LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO
MINISTRAS
ĮSAKYMAS
DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2008 M. BIRŽELIO 4 D. ĮSAKYMO NR. 3D-308 „DĖL IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ SPECIFIKACIJŲ“ PAKEITIMO
2015 m. kovo 13 d. Nr. 3D-168
Vilnius
P a k e i č i u Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2008 m. birželio 4 d. įsakymą Nr. 3D-308 „Dėl išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų specifikacijų“:
2. Nurodytuoju įsakymu patvirtintoje Išskirtinės kokybės šviežių vaisių, uogų ir daržovių, taip pat jų perdirbtų produktų specifikacijoje pakeičiu 4.3.3 papunktį ir jį išdėstau taip:
„4.3.3. |
Tręšimo planas |
Kiekvienais metais, jei laukai tręšiami, vadovaujantis dirvožemio ir (arba) augalo laboratoriniais tyrimais turi būti sudaromas ir vykdomas tręšimo planas, apskaičiuojant kiekvienam laukui ar lauko daliai trąšų rūšis, formą, normą, tręšimo laiką ir būdą. Bendrojo azoto kiekis per metus negali viršyti 140 kg/ha, iš jo: mineralinio azoto kiekis – ne daugiau kaip 96 kg/ha vaisiams ir uogoms ir ne daugiau kaip 122 kg/ha daržovėms ir bulvėms per metus. Laukai, skirti daržovėms auginti, mėšlu arba srutomis gali būti tręšiami tik prieš sėją arba nuėmus derlių.“ |
PATVIRTINTA
Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro
2015 m. kovo 13 d. įsakymu Nr. 3D-168
IŠSKIRTINĖS KOKYBĖS GIROS SPECIFIKACIJA
I. BENDROSIOS NUOSTATOS
1. Išskirtinės kokybės giros specifikacijos (toliau – specifikacija) reikalavimai taikomi įmonėms ir ūkiams, gaminantiems bei realizuojantiems girą pagal Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 (toliau – Taisyklės), bei sertifikavimo įstaigoms, atliekančioms sertifikavimą ir priežiūrą.
II. GIROS GAMYBOS REIKALAVIMAI
3. Bendrieji giros gamybos reikalavimai:
Nr. |
Kontroliuojamieji kriterijai |
Įvykdymo reikalavimai |
3.1. |
Žinios apie Taisykles |
Darbuotojai, tiesiogiai susiję su Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų (toliau – IKP) gamyba, turi būti pasirašytinai susipažinę su Taisyklėmis. |
3.2. |
Žaliavų naudojimo reikalavimai |
Gira gaminama pagal sertifikavimo įstaigai pateiktą receptūrą. Jos gamyboje naudojamos tik vietinės kilmės ir gamybos žaliavos. Ne vietinės kilmės žaliavos, neviršijant 10 proc., gali būti naudojamos tik tais atvejais, jeigu jos neauginamos ar negaminamos regione. Nuo 2018 m. sausio 1 d. giros gamyboje turi būti naudojami išskirtinės kokybės arba ekologiški ruginės duonos džiūvėsiai. |
3.3. |
Gamybos vietos reikalavimai |
Visi giros gamybos etapai turi vykti tame pačiame regione. Regiono plotas negali būti didesnis nei šalies, kurioje jis yra, administracinės ribos. |
3.4. |
Atsekamumas |
Turi būti užtikrintas produkto atsekamumas visuose gamybos etapuose. |
3.5. |
Įrenginių paruošimo reikalavimai |
Jeigu išskirtinės kokybės ir įprastinė gira yra gaminama tais pačiais įrenginiais, kaip įprasta gira, technologinės operacijos turi būti atliekamos skirtingu laiku. Prieš pradedant gaminti išskirtinės kokybės girą, įrenginius reikia išplauti 4.1.6 papunktyje nurodytu būdu. |
3.6. |
Laikymo sąlygos |
Gira turi būti laikoma atskirai nuo įprastinių produktų, atskiroje patalpoje arba jos sektoriuje. |
3.7. |
Tiekimas rinkai |
Gira išpilstoma ir tiekiama rinkai tik stiklinėje ir (arba) metalinėje taroje, uždarose fasuotėse. |
3.8. |
Vidaus auditas |
Ne rečiau kaip 1 kartą per metus reikia atlikti vidaus auditą dėl Taisyklių reikalavimų laikymosi. |
3.9. |
Privalomųjų reikalavimų laikymasis |
Jeigu abejojama dėl reikalavimų, privalomų pagal teisės aktus, laikymosi, sertifikavimo įstaiga turi kreiptis į šių reikalavimų kontrolę atliekančias įstaigas, prašydama atlikti patikrinimą, arba organizuoti papildomus tyrimus. |
4. Specialieji giros gamybos reikalavimai:
Nr. |
Kontroliuojamieji kriterijai |
Įvykdymo reikalavimai |
4.1. |
NATŪRALUMAS |
|
4.1.1.
|
Reikalavimai žaliavoms |
Giros gamybai naudojamo geriamojo vandens bendrasis šarmingumas turi būti ne didesnis kaip 1 mmol/l. Naudojami tik iš ruginės duonos pagaminti arba išskirtinai giros gamybai skirti ruginės duonos džiūvėsiai, jie arba jų dalis negali būti pakeista grūdinių produktų ekstraktu arba giros misos koncentratu. Naudojamas cukrus arba cukraus sirupas negali būti keičiamas gliukozės ir invertuotojo cukraus sirupais. Naudojama citrinų rūgštis negali būti pakeista jokia kita rūgštimi. Naudojamos Saccharomyces pastorianus ssp. carlsbergensis ar Saccharomyces cerevisiae mielės. Ruginės duonos, iš kurios gaminami ruginės duonos džiūvėsiai, gamybai turi būti naudojamas natūralus raugas, draudžiama naudoti mieles. |
4.1.2.
|
Maisto priedų, kvapiųjų medžiagų ir maisto fermentų naudojimas |
Draudžiama naudoti stabilizatorius, kvapiąsias medžiagas, maisto fermentus ir maisto priedus, išskyrus rūgštingumui reguliuoti naudojamą citrinų rūgštį. |
4.1.3. |
Genetiškai modifikuotų žaliavų naudojimas |
Draudžiama naudoti genetiškai modifikuotas žaliavas arba tas, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų. |
4.1.4. |
Technologijos proceso išskirtinumas |
Ištrauka giros misai gaminama užplikant ruginės duonos džiūvėsius 80-100 °C temperatūros vandeniu. Ištraukos gaminimas turi trukti ne trumpiau kaip 10 valandų. Giros misa turi būti verdama ne trumpiau kaip 1 valandą. Surauginta gira prieš mielių atskyrimą ne trumpiau kaip 12 val. išlaikoma ne aukštesnėje kaip 4 ° C temperatūroje. |
4.1.5
|
Skonis ir kvapas |
Siekiant girai suteikti išskirtinį skonį ir kvapą jos gamyboje gali būti naudojama rauginta sula, raugintų agurkų, burokėlių, kopūstų, obuolių sūrymas, juodųjų serbentų lapai, agrastai, avižos, braškės, rabarbarai, burokėliai, česnakai arba lauro lapai. |
4.1.6. |
Patalpų ir įrenginių plovimas |
Patalpos ir įrenginiai plaunami karštu vandeniu ar garais. Esant būtinumui, leidžiama naudoti kitas specifikacijos priede nurodytas medžiagas. |
4.2. |
MAISTINGUMAS |
|
4.2.1. |
Gamybos procesų parinkimas |
Giros gamybos procese leidžiama naudoti tik mechaninį skaidrinimą. |
4.2.2. |
Ruginės duonos džiūvėsių naudojimas |
Giros gamybai naudojama ne mažiau kaip 2,4 proc. ruginės duonos džiūvėsių, kurie turi būti pagaminti iš skrudinto rugių salyklo ir ruginių miltų arba ruginės duonos. |
4.2.3. |
Jusliniai, fizikiniai ir cheminiai rodikliai |
Gira turi atitikti šiuos rodiklius, lyginant su įprasta gira, būtina pateikti tai įrodančius dokumentus: |
4.2.3.1. |
Jusliniai rodikliai |
Jaučiamas stipriai išreikštas ruginės duonos arba 4.1.5 papunktyje nurodytų sudėtinių dalių kvapas. |
4.2.3.2. |
Tirpių sausųjų medžiagų kiekis, masės procentais |
Ne mažiau kaip 4 proc. ir ne daugiau kaip 8 proc. tirpių sausųjų medžiagų. |
4.2.3.3. |
Alkoholio koncentracija, tūrio procentais |
Ne daugiau kaip 0,8 proc. etilo alkoholio. |
4.2.4. |
Ženklinimo reikalavimai |
Gira ženklinama pagal Taisyklių reikalavimus, Nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninį reglamentą bei Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) Nr. 1169/2011. |
4.3. |
APLINKOS TAUSOJIMAS |
|
4.4.1. |
Įmonės teritorijos tvarkingumas |
Teritorija turi būti sutvarkyta, šiukšlės turi būti uždarose talpyklose, technika ir įrankiai turi būti laikomi tvarkingai. |
4.4.2. |
Atliekų tvarkymas |
Biologiškai nesuyrančios gamybinės atliekos (polietileno plėvelės, plastikiniai indai, brokuotos skardinės, stiklo duženos, pakavimo kartono atliekos ir kitos pakavimo medžiagos) turi būti atiduodamos perdirbti ar sunaikinti, tai įrodoma dokumentais. |
Išskirtinės kokybės giros specifikacijos priedas
MEDŽIAGOS, KURIAS LEIDŽIAMA NAUDOTI VALANT IR DEZINFEKUOJANT
PATALPAS, ĮRENGINIUS, INVENTORIŲ AR INDUS
Valant ir dezinfekuojant patalpas, įrenginius, inventorių ir (ar) indus leidžiama naudoti šias medžiagas:
8. biocidus, kurių veikliosios medžiagos yra natrio hipochloritas, chloro dioksidas, peroksiacto rūgštis, vandenilio peroksidas, etanolis, propan-1-olis;
9. nejonines paviršių aktyviąsias medžiagas (PAM), kurių veiklioji medžiaga yra riebalų alkoholio alkoksilatas.