NERINGOS SAVIVALDYBĖS TARYBA
SPRENDIMAS
DĖL ŽUVIES PRODUKTŲ GAMYBOS TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO
2020 m. lapkričio 26 d. Nr. T1-214
Neringa
Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 16 straipsnio
4 dalimi, Lietuvos Respublikos specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo Nr. XIII-2166
2 priedo pakeitimo įstatymo 2 straipsnio 2 dalimi, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2017 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1-826, Neringos savivaldybės administracijos direktoriaus 2020 m. rugsėjo 3 d. įsakymu Nr. V13-446 sudarytos darbo grupės dėl Lietuvos Respublikos specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo Nr. XIII-2166 2 priedo pakeitimo įstatymo nuostatų įgyvendinimo 2020 m. spalio 15 d. protokolu Nr. V20-37, Neringos savivaldybės taryba nusprendžia:
1. Patvirtinti Žuvies produktų gamybos Neringos savivaldybės teritorijoje tvarkos aprašą (pridedamas).
2. Nustatyti, kad šis sprendimas įsigalioja nuo 2020 m. gruodžio 1 d.
Skelbti šį sprendimą Teisės aktų registre ir Neringos savivaldybės interneto svetainėje.
PATVIRTINTA
Neringos savivaldybės tarybos
2020 m. lapkričio 26 d.
sprendimu Nr. T1-214
ŽUVIES PRODUKTŲ GAMYBOS NERINGOS SAVIVALDYBĖS TERITORIJOJE TVARKOS APRAŠAS
I SKYRIUS
bendrosios nuostatos
1. Žuvies produktų gamybos Neringos teritorijoje tvarkos aprašas (toliau – Aprašas) nustato tvarką ir reikalavimus, pagal kuriuos suteikiama teisė vykdyti žuvies produktų gamybos veiklą Neringos savivaldybės teritorijoje.
2. Aprašo reikalavimai taikomi subjektams, kurių žuvų gamybos pajėgumas – 50 ir mažiau kilogramų žuvies per parą ir kurie yra pateikę prašymą teritorinei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (toliau – VMVT) ir gavę šios tarnybos, kuri įvertina žuvininkystės produktų gamybos pajėgumus ir sąlygas, leidimą (toliau – subjektas).
3. Aprašo reikalavimai netaikomi fiziniams ir juridiniams asmenims, žvejojantiems, auginantiems ir perdirbantiems žuvis asmeniniam vartojimui ar namų ūkio poreikiams, nesusijusiems su ūkine komercine veikla, tenkinti.
4. Aprašo tikslas, kad šimtametes tradicijas turintis smulkusis verslas – Kuršių nerijos kulinarinis paveldas – tradicinis žuvies ruošimo ir rūkymo procesas išliktų, būtų tęsiamas ir saugomas iš kartos į kartą.
5. Apraše vartojamos sąvokos:
5.1. Mažais kiekiais gaminamų žuvininkystės produktų tiekėjas – fizinis arba juridinis asmuo, gaminantis ir tiekiantis žuvininkystės produktus tiesiogiai galutiniams vartotojams ar mažmeninės prekybos subjektams.
5.2. Mažmeninės prekybos subjektas – fizinis arba juridinis asmuo, turintis teisę vietinėje rinkoje verstis mažmenine prekyba maisto produktais ir (ar) teikti viešojo maitinimo paslaugas.
5.3. Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai – (benzo(a)pirenas, benz(a)antracenas, benzo(b)fluorantenas chrizenas ar kiti) susidaro degant organinėms medžiagoms (medienai, anglims, naftos produktams ir kt.). Maisto produktuose šių cheminių teršalų atsiranda juos rūkant ar kepant ant grotelių (atviroje liepsnoje), orkaitėje, keptuvėje riebaluose (apdorojant aukštoje temperatūroje).
5.5. Sanitarinės apsaugos zona – aplink stacionarų taršos šaltinį arba kelis šaltinius esanti teritorija, kurioje dėl galimo neigiamo planuojamos ar vykdomos ūkinės veiklos poveikio visuomenės sveikatai galioja Lietuvos Respublikos specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatyme nustatytos specialiosios žemės naudojimo sąlygos.
5.7. Žuvys, žuvies produktai – visų rūšių žuvys, nėgės, vėžiagyviai, moliuskai ir kiti vandens bestuburiai (šviežios, šaldytos, sūdytos, rūkytos, konservuotos) (toliau – produktai).
Kitos Apraše vartojamos sąvokos atitinka vartojamas reglamente (EB) Nr. 852/2004, reglamente (EB) Nr. 853/2004, Lietuvos Respublikos veterinarijos įstatyme, Lietuvos Respublikos maisto įstatyme, Lietuvos Respublikos žuvininkystės įstatyme ir kituose Lietuvos Respublikos teisės aktuose vartojamas sąvokas.
II SKYRIUS
SANITARINĖS APSAUGOS ZONOS
6. Asmenys, planuojantys ir (ar) vykdantys ūkinę veiklą, kuri yra susijusi su poveikiu aplinkai ir dėl to galimu neigiamu poveikiu visuomenės sveikatai, inicijuoja sanitarinės apsaugos zonų nustatymą. Sanitarinės apsaugos zonos nustatomos ūkinei veiklai ir (ar) subjektams, nurodytiems Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatyme.
7. Sanitarinės apsaugos zonų nustatymo tikslai:
7.1. apsaugoti visuomenės sveikatą nuo ūkinės veiklos keliamų visuomenės sveikatai darančių įtaką veiksnių galimo neigiamo poveikio arba sumažinti šio poveikio riziką;
8. Ūkinei veiklai ir (ar) subjektams, kurių pajėgumas – 50 ir mažiau kilogramų žuvies per parą ir kurie laikosi Aprašo reikalavimų, sanitarinės apsaugos zonų dydis nurodytas Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatyme – 0 metrų.
III skyrius
Veterinarijos REIKALAVIMAI
11. Subjektai turi vykdyti pagal savikontrolės planus žuvininkystės produktų mikrobiologinius tyrimus ne rečiau kaip du kartus per metus bei užtikrinti žuvininkystės produktų atsekamumą ir reikiamos informacijos pateikimą vartotojams, tvarkyti žuvininkystės produktų apskaitą – pildyti Žuvininkystės produktų atsekamumo ir apskaitos žurnalą.
12. Subjektų tvarkymo patalpų statybai, išplanavimui ir įrenginiams, nepažeidžiant reglamente (EB) Nr. 852/2004 ir reglamente (EB) Nr. 853/2004 nustatytų tikslų, taikomi šie veterinarijos reikalavimai:
12.1. subjektas atskirų patalpų produktams saugoti, sūdyti gali neturėti, jei užtikrina ir kompetentingai institucijai įrodo, kad saugojimo, sūdymo metu bus išvengta kryžminės taršos. Produktų žaliavos gali būti saugomos ir sūdomos tam tikslui skirtame šaldymo įrenginyje, esančiame subjekto patalpoje;
12.2. subjektas atskiros patalpos prieskoniams, maisto priedams ir kitoms žaliavoms laikyti ir tvarkyti (sverti, mišiniams sudaryti ir kt.) gali neturėti. Prieskoniai, maisto priedai ir kitos žaliavos gali būti laikomos tam tikslui skirtose spintose ir tvarkomos tam tikslui skirtose vietose, esančiose subjekto patalpoje;
12.3. subjektas rūkyklas gali įrengti lauke (ne gamybos patalpose), jei užtikrina, kad produktai vežimo iš gamybos patalpų į lauko rūkyklas ir rūkymo metu bus apsaugoti nuo taršos ir atmosferos poveikio, pavyzdžiui, tokiu atveju gali būti įrengtas produktų pervežimo koridorius, produktai į prie lauko rūkyklų įrengtas higienos reikalavimus atitinkančias patalpas gali būti pervežami supakuoti, uždengti plėvele ir pan.;
12.4. subjektas patalpose, skirtose persirengti darbuotojams, gali neįrengti dušo ir tualeto, jeigu darbuotojams sudaro sąlygas naudotis netoli produktų gamybos patalpų esančiais dušu ir tualetu;
12.5. subjektas, įvertinęs taršos riziką, gamybos patalpose gali įrengti medines duris ir langus, jei jų paviršius padengtas lengvai plaunama ir dezinfekuojama danga (dažais);
12.6. subjektas produktų gamybai naudojamas supakuotas žaliavas gali atsivežti ir pagamintus supakuotus produktus gali išvežti per tas pačias duris;
IV SKYRIUS
ŽUVIES PRODUKTŲ RŪKYMO, GAMYBOS BŪDŲ REIKALAVIMAI, JŲ ĮGYVENDINIMAS
15. Produktų rūkymui taikomi šie reikalavimai:
15.1. dūmams išgauti draudžiama deginti dažytą, lakuotą, klijuotą ar kitaip chemiškai apdorotą medieną;
15.2. būtina nustatyti tinkamą rūkymo laiką, užtikrinantį, kad policiklinių aromatinių angliavandenilių kiekiai neviršytų didžiausios leidžiamos koncentracijos (Reglamentas (EB) Nr. 1881/2006, 6 priedas);
15.3. rūkytų produktų tyrimai dėl policiklinių aromatinių angliavandenilių atliekami ne rečiau kaip vieną kartą per metus;
15.5. produktai, kurie rūkomi lauke įrengtose rūkyklose, turi būti apsaugoti nuo užteršimo ir atmosferos poveikio (pvz., prieš rūkymą ir po rūkymo jie sudedami į uždengiamas talpyklas);
16. Asmenys, tvarkantys produktus, turi vilkėti švarius darbo drabužius ir laikytis asmens higienos reikalavimų.
17. Rūkyklos, kurios gali tapti aplinkos oro taršos šaltiniu, turi būti pastatytos, rekonstruotos, parenkant geriausius prieinamus gamybos būdus.
18. Produktų gamybos būdai:
18.1. stacionarios rūkyklos (teisės aktų nustatyta tvarka pastatytos ir gavusios leidimus vykdyti veiklą iki Aprašo įsigaliojimo datos), kurioms taikomi Aprašo reikalavimai;
19. Produktų rūkymo laikas:
20. Leidžiamas rūkyklų atstumas (stacionarių, mobilių, naujai įrengtų) – ne arčiau kaip
6 metrai nuo gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų (pagal Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių, patvirtintų Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM direktoriaus 2005 m. vasario 18 d. įsakymu Nr. 64, 25 punktą).
V SKYRIUS
PRAŠYMŲ PATEIKIMAS, NAGRINĖJIMAS,
SPRENDIMŲ PRIĖMIMAS IR LEIDIMO IŠDAVIMAS
21. Prašymas (1 priedas) leisti subjektams vykdyti veiklą Neringos savivaldybės teritorijoje pateikiamas savivaldybės administracijai.
22. Tarybos sprendimu patvirtinta prašymo forma skelbiama savivaldybės internetiniame puslapyje www.neringa.lt.
23. Pasirašytą prašymą subjektai pateikia savivaldybės administracijos direktoriui raštu, paštu, elektroninėmis priemonėmis.
24. Jei prašyme dėl leidimo išdavimo pateikta neišsami informacija, savivaldybės administracija turi teisę paprašyti pateikti papildomus dokumentus ar informaciją.
25. Sprendimą išduoti leidimą, remiantis šiuo aprašu, priima savivaldybės administracijos direktorius savo įsakymu.
26. Prašymo teikėjas užpildo nustatytos formos derinimo pažymą, patvirtintą savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu, kurioje fiksuojami numatytų atsakingų institucijų derinimai ir pateikiami dokumentai:
26.1. stacionarioms rūkykloms:
26.1.1. atitinkamas statinio projektas ir (arba) statybą leidžiantis dokumentas ir (ar) kiti dokumentai, įrodantys, kad rūkykla pastatyta teisės aktų nustatyta tvarka;
26.1.2. žemės sklypo nuomos teisę patvirtinantys dokumentai (žemės sklypo nuomos sutartis, žemės sklypo planas, išrašas iš Valstybės įmonės Registrų centro);
26.2. mobilioms ir (arba) naujai įrengtoms:
26.2.1. statybą leidžiantis dokumentas ir atitinkamas statinio projektas (naujai įrengiamoms stacionarioms rūkykloms);
26.2.2. situacijos schema, mobilios rūkyklos įrengimo planas su pagrindiniais matmenimis
(M 1:500, M 1:1000), parengtas ant topografinio inžinerinio plano ar kadastrinių matavimų žemės sklypo plano arba Neringos skaitmeninio žemėlapio ištraukos kopijos, kuriame pažymėti esami statiniai, jų eksplikacija, projektuojamos rūkyklos matmenys (ilgis, plotis, aukštis), nurodyti atstumai iki sklypo ribų, gretimų pastatų, statinių, įrenginių, medžių;
26.2.3. žemės sklypo nuomos teisę patvirtinantys dokumentai (žemės sklypo nuomos sutartis, žemės sklypo planas, išrašas iš Valstybės įmonės Registrų centro);
27. Apie atsisakymą išduoti leidimą prašymo teikėjas informuojamas Savivaldybės administracijos direktoriaus raštu arba elektroninėmis priemonėmis per 14 darbo dienų nuo prašymo gavimo įregistravimo dienos, rašte nurodomi tokio atsisakymo motyvai. Atsisakymas išduoti leidimą gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
28. Leidimas subjektams vykdyti veiklą Neringos savivaldybės teritorijoje gali būti neišduodamas:
28.1. jeigu prašymo teikėjas pateikia ne visus dokumentus ar dokumentai yra negaliojantys ir (ar) netinkami (netinkamai įforminti, prieštarauja teisės aktams, duomenys neatitinka tikrovės);
29. Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintos formos leidimą išduoda Savivaldybės administracijos direktorius, jo nesant – Savivaldybės administracijos direktoriaus įgaliotas asmuo, kai veiklos vykdytojas pateikia užpildytą derinimo pažymą ir įvykdo kitus įpareigojimus. Leidimas užregistruojamas Išduodamų leidimų registre. Tokį leidimą gavusiam subjektui nustatoma 0 metrų sanitarinė zona.
VI SKYRIUS
BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS
30. Kaip laikomasi tvarkos aprašo kontroliuoja Savivaldybės administracijos direktorius ar jo įgaliotas asmuo.
Neringos savivaldybės tarybos
2020 m. lapkričio 26 d.
sprendimo Nr. T1-214
1 priedas
(fizinio asmens vardas, pavardė arba juridinio asmens pavadinimas)
(fizinio arba juridinio asmens kodas)
(fizinio arba juridinio asmens adresas)
(telefono numeris, el. pašto adresas)
Neringos savivaldybės administracijos direktoriui
PRAŠYMAS
DĖL LEIDIMO VERSTIS ŽUVIES PRODUKTŲ GAMYBA NERINGOS SAVIVALDYBĖS TERITORIJOJE
_____________
(data)
Neringa
Informacija apie subjektą |
|
Subjekto pavadinimas |
|
Subjekto kodas |
|
Žuvies tvarkymo patalpų adresas |
|
Kontaktiniai duomenys (telefono numeris, el. pašto adresas) |
|
Veiklos sritis (nurodyti: žuvies rūkymas, žuvies rūkymas ir konservavimas, kita) |
|
Pagrindinė veikla (kodas) ir projektinis pajėgumas per vieną parą* |
|
Papildomų veiklų kodai ir projektiniai pajėgumai per vieną parą* |
|
Kontroliuojančio Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos departamento pavadinimas |
|
* Nurodoma: produktų – kilogramais, išrūkomų žuvų – vienetais, sandėlio – talpa kilogramais.
Patvirtinu, kad esu susipažinęs su teisės aktais, reglamentuojančiais maisto tvarkymą, ir prašomas patvirtinti gyvūninio maisto tvarkymo subjektas:
- teisėtai naudojasi maisto tvarkymo vieta, įskaitant maisto tvarkymui naudojamas transporto priemones;
- atitinka Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos ir Reglamente (EB) Nr. 853/2004, nustatančiame konkrečius higienos reikalavimus gyvūninės kilmės maistui, nurodytus infrastruktūros ir įrangos reikalavimus;
- yra parengęs: vandens tiekimo (su nurodytais vandens naudojimo taškais) ir panaudoto vandens (nuotekų) šalinimo sistemos planą ir aprašymą; šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo aprašymą; procedūrų, paremtų rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų sistemos principais, aprašymą; geros higienos praktikos laikymosi subjekte aprašymą.
Atsakymą pageidauju gauti šiuo el. pašto adresu**: _____________________________________
** Tais atvejais, kai subjektas nesinaudoja el. paštu, pasirenkamas kitas atsakymo gavimo būdas (nurodyti vieną iš būdų):
☐ – paštu (nurodomas tikslus adresas):_____________________________________________________________,
☐ – tiesiogiai.
Pridedami dokumentai:
PRIDEDAMA (nurodomi pridedami dokumentai, jų lapų skaičius):
1. _____________________________________, __ lapai;
2. _____________________________________, __ lapai.
Subjekto vadovas
ar jo įgaliotas asmuo __________________________ ____________
(vardas, pavardė ) (parašas)
Tvirtinu, kad prašyme pateikta informacija yra tiksli ir teisinga
(Pareigos, vardas, pavardė, parašas)
_________________________________