LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2002 M. RUGPJŪČIO 30 D. ĮSAKYMO NR. 329 „DĖL ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ KLASIFIKAVIMO“ PAKEITIMO
2022 m. rugsėjo 19 d. Nr. 3D-553
Vilnius
1. P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2002 m. rugpjūčio 30 d. įsakymą Nr. 329 „Dėl alkoholinių gėrimų klasifikavimo“ ir jį išdėstau nauja redakcija:
„LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ KLASIFIKAVIMO
Vykdydamas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. balandžio 26 d. nutarimo Nr. 473 „Dėl įgaliojimų suteikimo įgyvendinant Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymą“ 4.3 papunktį:
1. T v i r t i n u Alkoholinių gėrimų grupes, pogrupius ir (ar) kategorijas ir jas išdėstau nauja redakcija (pridedama).
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2002 m. rugpjūčio 30 d. įsakymu Nr. 329
(Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2022 m. rugsėjo 19 d. įsakymo Nr. 3D-553
redakcija)
ALKOHOLINIŲ GĖRIMŲ GRUPĖS, POGRUPIAI IR (AR) KATEGORIJOS
Grupė (1) |
Pogrupis (2) |
Kategorija (3) |
Kodas pagal KN (4) |
1. Alus |
Alus |
Alus Specialios technologijos alus Kvietinis alus Aromatizuotas alus Kaimiškas alus Alaus gėrimas* |
2203 |
2. Vynas |
Vynų klasifikavimas atitinka 2013 m. gruodžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1308/2013, kuriuo nustatomas bendras žemės ūkio produktų rinkų organizavimas ir panaikinami Tarybos reglamentai (EEB) Nr. 922/72, (EEB) Nr. 234/79, (EB) Nr. 1037/2001 ir (EB) Nr. 1234/2007, su visais pakeitimais, nuostatas.
Aromatizuotų vynų klasifikavimas atitinka 2014 m. vasario 26 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 251/2014 dėl aromatizuotų vyno produktų apibrėžties, aprašymo, pateikimo ir ženklinimo, kuriuo panaikinamas Tarybos reglamentas (EEB) Nr. 1601/91, su visais pakeitimais, nuostatas. |
2204 2205 |
|
3. Fermentuoti gėrimai |
Sidras
|
Sidras Gazuotas sidras Putojantis sidras Aromatizuotas sidras Gazuotas aromatizuotas sidras Putojantis aromatizuotas sidras Natūralus sidras |
2206 |
Kriaušių sidras |
Kriaušių sidras Gazuotas kriaušių sidras Putojantis kriaušių sidras Aromatizuotas kriaušių sidras Gazuotas aromatizuotas kriaušių sidras Putojantis aromatizuotas kriaušių sidras Natūralus kriaušių sidras |
||
Vaisių ir (ar) uogų vynas |
Natūralus vaisių ir (ar) uogų vynas Brandintas vaisių ir (ar) uogų vynas |
||
Putojantis vaisių ir (ar) uogų vynas Pusiau putojantis vaisių ir (ar) uogų vynas Gazuotas vaisių ir (ar) uogų vynas Gazuotas putojantis vaisių ir (ar) uogų vynas |
|||
Lengvas vaisių ir (ar) uogų vynas |
|||
Putojantis lengvas vaisių ir (ar) uogų vynas Pusiau putojantis lengvas vaisių ir (ar) uogų vynas Gazuotas lengvas vaisių ir (ar) uogų vynas Gazuotas putojantis lengvas vaisių ir (ar) uogų vynas |
|||
Vytintų vaisių ir (ar) uogų vynas |
|||
Putojantis vytintų vaisių ir (ar) uogų vynas Pusiau putojantis vytintų vaisių ir (ar) uogų vynas Gazuotas vytintų vaisių ir (ar) uogų vynas Gazuotas putojantis vytintų vaisių ir (ar) uogų vynas |
|||
Aromatizuotas vaisių ir (ar) uogų vynas Gazuotas aromatizuotas vaisių ir (ar) uogų vynas |
|||
Spirituotas vaisių ir (ar) uogų vynas Aromatizuotas spirituotas vaisių ir (ar) uogų vynas Specialios technologijos spirituotas vaisių ir (ar) uogų vynas Spirituotas vaisių ir (ar) uogų vynas su antpilu |
|||
Vaisių ir (ar) uogų vyno gėrimas |
|||
Midus |
Midus Midaus gėrimas Aromatizuotas midaus gėrimas Midaus kokteilis |
||
Fermentuotų gėrimų mišiniai1) |
Natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų mišiniai Spirituotų fermentuotų alkoholinių gėrimų mišiniai |
||
Fermentuotų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai2) |
Natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai Spirituotų fermentuotų alkoholinių gėrimų ir nealkoholinių gėrimų mišiniai Alaus kokteilis Vaisių ir (ar) uogų vyno kokteilis |
||
Kiti fermentuoti gėrimai |
Razinų vynas Malton (gėrimas, pagamintas iš salyklo ekstrakto ir vyno nuosėdų) Spruce (melsvųjų kanadinių eglių gėrimas) Ryžių vynas Palmių vynas Imbierinis alus ir žolių (augalinis) alus Kiti fermentuoti gėrimai** |
||
4. Spiritiniai gėrimai |
Spiritinių gėrimų klasifikavimas atitinka 2019 m. balandžio 17 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2019/787 dėl spiritinių gėrimų apibrėžties, apibūdinimo, pateikimo ir ženklinimo, spiritinių gėrimų pavadinimų naudojimo pateikiant ir ženklinant kitus maisto produktus, spiritinių gėrimų geografinių nuorodų apsaugos ir žemės ūkio kilmės etilo alkoholio ir distiliatų naudojimo gaminant alkoholinius gėrimus, kuriuo panaikinamas Reglamentas (EB) Nr. 110/2008, su visais pakeitimais, nuostatas. |
2208 |
|
Midaus balzamas Kiti spiritiniai gėrimai |
|||
5. Alkoholiniai kokteiliai |
Alkoholiniai kokteiliai |
Alkoholiniai kokteiliai Alkoholinis kokteilis su natūralios fermentacijos alkoholiu Gazuoti alkoholiniai kokteiliai Gazuotas alkoholinis kokteilis su natūralios fermentacijos alkoholiu Kiti alkoholiniai kokteiliai*** |
2206, 2208 |
1) Fermentuotų gėrimų mišiniai – mišiniai, gauti sumaišius 1 ir (ar) 2, ir (ar) 3 grupėse nurodytus gėrimus.
2) Fermentuotų alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų mišiniai – mišiniai, gauti sumaišius 1 ir (ar) 2, ir (ar) 3 grupėse nurodytus gėrimus su nealkoholiniu gėrimu, pvz., limonadu. Fermentuotų alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų mišinys gali būti vadinamas „alaus kokteiliu“, „aromatizuoto vyno kokteiliu“, „vaisių ir (ar) uogų vyno kokteiliu“, jeigu jis atitinka alų, aromatizuotą vyną ar vaisių vyną reglamentuojančiuose teisės aktuose kokteiliams nustatytus reikalavimus.
*Prie alaus gėrimo priskiriami alkoholiniai gėrimai, kurių etilo alkoholio koncentracija didesnė kaip 1,2 ir kurie priskiriami EB Kombinuotosios nomenklatūros kodui 2203, tačiau neatitinka 1 grupėje nurodytų gėrimų kategorijoms nustatytų reikalavimų.
**Prie kitų fermentuotų gėrimų priskiriami alkoholiniai gėrimai, kurių etilo alkoholio koncentracija didesnė kaip 1,2 ir kurie priskiriami EB Kombinuotosios nomenklatūros kodui 2206, tačiau neatitinka 3 grupėje nurodytų gėrimų kategorijoms nustatytų reikalavimų.
***Prie kitų alkoholinių kokteilių priskiriami alkoholiniai gėrimai, kurių etilo alkoholio koncentracija didesnė kaip 1,2 ir kurie priskiriami EB Kombinuotosios nomenklatūros kodams 2206 ir 2208, tačiau neatitinka 5 grupėje nurodytų gėrimų kategorijoms nustatytų reikalavimų.