LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO

MINISTRAS

 

ĮSAKYMAS

DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2002 M. RUGPJŪČIO

30 D. ĮSAKYMO NR. 329 „DĖL ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ KLASIFIKAVIMO“ PAKEITIMO

 

2016 m. gruodžio 30 d. Nr. 3D-781

Vilnius

 

 

1.    P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2002 m. rugpjūčio 30 d. įsakymą Nr. 329 „Dėl Alkoholinių gėrimų klasifikavimo“:

1.1.    Pakeičiu preambulę ir ją išdėstau taip:

Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. balandžio 26 d. nutarimo Nr. 473 „Dėl įgaliojimų suteikimo įgyvendinant Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymą“ 4.3 papunktį:“

1.2. Pripažįstu netekusiu galios 2 punktą.

1.3.    Pakeičiu nurodytuoju įsakymu patvirtintas Alkoholinių gėrimų grupes, pogrupius ir (ar) kategorijas ir jas išdėstau nauja redakcija (pridedama).

2.  N u s t a t a u, kad šis įsakymas įsigalioja 2017 m. gegužės 1 d.

 

 

Žemės ūkio ministras                                                                                              Bronius Markauskas


 

PATVIRTINTA

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2002 m. rugpjūčio 30 d. įsakymu Nr. 329 (Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro

2016 m. gruodžio 30 d. įsakymo Nr. 3D-781 redakcija)

 

 

ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ GRUPĖS, POGRUPIAI IR (AR) KATEGORIJOS

 

Grupė

Pogrupis

Kategorija

Kodas pagal KN

1. Alus

Alus

Alus

Specialios technologijos alus

Kvietinis alus

Aromatizuotas alus

Kaimiškas alus

Alaus gėrimas*

2203

2. Vynas

Vynų klasifikavimas atitinka 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1308/2013, kuriuo nustatomas bendras žemės ūkio produktų rinkų organizavimas ir panaikinami Tarybos reglamentai (EEB) Nr. 922/72, (EEB) Nr. 234/79, (EB) Nr. 1037/2001 ir (EB) Nr. 1234/2007 (OL 2013 L 347, p. 671), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2016 m. gegužės 4 d. Komisijos deleguotuoju reglamentu (ES) 2016/1226 (OL 2016 L 202, p. 5), nuostatas.

Aromatizuotų vynų klasifikavimas atitinka 2014 m. vasario 26 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 251/2014 dėl aromatizuotų vyno produktų apibrėžties, aprašymo, pateikimo, ženklinimo ir geografinių nuorodų apsaugos, kuriuo panaikinamas Tarybos reglamentas (EEB) Nr. 1601/91 (OL 2014 m. L 84, p. 14), nuostatas

2204

2205

3. Fermentuoti gėrimai

Sidras / kriaušių sidras

Sidras / kriaušių sidras

Aromatizuotas sidras / aromatizuotas kriaušių sidras

Putojantis sidras / putojantis kriaušių sidras

Putojantis aromatizuotas sidras / putojantis aromatizuotas kriaušių sidras

Gazuotas sidras / gazuotas kriaušių sidras

Gazuotas aromatizuotas sidras / gazuotas aromatizuotas kriaušių sidras

2206

Vaisių vynas

Natūralus vaisių ir uogų vynas

Putojantis vaisių ir uogų vynas

Gazuotas vaisių ir uogų vynas

Spirituotas vaisių ir uogų vynas

Specialios technologijos vaisių ir uogų vynas

Vaisių ir (ar) uogų vyno gėrimas

Midus

Midus

Midaus gėrimas

Kiti fermentuoti gėrimai

Razinų vynas

Malton (gėrimas, pagamintas iš salyklo ekstrakto ir vyno nuosėdų)

Spruce (melsvųjų kanadinių eglių gėrimas)

Ryžių vynas

Palmių vynas

Imbierinis alus ir žolių (augalinis) alus

Fermentuotų gėrimų mišiniai

Fermentuotų gėrimų mišiniai 1)

Fermentuotų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai

Fermentuotų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai 2)

Alaus kokteilis

Aromatizuotas vyno kokteilis 3)

Vaisių ir (ar) uogų vyno kokteilis

-

Kiti fermentuoti gėrimai**

4. Spiritiniai gėrimai

Spiritinių gėrimų klasifikavimas atitinka 2008 m. sausio 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 110/2008 dėl spiritinių gėrimų apibrėžimo, apibūdinimo, pateikimo, ženklinimo ir geografinių nuorodų apsaugos bei panaikinančio Tarybos reglamentą (EEB) Nr. 1576/89 (OL 2008 L 39, p. 16) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2016 m. liepos 1 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 2016/1067 (OL 2016 L 178, p. 1), nuostatas.

2208

 

Balzamas

Kiti spiritiniai gėrimai

5. Alkoholiniai kokteiliai

Alkoholiniai kokteiliai

Alkoholiniai kokteiliai

Gazuoti alkoholiniai kokteiliai

Kiti alkoholiniai kokteiliai***

2206, 2208

 

1) Fermentuotų gėrimų mišiniai – mišiniai, gauti sumaišius 1 ir (ar) 2, ir (ar) 3 grupėse nurodytus gėrimus.

 

2) Fermentuotų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai – mišiniai, gauti sumaišius 1 ir (ar) 2, ir (ar) 3 grupėse nurodytus gėrimus su nealkoholiniu gėrimu, pvz., limonadu. Fermentuotų ir nealkoholinių gėrimų mišinys gali būti vadinamas „alaus kokteiliu“, „aromatizuoto vyno kokteiliu“, „vaisių ir (ar) uogų vyno kokteiliu“, jeigu jis atitinka alų, aromatizuotą vyną ar vaisių vyną reglamentuojančiuose teisės aktuose kokteiliams nustatytus reikalavimus.

 

3)Aromatizuotas vyno kokteilis priskiriamas prie fermentuotų gėrimų grupės vadovaujantis 1987 m. liepos 23 d. Tarybos reglamento (EEB) Nr. 2658/87 dėl tarifų ir statistinės nomenklatūros bei dėl Bendrojo muitų tarifo (OL 2004 m. specialusis leidimas, 2 skyrius, 2 tomas, p. 382) su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2016 m. lapkričio 4 d. Komisijos įgyvendinimo reglamentu (ES) Nr. 2016/1956 (OL 2016 L 301, p. 5), I priedo 94 skirsnio 1 papildomosios pastabos nuostatomis.

 

*Prie alaus gėrimo priskiriami alkoholiniai gėrimai, kurių etilo alkoholio koncentracija didesnė kaip 1,2 ir kurie priskiriami EB Kombinuotosios nomenklatūros kodui 2203, tačiau neatitinka 1 grupėje nurodytų gėrimų kategorijoms nustatytų reikalavimų.

 

**Prie kitų fermentuotų gėrimų priskiriami alkoholiniai gėrimai, kurių etilo alkoholio koncentracija didesnė kaip 1,2 ir kurie priskiriami EB Kombinuotosios nomenklatūros kodui 2206, tačiau neatitinka 3 grupėje nurodytų gėrimų kategorijoms nustatytų reikalavimų.

 

***Prie kitų alkoholinių kokteilių priskiriami alkoholiniai gėrimai, kurių etilo alkoholio koncentracija didesnė kaip 1,2 ir kurie priskiriami EB Kombinuotosios nomenklatūros kodams 2206 ir 2208, tačiau neatitinka 5 grupėje nurodytų gėrimų kategorijoms nustatytų reikalavimų.

 

______________