draudimo įmokos, komunalinių paslaugų išlaidos ir kt.) mokama ne daugiau nei 0,03 Eur už vienam vaikui skiriamą vienos dienos nemokamą maitinimą.

8. Su laimėjusiu konkursą Teikėju įstaigos vadovas pasirašo mokinių maitinimo paslaugų sutartį ir šios sutarties galiojimo laikotarpiu išnuomoja valgyklos, virtuvės ir kitas maistui gaminti reikalingas patalpas bei įrangą pagal prie šios sutarties pridedamą perdavimo ir priėmimo aktą.

9. Įstaigos vadovas parengia ir patvirtina maitinimo organizavimo mokykloje tvarkos aprašą (mokyklos valgyklos darbo tvarka, atsakomybė, atskaitomybė ir kt.).

 

III  SKYRIUS

PATALPŲ IR ĮRANGOS SUTEIKIMO SĄLYGOS

 

10. Teikėjui maisto ruošimo sutarties galiojimo laikotarpiu išnuomojamos šildomos valgyklos salė ir pagalbinės patalpos (toliau – patalpos), virtuvės įranga ir inventorius, už kurias Teikėjas moka 0,29 Eur nuomos mokestį per mėnesį.

11. Pagal suderintą su įstaigos vadovu grafiką valgyklos salėje gali būti organizuojami įstaigos renginiai.

12. Teikėjas naudojasi bendromis vandentiekio, kanalizacijos, elektros sistemomis ir iki maitinimo paslaugų teikimo pradžios įrengia (jei tokių prietaisų nėra) šalto, karšto vandens ir elektros energijos apskaitos prietaisus, pagal kurių duomenis kiekvieną mėnesį atsiskaito su įstaiga.

13. Teikėjas įstaigos patalpose pagal aktą perimtą įrangą, inventorių ir esančių vandentiekio, elektros, vėdinimo sistemų gedimus remontuoja savo lėšomis laikydamasis visų higienos, darbų saugos, priešgaisrinės apsaugos ir kitų reikalavimų. Teikėjui, pagerinusiam turtą, už pagerinimą neatlyginama. Teikėjas privalo užtikrinti, kad maitinimo paslaugoms teikti perduotas turtas, pasibaigus maitinimo paslaugų teikimo sutarties galiojimo laikotarpiui, bus grąžintas tokios būklės, kokios perduotas, atsižvelgiant į normalų nusidėvėjimą.

14. Teikėjas valo, dezinfekuoja ir prižiūri virtuvės, valgyklos, sandėliavimo ir pagalbines patalpas, kiemo teritoriją apie valgyklas bei maisto atliekų ir šiukšlių laikymo vietas, atsako už kenkėjų kontrolę maisto tvarkymo skyriuose.

15. Teikėjas užtikrina perduotų patalpų sanitarinę ir higieninę būklę, valymą, dezinfekavimą, apsaugą, einamąjį remontą, priešgaisrinės saugos reikalavimus ir įrenginių, skirtų maisto gamybai, saugų darbą, priežiūrą ir remontą savo lėšomis ir atsako už tai.

16. Teikėjas negali keisti patalpų paskirties.

17. Maitinimo patalpos negali būti naudojamos su Savivaldybei pavaldžių švietimo įstaigų mokinių maitinimu nesusijusiai komercinei veiklai vykdyti.

18. Teikėjas savo lėšomis apsirūpina reikiamomis plovimo, dezinfekavimo, riebalų šalinimo priemonėmis, sudaro sutartis dėl kenkėjų kontrolės, prižiūri ir atsako už pagal aktą priimtas patalpas ir įrenginius.

 

IV SKYRIUS

BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

 

19. Už Aprašo įgyvendinimą atsako švietimo įstaigos vadovas.

20. Aprašą keičia ar naikina Savivaldybės taryba.

____________________